Tävlingar

Bara 3 dagar kvar till ett av årets roligaste lopp. Det som gör Tjurruset så speciellt för mig är att det går på hemmaplan, många deltagare (ca 3500) samt den udda banan. Räknar med att bli ordentligt blöt och skitig. Att det dessutom har gått riktigt bra de senaste åren gör inte saken sämre.

Mål Tjurruset:
Då jag har vunnit de senaste 4 åren kan jag inte satsa på något annat än att vinna.

Kommer bli tufft som vanligt, men har en bra känsla. Tror att formen är bra nog för att kunna vinna.

Bild från dagens NWT:

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Knappt 4 månader kvar av året och det lutar mot att det blir 5 tävlingar till innan 2017 är slut:

Hammaröloppet 8/9:
Hittade detta lopp idag. Ett 10 km långt stadslopp. Ser det som ett bra fartpass inför Tjurruset och Lidingöloppet

Tjurruset 16/9:
Ett av mina favorit lopp. Har vunnit detta lopp de senaste fyra åren och satsar på en femte raka vinst. Ska bli roligt.

Lidingöloppet 23/9:
Ska bli riktigt roligt. Väldigt många år sedan jag sprang 30 km loppet. Anser att det är för tätt på Ultravasan för att jag ska satsa fullt ut på detta lopp. Så kommer försöka njuta så mycket som möjligt! Inga mål på mig själv.

Ryamaran 21/10:
Ett maratonlopp mellan Likenäs och Malungsfors. Sprang detta lopp för 3 år sedan. Kommer ligga i en hård mängdperiod då, så kommer absolut inte maxa. Ett träningslopp.

Personliga rekordets tävling 24 timmars 16-17/12:
En extrem utmaning för mig. Misslyckades på mitt förra försök på ett 24 timmars, av en mängd olika faktorer. Ska vara betydligt mer förbered denna gång. Svårt att sätta en måldistans redan nu, men detta kommer vara mitt A-lopp av dessa lopp utan tvekan.

Likes

Comments

Hade egentligen inga planer att springa blodomloppet på hemmaplan i Karlstad för några veckor sedan, men då jag tvingades bryta Ultravasan och knät blev bra snabbt kunde jag inte motstå. Klart att 71 km oxå slet och jag var långt ifrån någon form är det ändå kul att springa på hemmaplan. Så det fick bli Blodomloppet 10 km.

Starten gick och vi blev snabbt en klunga på 4 personer. David Kjellén som lok som skulle springa 5 km och jag, Niklas Wassberg och götas nya afrikan Dereje. Dereje fick dock släppa efter ca 2.5 km och sen efter knappt 3 km när David vek av för att springa sina 5 km var det jag och Niklas. Niklas var det mer aktive i början, även om jag försökte dra lite.

Men tog inte lång tid innan jag enbart fick koncentrera mig på att hänga på. Banan var ganska tuff där den gick på de kuperade grusvägarna i I2-skogen. Niklas fick luckor då och då, men kunde komma igen. Nu fanns bara en tanke att hänga med så gott jag kunde och försöka avsluta starkt. När sista kilometern börja var det fortfarande ca 10 meter. Ibland lite mindre, men nästa aldrig mer. Kom in på upploppet med 300 meter kvar och det var fortfarande några meter kvar. Vi hade kommit ikapp många löpare som sprang 5 km och det var lite trångt. Var dock helt ikapp med 150 meter kvar och kunde relativt lätt spurta ifrån till vinst. Även om jag var riktigt trött.

Tiden blev 35.24. Man kan ta det med en nypa salt, då banan var tuff och framförallt ett par hundra meter lång. Annars var känslan okej för att vara en dryg vecka efter ett ultralopp. Räknar med att formen kommer vara betydligt bättre till Tjurruset.

Likes

Comments

Det har tagit tid, men nu kommer en kort rapport om Ultravasan. Det här var alltså årets mål, så är riktigt besviken att jag inte ens kom i mål.

Som planerat tog jag det lugnt i början. Låg inte bättre än 11-12 efter 5 km. Men visste att jag skulle avancera rejält om jag höll tempot. Skulle försöka hålla mig kall till Evertsberg då det var endel uppför och mycket tekniskt stig. Avancerade några placeringar ändå till ca 7:e plats.

Fick riktigt bra service efter banan av team kompisarna från Forimp L-O och Christian, samt Viktoria, pappa, mamma och mormor. Det flöt på bra även om det kanske inte var min bästa dag.

Kom till Evertsberg och bestämde mig att nu måste jag börja röra på mig. Försökte trycka på lite extra nerför den långa backen på ca 3 km. Tog dock bara några hundra meter innan jag sparka i en sten och flög framlänges. Att det började blöda från handen och lite från huvudet gjorde ingenting. Dock landade jag på en sten med knät och fick ordentligt ont. Full med adrenalin reste jag mig dock och sprang vidare. Fick dra ner tempot rejält utför då det gjorde ont. Blev dock lite bättre efter en stund.

