Hippologprogrammet, Utbildning

Länge sedan sist och det beror mest på allt som händer här på hippologen. Vi har hunnit med Baltic, Indoor och Breeders samt lärt oss många latinska ord så som carpus, tarsus och scapula.

Q är fortfarande min skolhäst och vi kämpar på tillsammans. Vi har hunnit med terrängträning x2 varav en för professor Jan Jönsson! Nästa vecka är det dags för hästbytarvecka, jag har skadat tummen så vi får se hur bra det går. Inget allvarligt men nageln kommer förmodligen trilla av om några dagar och fingret är stukat. Typiskt.

Imorgon bär det av till Elmia! Ska bli superkul och jag har med mig stora plånboken då jag fyller år nästa vecka samt kör upp!! Hoppas verkligen att jag klarar både uppkörningen och palpationsduggan som bägge ligger på min födelsedag 😅.

En liten update!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hippologprogrammet, McQueen

Idag hade vi hoppning för HC i Crafoord hallen. Seriehoppning med fokus på sits och position var dagens tema. Q skötte sig galant över serien, han blir dock lite valpig och osäker emellanåt och vänder sig då till mig. Där blir jag rätt tom eftersom jag förväntar mig mer av honom, så där får jag lära mig att visa honom vägen. Andra gången fick vi till det och efter flöt det på bra.

Något annat som hände idag var att jag upptäckte - Q är mötesskygg. Eller ja, i skogen har jag sett tendenser till det men det funkar bäst att låta honom gå först i par med en annan häst. Idag dock blev han skrämd när dem på marken byggde upp serien och det var då jag tror skyggheten började. När vi skulle komma över serien första gången behövde jag möta ett annat ekipage (möta.. dem var på andra sidan långsidan) och då gjorde han en 180 graders sväng där jag kände att det inte var någon idé att försöka återfå balansen uppe på ryggen, utan valde att hoppa av i farten. Landade på fötterna med tyglarna i högerhanden. Q blev väldigt upprörd/sårad av att jag inte satt på ryggen så efter detta var han inte längre mötesskygg.

Något att tänka på! Efteråt kramades och gosade vi 😍

Likes

Comments

Galliano L, Hippologprogrammet, McQueen

Igår red vi program för ingen mindre än Kyra Kyrklund! Det är en studie som hon har under sin roll som professor i ridkonst vid SLU. Helt frivilligt men man ställer självklart upp för att få lite feedback om sin status idag från en av våra främsta inom sporten.

Självklart red jag min underbara skolhäst Q! Många hade skydd/lindor och knoppar men jag och hon jag delar Q med tyckte att det var bättre att lägga fokus denna gång på att rida fram och komma ihåg programmet. Dressyr är inte min starka sida men jag övar på så gott jag kan. När jag är klar med utbildningen ska det nog sitta! På framridningen tyckte jag inte riktigt att han orkade varken trava eller galoppera, han hade då också redan gjort en ritt, men när vi var inne på banan var det en helt annan femma. Det jag kunde gjort bättre är en lång lista som allt kopplas ihop med att jag hade för långa tyglar. Hade jag kortat tyglarna lite så hade många av dem andra missarna försvunnit, så som att han blev lite ormig på linjerna och emellanåt var vi utanför banan (vi hade inte byggt helt staket). Men jag är utifrån dem förutsättningarna jag hade igår!

Vi var och tävlade i Eslöv i helgen vilket vi kan helt strunta i. Förarbetet var riktigt uselt från min sida, han tog inte skänkeln och vi utgick i första klassen. Bella var där för att titta och då bestämde vi oss för ett ryttarbyte då jag själv vet att är jag inte nöjd i första klassen kommer andra bli katastrof. Men Bella gjorde ett riktigt bra jobb trots att hon fick rida i varje bennedsättning. En tredjeplats! Och jag fick vara stolt hästägare istället. Nu avvaktar vi med tävlingar i lite mer än en månad och lägger fokus på att få Galliano kvick för skänkeln. Det har faktiskt redan gett resultat! Igår flög jag av när jag la till skänkeln men det är sånt som händer.

Idag väntar hoppning för Hanna Carlson i stora ridhuset!

