Vi hade en väldigt givande lektion idag på samtida kulturuttryck, vi pratade om realismen och fick lyssna på Claude Debussy - Clair de Lune samt skriva en dikt som skulle spegla vad vi tänkte på när vi hörde musikstycket.

Halvt oseriös men ändå i försök att åstadkomma något blev resultatet så här:

I månskenet vi går
Två och två, likt en skock får
Vi mallas in i en ram
Den är ju rätt så stram
Precis som när fåren vallas in av sin herde
Är samhället vår fåraherde
Vi följer det blint
Vilket orsakar att många får förtidsflint

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Moonlight Drawn by Clouds eller Love in the Moonlight. Dramat är nu avklarat och jag kan säga att jag är ganska nöjd med det.

Det är ett historiskt drama om en tjej som klär sig som en kille för att kunna jobba och försörja sig själv..tror hon, men den ursprungliga andelningen till det är för att hon är dotter till en rebell som ledde ett upplopp mot kungen. Om hon då klär sig som en kvinna kan de hitta henne, vilket i sin tur kan orsaka att hon blir dömd till döden. Helt omedveten om detta försöker hon ta sig igenom livet men blir såld som eunuck till palatset på grund av sina skulder och med tiden blir hon (såklart) kär i kronprinsen, men senare uppstår givetvis vissa konflikter när hennes förflutna kommer till ytan.

Det låter som värsta klyschiga kärlekshistorien, vilket det delvis är, men i palatset försiggår det även massor av konspirationer mot kungen och kronprinsen samt att kronprinsen då försöker stoppa dem. Det var ganska absurt att se hur långt de gick för att försöka ta över tronen, men däremot var det ganska lustigt att se hur de speglat deras syn på västvärlden samt deras egna levnadssätt under eran.

Två bra återspeglingar från dramat var nog när de sa att den gravida kvinnans mage utstrålar intelligens och därför blir det en pojke, samt att de ansåg att en bok om katolicism var väldigt farlig och att ett jämställt samhälle var förkastligt.

Jag både hissar och dissar nog dramat, det var en bra och väl genomtänkt handling, men som många andra historiska draman handlar det om att klamra sig fast vid tronen, och att antagonisten alltid vill ta över den. Det är sällan man ser ett historiskt drama som kretsar kring det vardagliga livet under joseoneran, vilket är lite synd.

Likes

Comments

Pink on the Inside av David Eriksson, tidigare med i Cirkus Cirkör men turnerar nu med en egen show. Det är delvis en personlig berättelse men också en allmän historia som kan röra övriga snubbar. Den handlar om hur machokulturen kan kännas som en fotboja för män som de inte kan ta sig ur, och hur samhället har vissa förväntningar på hur män ska bete sig och allt avvikande beteende är bannlyst. Det visar alltså på hur patriarkatet inte bara kan skada kvinnorna, utan också männen.

Jag tyckte att föreställningen var väldigt bra, han framförde sitt budskap på ett bra och komiskt sätt. I början var han ganska maskulin, spelade hårdrock i bakgrunden, och var lite barsk till sättet. Men sedan när han uppenbarade den rosa sidan av sig som inte är lika stram blev showen helt plötsligt mycket mjukare på något sätt, och mer intagande. Jag tycker det visade bra på att även det manliga könet kan drabbas av machokulturen och inte bara det kvinnliga, vilket är det man mest fokuserar på idag. Det gav en inblick på vilken extrem stigmatisering det har varit, och fortfarande är, kring män som har mer feminina egenskaper och hur påfrestande det kan vara för de människor som besitter dem.

Likes

Comments

Allt som jag hoppades på att göra idag hann jag med; måla naglarna, träffa päronets päron, och läsa ut Scorch Trials. Boken var bra, filmen är sååå mycket annorlunda jämfört med boken, och till råga på allt slutade den med världens cliffhanger som gav mig en inre kollaps. Vill läsa den tredje också, men känner att jag måste smälta den här lite innan jag gör det.

En sak som jag gillade mer med filmen var att Dashner har porträtterat deras omständigheter så pass heteronormativa i boken, och det syns inte lika markant i filmen, vilket stör mig lite med tanke på att deras minnen är raderade och har därmed inget minne alls av en samhällsstruktur. Kritiserar också Thomas och Teresas relation då jag tycker att det lika gärna kunde ha varit en snubbe som spelade Teresa istället för att det är en kvinna som har det här starka bandet till Thomas, och det hade isåfall kunnat gjorts bra utan att det hade behövt bli en stor grej av det just på grund av att de inte har de här samhällsnormerna som alla andra dystopiska världar ändå har. Men romanen var bra i helhet, lite förvirrande scener här och där då jag inte riktigt förstod deras innebörd, men jag kanske får det klart för mig om jag läser uppföljaren.

