Lovisa

Ny häst i stallet!! (Ja igen)
Karin har köpt en ny häst, eftersom Santa inte verkar bli bra igen och inte håller för hoppning. Så Karin ville köpa en häst som håller och som är yngre. Sunshine är ett sto född 2009, fina och stora steg. Tror dock hon sitter fast någonstans då hon gärna skjuter ut rumpan om man ställer henne i vänster varvet och rycker en aning med huvudet då man har henne i form. Hon är ungefär som Santa var när vi fick henne, lite svårt att hålla formen i galoppfattningar och springer på lite. Men som sagt stort fint steg bara man rider igång henne så hon blir varm.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Som sagt så startade jag en 60 och en 80 klass idag. Vilket gick super💪🏼Vi nollade båda rundorna och fick in en väldigt bra känsla med henne. Och felen jag gjorde rättade hon till, som ett team. Hon blir väldigt stark mellan hindren, så hon drar omkull mig vilket gör att jag blir i obalans och det påverkar ju henne också. Men jag tyckte vi fixade det rätt bra ändå. Nästa helg blir det en lokaltävling, med en 80 start. Vi ska starta 80 några gånger nu innan vi höjer så att vi verkligen känner oss bekväma med varandra på banan.

Här är videon från idag👏🏼

Likes

Comments

Eftersom jag ska starta en 60 och en 80 klass på söndag så va det hoppning som stod på schemat igår. Det gick bra, och vi fick in en bra känsla i slutet. Även fast jag var helt slut i huvudet från skolan så gick det helt okej och hästen gjorde sitt bästa med en ryttare som knappt kunde rida igår. Men men, så är det ibland.
Här är lite små videos från igår.

Bilderna är från när jag hoppade förra veckan, det tar sig nu 🙏🏻🙏🏻

Likes

Comments

Nu är Santa bra och hel igen, vi hoppade en 60 cm klass för två veckor sen som gick super. Hade henne där jag ville ha henne och hon lyssnade på mig super bra. Dock blir det alltid lite knas innan vi kommer in på banan, hon vill inte skritta och vägrar gå framåt. När jag då ska driva backar hon och tillslut ställer hon sig, om jag inte hinner vända henne innan. Så hon ställde sig med mig ett par gånger innan vi skulle in på framhoppningen. Just höjden va absolut ingen problem så allt vi gjorde den här rundan var mest för att hon ska lyssna på mig, och för att vi tsm som ett team skulle få en bra känsla till nästa gång. Vilket vi absolut fick.
Så här är videon från då. Hela videon fick inte plats, men vi nollade iaf

Likes

Comments

Skrev igår till Santas förra äger och frågade lite saker om henne, riktigt kul att hon frågade och tror hon tyckte det var lika kul att jag hörde av mig. Hon kallade tydligen Santa för Lina när hon hade henne å fick reda på lite saker om henne.

För någon vecka sen startade jag och Santa en 60 klass på en payn jump bara för att pröva. För att känna igenom henne liksom, så jag vet hur hon reagerar nu. Innan framhoppningen och innan vi kom in på banan var det mer på 2 ben än 4. Är något som lär tränas bort.
Iaf, känslan på banan va fantastiskt och hon lyssnade strålande på mig. Så nästa gång blir det lite högre. Så får vi se hur lång tid det tar innan vi är ute på en lokaltävling.

Hoppade en liten bana i tisdags och la hinderna på 80/90 och hon var strålande. Framme för skänken men ändå lyssnade på mig. Jag är så van att rida Björne i hoppningen och hade kunde inte alls sköta det mesta själv så jag är ofta på och stör Santa i det hon gör. Vilket oftast resulterar till att vi river. Så jag lär lita mer på henne och låta henne sköta det mesta de sista sprången innan hindret.

Likes

Comments

Nu är Santa igång igen och jag och en annan tjej rider henne just nu. Hon är helt igångsatt och rider på som vanligt, så igår la jag fram lite galoppbommar. Mest för att träna på lydnaden, hon ska lyssna på mig i varje steg och inte dra mot hinderna.

Red först dressyr första halvtimmen och galopperade så sakta jag bara kunde och hon gick såååå fint. Sen la jag fram tre galoppbommar, med ett galoppsprång mellan varje och den i mitten var upphöjd. Hon gick super på de. Så jag höjde mitten bommen och rullade in de andra bommarna så jag hade galoppbom innan och efter hindret. Hon gick super sakta och kunde verkligen känna energin i hennes galopp. Världens finaste Santa. Synd bara jag inte hade någon som filmade...

Likes

Comments

Santa har varit väldigt ostabil ett tag nu, vart halt fram och tillbaka i flera dagar. Från början trodde vi hon hade överansträngt en sena eller möjligtvis fått in smuts och skit i ett sår på bakbenet nere vid kotan. Men vi gjorde rent det och såret läkte fint. Så det var det inte, på vänster framben har hon förmodligen slagit sig själv i hagen då hon har en stor knöl på insidan av benet.

