God morgen, og god mandag!

Jeg er kjempeallergisk mot nøtter, og alle oppskrifter jeg har funnet på granolabars har - såklart - inneholdt peanøttsmør og hakket mandel/hasselnøtt/cashew o.l. MEN etter jeg kom over en oppskrift på solsikkesmør (også kjent som sunbutter) har det åpnet en helt ny verden for meg. Fordi frø kan jeg nemlig spise uten problemer! Tenkte derfor å dele oppskriften fra helgens eksperimentering:

Note: jeg går mye på øyemål, så ta oppskriften med en klype salt.

Tørre ingredienser:
- Havregryn, 5 dl
- Kokos, 1 dl

Bløte ingredienser:
- Smør i terninger, en halv kopp*
- Honning, en halv kopp
- Solsikkesmør, 2 ss (kan bruke annet nøttesmør)
- Brunt sukker, en halv kopp

*En kopp hos meg tilsvarer ca 1.5-1.75 dl.

Tips til fyll:
- Hakkede (gjerne rista) gresskarfrø
- Rista solsikkefrø
- Rosiner, tørka bær
- Mørk, hakket sjokolade


Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader celcius. Legg havregrynen på en stekeplate, og rist dem i ovnen i 5-7 minutter (kommer an på størrelsen). Tilsett kokosen, og stek i ca. 10 min, eller til det begynner å bli gyllent. Sett til avkjøling i en bolle.

Samtidig som havregrynet steker tar du de bløte ingrediensene i en kasserolle og rører om på medium varme til sukkeret har løst seg opp. Hell klisset(?) over i bollen, og rør det sammen med det tørre. Du vil av havregrynet skal kjennes klissete, men ikke bløt.

Nå kan du ha i det "fyllet" du måtte ønske, og bland godt.

Ta en form eller en stekeplate (obs! doble oppskriften!) og legg bakepapir i bunnen. Hell granolaen over, og press den flat og kompakt ved hjelp av et bakepapir til. Avkjøl. Del i biter. Nyt.

Enklere blir det ikke :)

Okei, jeg hadde en for stor plate og for lite granola. Anbefaler å doble oppskiften du bruker et stekebrett. Så jeg endte riktig nok opp med granola-bites, og ikke granolabars. Men gode (og populære) ble de likevel!

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - klikk her!

Likes

Comments

Idag er enn sånn dag det er 18 grader celsius i skyggen. Gresset er nyklipt, sola skinner, ikke en sky på himmelen. Og for første gang på lenge går jeg ut i bare shorts og BH.

Det er litt rart, sånn egentlig. Å kjenne sola mot magen. Mot de kritthvite lårene mine. De to stedene som sjeldent får se dagslys. Til vanlig hadde jeg følt meg naken. Sårbar. Men hvorfor bryr jeg meg?

Spiller det noen rolle om noen ser magen min? Beina mine? Overarmene?

Jeg er myk, jeg er kort, jeg er kompakt. Men jeg fyller meg selv i både høyden og bredden. Jeg har en velfungerende, sterk kropp som tar meg dit jeg vil i livet. Jeg har en samboer som forteller meg at han elsker meg, som forelska seg i meg for 6 år siden, og som har vært partneren min i snart 3. Så hvorfor er jeg så redd for å ikke være 'picture perfect'?

Jeg skal lære meg å elske meg selv, fremfor å lete etter alle feilene bare jeg ser. Så idag tok jeg et bilde av meg selv i speilet.

Vil du vite hvorfor?

Fordi idag er enn sånn dag det er 18 grader celsius i skyggen. Gresset er nyklipt, sola skinner, ikke en sky på himmelen. Og endelig går jeg ut i bare shorts og BH.

For hvem bryr seg, egentlig?


Slenger med litt blomster fra meg til deg. Fordi jeg syns de er så fine.

