Go kväll!

Imorgon börjar läsårets kortaste skolvecka, måndag och tisdag. Imorgon är det utegympa som vanligt. På tisdag åker vi till stan och läs igenom lappen ni fått hem med info om dagen.
Onsdag innebär studiedag och sen är det långhelg.
Nästa vecka har vi Västerloppet på onsdagen ( 31/5). Medtag vattenflaska och kom klädd i sportkläder. Vi hoppas på fint väder och ett trevligt lopp som ju återkommer varje år på Västerskolan. Det kommer att bli Grisarundan som vi springer som vanligt, fast bakvänt. Starten blir nere vid de nya radhusen och målet blir upp på skolan vid Lekoteket.
Nästa fredag är det dags för biblioteket igen.

Vad gäller klassens grillkväll så vill jag här passa på att bjuda er alla hem till mig, till Friggatofta 2027 torsdagen den 8 juni kl. 17.30- 19.30. Varje familj tar med vad de vill grilla och en picknickfilt, så tänder jag grillarna. Vår tomt bjuder på bl a skog och gott om plats för barnen att leka. Jag hoppas vi får en trevlig kväll tillsammans!

Kram Annika


Här nedan kan ni se elevernas egen text om Wanåsbesöket i tisdags:

När vi var i Wanås

I tisdags gick vi till Wanås med 1B och 1C, sa Lovisa.
Det blev stopp på vägen för de där framme stannade plötsligt, sa Maja H.
Vi blev guidade av Karolina, sa Oskar.
Vi gjorde skulpturer av oss själva, sa Ozzy.
Vi tyckte att det var jättekul, sa Maya Ph.
Sen gick vi till gungorna och gungade, sa Alice.
Sen gick vi och åt frukt och skrev önskelappar till önsketräden, sa Adam.
Vi gick och tittade på många konstverk i parken, sa Isak.
Ett konstverk föreställde en människa som hade lindat in sig i lindor, sa Klara N.
Vi tittade på ett konstverk som föreställde ett metallträd, sa Klara L.
Rosa får var ett nytt konstverk detta året, sa Nova.
Till lunch fick vi korv och bröd med ketchup och senap, sa Adrian.
Sen gick vi och tittade på korna, sa Victoria Dis.
I stallet hittade vi en karusell där korna blev mjölkade, sa Axel.
Korna var jättefina, sa Abdulkhaleq.
Jag tyckte också om korna, sa Mohammad.
Jag var inte med för jag var sjuk, sa Thea.
Det var en jättebra dag, sa hela klassen.
Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Likes

Comments

Go kväll!

Jag hoppas ni har haft en fin helg i det fina vädret! Själv har jag njutit av Vildmarksliv tillsammans med min familj i Immeln.

Imorgon (måndag) är det dags för terminens sista bad.
På tisdag ska vi på utflykt till Wanås tillsammans med de andra ettorna på skolan. Vi går dit direkt på morgonen och är i Wanås hela skoldagen. Skolan bjuder på frukt och lunch som vanligt, på plats. Skicka gärna med en vattenflaska och ev någon frukt att förstärka den halva som skolan bjuder på. Någon annan matsäck behövs inte hemifrån den här dagen. Vi vill gärna att de ska orka skolmaten, så vi inte behöver slänga den. Det har nämligen hänt...
Så kläder efter väder och inga skolböcker i väskan den dagen.
På Wanås kommer vi att gå en guidad tur i parken, ha workshop med Wanås konstpedagoger och få en visning i kostallet. Vi hoppas på en toppendag!

Jag vill passa på att påminna om att jag har utvecklingssamtal med Isak, Maya PH, Alice, Klara N och Thea på tisdag. Adam och Ozzy på torsdag och Lovisa på fredag.

På fredag och på måndag i nästa vecka kommer vi att ha en prao-elev i klassen. Det är Klaras storebror Zack som ska få prova på läraryrket genom att vara i vår klass. Han går i klass 6. Vi hälsar Zack välkommen!

