View tracker

Inspirerad av ett italienskt pastarecept...

Jag började med att koka risoni.
2 st vitlöksklyftor krossades och stektes sakta i smör och olja tillsammans med chiliflakes. Efter att det stekt i några minuter blandade jag ner vildsvinsfärsen och stekte den. Kryddade med salt, citronpeppar ( hade ingen citron så jag improviserade lite) och Salvia. Därefter pudrade jag över 1 msk mjöl och hällde på 2 dl vitt vin. Det puttrade i ca 10-15 minuter. Lade i spenat mot slutet. Hällde i den avrunna Risonin och blandade runt . Avslutade med att blanda i riven parmesan.
Det blev riktigt gott!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 51 readers

Likes

Comments

View tracker

Marinerad ugnsstekt Rådjurssadel ....

Innan förra helgen tog jag fram en Rådjurssadel och tinade den till middagen på fredagen. Nu hade vi fantastisk tur och blev bjudna på middag hos grannen med ett annat par.

Gissa vad vi fick till middag!? Helgrillad Rådjurssadel 😊 med stekta kantareller, potatisgratäng och rödvinssky. Efterrätten var en knäckig äpplepaj och vaniljsås. Jag har vääääldigt bra grannar.

Min sadel fick bli söndagsmiddag istället. Jag marinerade den i några timmar och tog med den till Svärmor. Jag stekte köttet runt om och lade det i en form, skickade in det i ugnen. Det fick stå och gosa i ugnen med svärmors potatisgratäng medan jag gick med dottern ut när hon skulle rida.
När vi kom in igen var gratängen klar, köttet hade gått upp till 62 grader och vilat.
Jag använde stekskyn och gjorde en sås.

Nu var vi riktigt hungriga. När jag skar i köttet såg jag att det var perfekt. Det där med bilder till bloggen var ett minne blott.

Marinad
2 st krossade vitlöksklyftor
1 dl olja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
10 st enbär
2 kvistar färsk rosmarin
Salt och peppar

  • 54 readers

Likes

Comments

View tracker

Gudomligt!!
Det är inte mycket som slår den kokta färskpotatisen man själv odlat.
Givetvis passar det superduper med matjessill till.
Tog till och med fram en öl för att få fram den rätta semesterkänslan.

Döttrarna, som inte är helt nöjda med att äta sill, fick uppvärmd köttfärslimpa i brunsås.
Dom verkade rätt nöjda med det.

Min lilla sa: Blää, sill.
Jag påpekade att hon inte visste det eftersom hon inte smakat.
Okej, då vill jag smaka, sa hon.
Nä, jag tyckte inte om det, blev utslaget.

Likes

Comments

Grilla lax blir så mycket enklare när man har ett stekbord till grillen. Jättenöjd.....
Jag saltade och pepprade på laxen och hällde lite olja på stekbordet och lät det sakta grillas på båda sidor.

Under tiden hällde jag upp frysta ärtor i en skål och couscous i en annan skål. Sedan hällde jag på kokande vatten från vattenkokaren.
Efter lite salt på couscousen satte jag plastfolie över skålen. Sedan är det klart att äta när laxen är klar.

Till detta gjorde jag en kall créme fraiche sås.
Jag rev skalet av en halv lime och pressade ut saften. Jag rev även ca 2 cm färsk ingefära. Några flingor torkad chili och salt o peppar förstås.
Sedan blandade jag allt med 2 dl créme fraiche,

Jag älskar sådan här mat men jag har en gnällig sambo som muttrade och gnällde över couscous och kall sås. Ibland får man bara stänga av öronen ☺️

Likes

Comments

Verkar vara höst bland rabarberna. Jag som fortfarande väntar på sommaren.

  • 47 readers

Likes

Comments

Sonen och jag var oense om vad jag skulle göra till middag. Han ville ha tunna skivor stekta i olja och vitlök. Det är riktigt gott men eftersom vi åt det dagen innan ville jag istället göra en pastasås. Vi kompromissade istället.
Jag skar lite tjockare skivor som vi sedan grillade.
Jag strimlade en färsk lök fint och tärnade en halv squash och stekte det i olja med vitlök. Hällde på 2 dl grädde och 2 dl creme fraiche. + 1 msk soja. Kryddade med peppar och lite salt. Det fick koka ihop.
Mmmmm det blev gott att hälla över pastan.