Likes

Comments

Nå i helgen var hele slekten invitert til navnefest, eller "namngivning" som det heter på svensk. Så vidt jeg vet er ingen i familien religiøse, og har jeg forstått det rett tilsvarer navnefesten en "borgelig dåp" (?). Så endelig - 7 måneder senere - har lille Ellen offisielt fått sitt navn!

Han der karen til høyre fikk øye på et onkelbarn, og satt og skar grimaser for å få dets oppmerksomhet. Tror du han er litt sugen, eller? Skal man ta det som et hint? ;) (Neida. Joda.)

Og er det ikke typisk meg å ikke si ifra hva jeg kan - og ikke kan - spise? Heldigvis for meg finnes det en annen 'veggis' i familien (spiser fisk og kylling), så det fantes en 'smörgåstårta' uten skinke. Dette er kanskje det svenskeste jeg vet om, en kake konstruert av flere lag med loff, med påleggsfyll og påleggsdekor. Det høres kanskje rart ut, men shit så godt det er!

Likes

Comments

Dette innlegget er langt fordi jeg ikke tok med meg datamaskin på turen.
Her kommer alt i ett - du er advart.O N S D A G

Norge. Mitt lille land.

Onsdag forrige uke ble en hel del reising for min del. Buss over grensa allerede ved 8, tog til Gardermoen og fly til Vigra. Var heldig med både utsikten og sidekameraten på flyet - en sosial ung mann fra Florida som skulle hente sin 2 år gamle sønn hos besteforeldrene på Sunnmøre. Jeg er også så heldig at jeg har en kamerat som jobber ved flyplassen, så når han var klar for dagen stakk vi til Peppes Pizza før han kjørte meg til ferga "heim til a mor".

Side note: vi kjørte forbi lillesøsteren min sin russebuss på veien, kjempegøy å se at de bruker logoen jeg var med å tegna mal til på bilen! Dere finner instagrammen deres her --> XT O R S D A G

Torsdag hadde pappa slått på stortromma! Lillesøsteren min er ikke kjempefan av det havet har å tilby, så pappa hadde tilogmed kjøpt brie og mårpølse(?). Var en liten tur innom en tante på morgenen, så jeg tok like gjerne med meg en kusine opp til pappa. Enda bedre - fikk endelig se igjen en hjemflytta onkel!

Denne dagen var jo den eneste "hele" dagen jeg rakk på Sunmøre. så det ble den dagen jeg heiv meg rundt for å treffe flest mulig. Lillesøster var en superhelt, og kjørte rundt på meg i den fine bilen sin. Dro til ei venninne på på kvelden, og mens jeg satt der og skravla med Nancy og hennes 6 år gamle datter, dro lillesøster og kusinen vår på eventyr (les: hjem for å se på Paradise). Da de plukket meg opp igjen i ellevetiden(?) så tok vi en omvei hjem, og sang av full hals på dårlige norske låter.

F R E D A G

Destinasjon Trondheim! Glemte dessverre å ta bilder av annet enn ENDA MER FJELL, men long story short? Johanne kjørte bilen sånn at mamma ikke kan krangle på musikken (forstyrr ikke føreren og så videre). Jeg lekte DJ med en høytaler i ene hånden og lillesøsters iPhone i den andre. Så om noen mellom Ulsteinvik og Trondheim har hørt alt fra Karpe Diem til Red Hot Chili Peppers fra en sølvgrå Toyota de seneste dagene - gjerne flerstemt fra framsetet - Sorry, det var oss.L Ø R D A G 

Løøøøørdag! Konfirmasjon! Bunad(!!) Tror mamma, Johanne og jeg var like spente alle tre - men jeg vil likevel påstå at JEG var mest gira fordi jeg får ha på meg den flotte sunnmørbunaden min!! Og jeg bar den med stolthet må du vite! Får ikke være med å feire 17. mai i år, så det var litt ekstra stas å få bære den denne dagen.

Av hensyn til konfirmanten lot jeg være å ta hundretalls bilder. Bilder ble det nok av likevel. Hun vedsiden av med (hun klin sprø der) på bildet er veganer, og siden jeg også ekskluderer alt kjøtt fra land ble det veganske vårruller på oss to. Misforstå meg rett, vi fikk ikke spesial-meny, resten spiste også vårruller. Våre var bare kjøttfri.

