Kvällen eller kanske tom natten har börjat sin start.
Blev en hel del körning idag vilket jag är nöjd över. Iallafall i skotan. Hade kunnat få mer tid i skördan men blev inte riktigt så..

Åkte direkt till skolan när jag kommit hem från skogen. Käkade middag ihop med Aaron för han inte ville äta själv och så hämtade jag mitt studentpacket från ABC gruppen. Sååååå nöjd med min studentmössa!

Åke sen direkt till stallet och mockade. Idag vilar Elouise. Sen hem och bytte om för att åka med mamma in till bredaryd igen för att träffa släktingarna som spelar triss ihop en gång i månaden. Idag vann vi 90kr faktiskt haha!

Kom hem för inte alls så länge sen så ska bara borsta tänderna sen sova tänkte jag. Börjar lite senare imon så jag får iallafall 1h extra sömn.

Godnatt på er!

Likes

Comments

Kvällen lider mot sitt slut och det är dags för ögonen att slå ihop. Typ det man längtar mest till när man stigit upp. Men denna helgen kommer bli riktigt go med sovmorgnar fram till iallafall fram till nio! Taggad!!

Hemma från skolan innan gjorde jag mig en macka och sen bytte om till ridkläder. Åkte ner till stallet och där stod en halvfärdig söt liten travare <3 borstad och påbörjad med alla reflexer va hon. Så jag fortsatte när jag kom dit. Tillslut kom jag och Josefine ut och vår ridtur skulle börja. Ja herregud vilket väder att rida i en onsdagkväll. Riktigt regnigt och blåsigt! Men vi tog oss igenom en skrittrunda trots med lite spända hästar. Åndå skönt att dom fick komma ut och röra lite på sig tycker jag. Även en typ av miljöträning kan man väl säga.
Efter ridturen och Elouise fick komma in i boxen tog det inte många sekunder innan hon la sig ner i sin Box med nytt spån. Hon rullar sig alltid när man fyllt på haha!Morgondagen bjuder på skolan 07-16 sedan blir det åka till skolan och hämta lite av mina studentgrejer, sedan hem och mocka och efter det åka på triss med tant gänget. Ska bli kul även om alla tanterna alltid ska prata i mun på varandra och skriker. Hehe.
Ne nu ska jag sova, godnatt!

Likes

Comments

Onsdag och snart halva veckan gjord.
Idag kör jag sent, 10-19 så det är snart dags att avsluta för kvällen och ge sig på Morgonpasset imorgon :).
När jag kommer hem idag väntar en häst som ska skrittas. Ska bli skönt att sitta på sin egens hästs rygg igen.

Inledde dagen med frukost ihop med familjen kvart i sju idag på morgonen. Väldigt sällan denna familjen äter frukost ihop på en vardag haha. Efter frukosten åkte jag till stallet, släppte ut hästarna, mockade, fyllde på med nytt spån, hängde in hö, fyllde på med nytt vatten i boxen och förberedde den blötlagda maten. Sedan åkte jag hem och bytte om och in till bredaryd där Aaron skulle hämta mig.


Men åter till häst igen. Igår tränade jag Elouise på linan samtidigt som jag hade lite lektion för Josefine.
Elouise var så sjuuuuuukt fin?! Alltså hon va jätte fin i skritten, jätte fin i traven och i galoppen?!?! Jag hade som ett litet mål att Elouise ska klara av att galoppera ett helt varv i båda varven. Igår, hon gjorde utan problem? Två gånger sen så galopperade hon bara typ 3-4galoppsprång sedan trav några steg och sen galopp igen i några språng. Så nu kommer vårt nästa mål bli att hon ska kunna samla den och sakta men säkert galoppera långsammare. Känns som vi är på en god väg!

Josefine och zita, dom började finna varandra och Josefine hittade lite knappar på zita som hon inte hittat innan. Jag fick bara positivt energi av Josefine över jobbet jag gjort med zita. Även om hon inte ville jag skulle rida henne. Så vi kom överens om att en dag i veckan ska jag träna zita. Då kommer jag varannan vecka longera och andra veckan rida henne bara för att känna hon är med och att hon inte "tappar" något. Jag tyckte det va en riktigt bra idé för det kommer underlätta så mycket för Josefine i hennes träning och med zita.
Vi kommer ha ett par roliga månader framför oss tror jag!

Ikväll blir det skritt som jag skrev innan, nu ska jag återgå till mitt den sista tiden så ses vi här lite senare :).

Bjuder på en bild jag tog igår på maskinen jag kör!

Likes

Comments

Måndag
Hon fick en vilodag:

Tisdag
Longering i ca 30-40min. Ska även hålla lektion för Josefine samtidigt.

Onsdag
Skrittrunda

Torsdag
Vila- är inte hemma på kvällen.

Fredag
Longera i 30-40min. Samt lektion för Josefine.

Lördag
Joggingrunda

Söndag
Joggingrunda

Så ser schemat för denna veckan ut :).

Likes

Comments

Förbereder hästarna för lite träning :).
Önska oss lycka till!

