Header

För någon dag sedan så var det kanelbullens dag, det blev inte kanelbulle bak på den rätta dagen men bättre sen än aldrig. Det finns antagligen många varianter av kanelbullar men jag tänkte dela med mig av mitt recept som jag brukar använda. Det recept jag använder är till ungefär 35 stycken, beroende på hur stora bullar man vill ha förstås. Kom ihåg att ju längre tid man låter bullarna jäsa desto saftigare blir slutresultatet, stressa inte. 😉

INGREDIENSER:
50 gram jäst
150 gram smör
2,5 deciliter mjölk
2,5 deciliter vatten 1 matsked kanel
2 ägg
1,5 deciliter strösocker
1 matsked kardemumma
0,5 tesked salt
13 dl vetemjöl

KANELFYLLNING
150 gram smör
1 deciliter strösocker

PENSLING & GARNERING
1 ägg
0,5 deciliter pärlsocker

GÖR SÅHÄR:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till fingervarmt,
Häll lite av vätskan över jästen och rör till den löst sig.

3. Tillsätt resten av vätskan, ägg, socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite av vetemjölet till utbakningen.
Alla degar är olika, vissa degar kräver mer och andra mindre, jag använde cirka 11,5 deciliter till min deg och resten till utbakning.

4. Arbeta degen smidig till den släpper taget på bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ungefär 40 minuter.

5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta av önskad storlek, jag kavlade den till cirka 60 x 30 centimeter.
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär rullen i 35 delar.

6. Lägg bullarna på en bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta i ytterligare ungefär 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 250 grader.

8. Pensla och garnera bullarna, grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

DE GODA BULLARNA SERVERAS VARMA MED KAFFET ELLER ETT HEDERLIGT GLAS MJÖLK!😄

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Har fotat runt lite i Vasa de närmaste dagarna, och nu då jag har en stund andrum från skoluppgifter och annat, så hinner jag uppdatera bloggen med lite trevliga höstbilder. Bilderna är tagna med min Samsung galaxy s5 på mina vandringar runtom i Vasa. Bilderna har blivit lite editerade i GIMP 2.

Övriga händelser som skulle påverka min vardag har inte hänt, det har varit mycket med skolan nu med presentationer, läxor, prov m.m. Men om lite mer än en vecka så är det höstlov, det ska bli skönt att ta en stund ledigt och inte behöva fundera på något som har med skolan att göra.

Jag har planerat baka något gott så småningom men jag har inte kommit på något som skulle locka fram mitt baksinne , men har nog tänkt baka något kommande helg.

Likes

Comments

Hejsan Alla!

Jag har nu uppdaterat min image en aning, skapat min egen header och börjat fundera på det framtida innehåll jag skulle ha lust att publicera och utveckla det lite. Jag tror att detta är ett bra sätt att för mig att också få bättre självförtroende och förbättra mitt skrivande (kan kanske behövas då det inte är så länge tills slutarbeten måste skrivas).

Lite material som jag har funderat att skriva om:

- Reviews av några slag (t.ex. pennor, filmer, spel etc.)

- Visa upp mina "konstverk"

- Favoritrecept

- Skriva mer om vardagslivet och övriga funderingar

Jag ser fram emot att börja jobba med mig själv, och försöka få en lyckad blogg den här gången.

Jag hoppas att ni kommer att ha lust att läsa :)


Likes

Comments

Det blev igen en lång tid före det skrivits något nytt här, det har varit ganska stressigt och när jag haft tid att skriva så har jag inte haft energin till det.
Den här sommaren har inte precis gått som planerat, mina planer var att jobba hela sommaren och få ihop lite pengar för nästa år, men det lyckades jag inte med. Istället har jag varit arbetslös och tagit några sommarkurser, att ta kurserna kommer nog antagligen att få bort några studiepoäng men man får tyvärr inte betalt för det.
I början av sommaren var jag på praktik vid Tokmanni här i Vasa, det var en intressant praktikplats med många olika utmaningar, men det var ett perfekt ställe att slipa på min finska.
Hela juni var för det mesta lugn, det var inte mycket planerat och vi höll oss mest hemma i Vasa. Midsommaren firade vi i Sideby, det var skönt med lite "ledigt" :P. Juni började med många examens och studentfester, men det var roligt att se gamla bekanta efter att det varit så länge sen sist, efter den helgen var vi båda lite trötta på sötsaker och sånt :P.
Rantasipi Eden, Nokia - En trevlig Helg med gott sällskap

