Dethär med julklappar har jag tänkt mycket på, på det senaste. Jag upplever julklappar som något som är väldigt överskattat i samhället. I familjer ingår julklappar som en självklarhet på julafton. Men det jag har tänkt på hur mycket press alla föreldrar har som kanske har det lite svårare med ekonomin. Eftersom det oftast brukas prata om vad man fått i julklapp så kan detta med julklappar leda till ett stort problem. Barn ljuger om vad dem fått och får det att låta bättre så att det inte verkar som att dem fått mindre än andra. Samt föreldrarna som inte vill svika deras barn med färre julklappar än vad andra brukar få. Jag tycker att alla barn som lever med svårare ekonomi i familjen ska tänka sig in i deras föreldrars situation och se allt annat föreldrarna ger dig såsom kärlek, uppfostran och att dem finns där för dig. Visa upskattningen för dina föreldrar för dem gör så gott dem kan. Får man frågor om vad man fått i julklapp har man all rätt att inte vilja svara på frågan om man inte vill. Julklappar är inget måste, jag anser att det viktigaste under julen är att umgås med nära och kära och visa hur mycket man uppskattar att ha dem i sitt liv.

Likes

Comments

En tredjedel av de unga har utsatts för nätkränkningar det senaste året. Rasistiska påhopp, homofobiska påhopp, transfobiska påhopp, elaka kommentarer om ens religion och massa mer. Nätmobbning sker via elektroniska kommunikationsmedel. Mobbningen kan ske både direkt och indirekt. Direkt nätmobbning är när hatet endast adresseras till offret. Indirekt nätmobbning är när offret hängs ut offentligt inför en större publik på någon social media. Det är ju inget nytt att näthatet har ökat, många youtubers blir dagligen trakasserade och hotade av anonyma personer. Jag märker även av mycket hat på andra sociala medier såsom ask.fm m.m. Det brukar ofta ske mycket missförstånd över nätet också, man kan ju inte höra personers betoning av en mening när den är skriven vilket leder till att man kan ta en kommentar på helt fel sätt än var det var menat från början. Man kan ju även inte se offrets reaktion. Mobbning på nätet sker oftast anonymt och det gör det svårare att ingripa. Det kan även skapa mer oro hos offret eftersom det kan vara vemsomhelst och någon man kanske inte känner ens.

Begreppet kränkning: En kränkning är en handling som kränker en persons värdighet genom nedsättande ord eller handlingar. Det är den sårade som avgör om handlingen är en kränkning eller inte, oavsett om det var menat som skoj ifrån början.

Jag tycker att näthatet måste gå mot ett slut för fler och fler blir utsatta och ingen förtjänar det. Jag tycker att du som utsatt ska prata med någon vuxen som kan hjälpa dig. Du som mobbare tycker jag också kan gå och prata med någon eftersom du har ett behov av att kränka människor och jag tycker du ska ta reda på varför och lösa de problemen. Du som varken är mobbare eller utsatt tycker jag kan tänka på det jag skrev om att saker man skriver kan missuppfattas, för ett missförstånd kan leda till att någon börjar må dåligt. Innan man skriver något till någon så kan man läsa igenom det och tänka om det kan missuppfattas på ett dåligt sätt och då kanske ta det irl istället eller ringa. Stötta dem utsatta och finns där för dem, gör allt du kan för att hjälpa dem på bästa möjliga sätt.

Likes

Comments

Bland ungdomar som går i skolan i dagens samhälle finns det en stor betygshets och mycket prestationsångest uppstår. Ungdomar jämför sig med varandra vilket leder till att man kan uppleva att ens prestation under t.ex. ett prov har varit dåligt för att en person har uppnått ett högre betyg. Själv har jag egna upplevelser av dessa problem. Jag har själv jämfört mig bland andra människor för att veta om jag gjort bra ifrån mig eller inte. Jag har även jämfört mig för bekräftelse behov. Under de senaste åren har jag haft ett grovt bekräftelse behov pga. Att jag som yngre blev väldigt förminskad och fick höra att jag inte var tillräckligt smart osv. Detta då har lett till att jag har prestationsångest över det mesta jag gör, och har ett behov av att känna mig ”bättre” än andra. Jag går just nu hos en psykolog för hjälp med prestationsångest bland annat, och hoppas att det kommer hjälpa. Jag rekommenderar starkt till alla där ute med liknande problem att prata med någon kurator/psykolog, för prestationsångest kan vara ett riktigt helvete och kan få än att må otroligt psykiskt dåligt. Jag vet även att vissa har svårare att prata med människor om psykisk ohälsa men det är otroligt viktigt att göra det så det inte leder till värre saker och sådant som kan ge följder senare i livet. Jag vill att alla som lider av psykisk ohälsa ska veta att ni inte är ensamma. Det går att börja må psykiskt bra igen, men då måste man prata om det och få hjälp. Man ska inte hålla allt inom sig.

Du kan prata, chatta och mejla med BRIS om du är under 18 och har något du behöver prata om, du kan även vara anonym! https://www.bris.se/?pageID=327 .

Likes

Comments