Header

Tågluffen

Jag och Elin har flera år redan drömt om resor vi skulle vilja åka på. Att tågluffa är något som kommit på tal flera gånger. Någon gång före jul förra året bestämde vi oss för att det är i sommar vi ska tågluffa genom Europa. Det var relativt lätt att planera en möjlig rutt, som vi sedan finslipade i närmare ett halvt år.

Startdestinationen skulle vara i Danmark eller Tyskland och vi ville avsluta resan med lite båtluff i Grekiska övärlden. Sedan var det bara att välja vilka ställen vi ville besöka på vägen. Jag gillar att planera och göra research på förhand, det får mig liksom att tagga till lite extra och så missar man ju inget när man väl är på resa. Halvåret innan resan blev det många tekoppar, vinglas och sena planeringskvällar för mig och Elin.

Interrail erbjuder flera olika tågkort. Med kortet vi valde fick vi resa 15 dagar på en månad. Utöver Interrailkortet behövde vi rinkkor, som vi båda fyndade på en outlet i Vasa. I efterhand förstår jag nog hur viktigt det är med en bekväm väska. Det blev nog en hel del promenader med all packning på axlarna. Packningskuber är en annan grej jag är väldigt nöjd att vi införskaffade innan resan. Det var så lätt att hitta tröjan eller shortsen man sökte i den annars djupa väskan. Man behöver egentligen inte så mycket packning för att resa en månad i Europa på sommaren. Det är så lätt att man tar med sig för mycket saker, det går ju också att inhandla nåt på vägen.

Vår resa påbörjades 16 maj i Berlin och avslutades 12 juni på Kreta. På vägen har vi bland annat fått uppleva Bryssel Pride, filmfestivalen i Cannes, Grand Prix i Monaco, vandring i Cinque Terre, antikens Aten och romantiska Santorini. Jag kommer senare berätta lite mer om våra destinationer och visa några av de tusentals bilder jag fotat. Ni kan också kika in på Elins blogg var hon redan skrivit många inlägg om resan. Luffen blev ytterst lyckad och problemen vi stötte på var få. Jag rekommenderar absolut Interrail åt de som gillar vara på resande fot.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Thailand

När vi nådde Bangkok började nog energin vara slut. Det var en lång taxiresa från flygfältet till hotellet. Vi fräschade upp oss lite och gick sedan ut. Vi hann inte långt innan vi passerade en tatueringsstudio och Tekla bestämde sig för att skaffa en tatuering. Efteråt gick vi till en närliggande krog, tog varsin öl och diskuterade med en kvinna vi träffat vid tatueringsstudion.

Följande morgon började med ett dopp i takpoolen vid hotellet. Därefter åt vi frukost vid ett café nära hotellet. Vi utforskade staden ett tag men benen blev trötta och vi bestämde oss för att ta en tupplur. Jag hade fått ett så stort tatueringssug från kvällen innan, så jag bestämde mig också för att skaffa en. Efter sessionen tänkte vi prova på Bangkoks nattliv. Det började regna mer och mer och efter någon timme var gatorna översvämmade. Vi dansade runt i regnvattnet på gatan. Ett fint avslut på vår resa.


Likes

Comments

Laos

Ett av de absoluta favoritställen jag besökt.

Vi hoppade på bussen från Vientiane till Luang Prabang tidigt följande morgon. Bussen var inte i det nyaste skicket. Vi var först in i bussen och valde två platser längst fram på andra våningen. Bussresan var något av det hemskaste vi var med om under hela resan. Nästan tio timmar upp och ner för bergsväggarna på dåliga vägar. Dessutom gav platserna vi valt en utmärkt utsikt över stupen vid sidan om vägen. Trots att utsikten var fantastisk så försökte vi sova bort de skrämmande tankarna om att falla av vägen.

När vi äntligen kommit fram till Luang Prabang så åkte vi en sväng via vårt hotell och därefter till nattmarknaden. Vi promenerade runt länge och kollade på allt fint som såldes. Vi avslutade kvällen med god mat vid en restaurang och med en katt som höll oss sällskap.

