I torsdags var jag med om min allra första friidrotts tävling. Friidrotten har hållt på ett bra tag nu, jag startade redan i februari för att testa på häck. Tyvärr missade jag min första friidrotts tävling på grund att vi var i Kalifornien. Så jag fick in tre träningar innan ett tio dagars uppe håll från träning för min del, så kan ju säga att jag var lagom nervös. Jag är fortfarande lika lost om vad jag vill göra för grenar men det slutade med att jag tävlade i 100,200 och längdhopp och sen la dom även till 400m stafett för mig. Är väldigt nöjd med vad jag presterade för att vara första gången för mig. Mitt mål var att överleva, då jag testade att hoppa längdhopp för första gången två dagar innan tävlingen och med tanke på att jag bara har startat i block en enstaka gång.

Väl där så var jag så förvirrad, trodde att dom skulle ha en specifik tid för det mesta men nej nej här gäller det att vara uppmärksam och lyssna på vad som ropas ut i högtalarna om du inte vill missa din gren. Så det var mycket fokus på att bara få en förståelse över hur en tävling går till. Så känner i alla fall att jag har lite koll nu. Har fortfarande inte en blekaste aning om hur man ska äta inför en tävling. Så får väl ta och fråga en av mina kompisar, för tror jag kan göra väldigt mycket bättre på den fronten.

När det kommer till min prestation så är jag väldigt nöjd med allting förutom 400 meter stafett för vet att jag kunde ha gjort bättre på den. Tävlingen var mot Emmet, Ridgevue och skyview.

100m: 14,6 sekunder. Slutade på en 8:e plats. Aldrig varit så nervös förut skakade när jag ställde mig i blocken så borde kunna göra bättre. Den bästa hade en tid på 13 sekunder.

200m: 31,4 sekunder. Slutade på en sjunde plats. Hoppas på att kunna förbättra tiden yttligare. Ettan hade en tid på 28,6 sekunder.

Längdhopp: mitt längsta mått var 13 feet vilket är närmare till fyra meter (3,962). Vet att jag kan göra mycket bättre än så om jag lär mig hoppa på rätt sätt. Men det var inte där fokuset låg idag, jag är bara glad att jag inte fegade ur. Hade även en kompis som fick ett nytt PR med nästan 10 incheckning vilket var roligt.

4x400 relay: 4:42 minuter, vill inte prata om det haha.

Men efter allt så hade jag ett väldigt bra meet och kan inte vänta tills nästa tävling!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Några av er kanske vet att jag tar en viktklass och förra veckan var det vår tur att att maxa. Det är rätt kul ändå att se om man gjort sitt jobb eller inte. Slutar däremot ibland i besvikelse. Tänkte i alla fall dela med mig utav mina maxningar då det hade varit kul att fortsätta även när jag kommer hem till Sverige.

Bench: 85 lbs (38,5 kg). Tyvärr låg maxningen på samma som förra gången så är lite besviken då jag ändå känner att jag har gjort bra ifrån mig på bänk press.

Squats: 200 lbs (90.7 kg). Är väl helt okej med detta nummer då jag gick ner förra gången men 10 lbs, så är i alla fall tillbaka till normal nu vilket var mitt mål för den här gången.

Power clean: 105 (47,6 kg). En ökning med 10 lbs sen förra maxningen, är glad att säga att jag nu är över hundra haha.

Deadlift: 205 (93 kg). Mitt mål var att komma över 200 lbs då jag var så nära förra gången, så är ändå rätt så nöjd med denna vikt.

Vertikal: 17 någonting. Kan inte säga att jag är väldigt nöjd med detta nummer då jag har för mig att jag fick 19 första gången jag testade. Men får jobba vidare på detta.

Long jump: hamnade på 6'9 feet (205,7 cm) vilket jag är väldigt nöjd med även fast jag tror jag skulle kunna gjort lite bättre ifrån mig. Men mitt mål var att hoppa längre än 6'7 vilket då var mitt längsta så tror tyvärr jag slutade ta i lite då jag första gången hamnade på 7'2 men tyvärr så kunde jag inte hålla balansen utan ramlade framåt. Men förhoppningsvis kan jag göra bättre nästa gång.

