View tracker

aandreablixt@aandreablixt

Hej!

Torsdag-lördag bestod av jobb, jobb och jobb. Hästarna blev lite lidande pga det men så är det ibland, måste jobba för att få ha mina tjejer :)

Igår var jag iväg med Primis i Sunne och hoppa lite. får inte riktigt grepp om den tävlingsdagen haha! Hon har nog aldrig hoppat så bra som hon gjorde men hon har heller aldrig varit så jobbig på banan. Hon är så jäkla svår i munnen alltså...vill inte ta stöd i bettet vilket gör det jättesvårt att se avstånd eftersom man inte har något framför sig. Hon har sug i galoppen men kommer liksom ingenstans..hmm får verkligen ta tag i detta och hitta en lösning gällande bett som hon trivs med.

Vi var iallafall felfria i båda starterna så det var ju kul.


Meningen var att jag skulle träna Diamond på kvällen men den blev inställd pga att Sandra fick förhinder. Åkte ut på kvällen för ett trimmpass i ridhuset. Hade sadlat o allt och så ringde Victor så pratade med honom medans jag hämtade resten av sakerna i sadelkammaren...hör en rejäl smäll och hör även att Diamond blir rädd på stallgången. Blir först förbannad för trodde att smällen kom från en bilverkstad vi har som grannar och är riktigt trött på dom och deras ljud haha. Tänkte inte mer på det tills jag hör syrener och att andra grannar kommer springandes på vägen. När jag går ut med Diamond ser jag att nedanför våra hagar, vid vägen har två biler krockat och den ena bilen är totalt förstörd. Fruktansvärt, helt chockerande att se. Ambulanser och brandilar kom direkt, tog nog inte ens 10min efter att jag hörde smällen och räddningstjänsten var riktigt snabbt på plats vilket var skönt. Men det var verkligen svårt att koncentrera sig på ridningen sen så det fick bli ett lätt pass. Senare under kvällen konstaterades det även att kvinnan i den bilen som var värst krockad inte överlevde. usch hatar sånt här!! får så extremt mycket dödsångest för mina anhöriga. Kan inte ens föreställa mig den sorgen att vara anhörig till den här kvinnan..tänk vad snabbt allt kan vända.Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

​Häng med på en träning! Kvaliten är lite sämre i mitten på filmen för mamma fokusera inte haha. Men överlag är den bra, stillbilden visar dock det dåliga hehe,.

Likes

Comments

View tracker

Hej!

Blev en sen träning igår med Primis. Träningen gick helt okej ändå. Hon vart lite på tårna och spänd men slappande av fint mot slutet. Usch tycker hon kan vara så svår ibland men samtidigt tror jag inte att hon är en komplicerad häst, faktum är att det faktiskt är nu som hon börjat bli ridbar och fått förståelse för övningar osv. trots att jag haft henne sedan februari. Det blev en halvknakig vår men träningsproblem vilket gjorde att jag ens knappt kunde träna Diamond ordentligt och när det väl blev träning fick Diamond företräde eftersom hon var i tävlingskondition. Men nu känns det verkligen som att det börjat ordentligt med Prima och att det blev såhär sent in på året gör faktiskt inte så mycket. Tror bara att det gjort henne gott.

Hade man börjat direkt att ställa krav på en spända lilla hästen som kom direkt från Belgien tror jag att man hade kunnat knäcka henne ganska fort. Gick ju knappt att sitta upp på henne liksom. Även fast vi inte alls är i fas med vad en unghäst bör ha gjort på tävlingsbanan en viss ålder så känner jag att det inte spelar någon roll. För med hennes psyke och inställning till hoppningen så kan hon blir riktigt fin, tekniken behöver slipas lite bara.

Planen med Prima nu är att avsluta säsongen, (2 tävlingar kvar) och sedan låta henne vila, smälta det hon lärt sig dessa månader. Och sen när Diamond vilar köra igång med henne och lägga massa krut på att göra henne starkare och förbättra henne teknik. Är så taggad på den här hästen och vad nästa år kan ge!


Likes

Comments

Om man jämför hur Prima är i markarbetet nu mot februari då jag köpte henne märks än stor skillnad, dock långt ifrån perfekt.

Jag tycker det är så himla svårt att sätta en häst i arbete som inte vill ta stöd på bettet, nu har hon äntligen börjat ta stöd korta stunder och det gör att markarbetet sakta men säkert förbättras. Någonstans tror jag att man hela tiden måste ta av det lilla man får och förvalta det bra.