Q igår efter programridningen och Galliano / Bella på prisutdelningen i lördags! Mina fina killar <3

Likes

Comments

Galliano L, Hippologprogrammet, McQueen

Nu har det gapat tomt ett tag. Men det händer så mycket på den här utbildningen så det gäller att hänga med! Denna vecka är min "slappvecka" då jag varken har ridning eller stalltjänst men har ställt upp och hjälpt den andra ridgruppen samt läst på inför kommande föreläsningar. För så är det, när man kommer på föreläsningarna (lektioner) skall du vara påläst om vad som skall diskuteras under den tiden. Det är mycket större krav på att man ska delta i diskutionerna och vara förberedd. Idag hade vi till exempel Fysiologi och anatomi där vi fördjupar oss i "veterinärvärlden", alltså hur ser hästen ut på insidan. Vi skall lära oss dem riktiga orden för olika delar så att vi ska kunna förstå veterinärerna enklare.

Galliano har även gått som en klocka den här veckan vilket känns hur härligt som helst. På lördag är det tävling i Eslöv. Har inga större förväntningar, fokus ligger på att komma runt banan och att ha roligt. Har hyrt en B-kortslastbil som jag ska hämta imorgon ikväll. Ska även försöka lasta Galliano på kvällen för att se om han överhuvudtaget går in i den, men det borde inte vara några konstigheter.

Idag red jag faktiskt (hör och häpna mina vänner) igenom ett dressyrprogram! Red till och med i nedsittning vilket jag nästan aldrig gör på G eftersom jag blir jättetrött i hans stora gångarter. Men det måste övas mer på, för det är nämligen så att på måndag ska vi rida igenom dressyrryttartest I:2 för ingen mindre än Kyra Kyrklund! Det är ett test som hippologen började med förra året, att vi ska gå igenom ett fystest samt ett dressyrprogram för att se hur vi ligger till nu, sen gör vi om samma sak i åk två och i åk tre. Jättespännande men jag är sjuk nervös över hur hon kommer kommentera min hållning - för den vet jag kommer.

Nu är det dags att sova, för imorgon blir det en tidig start och sedan ska jag åka och pussa på älsklings Q!

Saknar dessa två brudar, plus den lilla grållan.. </3

Likes

Comments

Hippologprogrammet, Galliano L

Ny vecka på hippologen är igång och min HAV-vecka är över. Det är både roligt och tråkigt med HAV; tråkigt eftersom det tar mycket tid och energi samt att man inte får göra på sitt eget sätt, men också roligt då man andas häst, umgås med en del av klassen och får "kliva ur" ur sin egen bubbla.

Min ridvecka är också över vilket betyder att Q inte kommer ridas av mig den här veckan. Jag får också veta vem jag kommer dela honom med, men en del av mig håller tummarna att han hamnar som den andra gruppens reserv, då får jag honom för mig själv 😗.

Galliano har gått som en klocka denna vecka också. Vi hoppade igår med hjälp av några från klassen och jag fick riktigt riktigt bra hjälp, tips och beröm. På onsdag ska en av dem hjälpa mig igen inför helgens tävling på Eslövs Ridklubb!

Galliano och McQueen 💕⭐️

Likes

Comments

Galliano L, Hippologprogrammet

Har idag blivit tilldelad "min" häst för ridblocket, nämligen McQueen! Han är en svartbrun valack med tre vita strumpor född 2009 e. Careful ue. National Zenith xx. En väldigt trevlig individ som gärna kryper in i sig själv när jag som ryttare inte är där och stöttar honom. Hoppade honom igår också vilket var väldigt roligt. Mette tror att vi kommer passa bra tillsammans och det hoppas jag självklart också. "Han tvingar dig att ändra på dina svagheter, annars kryper han in i sig själv .. I hoppningen kommer du komplettera honom bra då han är lite osäker och behöver stöttning" var Mettes ord när hon berättade att han är min. Riktigt roligt att höra dessa ord från henne. Jag måste verkligen jobba på mina svagheter, vilket är att jag har en väldigt rörlig och lite ostadig bål som resulterar i att jag drar ihop framsidan av överlivet och automatiskt bromsar hästen omedvetet. När jag sträcker ut framsidan hamnar resten på plats så det är bara hem och göra massa situps samt sitta på pilatesboll!

