Roselina Har sat kurs mod sin første destination, Skotland. Turen har ikke været ligetil, og man kan godt blive en smugle rundtosset ude midt på Nordsøen. Men til Skotland skulle vi.

Fordi vi skulle sejle 4 døgn uden at være i land, skulle vi også sejle om natten. Det var det ikke altid lige fedt, at blive trukket op af sin seng klokken 3 om natten for at sidde ude i regnen og kulden. Men det var nødvendigt, og efter hånden vandt man sig til det. Det fungerede sådan, at man havde en dagvagt på 4 timer, og en nattevagt på 3 timer. I starten var det ikke specielt fedt, for det resulteret i søvnmangel, søsyge og dårligt humør. Og hvis du ikke har prøvet at være søsyg… skal du nok bare være glad. Det er som at blive snurret rundt på en gynge i timevis. Bedre kan det ikke forklares.

Det skal siges at dette billede blev taget klokken 5 om morgnen...

Nordsøen har ikke det bedste ry. Der fortælles historier om skibe der var sejlet afsted, men måtte vende om fordi søen var for voldsom. I forhold til det, var Nordsøen faktisk søde mod os. Bølgerne var overskuelige og der blæste, for det meste, ikke mere end 10 m/s. Uheldigvis måtte vi krydse det meste af vejen til Skotland. Det vil sige at vi havde vinden lige forfra, så vi måtte sejle i sik-sak for at komme frem.

Jeg har aldrig været så glad, som da jeg efter 4 dage på søen, endelig så land. Når man har siddet ude i stævnen og spejdet i 4 dage, er det som at se solen for første gang i en hel vinter, når man endelig ser land. Og jeg skal da også love for, at humøret på båden steg markant.

Der er nogle generalen træk for de skotske byer. For det første er de alle sammen bygget på den samme måde. Selv inde i Edinburgh går trækkene igen, de stenede hårde overflader og de importerne mange skorstene er både en smugle barsk men også utroligt cramerende.

Du vil heller ikke undgå at lægge mærke til de mange borge og fæstninger du finder rundt omkring i Skotland. Det siger en del om Skotlands fortid, både som offer for diverse vikingeoverfald, men også om de mange krige og konflikter de forskellige kongeriger i Skotland har været en del af. Man siger jo at skotterne er noget stædige, men jeg oplever faktisk at de er både venligsindet og rare mennesker. Når jeg tænker over det, så har jeg endelig ikke været i et land hvor jeg ikke er blevet mødt med gæstfrihed. Så længe du smiler og vinker, gør de det samme. Min mor fik for et eksempel 16 makreller, af to Estiske fiskere, helt gratis. Sandsynligvis er det fordi, det ikke er hver dag man møder en kvindelig skipper, men vi var glade for makrellerne.

Fordi Roselina er 62 fod (ca. 20 meter), Kan det godt være svært at komme ind i de små havne. Hvilket tit resultere i at vi må ligge i de store fiskehavne. Og jeg lover jer… jeg er ved at få SPAT af måger! Der er måger over alt. De er som flyvende kæmpe høns der skriger konstant. Så udover at der lugter af olie og halv fordærvet fisk, skal man også holde de der skide måger ud!

Udover måger er der seriøst smukt i Skotland. Du har både den barske kyst med skarpe klippesider, og de smukke åbne vider med floddale og grønne bjerge. Jeg havde Overhovedet ikke regnet med at der var så grønt i Skotland. Måske er det fordi der regner 300 dage om året. I så fald måtte der gerne være lidt mindre grønt, for det regner konstant!

Her findes også et mylder af havfugle og fiskearter. Vi sejlede forbi en ø der var helt hvid af suler, der var suler alle steder! Og til forskel fra måger, er suler både elegante og rat store. Jeg kan ikke huske hvad øen hedder, men jeg har opkaldt den efter dens beboere ” suleøen ” dam dam dam daaaam…

Vi var Ikke sikker på hvor mange suler der var, men vi kom frem til omkring 10.000. Før jeg kom til Skotland havde jeg aldrig set en sule før, men jeg havde ikke regnet med at se 10.000 på en gang!

Udover suler har vi også set virkelig mange sæler, og en række havpattedyr, bl.a. marsvin og delfiner. Jeg havde ingen ide om at der fandtes delfiner i Skotland, indtil de kom svømmende forbi Roselina så rolige og elegante som kun delfiner kan være.

Jeg har gået og tænkt lidt over hvordan man bedst kan beskrive livet på en båd. Og hvis jeg skal være ærlig, er det som at leve 12 mennesker i en gyngende 2-værelseslejelighed med virkelig god udsigt. Hvis du bliver sur på en nogen, kan du højest gå ned i den anden ende af båden, det vil sige 10-15 meter væk. Der er ikke rigtigt så meget at gøre, udover at trække lidt på skuldrene, eller prøve at blive enig med vedkommende.

Når jeg hverken har vagt eller skal rydde op efter noget, Bruger jeg tiden på 3 ting; guitar, tegning og bøger. Uden mærket ting til tidsfordriv og lange regnvejrsdage hvis jeg selv skulle sige det. Men noget af det jeg synets er fedest ved at være afsted, er at du seriøst ikke skal noget. Du skal intet udover at sejle og være sammen med de mennesker der er om bord. Har du nogensinde absolut intet skulle. Ikke for en time eller en dag, men et helt ÅR! Jeg tror man skal huske at give sig selv tid til ikke at skulle noget. Måske ikke for et år, men bare lige en forlænget weekend. Det kan godt anbefales.

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - klik hér!

Likes

Comments

Der er ikke mange dage til at skibet skal sejle. Og alle arbejder på højtryk for at få det op at køre.