Prima har haft det svårt med markarbetet dels för att jag tror att hon är riden på endast graman innan och har alltså inte lärt sig eller förstår inte det här med att ta stöd. Varför jag tror att hon är riden på graman är även för att hon förstår inte det här med spåra och bakdelen går gärna innanför, och då menar jag verkligen innanför. Samt att hon blir helt hysterisk så fort man ber henne flytta bakdel, framdel, osv. Enda gången hon inte blir hysteriskt är när man ber henne minska.

Mitt upplägg med henne varje pass blir såklart att få henne att gå i korrekt form. Att bakdelen inte går 1m innanför spåret och bogen 1m utanför, typ. Men eftersom hon har lätt för att stressa upp sig får jag ta till lite olika knep för att på något sätt lura henne.

Övningar.

1. Flytta "hörn", alltså jobba på en fyrkant och flytta bakdelen i hörnen. Det är sätt att börja få henne att förstå det här med att flytta och att göra det i skritt gör att även jag hinner med och det är lättare att hantera den hysteriska sidan.

2. Flytta bogen in och ut i traven. Ta inte allt på en gång, så stressar det bara. Börja med bogen och strunta i vart rumpan är. "rätta bakdelen på framdelen" eller tvärt om. Prima trycker gärna bogen till höger, i högervarv kan då bogen gärna smita när man ska svänga. Svårt att komma åt det samtidigt som man har henne vänsterställd för det bjuder in lite till att slänga ut bogen till höger. Jag lurar henne lite med att variera med att ställa utåt och inåt. Ställ utåt och tryck in högerbogen så kan hon inte trycka ut den. Det finns ingen risk att hon behöver stressa upp sig då jag inte behöver gör något drastisk, "sparka in bogen" i sista sekund som gör henne stressad.

3. Galoppen tycker jag är mest problematisk då det är svårt att hinna med. Alternativ ett är att helt enkelt strunt i galoppen och man fått ordning på traven och känner att det är ett behagligt pass. Jag försöker sedan börja med att jobba galoppen på volt. Tänka med betoning på TÄNKA att jag trycker ut hästen rumpa fast jag inte gör det utan håller bara stöd långt bak med innerskänkeln och jobbar med bogen. ställer ut och ställer in. Antagligen flyttar sig säker Primas bakdel endast en cm per pass, med andra ord ser hon fortfarande ut som en banan och spårar inte för fem öre men hellre det än att ha en sjösvettig häst som endast är svettig pga stress.

Det här med hästar och markarbete, spåra, lösgöra blabla. Inte så enkelt, skitsvårt rent ut sagt.


Likes

Comments

Hej! I helgen var det tävlingar på Hammarö Ryttarförening. Dom arrangerade DM men tyvärr så började jag jobba klockan 13 på lördagen så Diamond kunde inte delta. Däremot fick Prima hoppa klassen på morgonen.

Vi testade 1m vilket hon aldrig tävlat innan. Ingen jättehöjd med det stora problemet är ju hennes orutin och KOMBINATION haha. Kombination har hon haft svårt för på träning, hoppat spänt in och smitit på siden på B-hindret. Träningen för 2 veckor sedan var ingen hit när det gällde kombination så helgen innan tävlingen satte jag upp en hemma och bara rullade några gånger med infångare iform av 2 bommar som jag la på hindret som ett staket typ. Det gjorde hon bra och var avspänd.

Och i denna klassen var hon superfin! hon har en sån fin inställning men största framgången var att hon äntligen börjar tagga ner på tävlingsplatsen och på allt som händer runt om. Nu kunde hon stå på transporten utan att riva den och skrek inte hysteriskt 20458 gånger. Fick ett nedslag på 2an, ett räcke ur sväng som morgonsolen lös på så hon uppfatta den nog inte tillräckligt och det handlar ju mest om orutin. Annars hoppade hon jättebra och kombinationen som var sista hindret var kanske inte klockrent men igenom kom vi ;) hade velat göra en omstart egentligen för att samla rutin men började jobba som sagt så vi fick skynda hem och rida Diamond.Likes

Comments

Så himla rolig hoppträning med Diamond igår. Tränade där i lördags också och igår var det samma övning vilket verkligen var superbra! Så nyttigt att få göra samma sak fler gånger. Dessutom gick det verkligen 100 gånger bättre igår än i lördags så kände verkligen att det gav en förbättring att träna så. Diamond kändes jättefin och väntade fint på hindrerna och hoppade upp sig. I lördags var det första hoppningen på 2 veckor så då möjde hon mer och var inte alls lika lydig som igår. så kul!

