Vad är social fobi?
Enligt 1177 innebär social fobi att man får ångest när man står i centrum för andra människors uppmärksamhet. Du blir rädd av att bli granskad och du upplever ofta att man gör bort sig bland andra människor. Skillnaden mellan generell och social fobi är att generell fobi innebär att man känner ångest i de flesta sociala sammanhang medan social fobi är ångest vid vissa sociala sammanhang. Ofta utvecklas det till ett beteende som innebär att man försöker undvika det man känner obehag för.


Hur märker du att du har social fobi?
Självklart är detta individuellt och allt punkter behöver inte stämma in på dig. Men detta är några olika punkter som ångesten kan visa sig på:
*Rodnar
*Får hjärtklappning
*Börjar stamma
*Svettas
*Skakar
*Får yrsel
*Får doningarna i fingrarna
*Tänker att ’’jag gör bort mig ’’tänk om det syns’' vad ska alla tro’'


Hur ska jag göra för att det ska bli bättre?
Har man social fobi är det inte läge att undvika det du är rädd för. Istället ska du i din egna takt, utmana dig för det du känner obehag för. Motion, avslappning och övningar i mindfulness kan göra att du får enklare att hantera det.


Behandlingar?
Det kan behandlas med läkemedel, psykoterapi (KBT) eller en kombination.
Däremot tycker jag det är viktigt att komma ihåg att det är DU som lider av social fobi och inte någon annan. Du väljer det sättet du känner att du får mest ut utav och det sättet du känner att du kan bli av med social fobi ifrån. Sedan kan vissa behandlingar rekommenderas och jag tvivlar inte på att de säkert hjälper många. Men det är trots allt du som ska bli frisk och inte någon annan. Tycker du att det är läskigt att söka hjälp så skulle jag rekommendera TILIA och tjejzonen som är organisationer med en stödchatt, du kommer inte kunna behandlas eller få sådan hjälp där men de hjälper dig mer än gärna med hur du ska tänka för att sedan söka hjälp eller svarar på dina frågor. Ha i åtanke att de inte är kuratorer eller psykologer eller liknande utan bara gör det här för att de är medmänniskor och vill hjälpa just dig.


Har ni synpunkter eller frågor på vad social fobi innebär så får ni mer än gärna kommentera!
Jag lider inte av social fobi och därmed kan jag inte beskriva från mitt egna perspektiv hur det är att ha det. Däremot har jag anhöriga som lider utav det och jag känner att jag kan mycket om det.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej!
Tänkte att jag skulle starta en vecka där jag skriver om olika ångestsjukdomar, alltså en ångestsjukdom per dag! Hoppas ni är taggade på att få läsa mer om det så hörs vi imorgon!

/Mathilda

Likes

Comments

Podcastar är personligen just nu typ det bästa som finns... Och än bättre är det när man hittar riktiga guldkorn vilket jag har gjort! Låt mig presentera podcasten ''Sinnessjukt''.​Podcasten drivs av författaren och föreläsaren Christian Dahlström och gästas ganska ofta av läkaren och forskaren Pär Höglund. Podcasten handlar om psykisk ohälsa och är otroligt lärorik. Du får chansen att lära dig om olika psykiska sjukdomar, höra Christians egna erfarenheter, lyssna på spännande intervjuer och MYCKET mer! För mig har den här podcasten gjort att jag fått mycket större intresse och förståelse för psykisk ohälsa och all dess form. Finns att hitta på Podcaster-appen, Itunes och mycket mer! 

Likes

Comments

​Hej på er vänner! Jag förstår verkligen att ni undrar vart ni egentligen hittat... En svartvit blogg med loggan ''annorlunda jag'', kanske inte den loggan alla 18-åringar hade valt. Däremot innebär de orden otroligt mycket för mig och jag vill dela med mig om det. Sedan jag var 13 år (!!!!) har jag känt mig annorlunda på många, många, många olika sätt och därmed blivit inkastad i allt som har med självskadebeteende, depression, adhd OCH MYCKET MER att göra. 

Nu vid 18 års ålder har mitt intresse kring psykisk ohälsa växt otroligt mycket och jag vill kunna göra skillnad. Jag anser att det är viktigt och ganska självklart att har man intresset och kunskap om psykisk ohälsa så bör man försöka hjälpa till på ett eller annat sätt och det är tanken med min nystartade blogg.

Jag tänker inte häva ur mig mitt fulla namn och all info i världen om mig själv, det är jag inte redo för än. Just nu får bloggen vara anonym och det kanske den alltid kommer vara. Däremot kommer jag steg för steg berätta om vad jag varit med om, tips, ge hjälp och stöd och bara finnas där för alla er där ute som känner att ni inte har någonstans att vända er. 

Jag förstår att det kan kännas meningslöst och jobbigt att be om hjälp och jag vill inte att ni ska känna den pressen som jag gjorde. Däremot kan det vara skönt att lämna över sina problem till någon anna för en sekund, känna att någon lyssnar eller vad ni än tycker och tänker. Jag finns här!

Fortsätt gärna kika in här om ni vill få reda på mina upplevelser och ren information om psykisk ohälsa!

/Mathilda''Att ta det första steget är också det jobbigaste steget''

Likes

Comments