Big news allihopa!

Jag har haft lite fuffens för mig senaste veckan. Jag har nämligen varit nere i Skåne och provjobbat och tittat på tänkbara arbetsplatser...

...Och i helgen går flyttlasset till Skåneland! GREVLUNDA, närmare bestämt! Tjoho!

Jag är löjligt glad för den här fantastiska möjligheten att få jobba så nära framgångsrika tävlingsryttare och kunniga, engagerade hästmänniskor. Det ska bli så himla spännande.

På gården finns ett hus och ett stall där personalen bor med sina hästar, dit även jag och Bruce kommer flytta. Han kommer att få fortsätta gå i en stor fin gräshage många timmar om dagen, i bästa fall tillsammans med en kompis. En stor lättnad för mig som annars haft lite samvetskval vad gäller att ta med honom till ett större tävlingsstall; det är ju inte så ofta det går att ordna så mycket utevistelse, och jag har en känsla av att min lilla överenergiska häst skulle bli knäpp av att inte kunna spralla av sig i hagen hela dagarna, haha.

Förhoppningsvis kommer flytten möjliggöra mer och regelbundet bloggande :-) Innan dess ska vi hinna packa - och starta en liten Msv C:2 i Mariefred!

Bjuder därför på en bild från min och Bruces första dressyrtävling i vintras där jag sitter lite roligt (vad hände där hahaha?) ... minns att det gick så jäkla fort inne på banan så jag tänkte att vi garanterat hade snabbaste tiden av alla tävlande!

(Fotocred till bästa Tomas, Bordi Photography)


Kram!/Anna

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Man kan ju inte påstå att blogginläggen blir särskilt effektiva om man bara uppdaterar någon gång i månaden, om ens det. Men när som helst ska jag väl ta mig tiden att uppdatera mera!

Sist jag skrev något var det dags att åka på Junior-SM med Bruce. Det slutade i en 10e plats i internationella CCI*-klassen (av typ 26 starter) och 6e plats av 16 i SM! Inte illa pinkat! Bruce var fantastisk men det var den längsta (by far) terrängbanan vi tagit oss an med 3,5 km i mycket uppförsbacke. Vi orkade inte hålla tempot uppe hela vägen och jag ville hellre att han skulle hinna hämta andan och orka lyfta alla 4 ben över (de vansinnigt vackra och imponerande stora) hindren än försöka pressa honom förbi vad han verkade orka för dagen. Så vi drog på oss tidsfel och var lite trötta i fötterna i banhoppningen dagen efter, vilket gav 3 nedslag.

Självklart kan man alltid önska sig bättre resultat men jag tror inte att vi hade kunnat förbereda oss på ett bättre sätt. Hade jag haft honom längre hade vi kunnat lägga upp konditionsträning under hela försäsongen till exempel, men nu var det inte så och då var det ändå mycket väl genomfört.

Måste slänga in en extra kommentar om hur roligt det var att få vara med första gången detta arrangemang hölls! Förutom fälttävlan arrangerades slottsdagar med utställningar, mässa, uppvisningar mm och det hela drog till sig mycket folk. Och det var, som sagt, en vansinnigt fin tävlingsplats med väldigt vackra hinder.

Efter Hovdala fick Bruce ta det lugnt i nästan en vecka innan vi började ladda upp för NORDISK-BALTISKA MÄSTERSKAPEN!! Som vi blev uttagna till efter SM. Vi tränade lite av allt - dressyr, hoppning, kondition, terräng. Allt med riktigt fin känsla. När vi styrde mot Lilleström i Norge där NBC gick i år kände jag mig verkligen 100% väl förberedd. Jag hade kunnat lägga allt fokus på en tävling i en hel månad, något som passar mig som person väldigt bra.

I Nordisk-Baltiska Mästerskapen är junior- och young ridertävlingen kombinerad, jag som junior tävlade alltså också mot young riders upp till 21 år. Därför måste man bli särskilt imponerad av att vi kammade hem 5e placering i internationella CIC*-klassen och 4e plats i mästerskapet! Världens bästa Jennifer tog guld också, vilket var så himla roligt och välförtjänt!