Men hon visade inte att han ont i frambenet och hältan försvann för några dagar. Vi ringde in en veterinär för ca 3 veckor sen, hon sa att Santa har ont i bak knäna där av den kommande och gående hältan. Så då fick hon stå med kortison i 1 vecka och sedan promeneras i 2 veckor. Å nu är det dags att börja rida igång henne, så idag ska vi skritta ut. Lite synd bara att det inte är så jätte fint väder.

Nu hoppas jag iaf på det bästa och att hon blir bra igen, vill ut på tävlingsbanorna men vi får se hur det går. Mycket jobb dit, både med mig själv och henne. Men vi får se och hoppas på det bästa.

Likes

Comments

Kan man verkligen skola om en travhäst till en vanligt ridhäst? Kan de verkligen få galoppen? Kommer galoppen att vara passaktig?

Så många frågor och så många människor som dömmer " gamla travare " utan att de vet vad de pratar om. De går runt och säger att " den där häst är en gammal travare, vad kan man göra på den då?"

Blir så irriterad, har en häst startat i travet eller inte men fortfarande är ett varmblod så kan de bli vanliga fina ridhästar. Punk.

Att skola om en travare till ridhäst kräver energi, tid och tålamod. Det kommer inte gå på en dag utan det kommer ta tid. Tänk dig att sätta dig på en häst som inte vet hur skänkeln fungerar, den får inte galoppera för då gör den ju fel, eller? En häst som gått på travet vet att den absolut inte får galoppera, men när man sedan säger åt hästen att den ska ta galopp och att den ska fortsätta galoppera så säger man ju åt den att göra något som den egentligen inte får göra. Därför måste man vara övertydlig med vad man vill och ge så mycket beröm som möjligt när hästen gör rätt.

Det kommer vara pass blandad galopp i början och det kommer inte gå som rinnande vatten på en gång. Men om man vill kunna skola om "gamla travare" måste man se de som vilken häst som helst, se det som en unghäst som du måste lära galoppen på. Bara det att den här hästen vet vad den ska göra om du använder tyglarna och drar den i munnen. Den vet vad det betyder.

Hur blir det sen då? En travare kan väll aldrig bli bra på att hoppa?


Struntprat! Klart en travare kan bli bra på att hoppa, kanske inte världsklasser upp emot 150cm men att kunna hoppa en bana på 1m ska inte vara något problem. Även det här kommer ta tid, men med rätt träning och med ryttare eller tränare som vet vad de håller på med kommer det att gå. Rid på en volt med ett litet hinder på 50/60 då måste hästen nästan automatiskt landa i galopp och om du rider på en volt underlättar du att den landar i rätt.

Jag vet själv att det går att får en travare till ridhäst, Björne har gått på travet förut. När jag red han första gången kunde han knappt galopp och han hade plocke pinn när vi skulle hoppa studs.

Han orkade inte bära sig i kort lugn trav heller utan då la han bara av till skritt eller så sprang han bara på.

Just nu har vi en häst som vi hoppar banor på 80/90 med och med en nästan helt ren galopp, han är svin fin i dressyren och det finns inget bättre än att rida han tills man knappt har något i handen längre. När han bygger upp mera muskler kommer han bli så himla fin.

Så säg mig, kan en travare inte blir en riktigt fin ridhäst?

Likes

Comments

I torsdags var jag och Santa på vår första träningtävling, trots 16- så trotsade vi vädret och åkte iväg mot ridklubben. Det var så kallt jah tror inte ens ni förstår. Jag glömde mina ridskor hemma så var tvungen att ta min stövlar som spruckit upp i dragkedjan, vilket de även gjorde då. Så red alltså med en stövel halvöppen. Santa var super fin och duktig.

Vi hade en fin runda förutom att jag red en taskig sväng och hon hade kors genom hela svängen så kommunikationen mellan oss fungerade inte riktigt så ett ned. Men det var ju trots allt 16- ute så vi får skylla lite på temperaturen också.

Hindren låg på 80 eftersom det var vår första tur iväg och första träningstävling. Nästa gång blir det nog en 90 runda. 👍🏻

Likes

Comments

Va ett tag sen jag skrev ett inlägg men sist jag skrev ett dog telefonen och allt försvann så pallade inte skriva om det.

Var i stallet i tisdags å då hade Santa inte mått så jätte bra, hon var varm och låg ned. Så vi drog ned på kraften och blandade upp hennes hö med lägre hö. Ifall det var någon sorts av kolik hon kände av.

Fick skritta henne lugnt i paddoken då. Hon kändes inte så seg och var rätt pigg så på onsdagen hoppade vi. Det gick bra, förutom att min kompis flög av sin häst 2 ggr.

Igår hade vi öppet hus i skolan, det var kul. Vi på natur hade fysik å biologi. På fysiken gjorde vi en labb, vi fick en fjäder som vi hängde upp och så fick vi vikter 50 och 100g. Sen skulle vi kolla hur långt fjädern åkte ner per gram. Och sen fick vi ett föremål som massan var okänd på, och så skulle vi bestämma dens massa. Vi fick 129,7g och den vägde 130,7 g så bara 0,77% ifrån!!

På biologin kollade vi på olika saker i mikroskop, tex ett hårstrå, bakterier och insekter. Det var intressant, man fick se celler och på brand kunde man se klorofyllet, som gör fotosyntesen.

Likes

Comments