Löpningen blev dock lidande och efter en dryg mil till började smärtan öka igen. Plågande av smärta bröt jag i Hökberg. Gråtande föll jag ihop i Viktorias armar. Det var absolut inte tårar av smärta utan av ren besvikelse.

Ser man till helheten av loppet var det ändå inget kanonlopp, men riktigt surt att inte få göra sig själv rättvis och inte ens fullfölja loppet. Låg på 7:e plats när jag bröt.

Smärtan i knät gick över på några dagar och kroppen känns väldigt fräsch ut nu. Se blickar framåt och ser fram emot nya mål!

Likes

Comments

I skrivande stund åker jag och Viktoria mot Sälen. Där blir det två lugna dagar innan det är dags för Ultravasan på Lördag!

Det blir min debut på det 9 mil långa loppet mellan Sälen och Mora. Starten går kl 5 på morgonen med många 100-tals taggade löpare. Startfältet är extremt tufft med bland annat ett par världsmästare och medaljörer på 100 km. Sen även många av topp 20 från förra årets VM.

Målsättning:
Har tidigt gått ut med målet att jag vill vinna loppet. En såklart målsättning under grundträningen då det blir ännu lättare att pressa sig själv och träna hårt. Även med detta stenhårda startfält satsar jag fortfarande att vinna, men möjligt att jag ändå blir nöjd med loppet om det blir en annan placering. Men då jag vet att jag kan slå alla i detta startfält måste jag ha målsättningen att vinna.

Har även bästa möjliga förutsättningar under loppet. Team Forimp med LO Gävert och Christian Nilsson kommer agera support efter banan. Måste tillägga att dom kommer sova i skogen för att jag ska få support de första milen i skogen. Sen kommer även tre bilar till följa med mig. 1. Viktoria 2. Pappa och Jessica 3. Mamma, Urban och Natalie. Kanske någon mer.

Ska bli väldigt roligt!

Likes

Comments

Träning

Jag och Viktoria har tillbringat en vecka i Turkiet. Mycket sol, bad och löpning blev det. Körde ett väldigt enkelt upplägg löpmässigt:

Dag 1: 40 km
Dag 2: 40 km
Dag 3: 30 km
Dag 4: 40 km
Dag 5: 40 km
Dag 6: 30 km
Dag 7: 40 km

Hade tänkt att köra ett långpass på 40 km dag 8. Men på kvällen dag 7 märkte vi att jag hade kollat fel på hemresan och vi skulle åka hem då på natten.

Träningen flöt på riktigt bra hela resa . De dagarna jag sprang 40 km körde jag 2 pass och de andra dagarna ett pass. Den stora fienden för löpningen var annars solen då det var ca 35 grader hela veckan och svårt att få någon skugga då det var väldigt öppet. Fick några dagar stanna till vid strandduschen och kyla ner mig lite. Började första passet ca 6:30 varje dag och då var det okej även om det blev varmt på slutet. På eftermiddagen var det dock extremt varmt.

Löpningen blev blandad på strandpromenaden och bergen.

Det klart värsta passet var när jag var sliten av solen och körde löpband på gymmet. Hade förväntat mig ett svalt och skönt pass. Dock var det som en bastu där och det dröjde typ 5 minuter innan det var en svettsjö runt löpbandet.

Tar med mig en bra känsla och 260 km löpning. Vet nu att värmen inte kommer knäcka mig på Ultravasan!

Tog inte med mig någon telefon när jag sprang, så bjuder på lite semester bilder istället:

Likes

Comments

Veckosummering

Första hårda veckan efter SM. Detta var även första av tre hårda veckor inför Ultravasan. Kroppen har känts ojämn. Några riktigt bra pass blandade med några tyngre. Körde ett långpass på 45 km i Fredags med väldigt sega ben. Kändes dock betydligt bättre efter en dag med alternativträning.

Totalt:
205 km löpning
4 timmar cykel
3 timmar styrka/rörlighet

Nu väntar två hårdare veckor med mer mängd.

Likes

Comments

Träning

Nu har det gått över en vecka sedan SM-Guldet och det har inte blivit mycket träning sen dess, nästan enbart cykel. För även om jag inte maxade på SM-loppet så sliter 100 km. Finns ingen idé att dra igång hårdträningen innan kroppen är helt återhämtad.

Igår kände jag mig dock helt redo och nu väntar några tuffa veckor med mängd inför Ultravasan den 19 Augusti. Det är det som är säsongens stora mål och det är då jag vill springa riktigt bra!

Njutit av Guldet:

Men nu ligger allt fokus på Ultravasan:

Likes

Comments

Tävlingar

Väldigt skönt att försvara titeln som svensk mästare från förra året. Ska försöka att ge min syn på loppet:

Starten gick klockan 8 i Borås och var inställd på en bekväm resa. Eller så bekväm resa som 100 km kan bli. Fick dock mot min förvåning sällskap av Hemmalöparen Linus Wirén. Inte mig emot och vi började snacka lite då tempot ändå var kontrollerat. Då jag ville spara krafter till Ultravasan nästa månad hade jag inte tänkt att springa så mycket snabbare än 4:30 fart. Men farten var snarare 4:15 fart, men gjorde inte så mycket det heller då även det är långsammare än vad jag kan springa på.