Följande morgon tog vi en tuk-tuk till Kuang Si Falls, som ligger en bit utanför staden. Innan man når vattenfallen så kommer man till Tat Kuang Si Bear Rescue Center. Där lever ett tiotal asiatiska svartbjörnar som blivit räddade från djurhandel. Det var riktigt roligt att få betrakta de välmående björnarna. Därefter gick vi till de otroligt vackra vattenfallen, och simmade länge. Vår tuk-tuk tog oss tillbaka in till Luang Prabang och vi bestämde oss för att vandra upp för Mount Phousi, som finns mitt i staden. Utsikten var obeskrivlig. Staden är så vacker. Vi utforskade berget ett tag och mötte en munk på vägen ner som var vänlig nog att diskutera med oss ett tag. Vi fortsatte att bara vandra kring staden under kvällen.

Dagen efter åkte vi till Luang Prabang Elephant Camp. Vi fick till en början hälsa på elefanterna och mata dem. Därefter fick vi en tur på elefantryggen intill Mekongfloden. Innan vi lämnade fick vi mata elefanten vi ridit på som tack. Därefter åkte vi till Kuang Si Falls igen. Vi hade haft så roligt dagen före att vi bestämde oss för att åka dit igen. Vi hälsade på björnarna och spenderade sedan resten av tiden i vattnet. Vi åkte tillbaka till staden och bestämde oss för att utforska andra sidan av bambobron, var det fanns tempel och tuppar. På kvällen promenerade vi till en mysig bar med utsikt över floden. Innan vi avslutade dagen åkte vi en sväng till nattmarknaden.

Sista dagen steg vi upp före soluppgången för att uppleva tak bat eller allmosegivande. Det var väldigt vackert och stämningen var djup. Vi bestämde oss för en lugn sista dag och stack iväg till baren vi besökt kvällen före, där vi njöt av resans kanske hetaste dag. Sedan var det dags att ta flyget mot Bangkok.


Likes

Comments

Laos

Vi anlände till Laos huvudstad mitt i natten och då började hela visumprocessen. Det tog länge innan vi hade allting på klart och slapp från flygfältet. Vi tog en taxi till vårt hotell. Det lilla vi hann se av Laos den kvällen gjorde mig väldigt taggad på att få utforska landet.

Följande dag åt vi frukost vid hotellet. Vi promenerade längs med floden in till Vientiane. Vi hann få en liten glimt av morgonmarknaden innan vi hoppade på en buss till Xieng Khuan, Buddha Park. Vi vandrade kring parken länge och tog sedan lunchpaus vid restaurangen invid parken. Vi fick sällskap av katter och en bit ifrån oss gick kossor och betade.

Vi åkte sedan tillbaka in till Vientiane och promenerade till Patuxai Victory Monument. Vi klättrade upp till toppen av triumfbågen och fick njuta av utsikten över Vientiane. Laos var tidigare en fransk koloni, vilket nog märktes på arkitekturen kring staden. Därefter tog vi en tuk-tuk till That Luang, ett vackert tempel täckt i guld. Vi vandrade runt området en stund och upptäckte några andra tempel. Sedan började det störtregna och vi tog en tuk-tuk tillbaka.

Likes

Comments

Sydkorea

Dagen innan vi åkte till Muuido Island så gjorde vi ett försök att åka dit, men vi hann inte. Muuido ligger ungefär 100 km utanför Seoul, och det tar ungefär fyra timmar att komma dit. Färjan åker flera gången dagligen men lämnar ön sista gången kl. 19. Vi åkte tåg, buss och färja för att sist och slutligen nå den fina ön. Vädret var jätte fint när vi kom till ön men det blev ganska snabbt mulet och vinden sval. Vi planerade att simma men den tanken fick vi skippa i och med att det var ebb. Jag har aldrig upplevt en sådan stor skillnad mellan ebb och flod. Det var knappt så man såg vattnet. Vi njöt av de fina stränderna på ön i alla fall. Det verkade som att ön hade sina glansdagar för nåt årtionde sedan. Det var mycket som var stängt och hade förfallit. När vädret blev sämre var det som att alla turister försvann. Det var i alla fall ett mycket intressant ställe och att få gå långt på havsbottnen utan att fötterna blev blöta var fascinerande.


