Äntligen!! I fredags ringde Explorius med goda nyheter, nämligen min nya placering! Jag var så himla exalterad att jag inte ens hörde vad hon sa efter hon berättade vart jag skulle någonstans.

Jag kommer bo i en stad kallad Rockwall i Texas, 30 min från Dallas, där jag kommer bo hos en värdfamilj. Värdfamiljen består av en mamma, pappa och en dotter i min ålder, och två hundar(!!)

När jag kollade på bilder på Rockwall fick jag verkligen southern känsla, och när min värdmamma skrev y'all på vår chatt. Asså sjukt spännande och annorlunda.

Det finns även en konstgjord sjö där, och vid sjön finns det ett ¨harbour¨där min värdsyster tydligen gillar att hänga.

I närheten ligger även skolan som jag ska gå på som heter Rockwall- Heath High School och där går det ca 2,200 elever, vilket är sjukt många jämfört med min där det går 600 elever.

Det ska bli så sjukt roligt att uppleva den amerikanska ¨high school spirit¨och kolla på massa matcher m.m.


Likes

Comments

Vilket land ska du till?

- Jag ska till USA!

Vilken organisation åker du med?

- Jag ska åka med en organisation som heter Explorius.

Varför valde du den organisationen?

- Jag valde Explorius för att det kändes som det bästa valet för mig. Explorius är litet och de är professionella och ALLA recensioner jag har läst har varit om deras fantastiska år som utbytesstudent med Explorius. Jag har inte hittat en enda dålig recension :)))

Angående professionalitet, en AFS volontär ombokade vår intervju två gånger. Sedan fick jag en ny volontärs som skulle intervjua mig, och hon skulle tydligen hålla första intervju som var med mig. Jag låter din fantasi se hur det gick :I

EF var aldrig något val för mig eftersom det är en vinstdrivande organisation, vilket man kan se eftersom de har kontor på Strandvägen och grundaren är typ Sveriges sjunde rikaste man enligt Forbes.

Sedan har jag läst att STS har de bästa språkresorna, men de har inte de bästa recensionerna från utbytesstudenter som har åkt med dem.

Just my opinion! :)

Var skulle du helst vilja bli placerad?

- Någonstans varmt och soligt!

Har du fått familj eller gjort regionval?

- Jag valde att inte göra något regionval och jag fick en placering i början av november i Texas. Men familjen fick problem så de kan tyvärr inte ta emot mig, såååå jag väntar på en ny familj :))))

Kommer du åka på något förberedelseläger?

- Yesss. Explorius anordnar förberedelseläger i New York i fem dagar innan avresa till värdfamiljen.

Vad ser du mest fram emot?

- Allt !

Vad fruktar du mest?

- Att jag och min värdfamilj inte kommer komma överens.

Vill du prova på någon ny sport?

- Jag vet inte, jag har grubblat länge över det men har inte kommit fram till något svar : )

Vad kommer du sakna mest?

-Min familj, mina vänner, maten osv. Jag kommer mest sakna bekvämligheten att ha personer jag har växt upp med i närheten. Jag har hela mitt liv varit omkring samma gamla kompisar och människor.

Kommer du åka på någon resa arrangerad av organisationen?

- Ja, det vill jag iallafall. Jag håller just nu på att spara ihop pengar och försöker få jobb så att jag kan få möjligheten att åka till Hawaii.

Namnge tre platser som du vill besöka i ditt värdland:

- New Orleans

- LA

- Honolulu

Tror du det kommer bli ett bra år?

- Nej, ett fantastiskt år! ; )Likes

Comments

Hej!

Jag tänkte berätta hur hela processen går till för att bli utbytesstudent med Explorius😊

I april fyllde jag i några uppgifter på Explorius hemsida och sedan kontaktade de mig för en intervju (som är gratis). Då skulle jag ta med mig mina föräldrar till deras kontor i Stockholm då jag blev intervjuad ensam och sedan intervjuade hon mina föräldrar. Hon var väldigt trevlig och glad och berättade även lite om hennes tid som utbytesstudent i USA. Hon ställde frågor om jag tex kunde dela rum med ett värdsyskon (endast av samma kön) eller om jag hade några allergier. Sedan intervjuade hon mig på engelska där jag bland annat skulle beskriva mig själv med tre ord.

Efter några dagar ville de ha ett svar om jag skulle vilja vara utbytesstudent med Explorius. Jag var säker men ändå osäker, jag hade velat åka i flera år men när det väl kom fram till att jag behövde göra beslutet blev jag osäker. Jag menar, det handlar om ett helt år i ett främmande land. Sedan i september bekräftade jag min plats och fyllde i formuläret "tilläggstjänster" och sedan väntade på mina ansökningshandlingar.

