Header

Usch, det har varit mycket jobb de här senaste veckorna, Mycket med skolarbeten, prov och överlag mycket att tänka på. Detta har lett till att jag inte haft tid att göra det jag tycker om, t.ex. att gå ut på korta vandringar, baka, läsa, se serier m.m.

Nu har det som tur lugnat sig en aning, denna vecka kommer jag antagligen ha lite mer tid till "me-time", eller jag hoppas det åtminstone.

Jag har länge sett i mina klädskåp och konstaterat att det definitivt har blivit ett behov att sortera ut och städa skåpen, så nu blev det äntligen gjort. Jag lyckades halvera mitt klädskåp, en del gavs till familjen/donerades och de som inte gick att rädda så blev bortslängda.

Det fanns så mycket kläder som inte passade mera eftersom jag gått så mycket ner i vikt, så de såg inte alls snygga ut på mig, Det är en fantastisk känsla att prova gamla kläder som kanske var för små för ett år sedan, men som nu är för stora och det ger mig en känsla att jag lyckats med nånting som jag kämpat med i flera år. Jag är inte vid min mål vikt än, men om jag fortsätter som jag gör så skulle jag vara nära min mål vikt om ungefär ett år.

Nu när mitt klädskåp endast är fyllt med kläder som jag faktiskt använder, så känns det som att en vikt på mina axlar försvunnit. Kläderna kan ha haft många minnen, både bra och dåliga, men det är inte nyttigt att klänga vid det förflutna så det känns jätte bra att de försvunnit.

Det har blivit November och nästan alla butiker i Vasa har blivit träffade av en mini julbomb, julkalendrar, julpynt, glögg, julgodis m.m. Det är lite tidigt tycker jag men ska jag vara helt ärlig så är det nog lite mysigt ändå, julen är en av mina favorithögtider så jag kan nog leva med att den börjar tidigt. Före julen börjar på riktigt så finns det nog några veckor av skola än, flera tenter och projekt m.m. Snart ska jag nog baka något roligt, antagligen då jullovet börjar om jag förstås inte har tid tidigare förstås.

Kommande helg tänker jag besöka Mega Loppis i Botniahallen, Vasa 18.11, så jag hoppas på att träffa många bekanta, både gamla och nya. Så har ni lite program för er och tycker om att besöka loppisar så kan man ta en sväng dit.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Förra veckan var det höstlov, det var ett skönt lov och behövdes faktiskt. I år gjorde vi inget speciellt, ingen stor resa eller något sådant, vi spenderade det mesta av tiden hemma och njöt av varandras sällskap.

Lite utflykter gjorde vi nog, vi besökte Vasa simhall och vi var på vandring med min sambos föräldrars hundar, Nero och Acke.

Vi körde till deras hus och hämtade hundarna, vi vandrade iväg till ett spånbana som finns i Gerby, på vintern är det ett skidspår men annars är det bara en vandringsled med en liten grillstuga halvvägs genom leden. Det var en rolig dag, men den var ännu roligare när Acke och Nero var med, de är så stojiga ibland så de ger mycket underhållning med sina konstigheter.

Under veckan var vi på simhalls besök, det var väldigt skönt att simma, det är olika muskler man använder och tyngdkraften känns extra mycket när man stiger upp ur vattnet, det är en häftig känsla. Vi simmade i kanske 45 minuter, det blev no de sista metrarna rätt jobbigt för kroppen men vi kom igenom det, funderade nog på att börja besöka simhallen mer nu när vintern kommer eftersom det ibland blir det alldeles för kallt och halt för att gå på min vanliga joggingtur.

Jag bakade lite också under höstlovet, jag bakade bland annat en banankaka med cheesecake fyllning. Det var en spännande kaka men personligen tyckte jag den var god, banankaka och cheesecake är goda ensamma men de var rätt goda tillsammans också. Funderar på att dela med mig receptet som jag hittade, blir väl i ett senare blogginlägg eller ifall nån hö av sig och vill ha det fortare. Jag har också blivit intresserad av marinader till kyckling, jag testade göra en marinad med apelsin, honung, soja, gräslök m.m. Det var en spännande marinad men det hade nog en speciell smak som kanske inte alla tycker om, perfekt om man älskar apelsiner förstås. Ska nog experimentera med flera marinadsorter när jag får chansen.