På fredag har vi mattetest som vanligt och jag vill påminna om 15 minuters läsning varje dag.

Om ni har meddelanden till mig i elevernas planeringsböcker så påminn dem att visa det, för jag går inte igenom dem varje dag som i F-klassen. Varje fredag skriver eleverna i sina planeringsböcker om vad som ska hända kommande vecka, så att både de och ni vet vad som ska hända i skolan.

Under veckan som gick så fick alla elever i klassen arbeta med den nya appen Enchanted (De förtrollade böckerna) vid ett par tillfällen. Appen är klurig med knep och knåp av många slag. Eleverna tränar sig på logiskt tänkande bl a. I skolan har det visat sig att de mycket gärna hjälper varandra att komma vidare och hitta olika saker i appen. Det gör mig mycket glad att se och de hade svårt att dölja sin glädje när de kom vidare. Det är bara roligt om ni föräldrar utforskar den här appen tillsammans med ert barn. Några i klassen var så kreativa att de googlade hur man skulle ta sig vidare, medan andra ville lösa det helt själv. Oavsett så är de otroligt hjälpsamma mot varandra och många i klassen gick verkligen igång på den här appen.= glad fröken 😊

Ha en skön kväll!
Kram Annika

Likes

Comments

Hej!

Vi lämnar nu en fin vecka bakom oss med mycket språkarbete i klassrummet och mycket matte med att mäta och geometriska objekt. Vi har även skrivit om djur i appen Book Creator. Flitens lampa har verkligen lyst i klassrummet!

Inför kommande vecka har jag idag frågat eleverna hur det går med träning till mattetest hemma och att läsa 15 minuter. Eleverna är ärliga... en hel del säger att de inte har tränat hemma. Så ni där hemma som känner er träffade, hjälp era barn att utvecklas i läsningen genom att lyssna på deras läsning flera gånger i veckan. Mattetesten har också en förmåga att stanna av om ni inte tränar tillsammans. Kämpa på!

Efter Team Rynkebyloppet som vi hade den 7 april har det tydligen varit svårt att sätta in pengar på deras webbsida. Vi på skolan har fått reda på att de har skjutit fram sista datumet för inbetalning, eftersom deras webbsida har strulat så. Det finns alltså fortfarande chans!

Den här veckan som har gått har jag skickat hem lappar om djurdagen, tid för utvecklingssamtal och om simskola. Hoppas ni har sett lapparna i barnens väskor!

På fredag har vi mattetest igen och vi lånar även böcker.

Ha en skön helg!
Kram Annika

Likes

Comments

Idag har vi suttit som fågelholkar och inte fattat någonting! Vi har haft en hel lektion enbart på arabiska för att kunna räkna till tio. Varför gör ni det undrar du kanske? Jo, en stor del går ut på att förstå hur det känns att komma till ett klassrum och faktiskt inte förstå ett smack. För så har några av våra klasskompisar det- varje dag! Inte bara 40 minuter som vi fick uppleva idag, utan dag efter dag och hur häftigt är det inte att de efter några månader kan prata med oss på vårt språk.

Lektionen idag var en del av den här terminens fokus i vår klass på de språk som finns i vårt klassrum. I klassrummet är det fyra språk som finns bland oss; svenska, engelska, isländska och arabiska. Förra veckan jobbade vi med att jämföra olika klassrumsord på svenska, engelska och isländska. Upptäckterna var många bland eleverna av hur en del nya bokstäver och ljud dyker upp i andra språk. Några elever tyckte det var väldigt spännande att samla alla ord vi lärt oss i en ordlista.

Redan när eleverna började i höstas så fanns det många ord uppsatta på lappar på olika saker i vårt klassrum. Detta var på svenska för att stötta elevernas läs- och skrivutveckling. Nu har vi utvecklat detta till att varje sak har fått fler lappar på olika språk i olika färger. Inom kort ska vi ta det några steg till. Vänta ska ni få se!