40 meter (?). Vill inte ens prata om det hör då det verkligen inte är min starka sida. Så tyvärr förbättrade jag inte tiden från förra gången utan tror jag hamnade på 5:85 från att ha varit nere på 5:72. Det är är också andra gången bara så vi har maxat på detta.

Något som är lite kul är att jag faktiskt har två rekord i skolan för tillfället för min viktklass vilket är 140. För er som känner mig kan ju räkna ut att jag har gått upp lite granna, men men bryr mig inte så mycket om det. Har också för första gången lite armuskler!! Så skyller lite på det, tror inte man kan se någon överdriven skillnad. Men tro det eller ej så har jag faktisk rekorden för 40 meter och long jump på 6'7 (den här är faktiskt delad). Så detta är en provisorisk rekord tavla där dom sätter upp bilder tillsammans med vikt/längd och namn och som ska bytas ut efter varje maxning. Alla är inräknade som tar än viktklass i skolan. Just nu ligger jag på gränsen till 140 men skulle kunna stanna här nu då det kommer bli omöjligt för mig att ha några rekord annars, för lite kul är det ju. Tänkte bara ge er en liten uppdatering. Detta är första gången jag någonsin gymmar så vikterna ser lite sisådär ut men det är kul att se lite framsteg i alla fall och det är det som är det viktigaste.

Just nu är klockan 8 på en torsdag, så vi har tagit resten av veckan av. Måste fixa det sista av min packning nu för idag bär det av på våran nästa resa vilket innebär att det troligtvis inte kommer bli någon uppdatering på 10 dagar. Vi ska köra igenom Utah, Arizona, Kalifornien och Nevada. Så det ska bli riktigt kul då det är alla ställen jag Solaris drömt om att se. Så ni får ha det så kul.

Likes

Comments

Det är helt galet hur fort det 2016 gick förbi. Har hunnit med så himla mycket och kan lätt säga att det har varit en av mina bästa år hittills. Är så galet tacksam över att få uppleva detta och alla nya fina människor som jag har träffat det här året och allt jag har fått uppleva. Har gjort så många saker för första gången, som har varit helt underbart. Har sett så många nya platser som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva. Har insett hur underbart Idaho är och skulle aldrig byta ut det mot något annat. Kan nu säga att jag har ett andra hem på andra sidan jordklotet och jag kunde inte vara stoltare över mig själv.

Nu tillbaka till faktiska nyårsafton. Började morgonen med ett underbart samtal med Ida, och pratade om hur lyckligt lottade vi är och även lite om våran framtid. Sen runt klockan fyra blev jag upphämtad av Molly och vi bestämde oss för att åka pulka ett tag. Vart lite stressigt där på slutet när vi insåg överallt vi behövde åka innan vi skulle vara hemma hos molly där vi skulle hålla hus under kvällen. Kan hända att en eller två personer var där före oss, medan vi går in i utekläder helt ofixade. Fick byta om lite snabbt och måla på lite ögonbryn men det fick räcka haha. Vi hade ett rätt lugnt nyår som spenderades med Molly, Andi, Lita, Nate, Chris, Truksa en kortis, Okänd och en som jag inte kommer ihåg namnet på men som jag träffat förut. Vi spelade lite pingis, air hockey, fotbollsspel, sällskapsspel och åt lite mat. När det var dags för tolvslaget så satte vi på tv:n då majoriteten inte ville gå ut. Nedräkning till potatisen. Sedan fick jag skjuts hem vid två tiden. Gjorde även chokladbollar för första gången här som vart väldigt uppskattade. Ett väldigt lyckat nyår ändå!

