​Är så taggad!

Sitter just nu i bilen tillsammans med Lara (min förra värdsyster) och familjevänner på väg till Buenos Aires för att se Bruno Mars i La Plata! Ska bli så himla roligt. Det är ungefär 5/6 h i bil till BA från Paraná men ska försöka passa på att sova lite haha.

Igår slutade jag ju som sagt väldigt tidigt så hängde med mina storasyskon på förmiddagen då min lillebror var på utflykt med sin klass hela dagen. Min bror är jättebra på piano så några timmar på förmiddagen spelade han piano och jag satt i en fåtölj bredvid och läste, det var jättemysigt.

Därefter duschade jag och gick till museet för att träffa de andra AFS-studenterna och mina klasskompisar Lara och Valentino. Vi var kanske 20 ungdomar där för de flesta afs-studenterna tog med sig en eller två vänner. Vi pratade lite om Argentinas och Entre Ríos historia vilket var spännande, körde några övningar och kikade runt lite i museet. Det var väldigt roligt och lärorikt. Dessutom kom någon intervjuare från en tv-kanal och pratade med några av utbytesstudenterna lite om livet här och det vi hade gjort på museet.

Sen gick jag, Lara, Vale, Vesla (min norska kompis), hennes kusin och Aiden (en utbytesstudent från Belgien) hem till Lara för att dricka mate och hänga. Det var kul, också kul att få träffa min lillebror i den familjen igen samt hundarna haha. Vi åt nötter och drack mate, och sen gick jag hem igen. På kvällen hängde jag med min storebror och vi snackade mycket musik (troligtvis hans största intresse) och han visade en låt som han har med sitt band här i Paraná, lite oslipad men tyckte om den ändå. Sen åt vi middag och jag packade inför idag och somnade sen direkt.

Har haft det väldigt bra den senaste veckan med den nya familjen så det känns jätteskönt, är taggad på sommarlovet som börjar nästa vecka.

Hörs snart, besos!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ja, kan ju börja med att berätta lite mer om min nya familj.

Jag bor ganska centralt i staden, ungefär 20 minuters gång till skolan, centrumet och gymmet. Min familj består av en mamma och en pappa och tre syskon, en äldre syrra (23 år), som också pluggar arkitektur precis som min syster hemma (!), som jag dessutom delar rum med, en äldre bror (20 år) som bor och pluggar musik i Buenos Aires men kommer hem någon gång i månaden, en lillebror (10 år) och en jättestor hund som heter Aki. Supersöt men inte så väluppfostrad haha, men har inte träffat en enda hund här som är det.

Igår vid 9-tiden på kvällen gick jag och min syster tillsammans med vår farmor och hennes syster för att se ett flamencouppträdande som min syster trodde var av en grupp från den staden vi bor i och därmed folk som hon kände men det visade sig mest vara dans av andra grupper från närliggande byar samt även rumba och latin inspiration- uppträdanden vilket de andra blev lite besvikna på. Jag tyckte i alla fall att det var jättecoolt att se klassikt spansk dans. Min syster här dansar klassisk spansk dans och har gjort det nästan 20 år så hon är väl lite strikt med hur det ska se ut, haha.

Kvällen slutade väldigt sent igår trots att vi gick innan det ens slutat. Eftersom de äter så sent här (efter kl 10 på kvällen) åt vi efter uppträdandet. Vi gick alltså därifrån efter 1,5 h och det var fortfarande inte slut, har ingen aning om hur långt uppträdandet egentligen var. Ungefär klockan 22:30 gick vi alltså hem till vår farmor och åt middag och sedan glass. När vi åt efterrätten kom vår bror som samma dag kom hem från Buenos Aires för att stanna här under lovet (de nästkommande tre månaderna), vilket var jättekul eftersom att jag inte träffat honom innan. Men han blev ju också erbjuden glass osv så vi stannade kvar ännu längre tid. Kom därför hem ca kl 1 på natten igår, och hade skola idag. Dock hade jag bara en lektion och började kl 9 så det var lugnt.

Nu tror jag att jag ska gå till gymmet för att hinna duscha innan jag och två klasskompisar ska gå till Museo Histórico Provincial tillsammans med AFS, de andra utbytesstudenterna och deras vänner. Det ska bli spännande att lära sig lite mer om Paranás, Entre Rios (provinsen) och Argentinas historia, samt kul att träffa de andra afsarna. Här kommer lite bilder från Paraná som jag inte lagt upp tidigare.

