View tracker

Nu ska jag minsann, igen, påstår jag, försöka skriva lite mera i den här wannabe-bloggen. Det behövs! För pennan har stockat sig och det kommer inget ur den, tangenterna är trögare än någonsin. Här kommer alltså dagens dos av så-långt-ifrån-akademiskt-som-man-bara-kan-komma-text.

 

Vi är i Sibbo! Jag, Nadja och Frodo har tagit en ledig dag. Här är lugnt och stressfritt, inte en enda deadline i hela rummet. N är på jobb och vi har hela lägenheten för oss själva i flera timmar, planerar att stanna här två nätter till. Nadja är lycklig över att vara här, stortrivs med N, stortrivs med en ostressad mamma och stortrivs med mtv3-juniori förstås! Att få leka lite med två äldre pojkars lego är ju inte helt fel det heller.

 

Inte ens regnet eller det jämntjocka gråa molntäcket kan störa oss idag.

 

I morgon ska N spela innebandymatch och vi får den stora äran att komma med och heja! Det ska bli mycket intressant att se hur många sekunder min alltid så lugna och stillsamma dotter kommer att sitta stilla och titta, och hur mycket jag kommer att hinna sitta stilla, de sekunder jag inte springer efter för att se vad hon hittar på för hyss.

 

Nu är det dags för dagens gästbloggare att skriva sitt inlägg, en gästbloggare som jag suttit och skickat lappar med på en föreläsning i idéer och ideologier, det var en annorlunda upplevelse!

 

Trumvirvel och hejarop, här kommer den verkliga stjärnans tankar om dagen:

 

vi  är i sibå

ja halekt med lego

ja har frådå me

de blåsär lite å rengnar

ja sir på teve

ban pukram

ja sir på traktorär

å de är de på riktit

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag fick i "uppgift" att skriva något som inte har med studierna att göra, ett blogginlägg, och märker att det är svårt, det också. Vart har texterna försvunnit? Jag letade under soffan och i byrålådorna men hittade inte min borttappade inspiration någonstans. Om någon ser den får ni gärna ringa.

 

. . .

 

Och nu ringde mamma och berättade att en av katterna fått flyga vidare, det var väldigt väntat. Jag berättade åt Nadja men hon blev inte ledsen påstod hon "för den var mommos". Så fortsatte hon med att förklara att mommos två andra katter är hennes: "Mästerstövel" och "Kissen" som Nadja en dag bestämde sig för att byta namn på till "Nanna". Efter lite grubblande ändrade hon sig sedan och menade att "Mästerstövel" nog är moster Rias.

 

. . .

 

I morgon blir det spökfest på dagis. Jag måste försöka komma ihåg att ta någon bild av tösen innan vi traskar iväg hemifrån på morgonen, ungarna brukar inte hållas utklädda så länge. Förra året var hon läkare, i år blir det något ännu mera spännande. Påminn mig om jag glömmer!

 

Skonatt!

Likes

Comments

View tracker

Hej på er i lingonskogen!

 

Nu har vi då igen googlat "Turku tänään" och bestämt oss för att åka till Skanssi där Nadja ska tävla i olympiska spel och leka på lekplatsen bredvid Café Brahe, medan jag hejar på tösen, dricker kaffe och läser tidningar. Dagen började med en kort hundpromenad redan före morgonmålet, världens lyckligaste tös sprang av och an, fram och tillbaka mellan husen med Frodo ibland lite före, ibland lite efter. Igår vid läggningsdags konstaterade vi att någon hade fest i huset. Musiken dunkade genom många väggar och även om Nadja inte kom på vilket ljud det var som hennes mamma kallade musik så var hon förvånad över att någon hade fest mitt i natten. När vi vaknade i morse och hon började leka lite högljutt påminde jag henne om dem som hade haft fest hela natten och frågade om hon inte trodde att de sov nu. Genast blev hon tyst, men frågade efter en stund om de kanske   tror  att man ska vara vaken på natten och sova hela morgonen. Inte är det lätt att förstå.

 

Dagens mest lyckade förresten:

En oerhört okoncentrerad tös stod och "borstade tänderna", det vill säga bet i tandborsten, sjöng, klev upp och ner från pallen, undersökte tandkrämstuben och pillade på kranen. Tösens mor fick en snilleblixt (ibland är jag nästan smart) och frågade varför hon är så okoncentrerad samt gav henne en utmaning, hur skulle hon själv kunna göra tandborstningen till en rolig lek så att det skulle kännas spännande att borsta tänderna?

