Header

Huven växer på barnen, då får man köpa ny hjälm :-) Men det duger inte med vilken hjälm som helst. Tur Internet finns, då kan man göra ett kollage över vad som kan köpas. Tyvärr fanns inte en röd hjälm som Fenix helst ville ha. Så han hittade en svart med nått coolt märke.

Men innan han bestämde sig ville han se hur hjälmen såg ut på huvudet i alla vinklar :-)

Barn som är yngre än sju år bör ha en hjälm med grönt spänne. Det spännet går upp om barnet fastnar i något. Se till att hjälmen är märkt med CE. Då är det en säker hjälm. Hjälmen behöver inte vara en cykelhjälm. Det går också bra att använda till exempel en inlineshjälm, en ridhjälm eller en skidhjälm. Alla som är upp till 15 år måste ha cykelhjälm. Barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas. Föräldrar eller andra personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas, om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

Regler för cykel

Här kan du läsa om vad du behöver ha på din cykel för att köra och vilka regler som gäller.

Vad säger lagen?

Enligt lag måste en cykel alltid ha

  • ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta)
  • broms

Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.

En cykel ska ha:

  • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller
  • en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
  • röd reflex baktill,
  • vit reflex framtill och,
  • vit eller orangegul åt sidan.

En tillkopplad cykelkärra ska ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas.

Mer detaljerad information om utrustningskraven för belysning och reflexer på cykel hittar du i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:144) om cyklar, hästfordon och sparkstöttingar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I fredags hände det nått som fortfarande känns overkligt.. Klockan 14.53 kom larmet om att en lastbil kör/kört på massa människor på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Rakhmat Akilov 39-år ifrån Uzbekistan är anhållen och misstänkt för terroristbrott. Då han dundrade igenom på Drottninggatan i en lastbil, åkte slalom för att köra på så många som möjligt, fredagen den 7 april.

I fredags på eftermiddagen strax innan kl 15 kapade Rakhmat Akilov en lastbil utanför restaurang Caliente i korsningen Adolf Fredriks kyrkogata och Drottninggatan och körde sedan nästan exakt 500 meter ner för Drottninggatan innan den kraschade in i varuhuset Åhléns City, beläget intill Sergels torg.

Korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata hade Maïlys ha bestämt träff med ett par vänner. I stället för att träffa vännerna blev Maïlys Dereymaeker fredagsattackens första offer då hon mejades ned av lastbilen som misstänks ha körts av Rakhmat Akilov.

Maïlys Dereymaeker, arbetade enligt tidningen Het Nieuwsblad som psykolog, bland annat med asylsökande. Då hon inte ha haft några identitetshandlingar på sig när hon hittades tog det ytligare 2 dagar för att fastställa vem hon var via DNA.

Totalt 15 personer skadades och fördes till sjukhus. Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus – två med allvarliga skador vårdas på intensivvårdsavdelning. Sju personer har lindriga skador. Ett barn skrevs ut från sjukhuset under söndagen.

41-årige britten Chris Bevington som bodde i Stockholm sedan tio år tillbaka med fru och barn. Han arbetade som hög chef på Spotify där han bland annat ansvarade för företagets internationella partnerskap. Tyvärr var han en av dom fyra som inte klarade sig :-(

Fyra personer och en hund miste livet i terrorattacken i fredags. 11-åriga Ebba, en kvinna ifrån Uddevalla/Trollhättan, Chris från England och Maïlys från Belgien.

I allt tumult kunde den misstänkte terroristen smita obemärkt från platsen också tog han sig till Märsta. Där han senare grips 6 timmar efter dådet.

Duvor flög över söndagens stora manifestation mot terrorn i centrala Stockholm.

Sverige tystnar för att hedra offren

I dag, måndag, klockan 12.00 har det utlysts en nationell tyst minut för att hedra offren för fredagens terrorattack på Drottninggatan i Stockholm.

På flera platser runtom i landet samlas människor för att sörja tillsammans.

Ett hav av blommor utanför Åhléns som sen flyttades till Sergels torg.

En bild som hyllas världen över

Finner inga ord då allt fortfarande känns så overkligt......Love and peace.

Likes

Comments

Tjooo då invigde grabbarna dagen med att vaaaakna jätte tidigt. Sen har det varit ute aktiviteter typ hela dagen då solen lyst varmt å skönt.

....hamnade på en lekplats....ja en var det kanske inte. Typ 3 st, men dom var typ på samma ställe...

