Båda våra hundar är blandraser och stämplade som kamphundar. Ja, dom kanske är kamphundar. Dom leker hårt och har gärna dragkamp med olika leksaker, men det betyder inte att dom vill döda andra hundar. Det finns ställen i världen där vissa bullraser är förbjudna, jag skulle tillexempel inte kunna ta med mig Nova och Luna till varken Norge eller Danmark utan att riskera att dom då skulle bli omhändertagna och i värsta fall avlivade. Senast i Montreal förbjöds pitbulls, men inte bara pitbullen utan amstaff, staffe, blandras med dessa raser och hundar som “ presents characteristics of one of those breeds”. Det sista anser jag är väldigt luddigt, vem bestämmer då om hunden är lik tillexempel en amstaff? Är det polisen och kan då dom ta en hund från en ägare för dom anser att det ser ut som en amstaff, även om denne hund inte har någon av dessa raser i sig? Om ni skulle vilja läsa mer om denna lag, vad som gäller och varför den uppkom så kan ni läsa en av alla artiklar här.


Istället så tänkte jag berätta om dom fördomarna jag, min pojkvän och andra i min närhet faktiskt mött när någon av oss varit ute med våra hundar. Jag tar dom alla med en klackspark och tar aldrig några diskussioner, vill du inte vara i närheten av mina hundar så behöver du helt enkelt inte det. Jag vet att mina hundar är snälla, men pressar jag dom i fel situation när dom känner sig inträngda eller rädda så kommer dom säkert bita. Precis som en golden retriver eller chihuahua skulle göra i samma situation. Vill också tillägga att det är okej att ha fördomar, men snälla, jag som ägare till hunden du dömer ut vill faktiskt inte höra dom. Det är inte konstigt att många har fel uppfattning om dessa hundar, tack media! I slutändan handlar det om utbildning antar jag och att ha ett öppet sinne för att krossa dessa fördomar som finns.


Här kommer några fina fördomar vi mött:


  • Önskar du inte att hon växer upp och blir en boxer?”- En äldre dam. Alltså det funkar inte riktigt så med blandraser och hade jag velat haft en hund som växte upp och blev endast boxer så hade jag nog köp en boxer.
  • Jasså hon kommer växa upp och bli farlig”-En kvinna i medelåldern. Hur ska jag kunna veta det? Förhoppningsvis inte.
  • Det är många sånna hundar som biter barn”- Också en äldre dam. Biter en hund ett barn så är det antingen något stort fel på denne hund eller så fanns det en anledning till att hunden bet barnet. Tror man som hundägare och förälder måste lära barnen att respektera hunden och läsa dess signaler. Samt inte klättra på hunden, det är inte ens gulligt. Sluta med det och lägg inte ut bilderna på facebook sen.
  • Vilken tur att kamphundarna leker själva på den andra sidan”- Detta hörde min vän en ganska ung tjej säga på en hundträff som är varje vecka här i stan där vi möts och släpper alla hundar på en äng. Gå inte dit om du inte accepterar alla hundar. Idiot.
  • Deras psyke kan ju vara lite sådär, du vet.”- Nej jag vet inte. Det har väl snarare med aveln att göra om psyket är “lite sådär”. Och aveln är ju människornas fel, inte hundens. Var fördomsfull mot dom istället.
  • Det är ju en fin hund, med det är ju fel ras”- Jaha? Vet inte riktigt vad du menar nu?
  • “Jaha det är pitbull i henne, då kommer hon inte vara söt så länge till då”- Syster fick höra detta av en äldre dam. Smaken är som baken, men du behöver verkligen inte uttala dig som sådant till mitt eller den som har min hunds ansikte. Jag tycker också vissa hundraser är mindre fina men jag tar mig inte rätten att säga det till ägarens ansikte, eftersom jag inte är ouppfostrad.

Jag har också mött många positiva kommentarer av många människor i blandade åldrar. Det har varit äldre damer som kommenterat att dessa hundar är så missförstådda och att dom är så vänliga. Många ställer frågor om raserna och är genuint intresserad av hur dom är och vad man kan göra med dom, alltså om det är endast sällskap eller om dom har egenskaper som gör dom lämpliga för olika sporter eller jobb. Jag svarar mer än gärna på frågor eller funderingar. Den mest minnesvärda gången någon berömt min hund var från en medelålders man som stoppade mig på stan när jag hade Nova med mig. Han tyckte hon såg så snäll ut och berättade att han själv funderade på att skaffa en amstaff, han hade också läst på mycket om rasen. Det var så kul att höra att min hund, som ändå har boxer i sig och inte direkt ser speciellt glad ut, såg snäll ut. Han gjorde min dag, tänk vad en så liten komplimang kan göra.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I söndags fick min pojkväns familj älgkött, mer eller mindre en hel älg som dom styckar själv så vi tog till vara på allt det som inte riktigt duger till människor att äta och gjorde egen mat till hundarna. Jag älskar verkligen att kunna ge våra hundar så naturlig mat som möjligt. Just nu köper vi mush BARF som dom får blandat med lite torrfoder och dom älskar det verkligen men det blir ju billigare att ta kött som ändå skulle slängas. BARF (Biologically Appropriate Raw Food) är naturlig föda för hunden, typ rått kött, ben och grönsaker. Föda dom själva skulle hitta i naturen helt enkelt. Jag upplever själv att våra hundar att blivit bättre i magen och Nova har knappt någon mjäll längre efter vi började varva torrfodret med mush BARF. Det har också ökat Novas aptit, Luna har alltid slängt i sig all mat medans Nova är försiktigare och ofta lämnar kvar mat i skålen. Jag vill inte påstå att jag alltid varit insatt i just BARF men för mig är det det ultimata du kan ge dina djur, det finns självklart BARF för katter också! Vi ger också tjejerna grönsaker,ägg,nötblod, laxolja, proteinpulver och råaben såklart! Nötblodet köper man fryst på en vanlig affär och laxoljan samt proteinpulvret beställde vi från SvenskaDjurApoteket. Just i dagsläget så har inte det varit en prioritering att bygga muskler på tjejerna eftersom dom är väldigt unga och vi vill kolla höfter och armbågar innan vi låter dom börja dra och bära kljövjeväska. Vi kör helt enkelt på vanlig motion med promenader men kör lite dogparkour efter vägen med hopp och balans. Det är så svårt att säga under valptiden hur dom ser ut i hullet eftersom dom växer så snabbt och ojämt. Det var ett tag jag tyckte Nova såg ut som en liten köttbulle för hennes bröstkorg växte innan resten av kroppen, hon blev som lite ihoptryckt medans Lunas ben och kropp växt så snabbt hittills att hon sett för smal ut. Men jag vet ju att så länge jag ger dom bra foder och följer anvisningarna för hur mycket dom ska ha så kommer det bli bra när deras kroppar är färdigväxta.

