Hej på er!

I det här första veckobrevet kommer jag att komplettera schemat och lite annan viktig info som är viktig nu i starten av läsåret.

BAD: I åk 2 ligger den obligatoriska simundervisningen och då åker vi till Broby och badar varannan måndag. Jag kommer att följa med som stöd för klassen men simundervisningen sköter personalen i badhuset. Vi börjar bada redan nästa måndag den 28/8.

FRUKT: Skolan fortsätter att bjuda alla elever på en halv frukt/ dag.

ELEVKORT: Dessa skickas hem imorgon onsdag och ska fyllas i av er föräldrar och sändas tillbaka till skolan så snabbt som möjligt. Fyll i ev ändringar på elevkortet.

INNESKOR och REGNKLÄDER: Ta med detta till skolan ordentligt namnat.

FÖRÄLDRAMÖTE: Tisdagen den 5 september kl. 18.00-19.30 är det dags för läsårets första möte. Alla åk 2 har samma kväll.

IDROTT: Jerry och Fredrik har idrott i klassen och kommer att ha utegympa till annat meddelas. Medtag gärna vattenflaska.

WANÅS: På tisdag den 29/8 kommer vi att besöka Wanås. Vi inleder då ett nytt konstprojekt som alla elever i grundskolan i kommunen ingår i. Vi blir bjudna på korv till lunch. Eleverna får gärna ta med vatten och en frukt eller en liten frukt ( nyttig fika). Tänk på bra skor och kläder efter väder.

FÖRSTA VECKAN: Onsdag- fredag kommer vi att arbeta med trygghetsgrupper och samarbetsövningar i alla klasser. Vi kommer att jobba för ett bra arbetsklimat och bra arbetsgrupper. De vanliga lektionerna kör igång nästa vecka.

Kram Annika

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej på er!

Nu har fröken dragit igång igen efter ett skönt sommarlov! Jag är full av idéer och ser verkligen fram emot ett nytt läsår med era barn!

Som jag förvarnade om redan innan sommarlovet så önskar jag att iPaden blir lämnad till skolan innan skolstart.

Innan ni lämnar den får ni gärna "städa" lite i den och kolla så att det inte är fullt bland foton och videos och att den inte är alldeles full av privata appar. Nu står vi inför ett nytt läsår och då vill jag att det ska finnas plats för nya saker att arbeta med.

Jag skulle uppskatta om ni kan köra förbi skolan senast fredag och lämna iPaden till någon i personalen och meddela att den ska lämnas till mig.

Hör av er om det inte går att lösa.

MVH/Annika

PS. På tisdag är skoltiderna 8.05-9.30.

Likes

Comments

Först av allt vill jag rikta ett tack till alla er som kom i torsdags. Kvällen blev superfin på alla sätt!

Då ger vi oss in i den sista skolveckan i åk 1 imorgon. Eleverna har gympa som vanligt. På tisdag är det dags för vår årliga djurdag på Västerskolan. Det ser vi så fram emot!
På onsdag blir det till att sätta ihop pärmar, städa lådor och tömma lådor. För er kännedom så kommer vi att vara i samma klassrum till hösten, så flytta slipper vi. Det ska bara storstädas...
På torsdag är det Västers hjältar nästan hela förmiddagen. Då ordnar eleverna i trean roliga utmaningar till alla oss andra på olika stationer ute på skolgården. Det brukar vara MYCKET uppskattat! På torsdag slutar också eleverna redan 11.50 och bussarna går hem 12.00.
Sen är det avslutningsdagen... och Sommarlov! All info kring den dagen har ni fått hem på papper.

Angående matteböckerna:
I helgen har jag rättat 10 elevers matteböcker, som var kvar på skolan i fredags. Imorgon kommer vi att ha ett arbetspass där vi jobbar med att göra klart och likadant på tisdag. För en del elever kommer den tiden inte att räcka till, därför skickar jag hem deras matteböcker imorgon måndag. Jag hoppas att ni kan sitta tillsammans och rätta fel och jobba framåt om det behövs. Börja från början på boken och kolla efter fel på de sidor som inte är klippta, de är inte rättade.
Se till att böckerna kommer tillbaka till skolan igen på tisdag så vi kan fortsätta. Sista chansen är att lämna boken till mig på onsdag för att de ska får hem dem innan vi slutar.