Lite libane åkande fick det allt bli...

....japp självklart måste man ju pröva. Blev lite bökigt att ha Wille i knät. Men det funkade några gånger.

På vägen hem såg vi två citron fjärilar som flög runt. Wille försökte säga till ena fjärilen att vara stilla så jag kunde få en bra bild :-) När hi kom hem hade tjejerna fixat fika. Kladdkaka med marshmallows. Sen var det ut igen...

Då blev det gunga, måla med väg kritor, åka traktor mm. Sen fick det bli lite fotboll....

....tills nån sköt upp den i trädet. Då fick det bli kast med liten boll för att få ner fotbollen som ramlade ner så småningom.

Triss kissemiss njöt oxå.

Dagen blev bättre en vad den började med....underbart väder mm. Sen var det bara att pallra sig in P fixa tacos som Arwis beställt,duscha barn, bada, torka hår, borsta tänderna, slöa och sen lägga grabbarna i säng. Det var den dagen det :-)

Likes

Comments

Den här vore perfekt för mig som tappar bort min mob 1000 gånger om dagen. Funkar via en app som du laddar hem. Tryck på taggen så larmar mobilen, smart va :-) Läste inte sååååå noggrant tyckte bara att det var en bra grej. Men undrar om den funkar fast ljudet är avstängt i mobilen. Jag brukar stänga av mitt ljud typ runt 19 när jag lägger minsta grabben i sängen. Sen kan det hända att jag glömmer sätta på den dagen efter :-) Fast vissa dagar tycker jag att det är skönt med avstängt ljud.

Finns ju också den inbyggda appen. Hitta min iPhone. Men den funkar ju inte om jag slarvat bort min mobil i hemmet.

Näpp varit vaken i snart 15 timmar. Hunnit med en del ärenden, dammsugit, tittat på bil mm Så det har varit fullt upp idag.

Våffeldagen är det idag, så japp det blev att fixa våfflor till 8 barn och 3 vuxna.

Men men, roligare i kväll värkar det då inte bli så då kan man lika bra lägga sig, på månen....natti

Likes

Comments

På fredag, 24 mars, börjar man sälja specialutgåvor av telefonens senaste modell i begränsad upplaga. Iphone 7 och plusvarianten har färgats röda.
Hela vinsten från försäljningen kommer att skänkas till kampen mot aids.

I tio år har Apple samarbete med (RED) gett stöd till hiv-/aids-program som tillhandahåller rådgivning, testning och läkemedel som hindrar överföringen av hiv från mamman till barnet i magen. Hittills har dom samlat in över 130 miljoner US-dollar genom att sälja Red-produkter. Nu släpps IPhone 7 Red Special Edition. För varje köp vi kommer ett steg närmare en generation fri från aids, skriver företaget.

Sedan tidigare finns Apple watch, hörlurar, högtalare och Ipods i samma röda utförande.

Pengarna kommer främst att riktas mot de hårdast aids-drabbade länderna i Afrika.

Smart idé, tycker flera stora företag ska haka på. Finns ju andra sjukdomar så som cancer osv. 

Likes

Comments

Japp nu var det säkert över ett år sen jag färgade med en röd nyans. Föra gången jag färgade var när vi skulle åka till Thailand å då fick det bli lite svart då jag skulle smälta in i mängden :-)

Då den röda färgen som jag brukar ha inte fanns fick det bli nått liknande. Så i med grejerna i sina flaskor å skaka som en tok. Brukar ha två flaskor då jag har så långt hår. Fast det brukar iof bli över en del.

I med tjofräset i håret och samtidigt föröka kunna andas bland färg ångerna :-) å sen på med lite skydd så det slipper komma färg överallt. Fast det kom det iof ändå :-)

Japp, så blev det. Syns självklart mest i solsken å ljus. Kanske inte så konstigt heller då jag har svart hår egentligen. Men resultatet blev som det alltid har blivit så jag är rätt så nöjd. Kommer ihåg när jag gick i högstadiet. Då körde jag alltid med denna....

.....tror jag köpte den på Apoteket eller nån hälsokost affär. Nån grön gojsig gegga som luktade nypon. Det var grejer det. Tyvärr är det inte så lätt att färga svart hår om man inte bleker.

Näpp, nu slöa då grabbarna somnat in.

Likes

Comments

Hör i rummet bredvid, säj en sak som börjar på D. Fenix är snabb och säjer Dalahäst :-)

I Avesta står världens största Dalahäst. Den är 13 m hög, 12,8 m bred och väger 66,7 ton.

