bismillah,

​assalamualaikum,

alhamdulillah, i got in to matriculation to further my tertiary study. at first, i was really excited and i looked forward of my life in matrix. i was really happy at first, of how my way of study will be change after enter matriculations . but after a week . i started to feel homesick. i miss my mom, my bed, homemade food, everything from my home. kind of surprise actually. considering that i am the only daughter who was independent. maybe, it is just culture shock or maybe i just had a little panic attack.

at that time, i feel afraid- how i am gonna survive a whole ten months in here? without my mom, without the environment i longing for. i had a misconception. i thought tertiary education is beautiful, perfect, the thing that i always dream of my life. i was totally wrong. life in tertiary education, in matrix is just stressful, despondent, unmanageable, hectic, exhausted. the only time that i can inhale and exhale freely is when night come.

but, slowly, i try to be positive in my current life. i try using my life principle again. enjoy the things that you do right now, appreciate them before time slowly take them. i reflect everything that bring me here, in matrix. why am i here? what i want to achieve in my life?

of course, im here because i want to. i want to make my family proud. i want to get 4.0 cgpa. i want to be a pharmacist. i want to study like adults. i want to handle stress by my own self.

being in matriculation also taught me to appreciate everyone in your life. i learn to appreciate my family, who always support me silently. my mom , who nearly do everything for me. i am here because of them, because i wan to show them i can be much more independent.

till next time.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

assalamualaikum,

agaknya dah lama dah aku tak update blog. lebih kurang tiga bulan gitu. dan alhamdulillah sepanjang tiga bulan tu jugak aku buat kerja yang produktif. aku bekerja di sebuah bookstore kat kubang kerian. dan aku sekarang dah berhenti atau diberhentikan, aku pun tak pasti. tapi yang tu, aku nak cerita di lain hari.

aku sekarang tengah tunggu tawaran upu- asasi uia sains bersekutu yang aku harapkan sangat sangat. aku nak sangat sangat... baru baru ni aku dapat 8A spm. 6A solid 2A minus 3B plus. alhamdulillah , aku dapat berdasarkan apa yang aku usaha dan berkat doa orang- orang disekeliling aku.

dalam lebih kurang 3 bulan aku bekerja kat bookstore tu, aku kenal dgn staff kat bekerja situ. empat orang semua, termasuk aku lima orang. abang fizran, kak norul, kak qamari dan abang amall. seronok sebenarnya boleh berkawan dengan diorang. diorang sporting, lively. dan diorang semua tua daripada aku. jadi, diorang anggap aku ni macam adik, culture shock kot. aku ni dahla anak sulung takde kakak dengan abang, jadi aku rasa dihargai sangat-sangat. :)

ada sehari tu, abang fizran belanja kami makan lepas syif malam pukul 10. so, aku bagitahu ayah aku yang aku nak pergi makan. ayah aku bagi pada mulanya. cuak jugak aku sebenarnya. aku tak pernah pergi mana mana tanpa mama atau abah lepas pukul 10 cenggini. ni first time. lepas habis makan tu , abah merajuk la konon , sebab balik pukul 12. tulah, sape suruh izinkan. abang dengan kakak aku tu lagi la risau takut aku diapa apakan oleh abah, yelah bawak anak orang keluar malam malam . tapi insyaallah, lepas ni tak nak dah buat macam tu lagi. keluar malam malam balik tengah malam dengan ada lelaki lagi. bila fikir fikirkan bahaya.

bila aku bekerja macam ni banyak pengalaman sebenarnya yang aku dapat. klisenya, pengalaman, pengalaman, pengalaman. tapi betul la, pengalaman tu banyak sangat sangat. tak terhingga. aku asalnya seorang yang pemalu, tak pandai bergaul. bukan pemalu malu malu kucing. pemalu yang serius. yang buatkan orang ingat aku ni sombong. aku ni satu, tabiat tak suka senyum. bukan aku tak suka senyum, senyum je sebenarnya. tapi bila duduk sesaje kat tepi jalan ke kat mana ke. dia akan jadi macam muka yang biasa biasa. maksud aku muka biasa aku ni ialah muka serius tau. 

jadi sejak aku bekerja ni, aku dah pandai tegur, berbasa basi, senyum, especially dengan orang tua. haa, senang la nanti nak memikat mak mertua ke pak mertua kan? haha, taklah. aku sebenarnya takdelah cita cita nak kahwin ni. tapi tengok rezeki lah. lepastu aku dah mula pandai benda benda alah macam cashier, binding, photostat, laminate, stapler yang tebal tebal. tu semua berkat abang amall dgn abang fizran yang ajar. terima kasih abe-abeku. <3

betullah orang kata apa, pengalaman tu mendewasakan kita, di samping hilang kebosanan kan.

tinggal dulu,

assalamualaikum.