Som mange af jer ved, tager min familie afsted i et år på vores båd Roselina. Vi skal vidt omkring men lige nu er det vigtigste at båden er klar til når vi tager afsted onsdag morgen. Der er gået mange timers forberedelse forud for denne dag. Men inden jeg overhovedet nåede at opfange det, skulle jeg pludselig sige farvel til 115 mennesker hvor af nogen af dem betyder stort set alt for mig.

Det blev kun hårdere at sige farvel da jeg vidste, at jeg ikke ville se disse fantastiske mennesker i et helt år. Faktisk var det både hårdt og skræmmende. Og det er jo også en af de konsekvenser man tager når man vælger at tage væk i et år. Der vil altid være sindssygt mange ting du går glip af. Men tror mig, det er det hele værd.

Der har selvfølgelig været mange udfordringer ved at skulle pakke til et helt år. Jeg har personligt syntes det har været uendeligt svært. For det første måtte jeg kun have med, hvad der kunne være i en stor skuffe. Det vil sige omkring 3-4 kg tøj. Det skulle vise sig at selv efter at have sauteret stort set alt mit tøj fra, havde jeg stadig for meget med. Men heldigvis lykkedes det for mig at få presset mit tøj ned i en skuffe der nok er lidt overfyldt på nuværende tidspunkt.

Jeg har mere ondt af min søster der startede med at tage to IKEA poser med, fulde med tøj. Hun måtte så også skille sig af med stort set det hele.

Internet kommer også til at køre på et minimalt niveau, efter som vi for det meste er steder hvor der hverken er dækning eller wifi. Derfor bliver det også begrænset hvor mange opslag jeg kan lave, men jeg går efter et hver anden uge.

Jeg kommer til at lave opslag om de fleste steder vi kommer hen, og så vidt muligt svare hvis i har nogle spørgsmål. Der kommer både historiske opslag og opslag om den daglige gang her på Roselina. Vi sejler onsdag d. 8 Juli klokken 8. det vil sige i morgen tidlig.

Likes

Comments

Derfor.

Du går glip af en hel verden, som dækker ca. 70% af jordens overflade.

Som en del af min egen forberedelse, bestemte jeg mig for at tage et dykkercertifikat. Igen, tak mor fordi du introducerede mig for dykning. Og for jer som aldrig har dykket eller snorklet, har jeg kun en ting at sige. GØR DET! Din ferie bliver bare lige det federe hvis du kan dykke.

Men jeg indrømmer at det der med at læse et par 100 sider om udstyr og teknikker, ikke er det fedeste. Du skal bl.a. læse om hvad du gør i nødsituationer m.m. Hvilket nok godt kan skramme nogen væk. Men hvis du ser på hvor meget du skal sidde og kede dig, og læse teori, i forhold til hvor mange fede oplevelser der kan komme ud af et kursus. Er det det hele værd.

Jeg vil ikke trætte jer med dødssyg teori, men der er et par ting der er gode at have hvis du gerne vil i gang med at dykke.

Masken er måske det vigtigste. Den er dit vindue til havet, og hvis du skulle vælge mellem maske, snorkel, eller svømmefødder. Tag masken.

De to andre ting, altså svømmefødderne og snorklen, er også pænt vigtigt. Især snorklen skal man lige vende sig til at trække vejret i. Men ellers er det pænt lige til.

Men nu er det sådan at jeg tager dykkercertifikat. Og der er et punkt hvor det at dykke med ilt osv. skiller sig ud fra snorkeldykning. Nemlig vægtløsheden. Når du er under vand, kan du ved hjælp af blybælter eller andet tungt materiale, blive 100% vægtløs. Faktisk så vægtløs, at astronauter træner mange timer under vand, før de skal op i rummet.

Udover at du kan være vægtløs-hvilket er virkelig cool. Så er det altså bare en hel ny verden der åbner sig for en når man dykker.(har linket en hjemmeside over de ti bedste dykkersteder til billedet.)Og så skal det da også siges at jeg for lov til at dykke i hele Caribien som er kendt for des mange hajer og flotte koralrev.

Nu er der ikke andet at sige end JUST DO IT.

Hvis i vil vide mere om dykning vil jeg anbefale http://www.sportsdykning.dk/

Likes

Comments

Jeg hedder Andrea Steen og dette er min historie om at sejle Atlanterhavet rundt. Men det er altså ikke noget vi bare lige gør. Min familie og jeg har allerede forberedt os i et år, og vi sejler først fra Danmark i uge 27. Men når man tager ud at sejle i et år er forberedelse alt.

Vi har bl.a. købt en andel af det smukke sejlskib Roselina. Roselina er godt 20 m lang og omkring 5-6 meter bred, og ja. Den er stor. Det skal da også lige siges at det der med at købe en andel af et så stort et skib, ikke er noget man bare gør. Min mor Karin Steen, har livslang erfaring med at sejle og skal være skipper på båden det meste af tiden. Det er en rigtig godt forspring at have en der er bekendt med sejlads i familien, det gør bare det hele lidt nemmere.

Når man så har fået købt en andel af en båd, skulle man tror at der ikke var mere at gøre på det punkt. Men der tager du fejl. Lad mig lige opremse det mest basale.

- vedligeholdelse af båden

-Skippermøder

-øve sejladser

-videreuddannelser dvs. skipper 1,2 og 3

Det skal lige siges at det meste af de ting er tildelt skipperen (min mor.) Men det giver et godt indblik i hvor meget energi man bliver nødet til at ligge i sådan et projekt.

Hvis i har spørgsmål om Roselina eller vores projekt så skriv det i kommentaren.

Likes

Comments