Header

​I min nya myshöst-allt-i-allo-tröja. Hittade en grön "kista" på loppis idag också och blev kär i den direkt av någon anledning haha. 100kr fattigare men en kista rikare åkte jag hem och lade i mina filtar och kuddar i den. Tycker det blev himla bra ändå. KRAM

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Min högsta önskan är inte att min ADHD skulle försvinna för gott, utan bara att människor skulle förstå hur det är att leva i en värld som inte följer ens takt, och visa respekt. För människor utan diagnoser visar sällan respekt. Du skulle aldrig be en rullstolsbunden person att ställa sig upp, men om jag råkar göra något som har med min adhd att göra så får jag inte ursäkta mig, och har aldrig heller gjort, för min ursäkt godtas inte som ursäkt. Min nedsättning tas inte på allvar och det är också därför människor blir så provocerad utav den.

Jag önskar att ni inte skulle döma så som ni gör, för jag hör när ni pratar att ni inte har någon aning, ni låtsas och använder er av meningar som ni hört användas kring ADHD, men någon aning har ni egentligen inte, och det är det ni måste förstå.

Ni tror att personer som "ofta tappar bort sina hemnycklar", eller "har svårt för hushållssysslor så som tvätt och städ etc" är de som har ADHD, och att det är DET som är själva ADHD'n. Att ADHD är lika med en slarver som vill ha något att skylla på.

Jag kan säga såhär att jag har aldrig mött en person med ADHD som skyllt på sin diagnos, utan snarare tvärt om, att hen försöker visa alla de goda egenskaperna som medföljer och gömmer undan de dåliga så långt ner i kistan som det går.

Något som jag ofta känner av är att när människor utan diagnoser ska verka "öppna, respekterande och positiva" till nedsättningen, så gäller det bara de gånger som ADHD har gett dem något bra. så som alla de gånger jag har taggat igång alla på förfesten, dansat fuldans på borden, gått emellan killar som slagits, alla gånger jag släppt mitt liv och åkt till kompisar som har behövt något form av stöd eller hjälp med någon slags "kris-situation", alla knäppa och roliga idéer, drivet som jag har i mitt arbete, mitt babbel om allt och ingenting.

DET är OK.

Senare däremot, när jag efter den där utekvällen på klubben måste gå till akutmottagningen pga overload i hjärnan, när jag supit mig full och självmedicinerat i min ensamhet för att jag inte har klarat av att jobba 75% då jag inte hinner bearbeta alla intryck, när jag velat krypa ur mitt egen skinn för att ångesten varit total, när jag måste gå hem från jobbet pga mitt stabila psyke. Nä då minsann ifrågasätts det huruvida man får "skylla på sin diagnos eller inte".

Nu ska jag förklara för er normalstörda hur ADHD är att leva med, så kanske vi kan stryka över fördomar som att "det är något människor vill ha att skylla sitt beteende på", eller att "ADHD inte existerar".

Tänk ungefär såhär: När du föds, så föds du med din tv-dosa i handen, du kan själv byta kanal och titta på ditt favoritprogram i lugn och ro. Sitta lugnt och stilla och kolla på Idol en hel kväll om du vill det, du skulle till och med kunna titta på en långfilm efter det om du var sugen på en riktig myskväll framför TV'n.

Min tv-dosa däremot är inte min egen. Den är inte min att styra. Utan av någon anledning gavs denna till en stor barnfamilj på 2 vuxna och 5 barn dagen då jag föddes. Det är fredagkväll och någon vill se bolibompa, någon anna vill se vem vill bli miljonär, någon vill kolla på bamse, någon annan vill ha Harry Potter-maraton, en vuxen försöker febrilt höra vad som sägs på nyheterna över koaset som utbrutit i tv-soffan. Det flyger popcorn genom luften, några slåss, någon gråter, skrattar, sover och någon är helt hyperaktiv av all coda-cola som druckits under myskvällen. Alltså tumult.

