Träning

Nu har det gått över en vecka sedan SM-Guldet och det har inte blivit mycket träning sen dess, nästan enbart cykel. För även om jag inte maxade på SM-loppet så sliter 100 km. Finns ingen idé att dra igång hårdträningen innan kroppen är helt återhämtad.

Igår kände jag mig dock helt redo och nu väntar några tuffa veckor med mängd inför Ultravasan den 19 Augusti. Det är det som är säsongens stora mål och det är då jag vill springa riktigt bra!

Njutit av Guldet:

Men nu ligger allt fokus på Ultravasan:

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tävlingar

Väldigt skönt att försvara titeln som svensk mästare från förra året. Ska försöka att ge min syn på loppet:

Starten gick klockan 8 i Borås och var inställd på en bekväm resa. Eller så bekväm resa som 100 km kan bli. Fick dock mot min förvåning sällskap av Hemmalöparen Linus Wirén. Inte mig emot och vi började snacka lite då tempot ändå var kontrollerat. Då jag ville spara krafter till Ultravasan nästa månad hade jag inte tänkt att springa så mycket snabbare än 4:30 fart. Men farten var snarare 4:15 fart, men gjorde inte så mycket det heller då även det är långsammare än vad jag kan springa på.

Ledarduon:

Vi hade sällskap i ca 20 km innan Linus ökade farten. Jag var inte intresserad av det och jag var helt övertygad om att jag skulle komma ikapp honom ändå under andra halvan av loppet. Annars var höjdpunkten med loppet vid varvningen där jag släppte en lucka till Linus. Sprang in mot Viktoria och höll mig för huvudet och ropade:

Jag: Jag tror jag har feber.
Viktoria: Va! Har du feber?
Jag: Ja, dansfeber! (Och gjorde en liten dans)

Mycket nöjd med mig själv sprang jag vidare.

Dansfeber:

De följande varven höll jag min fart strax under 4:15 fart. Kände mig dock fortfarande väldigt trygg, då de flesta ultralopp avgörs under sista tredjedelen. Ropade dock till min far att han skulle säga till när/om Linus ledde med mer än 5 minuter. Så skulle jag öka farten då om jag kände att det behövdes. Hade ett väldigt stort gäng på plats. Utöver Viktoria var det pappa, mamma, Urban, Natalie, Anton, Peter, Jessica och Mario som hade åkt till Borås för att se mig springa och fick väldigt bra hjälp vid varvning och även lite efter banan. En stor eloge till dom och det uppskattades verkligen!

Delar av supportern:

Luckan fram till Linus blev aldrig större än ca 3 minuter och strax efter 60 km var jag ikapp och gick förbi direkt och fick en lucka. Luckan växte snabbt och kunde inse att loppet nu var helt klart, om det inte skulle hända något oförutsägbart och det kan det göra i ultralopp. Då luckan bakåt växte väldigt mycket bestämde jag mig vid 70 km att sänka farten istället för att pressa mig. Hade slängt klockan, men skulle uppskatta att farten blev strax över 4:30.

Ensam ledning:

Även om jag sprang ganska lugnt nu är det jobbigt när man har sprungit över 70 km. Men ändå betydligt lättare än om jag skulle pressa mig själv. Hade nu övergett vällingen och körde på Vitagiles sportdryck och gel. Fungerar väldigt bra för mig. Blev även lite Cola mot slutet.

Vitagile:

De sista varven på den 5 km långa banan rullade på bra, även om de små backarna som fanns började kännas. Varvade en trött gående Linus. Jag fick disktrasor och Cola ibland efter banan och riktigt skönt att springa under duschen som fanns vid varvningen. Då det började bli varmt nu. Det enda missödet nu var att jag fick kramp i baksidan av låret vid 97 km och fick stanna och stretcha baksidan 2 gånger. Brukar vara saltbrist när jag får kramp och försökte desperat slicka av svetten på kroppen för att få salt. Den sista biten in gick dock bra. Får försöka få i mig mer salt nästa gång.

Fick en flagga vid målgången och kunde jogga in över mållinjen på tiden 7:13 och få min efterlängtade segerpuss:

Det var dock inte färdiglöpt än. Efter målgång var jag tvungen att springa in på friidrottsbana där ett tv-sänt lag-SM höll på. Då jag brukar ha svårt att kunna springa igen efter jag stannat vågade jag inte stanna. Sprang runt på parkeringen innan jag fick springa in på banan. Mycket publik så det var trevligt då våran banan gick väldigt avsides.