Nedan är några bilder från vårt äventyr i skogen med Acke och Nero :)

Likes

Comments

För någon dag sedan så var det kanelbullens dag, det blev inte kanelbulle bak på den rätta dagen men bättre sen än aldrig. Det finns antagligen många varianter av kanelbullar men jag tänkte dela med mig av mitt recept som jag brukar använda. Det recept jag använder är till ungefär 35 stycken, beroende på hur stora bullar man vill ha förstås. Kom ihåg att ju längre tid man låter bullarna jäsa desto saftigare blir slutresultatet, stressa inte. 😉

INGREDIENSER:
50 gram jäst
150 gram smör
2,5 deciliter mjölk
2,5 deciliter vatten 1 matsked kanel
2 ägg
1,5 deciliter strösocker
1 matsked kardemumma
0,5 tesked salt
13 dl vetemjöl

KANELFYLLNING
150 gram smör
1 deciliter strösocker

PENSLING & GARNERING
1 ägg
0,5 deciliter pärlsocker

GÖR SÅHÄR:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till fingervarmt,
Häll lite av vätskan över jästen och rör till den löst sig.

3. Tillsätt resten av vätskan, ägg, socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite av vetemjölet till utbakningen.
Alla degar är olika, vissa degar kräver mer och andra mindre, jag använde cirka 11,5 deciliter till min deg och resten till utbakning.

4. Arbeta degen smidig till den släpper taget på bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ungefär 40 minuter.

5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta av önskad storlek, jag kavlade den till cirka 60 x 30 centimeter.
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär rullen i 35 delar.

6. Lägg bullarna på en bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta i ytterligare ungefär 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 250 grader.

8. Pensla och garnera bullarna, grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

DE GODA BULLARNA SERVERAS VARMA MED KAFFET ELLER ETT HEDERLIGT GLAS MJÖLK!😄

Likes

Comments

Har fotat runt lite i Vasa de närmaste dagarna, och nu då jag har en stund andrum från skoluppgifter och annat, så hinner jag uppdatera bloggen med lite trevliga höstbilder. Bilderna är tagna med min Samsung galaxy s5 på mina vandringar runtom i Vasa. Bilderna har blivit lite editerade i GIMP 2.

Övriga händelser som skulle påverka min vardag har inte hänt, det har varit mycket med skolan nu med presentationer, läxor, prov m.m. Men om lite mer än en vecka så är det höstlov, det ska bli skönt att ta en stund ledigt och inte behöva fundera på något som har med skolan att göra.

Jag har planerat baka något gott så småningom men jag har inte kommit på något som skulle locka fram mitt baksinne , men har nog tänkt baka något kommande helg.

Likes

Comments

Hejsan Alla!

Jag har nu uppdaterat min image en aning, skapat min egen header och börjat fundera på det framtida innehåll jag skulle ha lust att publicera och utveckla det lite. Jag tror att detta är ett bra sätt att för mig att också få bättre självförtroende och förbättra mitt skrivande (kan kanske behövas då det inte är så länge tills slutarbeten måste skrivas).

Lite material som jag har funderat att skriva om:

- Reviews av några slag (t.ex. pennor, filmer, spel etc.)

- Visa upp mina "konstverk"

- Favoritrecept

- Skriva mer om vardagslivet och övriga funderingar

Jag ser fram emot att börja jobba med mig själv, och försöka få en lyckad blogg den här gången.

Jag hoppas att ni kommer att ha lust att läsa :)


Likes

Comments

Det blev igen en lång tid före det skrivits något nytt här, det har varit ganska stressigt och när jag haft tid att skriva så har jag inte haft energin till det.
Den här sommaren har inte precis gått som planerat, mina planer var att jobba hela sommaren och få ihop lite pengar för nästa år, men det lyckades jag inte med. Istället har jag varit arbetslös och tagit några sommarkurser, att ta kurserna kommer nog antagligen att få bort några studiepoäng men man får tyvärr inte betalt för det.
I början av sommaren var jag på praktik vid Tokmanni här i Vasa, det var en intressant praktikplats med många olika utmaningar, men det var ett perfekt ställe att slipa på min finska.
Hela juni var för det mesta lugn, det var inte mycket planerat och vi höll oss mest hemma i Vasa. Midsommaren firade vi i Sideby, det var skönt med lite "ledigt" :P. Juni började med många examens och studentfester, men det var roligt att se gamla bekanta efter att det varit så länge sen sist, efter den helgen var vi båda lite trötta på sötsaker och sånt :P.
Rantasipi Eden, Nokia - En trevlig Helg med gott sällskap