Vi hörs! Besos.


(Två av hundarna i den förra familjen.)

Likes

Comments

Tillbaka här igen. Anledningen till att jag inte skrivit på två månader är helt enkelt brist på motivation. Har inte velat skriva.

De två senaste månaderna har jag bott hos min klasskompis Lara och hennes familj. Det har funkat väldigt bra, skulle egentligen bara bo där en månad men det blev två för de slutade leta efter ny värdfamilj ett tag, men blev till slut ändå så att jag skulle få en ny och permanent värdfamilj. I onsdags flyttade jag in hos min tredje och (håller tummarna för att jag verkligen slipper byta igen) sista värdfamilj. Har tyckt om alla tre familjerna så känner att trots oturen att behöva flytta runt har jag ända haft tur med de jag bott hos.

På ett sätt har det varit positivt att få uppleva tre olika argentinska familjer, se lite vad som är kulturellt och vad som är eget för varje familj/person. Till exempel har i princip varje familj husdjur här, nästan alla mina vänner har en eller flera katter och/eller hundar. Dessutom äter de ganska lika i familjerna, argentinsk mat är väldig mild och dåligt kryddad (tyvärr) men familjerna har köpt torkade kryddor till mig haha.

Igår var min lillebrors födelsedag (samt röd dag) så han hade födelsedagskalas på familjens landställe där de har pool. Det kom kanske 15 barn och lite släkt, tror att han blev supernöjd. Min syrra och en kusin visade runt mig lite i området, landstället ligger i byn Villa Urquiza, ca 45 minuter från Paraná,. Det var väldigt fint. Vi var där i princip hela dan, så blev väldigt trött på kvällen. Somnade en stund i söndags innan middagen då vi åt klockan halv 12 på kvällen, är fortfarande inte van vid mattiderna här.

Nu är det bara en vecka kvar i skolan tills vi får sommarlov fram till Mars. Helt sjukt. Dessutom blir det bara varmare och varmare, vet inte hur jag ska överleva januari då de är som varmast eftersom jag typ dör i värmen vi har nu. Hoppas i alla fall det blir av med lite resande i sommar så jag får se mer av Argentina. Ska dessutom försöka uppdatera mer här nu när jag känner att jag har lite mer motivation, men vi får väl se hur det går haha.

Besos.

Likes

Comments

Ja, just nu vet jag inte riktigt.

Bara för att en flyttar in i en familj och ens egna värld förändras 100% gör inte deras det. Saker som skulle kunnat hända utan att en bor hos dem kan hända samtidigt som en faktiskt är där. Mitt i deras liv. Saker händer, precis som de gör överallt i världen, hela tiden.

I mitt fall så förändrades hela deras värld när jag var mitt i den. Mina värdföräldrar gjorde slut. De hade varit tillsammans i tjugo år, så det är verkligen en stor förändring för dem att inte längre bo eller vara tillsammans. På grund av detta mår dem inte så bra just nu. Jag har förresten inte ens haft kontakt med min värdpappa sen han flyttade ut i lördags, vilket jag också gjorde. Jag har de senaste tre dagarna bott hemma hos min kontaktperson, med hennes familj och deras utbytesstudent Simon. De är otroligt mysiga och uppskattar det verkligen jättemycket att jag får bo hos dem.

De här senaste dagarna har varit lite av en berg- och dalbana känslomässigt, men jag vill och ska försöka orka stanna här. Det har varit väldigt roligt att bo hemma hos min kontaktperson då hon är tjugo år och hennes syster arton, så har fått lite mer umgänge i min ålder. Dessutom så samlades 7 utbytesstudenter från Afs och två från Rotary (samt en vän till familjen) här igår och så lagade vi empanadas tillsammans. Det var supermysigt och väldigt kul att få lära sig laga en klassisk maträtt här. Det blev väldigt sent igår då vi (jag, min kontaktperson, hennes syster, deras kompis och Simon) också bakade kakor igår runt 2 på morgonen till oss och min värdmamma. Utöver det har det känts jobbigt att inte veta vad som ska hända framöver, var jag ska bo härnäst då min nuvarande värdmamma inte är redo att ta hand om någon mer än sig själv just nu. Men nu har jag äntligen fått veta!