(Ja, vi er bittesmå hele gjengen. Jeg er lengst i min familie, med hele 1.59m!)

Konfirmanten trakk seg tilbake etter feiringen, men vi tre andre? Åneida du! Etter et kjapt klesskift på hotellet gikk Johanne, Zita og jeg ut i Trondheim by, og ble sittende å sladre og drikke hvitvin på/i Mormors Stue - en hjemmekoselig cafe med 18-års grense på kvelden. Jeg og småripsa, med andre ord.


S Ø N D A G

Også en dag uten spesielt mye bilder. Har et bilde av en pose kirsebær og en flaske farris, men prisen på kirsebærene er mer spennende enn bildet. 149 kroner! En utgift jeg kan være foruten, om man ikke var nødt å gå til kassa for å vite prisen. Så står man der da - klein og bare betaler før man går.

På Dombås byttet jeg bil, og ble med en annen gjest videre til togstasjonen i Otta. Det var egentlig ganske deilig å sette seg på toget, og satt ved siden av et eldre par, også sunnmøringer, som reiste hjem med et barnebarn til 17. mai. For tror du jeg er en sånn som sitter stille og holder kjeft? Da de hørte dialekten min ble vi sittende og prate nesten hele reisen.

I Oslo ble jeg hentet av Mathilde (min elskede eks-roomie), som atter en gang holdt meg igjen i Oslo lengre enn planlagt. "Hei, får jeg overnatte hos deg?" blir nemlig VELDIG fort til "Du, flytter inn her på ubestemt tid, jeg".M A N D A G

Der er EN ting som aldri kommer endre seg - nemlig min og Mathildes kjærlighet for sushi. Kombiner den med hvitvin og jordbær/banan dyppa i melkesjokolade, så har du dietten vår under større deler av folkehøgskoleåret. Balansert kosthold, hva er det?

Mathilde fikk meg som sagt til å sove over "bare" en dag til, fordi på kvelden kom det forbi to bandgutter (også fra fhs), og vet du hva det betyr? Mer vin, mer frukt, masse latter og Alias! Satt der med mine rista solsikkefrø og bananchips jeg, mens de andre hadde smash og kanelboller i tillegg. #godtestreik


T I R S D A G

Vel hjemme i Karlstad - gjett hva jeg får å spise? Sushi - all day, erry day. Og som litt snikreklame for SushiYama på Mitticity (i tilfelle du skal forbi noen gang) - Jeg tok Flying Salmon, og Benny (i bakgrunnen) har den noe sterkere Spicy Snowcrab. Og jeg som trodde wasabimajonesen min var sterk nok...


Det var alt fra meg for denne gang, håper dere får en fantastisk minnesrik nasjonaldag nordmenn! Gratulerer med dagen! Glade tanker og litt misunnelse sendes
fra Karlstad!

<3

  • 65 lesere

Likes

Comments

  • 72 lesere

Likes

Comments

Jeg har sagt det utallige ganger, og jeg sier det igjen - SHIT hvilket fint vær vi har nå! I helgen var vi hos svigerfar, og både han og Benny ble sittende ute i bar overkropp og shorts. Det tittet forbi et par barnebarn også, og mens pappaen deres mekka årets grønnsakshage lekte vi andre Element(?) på vedloftet.

Ble også ny sykkel på oss hjemme i Karlstad. Vi er så mye i Västra Götaland nå, at det ikke lønner seg å kjøpe månedskort på bussen lengre. Men når vi er hjemme i Karlstad er det likevel fint å komme seg rundt (siden ingen av oss har førerkort). Denne sykkelen sjarmerte ihvertfall meg!

Hils på Bertil - Historien bak navnet er at kjæresten min spurte hva den het, så sa jeg på fleip at den het det. Han publiserte det på instagram (??), sammen med sin sykkel, Bert. Så da ble det Bertil, da.


