Tävlingar

Nu mot slutet av veckan väntar dubbla tävlingar.

Torsdag: Lag-SM kval 5000 meter
Lördag: Säffle stadslopp 10 km

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Tävlingar

I helgen blev det dubbla tävlingar då det blev Holmenkollstafetten på Lördag och Sisu-terrängen på Söndag. Ska sammanfatta båda kort.

Holmenkollstafetten:
På Torsdag kväll fick jag frågan om jag ville med till Oslo och springa Holmenkollstafetten med massa (avdankade) Götaveteraner. Var inte speciellt sugen och skulle tacka nej, men då fick jag reda på att Anton skulle med oxå. Då blev jag plötsligt väldigt taggad! Stafetten bestod av 15 korta sträckor och jag var en av 2 som fick dubblera. Sprang sträcka 4 (1.9 km) och sträcka 11 (1.5 km).
Min första sträcka var stabil och sprang upp mig från plats 11 till 7. Är dock inte tränad för att springa en så kort sträcka riktigt snabbt.

Efter min första sträcka var det bara att ta fram en karta och springa 2 km igenom Oslo och försöka hitta min nästa sträcka. Hade knappt 30 min på mig. Gick bra och var bara att maxa min andra mer lättlöpta sträcka. En till stabil sträcka utan att att jag sprang överdrivet snabbt.

Vi slutade på en 22:a plats med en tid strax under timmen. Roligt lopp, även om det var svårt att följa de andra sträckorna.

Nu är min rast slut. Så återkommer med rapport om Sisu-terrängen.

Bild på våran startman Per Alsterdal som har en hård duell med Petter Northug:

Likes

Comments

Tävlingar

Då det blivit många tävlingar den senaste tiden kommer jag försöka att ta det lugnt idag på Sisu-terrängen 10 km idag.

Plan:
Hänga på med så lite ansträngning som möjligt och sen spurta hem loppet.

Likes

Comments

Tävlingar

Sitter i en minibuss till Oslo nu för att springa Holmenkollstafetten. Ska springa för min klubb IF Göta. Utöver mig och Anton är det ett gäng veteraner. Tanken från början var att det skulle ha ett veteranlag, men med många avhopp fick de byta klass till seniorklassen och slänga in mig och Anton.

Har aldrig sprungit denna stafett förut, så det ska bli väldigt roligt och spännande. Alla sträckor är väldigt korta. Den längsta 2.8 km och den kortaste 370 meter. Lutar mot att jag får en av de tuffare sträckorna som går upp mot Holmenkollen. Dock inte helt klart än.

Likes

Comments

Tävlingar

Som vanligt blev maratonstafetten ett väldigt lyckat och trevligt arrangemang.
Vårt lag fick dock några avhopp. Viktor kastade in handduken i ett tidigt skede och vi hann ersätta honom med det 14-åriga superlöftet Lova Perman. Sen fick vi två sena avhopp genom Niklas Wassberg och en av Christoffer Skanz sträckor. Vi löste det genom att jag, Anton Nilsson och David Kjellén fick ta en extra sträcka. Så jag fick springa sträcka 2,5 och 8. Alla 18 sträckor är 2.344 meter och ganska tuff bana.

Karl-Martin Nordling som startade gav mig ett väldigt inspirerande läge. Runt 6 plats och ca 20-25 sekunder fram till täten. Tog och passerade några lag redan i den första nerförsbacken och var sedan ikapp ledarduon innan den brantaste backen började. Sprang förbi direkt men sprang ganska avvaktande uppför där. För att istället trycka rejält på krönet. Fick en lucka direkt och kunde utöka ganska mycket till växlingen. Satsade ganska hårt på min första sträcka. Dels för jag ville bli loppets gigant (snabbaste sträckan) och dels för att jag ville testa om det fanns någon fart i benen. Tiden blev 7:19 och det är det snabbaste jag sprungit denna distans. Tiden varv över förväntan.

Andra sträckan sprang jag betydligt lugnare, men tog ändå in ca 15 sekunder på min sträcka. Tiden blev då 7:39. Märktes ganska tidigt att det skulle bli en kamp mellan oss i IF Göta 1 och Team Forimp om att komma först i mål. Då vi tävlande i olika klasser (tävlingsklass och företagsklass) skulle båda vinna sina klasser.

Min tredje och sista sträcka gick jag ut 40 sekunder efter Forimp och tog in ca 30 sekunder av dom. Tog ut mig mer nu och tiden blev 7:31.

Missade lite av stafetten efter det, för att jag och Viktoria tog en 5 km jogg. Laget skötte sig dock exemplariskt utan mig, även om vi fick stryk av Forimp. Då jag ingår i detta team tar jag en del av segern, även om det enbart var 2/18 sträckor som sprangs av någon från team Forimp.

Vi fick dock gå upp överst på pallen för vinsten i tävlingsklassen och jag gjorde den snabbaste sträckan. Faktum är att alla mina 3 sträckor var snabbare än någon annans.

Nöjd med känslan och dagen!

Likes

Comments

Tävlingar

Blev ett fint långpass igår med Irontrail. Slutade med vinst och ett nytt banrekord med ca 9 minuter. Det viktigaste är dock att jag inte förtog mig och kroppen känns även idag väldigt bra. Enbart lite småseg i lite småmuskler som fick arbete lite extra i den tekniska terrängen.

Loppet:
Starten gick och jag sprang iväg i ett väldigt lugnt tempo. Några som sprang kortare distanser sprang iväg lite, men brydde mig inte om det. Tänkte mest glida runt. Då många sprang i ett kontrollerat tempo i början snacka vi lite i klungan som ändå blev. Hade varit väldigt noga med att inte ta reda på vad banrekordet var för att jag inte ville ta ut mig för mycket på detta lopp. Dock dröjde det inte länge förens Karl-Martin berätta att det låg på 3:15. Det blev för lockande och jag var tvungen att hålla lite fart iaf.