Efter några dagar fanns papperna där i min inbox och en inloggning till en sida på internet där man ska fylla i massor av frågor och mer, och sedan skanna in alla ifyllda papper.

De ville att jag skulle fylla i...

- Student information , vilket är personuppgifter och pass information.

- Your interests

Man ska sätta en 5:or på aktiviteter man verkligen gillar (minst fem stycken) och 1:or på aktiviteter som är okej.

Sedan ska man be sin engelskalärare ha en "English Oral Interview" som läraren ska betygsätta. Då finns det i ansökningshandlingarna på internet att fylla i vad ens engelskalärare har betygsatt ens intervju.


- Quetionnare 1 & 2

Det är att man ska svara utförligt på väldigt djupa frågor, och det ska vara om "något roligt och positivt om sig själv". Asså det här var det svåraste enligt mig, jag menar vad för något bra ska jag göra för att förbättra världen liksom.


- Letter from you

Det är ett personligt brev som man ska skriva för hand och som helst ska vara max en sida lång. Det får inte komma fram några namn, bara ens egna förnamn får nämnas, inte heller ens skolas namn eller städer i närheten. Asså inte information om ens omgivning. Det ska vara ett brev om dig själv som din värdfamilj kommer välja dig utifrån, och alla dessa "questionnaries".


- Letter from your parents

Det är ett brev från dina föräldrar/ förälder. Där ska dina föräldrar/förälder beskriva dig, hur du är, vad du gör på fritiden, vad du gillar att göra m.m. Det är som ens sammanfattning av dig från dina föräldrars/förälders perspektiv. Där får inte heller något nämnas om din omgivning.


- Photo album

Detta är som sagt ett fotoalbum. Du ska lägga upp en bild på dig och din familj, på ditt hus och två bilder på dig och dina vänner. Du kan också lägga till fler bilder om du vill. Där finns det också en hel del att tänka på. Såsom att bilderna ska vara nytagna och vara i bra kvalité, att le, och att det inte ska vara lättklädda bilder eller bilder med alkohol eftersom de flesta amerikanare är konservativa.


- Strandards of conduct/ Releases / Program Agreement

Buntar med papper man ska läsa igenom med regler och sådant , och med en eller flera underskrifter accepterar.


- Medical information

Nu kommer vi till den jobbiga och den dyra biten. Här måste man boka tid hos en doktor, jag bokade tid hos vårdcentralen, och då måste man ha innan dess fyllt i "Immunization record" och man ska ta med sig pappret "Medical information". Innan jag fick gå till min bokade tid hos doktorn var jag tvungen att betala över 900 kr. 900 kr för en underskrift. Iallafall, under besöket så fyllde hon i blanketten och vi hade fyllt i vaccinationer, som doktorn dubbelcheckade.


-Immunization record

På detta papper fyller man i alla vaccinationer och datum när man har tagit dem. Sedan har man även fått en lista över vaccinationer man måste ha tagit och man måste även ha gjort ett tuberkulostest som inte får vara äldre än 6 månader när man åker. När jag hade skickat in mina ansökningshandlingar fick jag ett mail om vilka vaccinationer jag hade kvar och en påminnelse om tuberkulostestet.


- School recommendation

Här bad jag min engelskalärare igen, då bad jag henne att fylla i detta dokument. Hon skrev en jättefin rekommendation om mig vilket jag är väldigt tacksam för.


- Academics

På det här pappret ska man fylla i betyg. Sedan ska man översätta betygen till de amerikanska betygen. Då behövde man först och främst få alla betygen av skolans expedition och sedan skulle en administrativ personell eller rektorn stämpla pappret.

Och kopior från de tre senaste betygen, översatta, skulle finnas bifogade i ansökningshandlingarna.


- Passport & birth certificate

Här måste man göra en kopia av ditt pass som måste vara giltigt 6 månader efter man har kommit hem från utbytesåret.

Man måste även ha personbevis som man beställer hos Skatteverket.


- English oral interview

Detta är ett dokumänt med frågor som ens engelskalärare ska fylla i. Läraren behöver inte ha en intervju med en utan kan gå efter sitt intryck av en på lektionstid.


Tänk på att alla papper ska in till ansökningshandlingarna!!!


Det är viktigt att tänka på att du och dina föräldrar/förälder är ärliga i brevet och i hela ansökningshandlingarna eftersom värdfamiljen väljer en efter ens intressen och personlighet. Om man inte har varit ärlig kommer man inte hamna i en värdfamilj som passar en.

Så detta är det man behöver göra, det är mycket arbete men jag vet att jag kommer få ett fantastiskt utbytesår!

Lycka till framtida utbytesstudenter!!


Likes

Comments