Denna sommar var Fredrik och jag också till Tropiclandia, vi hade fått till Julklapp ett presentkort dit, den helgen var det superfint väder och det var roligt att se hur mycket det förändrats sen vi besökte det. Det var en väldigt rolig lördag, det var första gången som vi såg hur det var på uteparken, det fanns många rutschbanor.
Sommaren är snart slut men jag har fortfarande planer nästan varje helg tills skolan börjar igen, nu under de kommande helgerna blir det klassträffar och födelsedagsfiranden så det finns nog att göra än. Förra helgen firade vi Fredriks mamma vid Rantasipi Eden vid Nokia, det var en rolig helg med simning, god mat och gott sällskap. Det var en lång väg dit men det var nog roligt att göra något lite mer speciellt än att bara vara hemma, det är ganska roligt att det kändes för mig att vara på en lång semester fast jag är ledig hela sommaren.
Det blir nog roligt att gå tillbaka till skolan igen då höstterminen börjar, saknar nog lite den gemenskap man har med klasskamraterna under skolåret, de kontakterna försvinner lite under somrarna när alla sprids ut över landsbygden. Under sommaren har jag också fortsatt jobba med min vikt, jag är nog fortfarande långt ifrån min målvikt, men förhoppningsvis så når jag mitt mål så småningom, jag hoppas att det ska hjälpa mig att får mer självförtroende och förhoppningsvis bli lite mer social :P. Men det ligger fortfarande en bit i framtiden, men förhoppningsvis inte alldeles för långt borta.

Likes

Comments

"Nytt år nytt jag" är en fras som hörs väldigt mycket nu under det nya årets början, många som hör den frasen av en bekant så ignorerar det oftast eftersom personen i fråga aldrig brukar hålla sina nya vanor året ut. Jag har oftast varit den personen som lovar något under nyåret men som sedan håller det löftet i ca två månader sen så faller löftet i glömska, men två saker som jag lovade att jag skulle uppfylla före 2016 var slut. Jag hade satt som mål för mig själv att minska min vikt med 10 kg, jag överträffade mig själv och gick ner 15 kg istället (inte en stor siffra, men för att sedan kunna behålla en hälsosam vikt så är det viktigt att inte gå ner i alldeles för stora mängder), mitt andra löfte var att dra ner på godis- och chips produkter vilket jag också klarat av bra enligt mig själv.

Nu har jag igen under nyåret försökt sätta nya mål för mig under 2017. Jag är fortfarande inte nöjd med min nuvarande vikt, så under 2017 ska jag gå ner minst 10 kg till, ifall jag går ner 10 kg så är jag fortfarande inte på min målvikt men det är ett steg närmare till min målvikt. Mina övriga mål är att hållas borta chipsen och godiset, satsa mer på skolan, jobba på att bli mer social och öppen samt att läsa mera.
Dessa är mål som jag tycker inte är alldeles omöjliga att genom föra men det som jag nog kommer ha mest svårigheter med är viktnedgång och mina sociala färdigheter, men inget är helt omöjligt.

Min nästa utmaning blir att försöka hitta ett sommar jobb, jag har gjort en lista på alla möjliga arbetsplatser som jag skulle kunna tänka mig att jobba vid. Jag ska under den kommande veckan börja söka till de arbetsplatserna och försöka få napp någonstans. Det finns många arbetsmöjligheter för högskole studeranden i Vasa men det är väldigt stor konkurrens bland alla studeranden i Vasa, det känns nog som att jag har en liten chans då jag redan har en examen från tidigare så jag hoppas att de stora företagen vill ta sig an mig och möjligen ge mig en bra arbetsplats i framtiden när jag fått min examen från Novia.
Ett nytt år kommer med nya möjligheter och jag ser fram emot att se vad som kommer att hända under 2017 och vilka dörrar som kommer att öppnas för mig.