Likes

Comments

Den 28:e spenderades bara hemma, umgås med familjen och ta det lite lungt. Den 29:e var det däremot dags för fågel jakt (låter som att jag är 3?). Kan ju säga att det började mindre bra. Jag fick låna massa kläder eftersom jag knappt har någonting här. Coby var lite sen, vi skulle ut klockan 8. Det var helt galet dimmigt ute så man såg knappt se vägarna. Självklart går vi ner mer ena trucken i diket. Efter ett antal försök så är den andra trucken nere men den lyckas sig i alla fall ta sig upp. Vi bestämmer oss för att lämna bilarna där då vi inte hade jätte mycket tid på oss. Efter ungefär två timmar senare och ett antal fåglar begav vi oss hem. Det var det mest händelserika som hände den dagen. Det var kul och testa på det i alla fall.

Den 30:e följde jag med till Sarah's jobb för ett tag där vi flyttade lite möbler och träffade även på Ryan. Lite kul var det, kan tyvärr inte berätta vad som hände. Under kvällen bestämmer vi oss för att gå och bowla tillsammans med Ryan och hans dotter, vilket var roligt. Det blev pepperoni pizza precis innan det hos Idaho pizza.

Likes

Comments

Den 26:e december var det dags för Sarah's syster med familj att börja bege sig hem igen. Efter en lugn morgon så fick jag skjuts till Molly som precis kom hem från basket träningen. Medan vi väntade på att molly skulle göra sig i ordning så hann jag att ha ett litet nerfgunwar (första gången) med Elliot och Mollys syster. Efter det bestämde vi oss för att möta upp Lita och gå och kolla på bio. Det var Passenger som gällde. Älskar biograferna speciellt delen där man köper sina biljetter. Dom har även smörmaskin till deras popcorn (??). Efter filmen åkte vi en snabbis förbi Ross och sen vidare för att köpa Bubble Tea vilket är något syd koreansk, inte en stor favorit hos mig. Annars umgicks vi bara och gamla pojkvänner var en del av dagen.

Den 27:e spenderades hos Andi tillsammans med Lita och Molly. Vi spelade Mario cart vilket var typ hundra år sen sist, men det var riktigt kul faktiskt. Sedan kollade vi även på pitch perfect både ettan och tvåan men självklart i fel ordning. Var första gången för mig, bara några år efter.

Likes

Comments

Schoolspirit var det första jag tänkte på när jag tänkte på high school, och inte gjorde den mig besviken. Engagemanget, energin, känslan, glädjen, gemenskapen och farten. Som sportintresserad och som en del av en lagsport var det allt man kunde önska sig, engagemanget det har för sina sporter. Kompisar, elever och lärare är alla där för att stötta dig och ditt lag för att tillsammans nå målet. Skolan handlar inte längre bara om att studera, skolan är så mycket mer än så. Folk är villiga att ge allt för att visa sin stad och stat vad de går för. Vare sig om det gäller i sporter eller i klubbar. Det finns något för alla. Schoolspiriten var bättre än jag någonsin kunnat tänka mig, det var så mycket mer än att bara heja på sitt lag. Man blir som en familj.

Idag skulle jag aldrig kunna tänka mig mitt liv utan detta år, det är ett av de bästa besluten jag har tagit. Alla de människor jag träffat här, alla det ställen jag har fått uppleva här (namn jag inte ens visste fanns på kartan till dom mer kändare ställena), hur min vardag nu är fylld med massvis med olika aktiviter och för varje dag som går så kan jag fortfarande uppleva "min första" av något jag gör. Det är värt varenda liten motgång som du behöver gå igenom, du kommer lära dig massvis. Jag har aldrig varit så rädd som när jag tog beslutet att åka men det var så värt det.

Att få uppleva USA har alltid varit en dröm för mig och EF var en stor del av processen som kunde göra detta möjlig. Jag kollade på ett flertal organisation innan jag valde, men EF var den som passade mig bäst. Jag litade på dom och att det var EF hela vägen gjorde mig väldigt trygg. Jag vet att jag har möjligheten att påverka om något skulle hända.

Om du känner dig ens en aningen nyfiken och sugen på ett utbytesår så rekommenderar jag verkligen att anmäla dig och gå på en av EFs informationsmöten som dom håller där du kan få reda på yttligare information om ett utbytesår. HÄR hittar ni länken till EFs hemsida där ni kan läsa på yttligare.