Tyvärr har jag inte en enda bra bild från NM - här är en skärmdump ur en mobilfilm haha! Men bättre det än inget.


Sen dess har Bruce vilat en vecka och satts igång med lite dressyrträning. Nu väntar en summering av årets säsong, vinterträning och lite hopp- och dressyrtävlingar. För vissa återstår lag-SM men i mina hemtrakter har vi inte fått ihop ett vettigt lag och då bestämde jag mig för att avrunda säsongen för mig och Bruce istället för att på ett lite lätt desperat sätt hoppa på ett okänt lag och göra ytterligare en lång och dyr Skåne-resa. Bättre för oss då att lägga tid, kraft och pengar på att träna och bli bättre till nästa år istället :-) Och det känns ju bra att ha avslutat med en så fin tävling!


Kram!/Anna

Likes

Comments

Nu smäller det snart - imorgon åker vi till Skåne (igen) på SM (igen) men denna gången är det Bruces tur att springa mästerskap!

Junior-SM arrangeras i en internationell CCI* klass med dressyr och hoppning hos Skyrup Country Club och terräng vid Hovdala slott på en sprillans ny bana. Samtidigt arrangeras SM för Young Riders och Seniorer samt ytterligare ett par internationella klasser.

Jag har valt att spänna bågen lagom mycket och se det som insamling av erfarenhet! Bruce och jag är i ruskigt bra form men man ska ha i minnet att det bara var ett par månader sedan vi tävlade lokalt (!) och även om jag tycker att han känn sjukt stabil på den här nivån - annars hade vi inte ställt upp - så vill jag ge honom utrymme att få en riktigt positiv upplevelse genom att inte chansa för mycket i min ridning. Det är, som hans tidigare ryttare påminde mig om nyligen, bara ett år sedan han gjorde sin första fälttävlan och hur frestad man än är att satsa allt på ett mästerskap väljer jag att ha siktet lite längre fram på större utmaningar och fortsatta med den taktik jag ridit med hittills: ha kul och förbered för nästa runda.

Med det inte sagt att den taktiken inte kan räcka väldigt långt! Den har minst sagt funkat hittills :-) Jag vet att vi är redo och i bra form, och om allt klaffar kan vi nog verkligen bli ett ekipage att räkna med.

Men ikväll står hoppträning för Lotta på schemat!

Kram!/Anna

Likes

Comments

Kära 10-åriga Anna, 

jag önskar att du hade kunnat få läsa det här. Idag gjorde jag en liten tavla av dina och Ladys rosetter. Det blev 12 stycken till slut, varav 11 stycken var för blotta deltagandet i en tävling eller genomförande av blåbärshoppning. Den tolfte kommer ni vinna om fem år när ni blir sistaplacerade.

Jag gjorde tavlan för jag vet hur innerligt mycket de där rosetterna betyder för dig. Den första du någonsin fick, på ett ridläger när du var 9, hänger fortfarande ovanför din huvudkudde och följer med i väskan varje gång du åker bort för att sova över. Vad du inte vet nu är den när du är dubbelt så gammal inte kommer att betyda lika mycket längre.


Kära 10-åriga Anna,

jag vet att de är ganska taskiga i skolan. Jag är ledsen att du känner att du inte vågar prata om hur fruktansvärt glad du är över att få ha din alldeles egen ponny att rida på, för du kommer ihåg vad mamma sa om att dina klasskompisar blir taskigare då för att de blir avundsjuka. Och jag vet att du längtar efter att få rida henne tillsammans med resten av gruppen på ridskolan på tisdag. Vad du inte vet är att du snart, tillsammans med tre andra i gruppen, kommer ramla av när Lady tutar runt i fullt sken i ridhuset efter att ha hoppat cavaletti.

Jag vet att du drömmer om att få tävla, hoppa högt, vara bäst i gruppen på ridskolan, kanske lika duktig som de stora tjejerna i stallet och vinna rosetter. Att du inte tror på mamma när hon säger att du och Lady kanske aldrig kommer vinna så mycket.

