Stallet/ridpass/hästrelaterat

De senaste tre dagarna har varit fullt upp med grejer, först på lördagen var det säsongens sista tävling för mig. På söndagen var det min födelsedag och kalas och idag pissväder som innebar ingen ridning... Men i lördags hade jag faktiskt väldigt tur med vädret på tävlingen som tur var! När pappa och jag åkte ner till Botkyrka så var öste regnet ner och det såg verkligen inte ljust ut men när vi kommit fram till Botkyrka så blev det uppehåll och det lilla som kom medans vi var där kom ju dock precis när jag hoppade upp för att värma upp. Det gick helt okej inne på banan och det slutade på 61,842% och självklart en femteplats och precis utanför placering.. domaren var väldigt tråkig med procenten och den som van fick inte ens högre än 65%, lika tråkigt var underlaget på både framridningen och inne på banan. Underlaget på framridningen var som att rida runt i en gulaschsoppa, superblött och extremt djupt så jag red inte på halva banan då jag inte ville att Ivan skulle gå omkull eller något. Sen när man slafsat runt i det där en stund och sen ska äntligen få gå in i ridhuset så kommer man in till ett underlag som påminner om en bit baguette man lämnat framme i en vecka på skärbrädan utan att stänga påsen... stenhårt. Men även dessa förutsättningar och att ponnyn själv såg pokemos i varje hörn så får jag vara väldigt nöjd med resultatet! och det är jag.

På söndagen vaknar man upp till att det ösregnar och det slutar inte på hela dagen... så ridbanan var obrukbar och det gick även att inte rida ut i skogen då vi måste rida över en träspång och den blir väldigt hal när den är blöt. Så då fick hästarna vila och jag kunde koncentrera mig på att städa m.m.

Idag fortsatte det att regna så ridbanan är mer en sjö än en ridbana och hästarna själv börjar förvandlas till flodhästar där det står och har inget att göra i hagarna. Det var detsamma med uterittsvägarna idag som igår och rida gick inte det heller... då passade Madde, mamma och jag att åka in till granngården för att byta storlek på ett par stallskor jag fick i present för att sen åka till Ikea och handla nya hö-påsar. Vistelsen på granngården slutade med att jag var en Uhip-jacka, ett panband och ett par ridhandskar rikare! och självklart skorna i rätt storlek. Jag hade fått pengar i present att köpa en ny jacka för och jag hade tänkt köpa mig en uhip-jacka då jag fått prova min systers och den var jätteskön! långa armar som gör att man kan koncentrera sig på att den ska sitta bra i midjan! så nu kan det hellre bli vinter och snö som man kan rida på och ingen lera i hagarna tack...!

Köpte även nytt godis till hästarna och man kan säga att det var mer än godkänt när allas ansiktsuttryck är det här så fort man kommer nära med påsen...

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I morgon är det äntligen dax för tävling igen med Ivan! Det blir sista tävlingen för året och det kommer vara en LA:P1a i Botkyrka och jag har en väldigt bra känsla inför den! Ivan har gått som en klocka tack vare att jag har gjort allt rätt uppe på ryggen. Jag har haft en stor tendens till att vilja överställa honom i sidorna men där har polletten trillat ner och oj! Vad bra allt går då (härligt Bella att du för en gång skull fattar!) Jag tror även att det har gått så himla bra för att jag kunnat koncentrera mig bara på Ivan de senaste veckorna då Reine har varit avställd, han rullade sig på en sten precis bakom virveln och var helt öm i magen. Han hade även ett stort ödem under magen av sårvätska som inte såg klokt ut av händelsen! Som tur var behövde han inte stå i sjukruta utan han skulle gå i vanlig hage så han kunde röra på sig och hålla igång magen. Tur det då han är väldigt pigg och glad när man leder honom då han inte motionerat mer än lite promenader! Men nu är han igång igen och trappar upp svårhetsgraderna successivt...