Likes

Comments

assalamualaikum,

alhamdulillah, hari ini 27/2 aku ada majlis graduasi di sekolah menengah aku. and pada 25/2 aku ada rehearsal. tapi aku tak datang sebab aku kerja, lupa nak cakap yang aku dah bekerja sambilan sekarang. aku kerja sambilan sebagai salesgirl kat sebuah bookstore di kubang kerian. oleh sebab aku tak datang, banyak benda yang aku tak tahu. jadi pada hari kejadian iaitu hari ini aku datang lambat. aku tahu aku sepatutnya datang pukul 8.oo pagi. tapi aku sampai pukul 8.10 and di mata aku, aku tak nampak lagi rakan-rakan aku. so, mama lapar and dia ajak aku sarapan kat kedai makan. aku sampai sekolah pukul 8.45. semua orang dah masuk majlis dah masa tu. aku sorang terkedek-kedek masuk dewan dialu kompang yang dikhaskan untuk orang yang datang lambat.

bila difikirkan balik, kelakar. aku selalu macam tu. aku tak tahu kenapa. akan ada satu masa kalau aku di samping rakan-rakan aku- aku akan jadi seseorang yang lain. aku yang berbeza.-seorang yang ceria, kalut, happening, pelik. dan kalau orang tengok dari jauh, orang akan kata- "tu Anisa tuh" sambil menggeleng kepala. aku tak malu kalau di samping rakan-rakan aku, aku akan pakai baju terbalik, tudung senget, muka comot, hodoh. aku tak pernah malu kalau budak lelaki sekolah aku yang gila tu kata aku macam-macam. aku gilalah, gediklah, tak tahu malulah, perasan cantiklah, bajet ayu apa semua aku tak kisah. sebab aku berada di sekolah. di sekolah adalah satu tempat di mana aku berdiri dengan kaki sendiri, aku membina diri aku sendiri suoaya alah dengan semua tu.


aku pernah cemburukan rakan rakan yang lebih sikit daripada aku. lebih cantik, lebih pandai, lebih tinggi, lebih berpengaruh. tapi sekarang, aku menggeleng. tu semua dunia. tiada apa hendak dibanggakan. memang aku tak cantik, tak baik, tak pandai, tak kaya macam orang lain. tapi bila dah lepas alam menengah ni. aku rasa bersyukur sangat-sangat. aku sedar yang semua tu adalah pinjaman je. pinjaman tersebut adalah untuk menguji diri kita . sejauh mana kita menggunakan pinjamanNYA. tadi pun aku pakai baju kurung kuning biasa dengan tudung labuh instant warna koko. biasa je. rakan-rakan cantik, warna warni. aku dull. yang lain tudung segala macam pesen. aku hanya senyum. aku pakai cantik-cantik pun tak ada guna sebab aku adalah aku. jadi aku pakai apa yang aku selalu pakai, apa yang selesa. dress to express, not to impress. ekspresikan diri, aku nak tunjuk bagaimanakah aku selepas alam menengah. orang lain pandang sekilas, tiada apa yang mearik pun tentang diri aku. masih sama dan serupa. masih tak menarik. so, aku guna konsep redha. senyum je

terkial-kial dan kekok tadi bila berhadapan dengan semua. macam tak pernah jumpa. but still, aku tak kisah. semua ni persinggahan sementara saja. maaf ye rakan, jujur aku katakan yang korang tak penting dan tak akan pernah aku letakkan korang sebagai orang yang penting dalam hidup aku. tak kejam. tapi memang, aku dah tanamkan dalam diri semasa hari pertama di alam menengah lagi yang aku tak akan terikat dengan mana mana manusia. korang anggap aku tempat berteduh untuk luahkan masalah dengan harapan aku cuba selesaikan masalah korang. bila mana korang gembira- kau dengan orang lain. still, aku tak kisah sebab kau bukan sesiapa. dalam tidak sedar, aku jugak telah pergunakan korang. aku dengar, hayati, perhati masalah korang. aku tak ada apa apa masalah pun. masalah korang merupakan satu-satunya masalah aku. jadi secara tidak langsung aku ambil pengalaman, pengajaran daripada masalah korang. supaya aku tak buat silap macam korang. terima kasih aku ucapakan.

aku memang menyedihkan, tapi aku senang begini.

aku memang complicated, tapi aku senang begini.

so. aku ambil pendekatan enjoy your life at the moment. aku enjoy apa yang aku tengah buat sekarang, now. iaitu bekerja. di samping aku tidak lupa bersyukur kepada ALLAH kerana permudahkan segala galanya dalam hidup aku. sebab aku tahu, tak lama lagi aku akan tinggalkan benda yang tengah aku lakukan sekarang. jadi, selagi ada masa, aku akan cuba nikmati sebaik mungkin. aku juga bersyukur sebab aku ni seorang yang bersungguh dalam melakukan sesuatu perkara. jadi, benda yang aku usaha sekarang, aku betul-betul enjoy. orang kata aku tak lakukan benda yang sia-sia kalau kita buat perkara yang kita suka.