PS: Nå er det bare en uke til jeg er i Norge igjen - Hurra!

  • 77 lesere

Likes

Comments

God formiddag, Norge!

Himmelen er uvanlig blå idag, med knapt en sky i sikte. Vårsolen varmer og herrene er på golfbanen - igjen. Alt i alt er det ganske fint nå. Og siden det er en stund siden sist, så tenkte jeg det var på tide å oppdatere bloggen igjen.

Det er i hovedsak to ting jeg har lyst å fortelle deg, kjære leser - jeg har fiksa ny jobb OG jeg får endelig treffe familien igjen. Har ikke vært "hjemme" siden julen 2015, så det skal bli godt å få snakke norsk igjen. Er nemlig invitert i konfirmasjon i Trondheim i midten av måneden, men siden pappa ikke får bli med (pga. jobb) så blir det et mellomstopp på flotte Sunnmøre i en dag eller to før søsteren min, mamma og jeg reiser videre.

Og ellers, den jobben jeg nevnte - jeg tror jeg (endelig) har funnet den studieretningen jeg vil gå! Er foreløbig(?) bare timevikar, og jeg jobber innom LSS (lagen om stöd och service). Der jobber jeg som assistent i et bofelleskap hvor det bor mennesker med lettere funksjonshemninger. Det er en så givende jobb - til tross for ryktet - og det er så godt å høre at man er "velkommen tilbake". Sist jeg var der, når jeg var klar for dagen, fikk jeg spørsmålet "kommer du i morgon?", og siden jeg ikke var booket dagen etter svarte jeg bare "Du, det vet jag inte än". Da varmer det ganske mye når vedkommende svarer "Jag hoppas jag ser dig i morgon i alla fall" og smiler. Kunne ikke gjøre annet enn å gi ham en klem. #elskerjobbenmin


Og som alltid - ha en fortsatt flott dag!

  • 83 lesere

Likes

Comments

God morgen, solskinn! (Neida, det snør)

Hei, hallo! Hvordan står det til? Med meg er det bare bra, lenge siden sist! Jeg tenkte fortelle litt om hva som har opptatt tiden min, siden jeg ikke har vært innom på en stund.

Først av alt: jeg fikk jobb i starten av desember. Den varte til 4. januar, så du kan si jeg ikke fant drømmejobben! Nå skal det sies at jeg syns det er viktig å holde på en jobb, selv om du hater den. Det gir deg lønn til husleien, arbeidserfaring til CVen og ikke minst et bredere kontaktnett. Men - jeg syns også at om du heller vil være arbeidsløs enn å utføre jobben din, så er det noe som ikke stemmer. Jeg skal ikke dele hvem jeg jobbet for, men jeg var en telefonselger. Og misforstå meg rett, jeg var fullt klar over at folk hater telefonselgere (det gjør jeg og). Det som dog ikke sto i kontrakten var at salgscoachene også står og skriker på deg 9 timer i strekk, 7 dager i uken. Tror ikke det er slik på alle call-senter, men herregud så det slet på helsa. Så nå er jeg arbeidsløs igjen da.

Men på den positive siden så har jeg endelig fått begynne å lese opp det faget jeg mangler. Det betyr at jeg sannsynligvis får studere videre ved universitetet til høsten, og det ser jeg veldig fram imot. Prøver også å få løst sommerjobb, og det ser ut som at ting går min vei.

