Ja, nu kommer tiden då det vankas diverse skogutflykter. Varje år vid den här tiden är instagram och facebook fulla av bilder på skogshallon, svamp och blåbär. Utom min. Jag har aldrig och kommer aldrig att bli intresserad av att skörda och lägga i ladorna, eller rättare sagt, i frysarna. Det finns inte naturligt i mig att stå och safta, sylta, torka, styckfrysa och på andra, för mig främmande sätt, att ta hand om det naturen har att ge. Det finns ju att köpa färdigt i affären.

Låt mig börja från början. Jag är uppvuxen på landet. Av en generation som hade det knapert och där det var helt naturligt att vara självförsörjande. Självklart tvingades jag ut i skog och mark för att plocka blåbär, lingon, björnbär och nypon tillsammans med mormor, mamma och farmor. Men det var alltid under tyst protest. Jag minns det bara som svettiga gummistövlar, massor av bromsar, mygg, taggbuskar och nässlor och av att muggen aldrig blev full av bär. Däremot munnen och magen. Jag ville plocka för att äta och njuta av solmogna färska blåbär, björnbär och skogshallon och gav sjutton i att det skulle kokas saft och sylt på dem!

För att inte tala om Moreller! Vet du vad Moreller är? Jo, det ska jag tala om för dig. Det är sura tråkiga bär som växer högst upp i tunna träd som inte har grenar grova nog för att luta stegen mot. De är nog släkt med körsbär men sååå mycket surare och inte alls goda till varken saft eller sylt. Inte ens att äta solmogna och färska. Men plockas skulle de, och jag kan inte räkna hur många timmar jag suttit i morellträd och plockat bär medan min far återkom med jämna mellanrum för att flytta stegen åt mig till en annan vinglig plats. Jag led, och jag tror faktiskt även att min mamma led av att stå och koka saft på dem, men det skulle hon nog aldrig erkänna. Och saften var inte god. Inte heller flädersaften föll mig i smaken. Det är stor skillnad på flädersaft på blommorna, som smakar friskt sött och syrligt och som med isbitar i, smakar bättre än en drink. Och flädersaft av bären, som bara är sura och smakar på gränsen till mögel. Min mamma kokade fläderbärssaft.

Hör och häpna. Jag har faktiskt gjort saft en gång. Av flädeblommor, och den smakade ljuvligt. Men bara för att jag hade lust, inte för att jag var tvungen, och då är det ju kul! Jag har också plockat bär i skogen tillsammans med vänner, som en trevlig utflykt, då vi samtidigt promenerade i skogen, njöt av fikakorg och avhandlade livets viktiga världsproblem och utan krav på att faktiskt glasbruken skulle bli full. Från förra årets blåbärsutflykt har jag fortfarande bär kvar i frysen och tids nog tar de väl slut när jag kommer på att jag är sugen på en smoothie och glömt köpa hallon på ICA. Då funkar hemplockade blåbär också.

Tidigt i livet bestämde jag mig för att mina barn aldrig skulle tvingas ut i skogen för att plocka bär och det har jag hållit! Nä, nu ljög jag faktiskt!!! Det växte gigantiska mängder blåbär runt stugan vi var i varje sommar och visst uppmuntrade jag dem att plocka och äta bums, eller för att lägga i morgonflingorna och för att göra paj av. Om barnen ville ha blåbärspaj med vaniljsås till eftermiddagsfikat så fick de lov att plocka var sin mugg, så bakade jag pajen, och vad jag minns så gjorde de det väldigt gärna. Men de har aldrig fått styckfrysa skogshallon på tårta till nyår, och de har heller inte klagat över det!

Svamp är ju gott och har alltid funnits runt knuten där jag bott. Säger iaf alla andra. Själv har jag liksom inga svampögon. När jag bodde i Småland, låg det en skogsbacke mellan huset och sjön där folk sa att det kryllade av svamp. Jag kunde gå i den skogen och verkligen leta, söka efter konstens alla regler, där det borde finnas, men jag såg dem inte! Senare på eftermiddagen kom det nån granne nerifrån samma skogsdunge med hela korgen full av svamp. Undrar var de gömt sig??? Förra året försökte min vän Milo ta med mig ut i skogen för att lukta oss till svamp, men uppenbarligen har jag ingen svampnäsa heller, för jag hittade ingenting. Men det gjorde Milo som gick efter mig. Kan det bero på att jag är för lång? Hon har ju närmare till marken med både ögon och näsa än jag!?

Hur kom det sig då, att jag började tänka på svamp och bärplockning idag? Jo, igår gick en granne förbi nedanför särbons hus på landet iförd gummistövlar! Aha, en tydlig bärplockarsignal för mig, eftersom det var 27 grader varmt och strålande sol! (Det har jag lärt mig från barnsben) Idag skuttade jag själv i mina snygga Vagabondgummistövlar (med stockar i, trots temperatur på närmare 25 grader), tog med mig en burk och gick ner i vildhallonsnåren och blockade mödosamt ihop en och en halv mugg hallon som jag tänker göra en liten paj av, samt ungefär lika mycket som gick direkt mer i magen. Det smakade ljuvligt! ...som ... Ja, som "solmogna hallon mot min gom".

