Musik jag lyssnade mycket på för 10 år sedan. Vila i frid Chester Bennington.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Igår efter jobbet åkte jag och lillasyster iväg till Vasa på en snabb shoppingtur. Senare på kvällen var jag med Sören och Sandra. Idag vaknade jag tidigt och gjorde mig klar för att åka till Kristinestad på marknad. Eftersom det var så tjockt med folk på marknaden gick vi endast efter vårrullar och sen tog en öl i tältet. Bra så! Ikväll kommer jag efter många om och men att agera chaufför, eftersom jobbet väntar klockan 15 imorgon. Till min tröst väntar Rockoff på mig efter 4 dygn, taggad!

Likes

Comments

Tankar och åsikter

Sen jag flyttade till Vasa har jag blivit tvungen att tänka mera på min egna ekonomi eftersom man måste handla allting själv. Förut har jag bott gratis, ätit gratis och kört mammas bil så enda jag behövde pengar till var ungefär kläder och fritid. Nu behöver jag däremot pengar till hyra, mat och skolmat, busskort och bussresor till och från Vasa. Helst spenderar jag dock fortfarande mina pengar på fritidskategorin. Eftersom jag nu behöver fundera på min ekonomi har jag också börjat fundera över hur de stackarna som inte lyckas få ett sommarjobb klarar sig. Jag skulle inte ens klara mig på endast sommarjobbet, behöver kunna hoppa in någon gång under året också för att få det att gå runt. Hur gör nu dessa människor som inte har ett sommarjobb? Det är ju faktist inte så lätt att få jobb i de större städerna. Hur betalar man då 3 månaders hyra, mat och allt annat man behöver en sommar helt utan studiestöd? Hur får man det att gå runt resten av året?

Om man har tur hittar man en hyra under den summa man får i studiestöd och bostadsbidrag. Jag hade en sådan tur. Jag lämnade med ca. 20€ varje månad, men då kommer hemförsäkring, telefonräkning och elavgifter till. Det vill säga att man inte har pengar alls över till något annat, om man inte har jobbat ihop dem från helger och somrar. Visst kan man ta ett studielån men det är inte heller så stort, lite över 3500€ per år om jag minns rätt. Har faktist inte en blekaste aning om hur folk utan ströjobb och sommarjobb får ihop sin ekonomi som studerande, om man inte lever på sina föräldrar såklart.

Vi studerande är Finlands framtid, och det är vi som kommer att utbilda oss och tjäna skattepengar till vår stat. Regeringen sparar nu på de flesta områden, men att dra ner på studiestödet tyckte jag var lite fel. Detta år har mitt studiestöd och bostadsbidrag landat på 504€ efter skatt. Bostadsbidraget som vi studerande har fått förut kommer nu istället att slopas helt. Bostadsbidraget var en klumpsumma som var lika stor för allihopa. Nu har man istället möjlighet att ansöka om allmänt bostadsbidrag, vilket räkas ut individuellt för varje enstaka person. Undrar hur många hundra extra personer staten från anställa för att FPA ska hinna med det. Dessutom måste man anmäla till FPA om man har en inkomst flera månader i sträck eftersom stödet då ska räknas om. SERIÖST. Det positiva i detta däremot är att man kommer att få allmänt bostadsbidrag i 12 månader, året runt. En stor tumme upp för det! (Man kan söka om det och få det beviljat från årets augusti, inte september som många tror. Det kommer också troligen att betalas ut en annan dag i månaden än studiestödet)

Om man nu då råkar bor ett gäng på tre studerande tjejer i en och samma lägenhet så kan man få egna allmänna bostadsbidrag om man har skilda hyreskontrakt var och en för sig. Har man samma hyreskontrakt och är gemensamt ansvariga för hyran får man också endast ett gemensamt allmänt bostadsbidrag. Det gäller då inte om man är sambos och den ena jobbar och den andra studerar, även om man gör skilda hyreskontrakt. Man är ju fortfarande sambos då. Aningen invecklat? Svar ja.

Från september detta år kommer mitt studiestöd landa på 225€/månad. Eftersom jag bor ensam i min lägenhet kan jag också söka om allmänt bostadsbidrag som jag redan har beviljats från augusti. De som däremot bor tillsammans med sina sambos kommer att lämna utan det OM den ena partnern jobbar och har en inkomst. Vad är logiken? Kanske inte jättekul att behöva ha sin arbetande sambo att betala allt åt en när man studerar bara för att Finland tycker att man ska ha en gemensam ekonomi när man bor tillsammans. Jag förstår inte riktigt vem som har tänkt ut det. Blir lite ledsen i själen av detta men sådär är nu läget. Vilken jävla tur man är singel, kommer definitivt inte skaffa mig en sambo med en inkomst innan jag har studerat klart om det ska vara på detta vis. Passar väldigt bra att Finland ändrar sina regler på detta sätt om man tänker på bostadsbristen för ettor på studieorterna. Helt genomtänkt faktist, jättebra jobbat av vår kära regering ännu en gång. Suck.

Likes

Comments

I söndags var min farfars första födelsedag uppe i himmelen. Jag och min lillasyster var faktist till graven och hälsade på. Grattis på 91-årsdagen farfar.

Likes

Comments

De senaste dagarna har jag jobbat i vanlig ordning. Har även varit ute med hunden och skött lite hushållssysslor eftersom jag och min lillasyster är ensamma denna vecka. Har iallafall hunnit på fika till mormor och morfar ikväll, sen blev det en pidärrunda på Arom.

Likes

Comments

Viet har gjort denna härliga film från Tomatkarnevalsfredagens förfest hos honom. Stillbilden kan jag inte göra så mycket åt tho.. Hah.

Likes

Comments

Denna helg har bestått mestadels av jobb. For till Fagerö som chaufför och stannade där hela kvällen för att inte behöva åka hem och ha tråkigt innan jag skulle hämta hem dem. Faktist en riktigt rolig kväll i Fagerö som nykterisk, bättre än jag kunde tro! Borde kanske satsa på fler sådana gånger. Sov iallafall 1-2 timmar innan jobbet kallade i morse. Nu däremot känns det långt till nästa helg när det är min tur att vara ledig Lördag och Söndagmorgon.

Likes

Comments

Igårkväll åkte jag med en burk bär till min syster och gjorde en bärpaj och chokladmuffins. Smakade bara på pajen, god blev den även om det inte är någon botten på den. Blandade bara hallon och blåbär som "botten". Gottgott!

Likes

Comments

Den blåa blusen hittade jag faktist på rea på H&M igår, länge sedan jag fyndat någonting på rea så det var jag nöjd över! Den svarta bodyn är också från H&M. Kändes riktigt varm i tyget när jag hade på den så det blir bra till utekvällar.

Sen köpte jag också ett par helt vanliga ballerinor eftersom jag inte har några svarta. Och sist men inte minst hittade jag en supersöt vattenflaska på H&Ms home avdelning för barn, tänkte att jag ska ta med den till Rockoff i sommar och blanda drinkar i istället för plastglas eftersom plastglas är så jobbiga att sätta ifrån sig. Bra med kork och sugrör sådana gånger istället så kan den lugnt vänta på mig på stranden som exempel ifall man vill ta sig ett dopp! Då kan inte heller små flugor och sand komma in och det gör inget om någon råkar ha omkull den. Praktiskt.

Likes

Comments

Piercingfebern är igång igen.

Likes

Comments

Title