Forskning visar att flerspråkiga elever har lättare för att lära sig ett nytt språk om de samtidigt uppmuntras i sitt modersmål. Så vårt arbete i klassrummet får också ses som en uppmuntran av deras modersmål och att få vara stolt i att få visa upp det på olika sätt. Så ska säkert svenskan komma allt eftersom. För oss andra är det en aha upplevelse och en insikt om hur andra har det och trevligt att kunna lära sig nya ord på nya språk.

Kunskap är coolt!

/ Annika

Likes

Comments

Hej på er!

Den här veckan arbetar vi med det sista om våra svenska däggdjur i vår bok i skolan. Imorgon tisdag kommer vi att träna musik tillsammans med musikskolans lärare Mirjam. Vi kommer att ha en gemensam konsert på skolan innan sommarens slut, och det är de sångerna vi ska börja träna på nu.

Alla matteavstämningar från Skolverket som ska göras individuellt är nu genomförda, så på fredag ska vi göra ett gemensamt skriftligt prov som testar varje elevs matematikkunskaper. Vi kommer även att göra våra vanliga mattetest på under 2 minuter på fredag.

På fredag är det även dags att låna böcker.

Nästa vecka är barnen lediga på måndag. Den veckan kommer vi också att börja med att testa varje elevs läsning, så att ni får reda på hur det går på utvecklingssamtalet.

Imorgon tisdag kommer jag att skicka hem lappar om utvecklingssamtalstider som jag ber er fylla i så fort ni kan.

Den här veckan kommer vi även att lyfta de språk som talas i vårt klassrum för att stödja allas förståelse för flerspråkighet. Oras som är modersmålslärare i arabiska kommer att hålla en lektion helt på arabiska för vår klass för att vi ska förstå hur det är att komma till ett nytt land där man inte förstår språket. Vi kommer också att lära oss ord på arabiska, engelska och isländska och jämföra dessa språk med varandra och leta efter likheter och olikheter.

Kram Annika

Likes

Comments

Hej!

Jag hoppas ni har haft en fin helg! Vårvädret har ju verkligen kommit och det är skönt att vara ute.

Den kommande veckan kommer jag att börja på att göra Skolverkets mattetest med några av eleverna. Det tar ganska lång tid per elev, så några passar jag nog på att låna en stund på fritids också om jag hittar tid till det. Jag fortsätter i vilket fall efter påsk igen med resten.

Vi håller på att läsa och skriva om svenska däggdjur sedan några veckor tillbaka. Den här veckan har eleverna själva fått välja ett däggdjur som de vill skriva om i sin bok. Jag skickar hem en text imorgon måndag som jag vill att ni läser tillsammans hemma. Låt ert barn läsa högt beroende på hur långt de kommit i sin läsning, annars hjälps ni åt. På torsdag kommer vi att skriva om djuret i skolan.
På torsdag passar vi också på att låna böcker igen, eftersom vi har ett springlopp på fredag som bryter schemat.

I helgen har jag rättat 14 av 17 elevers matteböcker. De sista tre låg inte i deras lådor. Jag kommer att skicka hem böckerna imorgon måndag för rättning hemma. Gå då tillbaka och rätta boken från början. Så kan jag rätta det ni rättat på påsklovet. Målet för matteboken den här veckan är att komma till s. 117. Det är helt ok att räkna mot detta mål även hemma om man har en bit kvar.
Tänk på att boken måste finnas med i väskan på skoldagarna så att de även kan räkna i skolan.

I förra veckan fick vi reda på att vi måste ändra datum för vår utflykt till Kristianstad i maj. Museets personal skulle på utbildning, så det nya datumet är den 23/5. Hoppas att ni som hade lust att följa med även kan det här datumet. Inte så mycket för oss att göra mer än att boka om.