Målgång igen:

Nöjd med loppet och tar med mig en bra känsla. Känns bra att kunna vinna SM-Guld utan att pressa sig. Det är ju dock en följd av att flera av de andra bästa inte var med. Jag kan dock inte göra mer än att slå dom som är på plats.

Nu ska jag vila ut det här loppet innan jag dra igång några hårda veckor inför Ultravasan. Kroppen känns väldigt bra idag och det är nästan det jag är mest nöjd med.

En sista bild från dopingkontrollen:

Likes

Comments

Imorgon efter frukost åker jag och Viktoria till Borås för SM-veckan. Vi kommer att ta det lugnt och kolla på lite andra sporter på Onsdag och Torsdag innan det är dags för 100 km på Fredag.

Starten går klockan 8 på fredag morgon och vi kommer springa runt på en 5 km lång bana 20 varv. Då det här inte är sommarens stora mål kommer jag att testa att enbart dricka/äta var 5:e km. Annars är det fri langning på banan, men kan vara bra att träna på att inte få i sig näring tätare då jag förmodligen inte kommer få det på Ultravasan som är säsongens stora mål. Min far kommer finnas på banan oxå om jag behöver mer hjälp.

Mål med SM:
Har egentligen bara ett mål med loppet: Att åka hem med ett guld. Då det enbart skiljer 6 veckor mellan SM och Ultravasan skulle det optimala vara att inte behöva ta ut sig max på SM. Vill vinna guld, men med så liten ansträngning som möjligt. Så kommer inte satsa på att springa snabbt om jag inte behöver. Formen är annars god, så kan springa en bit under 7 timmar om det mot förmodan skulle behövas.

Satsar på att försvara guldet från 2016:

Likes

Comments

Nedräkningen fortsätter inför SM och igår 6 dagar innan loppet gjorde jag mitt sista långpass. Det blev en 43 km lång tur till Värmskog. Där väntade belöning genom en fästmö, bad och räkmacka 😊

Började från Våxnäshallen och efter ca 5 km anslöt Anders. I Vålberg anslöt även Anton, så vi blev en trio som sprang bort mot Värmskog. Riktigt varmt och fint var det. Vägen var dock lite krokig och smal. Detta gjorde att det inte alltid var roligt att möta bilar. Annars var det en väldigt fin tur med lite backar och fina vyer.

Tempot låg mellan 4:30-4:40 och kroppen kändes väldigt pigg trots värmen. Tar med mig en bra känsla fram mot SM på Fredag.

Likes

Comments

Tävlingar

Idag är det 10 dagar kvar till SM 100 km. Träningsmässigt kommer jag köra några lite hårdare dagar nu för att lätta av ordentligt de sista dagarna. Ser verkligen fram emot att springa en ultra igen.

Målet med SM är att försvara mitt Guld. Kommer inte jaga någon tid.

Likes

Comments

Tävlingar

Starten gick och det brukar vara riktigt hög fart från början på Borejoggen, men inte detta år. Hade inte tänkt att göra så mycket förens efter spurtpriset efter 2 km. Men tog bara några 100 meter innan jag gick upp och drog. Försökte springa på lite samtidigt som jag sprang väldigt kontrollerat och ville inte riskera att dra på mig syra i den första långa backen efter en dryg kilometer. På toppen där väntade ett spurtpris. Axel Danielsson sa innan att han skulle satsa på det och när han sprintade mot spurtpriset var det inte någon som var intresserad att hänga med.

Tog dock inte lång tid innan vi var ikapp och förbi Axel och vi blev en klunga på 4 stycken. Utöver mig var det klubbkamraten Niklas Wassberg, Karl Walheim och Filip Danielsson. Jag och Niklas hade kommit överens om att hålla farten uppe och vi växeldrog på ett bra sätt. Kände att jag låg kontrollerat och det kändes som jag hade loppet precis där jag ville och var väldigt övertygad om att jag skulle vinna loppet tidigt. Vi kom ner mot marknadsplatsen efter 4 km. Viktoria var där och gav mig en vattenflaska. Tog en liten klunk vatten. Ganska skönt då det var varmt.

Bergspriset och 3000 kronor närmade sig, men jag var inte ett dugg intresserad av det då enbart vinsten fanns i mitt sikte. Karl var dock lite sugen på det och fick det relativt enkelt med en liten fartökning i backen. Tänkte inte ge honom chansen att vila upp sig utan försökte hålla uppe farten då vi hade avverkat 5 km och bara 3.5 km kvar. Filip fick släppa i backen och kände att de andra två oxå hade problem nu. Vet inte exakt när de släppte, men fick höra efter ett tag av speakerbilen att jag var ensam nu.