I onsdags hoppade vi som sagt, hade McQueen första gången då. Vi började med travbommar på rak linje, därefter jobba på volt över en galoppbom och sist en fem och en halva. Magisk känsla på hästen. En av mina styrkor i hoppningen är att jag är väldigt duktig på att värma hästarna innan själva hoppningen, alltså galopperar på framåt och travar på i ett friskt tempo.

Imorgon ska vi ha vår första lektion i road work, vilket är att vi är ute i skogen och jobbar hästarna i alla tre gångarter. I folkmun säger man uteritt men när man går hippologen får man lära sig att uteritt är bara en skrittur. Längtar redan! Då är det hoppsadel som gäller och jag längtar redan efter att få sitta på hans rygg.

Galliano blev skodd nu på kvällen av en nyexaminerad hovslagare från Flyinge. Hon var verkligen duktig och noggrann, fick massa tips om hur jag skulle arbeta med hans strålröta som tyvärr har blivit värre. Imorgon blir det att åka till närmaste apotek med väteperoxid och gasbindor inne.

"Min" svarta skönhet, McQueen

Likes

Comments

Hippologprogrammet

Igår var första dagen på både min första ridvecka samt HAV vecka. HAV står för häst- och anläggningsvård vilket i daglig folkmun kallas stalltjänst. Den här veckan kommer vara fylld av tidiga morgonar och sena kvällar. Igår började alla kl 06.30 för genomgång vid morgonfodring, då vi i fortsättningen kommer köra en morgon var. Därefter hade vi introduktion till hovvården som vi har parallellt med körblocket (vilket för mig inte kommer fören nästa termin). Det är intressant och höra andras åsikter, men jag blir lätt uttråkad när jag får höra saker jag redan vet. Under Gallianos skada dök jag ned näsan i hovvårdsböcker och i varenda artikel jag kunde hitta, samt att jag alltid har diskuterat med mina hovslagare hemma på Ultuna (Henrik & Henrik) och min hästtandläkare Owe Vattle.

Sen bar det av till första ridlektionen för Mette! Fokus denna vecka är att vi ska hitta en häst som kommer ta oss till den nivå vi behöver vara på på examen senare på terminen. Jag fick börja med att rida Bacchi (val född 2009 e. Belamour ue. Don Schufro), en supertrevlig häst med härliga rörelser. Efter halva passet bytte vi häst och då blev jag tilldelad Diggiloo (val född 2004 e. Tornesch ue. Cortus), en stor häst med gång och en härlig inställning. Tyvärr har jag slarvat alldeles för mycket med att rida i dressyrsadel, vilket var det vi red i idag, så jag fick inte till någon bra känsla alls. Vaderna kröp uppåt och trampen i stigbygeln försvann lite emellanåt men det är något att öva på. Måste dock köpa en dressyrsadel..

Dagen var inte slut än, utan en kvart efter att vi ridit klart skulle vi samlas i stora ridhuset för att fira framgångarna på EM! Bo Jenå, Ingvar Fredricsson och Henrik Anckarkrona var närvarande vilket var otroligt kul. Tyvärr missade jag Ingvars seminarium då jag behövde vara tillbaka på stalltjänsten kl 17. Men emellan klämdes det in lite introduktion till ridteorin!

Idag är en ny dag med mer stalltjänst och ännu mer ridning!

Likes

Comments

Ridsport, Tävling & Träning

Nu har jag gjort något galet igen. Galliano är inte ens här när jag skriver detta inlägg men jag har redan anmält oss till två tävlingar och en pay n jump. Alla är runt 80/90 klasser så det bör vara lekande lätt vilket också är tanken. Nu har vi inte tävlat sedan i Maj, men jag tänker ändå att vi går ned ett snäpp eller två för att Gallan ska känna att det är lätt. Eller ja, rättare sagt för att jag ska känna att det är lätt. Galliano kan leka runt i en 130klass om det vore så.

