Det var många år sedan jag slutade skriva önskelista. Jag köper istället det jag vill ha själv, och det jag inte har råd med skulle jag ändå inte få av tomten då det är för dyrt. Ett ridhus t ex.... Däremot tycker jag om att ge. Men med ungen är det lika dock. Han har det han behöver redan. Han får ingen julklapp i år, det vet han om och har inga problem med. "Äh morsan, jag får så mycket hela tiden" Här köper vi när vi behöver och inte bara för att det råkar vara jul eller alla hjärtans dag eller så. Om vi har råd vill säga! Det enda jag egentligen önskar mig går inte att köpa. Japp, så gammal och kantstött är jag....

Det finns dock de som inget har. Eller har för lite. Eller har det skit. Jag kan inte hjälpa alla, men jag kan hjälpa några. Så här kommer min omvända önskelista, sådant jag ska ge;

* Katastrofhjälp dit där det är kaos, via Läkarmissionen

* "Sånt-alla-behöver-paket" till organisationen "Barbros barnbarn"

* En egen get dit det behövs på Haiti, via Hoppets Stjärna

* Presentkort till kläder och hårprodukter till en liten tjej som en vän har kontakt med.

* Pengar till Ecpat, så de kan motarbeta det äckligaste som finns. Barnsexhandel.

Det här bloggar jag inte om för att försöka göra mig duktig. Jag är en riktigt ap-skata ibland, så du vet att SÅ himla rar och präktig är jag inte. Men jag är glad över min tanke och att kunna göra lite skillnad istället för att samla på oss en massa vi ändå inte behöver. Dessutom hoppas jag såklart att jag kanske kan inspirera någon till lite extra goda gärningar genom att hjälpa någon i skriande behov, köpa något till någon man inte känner <3


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Alltså usch. Jag mår så illa att jag helt stannat av i mitt energiska julpyntande. Stannat av helt om jag ska vara ärlig. Såg precis på tv att de nu dömt den stackars sextonåringen som i somras körde Epan där en kille ramlade av från flaket och dog. Dödsoffrets familj har vädjat om att de inte ska ta upp det i rätten, men tingsrätten har ändå valt att göra det samt att döma till vållande till annans död. En tragisk olycka var det. Finns fler än ett offer här. Hudiksvalls tingsrätt väljer att sparka på de som redan ligger. De väljer att nära hänsynslöshet. Barn gör inte som vi säger. De gör som vi gör. Vuxna också för den delen.

Likes

Comments

Det vart två flugor på smällen igår kväll. Jag gick ner på löpbandet och körde sju kilometer medans jag tittade på Uppdrag granskning. Ett av mina favoritprogram. Det handlar om riktiga saker. Om saker på riktigt. Gillar man skräckfilm kan jag varmt rekommendera inslaget från igår.

Två saker slog mig ordentligt igår. Vi måste alla ta oss en funderare över det där med fördomar och inte bunta ihop folk som råkar ha vissa saker gemensamt. Under min uppväxt, och för den delen fortfarande i viss mån, lever jag i vanföreställningen att präster, läkare och poliser är goda. Genom-goda. Samtidigt måste jag också påminna mig själv att alla som är med i motorcykelklubbar inte per automatik är kriminella. Du hör ju själv vilka dumheter.

Den här typen av idéer är det svårt att bli av med. De sitter djupt rotade. Jag var bekant med en präst en gång som visade sig vara alldeles fel ute. Hela tillvaron skakade. Hur var det möjligt?! I början av sommaren råkade sonen ut för tre maktmissbrukande poliser fulla med fördomar. Jag grät som ett litet barn. Inte bara för att de tryckt till min min tonåring så fult, utan även för att bilden av de goda i samhället grumlades som den lortbäck det faktiskt är i allt för stor utsträckning.