Jag ska få flytta in hos min klasskompis Lara och hennes familj. Har inte träffat hennes familj men tycker väldigt mycket om Lara så tror hennes familj kommer vara lika trevliga. Känns väldigt skönt att få flytta in hos någon jag känner, även om det bara är en månad till att börja med. Hennes mamma var lite orolig så vi ska köra en provmånad och sedan se om jag ska stanna kvar där resten av året eller om det får lösa sig på annat sätt. Det är ändå skönt att veta var jag ska sova en månad framöver.

Idag har varit en fart fylld dag som jag tänkte skriva om i morgon och fylla på med mer information om de kommande veckorna då det snart är La semana del estudiante här, spännande! Vad det är får ni veta snart. Besos från en trött men glad flicka!

Våra fula men goda empanadas ;)

Likes

Comments

Det har hänt så otroligt mycket här under dagarna att jag inte haft energi att skriva något på senaste tiden. Jag kan dock inte riktigt sova siesta än så är jättetrött på morgnarna fram tills 10/11 då jag äter någon frukt eller så och får lite mer energi. Sover i snitt 6 h här eftersom jag inte sover siesta, brukar sova runt 8 hemma, så blir fort trött här. Dessutom blir en helt utmattad av att försöka hänga med hela tiden.

Nu har även ytterligare en utbytesstudent börjat i min klass, en kille från Frankrike. Det känns väldigt skönt då jag inte längre får all uppmärksamhet. Han är väldigt trevlig och kan ganska bra engelska så vi kan hjälpa varandra när vi inte förstår vilket är väldigt skönt. Jag förstår ännu inte så mycket i skolan, bara ungefärligt vad lektionerna handlar om men inte mycket mer än så.

Förra lördagen firade vi Franchi igen fast denna gång mer som en fest hemma hos hennes mor- eller farföräldrar (los abuelos). Här festar de betydligt mycket längre och senare än hemma, från ca 11/12 till 5/6. Jag däremot har åkt hem tidigare än mina vänner de gånger jag gått ut eftersom jag inte klarar att vara upp till 6 utan att somna. Det var väldigt roligt att träffa många nya människor, dessutom alltid lättare att vara i större gäng då någon oftast förstår en och vice versa. Det är mycket dans och håll-i-gång här nere!

Denna lördag gick jag och mina vänner från klassen ut och dansade på ett ställe som heter Hierlam. Det var väldigt kul men annorlunda. Vi var först hemma hos en klasskompis och hängde, och fick sedan skjuts av två föräldrar till Hierlam runt 2-tiden. Där är ett stort dansgolv samt som en balkong inomhus där det finns sittplatser osv. Det spelade även ett band som heter Dame 5 (give me 5), som är två tjejer som sjunger. Det var kul men inte riktigt min typ av musik. Men alltid kul att dansa! Ska skriva mer om vad som hänt senaste tiden snart men ska äntligen käka lunch nu!

Vi hörs, beso!

Likes

Comments

Hola!

Nu har jag gått hela två dagar i skolan. Jag går i en liten privatskola några kilometer från där jag bor med ca 200 elever. Det är sex årskurser med en klass i varje, jag går i femte nu och kommer gå halva sjätte. Jag tycker jättemycket om min klass, det är ett supergulligt gäng som hjälper mig och inkluderar mig (samtidigt som de pratar vääldigt fort) i saker de gör. Däremot fattar jag absolut ingenting av lektionerna. Jag läser engelska, spanska (som typ är mer litteratur egentligen), historia, matte, geografi, filosofi, idrott, kemi, fysik, biologi, typ datorteknik, och sen två kommunikationskurser (en teori, en praktisk), som jag inte haft lektion i än så vet inte alls vad det är. Det känns ju inte superkul då jag knappt kan hålla en vanlig konversation på spanska. Men det kommer bli bättre med tiden. En sak jag lagt märke till är att jag nog är längsta tjejen i klassen. De är verkligen små i jämförelse med oss, jag är typ ett huvud längre än flera av tjejerna.

