det vitskimrande
skelettet av en kvinna
lutade sej fram över vasen
drog in doften av dom mörkröda rosorna
och kunde inte slita sej därifrån
mindes mer och mer

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nio dagar efter studenten och jag har snart landat i livet som arbetslös. Studenten i sig bestod av mycket skratt och tårar och nu i efterhand känns det ganska tomt att inte tillhöra en klass längre, fast samtidigt är det som att man inte riktigt fattat det än utan att den större chocken kommer att komma när alla återvänder till sin klass och för att börja det nya skolåret medan man själv står kvar här. En liten extra tomhetskänsla och existentiell ångest har man också haft under veckan då alla mina kära vänner åkt utomlands tillsammans medan jag själv valde att stanna hemma för att inte använda upp alla mina sparpengar som är ämnad för nästa års resa.

Kommer sakna klass och lärare på humanistiska och min tid på Wargen har varit underbar, men nu inleds ett nytt kapitel med nya tag. Ett kapitel som just nu känns skrämmande eftersom man fortfarande inte vet vad man vill göra och man frågar sig om man blivit lönsam efter dessa tre år eller om man kommer att bli lönsam i framtiden. Förhoppningsvis kommer polletten att trilla ned så småningom, och som vår mentor sa: Det ordnar sig nog eller så går allt åt helvete.

Likes

Comments

🌹💙

Tre dagar kvar, det är helt sjukt. Har varit glad för att alla uppgifter är klara, har haft ångest för att allt är över snart, och tror att jag befinner mig i ett vakuum just nu där jag inte riktigt fattar att studenten är så pass nära som den faktiskt är.

En del österänghäng har det ju blivit på senaste tiden, träffat massor av folk, umgåtts med klassen, köpt studentkläder i sista sekund och städat samt målat naglarna så att de ska passa mina studentkläder. Organiserade mina böcker igår så att dom är färgkordinerade (som alla på tumblr gör), och eftersom jag är pedantisk får jag smått ocd när vissa böcker sticker ut mycket mer än andra men hyllan ser färgglad och fin ut så det får vara så nu.

Ska ta vara på de sista dagarna som student, kommer nog kännas tomt att inte ha nån skola eller klass att gå till längre efter fredagen har passerat, men när ett kapitel avslutas så börjas ett nytt där nya äventyr väntar.

Likes

Comments

Efter Boktjuven påbörjade jag Coraline en molnig eftermiddag, och jag avslutade den samma kväll (natt om man vill precisera sig). Den handlar om Coraline som inte har jättebra relationer med sina föräldrar och de har just flyttat till ett nytt hus. I det här huset hittar hon sedan en dörr som leder in till en parallell värld där allt verkar vara precis som i den riktiga världen förutom att den andra mamman hon träffar är mycket snällare och har knappar till ögon.

Såg filmen före boken på Julias rekommendation, har ibland lite svårt för stop motion-filmer, men eftersom Henry Selick också regisserade The Nightmate Before Christmas gav jag den en chans. Filmen var bra och boken var bra, dock märks det tydligare att boken är mer för barn medan filmen kan uppskattas även när man är äldre. Den filmatiserade Coraline var också mer obehaglig än den skrivna, särskilt den andra mamman. Deras knappögon var också läskiga eftersom man annars kan läsa av folk på deras ögon. Så även fast den andra mamman var vänlig och omtänksam blev man alert för att det såg så fejk ut och hon var för perfekt. Filmen tycker jag iallafall att man borde se, och boken borde man läsa om man är så pass intresserad av Coraline och dess story.

Likes

Comments

Boktjuven, utläst. Tog ett tag men jag kom till slut dit. Vet inte varför det tog så himla lång tid för mig att läsa ut den fast jag älskade den. Tänker inte sammanfatta boken förutom att det handlar om en flicka som heter Liesel och är skriven ur dödens perspektiv under andra världskriget i Tyskland. Tycker inte att någon sammanfattning egentligen gör boken rättvisa för den handlar om så mycket under så många sidor, 582 för att vara mer exakt.

Boken är så fint skriven, orden, formuleringarna, beskrivningarna, bildspråket, allt. Hittills den bok med bäst citat tycker jag (inte tfios som många andra anser). Har läst att det är många som inte gillar att boken själv spoilar slutet och förbereder läsaren på vad som ska hända, men även fast boken byggt upp inför slutet så slår den dig rakt i magen när det väl inträffar. Höll på att gråta, grät, och grät igen. Upplevde en emotionell bergochdalbana när jag läste de sista typ 50 sidorna. Tycker också att författaren har skildrat andra världskriget på ett bra och realistiskt sätt, hur invånarnas situation såg ut och vilka konsekvenser de drabbades av på grund av kriget. Allt blev mycket verkligare och jag som läsare drogs in i handlingen och miljön mycket mer.

