View tracker

Nu har jag börjat ge kött åt William, kokt vitsvans maletkött som sedan mixas till en härlig grå sörja ;) Sörjan verkar nog smaka precis som allt det andra vi har testat hittills. Nu har han fått smaka på kött, potatis, morot, batat, ärter och majs. Snart ska vi nog börja med någon gröt eller välling på mornar och kvällar också, det märks att han nog vill ha något mera än bara bröstmjölk hela dagarna. Imorgon ska vi till rådgivningen och William ska få två sprutor, så jag ser inte fram emot morgondagen.. Det tar så ont i mammahjärtat då lillen måste ha ont men det är väl bara att tänka på att det är värt det i längden.

En glad kalasklädd William <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Årets julstök går framåt i sakta mak, i fredags var min syster hit och skötte William så att jag fick dammsuga och torka golvet i fred. En hel del städning är kvar men med en liten hemma får man ta städningen lite i taget. Lamporna på gården har vi fått upp i alla fall och det är så härligt när något lyser upp i mörkret där ute. Julklapparna är inte ens nära på färdighandlade, men det ska väl nog hinnas med..

Likes

Comments

View tracker

Under tiden jag var gravid läste jag mycket om vad man behöver under spädbarnstiden och hittade väldigt långa listor på bloggar och pinterest. En del saker skaffade vi och mycket fick vi i gåva, men ganska fort efter att William föddes konstaterade jag att man behöver faktiskt inte så mycket under första tiden med en spädis. Mycket märker man efter hand. Mamma-lådan är en väldigt bra början. En sak jag vill tipsa om är att satsa på amningen! Jag hade nästan inte skaffat nånting alls relaterat till amning men nu har jag nästan allt man kan tänka sej. Amningen är verkligen ett jobb och all hjälp du kan få är guldvärt. Här nedan listar jag vilka saker som har varit bra att ha och vilka som verkligen var nödvändiga för oss. Alla är ju olika och det här är bara mina åsikter 😉

Nödvändiga saker:

 • Lakan & madrass-skydd, även om blöjorna nuförtiden är väldigt bra händer olyckor ibland.
 • Trasor, superbra att ha. Vi fick en hel plastpåse full av en vän och de är i användning varje dag. Med trasorna kan man torka spyor, dregel och mjölkspill, de kan också användas som filtar och underlägg på allmäna toaletter.
 • Blöjor, vi fick börja med ettans men vissa börjar från tvåans. Köp små förpackningar av ettans, tvåans och treans så kan du prova dej fram när det är dags att byta storlek.
 • Filt, bra att ha speciellt på sommaren då temperaturen kan växla mycket. Speciellt i bilstolen var filten bra att ha, funkar som solskydd också 😉
 • Kläder för alla väder, detta är svårt att köpa på förhand eftersom alla barn växer i olika takt. Vi hade alldeles för lite små kläder eftersom William var så liten då han föddes.
 • Tuggleksaker, tänderna ska framnötas och William har velat ha något att tugga på enda sedan han var 2-3 månader.
 • Tutt, väldigt omdiskuterad sak men vi har använt tutt från att William var ca 2 veckor och jag skulle inte vilja vara utan den. Superbra vid nattningar och som tröst.
 • Amnings toppar & amningskupor, jag har endast använt amningstoppar både dag och natt nu i snart 5 månader. Amningskupor används flitigt också.
 • Bilstol (babyskydd), vi har en BRIO och så har vi lånat två "baser" som vi har hela tiden i våra två bilar. Väldigt behändigt att bara få klicka i.
 • Skötunderlägg, nödvändigt i skötrummet och väldigt bra att ha ett portabelt att ha med sej.
 • Nagelsax & hårborste, jag blev förvånad hur ofta man måste klippa naglarna på en liten bebis. Flera gånger i veckan nästan.. Hårborsten är superbra för att hålla bort skorv i hårbottnen.
 • Babyolja, har jag endast använt om William varit väldigt torr och när han fått lite skorv i hårbottnen.
 • Febertermometer, bra att ha för osäkra förstagångs föräldrar.
 • Rela & D-vitamin
 • Vagn, William sover bäst ute på dagen.
 • Vaddlappar, för morgontvätten.