Novas BARF-erfarenhet hittar du här.

Likes

Comments

Runt jul förra året så bestämde jag mig för att jag ville skaffa hund. Det var perfekt tid för det eftersom jag hade börjat plugga så jag kunde vara hemma hela första tiden med valpen. Så jag och min pojkvän började kolla runt. Jag visste att jag ville ha en tik, renrasig eller blandras spelade inte så stor roll då jag inte direkt har något intresse för att ställa ut eller avla och jag visste på ett ungefär vilka raser jag var intresserad av och vilka jag absolut inte ville ha. Sen jag var liten har jag haft en grej för amstaffs och andra bully-raser, så vilken slags hund jag letade efter var redan klar. I januari kom det upp en annons på blocket om blandrasvalpar och jag ringde till "uppfödaren". Jag och min kompis åka dit några dagar efter för att hämta hem en valp. Ingen av dom var tingade när jag kom dit så jag fick välja exakt vilken jag ville, det var ett så sjukt svårt val när man har 5 valpar farmför sig och bara kan ta hem en. Alla valpar hoppade emot kanten på valphagen för att ta sig fram till oss när vi kom dit och längst bak var min lilla Nova. Hon var minst av sina syskon och hade blivit flaskmatad hennes första tid i livet, annars hade hon inte överlevt. Jag tyckte så synd om henne, hon var så mycket mindre och dom andra trampade på henne och bet henne i öronen. Det fanns liksom inget annat alternativ än att ta henne därifrån och det gjorde jag. Första dagen kunde hon knappt gå, vi kom fram till att hon mest troligt inte fått i sig all näring som hon behövde och att hon var tvungen att tävla om maten med sina syskon. I början tog hon några bitar i taget av sitt foder och gick iväg för att gömma sig med det och det tog ett bra tag innan hon slutade med det. Dagen efter vi hade hämtat henne och hon hade fått i sig mat så var hon en helt annan hund, mycket mer framåt och ville faktiskt leka med oss. Varje litet framsteg som hände gjorde mig så lycklig för det var verkligen hjärtskärande att se henne i början. Nu mår hon bra, äter som hon ska och är världens mysigaste tjej som ska sova under täcket varje natt.


Det tog inte länge innan vi ville ha en till och mycket för att vi ville att Nova skulle ha ett syskon att leka och mysa med. Så vi började leta igen och fastnade för en kull med tigrerade valpar. Denna gång valde vi att ta den äldsta och största valpen i kullen, vilket var Luna. Jag var på väg till Stockholm när min pojkvän hämtade henne men han och min syster skickade så mycket bilder och videos på Luna och Nova. Hon var så framåt och bestämd, motsatsen till hur Nova är. Det märks att dom är två olika individer men dom älskar varandra så mycket och sover alltid på varandra.


Jag har aldrig ångrat att skaffa två valpar så tätt inpå varandra, det är absolut mycket jobb men samtidigt inte. I början måste man ju ändå gå ut med valpen varannan timme, efter maten och efter lek så det var ju inte svårare att ta med två ut. Det var mycket lättare att lära Luna basic saker som sitt och ligg också, för hon såg vad Nova gjorde och härmade henne. Det enda jag kan komma på varit svårt är ensamträningen med Luna då hon är van att Nova är med henne hela tiden, annars så var det ingen större skillnad förutom att det såklart blir dubbla utgifter. Men jag har som sagt aldrig ångrat någon av dom och jag kan inte tänka mig livet utan dom.

Likes

Comments

Då jag inte alls är van att blogga så tänkte jag börja med att berätta 10 fakta om mig själv, kommer nog köra på sånna här listor lite då och då i början så jag kommer igång lite. Tänkte berätta mer om mig själv och min lilla familj inom dom närmsta dagarna


-Jag har två hundar, Nova och Luna.

-Jag pluggar just nu till undersköterska.

-Varje tisdag klockan 21.00 träffar jag min närmaste vän för att se svenska hollywoodfruar.

-Jag skjuter alltid upp allt till sista sekunden.

-Falukorv är absolut den värsta maten som finns enligt mig.

-Jag är helt klart en kvällsmänniska men föredrar att jobba på morgonen.

-Jag älskar hundar men är rädd för Chowchows.

-Jag låser mig vid saker och kan titta på/leta efter saker i timmar, så som inredning, tatueringar osv.

-Alan Rickman var mitt livskärlek och jag äger en lifesize cardboard cutout av Snape.

-Min pojkvän skulle beskriva mig som kort och glad.Nova och Luna

Likes

Comments