Detta är då varje dag, hela tiden och jag kan inte stänga av, min hjärna hoppar mellan olika kanaler likt småbarnsfamiljen jag beskrev och det får konsekvenser i mitt beteende. Nej jag kan inte lyssna på dig, såvida du inte har något riktigt spännande att berätta så även småbarnen i min hjärna förblir koncentrerade. Nej jag KAN inte sitta ner på en middag längre än att vi väntar på maten och sedan äter, småpratet efteråt är olidligt och jag mår psykiskt dåligt av det. Nej, jag städade inte idag heller för jag hade fullt upp med att distrahera min hjärna för att inte få panik av alla tankar som snurrar runt runt runt. Men förlåt. Förlåt att jag inte kan leva upp till dina krav, förlåt att jag inte kan ställa mig upp ur min rullstolLikes

Comments

Jag har så mycket känslor. Det bubblar i mig som skummet på en våg. På mindre än en sekund kan jag tända till och bli arg för att sedan känna stor glädje och ro för att sedan slängas tillbaka till ilska igen. Jag försöker hitta lugn, men finner det inte. Istället slungas jag bara fram och tillbaka i mig själv. Kan inte styra kraften som bor i mig.

Orkar inte lära mig att hantera mig själv. Inte just nu. Jag vill bara skrika och slå sönder väggar, smälla i dörrar och göra uppror. Uppror mot känslorna. Uppror mot alla depressioner. Uppror mot honom som aldrig kunde finnas där för mig när jag behövde det som mest. Uppror mot alla de som inte trott på att jag kan. Uppror mot mig själv. uppror med de som krävt för mycket och fel saker av mig. Uppror mot de som aldrig lyssnat trots att jag bett dem.

Nu ska jag ta min medicin, vi hörs

Likes

Comments

Några saker jag har lärt mig under ett av de viktigaste åren i mitt ännu relativt korta liv:

1. Var källkritisk till din egen hjärna. Allt den säger till dig stämmer inte. Ibland stämmer faktiskt ingenting, och då måste du lära dig att se dig själv med andras ögon. Du kanske inte är så dålig ändå, utan du kanske snarare är jättebra precis som du är.

2. Du kan välja vart du lägger ditt fokus. I de negativa tankarna eller de positiva. Låt de negativa tankarna passera och håll kvar vid de som gör dig gott.

3. En meditation om dagen är bra för magen (och hjärnan och hjärtat och kroppen i största allmänhet).

4. Du väljer själv vem du vill ge din energi till. Du behöver inte strössla hela världen med glädje och ta socialt ansvar till och med de dagar när du mår skit. Säg hej, småprata lite, var inte otrevlig, det räcker så.

5. Känn tacksamhet för din omgivning.

6. Var intresserad av andra människor. Fråga dem mer saker. Hälsa på din farfar som du inte träffat på ett halvår och fråga honom om vilket hans favoritämne var i skolan. Han kommer uppskatta det otroligt mycket.

7. Lägg dig inte i allas liv. De har sina liv och baserar sina val efter det, du har ditt liv och även om du hade agerat på ett annat sätt så betyder inte det att deras sätt är sämre/bättre.

8. Prioritera din egentid. Ja, du kanske behöver mer egentid än andra, kanske till och med dubbelt så mycket, men det är inget fel med det. Det är så du är helt enkelt.

9. Tillslut kommer du älska dig själv, och det mina vänner, det är en stor känsla.

Likes

Comments

​Jag är sååå trött. Har dragit ner på min medicin, och det är verkligen både positivt och negativt.

Positivt: Ingen hjärtklappning. Jag känner hunger. Behöver inte känna mig stressad över att få i mig tillräckligt med mat. Jag är mer social. Jag är hyperaktiv (på gott och ont). Jag dansar, hoppar, sjunger, knäpper med fingrarna, och känner starkare känslor. Vill träffa mina kompisar.

Negativt: Att jag efter att ha jobbat tre timmar idag är helt slut. Jag är sååååå trött. Vill bara gå och lägga mig. Kan inte lyssna riktigt när någon pratar med mig. Orkar inte sitta kvar en hel middag utan vill gärna kliva upp och gå omkring. Humörsvängningar. Mitt hem är stökigare. Har ångest efter att jag träffat någon pga "rädd för att jag varit för mycket/sagt för mycket". Har nästan inte tillräckligt med koncentrationsförmåga att kunna skriva klart det här inlägget (har varit nära att stänga ner flera gånger) Har inte riktigt kontakt med mig själv, utan är antingen hyper eller apatisk och kan inte styra det.

Snälla kan någon bara väcka min sovande hjärna. Jag vill inte ha en hjärna som jag ständigt måste distrahera för att hålla vaken (om något inte är tillräckligt intressant dvs). Men jag vill inte behöva äta amfetamin heller. Vill bara vara som alla andra

Likes

Comments

​Att kunna sätta stopp för sig själv. Det är fan inte alltid så lätt alltså (eller rättare sagt aldrig). Speciellt när en har sånt jävla flow. När jag kliver upp i tid, går på gymmet, bakar bullar, träffar en gammal kompis och sitter och pratar i typ fyra timmar, för att sedan se att det är fint väder och tänka att "jag kanske ska höra av mig till den och den och höra om hen vill ses, det var ju så länge sedan". För att typ för första gången komma på mig själv och bah "vänta lite nuuuu, har inte jag varit här förut? Brukar inte denna extra-super-speed vara tecken på att väggen är nära?"