Efter drygt 6-7 km lättlöpt start sprang vi nu in i skogen och det blev både kuperat och framförallt tekniskt. Vi var nu en grupp på 3 löpare som alla skulle springa marathondistansen. Utöver mig var det Daniel Ahl och Alexander Moberg. Vi sprang tillsammans med mig oftast först. Valde att dra för att jag ville se vart jag satte fötterna på den tekniska vandringsleden. Hade med mig egen vätska och gel från Vitagile, så behövde inte stanna på vätskekontrollerna. Fick oftast någon meter då. Nöjde mig med 5 dl sportdryck och 1 gel under loppet. Ville träna på att springa ett längre lopp med lite energi.

Vi höll ihop till ca 26-27 km där loppets klart största backa fanns. Då uppförsbackar är något jag behärskar bra fick jag en ganska stor lucka. Efter backen blev det mest utför. Dock gick det inte att springa på ändå, då det var väldigt tekniskt och svårsprunget. Efter ca 33 km kom jag dock ut på en större stig och det gick äntligen att springa avslappnat igen. Sista milen flöt på bra och kunde ganska ohotat springa i mål på tiden 3:06.

Tar med mig en bra känsla och ett bra långpass. Farten blev kanske snabbare än jag ville, men kroppen känns ändå väldigt pigg idag. Nu kommer det bli betydligt kortare lopp framöver. Lopp mellan 5-10 km kommer det enbart bli fram till SM 100 km.

Likes

Comments

Tävlingar

I skrivande stund är det drygt 3 timmar kvar till starten på Irontrail. Nu sitter jag på spinningcykeln och mjukar upp benen.

Irontrail är ett 42 km långt lopp i Kristinehamn som går på järnleden.
Ser det här loppet enbart som ett långpass, vill inte förta mig. Får jag bestämma tempot helt kommer det gå väldigt långsamt. Men är för tävlingsinriktad för att inte försöka vinna loppet.

Mål:
Springa så långsamt som möjligt, men ändå vinna loppet.

Likes

Comments

Veckosummering

Startade veckan med 4 mil de 4 första dagarna. Så efter 4 dagar hade jag sprungit 160 km. Helt enligt plan då jag ville ha lite extra mängd dessa dagar för att kunna ta 2 lättare dagar innan Svampen marathon.

Annars var just Svampen veckans höjdpunkt.

Totalt:
228 km löpning
3 timmar cykel
3 timmar styrka/rörlighet

Likes

Comments

Tävlingar

Igår åkte jag och Anton till Örebro för att springa ett marathon respektive ett halvmarathon uppe i vattentornet Svampen. För mig väntade 453 varv på den helt runda 93 meter långa banan. Ville helst springa under 3 timmar, men med så lite marginal som möjligt. Då jag inte ville bränna för mycket krafter på detta lopp.

Starten gick och efter drygt 23 sekunder senare var ett varv avklarat. Jag och Anton sprang tillsammans och varven rullade på. Då vi var klart snabbast fick vi varva folk hela tiden och fick mycket ytterkurvor. Men flöt på ganska bra ändå. De flesta tog bra hänsyn. Det var dock svårt att uppskatta hur snabbt man sprang. Dels för att man sprang vänsterkurva konstant och dels för att man fick springa betydligt mer än de 93 meterna som varvet var.

Efter drygt 17 km fick Anton släppa min rygg. Mycket på grund av skavsår. Jag fortsätta i mitt tempo som kändes väldigt kontrollerat. Passerade halva distansen på strax över 1:30. Kände då att jag skulle klara under 3 timmar ganska lätt då. Skulle kunna öka om jag behövde. Ökade farten lite utan att riktigt tänka på det. Varven rullade på bra och ägna mycket tid åt att räkna ut hur sakta jag kunde springa och ändå klara under 3 timmar. Varven fortsätta att rulla på bra och hände inte så mycket av värde. Drack min sportdryck från Vitagile och sprang runt. Kom i mål på tiden 2:58:19. Vinst med drygt 50 minuter och banrekord med 9 minuter.

Efter målgång gick jag och Anton och åt lunchbuffé och väntade på att tvåan och trean skulle komma i mål. Sen var det prisutdelning.

Ett riktigt speciellt lopp var detta. Kul erfarenhet, men med största sannolikhet räcker det med att springa detta lopp en gång. Men glad att jag var med.

Ska tillägga att Anton vann överlägset halvmaran på 1:30.

Likes

Comments

Tävlingar

Imorgon åker jag och Anton till vattentornet Svampen i Örebro för att springa ett marathon där.
Snabb fakta om loppet:
• 52 meter upp i luften
• 93 meters cirkelvarv
• 453.7 varv

Är helt klart det mest udda lopp jag sprungit. Varför exakt jag springer loppet är dock oklart. Kanske just därför att det var så udda eller om det var lunchbuffén som lockade mest.

Mål:
Egentligen ville jag inte ha något tidmål för detta lopp utan enbart springa igenom det. Nu har jag dock råkat sagt till tidningen i Örebro att jag ska slå banrekordet, så under 3.07 måste jag springa för att komma undan med hedern. Hoppas dock klara det utan att behöva förta mig. Vill inte att loppet ska sitta i kroppen, då jag vill börja min fartperiod ganska direkt efter. Ett normalt lopp skulle det inte vara någon tvekan att jag skulle klara 3 timmar lätt, men det här är en mycket speciell bana...

Anton kommer springa halvmaran, så med lite tur kan vi springa tillsammans min första halva:

Likes

Comments

Nya inlägg