Det här kommer inte bli någon mamma blogg men jag känner att jag vill skriva ner några saker här i kväll.

Saker jag önskat att jag vetat/varit förberedd på efter förlossningen: Hjärnan blir till mos, glömmer saker och kommer på mig själv att stå i ett rum men glömt vad jag skulle göra. Det tar tid att sköta om ett spädbarn, även om det mest äts, byts blöja och sover. Eftervärkarna, tror inte någon nämnt dem. Tröttheten, att vakna flera gånger per natt och sen amningen i sig gör en trött. Visst hade jag räknat med att man inte längre skulle få sova om nätterna men alltså denna trötthet, huhu. De dagar man kommer sig ut på promenad är guld värda, har dock inte blivit många sådana dagar ännu p.g.a. pissigt väder. Kilona rasar, med fart (obs, bantar icke). Att man borde frysa ner färdiga portioner mat före, de första dagarna hemma har man inte tid eller ork att koka mat, i alla fall inte denna nyblivna mamma.

Sambon återgick till jobbet den här veckan. Visst hade det varit trevligt att han skulle varit hemma längre men även han måste lyfta föräldrapenningen från Sverige och då får man 10 dagar i samband med barnets födelse.

Nu en tekopp, en snabb dusch och sängen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Var ska jag börja? Förra torsdagen tyckte lillan i magen att det började vara dags att lämna boet. Tänker inte dra någon detaljerad förlossningsberättelse, den är fortfarande lite för jobbig att tänka på. Det framkallar så mycket känslor, minnen av smärta, att ha noll kontroll över situationen, att det inte blev som jag tänkt eller förväntat mig, ovissheten och rädslan strax före jag blev nersövd men sen sån stor tacksamhet över att allt ändå gick bra, det gav mig det finaste jag har.

Sambon har varit fantastisk, han fick den första kontakten med lillan. Sköter om henne bra och hjälper mig när jag inte kan röra mig som en normal människa eller får lyfta tunga saker. Trots mina grinig stunder så hjälper han mig.

Nu känns det som vi har landat här hemma, fick komma hem i måndags. Börjar så småningom ha lite rutiner. Idag ska hunden få träffa lillan, spänd över att se hur det ska gå. Han är inte så van med barn, visar tecken på att han blir stressad när han är bland andra barn, deras snabba rörelser. Så vi ska ta det försiktigt. Många har frågat hur vi ska göra med hunden just när babyn har kommit, en något stressande fråga. Vadå göra? Han är ju också en familjemedlem. Men om det nu inte skulle fungera (vilket jag ändå har svårt att tro) så har vi en plan b. Det sägs att det är sällan djur stöter ut någon ut den egna flocken. Om det blir något problem så tror jag det kommer vara att han vaktar henne för mycket.

Likes

Comments

Antalet gånger jag haft i gång skivspelaren sedan vi flyttade hit kan jag räkna på en hand. Idag dammade jag av spelaren och tog fram några skivor. Passade syssla medan det regnar ute, ligga på soffan, lyssna på musik och vila.

Likes

Comments

Sånt som gör en glad är när man äntligen får besked om föräldrapenning. Vilken lättnad alltså, flera kilo sten lyftes från mina axlar idag. Skickade in min första ansökan 5 maj och igår togs beslutet.
En hel del krångel längs vägen men till slut blev jag beviljad föräldrapenning från Försäkringskassan (kan inte få ännu från Finland då jag inte bott tillräckligt länge i landet, trots att man är finsk medborgare).
Är glad att jag behöll min tjänst som sjuksköterska i Umeå. Säkert hade jag fått det beviljat ändå, någonstans måste man ju få föräldrapenning ifrån men jag tror ändå det är lättare när man har jobbet där. Tack vare jag behöll tjänsten fick jag också full semester att ta ut före min föräldraledighet började sådär officiellt i slutet av juli (Sverige har inte samma semestersystem som Finland). Ibland är man smart.

Likes

Comments

Det finns vissa ord som vi finlandssvenskar använder lite galet och kan missuppfattas om man använder de på svensk mark. Ett exempel är ordet nog.

Här i Svenskfinland använder vi ordet för att understryka att något definitivt är så. Exempel "Jag kommer nog!", vilket i princip betyder att jag kommer garanterat. Men om du yttrar dessa ord på svenska sidan så uppfattas det som att det är osäkert om du faktiskt kommer.