Angående iPaden:
Eleverna kommer att få låna hem iPadsen över sommarlovet med hopp om att ni är rädda om dem. Den sista tiden har några glas gått sönder. Jag ska försöka förhandla fram nya fodral som skyddar bättre, då det kan vara en orsak. Jag har laddat ner lite nya appar att ha roligt med över sommaren. 😊
När jag börjar jobba igen efter sommaren så kommer jag att be er lämna in paddorna till skolan några dagar innan skolan börjar så att jag hinner ladda upp lite nytt på dem igen och förbereda dem inför terminsstarten. Jag vill också då att ni tillsammans med ert barn har städat bland foton, filmer och appar och tagit bort sådant de inte vill spara. Tänk på att inte ta bort de appar som jag har laddat ner i skolsyfte. Hör av er om ni undrar något kring paddorna!

Ha en bra vecka!
Kram Annika

Likes

Comments

Hej!

Under veckan som gått har eleverna bl a sprungit Västerloppet. I år hade vi två pensionärer ( läs Carina och Janne) som ledde uppvärmningen. Uppskattat och överraskande för oss alla!

Igår fick eleverna lära sig att göra animerad film på sina paddor. Alla arbetade i par, byggde lego och filmade steg för steg. Med stor entusiasm tog de sig an uppdraget!

I kommande vecka har vi bara skola onsdag- fredag. På onsdag ska på gå på teater på Snapphaneskolan och se när deras elever spelar Indiana Mouse. På torsdag ska hela skolan avsluta ett samarbete med Musikskolan och ha skolkonsert med föreställningen "Cirkus Musikör"
Vår klass ska sjunga om en skallerorm, så alla som vill och har någon form av leksaksorm får gärna ta med den senast torsdag. De kommer vi att ha runt halsen som rekvisita.
På kvällen ses vi hemma hos mig kl. 17.30 och kom ihåg fikakorgen. Jag tänder grillarna. Adressen är Friggatofta 2027, Glimåkra.
Jag vill också nu flagga för att eleverna slutar tidigare torsdagen den 15/6. Skolan slutar 11.50 och bussarna går hem 12.00.

Igår hade jag den sista genomgången i matteboken, så nu kör vi bara framåt att boken ska bli klar innan sommarlovet börjar. I princip alla elever lade boken i väskan för att ta hem och jobba framåt. Om boken blir klar senast nästa fredag så hinner jag även rätta böckerna innan vi slutar.

Trevlig långhelg!
Kram Annika

Likes

Comments

Go kväll!

Imorgon börjar läsårets kortaste skolvecka, måndag och tisdag. Imorgon är det utegympa som vanligt. På tisdag åker vi till stan och läs igenom lappen ni fått hem med info om dagen.
Onsdag innebär studiedag och sen är det långhelg.
Nästa vecka har vi Västerloppet på onsdagen ( 31/5). Medtag vattenflaska och kom klädd i sportkläder. Vi hoppas på fint väder och ett trevligt lopp som ju återkommer varje år på Västerskolan. Det kommer att bli Grisarundan som vi springer som vanligt, fast bakvänt. Starten blir nere vid de nya radhusen och målet blir upp på skolan vid Lekoteket.
Nästa fredag är det dags för biblioteket igen.

Vad gäller klassens grillkväll så vill jag här passa på att bjuda er alla hem till mig, till Friggatofta 2027 torsdagen den 8 juni kl. 17.30- 19.30. Varje familj tar med vad de vill grilla och en picknickfilt, så tänder jag grillarna. Vår tomt bjuder på bl a skog och gott om plats för barnen att leka. Jag hoppas vi får en trevlig kväll tillsammans!

