Monsunregn är årstidsbundna regn i södra och sydöstra Asien. De är kraftigast på sommaren då uppvärmningen av den asiatiska kontinenten ger ett sug av luft in mot land från omgivande hav.

Uppvärmningen skapar ett djupt lågtryck över norra Indien, som medför en kraftig, sydostlig och fuktig vind över stora delar av Sydostasien under sensommaren och hösten (sommarmonsun). När den fuktiga luften kommer in över land bildas kraftiga moln och välkomna regn. När du inte tror det kan regna mer tilltar det ytterligare och samma sak igen. Nu kan det inte regna mer, då ökar det igen och så vidare för att helt plötsligt vara uppklarnande 15 minuter senare. Sen kan det börja om igen 20 minuter senare. Paraplyer är just nu våra bästa vänner tillsammans med flip-flops och kortbyxor.

Uppehåll och halvsoligt så nu blir det poolen för mig och Minelle om vi hinner.....⛈⛈⛈🌦🌦

Bastian spelar pingis med en kompis i närheten, Erina och Izabelle är på vespatur till måndagsmarknaden med mat.

Hygglig måndag🌦🌦🌥🌥🌧🌧

/Johan


Likes

Comments

Morgen (tidiga morgonen) tog jag och Minelle en promenad så dom andra skulle få sova lite längre. Hon har lagt till med en dålig ovana att vakna tidigt här, mellan 6-7 varje morgon. Jag är ju van att hon sover till 9. Jaja det är bara att lägga sig tidigare😝😴

När vi kom tillbaka åkte jag och Bastian till Siam clinic. Han fick något skit i ena ögat i onsdags förmodligen när vi satte in linserna. Läkaren såg att det va skada på hornhinnan, så dom spolade ögat och så har han fått ögondroppar. Återbesök på måndag och inget bad tills dess. För besöket ,behandling och mediciner fick jag betala 3350 bath, ca 850kr. Nu är det bara att hoppas att han blir bra annars måste vi åka till Trang (fastlandet) eller Phuket och träffa en ögonläkare. Håll tummarna!!!!

En klasskamrat till Bastian fyllde år i går så i dag blev det kalas vid poolen. I kväll ska Johan och några andra åka till klong nin och äta och dricka Chang. Jag och barnen tar nog en lugn hemma kväll med chips,godis och film.

Ha en fin dag

Likes

Comments

Igår kväll fick Johan äntligen sin efterlängtade fisk att äta. Han har haft lite otur för varje gång han har hittat en grillad hel fisk ala Koh Chang för då har vi precis ätit. Men igår fick han NAPP. Jag kan säga att det var tur att inte Izabelle var med för då hade hon vägrat att äta sin mat vid samma bord.

Izabelle och en kompis skulle åka till Slow down (det är en resort där många svenskar bor) och hälsa på en annan tjejkompis som går i klassen. De skulle äta och bada där, men när hon kommer hem berättar hon att de tog en tuk-tuk till Saladan och gick på resturang. Sen tog de en tuk-tuk hem och de lyckades få betala endast 20 bath!!!! Jag säga att vi brukar få betala ca 150 bath för oss. Ja herregud, hon börjar bli stor.

Förmiddagen spenderade vi som vi brukar när barnen är i skolan, på stranden. Minelle sover sina 2 timmar och vi njuter av lugnet. Idag tog jag en liten promenad och hittade fullt med maneter på stranden, dock är/var dessa helt ofarliga som tur var enligt en lokal fiskare. Jag lyckades och bränna mig lite på den promenaden så nu har jag äntligen fått lite färg. Bastian och jag tog sen en vespa tur in till Saladan efter skolan och inhandlade fredagsmyset, vilket bestod av chips, smågodis från Lanta Divers till oss och Chang till Johan från Lanta Mart.

Nu på kvällen har vi varit på restaurangen Taste: Det är en trevlig pappa till en kille på Iza och Bastians skola som äger den. I dag var det Tacobuffe och jag vet inte om vi eller barnen tyckte det var bäst. Hur som helst var det supergott. Även Minelle tyckte det va gott med gurka, majs och små kycklingbitar. Efter det gick vi ner till stranden för att kolla in en eldshow på baren Indian Place, men då sa vår minsta i från så jag och damen gick hem. Nu är klockan 22 och alla är hemma utom vår äldsta donna som är ute och springer med kompisar på just Indian Place.