Tyvärr vet jag också att Lady inte är så lättriden ens för vuxna personer och att du kommer att fortsätta att lära dig det de närmsta åren. Att du kommer vara lite rädd för när det går fort, för då kommer du minnas den där gången när hon skenade med ridgruppen.

Jag är ledsen för den där lektionen när du kommer gråta oavbrutet i flera timmar efter att ridläraren sagt att hon tror att Lady har ont och mår dåligt, och att det var därför hon inte vill hoppa ens de minsta hindren med dig. Jag är ledsen för det där ridlägret ni kommer att åka på där alla andra får hoppa som vanligt men där ridläraren väljer att löshoppa och rida (läs "läxa upp") Lady själv, för att sedan berätta att det är en ponny som är för svår och inte ska ridas av barn.

Mitt hjärta brister när jag tänker på hur du kommer att rida ut efter den avslutande hoppningen på det ridlägret, lyrisk över att ha kunnat genomföra banan på ungefär 50 cm, och då viskar till Lady att ni minsann är bättre än alla tror och att du ska rida OS en dag. Jag tycker såhär i efterhand att du var ofattbart tapper.

Jag är ledsen att du så länge kommer att tro att din ridning ska lösa upp alla knutar och att du bara behöver bli tillräckligt bra och sen, minsann, ska ni hoppa felfria rundor, vinna rosetter och klättra i klasserna.


Jag vet idag att Lady aldrig hade ont, var dum eller något av det där som ridlärarna kommer försöka tuta i dig när de inte kommer på en annan förklaring. Hon vill bara inte. Och jag är stolt att du kommer hålla ut in i det sista (och tacksam, för du höll fast vid det allra viktigaste - nämligen att respektera hästen). Du vägrade piska, sparka hårt, gorma och pressa henne som de sa åt dig. Jag tycker idag att hon hade kunnat bjuda på några fler rosetter för hindren var så små och du förtjänade lite framgång med tanke på allt slit. Men hon ville inte och det kan inte heller hjälpas.

Mitt hjärta brister när jag tänker på hur ni istället kommer börja åka på dressyrtävlingar och hur du tappert kommer hålla leendet uppe när ni alltid kommer sist på låga % i LC. Jag blir arg när jag tänker på vad domarna kommer skriva till dig. De visste väl inte att du då bara var 11, du var ju så lång och red D-ponny, så de tänkte inte på att formulera sig till ett barn.

Jag blir ledsen när jag tänker på hur du alltid klappade och kramade Lady oberoende av hur det gick, hur du pratade omkull mamma till att gå upp extra tidigt bara för att hinna heja på dina stallkompisar på tävlingen och sedan försökte hitta något positivt med din egen ritt. ALDRIG vann du en endaste rosett, men ni åkte på tävling efter tävling och du lyckades på något underligt sätt ändå alltid se fram emot det. Sena fredag- och lördagkvällar stod du och putsade, badade och knoppade för allt skulle vara i topptrim när ni tävlade. Du åkte med dina kompisar på tävling när du inte skulle tävla själv, bara för att hjälpa till.


Jag är ledsen över att behöva berätta att när dina föräldrar inser hur hemskt gärna du vill tävla och att det är orättvist mot både dig och Lady att fortsätta, och därför 3 år senare köper en ponny som tycker om att hoppa, kommer det finnas de som är taskiga för att det går bra istället. När du helt plötsligt får credit för den träning du lagt ner med Lady när du tävlar med den nya ponnyn och börjar vinna riktiga rosetter, kommer det inte dröja länge innan folk glömmer hur du nyss behövde hålla tårarna tillbaka efter varje tävling. Ett halvår efter att ni köpt den nya ponnyn, när du fortfarande är 13, kommer vuxna människor börja pika dig när det går bra. Några månader senare kommer du när du är ensam med en vuxen behöva konfronteras av denne och höra att du inte borde prata så mycket om när det går bra, att du inte ska vara så kaxig, och om du ska vara det så får du inte vara det så att andra hör. Jag vet hur ledsen du kommer att bli, för du kommer tro att du har sårat din kompis. Tyvärr är detta bara första gången du kommer att få smaka på sura miner för att det går bra på tävling.