Ellers så har jeg og Benny bestemt oss for å kutte ned på søtsakene, og det inkluderer fastfood (ikke takeaway) frem til midtsommer, og godteri/brus o.l. til neste år. Kake og sånt i barnebursdager er et unntak. Så langt er vi sterke, selv om jeg har et himla sug etter sjokolade. #pray4andrea

Ja, og så har vi vært på slalom i Idre! Jeg - vestlendingen - har jo Golfstrømmen like ved, og lite snø. Dermed er jeg ikke ski-Norge's beste kandidat når jeg er eneste norsken blant et hav av svenske turkamerater. Holdt meg i barnetrekket jeg, da det var andre gangen i mitt liv jeg hadde slalomski på beina, og sist gang var på barneskolen da vi dro til Dombås. Gøy hadde jeg det likevel :)

Siste tingen jeg vil nevne er julen. Svensk jul. Det betyr Janssons Frestelse (potet-og-ansjos-grateng), prinskorv (små pølser) og sennepsskinke. Ikke helt det samme som pinnekjøtt og ribbe. Og istedenfor julebrus har de "julmust" som egentlig bare er krydder-cola med mindre kullsyre. I påsken heter den "påskmust", men det er faktisk akkurat det samme. Og så fikk jeg skøyter!

Unnskyld langt og lite strukturert innlegg, tror jeg hadde for mye på hjertet og lite peiling på hvordan presentere det. Men dette er altså høydepunktene fra desember-februar, håper det gikk å lese likevel!

Og som alltid: Ha en bra dag da, du!

  • 156 lesere

Likes

Comments

(Fikk gå ut fra instagrammen min, da jeg fikk ny mobil idag (!) og ikke har overført flere bilder ennå. Her er altså et lite livstegn fra meg til deg, så forteller jeg deg om året mitt så langt i neste innlegg!)

Likes

Comments

I den siste tiden har bloggingen sakte men sikkert halvert seg. Det skyldes ikke mangel på motivasjon, men heller for lite tid og bilder i hverdagen. Du tenker kanskje "men Andrea, du verken leser eller jobber for øyeblikket", og det har du helt rett i. Bloggingen har blitt nedprioritert for annet, og jeg tenkte dele noen av de greiene nå.

Julegavehandel

I kjærestens familie er de så mange søsken og onkelbarn at de har et julelotteri om hvem som kjøper gave til hvem. Man drar et navn og hvem i familien den skal kjøpe til i år (pluss et onkelbarn - denne er "fra nissen"). I år fikk jeg også være med, og har gleden av å kjøpe julegave til en av B's (voksne) brødre. I tillegg til egen familie og venner må jeg altså komme på noe til han også. Og jeg som syns julegaver er vanskelige nok som de er, huff.

Trening og mestring

Sannsynligvis ingen overraskelse, men jeg har begynt å trene igjen. Prøver å dra til treningssenteret opp til fler dager i uken, men å holde meg i bevegelse daglig. Ble så 'seig' i kroppen av å ikke gjøre noe, og jeg får en form for mestringsfølelse av å klare de fem ekstra pull ups'ene. Idag ble det oppvarming på mølla, for å videre kjøre 8x3 knebøy med stang, 15 pull ups + 10 dibs (med hjelp), 20 brutalbenk(?)(oppned situps), ukjent antall ganger med hjulet (kommer ikke hele viene, skal klare 3 på kne før jul) og tok meg gjennom 2km roing. Det er vel relativt lite, men det gjør meg så glad!

Minimalisme og veganisme

Vet faktisk ikke helt hvordan jeg skal begynne på denne. Har over lengre tid vært fascinert av disse to tingene, og har brukt alt for mye tid på YouTube. Kall det hva du vil, jeg later forsatt som at det er research. Har brukt timevis på å lese me opp på vegetariske oppskrifter og hva man får i seg, og er så oppslukt i "minimalism DIY decor" at det nesten er flaut. Minimalisme tror jeg faktisk er noe for meg, men tror jeg må ta det gradvis med å endre kostholdet. Venne meg til det mer og mer, stegvis om du vil.

Ellers venter jeg på svar fra hotellet ang. jobb, og stresser litt med hvor jeg skal tilbringe julen. Finner jeg jobb blir det vanskelig å ta seg hjem til familien i tid, men jeg er litt skeptisk til svensk julemat (potet- og ansjosgrateng???).Jeg legger ikke fra meg bloggingen helt, men tror jeg får komme sterkere tilbake når alt rundt meg samarbeider. :)

  • 261 lesere

Likes

Comments