View tracker

(4 portioner)

Ingredienser:

​​250 g Grönsparris
1 st. Schalottenlök
5 dl Vatten
1 st. Kycklingbuljongtärning
3 dl Matlagningsgrädde
0,5-1 dl Vitt vin
Salt och peppar

Skölj sparrisen och skär av ca en centimeter av den nedre delen. Grovhacka sedansparrisen och låt dem koka i 5 dl vatten i 5-10 minuter tills sparrisen blivit mjuk. Hacka schalottenlöken smått. Hämta ut sparrisbitarna (spara vattnet) och stek dessa tillsammans med löken utan att de tar färg. Häll tillbaka sparrisen och löken i vattnet som sparrisen kokat i och tillsätt resten av ingredienserna. Låt sedan soppan koka på svag värme i 10-15 minuter. Därefter mixas soppan tills den får en slät konsistens, med tillexempel en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en bit nybakat bröd.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Enkel och god baguette som är perfekt till picknicken.

(Ca 4 portioner)

Ingredienser:

4 st. Kycklingfiléer
1 st. Gul lök
1 st. Röd paprika
ev. ½ st. Hackat äpple
2 msk olja
3-4 tsk Curry
2 tsk Gurkmeja
1 st. Hönsbuljongtärning
1-2 dl Vatten
2 dl Matlagningsgrädde
Salt & Peppar
1 st. Baguette
Valfria grönsaker

Hacka och steklöken, paprikan och eventuellt äpplet några minuter och tillsätt curryn och gurkmejan.Skär kycklingen i bitar och tillsätt i grytan. När kycklingen fått lite färgsmulas buljongen ner i grytan. Tillsätt vattnet och låt koka på medelsvag värmei ca 15 minuter. Tillsätt därefter matlagningsgrädden och koka ytterligare 5minuter eller tills önskad tjocklek på såsen uppnåtts. Smaka av med salt &peppar. Låt svalna och förbered under tiden baguetten med grönsaker ex. sallad,gurka och paprika. Lägg tillsist på kycklingen.

Likes

Comments

View tracker

Dessa chips är tillagde på tre olika sätt friterade, ugnsbakade och bakade i mikrovågsugnen.

Ingredienser:

Skalade potatisar (så många man vill)
Salt
Olja till friteringen

Friterade chips:

Värm en stekpanna med olja i, oljan bör komma upp 1-2 cm från botten så att inte chipsen fastnar. Skiva potatisen så tunt det går, gärna med en mandolin, osthyvel eller rivjärn. Lägg potatisen på lite hushållspapper för att få bort vätskan, därefter läggs de i den varma oljan. Oljan bör inte vara för varm annars kommer kanterna på chipsen att bli brända medans mitten blir seg. Man kan gärna testa med en bit potatis om man är osäker på värmen. När de är klara (fått en fin gyllenbrun färg) läggs chipsen på lite papper för att få bort oljan. Låt svalna något, salta och servera (Bild 1).

Ugnsbakade chips:

Sätt ugnen på 100°C och lägg bakplåtspapper på en plåt. Skiva potatisen så tunt det går, gärna med en mandolin, osthyvel eller rivjärn. Lägg potatisen på lite hushållspapper för att få bort vätskan, därefter placeras de tätt på plåten och saltas. Chipsen behöver vara i ugnen i ca 30-45 minuter, men man behöver släppa ut ånga ur ugnen var 15:e minut. Man behöver även ha lite koll på dem för de kan lätt brännas (Bild 2).

Chips i mikrovågsugn:

Skiva potatisen så tunt det går, gärna med en mandolin, osthyvel eller rivjärn. Lägg potatisen på lite hushållspapper för att få bort vätskan, därefter placeras de tätt på en silikonform eller platta och saltas. Ställ formen/plattan i mikrovågsugnen och värm på full effekt i 3-5 minuter beroende på hur effektiv mikron är. Låt stå i 30 sekunder innan servering (Bild 3).

Likes

Comments

Originalreceptet finns på denna sida: http://konditoriet.blogspot.se/2012/06/kladdkakemuffins.html

(12-15 st.)

Ingredienser:

100 g Smör
2 st. Ägg
2 ½ dl Farinsocker
1 ½ tsk Vaniljesocker
1 krm Salt
4 msk Kakao
2 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver

Sätt ugnen på 200° Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, tillsätt därefter de torra ingredienserna, bakpulvret blandat med mjölet och saltet. Rör till sist ner det avsvalnande smöret. Fyll muffinsformar till ungefär hälften med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Pudra med lite florsocker innan servering.

Likes

Comments

Ingredienser:

Sockerkaka:
100 g Smör
1 ½ dl Mjölk
3 st. Ägg
2 ½ dl Socker
2 ½ tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
4 dl Vetemjöl

Glasyr:
1 – 1 ½ dl Florsocker
3 tsk vatten

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret, ta bort från värmen och tillsätt mjölken. Låt detta sedan svalna. Vispa under tiden äggen och sockret vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta ner dem i äggsmeten. Tillsätt smöret och mjölken. Blanda försiktigt ihop smeten. Häll smeten i en smord sockerkaksform som rymmer ca 1,5 – 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut sockerkakan ur ugnen och låt den svalna helt. Blanda florsockret med vatten (hur mycket vatten som behövs varierar beroende på hur tjock glasyr man vill ha) och häll den över kakan.