Det är synd att du inte fick läsa det här, 10-, 11-, 12- eller 13-åriga Anna. Men bara så du vet så kommer det hårda slitet löna sig. Du kommer att bli duktig, få snälla kommentarer av domarna, vinna rosetter och det kommer att finnas de som förstår att det ligger hårt slit bakom framgångarna. Klass- och stallkompisarna som var taskiga kommer inte att betyda lika mycket i framtiden för du kommer att ha andra kompisar som förstår bättre.


Idag är Lady 23 år och pensionerad, och de där rosetterna betyder inte lika mycket längre, men jag tog mig tid att rama in dem för att hedra dig. Då kom jag att tänka på hur hårt du slet och då önskade jag att du visste vart det skulle leda dig i framtiden. Mamma hade rätt; med Lady blev det aldrig mer än så, men slitet du la ner betalade sig. Och vem vet, en dag kanske det blir OS :-)


Kram! /18-åriga Anna

Likes

Comments

För drygt en vecka sedan kom jag, Fille, Bruce och mamma hem från vår tur till Skåne. Det hela inleddes med att jag, med min kompis Rebecca som glad medpassagerare, på egen hand i mitten av Falsterboveckan rattade ner B-kortslastbilen lastad med båda hästarna från Eskilstuna till Eslövstrakterna (vuxenpoäng!) där vi sedan bodde under hela vistelsen. De första dagarna blev det lite lättare "hemmaridning" förutom en terrängträning med Fille och annars var jag och mina kompisar mest i Falsterbo. Också första året man fick se Falsterbo by night!

Sett i Falsterbo - en airbagväst som ser ut som en liten kram!

Veckan som följde efter Falsterbo var då alltså självaste fälttävlansveckan. Måndag till onsdag hade team JYR ett typ av träningsläger som var fritt för allmänheten att anmäla sig till. Jag deltog på tisdagen med både Fille och Bruce, då vi tränade lite markarbete/hoppning för Piia Pantsu och terräng för Janne Jönsson. Riktigt bra feeling på alla pass, ingen av hästarna rev en bom eller så mycket som tvekade på ett terränghinder, trots att de fick lite kluriga frågor. Och piloten skötte sig också, för den delen :-)

Sedan drog tävlingarna igång på torsdagen med dressyr för Bruces klass. På något underligt sätt lyckades jag locka Matilda (som borde gett upp efter tisdagen) att vara hästskötare/medhjälpare igen. Bruce gick Swedish Eventings U25-klass, vilket innebar debut på 1* nivå för honom. Dressyren kändes helt ok med undantag för ett omslag i övergången mellangalopp-förvänd galopp i ena varvet. Jag var nöjd även om jag vet att vi kan bättre på hemmaplan. Är det debut i klassen så är det. Extra roligt var att hans uppfödare kom för att kolla trots att hon egentligen inte alls hade tid!

Det blev 65% för oss, känns ändå som en sjysst lägstanivå.

Nästa dag innebar dressyr för Fille och hoppning för Bruce. Snälla Piia hjälpte mig lite på framhoppningen men Bruce och jag fick inte riktigt till flytet inne på banan. En okej runda och vi slapp undan med 4 fel för ett nedslag vilket jag är nöjd med. Det (1,15) är också det högsta han har hoppat på tävling sen 5 års ålder (när han hade typ 20+ fel i 1,20), något som ändå borde tas med i beräkningen. Jag tar på mig nedslaget för det känns som att vi hade sluppit det om vi haft flytet med oss - mitt ansvar. Ändå känns det så lätt och lågt när man sitter på honom.

Filles dressyr var också bra! Hindermaterialiet som skulle användas till banhoppning inne på stora gräsbanan var ställt åt sidan och dressyrstaket placerat bredvid - detta tycker förstås Fille är väldigt udda, varför han inte kunde låta bli att hoppa till över ett hinderstöd i skritten en gång... Men annars var det ett program att vara riktigt nöjd med. Vi fick typ 72% vilket gav en andra plats, en halv poäng från ledning :-)

Lördag var terrängdag för båda hästarna. Fille var först ut på Revinge och levererade riktigt stabilt och för honom riktigt snabbt med endast 3,6 straff för överskriden tid. Det var så roligt! Och så häftigt med min lilla terrängmaskin back in business!