Idag fyllde Franchi, en av Catalinas vänner år, så hon hade ett slags firande som jag var bjuden på där vi hängde i köket och fikade och sedan dansade lite. Det var kul men fattar fortfarande så lite av vad de säger att jag inte riktigt kan delta i konversationerna. I morgon fyller också min klasskompis Luana år så vi ska fira henne med. Får se om hon firas på samma sätt. Idag har jag också äntligen fixat ett simkort till min mobil, men jag måste aktivera något med en app som jag inte kan ladda ner via svenska apple store. Ska försöka lösa det i morgon i alla fall. Här är också telefonnumrena 12 siffror istället för 10 som hos oss. Ska i alla fall äta middag snart och sen duscha och sova, känns fett skönt. Har ännu inte ställt om mig helt, mina vänner tycker att det är jättekonstigt att jag inte sover siesta. Snart kanske!

På återseende. Beso!
Mitt nya schema!

Likes

Comments

Hej hörni!

Har nu hunnit vara hos min värdfamilj i 3 dagar. Igår var "El día del niño", barnens dag. Alltså typ som mors dag eller fars dag i Sverige fast för barnen. Jag och Lorena (min värdmamma) åkte till hennes mamma för att äta lunch tillsammans med hennes syskon och deras barn, mina värdkusiner. Det är verkligen en supergullig familj, speciellt en tjej i min ålder som heter Catalina. Hon är väldigt bra på att prata långsamt och använda ord som är vanliga så att jag lätt förstår, vilket jag verkligen uppskattar. Till lunch åt vi pasta med tomatsås. Här äter de sällan både med gaffel och kniv, vilket känns jättekonstigt. Känns liksom "ofint" att sitta och bara äta med gaffel hemma hos någon annan, haha. Sedan bjöd dem på tårta med jordgubbar, lite likt den klassiska svenska jordgubbstårtan fast med en slags tjock vaniljsås (vår är godare dock, sorry Argentina). Sen satt vi utomhus i solen ett litet tag och pratade, eller jag lyssnade, de pratade. I solen är det jättevarmt och skönt, trots att det är vinter här. Därefter åkte jag och Lorena hem och hämtade lite fikabröd (småkakor) och utrustning till mate och så åkte vi till Parque Urquiza och mötte Lorenas syster och hennes man och barn (Catalina och Fiorella). Claudio, deras pappa, filmade när jag provade mate för första gången. De tycker det är jättekul att filma då de flesta inte gillar mate första gången. Det gjorde inte jag heller. Jag och tjejerna köpte också torta frita i parken, det är typ friterat tunnbröd, ganska gott, inte alls lika sött som annat de brukar äta. De friterar dem direkt i parken i typ små stånd. En torta frita kostar 5 pesos vilket e ca 2.5 kr, så det är inte så dyrt. Generellt sett är det billigare här, förutom saker som typ lax då det är mer lättillgängligt i Sverige. Sen åkte vi hem, åt middag och sov.

Idag åkte vi och handlade lite saker inför skolan imorn (!!!) och lite matvaror. Sen käkade vi lunch och åkte sen till Catalina och Fiorella. Catalina var där med några vänner som var supertrevliga och roliga. Roligt att få hänga med några fler i min ålder. Lorena sa att hon skulle fixa något och komma tillbaka efter "un rato" vilket typ betyder en stund. Hon kom tillbaka typ 4 h senare :/. Men det gjorde inget för tjejerna var jättesnälla. Vi körde t.ex en lek där vi sa en bokstav och sen skulle man äga ett ord som börjar med den bokstaven, så att jag skulle få lära mig lite fler ord. Än så länge plockar jag inte upp så många ord då jag glömmer bort dem precis efter hahah. Men förhoppningsvis blir det snart lättare att prata och förstå mer. Det är mest svårt när de pratar så himla fort, bara. Vi drack mate igen, denna gång fick jag också prova sommarversionen som är med juice och is istället för varmt vatten. Det var mycket godare. De visade också låtar de lyssnar på och dansar till, flera som de har koreografier till, vilket är jättekul! Sen åkte vi hem igen, åt middag och nu ska jag snart sova. Imorn är första dagen i skolan. Jag är supertaggad på att få nya vänner och ha första lektionen engelska! Men mindre taggad på biologi, fysik, kemi och teknik. Men men, skulle inte fattat något ämne på spanska ändå. Vi får se hur det går.

.


Parque Urquiza med vy över Rio Paraná.

Lilla familjen och en torta frita. Det var allt för dessa dagar. Hörs snart, beso!