 

Ungefär två sekunder senare höll en hungrig drake (tandborste) som äter bobbor på att svälta ihjäl, och enda räddningen var om den skulle hitta varenda bobba i Nadjas mun och äta upp dem. Nadja, ivrig att rädda den snälla draken som var så vänlig att den lät bli att äta upp henne, borstade mera koncentrerat (och lyckligt) än någonsin! Ett-noll mot vardagstristessen!

 

 

Skonatt!

Likes

Comments

En liten treåring sitter i badkaret och sjunger. Hennes mamma tycker att det är alldeles väldigt skönt att vara hemma igen. Tösen i fråga somnade i alldeles egen säng någon gång mellan nio och tio på kvällen i går (med skrik och gråt och en hund som inte alls hade lust att ligga bredvid lillmatte). Blodsockret var så pass ostabilt att jag fick lägga in en extra väckning mitt i natten för att mäta, men då var det okej igen. Någon gång före klockan sju vaknade tösen på världens solskenshumör, väldigt spänd inför dagens och veckans program.

 

Alla miljoner saker jag tänkte skriva får vänta, för om en halv timme vandrar vi iväg mot dagis för att prata diabetesvård med Nadjas två nya dagistanter. I morgon börjar allvaret och detta läsår innebär så spännande nyheter för oss som frukost på dagis tre dagar i veckan! Hejdå Hitis! Hej Åbo! Hej dagis, hej ÅA!

 

Ha en alldeles uzbekistansk dag så hörs vi senare!

 

 

Likes

Comments

Hej världen där ute!

 

Nu börjar snart den stora skrivårstiden igen, men ännu är det väl sommar ett par veckor månader? Nadja börjar prata allt mera om Åbo och hemma. Vi har varit tre månader på Hitis och ska stanna en månad till men Nadja vill till Skanssi, vill leka i sitt cirkustält, saknar röda soffan, längtar till hundparken och drömmer om sin egen säng. På hela sommaren har hon varit hem två gånger för två sjukhusbesök.

 

Just nu börjar jag också få lite hemlängtan faktiskt. Under tösens senaste pappaveckoslut var jag hemma i Åbo och vilade ut. Självklart passade jag på att sätta plånboken på en riktigt ordentlig bantningskur, avsmaka ett av de nästan mogna äpplena från vårt finfina äppelträd, träffa bästaste Ajla, dricka myyyycket Café Mocha på Coffee House och till och med ta en runda genom IKEA. Av någon underlig anledning kom jag hem med bara hälften av det jag skulle ha, men en hel del annat roligt som jag inte skulle köpa egentligen...

 

Vi gör upp stora planer på allt vi ska göra när vi flyttar hem igen. Sedan går det väl en vecka eller två innan vardagstristessen är tillbaka och allt känns tråkigt. Eller kanske inte, vi börjar genast med studier och dagis, ny dagispersonal (2/3 har bytts ut under sommaren) ska dessutom utbildas i att ta hand om treårig Nadja med diabetes. Det kommer att vara fullständigt kaos de första två veckorna innan allt börjar falla på plats. Sedan har de nya höstvirusen hunnit ikapp Nadja och efter ett par dagars vila blir det en massa kaos igen. När vi väl har kommit så långt att vi är tillbaka i något som kan kallas vardag är det väl dags för jullov snart.

 

Flera månader sommar kvar jo, det var ju alldeles just midsommar. Njut! Det gör vi. Snarkande unge och snarkande hund hälsar så mycket i sömnen (tror jag).

 

Skonatt!

 

Likes

Comments

Efter en lång paus är stjärnskribenten nummer ett äntligen tillbaka här på bloggen, och nej, det är absolut inte jag!

 

hej du är senare

härkåmäreliteflikasåmhetänadja

 

För er som av någon konstig anledning har minsta tveksamheter kring vad tösen i fråga kan tänkas mena med dessa bokstäver kommer här en förklaring:

 

Hej du är senare. (Vem menar du? Min låtsaskompis Molle som kommer senare till pappa!)

Här kommer en liten flicka som heter Nadja.

 

I den här ändan av landet har vi övat knopar och stegklarering och sånt, varit på talko, ätit grillmat, hoppat runt i skogen med en viss liten wannabe-hund och haft det väldigt helt okej. I dag åker vi tillbaka till Åbo igen. En och en halv vecka är kvar av studierna, sen är det klart för det här läsåret och vi tar oss så småningom till Hitis igen för resten av sommaren.