Likes

Comments

There has been so much things to do in school these last few weeks, I haven´t had the time to just sit down and write here in the blog, But tonight I have a little spare time to do so.
I have had a small break in my running schedule but today I started the couch to 5k again, because it is a better way to keep me motivated when I have a goal. It was strange to run the first day of the first week again because actual time you run is very short, but I think it is good to start from the beginning when you have had a longer break. I actually had forgotten the feeling of relief when you have run the 30 minutes, it is a great feeling according to me, and hopefully my weight will start going down again shortly - it has been on a standstill for the last weeks.
It is great to live here in Vaasa, I really feel at home here, it is a bigger city than I grew up in and many new people. In school we are starting to get into the project part of our education and I am really looking forward to it, it will be a lot of fun to actually do something practical instead of just listening to lectures all day. Me and Fredrik also were dogsitting this last weekend, and it was really fun to have a dog in the house, we are both dog people and we both have dogs at our parents houses so it has been a little empty without a set of paws running around, but it was nice to have something to do the whole weekend.
I don´t have so much new this time either to share, so this became again a shorter one but it´s something. Have a nice time until next time :P

Likes

Comments

I have officially moved to Vasa and the first week of school is now behind me, the second week will start tomorrow. I have settled in pretty well in our apartment, all of my stuff is here and everything is in the right place but it´s just my head that haven't caught up to the rest of my body, my brain is still in summer mode and it doesn't know that it is autumn yet but soon it will wake up and it will become a little easier.
I don´t have any pictures of our apartment yet but I will soon have it up for you, there have been so much to do and adjust to a new city and a new place.
The first week was pretty much like every school I have been to, very messy and too much information, but I think it will start to run much more smoothly when the normal classes start and you get to start on your studies. I am very excited to see what I will get out of this school, my new home, new people and new experiences, how it maybe will change me as a person and how my relationships with different people will change.
There are a hundreds of new things that I will have to remember and to learn so I haven't had the time to sit for a bit and write something, next week a more "normal" schedule will start so maybe then I will have more time to do stuff that I used to do. I have some thing I still need to see in Vasa, like the library and we are going with my class to a library on campus on Tuesday but there is also another one that I have seen when me and Fredrik have been out for a walk or bike so I have to see what it looks like from the inside.
This weekend we were at Fredrik´s parents summer house, we had a crayfish party, I have never eaten a crayfish in my life, it was really good but the only thing is that it was a total mess and there is not much to eat on them (just the tail and if you are lucky you can get the meat inside the claws), it was pretty challenging to open them because they have a very strong shell so it took a while to get the right technique.
Today we went to the bird tower close to their summer house, I hate heights so it was scary to go up those steep stairs but once we were up there it was a beautiful sight to look out over the ocean and see some sailboats and windmills at the horizon.
This text has been all over the place, i´m sorry, but I have so much to share and no idea how to share it so it becomes a mess instead, I need to start planning my blog posts a little better and get some structure in them. For now this will have to do and I will try to do better, have a good day :)

Likes

Comments

Now we have pretty much settled in into our new apartment, I haven´t moved there yet because it would be too expensive to drive back and forth. I just have one dresser, my chair and clothes to take to the apartment and then I am moving to Vaasa in August, we have it really cozy at the apartment if I say so myself and I will post some pictures here when we have everything there.

Summer Sweetheart
I have also had some thoughts lately about weddings and stuff like that, a lot of people I know have got married last weekend. I think marriage is a beautiful thing and I am really happy for all my friends that got married, I think that they married at a very young age but that is their choice and I am happy for them.

I am also getting pretty pumped for fall because I will start in a new school, get new experiences and maybe get to know new people and find new friends. But the biggest part is that I will start a new chapter in my life with my man, I am super excited but also nervous, because I am stepping into the unknown but luckily I am not starting it by myself.
It is actually really weird that this is my last summer in my home, I have lived in this house for as long as I can remember and all my memories (both bad and good) are in this house, but all things can´t last forever and my new home will create new memories and experiences.
I have about five weeks left on my summer job and after that is it off to Vaasa and starting school after the weekend, so in other words I don´t have any summer vacation this year but I get a little money to live on during the next school year.

This was just a small update with me just talking about random stuff that is happening in my life at the moment, but I will post pictures of the apartment some time in August for you, but until the sit tight people and live life the way you want to.

Likes

Comments