Denna sommar var Fredrik och jag också till Tropiclandia, vi hade fått till Julklapp ett presentkort dit, den helgen var det superfint väder och det var roligt att se hur mycket det förändrats sen vi besökte det. Det var en väldigt rolig lördag, det var första gången som vi såg hur det var på uteparken, det fanns många rutschbanor.
Sommaren är snart slut men jag har fortfarande planer nästan varje helg tills skolan börjar igen, nu under de kommande helgerna blir det klassträffar och födelsedagsfiranden så det finns nog att göra än. Förra helgen firade vi Fredriks mamma vid Rantasipi Eden vid Nokia, det var en rolig helg med simning, god mat och gott sällskap. Det var en lång väg dit men det var nog roligt att göra något lite mer speciellt än att bara vara hemma, det är ganska roligt att det kändes för mig att vara på en lång semester fast jag är ledig hela sommaren.
Det blir nog roligt att gå tillbaka till skolan igen då höstterminen börjar, saknar nog lite den gemenskap man har med klasskamraterna under skolåret, de kontakterna försvinner lite under somrarna när alla sprids ut över landsbygden. Under sommaren har jag också fortsatt jobba med min vikt, jag är nog fortfarande långt ifrån min målvikt, men förhoppningsvis så når jag mitt mål så småningom, jag hoppas att det ska hjälpa mig att får mer självförtroende och förhoppningsvis bli lite mer social :P. Men det ligger fortfarande en bit i framtiden, men förhoppningsvis inte alldeles för långt borta.

Likes

Comments

"Nytt år nytt jag" är en fras som hörs väldigt mycket nu under det nya årets början, många som hör den frasen av en bekant så ignorerar det oftast eftersom personen i fråga aldrig brukar hålla sina nya vanor året ut. Jag har oftast varit den personen som lovar något under nyåret men som sedan håller det löftet i ca två månader sen så faller löftet i glömska, men två saker som jag lovade att jag skulle uppfylla före 2016 var slut. Jag hade satt som mål för mig själv att minska min vikt med 10 kg, jag överträffade mig själv och gick ner 15 kg istället (inte en stor siffra, men för att sedan kunna behålla en hälsosam vikt så är det viktigt att inte gå ner i alldeles för stora mängder), mitt andra löfte var att dra ner på godis- och chips produkter vilket jag också klarat av bra enligt mig själv.

Nu har jag igen under nyåret försökt sätta nya mål för mig under 2017. Jag är fortfarande inte nöjd med min nuvarande vikt, så under 2017 ska jag gå ner minst 10 kg till, ifall jag går ner 10 kg så är jag fortfarande inte på min målvikt men det är ett steg närmare till min målvikt. Mina övriga mål är att hållas borta chipsen och godiset, satsa mer på skolan, jobba på att bli mer social och öppen samt att läsa mera.
Dessa är mål som jag tycker inte är alldeles omöjliga att genom föra men det som jag nog kommer ha mest svårigheter med är viktnedgång och mina sociala färdigheter, men inget är helt omöjligt.

Min nästa utmaning blir att försöka hitta ett sommar jobb, jag har gjort en lista på alla möjliga arbetsplatser som jag skulle kunna tänka mig att jobba vid. Jag ska under den kommande veckan börja söka till de arbetsplatserna och försöka få napp någonstans. Det finns många arbetsmöjligheter för högskole studeranden i Vasa men det är väldigt stor konkurrens bland alla studeranden i Vasa, det känns nog som att jag har en liten chans då jag redan har en examen från tidigare så jag hoppas att de stora företagen vill ta sig an mig och möjligen ge mig en bra arbetsplats i framtiden när jag fått min examen från Novia.
Ett nytt år kommer med nya möjligheter och jag ser fram emot att se vad som kommer att hända under 2017 och vilka dörrar som kommer att öppnas för mig.