Likes

Comments

Nu är jag och min klasskompis Aaron påväg till skogen för att starta upp och köra lite maskin. Idag ska jag köra skotaren igen och det är verkligen inget jag längtar efter..
Men jag ska försöka!

Idag kör jag bara till 16.00 vilket är riktigt skönt. Efter skolan är det stallet som gäller. Elouise ska longeras och Josefine ska rida jämte så ska jag ja en liten mini lektion samtidigt.

Ses här lite senare, ny dag och nya tag!

Likes

Comments

Usch vilken dag. Är så trött och nerstämd och hade verkligen en jobbig första skoldag.
Allt blev helt ur planering för mig och min bloggtid försvann helt.
Säger godnatt nu så ses vi här imon igen. Då kommer det massa inlägg!

Godnatt <3


Gjorde denna på Facebook för ett tag sen. Stämmer ganska bra på hur jag är och hur saker och ting påverkar mig. Vilket leder till dagar som dessa.

Likes

Comments

Jaha då har denna dagen gått med.
Saknar redan Kristoffer som åkte hem runt fyra tiden eller vad kl nu va haha! Som tur va lämnade han sin tröja så jag kan sova i den <3 låter nog lite mesigt men känns riktigt bra.
Josefine kom förbi, vi åkte till stallet ihop och jag visade mitt jobb med zita i både longering och i ridningen. Även hanteringen inne i stallet. Måste dock erkänna att jag blev lite besviken på Zita som betedde sig mer bråkig än vad hon har vart. Alla kan inte ha en bra dag och det är bara att acceptera!
Jag hoppas att Josefine blev glad iallafall och att hon inte jämförde sig allt för mycket med mig. Jag har haft mer hästar än henne och vart med mycket mer inom hästvärlden. Har bara haft "problemhästar" med så en häst som Zita har varit riktigt kul att jobba med. Tillskillnad från Josefine som fick en lite för svår häst som första häst. Men det ska nog gå bra!

Efter stallet åkte jag och Josse hem till mig. Vi gjorde planeringar. Jag gjorde en för mig och Elouise sedan gjorde jag en åt Josse och Zita fast Josse hjälpte till såklart. Vi kommer träna mycket ihop. Alltså kommer jag ha lite lektioner för Josse så hon får el hjälp på vägen nu. Hoppas det kommer blir en positiv grej! Vi bakade också chokladbollar och myste lite. Kvalitetstid med bästi med andra ord<3
Sedan åkte hon hem och då kollade jag på farmen ihop med mamma, sedan fortsatte jag se på Wallander som började vid 21:00

Gick nyss upp till sängen och har tagit på mig Kristoffers tjocktröja och mina pyjamasbyxor. Satte även på fläkten så jag kan få lite värme! Fryser så sjukt mycket!


Avslutar denna dagen, helgen, veckan med att skriva godnatt. Så godnatt hörni!

Likes

Comments

...för bättre kontrakt med din häst.

Förra helgen läste jag ett blogginlägg på Nellie Berntssons blogg. Där skrev hon 5tips för att bli en bättre ryttare.
Jag blev väldigt inspirerad då jag tycker att relationen med sin häst är lite grunden till att bli en duktig ryttare. Jag tror att även om man rider runt på 10 olika hästar och bli en duktig ryttare, tror jag man inte alls får samma känsla som om man har en relation till hästen. Det är vad jag anser och jag har verkligen fått det som på ett kvitto nu när jag tagit hand om Zita. Jag tror aldrig jag hade klarat göra allt det med Zita som jag faktiskt gjort om vi inte fått den här kontakten och förtroendet för varandra.
Jag får ganska ofta höra av olika människor att jag kan prata med hästar.
Men jag pratar inte med dom, jag kommunicera med dom på deras eget språk. Det är mitt tips 1.
Om man lyssnar på hästen, läser av den och acceptera hästens "space" så bygger bara det en massa. Om man går själv och bara gör allt på rutin utan att tänka kan det bli som en störning och det påverkar hästen och ryttaren. Ett exempel är om hästen kanske blir irriterad när man borstar under magen. Lyssna man inte på hästens signaler, som öronen som lägger sig bakåt, svansen som börjar vifta och kanske tom ett ben som lyfter. Elouise tycker inte om att bli borstad under magen. Därför brukar jag ta ryktborsten som är mycket mjukare och bästa med=inga sura miner.

Tips 2. Ditt humör speglar hästen. Är ditt humör dåligt, arg eller sur så är det ingen mening med att sadla och sitta upp för att träna. Då är det bättre att låta hästen stå den dagen och mysa med den istället för att bli på bra humör. Det märks direkt på Elouise jag är på dåligt humör när jag ska rida. Hon blir helt skänkeldöv och försöker bara att sticka iväg i trav och galopp.
Är säkert ingen ny grej men det gör mer än vad man tror om humöret är dåligt.