Att den var skriven ur dödens perspektiv var väldigt intressant, för ibland var det lite metafiction där denne talade till läsaren, och samtidigt som man blev investerad i handlingen distanserades man också ifrån den när döden gjorde läsaren medveten om att man läste en bok. Det var också intressant hur författaren valde att måla upp döden. Boken är humoristiskt skriven med lite ironi invävt, men den är också gravallvarlig och sorglig, och i och med att döden berättar historien sätter författaren färg på allt detta. Som för att göra konstverket komplett har författaren också inkluderat anekdoter lite här och där får man ibland läsa om händelserna i förväg, onödig information, konsekvenser av karaktärernas handlingar eller alternativ vändning av berättelsen om karaktärerna inte agerat som de gjorde. Boktjuven är iallafall jättebra och jag tycker verkligen att man ska läsa den om man vill skratta, gråta, och njuta av en vacker berättelse.

Likes

Comments

Igår vankades det bal för Hu14! Gick tillsammans med Anna och Vilda och hade det jättekul. Alla var hur fina som helst och middagen var trevlig, men det kändes dock inte jättebaligt för att den ägde rum på marité, och den tog slut så fort?! Så resten av kvällen tillbringade vi på dansgolvet om vi inte satt och myste på terassen insvepta i filtar. Men även om balen tog slut för fort, man hade ont i fötterna, och vädret bjöd inte på det bästa så var det en väldigt lyckad kväll.

Likes

Comments

Från fredag till söndag har jag, Vilda, Anna, Axel och Jonathan hjälpt till under Anitras cirkusföreställning, och jag har då agerat tältvärd. Föreställningen var jättebra, särskilt andra akten som handlade om cirkus i underlandet där Anitra spelade Alice. Alla nummer i andra akten var så himla bra och fina och musiken var jättebra!

På lördagskvällen premiärade jag på Österäng med klassen, mysigt mysigt, bästa vädret på länge också. Vi fikade, spelade kubb och hade det allmänt trevligt. Räknar ned dagarna till studenten, 19 dagar??! Helt sjukt, är inte redo. Men balen är nästa vecka och den är jag däremot redo för.

Likes

Comments

Började dagen med att ha djävulskt ont i mage, rygg och ben, pga att jag är kvinna och inte är gravid. Skolan började dock med ett studiebesök till buddhisttemplet i Brunflo där vi fick meditera och ställa frågor till ena munken som bodde där, vilket var väldigt intressant, kände att jag ändå nådde något sorts lugn innan vi gick därifrån. På eftermiddagen skulle min grupp opponera på varandras gymnasiearbeten, och efteråt fick vi reda på om man blev godkänd eller inte. Värt att nämna är att Karl skulle ha lektion mitt i betygssamtalen och några av oss fick därför vänta i två timmar på att få sitt betyg. Jag var sist på listan, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge antar jag. Fick iallafall reda på att mitt gymnasiearbete blev godkänt, och det känns såååå skönt.

Märker att jag börjar stänga av nu, höftar till det på alla uppgifter och känner att det får gå som det går. Har pluggat som en galning det här året och jag är så redo inför sommarlovet(arbetslösheten) samtidigt som jag vill umgås mer med klassen. Studenten är ett ganska tvetydigt fenomen.

Likes

Comments

Första maj; arbetarrörelsens dag. Vi tog det lite lugnt den dagen genom att packa och städa lägenheten vi bott i innan vi åkte in till centrum en sista gång. Gick iväg en sväng för att köpa bubble tea och tänkte sedan besöka Blue Fox, men tyvärr hade de stängt. Istället hamnade jag mitt i demonstrationståget och såg en skum snubbe, som tydligen var Aron Flam(??), som demonstrerade för att krossa socialismen.

Sexton och femtiotvå satt vi sedan på tåget mot öster om sundet. Kom hem med fem vykort, fem böcker, två nagellack, och noll klädesplagg (:-)) För att lyfta fram något negativt så har jag haft tandvärk under heeeela resan, lite mindre kul. Har försökt att göra det bästa av situationen för att inte låta värken förstöra resan. Fem underbara dagar har faktiskt spenderats i huvudstaden med bästa klassen, och här sitter nu en nöjd ungdom och dokumenterar allt.

Likes

Comments