Likes

Comments

There has been so much things to do in school these last few weeks, I haven´t had the time to just sit down and write here in the blog, But tonight I have a little spare time to do so.
I have had a small break in my running schedule but today I started the couch to 5k again, because it is a better way to keep me motivated when I have a goal. It was strange to run the first day of the first week again because actual time you run is very short, but I think it is good to start from the beginning when you have had a longer break. I actually had forgotten the feeling of relief when you have run the 30 minutes, it is a great feeling according to me, and hopefully my weight will start going down again shortly - it has been on a standstill for the last weeks.
It is great to live here in Vaasa, I really feel at home here, it is a bigger city than I grew up in and many new people. In school we are starting to get into the project part of our education and I am really looking forward to it, it will be a lot of fun to actually do something practical instead of just listening to lectures all day. Me and Fredrik also were dogsitting this last weekend, and it was really fun to have a dog in the house, we are both dog people and we both have dogs at our parents houses so it has been a little empty without a set of paws running around, but it was nice to have something to do the whole weekend.
I don´t have so much new this time either to share, so this became again a shorter one but it´s something. Have a nice time until next time :P

Likes

Comments

I have officially moved to Vasa and the first week of school is now behind me, the second week will start tomorrow. I have settled in pretty well in our apartment, all of my stuff is here and everything is in the right place but it´s just my head that haven't caught up to the rest of my body, my brain is still in summer mode and it doesn't know that it is autumn yet but soon it will wake up and it will become a little easier.
I don´t have any pictures of our apartment yet but I will soon have it up for you, there have been so much to do and adjust to a new city and a new place.
The first week was pretty much like every school I have been to, very messy and too much information, but I think it will start to run much more smoothly when the normal classes start and you get to start on your studies. I am very excited to see what I will get out of this school, my new home, new people and new experiences, how it maybe will change me as a person and how my relationships with different people will change.
There are a hundreds of new things that I will have to remember and to learn so I haven't had the time to sit for a bit and write something, next week a more "normal" schedule will start so maybe then I will have more time to do stuff that I used to do. I have some thing I still need to see in Vasa, like the library and we are going with my class to a library on campus on Tuesday but there is also another one that I have seen when me and Fredrik have been out for a walk or bike so I have to see what it looks like from the inside.
This weekend we were at Fredrik´s parents summer house, we had a crayfish party, I have never eaten a crayfish in my life, it was really good but the only thing is that it was a total mess and there is not much to eat on them (just the tail and if you are lucky you can get the meat inside the claws), it was pretty challenging to open them because they have a very strong shell so it took a while to get the right technique.
Today we went to the bird tower close to their summer house, I hate heights so it was scary to go up those steep stairs but once we were up there it was a beautiful sight to look out over the ocean and see some sailboats and windmills at the horizon.
This text has been all over the place, i´m sorry, but I have so much to share and no idea how to share it so it becomes a mess instead, I need to start planning my blog posts a little better and get some structure in them. For now this will have to do and I will try to do better, have a good day :)

Likes

Comments

Now we have pretty much settled in into our new apartment, I haven´t moved there yet because it would be too expensive to drive back and forth. I just have one dresser, my chair and clothes to take to the apartment and then I am moving to Vaasa in August, we have it really cozy at the apartment if I say so myself and I will post some pictures here when we have everything there.

Summer Sweetheart
I have also had some thoughts lately about weddings and stuff like that, a lot of people I know have got married last weekend. I think marriage is a beautiful thing and I am really happy for all my friends that got married, I think that they married at a very young age but that is their choice and I am happy for them.

I am also getting pretty pumped for fall because I will start in a new school, get new experiences and maybe get to know new people and find new friends. But the biggest part is that I will start a new chapter in my life with my man, I am super excited but also nervous, because I am stepping into the unknown but luckily I am not starting it by myself.
It is actually really weird that this is my last summer in my home, I have lived in this house for as long as I can remember and all my memories (both bad and good) are in this house, but all things can´t last forever and my new home will create new memories and experiences.
I have about five weeks left on my summer job and after that is it off to Vaasa and starting school after the weekend, so in other words I don´t have any summer vacation this year but I get a little money to live on during the next school year.

This was just a small update with me just talking about random stuff that is happening in my life at the moment, but I will post pictures of the apartment some time in August for you, but until the sit tight people and live life the way you want to.

