Edward Munch

Bild

Om Edward: Edvard föddes i Norge 12 december 1863. Han började studera tillingenjör, men efter ett år hoppade han, 16 år gammal, av för att bli konstnär. Hanstuderade bl.a. hos konstnären Christian Krogh. Han debuterade väldigt ung, bara 20 årgammal, med ett självporträtt. Hans konstverk var mycket porträtt och mycketExpressionism, Symbolism och Modernistisk konst.

Edvards målningar har mycket mörker, förutom självporträtt så är nästintill alla bilderfyllda med ledsamma känslor. Jag tror att han speglar sin egna ångest i sina bilder. Hanvar med om mycket svårigheter som ung, hans mamma dog när han var 5år i TBC,hans favoritsyster dog 1877, hans bror dog när han var ung och en av hans kvarlevandesyskon fick diagnosen "sinnessjuk". När hans mamma hade dött så blev alla barnenuppfostrade av sin pappa som även han hade diagnosen "sinnessjuk".

Namnen på hans konstverk speglar hela hans historia, dom har namn som ngest, Densjuka flickan, Pubertet, Döden och barnet, Avundsjuka, Självporträtt i helvetet ochSkriet.

Han skildrade inte den yttre verkligheten, utan den inre. Därför har jag inte hittat någraallmänt kända händelser i världen som påverkat honom. Däremot har nästan alla hanskonstverk blivit influerade av olika perioder och upplevelser i hans liv, såsomavundsjuka, pubertet, dödsbädd och liknande.

Edvard dog 23 januari 1944

Konstverket jag valt:Skriet

Edward Munch målade flera versioner av Skriet, i olika tekniker (olja, pastell, tempera)och i olika färgskalor. Skriet finns även som litografi. Den första versionen målades1893.

Motivet är en skepnad som vissa kan se som man, medan andra kanske skulle kalla detett "levande spöke". Skepnaden står på en brygga med händerna för öronen ochmunnen öppen som om att han skriker. Färgerna som målningen har är ganska mörkaoch dystra och böljar i stora sjok bakom figuren. I bakgrunden syns ett berg, en sjö ellerett hav och himmel medan bryggan är i brunt trä. På bryggan, i bakgrunden, står tvåpersoner som inte verkar se eller bry sig om den skrikande figuren.

 Bilden är ett expressionistiskt konstverk. Expressionismen var en stilriktning under1900-talet som utmärktes av att konstverken återspeglade konstnärens inre känslor.Bildens förvridna former och “ologiska” färger är ett bra exempel på hur Munch speglarsin inre förvridna känslovärld i bildens uttryck.

Jag valde denna målning till denna uppgift eftersom den väcker många känslor i mig.Jag känner ångest, rädsla för det man inte ser (detta eftersom att man inte ser detskepnaden skriker för/åt). Jag känner även en stor förståelse då det känns som att detskepnaden skriker åt är något inom honom och inte materiella ting, och det som kan fåmig att känna "ångest" är det som finns inom mig och inte utanpå. Jag får även enkänsla av ensamhet och ledsamhet då skepnaden är ensam på bilden men nåt får migatt känna att han alltid är ensam.

Jag tror att Edward speglar sig själv väldigt mycket i denna bild. Han försöker få ut sinakänslor i sina konstverk. Hans känslor av att förlora många och inte veta var han har sigsjälv eller sin själ. När han förlorade sina familjemedlemmar en efter en så kändes detförmodligen som att stå ensam på en brygga mitt ute i ingenstans utan någon förutomsin röst i huvudet. När skepnaden skriker och håller händerna för öronen så kanske haninte hindrar nåt från utsidan från att komma till honom, han kanske försöker hålla rösteni sitt huvud borta. Efter att ha läst om hans barndom så kan jag absolut förstå att dethan känner inom sig lätt kan hamna på ett papper.