För någon vecka sendan var även jag och Madde till Liqusini hästsport och tittade lite, det slutade dock med att jag köpte mig en ny kavaj i grå som jag alltid viljat ha! Superskön och passar min smala midja och långa armar jättebra! Så imorgon ska den invigas. Men det är inte bara kavajen som ska invigas utan min nya plastrons som jag fick igår i tidig födelsedagspresent av familjen! Har kollat på den massvis med gånger och nu har jag den! Så om jag inte rider snyggt får jag iallafall vara snygg😁

Plastronen är ifrån Equestian Stockholm och kavajen är i märket Montar! Har nog aldrig hör talas om det märket men gillar deras grejer väldigt mycket nu😁

Likes

Comments

Stallet/ridpass/hästrelaterat

Idag var det dax för DM för Uppland på Ledingenäs Dressage Club. Jag har haft en jättebra känsla hela veckan och Ivan har varit klockren varje pass! Jag kände redan på framridningen de första travstegen att det skulle gå bra. Inne på banan var väldigt taggad och hade väldigt mycket power i steget och allt bara flöt på så bra! Men självklart glömde jag bort banan en gång.. precis när jag red förbi där jag skulle rida in så kom jag på mig själv men domaren var snabb att plinga. Men som tur var det ingen koefficient så det gav inte alla så stor skada, istället för en 6a på ått-volten så blev det en fyra alltså. Det slutade på 67,3% och låg placerad in i det sista! Den näst sista ryttaren slog till med 69% och jag åkte ner till en femteplats. Såklart blev man lite småsur men såg det redan på ritten innan procenten kom att det var bra så blev inte så överraskad.

Madde och jag bestämde oss då för att åka och "tröst-äta" på Max men som tur är så träffar vi en kompis som börjar gratulera mig. Jag trodde hon bara gratulera mig för procenten och skämtar till om att jag alltid kommer precis utanför placering... men nej, det var inte det hon gratulerade mig för! Jag hade ju kommit trea i DM! Jag fattade ingenting, men tydligen så var två av de fyra som fått högre procent än mig varit från Stockholm och alltså bara tävlat individuellt! Madde och jag fick väldigt bråttom att få på Ivan och mig alla saker för att komma till prisutdelning som skulle starta snart. I all stress så glömde vi nästan att ta av transportskydden, det skulle vara kul att rida in med dem på prisutdelning😂 vi fick allt tänka om med tröst-ätandet och göra det till seger-äta istället!

Och självklart är det världens bästa fotograf  tagit bilderna! @anderssons som​ fotade (vad jag vet) alla ekipage i kategori D ponny på DM:et idag!

Likes

Comments

Stallet/ridpass/hästrelaterat

De senaste dagarna har jag tänkt på några saker, en sak är om jag ska klippa Ivan och hur om det sker och om man kanske ska prova ett annat bett på Ivan. Då Ivan får sån otroligt tjock nallebjörnspäls som även är otroligt lång svettas han en hel del på vinter om jag inte klipper honom så har jag en tanke på att klippa honom halft på något sätt i år, men jag vill även låta bli då jag vill täcka honom så lite som möjligt. Förra vintern klippte jag inte honom och fick den känslan om att han inte riktigt orkade anstränga sig riktigt till 100% och han svettades väldigt mycket. En häst med full vinterpäls som är svettig ska man inte slänga på ett täcke då man i det läget istället för att fortsätta hålla hästen varm när svetten avdunstar, så gör det motsatt inverkan och kyler ner hästen. Varför? jo, när man lägger handen på hästen kan man få den känslan att hästen är kall då pälsen som handen vidrör är sval. Men i själva fallet är det ungefär i uppskattning ungefär en femtedel av hårstrået som är svalt då det är den biten som är ute i "den friska luften". Resten av hårstrået är överlappat med andra hårstrån som har en otroligt liten svär runt sig av luft som isolerar värmen. När man då slänger på ett täcke pressar man den kalla luften in i pälsen och kyler ner den isolerade varma luften som är intakt med kroppen, alltså när man slänger på täcket på en svettig långhårig häst så gör man det inte någon riktig nytta. Nästa gång så prova att borra in fingrarna i pälsen och känn efter. Detta beror dock allt ifrån hur lång och tjock pälsen hästen har och kan alltså växla från häst till häst!