Ett annat exempel är "Det är nog så", samma sak där, det uppfattas som att det kanske är så.

En arbetskompis ringde mig en dag och frågade om jag kunde jobba en extra natt. Ja, jag kommer nog, svarade jag. Hon skrattade och sa med sin göteborgska dialekt "Nej, jag vill inte veta om du kanske kommer. Jag vill veta att du faktiskt kommer!". Hon hade ju jobbat med finlandssvenskar tidigare och kände till våran (fel?) användning av ordet.

Började sen vakta min tunga lite när jag pratade och användningen stör mig lite faktiskt nu förtiden.

Det är nästan som när en annan finlandssvensk arbetskompis träffade en svensk kollega på stan och missade nästan henne. Hon sa "Oj, jag tänkte inte se dig". Kollegan i fråga blev ledsen, ordvalet gjorde att det uppfattades som att hon medvetet inte tänkt se henne.

Likes

Comments

De senaste dagarna har jag känt mig som en riktig gnällfia. Kanske beror det på att jag inte kan röra mig som vanligt folk längre, kan inte ställa ner hundmatskoppen på golvet, magen är i vägen och det gör ont. Att få på sig ett par strumpor är ett helt projekt i sig. Tålamodet tryter nu när vi har nått det beräknade datumet.

Att promenera går konstigt nog bra, varje morgon och kväll är jag ute med hunden. Det går förstås inte i samma takt som förut men framåt går det. Lyckades tvätta köksfönstret och byta gardin där också idag.

Ska dricka dagens andra kopp med hallonbladste och sen bege mig ut på hundens kvällspromenad. Jeeee. Kom ut nu bebis! Orkar inte mera.

Likes

Comments

Här om dagen köpte jag tre stycken Calluna blommor, dessa två som syns på bild plus ytterligare en i mörkare färg. Det ser ju mycket trevligare ut när man har lite blommor bredvid dörren.

Likes

Comments

Då har vi ännu en ny månad. Passligt nog så har säsong numero tres av Narcos släppts på Netflix idag. Jag vet hur jag kommer spendera kvällen i väntan på att något kommer att hända.

Likes

Comments

Fick igår hemleverans med ett paket jag hade beställt. Efter att ha tagit en funderare med sambon, jag gav ett förslag och han hakade på, vi har valt att ge flergångs blöjor ett ordentligt försök. Tänker mig användning av flergångs hemma och engångs när man är ute på vift.

Aldrig i min vildaste fantasi hade trott att jag skulle skriva ett inlägg om blöjor. Jag tänker så som så, att idag upplever jag att det knappt är på tal att köra med just flergångs blöjor och kanske blir någon inspirerad till att försöka.

Hur som helst. Det finns flera typer av flergångs blöjor. Jag har valt att investera i one size, justerbara blöjor som barnet ska kunna använda under hela blöjtiden. Inne i den yttre delen av blöjan använder man tvättbara inlägg som finns i två olika storlekar och man ska kunna använda yttre delen flera gånger och endast bara behöva byta inläggen vid blöjbyte.

Varför använda sig av flergångs blöjor då? Det är bättre både för miljön och plånboken. Det sägs att babyn blir blöjfri tidigare också. Engångsblöjor har en förmultningstid (nedbrytningstid) på flera hundra år har jag läst mig till.

Likes

Comments

Har fått zucchini från mammas trädgård. Tog mig en funderare vad jag skulle göra av den gröna grönsaken. Ville testa något nytt. Googlade. Det visade sig att det finns en del bakrecept med zucchini.

Jag bestämde mig för zucchini/chokladkaka. Tänk er en riktig saftig kaka med smak av choklad. Mmmm.

Receptet:

2 ägg
2 dl solrosolja eller rapsolja
3 dl strösocker
5 dl riven grön zucchini
(ca 2 medelstora zucchini)
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform eller hålform.

Vispa ägg, olja och socker poröst. Rör i zucchini.

Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop med smeten och häll sedan smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen i 45 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt den kallna under formen.

Om man vill kan man blanda lite florsocker med vatten och ringla över kakan.

Ett tips är att låta zucchinin rinna av sig en stund efter att du rivit den, det blir tillräckligt saftigt ändå.

Likes

Comments