tinggal dulu,


Likes

Comments


Assalamualaikum again to all readers,

this morning i had the very first post ever and i decide to post again with bahasa rojak. i'm not very good in english but i love english! so, my internet kind of great lately especially in the midnight. i decided to get up early yesterday and had something to watch. so, my first choice:

KOREAN DRAMA: OH MY GHOSTESS

i had watch this drama only for two episodes and i decided tonight i will continue watching it. actually, i kind of had a good feeling of this drama, the best drama i had watch before was 'My Love From The Star' and it is always in the top list in my drama chart. i had watch too many drama before, my friends always gave me dramas and i always watch it, but then i had a very bad habit. i tend to skip scenes in drama. that is the first thing i do if the dramas is not good. even 'Kill Me, Heal Me'. people everywhere always said that Kill Me, Heal Me is like the best drama in 2015. in my personal opinion, i think it is not. the storyline is too confusing and there are so many flashback. i also hate Lee MInho's acting, i don't know why. maybe because his characters in his acting was always same everytime.

thats why i am not drama fan, because i am too critical, i always look negative things in something. i am a music fan. i love music and i think music is an art. i can't critic music because each music has it own story, own meaning that even i, a critical and bad-mouth person shouldn't judge.

enough with that. so, im now going to talk about this drama. what make me so attract with this drama? but first, let me introduce this drama. Oh My Ghostess starring Jo JungSook and Park Boyoung!

  • I am excited to see Jo JungSook's acting

i even googled his name before making this post! i don't even know him but i started saw him at the short video of drama 'Architecture 101', when he described what the meaning of real kiss. at first, i saw him as disgusting man who only act as cheesy and disgusting character(because of the video). but then, i saw him at 'Running Man'. and i started to know him a little bit. and he is really white! i love white! i like his soulful voice too. then, when i saw him starred this drama, i kind of curious of his acting....

  • ​The storyline is a bit different from other drama

​i love new, fresh and original thing. the background scene is more specific. i can concentrate more. the script is okay but still i didn't know since i only watched two episodes. the kind storyline that i hate is like high-school drama-it is cliche and the scenes almost identical in every dramas(they have bully, some annoying bitches, some innocent girl that try to attract the infamous bad boy, teachers that always overacting...)

  • ​The ending is blurry

i don't know if the word 'blurry' above is sounds right. but, the most important thing is i must not know the storyline and the ending before i watch the drama or before i finished the drama.trust me, im little bit smart so when i watch something, the cells in my brain will link with each other and connect something-the resolution and ending. at that time, i will fed up to finish the drama. so, 'Oh My Ghostess' is still blurry....

Lastly, i am very excied to watch this movie.(gosh, im such a boring person)

p/s; i am bad in english like really really bad so...yeah. :)

 

Likes

Comments

Hai and assalamualaikum,

aku buat blog ni dan aku nak jadikan ia anonymous. i am 17 soon to be 18 years old. tak lama lagi dah. tujuan aku buat blog ni adalah untuk mengekspresikan diri aku sendiri dan berhajat untuk menjadikan diri aku lebih baik dari sebelumnya. dan jugak tak lama lagi aku akan dapat result spm and aku akan melanjutkan pelajaran di universiti awam. so, aku nak blogkan kehidupan aku, semasa aku mebesar keseorangan. taupun dengan kawan kawan. aku harap tak jadi hangat-hangat tahi ayamlah. tapi, memang impian aku, aku nak sejarahkan kehidupan aku dan berharap aku boleh pusng balik ke masa lalu pada masa akan datang. so, hi future-anisahadi!

mungkin aku akan post bahasa rojak dalam blog  aku so fahamlah sendiri. disini aku selitkan sedikit tentang diriku. i know no one probably read this, tapi ni kira untuk diri aku sendiri lah, untuk muhasabah diri.



anisahadi adalah nama anonymous yang diberi. aku seorang optimis dan kadangkala bersifat negatif terhadap dunia yang sementara ini. aku keras kepala, suka melawan, kurang ajar, tak cantik sangat tapi still ingat diri ini bagus. aku tinggi, agak berisi tetapi tak gemuk. padan dengan ketinggian aku. dari luar, anda akan nampak aku seorang yang berkeyakinan tinggi, mesra alam still, first impression aku tak bagus. i may appear cocky and a little bit arrogant at first, but trust me, you just have to dig a little deeper to know more about me. dan ia masih bukan anisahadi. anisahadi yang sebenar di sebalik kamar adalah hopeless person, terkapai kapai di awangan mencari seseorang untuk berenang.(anisahadi tak pandai berenang). she is hopeless person, dengan minda yang terlalu jauh kehadapan, terlalu sukar dirungkai, menyimpan rasa suka dan duka dalam kehidupan, dendam dan amarah sehingga ia hilang begitu sahaja. merana kerana tidak dipanggil cantik, suka melihat kegembiraan, tersenyum penuh kepalsuan. but, who cares about that? people just don't care unless it happen. and at that time, they will blame each other. that's life, period.

Likes

Comments