Solmogna hälsningar

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Snart semester, bara en dag kvar, sen börjar den stora ledigheten, den fantastiska semestern som vi väntat på så länge.

I början av veckan kände jag dock ingen större längtan efter semester. Istället för känna lättnad, längtan och avkoppling, var det enda som snurrade i min skalle stress! Jag oroade mig över allt som skulle göras innan jag kunde åka från jobbet med ett rent samvete, över allt som borde hinnas med på semestern och över allt jag VILLE hinna med på dessa fyra veckor.

Det var dax för ett mycket djupt andetag och självrannsakan och påminna mig själv om vad som verkligen betyder nåt för mig.

Livet går ju inte ut på att vänta på semestern!

Att njuta av de små glädjeämnena varje dag istället för de stora aktiviteterna.

Att må bra tillsammans med de som verkligen betyder nåt för mig.

Att ta hand om mig själv är viktigare än att tänka på alla andra.


Andas in, andas ut, andas in, andas ut.... Det är onsdag och jag har, med hjälp av mina underbara lyssnande och kloka vänner börjat landa igen.

Allt som är akut, kommer bli klart innan jag stänger dörren på Kullan! Ja, jag ska göra min 100-milsresa, men ta den med ro och njuta hela vägen. När jag kommer hem igen ska jag verkligen vila. Njuta av lata dagar. Måla och skriva utan stress och "måsten". Gå in i min egen bubbla och njuta av att umgås med mig själv.

Oavsett väder!

Livet är här och nu!

Likes

Comments

Alla som lever ensamma vet att det är lite si och så med mängden råvaror i kylen och viljan att laga och äta mat i sin ensamhet. Så är det hos mig också. Ibland är det lika tomt i min kyl som i Joakim von Ankas valv efter Björnligans framfart, alltså några enstaka smulor på botten som blivit kvar av en slump. Andra dagar, när jag tänker att jag ska börja mitt nya liv och vara en duktig husmor (igen?!) så fylls kylen och köksskåpen till bredden med allehanda råvaror och stapelvaror som i ett kick kan förvandlas till riktiga gourmé-middagar, på ingen tid alls. Om man orkar!


Det är ju så behändigt och enkelt att köpa med sig nåt färdigt på stan på väg hem från jobbet, eller äta ute när jag är trött. Då får jag ju iaf sällskap av serveringspersonalen under måltiden.

Mitt återkommande matsmitande resulterar i att allt gott i kylen blir kvar. Förhoppningsvis räddar jag ner några saker till frysen, i sista sekunden, eller så möter jag dem när kylskåpet av en slump öppnas en vecka eller två senare och de går raka vägen ut i soprummet, "utan att passera gå".


Idag, konstaterar jag, när magen skriker efter föda, att det var ett tag sen det fylldes på, och att det heller inte är lönt att slå på stora trumman och åka till stormarknaden för att, med vagn, fylla på förråden igen. Jag åker ju ut på turné på fredag och är borta ett tag och då hoppas jag att jag får mat hos de vänner jag våldgästar på vägen.


Så vad gör jag då, när magen kurrar högt? Jo, jag ställde mig och tittade länge in i min kyl.... Ja, ni vet så där länge så det börjar pipa, för att dörren har varit öppen för länge och insåg att det var ganska tomt. Förutom de ständigt återkommande Ramlösa-flaskorna, keson som är ett måste varje frukost och alkoholen. (Bli inte oroliga nu. Jag vet att det låter illa, men det finns en ganska stor mängd alkohol av varierande slag i min kyl, men det är samma flaskor som stod där för en månad sen, och tre månader sen, och ett år sen. Alkohol har ju, som ni alla vet väldigt bra hållbarhet och då kan det ju vara kul att ha lite olika sorter att välja på, när det är dags för en smutt. Slut på parentes)


Jag började att slänga ett öppnat paket färdigskivad ost, som sett bättre dagar, några skrumpna morötter från nedersta lådan och en flaska sötsur sås som hade utgångsdatum förra året. Jag tittar mig omkring i kylen igen och studerar resterna av senaste besöket på Kvantum. Några champinjoner, faktiskt ekologiska och ändå ännu inte skrumpna som russin, en gul paprika som bara är lite mjuk på ena sidan samt ett paket vispgrädde som enligt datumet gick ut i går men var oöppnad, så den är nog ok. Då blev dagens meny en vegetarisk gryta, med ovan nämnda skivade champinjoner och finhackad paprika i gräddsås, kryddade med torkad timjan, en riven skalk parmesanost (ja, den hittade jag bakom keson) och toppat med en näve jordnötter från skafferiet. Till det serveras givetvis Ramlösa (ja, jag kunde ju tagit ett glas vin, men jag ska jobba en stund i kväll, så jag spar det till senare). Det blir också efterrätt eftersom jag överraskat fick syn på ett paket körsbär som gömt sig under morötterna. De var nog inte ekologiska för de såg mycket glansiga och vackra ut, trots en vecka i kylskåp, men de slank ner och smakade lika solmogna som de jag plockade från farmors körsbärsträd som barn.

Hur grytan smakade? Tja... Kanske inte nåt som Melker Andersson hade serverat på nån av sina finkrog, men helt ok i ett ensamhushåll en tisdagskväll mitt i livet.

Mätt o gla, kexchokla!

Likes

Comments