Red ett pass med Prima igår på banan också. Tog fram 3 bommar med 12m emellan som hon fick galoppera över. Hon var fått jättefin balans och galopperade över bommar fint i båda varven utan att byta galopp. Kom åt henne riktigt bra i traven och galoppen också. Hon har äntligen blivit lite "seg" sen är hon tokbrunstig också så det kan ju ha en påverkan. Tror också att det är nyttigt att hjärngympa henne lite inför hoppträningen ikväll, annars är hon överallt och ingenstans. I helgen ska hon tävla, skojskoj :)


​Så tråkigt att DM går på lördag och jag kan inte vara med. Börjar jobba klockan 1 men Prima får hoppa en 1m på morgonen.

Likes

Comments

Hej!

Så skönt med en ledig onsdag och ännu bättre att Victor också är ledig idag <3 Vi har under förmiddagen handlat lite kläder på bergvik och ätit lunch. Supermysig och precis vad jag behövde. Svängde även förbi hööks och köpte ett nytt träns till Diamond.

Annars väntar hoppträning ikväll. Kör några veckor intensivt med Prima nu. Diamond har inte hoppat sen Hammarö hehe men förhoppningsvis får jag till en träning med henne i helgen.


Igår red jag en dressyrpass med Diamond på hackamore faktiskt. Det är så himla jobbigt för hon har såna problem med skavsår i munnen. efter första passet som typ var ut i skogen och jobba lätt på vanligt tredelat började hon blöda i munnen, trodde först att hon bitit sig i tungan men när vi kolla i munnen hade hon ett rejält jack i mungipan. Det måste ha varit där sen tidigare för det är helt omöjligt att få ett sånt jack efter lätt ridning. Problemet är att oavsett om jag rider på hack i 3 veckor och låter det läka räcker det med en träning hon är lite starkt och det går upp igen. Hon är ingen superstark häst och jag varierar med olika bett, sillikonringar, bettlöst, smörjer med idomin, aloevera, osv. Så är det bra någon vecka men från ingenstans går det upp igen och man får börja om.

Hon gick ändå okej på hacket igår när jag trimma. Så kommer verkligen rida minst ett pass på banan med det nu. Annars har jag det alltid när jag rider ut men just på banan vill jag komma åt henne och det är svårt när jag inte har kontakt med munnen.


Likes

Comments

Jag har under den senaste tiden märkt vilket enormt kontrollbehov jag fått när det gäller mina hästar och hur mycket en liten vardagsmotgång påverkar mig helt sjukt mycket. Det kan vara såna absurda saker som bara påverkar mig så mycket, det är jättejobbigt men även skrattretande så ibland får jag bara stanna upp och typ be mig själv att skärpa mig haha.

Tex så kan jag vakna en morgon och åka till stallet innan jobbet bara för att ge hästarna nytt vatten i hagen. Innan det är fixat känner jag liksom i hela kroppen hur extremt obekväm jag är av tanken att hästarna har halvfullt vatten som är 1dag gammalt. Efter jag har bytt det blir det nästan som en slags tillfredsställes, låter jätteknäppt men jag mår seriöst psykiskt dåligt av att veta att vattnet inte är bytt. och jag kan inte tänka mig fråga någon annan i stallet utan jag måste göra det själv!

Jag var i Göteborg några dagar och min mamma skulle ta hand om hästarna. Det finns möjlighet att få hjälp av andra men eftersom det inte alls har funkat och ingenting blir ordentligt gjort då så är det viktigt att just mamma gör det. När jag kom hem från gbg såg jag att någon annan hade mockat åt hästarna då mamma bett dom för att hon hade mycket på jobbet. Kanske låter bortskämd nu men jag blev helt förstörd och ringde mamma helt hysteriskt och typ grät. Jag hade inte kontrollen och det gav mig panik.

Sen har Diamond inte gått bra senaste ridpassen och efter i fredags då jag egentligen hade brotom hem så blev jag först ledsen för att ridpasset inte gick bra, sen ledsen för att jag blev ledsen haha. Sen arg för att stallet var stökigt, sen arg för att min gelepadd gjort så det blivit äckliga beläggningar på min sadel som var dyr, så då fick jag panik för att dessa beläggningar fanns på min sadel och började skrubba den trots att jag verkligen inte hade tid med det den dagen och jag hade lika gärna kunnat gjort det någon annan dag. Sen blev jag sur för att alla schabraken var smutsiga så jag lastade in alla i bilen och tog med dem hem vilket resulterade att igår när jag skulle rida stod jag där utan schabrak haha.

Jag orkar inte med mig själv såna här dagar, livet typ rasar samman haha.

Livar upp det hela med lite fler bilder från christinehamn och hoppas träningen går bra idag.