Källor:

Wikipedias artiklar om Edward Munch, Expressionism, och Skriet. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​förra veckan var jag sjuk men den idéen som jag nu tänker hålla fast vid är att sätta spegelbilderna på den inramade svarta bakgrunden och skriva i färgglada bokstäver "PRIDE" då jag vill förmedla att alla får vara som dom vill och att alla olika sexualiteter raset och vad som får folk att hitta sin egna identitet i vardagen. Under spegeln vill jag skriva "om du är okej med det så är det okej". Med detta vill jag säga att bara du är okej med det så är det okej .

Likes

Comments

​hej

Idag ändrade jag min ide IGEN. Jag vill nu sätta ett halsband och en fluga som representerar det manliga vs det kvinnliga inom identitet (detta eftersom att halsband och fluga är typisk för vadera kön). Jag vill sätta dessa under spegeln så att man själv kan välja vilken av könen man vill ha.

Likes

Comments

​hej

 Denna lektionen arbetade vi med konstnärer. Jag har bara suttit och skrivit hela lektionen så det har inte blivit något fysiskt arbete med mina projekt.

Likes

Comments

​hej

Nu har jag fått idéen att sätta spegeln i en ram som jag målat svart och gjort bakgrunden svart. Runt ramen vill jag sätta olika saker som identifierar människan som kollar sig i spegeln. Över spegeln vill jag sätta frågan " vem är jag " som då kommer få åskådaren och fråga sig det och få en tankeställare. Eftersom att spegeln är krossad så tror jag att åskådaren kommer att tänka på dom mindre bra sakerna i livet. Men det jag vill förmedla med mitt arbete är att få folk att reflektera över det som kanske gör deras identitet "trasig".

Likes

Comments

förra lektionen fick jag göra nya idéer som jag skulle testa. Jag tog spegeln och gjorde sönder den i flera små delar som jag sedan ska sätta ihop med små små mellanrum från varandra. Det blir då en sprucken bild av det som speglas i den. Jag har experimenterat lite granna med olika bakgrunde och uppbyggnader under denna lektionen men inget som jag testade gillade jag. 

Jag har inte kommit någonstans med mina idéer och halva terminen har redan gått. Men jag har så svårt att få idéer och eftersom att jag vill att det ska bli så bra som möjligt så dömer jag bort alla idéer direkt .

Likes

Comments

​jag fick förra veckan en ide om att sätta en spegel på en svart kartonger och ha massa små detaljer som representerar mig. Men jag har tyvärr ändrat mig igen och märker att nag inte kommer framåt alls. Mina ideer går som i en föd träd kring spegeln men jag vet inte hur jag ska få ihop den i ett arbete. 

Denna lektionen har jag mest suttit och försökt att få nån ide som jag faktiskt gillar. Jag har nu fått några nya idéer som jag ska testa nästa lektion. 

Likes

Comments

​hej

Efter att jag hade bestämt mig för att ha en spegel med rosa och blå bakgrund ändrade jag mig igen. Nu vill jag ist ha en spegel på en svart bakgrund med massa små detaljer runtomkring. 

Jag tänker då att alla små detaljer ska representera små delar av mig. Da skulle jagä alså sätta en spegel i mitten av en svart kartongplatta. 

Likes

Comments

​hej!

Idag har jag bytt ide igen lol. Jag ändrade mig till att jag skulle ha en spegel i mitt arbete. Jag började med att måla en blå/rosa bakgrund lch sen skulle jag måla en spegel på papper. 

Efter en stund ändrade jag mig till att jag ville ha en riktig spegel. Spegeln ska jag ta med mig nästa lektion och så ska jag skriva på den med läppstift men nån fråga till åskådaren till arbetet ska ställa sig själv när dom kollar i spegeln.

Likes

Comments

hej!

Unde denna lektionen ändrade jag min ide helt. Nu ska jag istället rita en kropp som ör uppbyggd av ett mänskligt kvinnoandikte och skelettkropp. Rund om skelettet ska linjerna där huden ska vara skuggat. Detta för att visa människan på både insidan och utsidan. Att alla människor ör samma men endå så olika. Så på dagens lektion ritade jag denna. 

Likes

Comments