Lovisa

Nu är Santa igång igen och jag och en annan tjej rider henne just nu. Hon är helt igångsatt och rider på som vanligt, så igår la jag fram lite galoppbommar. Mest för att träna på lydnaden, hon ska lyssna på mig i varje steg och inte dra mot hinderna.

Red först dressyr första halvtimmen och galopperade så sakta jag bara kunde och hon gick såååå fint. Sen la jag fram tre galoppbommar, med ett galoppsprång mellan varje och den i mitten var upphöjd. Hon gick super på de. Så jag höjde mitten bommen och rullade in de andra bommarna så jag hade galoppbom innan och efter hindret. Hon gick super sakta och kunde verkligen känna energin i hennes galopp. Världens finaste Santa. Synd bara jag inte hade någon som filmade...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Santa har varit väldigt ostabil ett tag nu, vart halt fram och tillbaka i flera dagar. Från början trodde vi hon hade överansträngt en sena eller möjligtvis fått in smuts och skit i ett sår på bakbenet nere vid kotan. Men vi gjorde rent det och såret läkte fint. Så det var det inte, på vänster framben har hon förmodligen slagit sig själv i hagen då hon har en stor knöl på insidan av benet.

Men hon visade inte att han ont i frambenet och hältan försvann för några dagar. Vi ringde in en veterinär för ca 3 veckor sen, hon sa att Santa har ont i bak knäna där av den kommande och gående hältan. Så då fick hon stå med kortison i 1 vecka och sedan promeneras i 2 veckor. Å nu är det dags att börja rida igång henne, så idag ska vi skritta ut. Lite synd bara att det inte är så jätte fint väder.

Nu hoppas jag iaf på det bästa och att hon blir bra igen, vill ut på tävlingsbanorna men vi får se hur det går. Mycket jobb dit, både med mig själv och henne. Men vi får se och hoppas på det bästa.

Likes

Comments

Kan man verkligen skola om en travhäst till en vanligt ridhäst? Kan de verkligen få galoppen? Kommer galoppen att vara passaktig?

Så många frågor och så många människor som dömmer " gamla travare " utan att de vet vad de pratar om. De går runt och säger att " den där häst är en gammal travare, vad kan man göra på den då?"

Blir så irriterad, har en häst startat i travet eller inte men fortfarande är ett varmblod så kan de bli vanliga fina ridhästar. Punk.

Att skola om en travare till ridhäst kräver energi, tid och tålamod. Det kommer inte gå på en dag utan det kommer ta tid. Tänk dig att sätta dig på en häst som inte vet hur skänkeln fungerar, den får inte galoppera för då gör den ju fel, eller? En häst som gått på travet vet att den absolut inte får galoppera, men när man sedan säger åt hästen att den ska ta galopp och att den ska fortsätta galoppera så säger man ju åt den att göra något som den egentligen inte får göra. Därför måste man vara övertydlig med vad man vill och ge så mycket beröm som möjligt när hästen gör rätt.

Det kommer vara pass blandad galopp i början och det kommer inte gå som rinnande vatten på en gång. Men om man vill kunna skola om "gamla travare" måste man se de som vilken häst som helst, se det som en unghäst som du måste lära galoppen på. Bara det att den här hästen vet vad den ska göra om du använder tyglarna och drar den i munnen. Den vet vad det betyder.

Hur blir det sen då? En travare kan väll aldrig bli bra på att hoppa?


Struntprat! Klart en travare kan bli bra på att hoppa, kanske inte världsklasser upp emot 150cm men att kunna hoppa en bana på 1m ska inte vara något problem. Även det här kommer ta tid, men med rätt träning och med ryttare eller tränare som vet vad de håller på med kommer det att gå. Rid på en volt med ett litet hinder på 50/60 då måste hästen nästan automatiskt landa i galopp och om du rider på en volt underlättar du att den landar i rätt.

Jag vet själv att det går att får en travare till ridhäst, Björne har gått på travet förut. När jag red han första gången kunde han knappt galopp och han hade plocke pinn när vi skulle hoppa studs.