Ha det så gott// Erina

Likes

Comments


Idag efter en 3 dagar med monsunregn vaknade vi upp till en inte blå men väl blå-disig himmel som lovade gott inför förmiddagen. Termometern ute på altanen visade också på 29,5 grader på morgonen istället för de runt 25 som den stått på senaste mornarna. Det kan verka lite överdrivet men det är stor skillnad på dessa 4,5 graderna men kroppen vänjer sig fort och 25 känns numer lite kylslaget😳😇.

Häromdagen åkte vi som sagt lite längre på ner på ön för att utforska lite och hitta solen som faktiskt fanns på andra sidan. Vi såg bland annat vår andra lite större orm som låg precis överkörd på vägen där vi kom åkande. Denna var Grön/blå och var säkert giftig och farlig baserat på färgkodex.

Idag var en vanlig dag igen, så direkt efter skollämning gick vi mot den svalkande beachen och fick 3 timmar lugn innan Minelle behagade slå upp sin små vackra ögon och le ikapp med solen. Efter lite mat blev det bland annat hennes första bad i havet någonsin och hon blev även den första av oss att bada i havet denna resan. De relativt stora vågorna hjälpte henne med detta där hon satt och lekte i sanden! Jag hittade även en hemmagjord machete av trä, leksak eller fattig fiskares egendom kom vi inte fram till där den kom flytande. Bastian fick den i alla fall vid skolhämtningen och jag sa att jag tillverkat den till en nöjd son! Pappa kan allt...😳😇


Izabelle ska med en klasskompis och tillika granne till ett ställe längst bort på vår strand som heter Slow Down och som är det andra stora svensklägret på Lanta för barnfamiljer. Där ska de träffa ytterligare en klasskamrat och bada. Sen skulle de visst ut och äta på någon strandrestaurang i närheten. Det var bara att hala upp plånboken al'a pappan i Just Married.. Vi får se när damen behagar komma hem ikväll.

Just ja. Igår kväll efter träningen var vi ut och åt med en trevlig familj från Färjestaden inte Färjestad som också ska vara här länge och som bor i närheten. Vi blev introducerade till en mysig strandrestaurang med underbar mat. Efter lite samkväm bestämde Minelle och den stundande skoldagen för våra övriga barn att det var läge för en strandpromenad hem i den ljumna "sommarkvällen". Väl hemma körde Minelle sitt sista sitta/ståupp race på en 200 upprepningar innan vällingen tog ut din rätt och hon somnade sött. Vi andra tittade på Sune i fjällen passande nog innan ögonlocken blev trötta och kvällsmonsunen tvingade in oss från balkongen.

Nu blir det över/under träning med fokus på mage och uthållighet på stranden för mig om ca en timme. Detta blir ingen lek idag det då "slavdrivare" Johannes enligt FB grupp tänker köra par-träning idag och då är det ju svårare att mjölka....

Men f-n va nöjd jag kommer att vara efter! Snart kör vi, vatten, vatten, vatten!

/ Johan

Likes

Comments

Både igår (tisdag) och idag har det varit dåligt väder, mulet, regn och luftfuktighet 109%. Men man måste ju hitta på något ändå så igår tog vi en vespatur till andra sidan ön och besökte Old town och där var det bättre väder. Man känner sig verkligen priviligerad som får vara här. Att få sitta och njuta på alla underbara restauranger av underbara vyer och av fantastiskt god och billigt mat gör ju inte saken sämre.

Vi åkte även och hittade på stranden som vi gifte oss på i april 2008. Det såg precis ut som vi kom ihåg.

I dag har vi varit runt på lägenhetsjakt. Vi hittade ett billigt och bra boende men... tyvärr på fel sida vägen och med ett bönetorn till granne. Jag har lite dåliga erfarenheter från Malaysia då vi hade ett sånt torn bredvid där vi bodde, men är man morgonpigg så är det inget problem. Fel sida vägen kanske låter knäppt, men här är man glad att man har livet i behåll när man har korsat vägen. Dom kör som idioter. Vi hittade ett boende på rätt sida vägen bakom huset vi bor i nu, dyrare och inte lika fräscht men känns bättre säkerhetsmässigt. (vi har ju en hönspappa i familjen)☺️

Tänkte ni ska få se hur den andra svenska skolan ser ut, Sanuk heter den och betyder roligt. Den här skolan ligger på området vi bor på. På sista bilden kan ni skymta min käre make träna, han är faktiskt duktig och håller i än.