Uppdrag granskning handlade om en polsk familj på väg upp till Kebnekaise som råkade vara på fel ställe vid fel tillfälle. Sonen i familjen fick polishunden bussad efter sig och blev biten så illa att han har ärr kvar ännu. Pappan i familjen blev slagen med batong och beskylldes för att ha attackerat en polisman. De fick sitta i häkte och släpptes sedan då det inte fanns bevis. Genast fylls sociala medier av heja-rop för polisens agerande, buande för Uppdrag granskning, men även avlusning av poliskåren. Familjen är besviken på att de inte ens fått en ursäkt och polischeferna som intervjuas svamlar och fabricerar. Sorgligt att de inte kan be om ursäkt för att det blev fel. Fel blev det, och de uppnår inget annat än förakt när de bevisligen ljuger om händelseförloppet i tv-rutan. Polisen är inte Gud och inte ofelbara. Tyvärr så dyker de upp lite här och där. De där poliserna som faktiskt på fullaste allvar tror det. Och det blir inte bättre av att polischefer backar upp just såna villfarelser samt att det högsta hönset faktiskt bevisligen far med osanning. Vackert är det när man kan säga förlåt. Då får man respekt.

Alla polacker är inte tjuvar. Alla poliser är inte vad de borde vara. Alla polischefer är inte goda förebilder för sina poliser. När ska vi lära oss att inte döma grupper för vad den enskilde individen gör? Jag tjatar vidare om det här ämnet. För min egen skull samt för alla er andra, som också är fulla med fördomar.

Jag har alltid haft respekt för polisen. En sund, typisk svensk "ögon-tjänarrespekt". Du vet, sån där som alla har. Numer är jag dock rädd för poliser. På ett osunt och tragiskt sätt. Inte för att jag mer olaglig än vanligt, utan för att det finns för många oberäkneliga sådana med egen agenda. Det måste ju vara en fördom. Eller är det en erfarenhet, eller många samlade?....


Likes

Comments

Jag tycker om att förstå hur det funkar. Inte hur saker funkar, utan hur människor funkar. Eller inte funkar. Eller funkar annorlunda. Jag sväljer nästan allt läsbart i ämnet, men har några favoriter. Bäst alla kategorier är Anders Hansen, överläkare i psykiatri. Hans böcker har gjort mig klokare och tryggare. De peppar mig och har gett mig större förståelse för olikheter hos oss människor. Den senaste boken "Fördel ADHD" kan man naturligtvis tro är ointressant för de som inte har diagnosen, men nejnejnejnej. Denna borde ingå i läroplanen. Det finns så mycket märklig kunskap som man i dagsläget lägger orimligt mycket tid på att lära ut i grundskolan. Förståelse för varandras olikheter berörs sällan alls. I ett samhälle som blir tuffare för varje dag skulle det sannerligen behövas. Det skulle bli en bättre värld.

Jag blev själv tipsad om dessa böcker så jag vill såklart skicka vidare. Googla Anders Hansen. Läs och lyssna för allt vad tygen håller! Själv går jag ner till löpbandet och gör något åt mitt stressrelaterade tryck över bröstet. Tack för det det tipset också, doktor Hansen!


Likes

Comments

Igår hade jag förmånen att få ta en ridtur tillsammans med en god vän. Jag har min favoritrutt genom skogen där jag gärna inte bara rider, utan även promenerar och springer, men eftersom minusgraderna krupit på och underlaget blivit för hårt valde vi en annan väg.

Överlycklig för det! En halvtimme efter hemkomst dök det upp en varning på "by-gruppen" på Facebook om att en björn kalasade för fullt på ett älgkadaver bara några meter från vägen där vi annars passerat.

Kvällspromenaden med min man tog, inte helt otippat, en annan sträckning än den vanliga. Tråkigt att inte få känna sig trygg i skogen, men samtidigt inte så tokigt att vidga sina vyer.

Sov gott önskar jag nallen så jag törs mig tillbaka till skogen. God morgon önskar jag dig!