Likes

Comments

Den 24:e December började väldigt lugnt, det var ännu en dag som bestod av ritande och sedan var det mat förberedelser som väntade. Tanken var att vi skulle ha något sorts skandinaviskt julbord. Vi gjorde Janssons, någon sorts variant av danskt kött, gröna bönor, Cesar sallad och sedan blev det ris ala malta till efterrätt tillsammans med "crack" vet inte vad det riktiga ordet är. Jag fick även kolla på Kalle anka och hans vänner, lite senare en planerat men vi kollade via youtube. Tradition är tradition. Vi höll hela tiden koll på när tomten skulle komma och vi la även ut lite mat till honom. Sedan umgicks vi bara, det var en väldigt lyckad kväll.

Roby väckte mig den 25:e men jag bad henne gå och lägga sig igen då vi hade bestämt att öppna paketen klockan 9. Så jag somnade om och vaknade upp i tid för presentöppningen. I vår värdfamilj gjorde vi att alla får en person som man köper för så man får någoting som man faktiskt vill ha istället för massa små presenter och på så sätt sparar man även en hel del pengar. Jag fick min värdpappa och köpa till så han fick ett par fiskestövlar. Tråkigt om du frågar mig men det var något han behövde och han blev jätteglad och det var inte alls någonting som han förväntade sig. Min värdmamma var den som skulle köpa till mig, hon gick lite över budget.. sen fick vi även presenter från tomten och älven. Kände mig som ett barn igen, brukar verkligen inte få så här mycket paket. Och utöver det fick vi vår stockning. Sedan tog det lungt tills det var dags att åka till grandma för jul middag, denna gången amerikanskt. Förutom Pandoro som var efterrätt. Jag tror jul middagen kan se väldigt olika ut från hus till hus men våran bestod av prime rib, twice baked potato, green beans, salad, croissant, brussel sprouts with bacon och sedan hade vi även sötpotatis med marshmallows då vi saknade den under Thanks Giving. Utöver det umgicks vi bara och accents och danser satts på prov. Hade en riktigt bra jul i övrigt, tyckte mest bara att det var skönt att den pågick i två dagar då jag annars tycker det är över så snabbt. Hoppas alla ni hade en bra jul också.

Stockning: 3 rakhyvlar, el tandborste, tandtråd, tandkräm, eos läppbalsam, smink svamp, 25 dollar presentkort på ulta, ull strumpor och tofflor.

Värdmamma: CC cream från it, anteckningsblock, iPhone hörlurar, svensk pannkaks och våffelmix, tjocktröja, en timmes massage och en morgonrock. Från snomb fick vi ett kit med en halsduk, vantar och en mössa och av tomten fick vi en filt som är personlig (alla har sådana filtar här).

Likes

Comments

Efter skolan slutade under torsdagen så var vi tvungna att vänta ett tag för att vänta på skjuts hem. Men det gjorde inte så mycket då vi efter ett tag hittade några vi kunde hänga med. En från min matte klass hade en viritual reality saker som vi fick testa, vilket var rätt roligt. Var första gången jag fick testa på det räckte definitivt för att fördröja tiden lite granna. Efter det åkte vi hem och tog det lungt ett tag innan det var dags att bege sig av igen. Vi åkte till en mexikansk restaurang där vi åt middag, inget att rekommendera. Men sedan släppte våra värdföräldrar av oss i skolan där vi skulle sova över med basketlaget. Kan ju säga att det inte var det roligaste jag gjort men jag försökte göra det bästa utav det. Vi hade tillgång till bollar så försökte underhålla mig själv med lite fotboll, annars var det dans, lite sällskapsspel, umgås, dansa, springa runt i skolan (roligaste delen haha) och secret santa. Vilket var största anledningen till att Roby och jag var med även fast vi hade slutat i laget. Då detta var något vi gick med på innan. Kan ju säga att jag blev väldigt förvånad över vad jag fick, det var väldigt bra i ordningjort. Vid ungefär klockan ett/två var det dags att gå till sängs för att sedan vakna upp 7:20.