Vi har åkt förbi där några gångar fast det egentligen har varit en omväg när vi åkt hem ifrån våra kusiner.

När alla våra barn döps i kyrkan har dom fått varsin personlig dalahäst med sitt namn på.

Dalahästen började tillverkas på 1600-talet och var då röda. Nu finns det typ vilken färg som helst. Och hästarna är inte bara hästar, det finns tupp, gris och massa andra djur. Dom tillverkas framförallt i Nusnäs och Mora, japp självklart i Dalarna. Men för våra barn är det spännande att åka ini Dalarna då vi måste åka via en port. Nästan som en portal :-)

Dalaporten i Grängesberg.

På tal om tupp och gris....

Dom är fin....men jag tycker allt att hästarna är finast. Dom röda fast jag älskar rosa....

EFS jag älskar rosa och gillar dalahästar så kunde jag inte låta bli att köpa dom här örhängena. Love it.

Likes

Comments

Kom å tänka på hur rivjärnet såg ut när jag var liten.

En sak på tre ben som gick att fälla in. Så fanns det en massa olika rivplattor som man kunde välja på beroende på hur man ville ha sina saker rivna, strimlade eller skivade. I olika grovheter och tjock lekar. Den var det även hand disk på då den inte tålde maskindiskens varma vatten :-)

Men i dag e vi lata och kör med matberedare. Slipper till och med diska den då maskinen gör det jobbet. Men då det följer med knivar i den brukar jag kunna göra små degar i den....smidigt och bra. Dom degarna som oftast blir är matpaj, fruktpaj och pizzadeg. Bara stoppa ner allt och köra några sekunder/minuter så är det klart. Kanske skulle fixa en paj i morgon. Men först sova.

Likes

Comments

Då blev det en resa till Göteborg för att kolla på grabbarna Gunnarsen.

Väntar på att åka.

När vi kom fram typ kl 15.10 så var det redan kö. Jo vissa hade nog sovit över så det låg täcken å kuddar högt å lågt. Men vi kände inte att vi hade det behovet så vi knallade vidare till vårat hotell "Gothia Towers".

På hotellet blev det att ladda mobiler å slöa lite innan vi skulle ställa oss i den låååååååånga kön.

Runt 17 ställde vi oss i kön. Då vi köade i typ 2 timmar han kroppen och framförallt fötterna frysa rejält. Men men, bad gör man inte för sina barn :-)

Äntligen inne...så nu var det bara att vänta, igen.

Två förband som var jätte bra.

Sen kom grabbarna som vi väntat på. Alla tjejer skrek, blev halvt döv.

Dom sparade som kändaste låtarna tills sist. Girls och Elektrisk. Tror allt att grabbarna gillade eld då det sprutade för fullt lite då å då. Blev ändå förvånad över åldrarna på dom som var där. Trodde att det bara skulle vara massa små tjejer. Men icke det var många stora tjejer och en å annan kille med Marcus å Martinus frisyr. Lika många mammor som pappor.

När konserten var slut knallade vi till Mc där tjejerna köpte mat. Vi tog med oss maten tbx in i Scandinavium och käkade medan vi väntade på att kön till alla souvenirer skulle minska. Det blev inhandlat nån tröja, affisch och typ armband. Sen gick vi till hotellet.

Och nu ligger vi alla ner bäddade i våra sängar och ska försöka sova då det blir en god hotell frukost i morgon. Så natti...

Likes

Comments

*Magnum Double Coconut.
Kokosnötsglass doppad i flera lager av choklad.
*Daim Lakrits
Precis som det låter glasstrut med lakritsglass och daimbitar.
*Magnum Double Rasbperry
Hallonglass doppad i choklad och ett lager av hallonsås som sen igen doppats i choklad.
*Feast Snack Bar
Jordnötsglass med kolasåskärna täckt av ett lager choklad med hackade jordnötter.
*Solero Strawberry Smoothie
Isglass med hela jordgubbsbitar i glassen.
*Minioner
Självklart smakar glassen "banana" banan och vaniljsmak.
*Mintchoklad dröm
Laktosfri mintglass med choklad i mitten.
*Magnum Cookie Crumble
Choklad med kakbitar och vaniljglass.

Men detta är nog allt fortfarande min favvo. Magnum med mandel. Men låååååångt kvar till sommaren, först får våren allt komma.

Likes

Comments