Ledarduon:

Vi hade sällskap i ca 20 km innan Linus ökade farten. Jag var inte intresserad av det och jag var helt övertygad om att jag skulle komma ikapp honom ändå under andra halvan av loppet. Annars var höjdpunkten med loppet vid varvningen där jag släppte en lucka till Linus. Sprang in mot Viktoria och höll mig för huvudet och ropade:

Jag: Jag tror jag har feber.
Viktoria: Va! Har du feber?
Jag: Ja, dansfeber! (Och gjorde en liten dans)

Mycket nöjd med mig själv sprang jag vidare.

Dansfeber:

De följande varven höll jag min fart strax under 4:15 fart. Kände mig dock fortfarande väldigt trygg, då de flesta ultralopp avgörs under sista tredjedelen. Ropade dock till min far att han skulle säga till när/om Linus ledde med mer än 5 minuter. Så skulle jag öka farten då om jag kände att det behövdes. Hade ett väldigt stort gäng på plats. Utöver Viktoria var det pappa, mamma, Urban, Natalie, Anton, Peter, Jessica och Mario som hade åkt till Borås för att se mig springa och fick väldigt bra hjälp vid varvning och även lite efter banan. En stor eloge till dom och det uppskattades verkligen!

Delar av supportern:

Luckan fram till Linus blev aldrig större än ca 3 minuter och strax efter 60 km var jag ikapp och gick förbi direkt och fick en lucka. Luckan växte snabbt och kunde inse att loppet nu var helt klart, om det inte skulle hända något oförutsägbart och det kan det göra i ultralopp. Då luckan bakåt växte väldigt mycket bestämde jag mig vid 70 km att sänka farten istället för att pressa mig. Hade slängt klockan, men skulle uppskatta att farten blev strax över 4:30.

Ensam ledning:

Även om jag sprang ganska lugnt nu är det jobbigt när man har sprungit över 70 km. Men ändå betydligt lättare än om jag skulle pressa mig själv. Hade nu övergett vällingen och körde på Vitagiles sportdryck och gel. Fungerar väldigt bra för mig. Blev även lite Cola mot slutet.

Vitagile:

De sista varven på den 5 km långa banan rullade på bra, även om de små backarna som fanns började kännas. Varvade en trött gående Linus. Jag fick disktrasor och Cola ibland efter banan och riktigt skönt att springa under duschen som fanns vid varvningen. Då det började bli varmt nu. Det enda missödet nu var att jag fick kramp i baksidan av låret vid 97 km och fick stanna och stretcha baksidan 2 gånger. Brukar vara saltbrist när jag får kramp och försökte desperat slicka av svetten på kroppen för att få salt. Den sista biten in gick dock bra. Får försöka få i mig mer salt nästa gång.

Fick en flagga vid målgången och kunde jogga in över mållinjen på tiden 7:13 och få min efterlängtade segerpuss:

Det var dock inte färdiglöpt än. Efter målgång var jag tvungen att springa in på friidrottsbana där ett tv-sänt lag-SM höll på. Då jag brukar ha svårt att kunna springa igen efter jag stannat vågade jag inte stanna. Sprang runt på parkeringen innan jag fick springa in på banan. Mycket publik så det var trevligt då våran banan gick väldigt avsides.

Målgång igen:

Nöjd med loppet och tar med mig en bra känsla. Känns bra att kunna vinna SM-Guld utan att pressa sig. Det är ju dock en följd av att flera av de andra bästa inte var med. Jag kan dock inte göra mer än att slå dom som är på plats.

Nu ska jag vila ut det här loppet innan jag dra igång några hårda veckor inför Ultravasan. Kroppen känns väldigt bra idag och det är nästan det jag är mest nöjd med.

En sista bild från dopingkontrollen:

Likes

Comments

Imorgon efter frukost åker jag och Viktoria till Borås för SM-veckan. Vi kommer att ta det lugnt och kolla på lite andra sporter på Onsdag och Torsdag innan det är dags för 100 km på Fredag.

Starten går klockan 8 på fredag morgon och vi kommer springa runt på en 5 km lång bana 20 varv. Då det här inte är sommarens stora mål kommer jag att testa att enbart dricka/äta var 5:e km. Annars är det fri langning på banan, men kan vara bra att träna på att inte få i sig näring tätare då jag förmodligen inte kommer få det på Ultravasan som är säsongens stora mål. Min far kommer finnas på banan oxå om jag behöver mer hjälp.

Mål med SM:
Har egentligen bara ett mål med loppet: Att åka hem med ett guld. Då det enbart skiljer 6 veckor mellan SM och Ultravasan skulle det optimala vara att inte behöva ta ut sig max på SM. Vill vinna guld, men med så liten ansträngning som möjligt. Så kommer inte satsa på att springa snabbt om jag inte behöver. Formen är annars god, så kan springa en bit under 7 timmar om det mot förmodan skulle behövas.

Satsar på att försvara guldet från 2016:

Likes

Comments

Nya inlägg