Bruce gick på Kungsgården. Vissa frågor var knixiga men han gick på allt utan tvekan. Hoppade fruktansvärt väl, nästan lite för bra, men orkade inte riktigt hålla tempot - kanske för att han hoppade med överdriven marginal över alla hinder efter att ha tappat ett framben när vi kom på en konstig distans till nr 2, ett ganska parallellt hinder i form av en plint (sån där man hade på skolgympan). Men tiden, som var 24 sekunder för långsam, var irrelevant för vi var med detta kvalade till JSM! Vilket alltså var den stora förhoppningen inför denna start. 9.6 straff för tid puttade ned oss på en slutplacering som nr 12 av 26 med våra 65.4 straff. Mycket stolt över att tillhöra den övre halvan när det bara var vår debut!

Men Filles avslutande hoppning på söndagen var kvar. Vi låg kvar på vår silverplats efter terrängen men alla som känner Fille vet att han kan få lite stora tassar i banhoppningen ibland. Med undantag för en linje där jag inte riktigt hittade distansen till första hindret och sen inte justerade tempot därefter när vi var på väg till nästa (gav ett nedslag) tycker jag att rundan var väldigt fint genomförd av oss båda. Tyvärr tog Fille med sig ytterligare en bom som nog inte kan förklaras med annat än stora tassar MEN vi lyckades ändå hålla kvar medaljplatsen --- SM-BRONS!!!

Bästabästa ponnyn!

Efter två dagars riktigt härlig vila i gräshage bredvid Bruce (som för övrigt vilade i nästan 2 veckor efter sin bravad där nere i Flyinge) flyttade Fille till Dagstorp och deras tältstallar där han tillbringade nästa helg och slutet av sin Skåneresa på dressyr-SM. Vi tog det väldigt lugnt med ridningen onsdag-torsdag, sen på fredagen var det dags för kval 1. Lagtävlansprogrammet har aldrig varit vår grej men vi gjorde det riktigt bra! Vi fick precis under 65% trots taktfel i någon travökning och någon mer miss som jag inte längre kommer ihåg. I lördagens kval 2 (individuella mästerskapsprogrammet) lyckades vi pricka in en taktmiss i travökningen igen och kanske någon tråkig skrittpiruett men fick ändå 66% av två domare, varav den ena var förbundskapten Bo Jenå :-) Tredje domaren var inte lika förtjust och satte 62%, alltså hamnade vi på typ samma procentsats som dagen innan. Efter kvalen låg vi på 22a plats och eftersom att det är 15 som går till final blev det consolation i individuella mästerskapsprogrammet. Den rundan blev nästan felfri, även om Fille vid det här laget var lite trött, och domaren som dagen innan dragit ned vår procent gav 65 blankt! Rättvist, för det var banne mig tre procent bättre, och vi slutade i consolationklassen på en % strax över 65.

Totalt sett blev vi 22a av 38 startande i SM. I och med att vi kvalade in som typ 31a ekipage så tycker jag att det är vansinnigt bra gjort. Vi hade liksom allt att vinna på den här tävlingen, vi bara såg det som en bonus och njöt från början till slut.

Årets Skånetur - vilken liten framgångssaga!

​Kram!/Anna

Likes

Comments

Fina Bruce verkar trivas hos oss. Han har varit hur cool som helst med flytten, trots att precis allt är nytt har han uppfört sig perfekt och verkar inte stressa upp sig över något. Fast han drog några rejäla repor första dagen i hagen... :-) Vi hämtade honom i fredags och redan på lördagen var vår sadelpassare ute och kikade på hur ponnyernas sadlar låg på honom. Det såg bra ut med Ladys sadlar, så nu kör vi på det. Han är dessutom så nätt så både träns och sadelgjordar passar honom, även om han ska få ett eget träns så småning om. Det är så fruktansvärt roligt att rida den här hästen så...