Kram Annika


Här nedan kan ni se elevernas egen text om Wanåsbesöket i tisdags:

När vi var i Wanås

I tisdags gick vi till Wanås med 1B och 1C, sa Lovisa.
Det blev stopp på vägen för de där framme stannade plötsligt, sa Maja H.
Vi blev guidade av Karolina, sa Oskar.
Vi gjorde skulpturer av oss själva, sa Ozzy.
Vi tyckte att det var jättekul, sa Maya Ph.
Sen gick vi till gungorna och gungade, sa Alice.
Sen gick vi och åt frukt och skrev önskelappar till önsketräden, sa Adam.
Vi gick och tittade på många konstverk i parken, sa Isak.
Ett konstverk föreställde en människa som hade lindat in sig i lindor, sa Klara N.
Vi tittade på ett konstverk som föreställde ett metallträd, sa Klara L.
Rosa får var ett nytt konstverk detta året, sa Nova.
Till lunch fick vi korv och bröd med ketchup och senap, sa Adrian.
Sen gick vi och tittade på korna, sa Victoria Dis.
I stallet hittade vi en karusell där korna blev mjölkade, sa Axel.
Korna var jättefina, sa Abdulkhaleq.
Jag tyckte också om korna, sa Mohammad.
Jag var inte med för jag var sjuk, sa Thea.
Det var en jättebra dag, sa hela klassen.
Likes

Comments

Likes

Comments

Go kväll!

Jag hoppas ni har haft en fin helg i det fina vädret! Själv har jag njutit av Vildmarksliv tillsammans med min familj i Immeln.

Imorgon (måndag) är det dags för terminens sista bad.
På tisdag ska vi på utflykt till Wanås tillsammans med de andra ettorna på skolan. Vi går dit direkt på morgonen och är i Wanås hela skoldagen. Skolan bjuder på frukt och lunch som vanligt, på plats. Skicka gärna med en vattenflaska och ev någon frukt att förstärka den halva som skolan bjuder på. Någon annan matsäck behövs inte hemifrån den här dagen. Vi vill gärna att de ska orka skolmaten, så vi inte behöver slänga den. Det har nämligen hänt...
Så kläder efter väder och inga skolböcker i väskan den dagen.
På Wanås kommer vi att gå en guidad tur i parken, ha workshop med Wanås konstpedagoger och få en visning i kostallet. Vi hoppas på en toppendag!

Jag vill passa på att påminna om att jag har utvecklingssamtal med Isak, Maya PH, Alice, Klara N och Thea på tisdag. Adam och Ozzy på torsdag och Lovisa på fredag.

På fredag och på måndag i nästa vecka kommer vi att ha en prao-elev i klassen. Det är Klaras storebror Zack som ska få prova på läraryrket genom att vara i vår klass. Han går i klass 6. Vi hälsar Zack välkommen!

På fredag har vi mattetest som vanligt och jag vill påminna om 15 minuters läsning varje dag.

Om ni har meddelanden till mig i elevernas planeringsböcker så påminn dem att visa det, för jag går inte igenom dem varje dag som i F-klassen. Varje fredag skriver eleverna i sina planeringsböcker om vad som ska hända kommande vecka, så att både de och ni vet vad som ska hända i skolan.

Under veckan som gick så fick alla elever i klassen arbeta med den nya appen Enchanted (De förtrollade böckerna) vid ett par tillfällen. Appen är klurig med knep och knåp av många slag. Eleverna tränar sig på logiskt tänkande bl a. I skolan har det visat sig att de mycket gärna hjälper varandra att komma vidare och hitta olika saker i appen. Det gör mig mycket glad att se och de hade svårt att dölja sin glädje när de kom vidare. Det är bara roligt om ni föräldrar utforskar den här appen tillsammans med ert barn. Några i klassen var så kreativa att de googlade hur man skulle ta sig vidare, medan andra ville lösa det helt själv. Oavsett så är de otroligt hjälpsamma mot varandra och många i klassen gick verkligen igång på den här appen.= glad fröken 😊

Ha en skön kväll!
Kram Annika

Likes

Comments

Hej!

Vi lämnar nu en fin vecka bakom oss med mycket språkarbete i klassrummet och mycket matte med att mäta och geometriska objekt. Vi har även skrivit om djur i appen Book Creator. Flitens lampa har verkligen lyst i klassrummet!