Likes

Comments

Just nu provar jag på lite nytt; att ha ångestrelaterat tryck över bröstet samt en sporadisk hjärntrötthet som slår till lite sådär "random". Förändringar är som regel bara roliga om man hittar på dem själv, men troligtvis mer lärorika om de "drabbar" en.

När hemska saker händer som går att relatera till det egna agerandet så vill människor gärna kommentera "men hen har säkert lärt sig något". Jajamensan, helt rätt! Dock är det oftast helt andra saker än vad de syftar på. Händer hemska saker som inte går att relatera till det egna agerandet blir det jobbigare, för då måste man anstränga sig lite mer i sitt dömande. Många finner ändå anledningar till varför detta hemska hänt, så jo, det var nog hens fel ändå.... Menar såklart inte att alla alltid är oskyldig till allt, men menar också att det inte finns någon rättvisa. Möjligen rättvisare.

Jag har själv svårt att acceptera att orättvisa är ett faktum, men måste hitta rätt i att vissa saker är omöjliga, inte bara olika svåra. Att vissa saker är så svåra så ingen ska ta sig an dem, och att låta bli även inkluderar mig. Det är nog den svåraste "nya saken" jag någonsin tagit mig an. Vill inte, men måste för att bli av med de kroppsliga nyheterna jag provar, som jag inte gillar.

Så, ut i solen och ta en promenad, åk och jobba och gör bara (nästan) det idag så tror jag att det reder upp sig på sikt. Hejaheja!


Likes

Comments

För drygt två månader sedan skrev jag här om livets lotteri och i torsdags drogs min familj med i en av de ständigt pågående lottdragningarna. Hjärtinfarkten tog inte min älskade mans liv. Vi fick en biljett till "andra chansen" ❤

Hans hand är varm och hans hjärta slår så starkt och taktfast. Han mår bra. Jag mår bra. Vi mår bra. Men det skulle kunnat sett väldigt annorlunda ut. Väldigt. Därför gråter jag fast jag inte borde. För man ska bara se framåt, speciellt när det inte finns några lärdomar att dra. För det finns faktiskt inga. Läkarna säger att han "ligger i det övre skiktet". Ni vet de där som inte borde drabbas. Rökfri, nykterist, hyfsat normalviktig och lågt kolesterol. Rättvisa finns ingen. Fyll inte ditt sinne med tro på den. Fyll istället livet med tacksamhet. Varje dag...

Idag skriver jag min sista lista med tre saker jag är tacksam för. Egentligen borde det vara en lång lista innehållande bl a; vår fina vän som kom och stöttade mina grabbar när det var som värst, ambulanspersonalen, vården han fått, alla fina vänner som stöttar osv osv. När jag började skriva dessa i mina blogg-inlägg var planen att jag skulle hålla på minst ett år och aldrig ha samma "tacksamhets-saker" en enda gång. Inte aktuellt längre. Olönt, då allt annat förmodligen bara kommer att kännas fnuttigt jämförelse med dessa:

Jag är så oerhört tacksam över;

* Att min man lever! Bästa bästa bästa bästa ❤

* Att min son är skarp, handlingskraftig och en riktig hjälte! Alltså wow vilken unge vi har. Tack älskling ❤

* Att just den här familjen är min! Vi är ett ruggigt team som roddar livets fartgupp tillsammans ❤

Idag är målet att sluta gråta och istället BARA ägna mig åt att kramas, skratta, fira, mysa, planera och vara tacksam. Dumt att gråta när man är överlycklig! .


Likes

Comments

Bara att slå sig ner vid tv:n när det är partiledarintervju så får man sig en rundvandring i svamlet. Ligger i soffan och funderar över hur det är möjligt att det i svensk television, på bästa sändningstid visar sånt här svammel utan att folk går i taket. Eller gör ni också det?