Så började ett inlägg jag skrev för exakt ett halvår sedan! Jag hittade utkastet och blev lite glad. Vi har nu haft Bruce i över 6 månader och tänk vad vi har hunnit med tillsammans. Och, viktigast av allt, han är fortfarande lika go och det är fortfarande fruktansvärt roligt att rida honom!


Kram!/Anna

Likes

Comments

Såhär med en smula marginal till studenten börjar jag få bättre koll på läget. Sista månaden var en sjuk kapplöpning - förutom att avsluta skolgången och ro hem de sista betygen, alla student-events och att ta hand om tre hästar, träna cirka 2 gånger i veckan och tävla 2-3 helger i månaden ägnade jag mig dessutom åt att packa, sortera, tvätta och flytta alla våra hästgrejer från stallet vi stått i de senaste typ 7 åren och flytta in dem i ett annat samtidigt som de gamla boxarna skurades och de nya ströddes upp. För att inte nämna att vi slipade och målade utemöbler, städade, tvättade och sorterade väldigt mycket hemma för att få ordning inför min studentmottagning... Eller att det dagligen åts upp 1,5 timme av pendling till Västerås.

Under den här perioden var det alltså omöjligt att blicka fram längre än till typ morgondagen - med andra ord: planer för sommaren och hösten hanns knappt med. Bara att ta en dag i taget och försöka hinna sova.

Men så kom studenten och jag är free at last.

Jag lämnar gymnasiet bakom mig med ett meritvärde på 22,3 och ett stipendium på 1700 kr. Jag hade nog aldrig sökt det på egen hand för det hade, med tanke på hur trött jag har varit på de skolämnena, känts som snudd på bedrägeri. Denna "lysande framtida yrkeskarriär" kommer säkert äga rum men om jag känner mig själv inte bygga på fysik-, matematik- eller kemiintresse... Men tydligen ansökte man inte själv utan jag fick bara en dag reda på att jag tillsammans med tre andra natur-treor tilldelats stipendiet. Vilket förstås är ärofyllt. Pengarna var i alla fall mycket välkomna och de fick gå rakt ner i det svarta pengahålet vi kallar hästbudget för att finansiera mitt deltagande i den öppna team JYR-träningen under fälttävlansveckan.

Dagen efter gick jag på några Eskilstuna-kompisars studentmottagningar och sen satte jag mig ner och tittade på min to do-lista... och blev lite mörkrädd. Nu när jag ett par veckor senare kommit ikapp den börjar jag som sagt få lite mer koll på läget och blicka framåt. Sen den dagen har jag pluggat och checkat av teori-provet för BE-körkort, lärt mig backa med släp, bokat uppkörning, planerat den grymmaste Skåne-tripp som någonsin skådats, gått igenom hästarnas nya foderstater, lagat, tvättat och sett över deras grejer, kört iväg med lilla B-kortslastbilen och Bruce för terrängträning helt utan medhjälpare, gjort en kür (!!!) till Fille och samtidigt hunnit återse en hel del klasskompisar, gamla som nya, sett Coldplay på Friends samt tagit en kort-kort weekend till Gotland och umgåtts med människorna jag bor med, föräldrar tydligen, som jag aldrig ser så ofta annars.

Och tävlat, med Bruce. Men mer om det, Skåneresan och framtiden i nästa inlägg :-)

Kram!/Anna

Likes

Comments

För några år sedan fick jag ett halsband med berlocker av min mamma, varav det på den ena står något som med åren blivit lite av ett bevingat citat i vår familj:


"Be realistic, demand the impossible"


Mamma tyckte väl att orden passade ganska bra in på mig, ändå var det ingen som vid det laget visste vilken fart hästeriet och tävlingskarriären faktiskt skulle ta. Men med tiden har de kommit att bli mer och mer representativa för min person och hur jag tar mig an... ja, typ allt. Har jag ett projekt framför mig, vad det än kan tänkas vara, så lyckas jag alltid lägga ribban lite för högt men i slutändan ändå på något konstigt sätt nå dit och ibland ännu längre. I grund och botten förstås en positiv egenskap men ibland blir man lite fartblind. Tänk att jag och Fille ska rida SM i dressyr, till exempel. En gång i tiden trodde jag att det var omöjligt att rida volter mindre än 10 meter i diameter på honom :-)

Kram!/Anna

Likes

Comments

Under all tid jag varit borta från bloggen har det hunnit hända massor. Jag tänkte helt enkelt ge en liten recap, häst för häst!