Han orkade inte bära sig i kort lugn trav heller utan då la han bara av till skritt eller så sprang han bara på.

Just nu har vi en häst som vi hoppar banor på 80/90 med och med en nästan helt ren galopp, han är svin fin i dressyren och det finns inget bättre än att rida han tills man knappt har något i handen längre. När han bygger upp mera muskler kommer han bli så himla fin.

Så säg mig, kan en travare inte blir en riktigt fin ridhäst?

Likes

Comments

I torsdags var jag och Santa på vår första träningtävling, trots 16- så trotsade vi vädret och åkte iväg mot ridklubben. Det var så kallt jah tror inte ens ni förstår. Jag glömde mina ridskor hemma så var tvungen att ta min stövlar som spruckit upp i dragkedjan, vilket de även gjorde då. Så red alltså med en stövel halvöppen. Santa var super fin och duktig.

Vi hade en fin runda förutom att jag red en taskig sväng och hon hade kors genom hela svängen så kommunikationen mellan oss fungerade inte riktigt så ett ned. Men det var ju trots allt 16- ute så vi får skylla lite på temperaturen också.

Hindren låg på 80 eftersom det var vår första tur iväg och första träningstävling. Nästa gång blir det nog en 90 runda. 👍🏻

Likes

Comments

Va ett tag sen jag skrev ett inlägg men sist jag skrev ett dog telefonen och allt försvann så pallade inte skriva om det.

Var i stallet i tisdags å då hade Santa inte mått så jätte bra, hon var varm och låg ned. Så vi drog ned på kraften och blandade upp hennes hö med lägre hö. Ifall det var någon sorts av kolik hon kände av.

Fick skritta henne lugnt i paddoken då. Hon kändes inte så seg och var rätt pigg så på onsdagen hoppade vi. Det gick bra, förutom att min kompis flög av sin häst 2 ggr.

Igår hade vi öppet hus i skolan, det var kul. Vi på natur hade fysik å biologi. På fysiken gjorde vi en labb, vi fick en fjäder som vi hängde upp och så fick vi vikter 50 och 100g. Sen skulle vi kolla hur långt fjädern åkte ner per gram. Och sen fick vi ett föremål som massan var okänd på, och så skulle vi bestämma dens massa. Vi fick 129,7g och den vägde 130,7 g så bara 0,77% ifrån!!

På biologin kollade vi på olika saker i mikroskop, tex ett hårstrå, bakterier och insekter. Det var intressant, man fick se celler och på brand kunde man se klorofyllet, som gör fotosyntesen.

Likes

Comments

Nu när jag börjat rida Santa på riktigt har jag satt upp som mål att vi i sommar ska vara med i en klass på Avesta ridklubbs hopp meeting. Vilken höjd vet jag inte, men hoppas på 1m iaf. Fram tills det gäller hårdträning, men får såklart inte glömma att hon måste vila och få ridas ut någon gång så hon får livsglädjen tillbaka.

Även fast det är hoppning vi satsar på är det inte hoppningen jag tänker rida mest, för höga hinder det kan hon ta sig över. Det är rytmen och farten vi framförallt kommer jobba på. Inte springa innan inte springa efter. Lyssna på mina behov och jag ska lyssna på hennes. Mycket kontrollövningar med låga hinder och mycket mycket dressyr. Lite så hade jag tänkt lägga upp nästkommande halvår.

Just det här är ett av de små målen jag satt upp för mig själv under livet. Det behöver inte vara mål du ska uppnå om ett halvår, det kan vara saker du ska klara av imorgon eller i slutet av veckan. Att sätta upp ett stort mål och sen små mål på vägen är nyttigt och ger mycket.

Så att ha någon sorts av mål i livet är viktigt, iaf enligt mig. Kan vara vad du ska göra när du slutat skolan, vad du ska jobba med eller vart du tänker resa. Det gör att livet får lite mer mening och man kommer alltid ha det där i bakhuvudet när man mår som sämst att "juste, kämpa och du kommer klara det".