Likes

Comments

I´m sorry that it has been over a month since I updated this blog, I have been very stressed with the entrance exam, starting work and other stuff.

To start of my ramble I will you about my summer work, I got hired by Elho (which is a company that sells agriculture machines and spare parts) and my job is to make Invoices on spare parts that they sell, and hopefully get them right, and also do other office jobs that are required.

It is very challenging because there are many steps in the process and there are many steps that can go wrong and the Invoices that are wrong need to be fixed and it can get complicated with the customers. Besides that I like the job that I do, because I like to sit at the computer and look at numbers. I think this job will look very good on my CV, and it is an experience for life.

The second thing is that I last week wrote an entrance exam to the school that I want to get to, I had studied for weeks and went on a weekend to Turku on a preparation course to learn something. I went to write the test and it started with a group interview, I think the interview went pretty well and I tried my best to answer the questions that were asked, after the interview I had some hours to kill before the test. I waited outside the room were the test would be and just tried to calm my head down but I was so nervous that it felt like I would break apart, when the test started I went through every question before I filled in any answers and I thought to myself that this is a very hard test, many small details that are hard to remember, but I guess you can´t do any better than your best.

Now I just have the excruciating wait for the results ahead of me and according to me that is the worst part in the whole process, I am very nervous to read the results because I´m afraid that the result will be negative and I will be very disappointed in myself because I had studied my ass off (excuse the expression). So in short I am hoping for the best because I want to study business administration and extend my knowledge more, but I am afraid and nervous that my test results are not good enough.

And finally me and Fredrik have a place and we will move in to the apartment i July, I am very excited but also very nervous and that is understandable because we are both moving from our parents places and are starting an independent life together. It will be fun to decorate the apartment in the way we like it and start to have somewhat of a responsibility for a household, We will be living almost in the middle of a "student village" and it looks like a very friendly neighbourhood.
More updates on the move I will post after we have settled in.

I can also announce that I have sticked to the plan, when it comes to running, and I have been getting better and better through every week, this week I am starting the last week in the program and I am very proud of myself that I have been running three times per week and hopefully soon run five kilometers, last time I ran for about 30 minutes straight which is a great accomplishment for me.

For now that was all my ramble but it will surely continue on another day so look forward to that, I will try to be more active with updating the blog.
Have a great summer everyone!!

Likes

Comments

Finally spring is around the corner and it has started to get warmer and much more pleasant to be outside, I have been running fore some weeks now, I started from zero but I have been getting in better shape slowly but surely. It has changed a lot because today I am looking forward to going for a run every other day, I am following the Couch to 5k schedule so I am running three times per week and I think it has improved my fitness a lot.
Also I finished my work practice yesterday so now school is out and now I just have to wait for my papers that I have my degree, soon I will start reading for my entrance exam that is in June and I am already starting to get nervous because I really want to get into that school.
Next week on Monday I start my summer job and I think it is very exciting, it is always hard to start a new job because all is new, the workspace is new, new challenges, new people etc. but if you take out all of that I am really exited to start.
Last weekend I was in Vaasa and celebrated the first of May, me and Fredrik went to look at old awesome cars, his father had been working on a Fiat 600 5L so he drove in the parade with all the other cars. I like looking at veteran cars because it is awesome to see them on the cruising on the road.
The cars arrived to the meeting spot later in the morning and we drove there to look at all the cars before they drove around in town, we drove to the final stop where all the cars would stop again and look at some more that had joined the herd.
We had on the day before looked at some movie tickets that we had gotten as a Christmas gift, and we noticed that the due date was just five days away so we had to use the tickets that weekend, so on the same day as the "car herd" we went to the movies and we watched the new Jungle Book. I liked the movie and I loved the animations and they had found a great child actor for the part as Mowgli, but as usual I am too spoilt with the original animated movie so in that way the movie was a little of a disappointment, but the movie was still good and enjoyable.
I am looking forward to this month and I am ready to welcome it with open arms, I have a lot of stuff going on this month so it will maybe be stressful but my hard work may maybe help me get into another school and start with another education and starting from the beginning again. Now I have the opportunity to just sit down and relax because I have been pretty active today like cleaning my room and doing some work outside, so now I will watch Youtube and other fun stuff :P.


Likes

Comments