JO det är precis vad det betyder. Och jag är så stolt över att jag kom på det själv för första gången. Därför ska jag bara ta det lugnt ikväll, inte hälsa på familjen, inte träffa en massa kompisar, inte ta tag i olika projekt. Jag ska måla och lyssna på ljudbok. I min ensamhet. För då laddar jag batterierna.

Kram kram!

Likes

Comments

Och vissa dagar älskar jag mitt adhd-jag. När saker och ting liksom ändå fungerar, att trots att jag kommer försent till jobbet, glömmer att ta med mig min medicin, glömmer det och det andra, så går det liksom ändå. Jag tror det är dom dagarna när jag är "lite disträ", har ett kreativt-flow, men att jag ändå har relativt bra kontroll över tankarna. De övermannar mig inte och jag får heller inte overload pga allt som snurrar i huvudet samtidigt. Även om det såklart är mycket tankar ändå, men ändå inte så mycket att jag får panik.

Idag är det FREEEDAG! Och slutade jobba för ungefär två timmar sedan, och sitter nu i soffan och väntar på att jag ska få hämta min pojkvän som kommer hem från jobb i Stockholm. Ska bli myyyyyeees.

Likes

Comments

Och någonstans här började jag läka på riktigt. Det var något i den krispiga höstluften, något med hur löven på marken doftade, hur solen försiktigt rörde vid min hud, något i det som gav min själ ro. Som om alla sår i hjärtat äntligen blivit tvättade och därefter kunnat plåstras om. En trygghet infann sig, ett möte med någon, kanske första riktiga träffen med mig själv eller med det som många säkert kallar för Gud. Det låter otroligt storslaget, jag vet, men för mig var det faktiskt livsomvälvande.

Jag kände riktig glädje. Glädje för det lilla, och det stora, och inte det maniska tillstånd som jag förut trott har varit lycka, utan jag var glad på riktigt. Från hjärtat ut till fingertopparna. Inga samvetskval, inget ifrågasättande av mig själv och ingen oro, i mitt huvud fanns bara jag och alla jag älskar.

Jag är (såklart haha) livrädd att denna nya livsglädje ska tas ifrån mig, att dessa dagar bara varit ett dåligt "skämt" och när som helst kommer tas ifrån mig. Jag förstår att arbetet är långt ifrån klart, men även de gånger som ångesten åter tagit mig hårt i sitt kalla grepp och jag måste skippa efter luft, så har jag på något sett kunnat lokalisera den och få bort den, eller inte bli så himla stressad utav den. För att sedan kunna koncentrera bort det kalla och återgå till min nyfunna harmoniska känsla.

Hur det blev såhär vet jag inte. Jag som har kämpat i hela mitt liv för att försöka må bra, och så helt plötsligt fylldes hålet i mitt bröst med ljus istället för oro. Jag har för första gången i mitt liv känt att jag tycker om mig själv. Att jag är bra. Att jag är viktig och stark.

Jag har vågat att sätta ner foten och tagit avstånd till en person som bidragit mycket till min dåliga självkänsla. Jag väljer att vara med personer som ger mig energi. Jag har börjat att vara källkritisk till mina egna tankar om mig själv. Jag har lyssnat på meditationsböcker varje kväll innan jag somnar i säkert 4 månaders tid. Jag har fått till det bra med min adhd-medicin så hjärnan sappar inte ständigt mellan 50 olika kanaler. Jag har slutat lyssna på lika mycket faktapoddar och lyssnar mer på musik istället. Jag sjunger mycket igen. Jag har inte längre ett behov av att kolla instagram var 5:e minut, utan nu kan det gå nästan en hel dag utan att jag kollar. Jag försöker att inte göra flera saker samtidigt, som att gå till jobbet och lyssna på podd, utan hörlurarna får ligga kvar i fickan istället. Jag säger snälla saker till mig själv i spegeln. Jag ser till att jag äter tillräckligt med mat och att jag sover tillräckligt. Jag  ursäktar inte min personlighet längre, utan står för den jag är, för att jag är bra som jag är.