Men så kommer det till den delen om jag ska klippa honom. Det jag vet är att jag bara skulle göra någon sorts av halvklippning på honom. Förut gjorde vi helklippning på honom, förutom huvud och sadelläget dock. Det var vissa fall drygt då det hela tiden var ett evigt täckande. I box, hage, ridning... ja allt. Därför utesluter jag det. Men om jag bara klipper bogar och hals så skulle det nog ha en fördel då han inte kommer svettas lika mycket då för han svalkas av bättre då, men han få ändå ha kvar  päls över korset och mage m.m. och alltså inte behöver ländtäcken när jag rider! när jag skriver det låter det som en rätt bra ide men vi får se hur jag gör... Just nu tippar det åt halvklippning men blir det en extremt kall vinter (som jag inte tror det blir) kanske jag låter det det växa ut helt igen. Men man kanske ska börja klippa honom en runda och prova nu när vinterpälsen inte är så jättelång än, för ja.. Ivan sätter redan vinterpäls... så svaret på gåtan återstår och ser! 

Det här är en väldigt dålig bild men det är Ivans vinterpäls från förra vintern, EXTREM! Man kan förstå varför han svettas enkelt iallafall då det är som att springa runt med en extremt tjock dunjacka.

Likes

Comments

Stallet/ridpass/hästrelaterat

Idag gjorde jag för första gången mitt eget hästgodis, och kan säga att det verkligen inte var svårt! Jag följde inte något recept eller något sådant utan tänkte bara på vad mina hästar gillar bäst som Knäckebröd, äpple och morot. Sen om Ivan får bestämma helt och hållet så skulle han lägga till polkagrisar, kanelbullar, saft m.m. Iallafall kanelbullarna, äter man en nära Ivan får man passa sig... men nu ska alla hästar gilla godiset och då blir det basic. I dem här bitarna finns det bara sex ingredienser, men man kan säkerligen lägga till fler om man vill. Det man behöver för dem här satsen som räcker till ca. 70 bitar (beroende på storlek) är...

300 g knäckebröd
1 st äpple
4 st normalstora morötter
1 msk honung
En skvätt rapsolja
Vatten

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och mixa därefter knäckebrödet, ett tips är att ta lite i taget då det inte mixades med mycket på en gång. Häll upp allt i en stor skål. Sen tar du och river morötterna på den fina sidan av rivjärnet och river äpplet på den grova sidan. Krama ur saften ur det rivna morötterna och äpplet och samla uppdaterad i två skålar.

Nu kan du antingen göra två olika satser, en med morot och en med äpple eller slänga ner så man får en mix. När du bestämt dig hur du ska ha det så blandar du om så att det är jämt fördelat i bunken. Just nu är godisdegen väldigt torr. Nästa steg är att hälla i saften från äpplet och moroten i satsen och blanda väl igen, efter att du gjort det häller du i honungen och skvätten olja. Om du vill att din häst ska ha ett sötare godis så häller du i mer honung. Blanda om så att allt är jämt fördelat i bunken och att det inte finns några klumpar av honung eller olja. Nu måste man börja känna sig fram på degen, man vill att satsen ska bara så fuktig att man kan krama till bollar med den men inte så blöt att det är en smet. Är din sats för torr får man tillsätta lite vatten tills degen är i bra fuktighet, OBS! Lite vatten i taget!

Nu är det dax att forma bollar, gör den storlek du känner för och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ju större bitar du gör desto längre tid tar det i ugnen. Det tar även längre tid i ugnen desto blötare satsen är. Mina godisbitar var ungefär 1 h i ugnen men det kan variera från plåt till plåt. Ha koll på dem och känn lite då och då hur dem känns, de ska vara så torra som möjligt. Känn specifikt i mitten då det torkar sist där, är mitten i samma konsistens som kanterna så är det klara.