Likes

Comments

Jaha, ännu en vecka avklarad.. En ganska hektisk vecka faktiskt, haft både engelskaprov och filosofiprov, vi skulle hålla ett argumenterande tal, också skulle vi analysera olika danser från romantiken till postmodernismen samt att jag har pluggat lite inför högskoleprovet.

Det var bokens dag i onsdags och då var jag till Storsjöteatern för att lyssna på olika författare, bland annat Catharina Ingelman-Sundberg och Johan Egerkrans. Det var intressant så länge det varade, och Sundberg var en jätteskön person, men det skulle hålla på från 18:00 till 21:15 så jag gick hem i pausen runt åtta för jag kände att jag hade lite annat viktigare att pyssla med.

I fredags träffades Skogsgänget hos Vilda för att äta och ha det gott tillsammans, och eftersom Vilda åker till Italien på tisdag blev det som en tillfällig farväl-middag och sedan bar det iväg mot Oscars. För min del var det premiär på krogen, och både mor och bror tyckte att det var lite oroväckande. Men det var iallafall roligt, synd bara att det inte var fler från klassen där som det ursprungligen var tänkt.

Igår gick jag och min bror ner till pappa för att äta middag med farmor och farfar som har kommit upp för att hälsa på. Kul att träffa dem igen, de var väldigt saknade. Idag ska jag måla naglarna som vanligt, förhoppningsvis hinna läsa ut Scorch Trials då det är bara ynka trettio sidor kvar, och möjligtvis träffa farföräldrarna igen.

Likes

Comments

Idag släppte BTS sitt album Wings, och musikvideon till titellåten Blood, Sweat & Tears (피 땀 눈물). Har fortfarande inte kommit över deras förra album för det var ändå bara fem månader sedan det släpptes, men klagar ju inte heller över att de kommer med nya musik så att säga. Som alltid tycker jag att deras musik är bara bäst; låten, texten, koreografin och musikvideon..perfekt. Det är dock ett litet luddigt koncept som jag inte riktigt har greppat än, och som i tidigare album är en av medlemmarna den här 'special snowflake'-snubben som ser saker från andra perspektiv än resten av dem. Men iallafall, låten är bra så den kommer gå på repeat resten av kvällen 👏🏼

Likes

Comments

Den sedvanliga söndagen; dagen då jag målar naglarna. Den här gången fick det bli mörkblått och mörkgrönt, lite småhöstigt sådär. Förutom det har jag varit ute med en strejkande hund, och lyssnat på Värvets poddavsnitt med Jonas Hassen Khemiri som var väldigt bra. Har inte läst någon av hans böcker än, vill däremot läsa Allt jag inte minns och nu blev jag bara mer inspirerad till att göra det. Får se dock när det händer med tanke på alla andra böcker jag har påbörjat i bokhyllan.

Men gillade iallafall hur Khemiri pratade om språk, och hur språk kan manipulera människor samt att det kan både ge och ta makt. Han sa även att han ser sig själv hellre som en ordmanipulatör än författare, vilket jag gillade. Det pratades dessutom om hans uppvaknade när han läste feministiska texter och hur han fått fördelar i en patriarkal struktur, samt att det kan vara svårt för människor att inse att man har privilegier för att det betyder att man har makt över saker, men också ansvar. Rekommenderar avsnittet till de som inte redan lyssnat på det även om det var ganska gammalt, för de berörde väldigt intressanta ämnen.

Likes

Comments

Var till Ahlbergshallen för att se Magnus Larssons konstutställning, trodde att det skulle vara målningar för att han gör väldigt fina tavlor men istället var det en utställning i form av skulptur. Men han hade en tavla där som representerade tankarna som jag fångades av, men resten gav inget stort intryck på mig.

Gick sedan för att plugga på tingshuset, och till min förvåning var det vernissage där idag. En ny utställning som heter "Manifestation för de osynliga" av Anja Dyrting, och den handlade om övergrepp, våld och vanvård samt hur psyket blir stulet. Den var inte särskilt upplyftande men väldigt givande, så jag gillade den. Bilderna gav mig många tankar och jag började reflektera över samhället, samt hur sexuella övergrepp sker varje dag bakom stängda dörrar utan att det görs något åt det. Utställningen finns kvar ett tag, så jag rekommenderar alla att gå och se den.

Likes

Comments