Här är en video från igår. Vi hade tänkt rida ut därav den fina outfiten, men det var jakt så vi gick in i ridhuset ist. Blir att rida ut imorgon i mörkret ist.

Likes

Comments

Fredag igen yeey, har dock inte gjort något produktivt. Har bara kollat film, men antar att det är okej ibland det också.
Så här kommer tips om bra hästfilmer/dokumentärer:

1. Buck (2011) dokumentär
Buck Brannaman blev som liten misshandlad av sin pappa. Efter att hans mamma dog trodde han inte han skulle klara sig levande. Hans fotbollstränare räddade honom när han sett hans piskmärken på ryggen.
Buck föll för hästarna och är idag en framgångsrik tränare i naturlig horsemanship.Följ Bucks liv när han åker runt i USA där han håller i kliniker året om. Han lär människor hur man genom små hjälper från marken kan få en häst så lydig.

Den här filmen var jävligt inspirerande och jag tycker alla som rider ska ta sig tid att se den här filmen. Det är som att han pratar med hästarna, han vet exakt vad han ska göra och hästarna lyssnar så otroligt bra på honom. Han får en häst som aldrig varit i en transport att lasta sig själv utan att ens röra vid den.

2. Unbranded (2015) dokumentär
Fyra män har köpt in vilda mustanger och ska tillsammans rida in de och träna de så att de senare ska kunna rida ifrån Mexikosgräns till Kanada.

Jätte grym film, här får man en insikt i cowboyens liv och hur tåliga dessa vilda hästar egentligen är. Det är vissa hemska scener i filmen, tex när en häst ramlar ner för en bergsluttning. Men det fantastiska är att hästen fortfarande är hel efter det och fortsätter resan som att inget hänt.

Rekommenderar denna starkt.

3. The Sunday Horse (2016) film
Baserade på en verklig händelse.
Debi Walden växer upp i en fattig familj, hon faller för ridningen och hennes föräldrar kämpar med att betala utgifterna. Debi är en naturbegåvning och vinner som liten juniors championships.
Nu när hon är äldre har föräldrarna slutat betala åt henne och ändå kontakten med hästar som har är som stalldräng i ett av de fina familjernas stall.
Tills hon träffar en kille, som får upp henne i sadeln igen och får henne att hoppa hinder så ägarna ser. Efter det siktar hon mot OS.

Tycker den här filmens story var riktigt bra och när jag fick reda på att den var verklighetsbaserad blev jag helt häpen. Lite sådär chessy som vissa filmer kan vara, tex när hon provrider en häst och hoppar över paddokräcktet och lite sånt. Annars bra film med bra budskap.

Måste säga att Debi Walden är en av mina förebilder just nu.

4. Storm rider (2013) film
Tonåringen Dani lever ett lyxliv, med en egen häst som är värd flera hundra tusen. Men blir efter vissa omständigheter tvungen att sälja hästen och flytta till sin farbror Sam som bor på en ranch. Hon får där en mula som hon tränar upp och rider in.

Bra film, men inget jag skulle se igen. Värd att se dock då den har bra budskap och bra handling.

Likes

Comments

4 April 2015 satt jag för första gången på Björne. En varmblodshingst som gått på banan 1 år, sen fick han hjärtmuskelinflammation, som de mirakulöst kunde bota. Inte ett ärr på hjärtat och det största hjärtat en häst jag någonsin träffat haft. Även fast han var hingst så var han hur cool som helst. Dummade sig inte på 1,5 år, tills vi bestämt att sälja honom. Tror han kände av det, det var då han började ställa sig. Så fort jag la på skänkeln va det upp på bakbena. Iaf, första gången jag red Björne var på en hoppträning, tror ni han kunde galoppera i höger? Tror ni han kunde hoppa studs? Tror ni man kände av när han skulle hoppa av i slängtravsgalopp?
Svar nej. Han kunde galoppera i vänster, det gick bra. Men det var passigt. Han kunde absolut inte galoppera i höger. Det gick inte alls. När vi skulle hoppa studs på medelinjen rev han varenda hinder, han hade plockepinn. Ingen kontroll alls på vart han satte fötterna och det gick så fort. Han ville ju hoppa men han visste inte riktigt hur han skulle vara så snabb i fötterna. När vi hoppade ett vanligt räcke på typ 70 cm stannade han för att jag tvekade. Jag tycker att 70 cm var högt då, han kände av att jag tvekade och så fort det hände stannade han.