Inför kommande vecka har jag idag frågat eleverna hur det går med träning till mattetest hemma och att läsa 15 minuter. Eleverna är ärliga... en hel del säger att de inte har tränat hemma. Så ni där hemma som känner er träffade, hjälp era barn att utvecklas i läsningen genom att lyssna på deras läsning flera gånger i veckan. Mattetesten har också en förmåga att stanna av om ni inte tränar tillsammans. Kämpa på!

Efter Team Rynkebyloppet som vi hade den 7 april har det tydligen varit svårt att sätta in pengar på deras webbsida. Vi på skolan har fått reda på att de har skjutit fram sista datumet för inbetalning, eftersom deras webbsida har strulat så. Det finns alltså fortfarande chans!

Den här veckan som har gått har jag skickat hem lappar om djurdagen, tid för utvecklingssamtal och om simskola. Hoppas ni har sett lapparna i barnens väskor!

På fredag har vi mattetest igen och vi lånar även böcker.

Ha en skön helg!
Kram Annika

Likes

Comments

Idag har vi suttit som fågelholkar och inte fattat någonting! Vi har haft en hel lektion enbart på arabiska för att kunna räkna till tio. Varför gör ni det undrar du kanske? Jo, en stor del går ut på att förstå hur det känns att komma till ett klassrum och faktiskt inte förstå ett smack. För så har några av våra klasskompisar det- varje dag! Inte bara 40 minuter som vi fick uppleva idag, utan dag efter dag och hur häftigt är det inte att de efter några månader kan prata med oss på vårt språk.

Lektionen idag var en del av den här terminens fokus i vår klass på de språk som finns i vårt klassrum. I klassrummet är det fyra språk som finns bland oss; svenska, engelska, isländska och arabiska. Förra veckan jobbade vi med att jämföra olika klassrumsord på svenska, engelska och isländska. Upptäckterna var många bland eleverna av hur en del nya bokstäver och ljud dyker upp i andra språk. Några elever tyckte det var väldigt spännande att samla alla ord vi lärt oss i en ordlista.

Redan när eleverna började i höstas så fanns det många ord uppsatta på lappar på olika saker i vårt klassrum. Detta var på svenska för att stötta elevernas läs- och skrivutveckling. Nu har vi utvecklat detta till att varje sak har fått fler lappar på olika språk i olika färger. Inom kort ska vi ta det några steg till. Vänta ska ni få se!

Forskning visar att flerspråkiga elever har lättare för att lära sig ett nytt språk om de samtidigt uppmuntras i sitt modersmål. Så vårt arbete i klassrummet får också ses som en uppmuntran av deras modersmål och att få vara stolt i att få visa upp det på olika sätt. Så ska säkert svenskan komma allt eftersom. För oss andra är det en aha upplevelse och en insikt om hur andra har det och trevligt att kunna lära sig nya ord på nya språk.

Kunskap är coolt!

/ Annika

Likes

Comments

Hej på er!

Den här veckan arbetar vi med det sista om våra svenska däggdjur i vår bok i skolan. Imorgon tisdag kommer vi att träna musik tillsammans med musikskolans lärare Mirjam. Vi kommer att ha en gemensam konsert på skolan innan sommarens slut, och det är de sångerna vi ska börja träna på nu.

Alla matteavstämningar från Skolverket som ska göras individuellt är nu genomförda, så på fredag ska vi göra ett gemensamt skriftligt prov som testar varje elevs matematikkunskaper. Vi kommer även att göra våra vanliga mattetest på under 2 minuter på fredag.

På fredag är det även dags att låna böcker.

Nästa vecka är barnen lediga på måndag. Den veckan kommer vi också att börja med att testa varje elevs läsning, så att ni får reda på hur det går på utvecklingssamtalet.

Imorgon tisdag kommer jag att skicka hem lappar om utvecklingssamtalstider som jag ber er fylla i så fort ni kan.

Den här veckan kommer vi även att lyfta de språk som talas i vårt klassrum för att stödja allas förståelse för flerspråkighet. Oras som är modersmålslärare i arabiska kommer att hålla en lektion helt på arabiska för vår klass för att vi ska förstå hur det är att komma till ett nytt land där man inte förstår språket. Vi kommer också att lära oss ord på arabiska, engelska och isländska och jämföra dessa språk med varandra och leta efter likheter och olikheter.

Kram Annika

Likes

Comments