Fille och jag har tränat på och varje gång jag tänker "nu kan vi inte bli bättre än såhär, nu tar det stopp" så lyckas han överbevisa mig. Filles stora skräll var när han sprang hem sitt sista SM-kval i dressyr på Gripens nationella tävlingar i april! Vi kom på andra plats av 27 i FEIs individuella mästerskapsprogram och är nu färdiga för SM i Dagstorp!

Vi inledde säsongen med ett par hopptävlingar i Strömsholm. Hoppningen har alltid varit vår svaga sida så jag har velat lägga kraft på att skaffa rutin där. Vi red LB och LA, med allt från 0 till 8 fel men stabila, bra rundor och mycket ny rutin på kontot så jag var toppennöjd.

Årets första fälttävlan blev i Mantorp. Fille gjorde en riktigt fin dressyr som belönades med 72% och ledning, men något blev tokigt i hoppningen och vi stannade ut oss på åttonde hindret. Jag tror att det berodde på en kombination av att jag inte var på topp och att underlaget inte var på topp, och Fille därför blev osäker. Hans smärtgräns går redan vid hinder högre än en meter, efter det behövs antingen en ryttare som presterar på topp eller en ryttare som presterar åtminstone ok i kombination med gynnsamma yttre omständigheter (dvs bra underlag, bra distanser osv). Underlaget i Mantorp var inte dåligt, men inte tillräckligt bra för att jag skulle komma undan med B-ridning på Fille. Vi red alltså 1*, där hindren är 1.05. Nya tag!

Till vänster: trött Fille efter att ha satt sista SM-kvalet. Den högra bilden är från hoppningen i Mantorp, tagen av duktiga Emil Andersson!

Lady, nu 23 år, är fortsatt pigg och glad! Hon fick åka på sin "årliga dressyrtävling" - en kul liten tradition vi har för att fira att hon fortfarande är fräsch - när de andra ändå gick i Gripen (en tävling som ligger nära oss). Hon var så fin och duktig men är ju ingen gångartsbegåvning, blev lite trött och fick poäng därefter. Men det roliga var att kunna åka ut och visa upp en så fantastiskt fräsch 23-åring. Och hon älskar ju verkligen att åka bort så vi hade jätteroligt.

Och nu till vad jag misstänker att man vill läsa om! Bruce har infunnit sig väl hos oss och verkar trivas mycket bra! Vi har hunnit vara ute på tävlingar av olika slag och börjat formulera lite mål för säsongen.

Vi har bland annat varit på några dressyrtävlingar, först en LA och sedan några MSVC, med stabila resultat mellan 61-64%. Syftet har mest varit att lära känna varann på tävlingsbanan men vi har faktiskt hunnit få vårt första kval till MsvB. Nu hoppas vi på ett kval till, så lägger vi sen dressyrtävlandet på hyllan ett tag och tränar hemma i lugn och ro, bland annat byten tills de är befästa, innan vi kommer tillbaka. Vi har också så smått börjat vänja honom vid kandar och han trivs bra på det!

Tävlingsplanen blev lite omkastad när ett ben blev lite svullet efter bus i hagen. Det gick över och vi var igång igen efter en och en halv vecka men vi missade både en hopptävling och årets första fälttävlan. Den hopptävlingen vi kom iväg på istället gick bra, men lite stolpe ut. Det var alltså vår första och vi startade 1m med 4 fel och 110 med 0+8 fel. Känns missvisande när det var bra rundor. Han hoppade bra och jag red bra förutom i omhoppningen i 110 där jag inte kunde hitta distansen till ett hinder, så vi missförstod varann och han hoppade av från botten av hindret. Annars kändes det som sagt som att det bara var "stolpe ut", men risken för "stolpe ut" ökar väl när man inte känner varann så bra.