Våren blev till sommar och vi hade kämpat med den där höger galoppen både jag och ägaren Karin. Det började ta sig, hoppningen gick bättre och vi kunde hoppa hinder efter varandra. Typ kombinationer, inte studs.
Jag åkte till England i 3 veckor och under tiden red en kille som heter Adel honom. Han är våran hopptränare just nu, eller det säger jag iaf för han är så jävla duktig. Han kommer från Syrien och har där tävlat väldigt höga klasser.

När jag kom hem igen hade han kämpat så jäääävla mycket med hans galopp och det hade gett resultat. Han hade hoppat Björne upp mot 1m. Han har väldigt höga krav på hästarna men det fungerade.

I slutet av sommaren hoppade vi mer och började hoppa banor. Så vi anmälde oss till en Pay'n jump i slutet av augusti. Hoppade då 40cm och 70cm. Var så jävla nervös i 70cm och höll inte i honom alls. Han rev en oxer, men ändå bara 4 fel.

Vi stod under tiden i ett stall i olsbenning, världens minsta paddock. Hårt underlag, nästan ingen belysning på kvällen. Men fina ridvägar. Stallet var fint och under sommaren kunde man gå ner till grannen och låna deras paddock som var lite större och hade mjukare underlag och hinder.

Under vinterhalvåret var det inte så inte jätte kallt och paddoken var rätt så mjuk fram till december. Då började det bli kallt. -20 och vi kunde inte rida, det var för kallt.

I januari/ februari flyttade vi hästarna till folkärna och där har vi både ridhus och en paddock som är ca 5 gånger så stor som den i olsbenning.

Mycket skit snack om att vi hade travare, för de kunde ju inte hoppa? Fick höra att jag aldrig kunde ta mig någonstans med en travare om jag nu trodde det. Sånt gör mig arg, då vill jag bara bevisa för de att jo, det kan jag. Även om det inte handlar om att vi skulle ta oss upp till regionala tävlingar och hoppa 110 så tog vi oss en lång bit på vägen. Jag satt och red runt på en "dålig travare" och hoppade banor hemma på träning på 1m/1.10m och även fast vi rev och han stannade och jag började gråta så gjorde vi det. Jag styrde runt Björn på en 1m bana och det stärkte mitt och hans självförtroende så extremt jävla mycket. Vi har inte klättrar i resultat på tävlingar och vi har aldrig haft en bra runda på en lokaltävling. Tävlade honom en gång lokalt och det gick så extremt dåligt, strök mig i 90 för det skulle varit min första 90 start men tyckte det av någon anledning kändes för högt.

Så vi åkte hem med dåliga upplevelser och startar helgen efter en pay'n jump på 60 och 70 för att få tillbaka känslan. Tror vi nollade de rundorna. Det kändes kanske löjligt att hoppa så lågt just då, men i längden hjälpte det oss.

Vi kom så lång bit påvägen, vi tävlade efter exakt samma förutsättningar som alla andra. Du kanske red en fin häst som kunde galopper och hoppa. Och du hoppar rundor på 80, 90. Och kollar snett på mig som kommer med en travare, men vi presenterade lika. Vi fick lika mycket fel eller så var båda felfria och du såg ned på mig pga min hästs ras. För att han var en "dålig gammal travare". Du såg en dålig häst pga denna bakgrund, men det du inte såg då? Hur mycket jag kämpat, både med mig själv och hästen, hur mycket tid vi lagt ner för att komma dit vi är, hur mycket tålamod det krävs eller hur mycket vi offrat? Det tänkte du aldrig på va? För du har hela ditt liv åkt på en räkmacka men bra hästar, föräldrar som ställer upp och är intresserade, bra dyra tränare. Men nej, du ser en travare å du flinar. För hur vi kom dit, resan, den bryr du dig inte om. Inte ditt problem.