Bra att ha saker:

 • Mjölkpump, förr eller senare vill du ha lite mjölk i frysen och att ha överfulla bröst är ingen skön känsla. Då är pumpen superbra. Jag hade problem med min handpump så jag beställde en elpump istället som har varit fantastisk! Handmjölka funkar nog helt bra också om man inte vill satsa pengar i en pump.
 • Babysitter, började vi använda först efter William var 3,5-4 månader. Idag skulle jag inte vilja vara utan den. Speciellt bra nu då han har börjat få riktig mat och han inte kan sitta i matstolen än.
 • Amningsdyna, använder vi inte längre då William blev för stor för den men i början var den bra att ha.
 • Vagga, vi har en vagga som gått i släkten sedan mitten på 1800-talet och den fick också vara Williams första säng.
 • Babynest, jag sydde mitt eget och det var i flitig användning i början.
 • Babygym, superbra att ha!
 • Mitt första år bok, så roligt att fylla i och säkert roligt att läsa sen då man inte minns längre hur spädis tiden var.
 • Skötväska, har vi använt varje gång vi varit ur huset med William. Kan stå färdigt packad hela tiden.
 • Nattlampa, bästa som finns vid nattamning och blöjbyten i sängen.
 • Snuttis, har vi använt vid nattning.. funkar fint.
 • Gungstol/fåtölj, jättebra att ha då bebis är gnällig/övertrött.
 • Färgglad bok, bebis är väldigt tidigt intresserad av fina färger och att höra föräldrarnas röst då man "läser".
 • Dreglis, trodde jag var helt onödigt men nu får jag nog äta upp mina ord. När tänderna ska fram så kommer massor med dregel och vem vill nu sitta med en neddreglad tröja någon längre stund..
 • NaCl - droppar, väldigt bra mot täppt näsa.
 • Talk/zink salva, har vi inte använt mycket men det är bra att ha mot röda rumpor
 • Flytande panadol, verkar snabbt och har funkat bra för oss efter Williams operation. Blir säkert också bra att ha när tänderna börjar ta riktigt ont.
 • Babylarm, använder vi flitigt i vagnen då William sover ute.
 • Bilspegel, jättebra att ha då man kör ensam med bebis i baksätet.


Ojj var lång lista det blev.. har säkert glömt en del också 😊​

Likes

Comments

Då jag ändå är igång kan jag ju lika bra skriva ner min önskelista också :)

1. 2in1 akku dammsugare, så kanske jag lyckas hålla bort skräpet bättre från våra golv. Blir särskilt behändigt då William börjar krypa :)

2. GPX PANTS (WOMEN´s/CANDY PINK) storlek S, har drömt om dessa byxor länge såg nu att de också har en vintermodell nu :)

3. Teema Muggar, har för tillfället 10st men det skulle vara roligt med några fler.

4. Bastutermometer, Anton fick en till födelsedan men eftersom vi har två bastun behöver vi en till :)

5. Choklad, alltid välkommet ;)

Likes

Comments

Tänkte skriva ihop en liten julklapps önskelista åt William ifall någon funderar på vad han önskar sej ;)

1. Duplo, småningom kan han börja bygga med dem men för tillfället är det lika roligt att kasta dem kring sej.

2. Badbåtar, mera kul att ha i badet så fort han kan börja sitta själv. Just nu plaskar han mest bara med fötterna :)

3. Böcker, sådana med mycket bilder och en del text så det är roligt för både bebis och mamma/pappa.

4. Gunga, antingen för inne eller utebruk ingen skillnad egentligen.

5. Liten ryggsäck, den här är mest med för att det skulle vara så gulligt om han hade med sej en egen liten ryggsäck med leksaker då han ska bort någonstans :)

6. Spelande/blinkande leksaker, mera underhållning är alltid välkommet!

Likes

Comments

Inatt sov William 7 timmar i sträck! Nytt rekord för oss och vad skönt det var att känna sej utvilad i morse. Igår hade vi en sämre dag med en sovstrejkande bebis men idag har han mest bara sovit. Ena dagen är aldrig den andra lik och jag försöker njuta av de stunder då William är nöjd och man får se honom utvecklas. I helgen ska jag på två bruncher, en på lördag med mammorna från mamma-gruppen och en farsdags brunch på söndag med familjen. På brunchen på lördag ska jag få fara iväg själv. Det är fortfarande svårt att lämna William även om jag vet att han har det bra med sin pappa eller mor/far-föräldrar. Jag får dåligt samvete för att det kan vara så skönt att vara själv en stund och så funderar jag hela tiden på hur han har det. Det blir säkert lättare med tiden och så fort han slutar amma så känns det nog bättre tror jag.