Likes

Comments

Sydkorea

Vår endagsutflykt till Bukhansan var nog något av det häftigaste och definitivt det mest skrämmande vi gjorde i Sydkorea. Det var inte alls som vi förväntat oss och vi var inte förberedda. Vi hade alltså planerat en rutt vi skulle vandra i bergen i en nationalpark som ligger en bit ovanför Seoul. Det var en otroligt varm dag och vi hann inte ta många steg innan svetten bara rann av oss. Naturen var otroligt vacker och människorna vi stötte på var så trevliga. Vi besökte ett vackert tempel på vägen. Efter ett tag började det bli brantare uppförs. Ungefär halvvägs nådde vi en klippa med vacker utsikt över Seoul. Vi var fortsättningsvis bestämda över att vi skulle nå toppen, så vi fortsatte uppåt. Vid det här laget så var man på vissa ställen tvungen att använda sig av händerna för att slippa uppåt. Två personer som var på väg neråt stannade oss och berättade att det kommer börja regna snart så vi borde skynda oss. Därefter kom paniken. Vi skulle ju ner också. Vi skyndade oss upp till toppen, och utsikten var helt fantastisk. Jag var stolt över oss för att vi kämpat och tagit oss till toppen, med en stor nypa rädsla över vägen ner. Varken jag eller Tekla hade skor som greppade det sandiga underlaget. En annan vandrare slog följe med oss ner och vi lyckades alla hållas på benen. Det började inte heller regna, så sist och slutligen gick ju allt bra. 


Likes

Comments

Sydkorea

Vi anlände trötta till Sydkorea efter en sömnlös natt. Vi satt några timmar vid ett café i väntan på att få checka in till vårt hotell. Vi passade på att sova några timmar och sen stack vi ut en sväng för att utforska området där vi bodde.

Dag två besökte vi Changdeokgung Palace och Huwon, den hemliga trädgården. Området var enormt, byggnaderna var mäktiga och väldigt vackra. Vi stack oss in en stund till National Folk Museum Of Korea. På en kort stund fick vi uppleva en liten bit av Koreas historia. Efteråt åkte vi vidare till nästa palats, Gyeongbokgung, Vi strosade runt bland färgglada byggnader och nöjt av utsikten av berg på ena sidan och storstaden på andra. När vi lämnade templet råkade vi gå förbi statyerna av King Sejong och Admiral Yi Sun-Shin. På kvällen besökte vi Bamdokkaebi Night Market, lyssnade till musikerna, strosade bland marknandsstånden och åt en av de godaste hamburgarna jag någonsin ätit. Vi avslutade kvällen vid Hongdae, i en gammal lekpark var folk samlas för att dricka, umgås och se på framträdanden. Vi hade missuppfattat när de sista tåget till vårt hotell avgick, så det missade vi och hamnade att promenera nästan 10 km tillbaka till vårt hotell.

Tredje dagen började med shopping i Dongdaemun. Vi promenerade en stund omkring vid Dongdaemun Plaza. Mot kvällen slog vi oss ner i en park med vacker utsikt över Seoul och provade på lite Soju medan vi matade några fåglar. Senare bestämde vi oss för att än en gång åka till Bamdokkaebi Night Market, eftersom vi hade så trevligt kvällen före.

Fjärde dagen vandrade vi upp till en bergstopp i Bukhansan National Park. Bilderna därifrån dyker upp i ett annat inlägg.

På femte dagen var planen att besöka Muuido Island men tyvärr så hann vi inte eftersom det går en färja till ön som avgår rätt så tidigt. Istället spenderade vi dagen i Incheon med att besöka China Town och Fairytail Town. På kvällen åkte vi till Gangnam och fick se den finare delen av Seoul. 

Sjätte dagen steg vi upp tidigt och gjorde ett nytt försök att åka till Muuido Island. Även bilderna därifrån dyker upp i ett senare skede.

Sista dagen strosade vi omkring lite intill hotellet innan vi hoppade på flyget till Vientiane och Laos.Likes

Comments

Japan

Det var mindre än ett år sen jag besökte Tokyo senast, och återseendet av den spännande och färgglada staden var underbart. Vi började första dagen i Tokyo med en favorit från senast, Hachiko statyn i Shibuya. Denna gång låg det en katt gulligt och sov mellan tassarna på statyn. Vi strosade runt ett tag i Shibuya, gick in i några butiker och njöt av storstaden. Senare promenerade vi till Meiji-Jingu, mitt favorittempel i Tokyo. Templet omgivs av en mäktigt stor skog och atmosfären där är mycket behaglig. Kvällen spenderades i Harajuku och senare Shibuya, var vi åt crepes och drack god japansk öl.