Jag hoppas att alla har sett informationen om Team Rynkebyloppet på fredag som jag skickade hem under förra veckan. Vi på skolan ser fram emot loppet och tycker att det verkligen är till förmån för något riktigt bra som Barncancerfonden. Vi hoppas ni ställer upp och sponsrar era barns löpning. Vi måste ha tillbaka sponsorsedeln allra senast på fredag, men gärna innan, så att vi kan skriva in hur många varv ert barn springer. Vi hoppas att ni kan läsa ert till vad som gäller på fredag, i andra fall så tveka inte att höra av er!

Kram Annika

Likes

Comments

Under kommande vecka kommer vi att ha bad på måndag.

På tisdag och onsdag kommer vi att ha mycket samarbete med 1B och 1C då vi lärare i klasserna kommer att testa våra elever i matematik. Den här veckan kommer Liselotte och Frida att testa. Jag kommer att testa 1A nästa vecka. Så den här veckan välkomnar vi 1B och 1C till några av våra lektioner.

På onsdag kommer musikskolans lärare att ha en show för oss i gympasalen. Vi ser fram emot att få rocka loss och sjunga med!

På torsdag kommer något som heter Skolkompaniet till vår skola och observerar b l a min undervisning i klassen. Efteråt kommer de att prata med eleverna. De kommer att titta på lärande och ledarskap och det hela går ut på att vi som lärare ska få respons på vår undervisning av utomstående.

På fredag har vi mattetest som vanligt.

Vi hoppas på en vecka i vårens tecken!

Kram Annika

Likes

Comments

Då är vi inne i vecka 12. För fröken är det mest VAB (både måndag och tisdag), vilket gör dessa skoldagar lite utanför rutinerna. Imorgon tisdag kommer en vikarie som heter Ingela. Sen på onsdag är jag tillbaka igen för resten av veckan.

Imorgon tisdag är det spökbollsturnering på skolan i mixade lag för de som anmält sig till det. Skicka gärna med gympakläder till barnen som ska vara med. Jag önskar dem lycka till i matcherna!

På fredag kommer vi att ha mattetest igen och även ett avslutande test på kapitel 2 i matteboken. Se gärna till att ert barn har rättat lite fel och har gjort klart större delen av kap 2 till fredag.

Jag önskar er en fin vecka!
Rocka gärna sockorna imorgon! Det kommer jag att göra!

Kram Annika

Likes

Comments

Hej på er!

Efter att ha vabbat måndagen så är jag tillbaka igen i klassen. Den här och nästa vecka kommer också Tove, vår lärarkandidat, att vara i klassen.

Den här veckan har vi mycket fokus på att plantera och göra krukor till planteringen. Krukorna har vi gjort färdiga idag (tisdag) och planteringen kommer att ske på fredag. Vi kommer att plantera olika frön i elevernas krukor. Det uppskattas om eleverna har egna önskemål bland våra frukter och grönsaker tex apelsin, citron, avokado, kiwi, mango, paprika, tomat och äpple. Ta gärna med fröer. Vi tar med extra till de som ev glömmer. OBS. Vi vill inte ha fröpåsar från affären, utan fröer och kärnor hemifrån.

Tove och jag lyssnar också extra mycket på elevernas läsning den här vecka. Jag vill påminna om att få till elevernas läsning hemma som en rutin. Jag frågar efter och samlar in elevernas läshattar efterhand som de blir klara.

Idag har jag skickat hem matteläxa med eleverna på ca 2-3 sidor. Gör så mycket ni hinner till imorgon , då vi har mycket matte. En ny sak i boken är också att eleverna bara behöver välja mellan ÖVA eller PRÖVA sidorna i boken. Eleverna får välja en av sidorna. De som absolut vill få gärna göra båda.

På fredag har vi mattetest igen. Efter Lilla Plus är det dags för Lilla Minus. Tre gången ska eleverna klara det på under 2 min innan man går vidare till nästa test.

MVH/Annika

Likes

Comments