Min och Björnes resa avslutades med en rivning i både 80cm och 90cm där jag inte kände en ända tvekan för höjden. Det som jag gjorde förut som gjorde att han stannade på nästa varje tävling. Vi avslutade våran resa på absolut bästa möjligaste sätt och jag är så glad att jag fick rida honom.

Den hästen har gett mig självförtroende, erfarenheter och han har hjälpt mig i ridningen så mycket. Han had hjälpt mig utvecklas såå extremt. Innan jag red honom trodde jag att jag var duktig. Just nu överraskar jag mig själv i bland. Jag red på en av stallets svåraste hästar och hoppade samma höjder som folk som haft samma häst i flera år. Vi kämpade och vi tog oss sån lång bit på vägen. Sen ska jag ju absolut inte säga något om de som tävlade samma klasser som mig för de kan själva ha kämpat med något. Men när ni går runt i stallet och snackar om mig och Björne på ett dåligt sätt kom då ihåg att vi presterade lika på samma klasser. Vi kämpade och vi klarade det.

Nej den här hästen utvecklades inte så pass att vi kunde strata högs klasser, men han gav mig så mycket mer. Så mitt svar på det påståendet är:
En häst kan ge dig så mycket mer än bara vinster, erfarenheter för resten av ditt liv, minne du aldrig kommer glömma. Du kommer få respekt för människor som köpt en häst och utbildat den själv, som har varit varenda vaken timme i stallet. Trimmat hästen varje dag, försökt fått den bra. När man misslyckas blir man arg, man kan bli så besviken. Men det är en del av verkligheten. Inget går på rullande band, hinder förekommer överallt. Men när du väl får den där hästen du kämpat så jävla otroligt mycket med. Då är det värt varenda öre du lagt ned, varje sekund, varje tår, varje blåmärke.
En häst är en häst, spelar ingen roll på ras de kan fortfarande utvecklas
.

Gjorde en video från videos och bilder jag hade på mobilen. Som ni ser går det inte alltid bra, jag rev nästan varje hinder i en 90 klass i början av sommaren och i slutet hoppade han en 90 klass med endast en rivning. Det kallar jag framsteg.

Ska göra en video till sen men videos från april 2015 till september 2016, så ska ni få se våran utveckling.

Likes

Comments

Har som sagt varit hemma tisdag och idag, så missade dagens biologi lektion. Sista lektionen innan provet, får hoppas på det bästa. Tog iaf med mig biologi grejerna hem som tur är. Så blir att plugga biologi idag och så prov imorgon.

Har även tyska läxa tills på fredag så lär väll plugga lite glosor😓

Bästa jag tänkte att jag hade matte å fysik på tisdag så tog ej med böckerna hem i måndags och har fysik läxa tills imorgon. Men kommer ej kunna göra den för behöver mina anteckningar. Men får fixa den över helgen. Matten kommer jag också behöva ta hem. Har missat två lektioner och kommer ha missat så mkt på de. Nya saker varje lektion. Vilket är lite surt om man blir sjuk...

Likes

Comments

Inga inlägg nu på några dagar, men har inte alls mått nå bra. Har haft jätte ont i magen och varit hemma från skolan.

Red markarbete i måndags, vi hade 7 galoppbommar, och den i mitten höjde vi upp. Gick inte så jätte bra från början, så vi tog bort två bommar så vi hade en bom 7 meter en bom 3,5 m upphöjdbom 3,5m bom 7 m bom.

Fast la till de andra bommarna i slutet också gick det bra.

Likes

Comments