Första dagen på jullovet kom helt plötsligt på att vi skulle börja rita. Något som kom att bli en rolig grej för att fördröja tiden lite granna. Jag hade inga större förväntningar på detta jullov, då loven är en aning tuffare här. Skulle lika gärna kunna varit kvar i skolan var tanken jag hade innan lovet började men såhär efter har det varit rätt skönt ändå. På kvällen kom min värdmammas syster över med familj och grandma för att äta middag. Det vart en väldigt lyckat middag med Lax, rice pilof och sparris. Helt klart en av mina favoriträtter här då det inte är så ofta man får äta fisk. Familjen hade en helt underbart barn som jag blev lite fast vid men eftersom att jag var "sjuk" så förhindrade det lite. Men gud vad gullig hon var och fick iallafall en riktig kväll med henne. Efter middagen kollade vi bara på film och umgicks. Filmen hette 2 dollars och är en av min värdmammas favorit filmer.

Likes

Comments

Tänkte att jag skulle ägna ett helt inlägg till Finals week, då det är något vi inte har i Sverige och kanske är något man undrar över. Söndagen den 18:e slutade också med en hemma dag. Måndagen var en helt vanlig skoldag och sen så började all finals. Så hela veckan bestod mestadels för att förbereda sig inför proven. Vårt schema var helt annorlunda från vanligt och allting kastades om, många var väldigt fundersamma men det funkade.

Tanken med finals är att det ska testa vad man har gjort under terminen. Men beroende på vilken lärare du har så kan finals se väldigt olika ut. I matte hade vi ett test på alla delar som vi gått igen medan vissa lärare endast väljer ut några/ något avsnitt som vi gått igenom. De bestämmer även hur stor procentuell andel det har på ditt betyg. Så till exempel min historia- och engelska lärare (samma person) gillar inte idéen med finals så han sa endast att det skulle ha 5 % påverkan på betygen. Men normalt sätt skulle jag väl säga att 20 % är rätt normalt.

Det här är vad vårt schema såg ut under veckan. Vi slutade 22:a december vilket var en torsdag.

Tisdag:

Period 1 8:00- 8:35 (maxade)
Period 2 8:40- 9:15
Period 3 9:20 - 9:55 (njöt bara av mina kompisar i denna klass)
Period 5 10:00 - 10:35
Period 6 10:40 - 11:15
Period 7 11:20 - 11: 55 (final)
Period 4 12:00 - 12:30
Period 3 1:20 - 2:45 (final)


Onsdag
Period 1 8:00 - 9:25 (final, maxade endast)
Period 5 9:40 - 10:15 (vanlig
Period 2 10:30 - 11:55 (final, open book)
Period 4 12:00 - 12:30 (jul film)
Lunch 12:35 - 1:15
Period 7 1:20 - 2:45 (skulle egentligen varit final men eftersom vi gjorde den dagen innan så kollade vi på en jul film)

Torsdag

Period 4 8:00 - 9:45 (final)
Period 5 9:35 - 10:55 (final)
Period 6 11:05 - 12:25 (final)
Lunch


Våra finals i dom olika ämnena:
Period 1 (Girls Physical) - här hade vi ingen final utan vad vi gjorde var att maxade vilket vi gör ett antal gånger under året. Inget speciellt helt enkelt.

Period 2 (History 3) - för mig vad detta en open book test vilket menas med att vi får använda en bok att kolla upp svaren dock. Detta låter enkelt men jag skulle säga att det är en av de svåraste proven jag hade. Då dom förväntar sig mycket mer utav oss. Men man kan inte använda sig av boken på alla frågor då man aldrig skulle hinna med det på den korta tiden. Många frågor var saker man behövde kunna sedan innan vilket är svårt om man inte repeterar. Vi fick alltså inte ens veta ämnet innan vi fick provet. Frågorna var även ställda helt annorlunda än hur dom svarade på dom i boken vilket är svårt om man inte är flyttade i engelska.