Dag två stack vi iväg till Tsukiji Fish Market redan från morgonen. Vi promenerade runt länge och fick provsmaka allt från grönt te till små torkade fiskar. Där fick jag även avnjuta den godaste sushin jag ätit. Senare besökte vi Akihabara, gick runt i skumma affärer, kollade på actionfigurer och märkliga prylar. Vi delade på en honey toast vid ett super mysigt café, som tyvärr spelade samma tjatiga låt om och om igen. På kvällen visade Tekla mig ett ställe med otrolig utsikt över Tokyo och Shibuya crossing. Efteråt åkte vi till favoritpuben från senast och drack sake. Innan vi avslutade kvällen promenerade vi omkring i Shibuya och kollade på olika framträdanden på gatan.

Sista dagen åkte vi till Odaiba. Det var en jätte varm dag och promenaden dit var mycket lång. Vi fick se den enorma Gundam statyn, en frihetsgudinna och en otrolig utsikt över Tokyo och Rainbow Bridge. Sedan åkte vi till Asakusa för att besöka Sensoji, en annan favorit bland Tokyos tempel. Vägen till templet är fylld med massa små söta affärer och hela området är väldans mysigt. Sen blev det så småningom dags att fara till flygfältet, var vi väntade på ett mycket försenat flyg till Sydkorea.

Likes

Comments

Japan

Vi anlände relativt sent till Fujisawa, var vårt hotell fanns, så första kvällen bestod inte av mycket mer än lite käk och mycket sömn. Följande morgon begav vi oss till Enoshima, en ö utanför Fujisawa. Det var en otroligt blåsig dag och Enoshima var proppfullt med turister. Ön var mycket vacker och det fanns många intressanta platser att upptäcka. Vi fick se ett framträdande av en kringresande magiker som fann det mycket lustigt att jag inte kunde japanska. Vi fick även en blick av Mount Fuji i horisonten. När vi lämnat Enoshima promenerade vi ett tag på den långa svarta stranden som sträckte ut sig på andra sidan bron. På kvällen besökte vi gulliga Kamakura, åt god sushi och släpade med oss en tårta till hotellet.

Tredje dagen började med ett regnigt besök vid Japans näst största buddha staty i brons och för en liten slant fick vi även besöka insidan av den stora statyn. Efteråt tog vi en promenad längs en vandringsled och passade på att besöka några tempel på vägen. På kvällen åkte vi tillbaks till den långa svarta stranden nära Enoshima och tog ett dopp i havet.

Följande dag steg vi upp tidigt och begav oss till Tokyo.


Likes

Comments

Japan

​Kyoto var en av mina favoriter under resan. Staden är väldigt gammal och har en jätte härlig charm. Första kvällen besökte vi Fushimi Inari, med sina tiotusentals röda torii-portar som sträcker sig över ett berg. Tyvärr hann vi inte promenera kring hela vandringsleden, men det kändes som vi hann se mycket ändå. Efteråt umgicks vi en stund med några av Teklas kamrater och fick prova på Kyotos nattliv.

Andra dagen begav vi oss till Arashiyama, som ligger en liten bit utanför Kyoto. Vi vandrade uppför ett berg för att nå Iwatayama monkey park. Där finns alltså en park där en flock apor lever fritt. Det var en väldigt häftig upplevelse att få befinna sig bland aporna. Vi fick mata aporna, se flera söta ungar och njuta av den mäktiga utsikten över Kyoto. Efteråt strosade vi runt en stund innan vi hittade till Arashiyamas kända gång i bamboo.

Dag tre spenderades i norra Kyoto. Det finns en vandringsled mellan två vackra bergsbyar, Kibune och Kurama. Vandringleden far rakt över ett berg, med ett vackert tempel på mitten varifrån utsikten var underbar. På kvällen besökte vi ett geishadistrikt och Tekla provade på att klä upp sig i kimono. 

Sista dagen innan det bar av till Fujiisawa hann vi besöka Kyotos kanske kändaste tempel, Kinkakuji. Templet är täckt i guld och tempelgården är vackert rofull. Vi besökte även ett tehus på tempelområdet, var vi avnjöt grönt te. Efter en lyckad sista dag hoppade vi på tåget till Fujisawa.

Likes

Comments