Likes

Comments

Jag har rest sedan kl 11.00 i torsdags, nu är kl 16 lokal tid, 21 i Sverige. Men kan ändå inte riktigt slappna av. Flyget från Arlanda gick 13:30 och vi var framme i Paris ca 17. Glömde ju min jacka på planet så fick jaga runt Charles de Gaulle i 3 h efter den, men till slut fick jag tag på den igen. Stackars Naima satt bara och väntade på mig. Därefter åt vi lite middag och kikade i butiker, sen var det dags att lyfta. Airfrance hade problem så de behövde byta flyg och separerade därför mig och Naima så vi inte fick sitta bredvid varandra trots att vi betalat extra för att få göra det. Det sög, helt ärligt talat. Men det fanns inget vi kunde göra där och då. Flyget till Buenos Aires var ca 13 h, och vi var framme 8 på morgonen lokal tid. Väl där var mitt visum inte registrerat heller så jag och Naima fick vänta ytterligare 1 h för att få gå och hämta vårt bagage. Det löste sig i alla fall sen så vi kunde hitta AFS på flygplatsen och få hjälp. Till Buenos Aires kom ca 200, 250 studenter som ska bo i Argentina nu, varav 99 är från Italien! De hade alla matchade gula tröjor så det var i princip det enda som syntes. Därefter åkte vi buss i ca 9 h och var framme i Paraná kl 1 på natten. På bussen lärde jag känna en norsk tjej som är jättetrevlig och som inte kan någon spanska sen innan. Hon är fett modig som åker hela vägen till Argentina utan att kunna någon spanska! På busstationen mötte min värdmamma mig tillsammans med hennes syster, hennes man och deras döttrar. Min värdpappa kommer på tisdag då han är på någon jobbresa. De är supergulliga men pratar väldigt fort, trots att de påstår sig prata extra långsamt med mig. Förhoppningsvis kan jag snart plocka upp ord och uttryck de använder, men denna spanska är ganska annorlunda från den vi lär oss i skolan så de reagerar ofta på att ord jag använder är från Spanien. Just nu känns det ganska jobbigt då jag knappt använt min spanska sen skolan och är väldigt osäker när jag pratar. Dock när jag börjar skolan på tisdag börjar jag med engelska! Sååå skönt. Snart ska jag och min värdmamma ta en promenad runt området och så. Vi hörs snart, beso!

Likes

Comments

Wow! Äntligen är vi på väg!

Jag och Naima är för tillfället på flygplatsen i Paris (Charles de Gaulle) och väntar på vårt direktflyg till Buenos Aires. Spännande! Själv sitter jag i customer servicekön då jag glömde min jacka ombord på planet. Classic me. Kön rör sig inte ett dugg, så kommer nog sitta här tills nästa flyg går, vilket är om ca 6 h. Kul :). Är i alla fall supertaggad på att snart vara där. Jag trodde att jag skulle bli mer nervös ju närmare utbytesåret kom men har faktiskt mest blivit mer taggad. Förhoppningsvis kan jag återfå min jacka så jag slipper köpa vinterkläder i Argentina (samt ersätta min mamma då det är hennes jacka ://). I Buenos Aires kommer vi byta till bussar som tar oss till de städer där vi kommer bo, dessvärre betyder detta att vi kommer skiljas åt i princip så fort vi kommer fram. Men tror att jag kommer åka från flygplatsen tillsammans med de andra studenterna som ska bo i samma stad som jag. Bland andra en norsk så det är kul! Kön har fortfarande inte rört på sig medan jag skriver detta så får väl streama lite Netflix nu. Nästa gång vi hörs är jag i Argentina! Beso!

Likes

Comments

Hej!

Herregud, nu är det endast 9 dagar kvar!

Den 17e augusti bär det av för mig och Naima från Arlanda flygplats. Jag är så himla taggad samtidigt som jag är fett rädd. Men jag har haft mycket kontakt med min värdfamilj och de verkar som världens gulligaste! Kommer bo hos ett par, Lorena och Federico. De verkar jättetrevliga och har flera syskonbarn i min ålder som också verkar supersnälla! Spännande! Det som känns som jobbigast just nu är språket.. Hatar att inte kunna uttrycka mig precis som jag vill och jag vet att det kommer bli en jättestor utmaning för mig, men det kommer bli bra med tiden! Har dock inte börjat packa än så stressar lite inför det, men ja ja, det löser sig! Hur som helst börjar avresa närma sig i en väldans fart!

Hoppas ni haft en bra dag, så hörs vi snart igen! Beso.
Likes

Comments