Riktigt skön känsla och kände mig fortfarande väldigt stark. Ville dock spara lite energi ifall det skulle bli en spurt. När jag kom ner mot Järnvägsgatan kunde jag inse att det inte skulle behövas någon spurt. Kunde ohotat stanna till vid kranskullan och få min efterlängtade krans.

Vann med 22 sekunder före Niklas.

Blev en väldigt bra dag för team Forimp då även Frida Mitchold vann damklassen. Hon var även först vid båda spurtprisen. Mona kom även hon på pallen.

Likes

Comments

Tävlingar

Det kan låta som en ganska liten seger att vinna Borejoggen, ett lopp i Torsby på midsommar. Men för mig var det en väldigt efterlängtad och skön seger. Då jag sprang mitt första lopp här 2006 och velat vinna det ända sen dess, så riktigt skönt. Bestämde mig efter det loppet 2006 att jag skulle vinna Borejoggen någon gång. Har fått betydligt högre målsättningar sedan dess, men det har ändå varit lite jobbigt att jag aldrig lyckats vinna detta lopp innan igår. Blev seger på 12:e försöket.

Har annars blivit ett gäng pallplatser, men aldrig varit överst på pallen.

Rapport om själva loppet kommer ikväll...

Likes

Comments

Tävlingar

2006 sprang jag min första lopp, Borejoggen. Bestämde mig då att min mål med löpningen var att vinna detta lopp. Har betydligt högre mål än det idag, men jag har fortfarande inte lyckats vinna det loppet. Idag gör jag ett nytt försök!

Likes

Comments

Efter att vunnit halvmarathondistansen de senaste 2 åren väntade en betydligt tuffare utmaning genom 10 km. Strålande sol och värme väntade.

Starten:
Väl när loppet startade stack en afrikan ifrån direkt och kände direkt att vinstchansen redan var borta. Vi blev istället en stark klunga bakom med ca 10 löpare.

Per Alsterdal drog ca de 4 första kilometerna. Kände att tempot var väldigt kontrollerat, men kände ändå att jag ville spara krafterna och låg bara med ganska långt fram i klungan. Banan var betydligt knixigare än vanligt med fler 90 och 180 graders svängar. Blev stundtals lite trångt i kurvorna. Passerade 5 km på ganska exakt 16:30.

Hände inte så mycket de närmaste kilometerna, bevakade min plats i klungan och var vaksam om någon skulle göra något. Det blev flera olika löpare längst fram. Men det var egentligen inte förens vid 8 km som det började hända saker. Då gick Conny Wass upp och ökade tempot rejält. Tog ryggen direkt. Kände dock att det kanske var lite för fort samtidigt som jag inte trodde han skulle hålla. Tempot var nu högt och nu var det många som fick släppa. Öjstein Mörk och Peter Gross var de som var starkast i jakten på Conny. Hade någon meter fram när sista kilometern börja. Mörk och Gross var någon sekund före mig i mål, men orkade spurta ifatt och ifrån Wass på upploppet och komma in på 4:e plats. Värmen tog ut sin rätt och var riktigt trött när jag kom i mål.

Ganska nöjd med loppet även om jag är lite besviken att jag inte orka utmana bättre om 2:a platsen. 4 sekunder fram till 2:a platsen var jag. Min tid blev 33:11. Men ett stabilt lopp var det och nu laddar jag om till Borejoggen på Midsommar.

Likes

Comments

Tävlingar

De senaste 3 åren har mina placeringar på Karlstad stadslopp blivit 2, 1 och 1. Det var dock på halvmarathondistansen. Nu finns inte den längre och för första gången sen 2013 ska jag springa 10 km igen som är enda distansen. Det kommer att bli betydligt tuffare än de senaste åren och en vinst ska egentligen inte vara realistisk, då det brukar vara med betydligt bättre löpare än mig själv.

Annars är detta lopp en av årets höjdpunkter. Riktigt roligt att få springa en snabb bana på hemmaplan. Brukar vara mycket folk som hejar.

Mål:
På de flesta lopp jag sprungit de senaste månaderna har jag inte behövt gått på max och ändå vunnit ganska kontrollerat. Idag vill jag verkligen se vart jag står mig på 10 km. Hoppas på en 32-tid. Placeringsmässigt är det svårt att säga då jag inte vet motståndet, men jag drömmer om att vinna. För det krävs dock att startfältet är sämre än vanligt. Men drömma får man!

Min bästa placering på stadsloppet 10 km är 8:a.

Likes

Comments

Nya inlägg