Tips 3. Ditt beteende. Är du allmänt nonchalant eller väldigt försiktig eller väldigt hårdhänt kan det bli ett sätt för hästen att börja styra dig. Tex om du alltid är väldigt försiktig och inte vågar ta platsen och va den som bestämmer kan det påverka. Tex om du leder hästen och det beter sig väldigt "stor" och stark. Istället för att kanske göra något åt saken så kanske du bara följer med där som en liten vante. Då kan det bli som ett sätt för hästen att börja ta över dig för du klarar helt enkelt inte av den.
Min lillasyster lånade en häst från High Chaparral där jag jobbade i somras. Men när han kom började han bete sig väldigt konstigt. Han tog över oss alla och ingen vågade riktigt ta hand om honom. Han kunde komma börja sparka och attackera om man skulle hämta en häst i hagen. När Johanna skulle rida honom en gång slängde han av henne. Det va just för att hon va osäker och vågade inte riktigt bestämma över honom. Då utnyttjade han de och bockade så hon ramlade av. Nästa gång hon skulle rida honom betedde han sig lika dant och Johanna visste det gör jag så kommer han bocka. Så vi bestämde att jag skulle rida honom. Från dag ett när jag red honom hade jag krav. När mina krav blev för jobbiga började han bocka. Alltså så orkade han inte jobba. Om man krävde lite mer, speciellt i galoppen började han bocka. Jag har ganska bra balans så jag höll ju mig kvar och när han gjorde det nästa gång sa jag ifrån ordentligt med en gång och då slutade han.
Det gäller att vara snäll med hård när man kommer i situationer där hästen faktiskt försöker överta dig.

Tips 4. Alltid behålla lugnet. Hästarna som jag skrev innan speglar så sjukt mycket sin ryttare. Ibland kan man hamna i situationer där man blir stressad eller orolig. Hästen märker det och då blir situationen 100 gånger värre. Ett exempel var när jag hade en foderhäst som hette Pippi. Jag och mamma skulle rida ut ev fin solig sommardag och bara skritta. Mamma red Pippi och jag Elouise. När mamma rider lufsar hon och åker häst. Pippi är trafiksäker och blir sällan uppstressad över situationer där det händer mycket. Vi kom på landvägen här hemma och det kom blir från båda hållen ganska fort, det va en hund som skällde konstant, en granne som höll på att klippa häck eller gräs kommer inte ihåg och ett gäng getter som bräkte fruktansvärt mycket. Pippi blev osäker och mamma blev ännu mer osäker. Vilket resulterade i att Pippi hoppade ut mitt på vägen och började snurra runt och slänga sig. Gör inte saken bättre att mamma skriker i panik Lovisa hjälp!! Så jag slängde mig av Elouise, tog tag i Pippis tyglar och gick ner i åkern. Stod sedan där i drygt 5min och pratade lite med Pippi så hon skulle bli lugn igen. Sedan kunde vi fortsätta utan problem.
Litar du på din häst och är lugn löser man oftast väldigt många problem. Det har jag märkt på många hästar. Elouise kan bli jätte frustrerad ibland om hon vill göra en annan sak mot vad jag ber henne om. Då kan hon hopp fram som en liten kanin eller små stegra. Sitter jag bara lugnt och låter henne hålla på och sen försöker igen så brukar problemet vara löst ;).

Tips 5. Mitt sista tips som är kärlek. Ger du kärlek till din häst, godis, pussar, kramar, beröm, och verkligen älskar den kommer ni komma långt. Jag kan stå i 5min och mysa med Elouise och hon verkligen älskar det! Om hästen vet om och känner kärleken till den kommer man få så mycket tillbaka som man aldrig kunnat tro innan!
En sak som jag märkt gjorde susen på Zita va beröm. När vi tränade skänkelvikningar igår och jag berömde henne jätte mycket efter första förflyttningen gjorde hon varje skänkelvikning med öron sol spjut framåt och frustade hela tiden. Hon fick såklart beröm för varje hon gjorde vilket gav verkligen under!

Detta är sånna basictips som alla ryttare jämt skulle försöka leva upp till och tänka på. Jag tycker det iallafall och ju mer man jobbar med hästen desto bättre kontakt kommer man få.

Så kära hästläsare, vad tycker ni? Alla har olika åsikter om ämnen som detta. Men det här är mina tips och något jag jämt ta hänsyn till när jag jobbar med hästar.


Alltid öronen framåt när man myser<3

Likes

Comments

Har ni sovit gott hjärtisar? ;)
Det har jag gjort, ihop med världens bästa pojkvän vid min sida<3
Vi steg upp 07.15 idag och åkte ner till stallet. Vi släppte ut hästarna, mockade Elouise och zitas Box, la in hö och vatten i boxen och förberedde den blötlagda maten.
Så kul när Kristoffer tar sig tiden och följer med mig till mitt "liv".
Jag kom på när jag kom hem att egentligen hade jag inte behövt fixa zitas Box eftersom Josefine kom hem igår kväll. Men allt gick bara på rutin haha!

Hemma igen för någon timme sen och vi har käkat frukost ihop med mamma och pappa. Jag tänkte skriva lite inlägg och förbereda med nu innan dagen fortsätter. Ska upp och bädda sängen med för det tror jag Kristofer inte gjorde ;).

Imon börjar skolan igen. Ska bli kul faktiskt. Försöker lägga så mycket fokus som möjligt på mitt körande. Jag vill bli duktig, riktigt duktig!

Ses här lite senare!


Likes

Comments