Period 3 (Business essentials) - Här hade vi inte direkt något prov heller. Alla seniors var tvungna att ta ett test vilket var obligatoriskt. Så om dom inte hade gjort det i någon annan klass var de tvungna och göra det i denna. Annars behövde man endast förbättra en av de uppgifterna vi hade jobbat på under året. Men eftersom jag har fått A+ på alla mina uppgifter fick jag göra ett prov som jag hade missat under tiden jag var i Hawaii. Men min lärare lät mig använda våran textbok så det var inga större problem. Resten av tiden njöt jag bara av denna underbara klass.

Period 4 (Math 3) - Jag var inte för orolig inför det här provet för jag visste att jag hade ett tillräckligt bra betyg för att klara mig. Men här hade vi ett prov på alla delar. Vi hade ett antal med multiple choice Ochoa resterande var vanliga frågor. Vissa krävdes endast svar och

Period 5 (English 3) - Här hade vi också ett open book test. Däremot visste jag lite mer om ämnet den här gången. Det var gothic, romantiken och motsatsen i USA. Det var samma sak här, vi fick inte reda på något ämne tidigare. Det här är dom jag tyckte var absolut svårast, när man inte har någon aning om vad som kommer och man måste ha en rätt så bra engelska. Det var ungefär 15 frågor tror jag och sen var vi tvungen att skriva ett svar till ett citat.

Period 6 (Ceramics) - När jag såg förberedelsefrågorna i det här ämnet så vart jag lite stressad. Det var 40 stycken frågor och det vara bara massa begrepp man behövde lära sig. Som tur var provet väldigt mycket lättare och var multiple choice. Men hade nog aldrig klarat det om jag inte fick hjälp kvällen innan av Gerardo. Han hade nämligen tagit den klassen innan. Jag hjälpte honom med lite matte men sedan slutade det med att vi gick igenom all repetition tillsammans. Det var ett väldigt bra samtal även min värd familj blev involverad.

Period 7 (Post War) - Här bestod våran final av bara två frågor som man enkelt kunde svara på 10 minuter. Det märktes att han inte var något större fan av finals. Men man ska inte klaga haha. En fråga var om vad Robonomics var och den andra var om hur saker påverkade hans president sits.

Likes

Comments

December den 17:e slutade som en väldigt bra dag. Under veckan hade Molly frågat mig om jag ville med och åka skridskor och jag sa ja men det visade sig vara med kyrkan, kan ju säga att jag blev lite nervös. Det började med att våra värdföräldrar släppte av mig och Roby (vs) hos frisören för klippning och efter det, runt klockan ett kom Molly och Cammie (hi) och hämta upp mig och sen åkte vi hem kyrkoledaren för att möta upp resten. Det var bara en annan som skulle med. Vi åkte till the Village där vi började med att åka skridskor i typ en halv timme. Det var helt galet kallt och jag lyckades även ramla två gånger tack vare att jag hade konståkningsskridskor. Efter det gick vi och tog varmchocklad, äpple must (första gången) och för mig blev det chai latte. Efter det bestämde vi oss för att gå och se den nya Harry Potter filmen. Vart faktiskt positivt överraskad. Biografen var så fin, aldrig sett något som den det var så fint. Sem var det dags för oss att begå oss hemåt.

Jag åkte hem till Molly där vi klädde hennes julgran och sedan åkte vi till killarnas basketmatch. Det var blueout. Var även nära på att delta i en tävling men kunde verkligen inte då jag inte hade ätit något riktigt på hela dagen och man var tvungen att äta två twinkies under stress. Så fick hoppa det den här gången. Slutade med att vi spelade fotboll med en quarter efter matchen, så roligt. Efter det åkte vi hem till Andi och spelade spel och åt lite orange chicken.

Söndagen den 18:e slutade också med en hemma dag. Fick hem ett paket från Sverige vilket var helt underbart. Tack så mycket mamma! Ryan kom även över för middag vilket var kul.

Likes

Comments