Likes

Comments

Detta skulle egentligen blivit en ledig vecka men istället blev det mycket jobb haha.


ska snart bege mig ut till hästarna, bästa!

Likes

Comments

Tycker väldigt mycket om att tävla här. Bra framtidning och framhoppning, bra bana och fina hinder!

i juli var jag med båda hästarna på meeting. Prima hoppade första dagen då det var lite lägre klasser och Diamond gick de andra 2. Det var så FRUKTANSVÄRT varmt och mina klasser gick självklart mitt på dagen.

Prima Fredag.

För det första skötte hon sig jättebra med lastning och beteende på tävlingsplatsen. Inte alls så hysterisk som hon var i Filipstad haha. Första hoppade vi 80cm och hon kändes fin. Höll igen på ett räcke så hon kom nära och peta. Inte hela världen men tråkig miss av mig. I 90 la jag upp tempot lite bättre och lät henne hoppa mer ur rytmen än att sitta och håll hela tiden. Fin runda och jag älskar hur hon löser uppgiften på sitt sätt och tar verkligen egna initiativ. Just nu handlar det bara om att rama in henne och hänga med typ haha. Hon sköter sig själv och måste lära själv, med min hjälp såklart! Men om jag är där och rotar blir det mina omtramp osv. då blir det oftast rivning. Får hon trampa om själv när hon väljer att lägga in ett extra blir det ändå felfritt. Hon har en sån fin inställning den här hästen! Hoppas hon håller hela vägen! 0fel i 90cm. Super nöjd!


Diamond Lördag.

Vi började med en 115. Är väldigt nöjd med den här rundan. Den var rytmisk, felfri och snabb. Diamond hoppade så himla fint. Gick ut med ledande tid men blev dock nerpetade av ett ekipage och slutade på 2a plats. Kul!!

Valde att rida 120 avd B resten av helgen för att få ett kval till 130. Lördagens 120 var en joker så då var jag tvungen att rida avd B för att kvala.

Och helt ärligt förstår jag inte grejen med att göra en 120 avd B helt sjukt svår. Ha med både 2 och 3 kombination. Avstånd på 4 galoppsprång mellan 2 hinder osv. I samma bana. Det är inte första gången det har hänt denna säsong. Tycker att det är lite för mastigt faktiskt. iaf så kändes Diamond lika fin. Gjorde en stor ryttarmiss dock. Stod en oxar ur sväng som jag la henne alldeles för nära på så hon rev framkant med frambenen. Klassikt och tråkig miss av mig, lite samma miss som jag gjorde med Prima. Sista hindret var ett räcke på kortsidan och jag visste att jag behövde ha henne uppmärksam på det. Kändes som om jag hade henne aktiv men det hade nog behövts lite mer för den peta hon helt nonchalant. En miss av mig och ett slarv av Diamond resultera 8fel vilket inte gjorde den rundan rättvis. Kändes mycket bättre än 8fel! och så kan det ju va.

Söndagen orkar jag bara inte med haha!

Red avd B igen och avd A var en bedömning med totalfel. Omhoppningen började efter hinder 6 och efter det fanns det mycket alternativ till de andra hindrerna, alltså omhoppningssvängar. Men rider du en avd B har ju majoriteten av starterna unghästar och då tar du ju inte innanför ett hinder till en kombination med maxad oxar in. Utan då rider du ju runt hindret för att få en fin väg in. Så jag red som om det var en clear round. Diamond hoppade helt fantastisk och kändes i så fin form. Valde t.o.m att gå innanför och göra lite "omhoppning" till näst sista räcket. Gick i mål felfritt!!! kvalade 130!! men då hör jag i högtalarn, 2 tidsfel...hur då?

Jag var först ut och när alla andra ridit hade alla fått tidsfel... det säger ju ganska mycket om att bansträckningen och tiden fortfarande var anpassad till totalfelbedömningen och inte alls till en avd B. Då ändra dom tiden så dom me 1 tidsfel klarade tiden med 1sek vilket också är fel. Rider man i friskt tempo, tajmar distanserna och rider lagom vägar ska man typ klara tiden med 4-6sek. Det brukar jag göra iaf haha. Så efter den ändringen hade jag "bara" 1tidsfel men det hjälpte ju inte...

sjukt irriterande men tur att vi tog revansch tävlingen därpå. Hästarna hoppade iaf jättefint!​Från söndagen. Förtjäna den tidsfel? Jag hade inte tagit innanför till 2an och till kombinationen om jag suttit på en 5åring iaf. så då tänkte jag att det inte behövdes. 

Likes

Comments