 

Nu, ut i solskenet! Det ryktas att det tänker bli vår i år också!

Likes

Comments

I går har vi igen matat flasklamm hos världens bästa extrafamilj. Vi har varit i ladugården och stängt in en till tacka i ett eget utrymme, snart finns där ännu flera lamm. Vi har åkt sparkstötting på byviken, druckit kaffe i butiken igen, och firat en alldeles ny Hitisbo! Förhoppningsvis hinner vi till och med se honom innan vi far till Åbo igen, de får helt enkelt lov att ta sig hem nu...

 

Nu har Nadjas bästa kompis varit på besök, gissa om Nadja var glad. Kompisen är väldigt saknad hela tiden när vi är i Åbo, och är den absolut viktigaste! Denna I är någon som också dagistanterna känner till, även om de första gången frågade ifall det är en fiktiv person då hon har ett ovanligt namn och Nadja nämnt att hennes pappa heter "Turbo"...

 

Den myckna aktiviteten har många positiva följder, Nadjas humör har varit på topp riktigt långa stunder. I går sov hon tre timmar på eftermiddagen, vilket resulterade i en endast sju timmar lång natt. Nu är det alltså dags att ta igen natten och jag tror jag ska göra ungen sällskap, god natt!

 

 

Förresten, nej jag skriver inte på min egen dator, den är inte på så hemskt bra humör för tillfället. Jag hittade världens topperbjudande och beställde en ny som med lite tur kan finnas i Åbo redan på fredagen. Hur den ska finansieras vet jag inte ännu, men erbjudandet brorsan hittade var helt enkelt för bra för att kunna ignoreras. Två veckors returrätt innebär två veckors tid att fundera på hur jag ska göra, och det är ju en evighet så allt löser sig! I alla fall om jag har bestämt att det gör det, och det tror jag att jag har.

 

Ha det jättebäst, vi fortsätter ha semester ännu ett par dagar och det är ganska fantastiskt!

 

sparken

Likes

Comments

nadja haringa fevär

momo jatykäromatlesa

momo jatykärom  mamma

frodio sovär posofan

fem

haenb ra dag

utbekistan

hejdonugorjaosova

 

Likes

Comments

mama javilskriva   båblåg

 mama ja elskardej

inhitamej

momo jav vil skajpa medej momo

 jaha skrivfädit

 

Tjolahopp!

 

Ovanstående skribents (och enda riktiga bloggstjärnans) mor tackar alla skyldiga för en mycket trevlig Nordisk Afton igår. Stödbandaget runt smalbenet vittnar om en rolig och händelserik kväll, tror jag?! Nu har jag sovit hela två timmar och är redo för dagens alla utmaningar, vad skulle vi läsa i språkhissan tills idag?

 

God morgon.

Likes

Comments

I dag är Nadja tillbaka på dagis, hurra för det! Men det första vi fick veta var att där går vattkoppor, också i Nadjas grupp är en sjuk. Första tanken var väl ungefär "oj nej, fast jo, helt bra att få som ganska liten". Andra tanken: För ett år sedan lunginflammationer, höstens vanliga virus ledde till sjukhusvård med dropp, magsjukan var ett helt h******, om inte fem, och tösen är slut, mamman är slut, studierna lider rejält och Nadjas blodsocker är fortfarande lika ostabilt som... som något mycket ostabilt. Så kommer det också antagligen att fortsätta vara i några år till.

 

Frågan är alltså, om man kombinerar faktum att vattkoppor för det mesta är lindrigare ju mindre man är när man får dem, med faktum att tösen inte ur diabetessynvinkel klarar sjukdomar särskilt bra just nu, men bättre hela tiden ju äldre hon blir, vad ska man hoppas på?

 

Det är nog bäst att låta bli att hoppas på något alls. Tur att det inte är upp till oss att bestämma om hon får vattkoppor eller inte. Jag vet, onödigt att måla f** på väggen. 

 

Så kära universums och alla universums beslutsfattande krafter, det där med att man aldrig får "större börda än man kan bära", eller var det heter - jag är hemskt smickrad över förtroendet för mina krafter, men det är helt okej nu faktiskt! Jag behöver inte alls mera bekräftelse på vad jag klarar av, det räcker. Tack på förhand för förståelsen!

 

Ha en uzbekistanskt bra dag och kom ihåg att kolla in färgen på himlen, så har den inte sett ut på länge!

Likes

Comments