Likes

Comments

Att inte förstå eller förstå alldeles för mycket? Att aldrig kunna vara säker på om jag sagt något olämpligt eller gjort något "udda". Utan att alltid måste fråga om jag agerat "normalt", och sedan vara rädd att jag frågar den frågan för ofta och mycket. "Men gud, lät jag konstig när jag sa sådär?", "Oj, jag kanske inte skulle ha skämtat sådär många gånger om det där?", "Förstod hon att jag skämtade?". 

Ibland känner jag mig stark och tänker att jag skiter i om jag passar in eller inte. Mallen är rätt tråkig ändå, och om jag råkar kliva på någon fot här och där så behöver inte det vara hela världen (jag behöver inte självhata för det) men sen så när det väl händer saker där jag "inte går innanför ramen" så kan jag ändå inte riktigt stå upp för mig själv. Då känner jag mig fortfarande som en börda, och blir arg eller ledsen.

Mitt problem blir ofta att jag fokuserar på "fel" saker i en konversation. Jag läser mer in hur personen ser ut i ögonen, om dennes leende verkar vara äkta, eller om hen ser trött ut. Detta gör att jag lätt missar saker som personen säger till mig, för när jag är i full fart med att placera in dennes känslor och bearbeta dessa, så är det svårt att memorera konversationen. 

Några funderingar: Varför måste man ALLTID småprata med bekanta som man möter på stan? Det blir ju ändå alltid samma gamla fraser som dras. Samma lek om och om igen. "Nemen heeeej, hur är det?", "Jo men det är bra tack! hur är det själv?". Och sen några fler fraser om att vädret varit dåligt, men att "det är ju härligt med helg ändå" eller "vi borde ses och ta en fika någon dag!?!?" och så svarar man att ja det borde vi verkligen, trots att det är typ det sista båda vill och båda två vet att den andra känner exakt likadant. 

Hur gör man för att hålla en professionell nivå med sina kollegor, men ändå kunna "vara sig själv" och inte bara prata om superytliga eller för privata saker? Jag har så svårt för det där mitt emellan. Jag vill gärna bli bästis med någon eller ingenting alls. Lagom är svårt. Vara lagom glad. Lagom ledsen. Lagom arg. Lagom extrovert. Lagom introvert. Lagom duktig. Lagom ödmjuk. Lagom anpassningsbar. Lagom kunna stå upp för mig själv. Lagom skämtsam. Lagom seriös. 

Hatar fan lagom

Likes

Comments

Vilken helvetesnatt. Jag hade myskväll med min mamma igår och hade köpt chips, godis och coca cola. Jag åt såååååå mycket. Jag som inte har varit sugen på något utav det under senaste halvåret typ (för att jag äter medicin som gör att jag tappar aptiten), för att igår bara vilja kasta mig över det av någon anledning haha. Godis-suget ser jag dock som något väldigt positivt. För nu är inte längre en brinnande hjärna mitt "största" problem, utan det är att jag måste se till att få i mig tillräckligt med kalorier varje dag, och att jag måste sova ordentligt. 

Aja, igår då som sagt, var jag iallafall väldigt sugen på gotta och drack säkert mer än en liter coca cola. FY FA-AN alltså. Trots att jag hade tagit min medicin som vanligt igår, så var det ett sånt KAOS i min hjärna. Jag slungades plötsligt tillbaka 6 månader i tiden. Tillbaka till mitt "vanliga jag", och det slutade med panikattack inne på toaletten. När jag mår dåligt hamnar jag alltid sittandes på toalettgolvet av någon anledning haha.... 

Igår var första gången på dessa månader som jag övervägt att gå till akutmottagningen igen, och det är som att jag fick insikt om varför jag känt ett behov av att gå dit när ångesten är som värst. Det är för att hjärnan går så jävla fort, tankarna snurrar så mycket att jag är rädd för vad jag kan göra emot mig själv. Nu menar jag inte att jag är självmordsbenägen, för det är jag inte, men i det där virrvarret av tankar, ångest och en bristande impulskontroll så litar jag inte på mig själv. Och det är läskigt. 

Idag mår jag bra igen. Är lite trött för det blev inte så många timmars sömn, men känner mig åter igen stabil. Det känns fortfarande som att det "spritter" i kroppen. Foten skakar i vanlig ordning och det är inte tyst i hjärnan nu heller, även om det är betydligt bättre än igår natt. Jag ska ta en promenad ner på stan och sedan träffa en kompis. Komma tillbaka till verkligheten. Det blir skönt.Likes

Comments