Planen är också att går det bra på första tävlingen i Eslöv så stryker vi oss från Ystad och går upp en klass i Lomma men det får tiden helt enkelt utvisa hur det känns. Därefter är det bara träna på, kanske rida någon PnJ i Flyinge om det kommer upp någon eller starta någon klass i november/december innan han går på vila.

Det bara kliar i mina fingrar i TDB när jag är inne för att kanske kolla resultatet på en klass. Jag kan inte hjälpa det, måste klicka in på "Sök" och sen leta efter en tävling. Det kanske finns någon som passar och då kan man inte gå miste om det - eller hur?

Likes

Comments

Galliano L, Hippologprogrammet

Nu har det blivit dags att uppdatera igen. Igår var det dags för inspark för oss nya hippologer, så fem tjejer från tvåan åkte ned från Strömsholm för att sparka in oss. En kväll med mycket skratt och även några blöta hippologer. Käkade pizza ihop på kvällen och jag var inte hemma fören kl 22. Var så glad att jag valde att rida Galliano på morgonen!

Idag har vi haft introduktion på hästens biologi och handhavande samt teambuilding med vår pedagogiklärare. Kul, men jag längtar verkligen till vi ska få sätta oss in i kunskapen och skriva våra vetenskapliga texter. Därefter var det tre timmar till funktionärsmötet för Flyinge Indoor och Baltic Cup, så jag och en till åkte bort till Dalby och käkade middag. Jag har anmält mig att jobba på både Baltic och Indoor men helst av allt vill jag jobba på Breeders. Hoppas jag får något bra pass och inte behöver stå helt alone i flera timmar.

Galliano har joggats i paddocken tisdag och onsdag. Han har känts superfin men jag behöver verkligen öva på att rida i hopp-galoppen. Så imorgon när jag inte har några lektioner eller föreläsningar tänkte jag öva på det, för att sedan på lördag komma igång och köra markarbete. Blir nog mest travbommar och lite travhoppning men det är bra kom-igång-övningar. Något som jag måste ge mig beröm för är att jag har varit noga med att göra mycket övergångar mellan alla olika gångarter i uppvärmningen, vilket har resulterat i bättre bjudning och att han inte hänger sig i vänstertygeln (vilket han brukar kunna göra). Tumme upp på det! Nästa steg är att vara mer konsekvent men först ska vi befästa bra övergångar. Har lite problem mellan galopp-trav än så länge men det kommer ju mer jag repeterar.

Ville bara kika in och tala om att jag lever!

Likes

Comments

Hippologprogrammet

Äntligen har jag tagit tummen ur baken och skaffat mig internet! Nu kommer jag kunna surfa utan störningar även här hemma.

Idag var andra dagen på skolan och vi har gjort en liten rundvandring på skolan. Vi har även hunnit prova ut profilkläder i shoppen, allt som väntas nu är en fungerande länk så ska det beställas hem enhetliga kläder. Behöver köpa några nya pikéer då jag inte har så värst många och jag vet att det kommer gå åt.

På Flyinge finns nämligen en klädkod som man följer. Självklart får man ha ljusrosa, mörkgrön osv. Det är inte så att alla måste ha marinblått på sig (även om det är den snyggaste färgen enligt mig själv). Men man ska ha neutrala färger och även krage, alltså skjorta/piké/polotröja. Jag ska även ta hem en tunn väst och en tunn jacka som jag kan ha i skolan. Hemma har jag min rosa UHIP-jacka men för det första är det en neonfärg (inte neutral) och för det andra vill jag inte springa i två olika stallar med samma kläder - smittorisk. Särskilt eftersom min hyresvärd har unghästar/föl som är extra känsliga.

Var in till Lund och köpte mobilt bredband med en liten portabel router så nu kan jag äntligen surfa här hemma! Jippi! Och jag kan även börja räkna i mitt foderstatsprogram (jag är en fodernörd - räknar för skojs skull) vilket jag längtat efter. Imorgon kommer studiebidraget och det kommer gå åt kan jag säga. Hyra ska betalas, även en ny liten bärbar klippmaskin ska inhandlas och självklart mat så jag inte tynar bort.

Friserade Galliano igår, och har börjat läsa en ny bok!

Likes

Comments