En liten nyfödd William <3

Likes

Comments

Varje vecka lär sig William något nytt, ja ibland till och med varje dag. Inte konstigt att det känns som att man inte riktigt hänger med.. Så är det också med rutinerna på dagarna. När vi äntligen kommit underfund med hur mycket och när William ska sova och äta så ändras det till nästa dag. Det här var nånting som jag inte räknat med, att man ständigt måste uppfinna nya sätt att hålla vår kille nöjd. Speciellt jobbigt är det för en som jag som tycker om att planera och veta saker i förväg :) Men allt känns värt det sen då han lär sej något nytt och stoltheten brinner i mammahjärtat <3

Idag har vi varit på mammaträff och på kvällen kom Williams farmor ut och skötte honom några timmar så att Anton och jag fick reda upp lite på gården inför vintern. Det var så skönt att få göra något bara han och jag, känns roligt att vi har så många runt oss som gärna ställer upp och tar hand om vår lilla prins <3

Likes

Comments

Helt otroligt vad fort tiden går med en liten här hemma. William är nu över fyra månader gammal och har utvecklats i en rasande fart. Han vänder sig från rygg till mage, har ett hjärtligt skratt och igår fick han smaka på potatis för första gången. Potatisen verkade smaka bra och flera skedar gick ned :)

På dagarna busar vi mest och vissa dagar går vi på mammaträffar. På nätterna sover han i egen säng från sju till sju ungefär. Under natten äter han allt från två till fem gånger. På dagen har vi äntligen fått sovandet att funka någolunda, han sover ca 2 timmar två gånger om dagen. Vissa dagar känner jag mej helt vilsen i mammarollen men sen kommer dagar då allt känns så självklart och att det bästa som finns är att få vara mamma till vår underbara kille <3

Likes

Comments

De här första månaderna med William har inte riktigt varit som vi tänkt oss. Allt började med att Williams navel aldrig läkte ihop som den skulle. Vi har varit till 7-8 läkare och minst lika många sköterskor som inte vetat alls vad som skulle göras. Till sist blev läget akut och William opererades när han inte ens var två månader gammal.. Att se sin lilla son sövas var nog det mest hjärtskärande jag varit med om, för att inte tala om att se honom lida efteråt av smärtorna i hans lilla mage. Inte nog med detta så blev det komplikationer efter operationen och inte ens en vecka efteråt var de tvungna att söva honom igen. Idag är han på bättringsvägen och vi börjar se vår lilla prins bli sej själv igen. <3

En av de första veckorna vi hade William hemma råkade vår ena katt ut för en olycka och efter veterinär besök var vi tvungna att ta beslutet att avliva honom. Han var den sällskapliga av våra två katter och vi märker av hans frånvaro varje dag.. Veckan efter detta fick jag plötsligt hög feber och ont i bröstet och det visade sig att jag fått mjölkstockning. Efter att ha provat alla möjliga huskurer blev det ett besök till samjouren där de konstaterade att mitt infektionsvärde var skyhögt. Tio dagar med antibiotika gjorde susen och efter det har jag lyckats hålla mjölkstockningarna borta.

Efter allt detta känns det nu som att vi äntligen har fått lite andrum och vågar planera framåt några dagar i alla fall. William sover väldigt bra på nätterna och nu försöker vi få in någon sorts rutin för honom att sova på dagen också. Huvudsaken är att han får vara frisk och glad vår lilla kille <3

Likes

Comments

I slutet av Juli hade vi dop för vår lilla prins där han fick namnet William Mikael. Han var bara lite över en månad då han blev döpt eftersom min bror flyttade till Sverige i slutet av Juli och han är en av Williams faddrar. Dopet skedde i replot kyrka och sen hade vi dopkaffe hemma hos oss. William var jätteduktig och sov genom nästan hela dopet.

Min duktiga syster gjorde den söta tårtan, Williams farmor och farfar gjorde smörgåstårtorna, Williams mormor fixade hallongrottor och jag gjorde blåa maränger. Så skönt att alla hjälptes åt och allt var supergott!

Likes

Comments