Header

Att föra dagbok under sin resas gång är något som tar tid och kan vara väldigt tröttsamt. Man sitter där i slutet på varje dag, med hjärnan sprängfylld av intryck från dagen som gått och man kämpar för att kunna uttrycka sig och få ner alla ens tankar på papper när man egentligen bara vill sova. Åh jag vet att det suger och att det är så himla svårt ibland. Men alltså, känslan av att i efterhand ha en fullständig beskrivning av ett äventyr är så mycket värt. Att kunna ta en nostalgitripp bakåt i tiden och uppleva ens resa och tankar om en upplevelser om och igen, ah det är helt fantastiskt.

Det är så värdefullt att printa ner sina tankar och känslor som man upplever på en resa. Men som sagt, det kan vara såå svårt. Så jag har några tips på hur man kan underlätta för sin framtida äventyrare när det kommer till dokumentation.

1. Först och främst måste du införskaffa dig en anteckningsbok som passar dig.
När det kommer till just resedagböcker så tycker jag att det är roligt att ha en anteckningsbok med ett omslag som sticker ut lite. Senare när jag är gammal och har en hylla fylld med resedagböcker så vet jag beroende på omslaget vilken resa som är nedskriven i varje.

Den anteckningsbok som jag ska ha i Sydamerika kommer från Mossery.com och jag älskar den! De har massor av vackra omslag man kan välja bland och man får även välja vad man vill ska stå på framsidan. Perfekt!
Min bok har blanka blad vilket jag föredrar då det ger mig utrymme att både skriva och skissa, vilket jag gärna sätter mig ned och gör på resor.

2. Bestäm dig för hur du vill organisera upp din resedagbok.
Detta är det roligaste steget och det underlättar verkligen skrivandet när man är på resande fot. Här gäller det att bestämma vad man vill dokumentera och hur man vill lägga upp sitt skrivande. Det finns massor av inspiration att hämta från internet och jag brukar använda mig av Pinterest där det finns så många tips och exempel på hur ens dagbok kan se ut.
Vill du skriva ner dig resrutt? Kanske pricka ut dina destinationer på en karta allt eftersom? Eller skriva ner kostnader eller boenden på resan? Lämna tomma sidor för foton? The options are endless!
Det finns så många småsaker som kan vara jätteroliga att komma ihåg i efterhand som man kanske inte alls tänkt på.

I min resedagbok har jag klistrat in en karta över Sydamerika där jag kommer att pricka ut alla platser vi kommer besöka. Jag har även ritat upp spalter för alla dagar vi är borta och där jag kommer att kunna fylla i var vi befinner oss vilken dag. Jag skriver alltid ner vad jag packat med mig och har även en sektion där jag skriver ned ekonomin för resan. Alltså allt som har med resans kostnader att göra.

Det finns massor med fler tips här:
http://travelscrapbooking.net/27-travel-journal-writing-prompts/

3. Se till att ha med dig en penna som är skön att skriva med samt tejp/klet/limstift/gem.
Alltså när det redan är jobbigt att skriva mycket så är liksom skrivkramp inte jättehärligt.
Och något som jag tycker är roligt är att spara saker från resor, till exempel biljetter, pressade blommor, vykort, kvitton osv. Då är det perfekt att ta med något som ser till att sakerna sitter där de ska, eller hur? I min resedagbok från mitt halvår med Up with People har jag fastklistrad blommor från Liechtenstein, en liten flagga från Mexico och massor med småsaker som är så himla roliga att titta på såhär nu i efterhand och verkligen minnas tillbaka.

4. Lägga upp sitt skrivande varje dag på resan och vara konsekvent

Så man sitter och skriver. Men man märker att texten blir ganska tråkig. Den känns mer som en hackig uppradning än en spännande text som flyter på. Då kan det vara bra att ha ett par frågor som utgångspunkt för texten. Frågor som både utreder och utforskar.

Till exempel: vad fick mig att le idag? Vad har den här dagen betytt för mig? Vad har jag lärt mig idag? Hur har jag förändrats som person idag? Vad gjorde mig förvånad idag? Vad är jag tacksam för?

Välj en utav frågorna eller välj en egen, utveckla texten genom att förklara hur och varför. Spara inte på några detaljer och försök att reflektera över händelsen och vad den betytt för dig.

Men det är också viktigt att komma ihåg att varje text man skriver inte måste vara fantastisk. Det viktigaste är bara att vara konsekvent och att skriva någonting varje dag. Ibland blir det långa och utförliga beskrivningar av dagen eller så kan det också ibland bara räcka med en enkel lista på vad man gjort.