Intervjun är helt ointressant eftersom människan aldrig svarar på frågorna hon får. Ingen! Dessutom är det oförskämt att slösa med vår tid. Vi som ger henne en chans att få med oss på sitt tåg. Man skulle nästan kunna tro att man klippt ihop två olika intervjuer så illa är det. I dag var det miljö-tanten, men det är samma visa oavsett vilken partiledare som intervjuas. Det har samtliga gemensamt, att vara enastående på att inte svara. Det är en egenskap som inte imponerar på mig. Hur ska jag då veta hur jag ska rösta? Inte ens frågan; "Vilken av alliansens partiledare tycker du bäst om?" kunde hon svara på. Helt talanglöst.

Jaja, skit i det nu. Jag har ju viktigare saker att skriva om. Det kommer här!

Jag är tacksam över;

* Att jag bor i ett land där jag inte riskerar att hamna i trubbel för att jag kritiserar politikerna. Tror jag...

* Att sysslorna redan är klara så jag kan gå och sova. Jaaaa!

* Att jag inte behöver se fler partiledarintervjuer. Eftersom jag inte kommer få några svar iaf.


Likes

Comments

Trots känns bra när man inte kan påverka. När det inte finns något man kan göra åt situationen. När man är maktlös. Trots är det där härliga motståndet man åtminstone kan ägna sig åt när livet är orättvist och även om man vet bäst så skiter de i det. Eller så finns det en regel som säger... Eller så är de bara för tröga för att fatta. Eller så bara orkar de inte. Ni vet "lägga sig på tvären" när livet släpar en i den riktning man inte vill, men ändå måste.

Vissa saker jag gjort idag kan jag inte skriva om eftersom de inte kanske är helt ok, men jag gjorde de ändå. För att jag kan och för att det känns bra. Känns bra att trotsa. Det var dock bara sådana där saker som ingen lider av eftersom de inget vet...

Mest av allt har jag dock trotsat vädret. 21 000 utomhus-steg har jag åstadkommit en dag som denna. Det har regnat på tvären och piskat mig i ansiktet. Ingen idé att gnälla. Bättre att trotsa. Känns bra, och är en av mina jag-är-tacksam-för;

* Jag har orken/förmågan att trotsa. Idag var det vädret som inte kunde kuva mig.

* Att jag har råd att köpa en ny fin telefon till grabben. Även om min man är händig så går "kan-laga-gränsen" där.

* Att jag känner mig som ett lejon inför morgondagen. Roooaaarrr!

Men först sova! Godnatt!


Likes

Comments

Dumbledore har sitt minnes-såll. Jag har min blogg. Den här dagen vill jag minnas. Den här dagen behöver jag minnas. Jag är fortfarande vaken fast jag borde lagt mig för länge sedan. Jag vill liksom inte att dan ska ta slut. Jag njuter en liten stund till.

Nä jag har inte vunnit någon högvinst, eller träffat mannen i mitt liv för första gången. Dagen beskrivs bäst med ordet; flyt. Rakt igenom flyt. Eller, jag borde nog mer korrekt beskriva det hela som "pay-day" för under en längre tid, riktigt hårt slit. Det har gått upp och ner. Brutit ihop och kommit igen. Men "storms make trees take deeper roots", så här står vi fortfarande trots att det ännu stormar.

Snart tar en ny vecka vid. En vecka som har potential att bli den bästa på hela det här året. Vi ska tillsammans göra den till den bästa på hela det här året. Mmmmm.

En dag som denna vill jag lyfta min tacksamhet över;

* Att dagen varit så skimrande. Att jag liksom kan lyfta fram hela dagen och inte bara tre saker. Välförtjänt lyx!

* Att det regnat. Det kom inte en enda flinga snö.

* Att jag fick tid kvar till att städa lite. Hur nu det gick till...


Nu måste jag ändå ta och checka ut för idag om jag ska orka utföra stordåd i morgon. Sov gott och dröm stort!


Likes

Comments