Strax innan regnovädret bryter ut. Skulle inte vilja sitta i den segelbåten😳

Likes

Comments

I går kväll började det regna och det har i stort sett slutat regna nu och klockan är snart 16. Men det har inte tokvräkt ner utan varit mer som svensksommar fast varmt. Dock blir det lite tråkigt att bara sitta inne i lägenheten när dom andra barnen är på skolan så vi bestämde oss för att ta en vespatur söderut på ön. Vi hamnade på ett bageri på stranden Klong Nin efter ca 30 minuter. Efter en snabb fika fick vi vända hemåt eftersom att barnen slutar 14 och vi hann precis tillbaka.

Häromdagen fick jag mitt saltlakris behov stillat. Fick reda på att Lanta divers säljer smågodis, dom importerar hemifrån 👏🏻👏🏻 Snart ska ytterligare 2 ton godis komma🙏🏻 Jag och Iza blev tvungna att ta en titt och köpa bara liiiite...

Resten av dagen får bli lugn. Johan och Bastian gör läxor och Iza sitter med datorn. Minelle ska vila/sova (tror inte vi är riktigt överens där dock)

Likes

Comments

Bastian har haft linser ganska länge och jag hade med 15 par endagslinser ner. Han brukar inte vilja använda linser mer än när han idrottar hemma. Men här vill han använda varje dag så linserna tog slut fort. Vi gick till en optikeraffär i Saladan för att kolla på månadslinser istället. Av någon anledning hade dom bara - linser, Bastian har +4,25. Men dom beställde från Bangkok och det tog ca 5 dagar. Hemma betalar jag ca 200kr för 15 par endagslinser. Ett par månadslinser här kostade 185 bath alltså inte ens 50kr. Han frågade in vi inte kunde beställa 3 par, det kostade 550 bath, det hela slutade på 800 bath med linsvätska, alltså 200 svenska! Och det bästa av allt är att Bastian är nöjd med dom.


​Om en timme kommer städerskan så jag, Iza och Minelle ska gå ner till stranden och Johan och Bastian drar med vespan på fotbollsträning. Ha en fin dag🌴☀️ // Erina

Likes

Comments

Igår kväll var jag och inhandlade årets uppsättning vinterkläder. Det blev dessa två plaggen för ca 80 kr totalt utan direkt superprutning.

Varje morgon efter frukost är det smörjning på schemat innan skolan. Bastian gillade inte detta alls och för att göra det hela lite roligare så kom jag på en morgonrutin som blivit succé senaste veckan. Vi tar tid och försöker slå rekord varje morgon och nu kommer nästan Bastian själv med solkrämen och vill köra. Vi har utvecklat tekniken och tillvägagångssättet vilket gjort att vi slipat tiden varje gång hittills, men snart blir det nog hårdare? Här följer utvecklingen:

Smörjning av armar,ben, nacke, fötter och ansikte/hals.

Deltagare: Bastian

Smörjare: Johan

Tid/morgon:
Skoldag 1: 2.37 min, 2: 1:53, 3: 1.33
4: 1:20, 5: 1.13

Fortsättning följer.

Såna här tävlingar har jag alltid gjort med barnen och det taggar den lilla tävlingsmänniskan man är och gör vardagliga saker lite roligare, vad det än är.

Och som sagt att vilja förbättra sig som den lilla tävlings-människa man är.
Nu sitter vi åter just ovanför stranden och softar. Efter den sedvanliga kullerstens körningen som också har blivit till en tävling så somnade idag Minelle efter två varv av SOV-banan. Här är det dock lite svårare att slå rekord då deltagaren i vagnen inte alltid är med på samma noter eller lika trött. Grundtekniken går dock ut på att hon ska sitta upp i vagnen till ca 10:00, sen leka lite i sanden som idag med kompisen Lennon 13 månader och sen få en majskrok och lite dricka så räcker det med 2 varv. Varven är ca 200 m och består av just tegelstenar vilket ger ett bra "skak" i kärran.
Så nu sitter vi här jag och frun och har dagens 1,5-3 lugnaste timmar framför oss innan Minelle vaknar! Erina läser en bok och jag sitter och författar detta under de skyddande palmerna med vågornas brus och havet med Phi Phi öarna som siluett. Yes, livet leker helt enkelt.
Jag har faktisk också hittat en bok jag börjat läsa, då det finns en hel hylla med böcker i lägenheten som lämnats kvar av gäster eller av ägaren själv. Den handlar om en affärskille från USA/England som kommer på kant med Putin och oligarkerna. Den verkar dock grymt spännande och Puhhh för Ryssland.
Over and out för denna fredagen.
Trevlig helg önskas
/
Johan

Likes

Comments