5. Hitta ett knep för att komma ihåg vad som hänt under dagen.
Med pennan i högsta hugg och tid att sitta ner och bearbeta dagens händelser. Men.. Vad är det egentligen som hänt idag? Detta problemet stöter jag på hela tiden. Man vet vad som skett i det stora hela, men åhhh, det var ju något så himla kul som hände före lunch... Vad var det nu igen?? Eller så är dagen bara helt bland, sånt kan också hända.
Mitt knep för att komma ihåg alla småsaker som händer under dagen (det som är värt att minnas alltså) är att vid så många tillfällen jag kan under dagen, tar upp en ny anteckning i mobilen och bara skriva mer några minnesanteckningar som man kan använda sig av senare när man skriver dagbok. Supersmart knep som jag använde mig av massor i somras när jag reste med Edvin i Balkan. När man sedan satt och skrev på kvällen så insåg man hur många småsaker man faktiskt glömt av under dagen.

Och detta var nog allt jag kom att tänka på när det kommer till att skriva resedagbok. Har ni några andra bra tips så skriv gärna och berätta i kommentarerna!

Och till sist, var aldrig rädd för att din resedagbok ska bli skitig eller blöt, det bidrar bara till charmen i efterhand. But for god's sake, don't loose it!!

Likes

Comments

På resan som jag och Sara ska åka på behövs tre olika väskor.

1. En hård resväska
2. En ryggsäck lämpad för vandring
3. En mindre dagsryggsäck


Jag blev en aning förvånad samt lättad när jag fick höra att det är bäst om vi packar våra saker i en vanlig hård resväska. Jag hade först förväntat mig att jag skulle packa i min stora 70-litersryggsäck, men eftersom vi ska resa med buss så kommer det vara smidigare med en vanlig resväska. Det tycker jag är ganska så skönt, det är lättare att vara organiserad under en längre tid om man har sina kläder och saker i en hård resväska.

Eftersom att jag och Sara ska vandra i 4 dagar på inkaleden till Machu Picchu så behöver vi varsin bra vandringsryggsäck. På mellandagsrean införskaffade jag mig en 32L av märket Bergans of Norway. Den är blå, den är skön, har inte massor med onödiga fack och den rymmer mer än man tror. Denna ryggsäck kommer jag också ha som handbagage på flyget dit och hem.

Även fast min 35-litare är rymlig och funktionell så är den ändå för stor för dagsutflykter. När man går ut och ska utforska en stad vill man inte direkt dra med sig en stor vandringsryggsäck om man bara ska ha med sig typ en kamera och vatten. Därför tar jag också med mig en lite mindre och smidigare ryggsäck på 25L för dagsutflykter.

Åh en sak till. När jag är ute och reser, varesig jag befinner mig i en folksamling eller på en öde strand, så känner jag att det alltid är viktigt att veta var mina värdesaker befinner sig. Jag är för försiktig för att bara lägga ned plånbok och telefon i en ficka på en ryggsäck, det är kanske nojigt men det är aldrig värt att ta risker när man är utomlands. Därför har jag med mig två små väskor för värdesaker. En lite större där både mobil och pass får plats som hänger runt halsen och som man bara kan stoppa ned under tröjan om man känner att det är säkrare. Den andra är mindre och fungerar i princip som en magväska, fast man har den på magen under kläderna. Där kan man i säkert förvar ha både pengar och mobil.

Likes

Comments

Okej.
Idag är sista dagen på semestern. Better make it count. Så jag vaknade runt kl 11, vilket jag inte brukar göra men har gjort typ hela semestern och det är smått problematiskt eftersom min dygnsrytm är rubbad och jag kommer troligtvis känna mig en aning mindre levande imorgon när väckarklockan ringer kl halv 7.
Woho nu har jag fått uttrycka min "söndagsångest" så nu lägger vi det bakom oss.

Har ni någonsin hört om uttrycket multimasking? I varje fall så gjorde jag det idag. Jag slängde på min himalayan charcoalmask på panna, näsa och haka samt min acaimask på mina kinder. Man ser då inte särskilt glamorös ut, men det funkar väldigt bra tycker jag. Ser ni hur masken verkligen jobbar med porerna på näsan!!Plus att man kan ta massa roliga bilder medan maskerna verkar.

🙌🏼Ack så len och återfuktad huden blir efteråt🙌🏼

Ansiktsmaskarna är från The Body Shop och heter såhär:

Likes

Comments

Idag har jag haft en supermysig dag tillsammans med min Edvin. En vecka ifrån ens person kan ibland kännas som en månad haha. Vi tog en härlig och kylig promenad på berget bland den frostiga naturen. Falköping såg så mystiskt och tomt ut där uppifrån. Som om tiden också frusit till is och lämnat den lilla staden vit och tyst. Jag njuter verkligen av vintern när den är som den var idag. Vindstilla och frusen sånär som varje litet grässtrå. Det är verkligen som om tiden står stilla.

Likes

Comments

Likes

Comments

Det blev en väldigt lugn och skön kväll tillsammans med Edvin. Vi lagade indiskt, spelade spel och såg på film.

Likes

Comments