Likes

Comments

(ca 10 – 12 bitar)

Ingredienser:

Botten:
15 st. Digestivekex
125 g Smör

Cheesecakesmeten:
400 g Philadelphia
2 st. Ägg
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker

Garnering:
250 - 400 g Färska jordgubbar
2 dl Koncentrerad jordgubbssaft
3-4 st. Gelatinblad

Sätt ugnen på 200°C. Smula digestivekexen med matberedare eller en kavel. Blanda med smöret (ej smält) och tryck ut i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i 8 – 10 minuter. Vispa osten mjuk och i en annan skål skall äggen och sockret vispas vitt och pösigt. Häll sedan i osten och vaniljsockret i äggblandningen och rör försiktigt. Häll smeten i formen och grädda ytterligare 15 – 20 minuter. Kakan skall fortfarande vara lite dallrig i mitten när den är klar. Låt den svala till rumstemperatur och därefter skall den ställas in i kylskåpet i minst 1 timme. Skiva jordgubbarna och fördela dem tätt på toppen av cheesecaken. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter och värm saften i en kastrull. Vispa i gelatinbladen tills dem smält helt. Låt saften svalna, det går fortare om man ställer kastrullen i ett vattenbad. När saften börjat bli lite trögflytande skall den skedas över jordgubbarna, var noga med kanterna och håligheter. Ställ in cheesecaken i kylskåpet en stund för att låta gelén stelna helt. Klar att servera.

Likes

Comments

(ca 10 bitar)

Ingredienser:

120 g Smör
1 ½ dl Farinsocker
2 st. Ägg
2 st. Mogna bananer
2 dl Vetemjöl
1 msk Bakpulver
½ tsk Salt

Glasyr:
150 g Cream cheese
¾ dl Socker
1 tsk Vaniljsocker

Topping:
½ dl Rostade kokosflingor

Sätt ugnen på 180°C. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (ca 26 cm i diameter). Vispa smöret och farinsockret poröst, tillsätt därefter äggen ett i taget. Mosa bananerna och tillsätt dem i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och sikta sedan ner blandningen i banansmeten. Blanda försiktigt. Häll ner smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 40 – 50 minuter. Låt kakan svalna helt. Under tiden kan kokosen rostas i en ren och torr panna. När flingorna fått färg låt dem svalna. Blanda alla ingredienserna till glasyren till en jämn smet och bred ut den på kakan. Toppa tillsist med den rostade kokosen och kanske några jordgubbar.

Likes

Comments

(3-4 portioner)

Ingredienser:

Lax:
0,6 kg Färsk laxfilé
½ st. Pressad citron
Salt & vitpeppar

Hasselbackspotatis:
12 st. Små eller medelstora potatisar
3 msk Smält smör
Salt

Sparris:
1 st. Knippe färsk sparris
1 msk Olja (till stekning)
Salt

Sätt ugnen på 225°C. Kolla att fisken är fri från ben och lägg den i en ugnsform. Pressa över citronen, salta och peppra. Låt sedan fisken ligga åt sidan. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg även potatisen i en ugnssäker form. Pensla potatisen med smält smör och salta. Lägg potatisen i ugnen i 40 – 45 minuter. När det är ca 25 minuter kvar läggs även fisken in i ugnen. Fisken är klar när innertemperaturen är 55 - 58°C. Det sista som skall göras är att steka sparrisen. Skölj sparrisen och skär bort den nedersta biten. Hetta upp en panna och tillsätt oljan. Stek sedan sparrisen med lite salt i ca 5 minuter tills de har mjuknat något. Lägg upp och servera.

Likes

Comments


Ingredienser:

3 dl Matlagningsgrädde (15%)
1 ½ dl Ströbröd
1 dl Kalvfond
1 msk Soja
1 kg Nötfärs
½ tsk Socker
1 – 1 ½ msk Vitlök och örter krydda
2 st. Ägg
1 dl Riven rödlök
½ dl Riven schalottenlök
Salt & Svartpeppar (efter smak)
Smör till stekning

Börja med att blanda matlagningsgrädden, ströbrödet, kalvfonden och sojan. Låt detta sedan stå och svälla i ca 10 minuter. Blanda nötfärsen med socker, salt och peppar tills färsen får en fast konsistens. Tillsätt därefter äggen och blanda igen tills färsen är fast. Rör i ströbrödsblandningen och löken. Forma runda bollar och skölj händerna med kallt vatten då och då så att det går smidigare att rulla köttbullarna. Stek dem slutligen i smör på medelhög värme (man kan även ha lite olja i pannan så att inte smöret bränns). Gott att servera med kokt potatis, rårörda lingon, ärtor och brunsås.

Likes

Comments

(4-6 portioner)

Ingredienser:

2 st. Torskfiléblock
4 dl Matlagningsgrädde (15 %)
1 ½ st. Fiskbuljongtärning
2 msk Pressad citron
½ dl Hackad dill
½ - 1 dl Riven ost (12 %)
Salt

Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnsform och lägg i fiskblocken. Salta fisken och lägg in den i ugnen i ca 15-20 minuter. Börja därefter med såsen. Koka upp matlagningsgrädden och tillsätt buljongen, citronen och dillen (Smaka av om det behövs salt). Ta ut fisken och häll över såsen (om det är vatten i ugnsformen från fisken kan man hälla bort det). Toppa till sist gratängen med osten. Grädda i ugnen ytterligare 10 minuter. Servera gärna med pressad potatis.

Likes

Comments