Vår första fälttävlan blev Mantorps andra tävling v17. Vi inledde med en fin, ganska missfri dressyr och tog ledningen på 72.5%. Den behöll vi sen med felfri hoppning och felfri (dock 3 sekunder över tiden, så +1.2 straff) terräng. Vann alltså första fälttävlan på 42 straff! Nästa fälttävlan blev i Kinda där dressyren innehöll lite mer missar, men ändå bra och i ledning. Efter en felfri hoppning var vi fortfarande i ledning så förstå vad synd att jag klantade mig på ett av hindren i en annars kanonfin terrängrunda! Hindret stod på toppen efter en kraftig uppförsbacke och eftersom att backen bromsade upp naturligt tog jag ingen ordentlig halvhalt = Bruce var inte förberedd när han kom fram och gick på sidan om hindret. Vi lade en liten volt, travhoppare utan problem och fortsatte sen med resten av banan som gick kanon. Han galopperade också på riktigt bra den här gången; trots partier där man var tvungen att travskritta och trots att jag fick lägga en volt och trava lite red vi nästan för fort. Först var det riktigt bittert att det blev sådär på hindret i backen, men nu känns det rätt bra att jag fick den läxan i 90-klass och inte i 1* klass. Nu kommer jag aldrig göra om den missen igen! Ridning som funkar på Fille funkar inte på alla andra hästar.

Överlag har det varit så himla lyckat med Bruce. Vi trivs väldigt bra ihop, både i ridningen och på marken, och utvecklas i rekordfart. Han ger en sån himla bra känsla i alla tre grenar! I helgen rider vi H90 i Botkyrka igen innan vi går upp i H100 i Strömsholm. Men fortsätter utvecklingen i den här takten stannar vi nog inte i H100 så länge heller!

Till vänster på vår första dressyrtävling. Bruce var vrålpigg men höll sig rätt bra på mattan ändå. Till höger en av våra första träningar för Lotta.

Kram!/Anna

Likes

Comments

Ja, eller är det så? Nu är det i alla fall snart dags för mig att prova mina egna vingar - om 23 dagar närmare bestämt!

Inbjudningar till studentmottagningen är utskickade, mössan ligger i garderoben och väntar och livets sista betyg börjar rulla in. Jag är så ofattbart stolt över att jag lyckats jonglera skolgång, körkortstagande (Japp! Mitt i terminen!), tre hästar och en tävlingskarriär på elitnivå under de senaste tre åren. Naturvetenskap brukar sysselsätta de flesta tillräckligt för att som mest ha tid att samla frimärken på fritiden men jag har envist slitit på med alla åtaganden. Det som fått lida är bland annat bloggandet... 

Villkoret för att jag skulle få hålla på med mina hästar var nämligen just att jag fixade skolan. Körkortet hade ju kanske kunnat vänta till efter skolan, jag som är född 98 går med 97or har ju inte haft möjlighet att använda något jul- eller sommarlov till körkortspluggandet, men jag ville så gärna ha det i ordning till studenten och jobbsökandet så det fick bara lov att gå.

Så många dagar, bara bestående av skola och hästar, som börjat innan 6 och slutat efter 23! Så många gånger jag har suttit och skrivit uppsatser, räknat på kemiska jämvikter, löst differentialekvationer eller beräknat våglängden röntgenstrålning, halvt medvetslös på väg hem från en tävlingsdag! För att sedan sadla upp nästa häst när vi kommer hem till stallet... Och så många gånger som jag trimmat i ridhuset vid 22 en fredagkväll, bara för att jag gett mig sjutton på att den hästen ska få sitt pass för dagen trots att läraren gav en extra hemläxa. Eller som jag sett solen gå både upp och ner inifrån skolans väggar för att sedan rida ut på en glashal grusväg med dubbla långkalsonger, femtioelva reflexer, pannlampa och tumvantar.

Och nu är det snart över! Vad som händer sen är för tidigt att avslöja men jag ser fram emot att snart kunna göra det :-)

Kram!/Anna

Foto på finaste Fille från en LA vi hoppade i Strömsholm i vintras!

Likes

Comments