  • 54 readers

Likes

Comments

Invigningen av nya (gasol ) grillen är nu avklarad. Fantastiska vildsvin/älgfärs hamburgare. Första gången jag provar det men absolut inte sista. Salladen plockade jag och lilla dottern ute i landet. Gurka, tomat, rostad lök och ketchup fixades fram. Min lilla åt nästan en hel hamburgare och min tonåring åt 2 st. Vi andra nöjde oss med 1 st. Viltfärs är väldigt mättande

Burgare
600 gram vildsvinsfärs
400 gram älgfärs
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 1/2 tsk salt

Blandas, formas och grillas.

Coleslaw
1/4 huvud färsk vitkål
1 morot
Ca 5 cm purjolök
2 msk majonnäs
3 msk creme fraiche
1 tsk dijonsenap
Salt och peppar

Strimla vitkålen och purjolöken fint. Grovriv moroten. Blanda ihop och låt stå en liten stund.

  • 59 readers

Likes

Comments

I början på veckan var vi på besök hos vänner och fick fantastisk mat. Detta inspirerade mig till denna middagen.

Ölkokt fransyska
1 1/2 kg fransyska
1/2 tsk torkade chiliflingor
1-2 st vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 msk fond
1 msk honung
1/2 flaska öl (använde Bitburger)
Salt o peppar

Stek köttet runt om med dom torra kryddorna i grytan. Häll på resten och ställ in grytan i ugnen i 175 grader i ca 2 timmar. Skyn redde jag sedan med maizena.

Potatispaket
Ca 1 kg färskpotatis (skrubbas)
Salt
Smör
Dill eller dyl

Potatisen kokas nästan klart. Sedan läggs dom i dubbel folie med smör och dill och viks ihop till paket. In i ugnen ca 30 minuter.

Tillbehör
Jag köpte Aubergine och Squash dagen innan utan att riktigt veta vad jag skulle göra så jag googlade lite. Jag hittade en röra gjord på Aubergine, lök och tomat kryddad med spiskummin, koriander, paprikapulver och vitlök. Riktigt mumsigt. Av Squashen gjorde jag en klassiker. Stekte skivor i vitlök och olja, lade dom i en form, rev över parmesan och gratinerade i ugnen.

En riktigt supergod middag som åts tillsammans med mina systrar.

  • 80 readers

Likes

Comments

Sonen ville ha maten klar när vi kom hem i fredags.
Han valde att laga hemmagjord pizza för första gången.
Han ringde och ställde frågor ett flertal gånger.

När han gjorde degen förklarade jag att han skulle ta lite varmare vatten när det var torrjäst. Han hade då redan tagit i lite ljummet vatten så han fick köra på det.

Efter ett långt tag ( när degen var jäst och klar ) så ringde han igen.
- Så nu har jag kavlat ut degen, vad ska jag göra nu?
Jag undrade om han hade allt annat klart, vilket inte var fallet. Nu behövdes det en snabb tomatsås....

Jag sa till honom att ta en paket krossade tomater, hälla i 1 dl chilisås och krydda med salt, peppar och basilika och sedan mixa det.

Resultatet när vi kom hem blev jättebra. Degen var lite seg, lite tjock och god yta.

  • 53 readers

Likes

Comments

Min "misslyckade" kaka blev succé. Jag fick skynda mig att ta kort innan den var slut.
Jag skulle få besök och beslöt mig för att baka. Det var längesedan jag gjorde det.
Jag letade upp ett recept och satte igång. När jag hade lagt i 6 st dvärghönsägg och 3 dl socker insåg jag att det bara skulle vara 2 ägg så jag fick modifiera receptet lite. Jag vispade ägg/socker smeten och skulle sedan lägga i dom torra varorna och det smälta avsvalnade smöret. Jäklar, smöret... Smälte det snabbt. Sedan i med allt utom det varma vattnet som blandades i till sist. In i ugnen på 190 grader ( 175 grader i en bra ugn)

6 st dvärghönsägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 gr smält smör
1 1/2 dl hett vatten


  • 52 readers

Likes

Comments