Om man vill så kan man byta ut äpplet och moroten mot något annat om man vill, eller ha i någon ting extra. Man kan laborera sig fram lite grann! Ett exempel är att ha i nyponpulver som jag kommer testa nästa gång, det är också en favoritsmak hos Ivan!

Likes

Comments

Nu har det gått några dagar/ ridpass sen jag satt på gramanen på Reine och det har bara gått uppåt efter det, äntligen! Nu tjafsar han inte alls på det sättet han gjorde tidigare och det gångerna han tar till med studs så är det verkligen för att det är jobbigt. Det senaste passet kunde vi till och med börja leka runt med andra saker än bara öppna, sluta och serpentiner (ungefär). Vi gjorde både byten och lite mellantrav och det gick väldigt bra! Dock blir han lite glad i mellantraverna och att sätta sig på baken igen i uppsamlingarna är sådär uppskattat... men det är något som kommer automatiskt när det börjar bli vardag för honom att trampa under sig. Vi är på god väg! På slutet av det senaste passet kom @anderssons ut och fotade lite grann och bilderna blev verkligen bra! Och Reines hals ser faktiskt ut som en nacke nu och inte ett sugrör längre😂

Likes

Comments

Stallet/ridpass/hästrelaterat

Igår fick jag världens ryck och fick för mig att sadelkammaren behövde "piffas upp" lite, Madde och jag är båda kära i kopparfärgen på saker och vi vill ha den tonen inne i sadelkammaren. Hemma har vi haft en sprayburk med just kopparfärg som jag sneglat på ett bra tag och ville nu testa den! Madde och jag har velat ha tränshängarna och sadelhängarna i just kopparfärgen då vi tycker att det borde bli snyggt och igår gick jag lös på tränshängarna, resultatet blev jättebra och det var så enkelt!

Som ni ser är det vanliga svarta hängare till träns

Jag tog ner alla tränshängarna och la i dem i en hink med lite såpa i för att lösa upp all smuts på hängarna och gjorde rent dem innan jag spraya dem. Sen torkade jag av hängarna så det var helt torra, om det finns vattendroppar kvar på den kommer sprayen inte fastna och det blir inte jämt färgat. Vattnet gör att färgen inte fastnar så var noga!

Sen är det bara att börja spraya! Det behövdes enbart ett lager för mig då det fäste väldigt bra. Burken är köpt på panduro och räcker till omkring 10-15 hängare, det beror på hur tjockt lager man lägger på. Man ska helst lägga på flera tunna lager än färre men tjocka då det kan uppstå rinningar i färgen annars. Sprayen torkar fort och är vad jag upplevde helt torr inom fem minuter om man inte sprayar på ett allt för tjockt lager.

Och så här blev slutresultatet! Satt igår kväll och gjorde namnskyltar tilll hängarna men hann bara mer tre av fem namn, bild kommer senare på dem😊 mer bilder på andra prylar som fixas kommer så småningom när jag har tid över till sadelkammaren! Om inte sprayen skulle tagit slut skulle fler saker fått lite färg på sig men hade bara en burk😅

Likes

Comments

För någon dag sen så tittade jag ännu en gång tillbaka på gamla bilder på Ivan för att se hur han såg ut förut, jag hittade en bild på min systers Facebook, där hade hon fotat av Ivans hals där hon visade upp mitt och Maddes mästerverk där vi hade knoppat Ivans man för första gången (Inte det vackraste). Jag sparade den bilden för att kunna jämföra med hur han ser ut nu! Så jag tog en bild på hur han ser ut nu och jäklar! Jämförelse med den gamla bilden så är den enorm😂

Med den nacken han har nu så är det inte så konstigt att han ibland kan bli lite stark när han tycker det blir lite kul vid uteritter😆

Likes

Comments

YouTube
Madeleine Andersson