Header

Hej!
Jag smörjer alltid mina saker efter varje ridpass. Att smörja innebär att sakerna håller och att man slipper rida med smutsiga grejer nästa dag dessutom så är jag allergisk mot dåligt läder och lädret mår ju inte bra om man inte smörjer ;)

Så jag tänkte berätta om vad jag använder för putts och smörj grejer till alla mina saker :)

Glycerintvål Stubben: Använder glycerin tvålen varje dag på sadel träns och förbygel. Glycerintvålen gör rent och gör lädret lite mjukare. Jag brukar knappt ha nått vatten alls på svampen när jag använder glycerintvålen de ska inte börja skumma oftast så behöver jag aldrig ens torka av tränset efter att jag smörjt.

TIB-Horse lädersåpa: Verkligen en av de mesta smörjgrejerna som finns! Använder ofta men inte riktigt varje dag på träns och förbygel använder ca var tredje till var fjärde dag på sadeln beroende på om de behövs (använder de inte så ofta på sadeln då min sadel redan är väldigt välsmörjd sen innan då de är Anns tidigare sadel så den behövs inte smörjas så ofta längre). Läder såpan tas på med en handuk och "maseras" in i lädret gör ingenting om lite såpa sitter kvar efter, det är bara bra. Man märker skillnad på lädret redan efter första användningen av denna såpa älskar den!

Equifix triplex leather care: Använder till mina stövlar då de inte är skonsamt för stövlarnas passform och hållbarhet att använda glycerintvål. Denna är super bra och skonar stövlarna och tar lätt bort smuts!

Jag gör rent benskydd men endast en fuktig trasa. Vid super mycket lera så spolar jag av dom och nästa dag när dom torkat så torkar jag av resterna med en fuktig trasa. Är trasan för blöt så kommer inte smuttsen försvinna utan bara spridas runt på skyddet. Därför försvinner inte allt smuts när man spolar skydden.


Likes

Comments

Hej!
Då var man i skolan igen... Är sjukt trött och dagen går väldigt långsamt.... Vi har haft genomgång inför muntliga nationella i svenska inte så taggad om man säger så haha.

Z ska få vila idag eller han ska få gå en promenad. Sen så ska jag kolla på någon clinic om sits och markarbete som haking anordnat :)

Har gått/går på ganska mycket kurser nu på senaste. Jag har gått en mental och kost träning för unga tävlingsryttare kurs, jag har gått en annan mental kurs sen så går jag även ulken på de som är en ungdoms ledar kurs.

Ska bli kul att gå på clinic idag och hoppas på att få lite tipps på markarbets övningar jag kan göra med z :)

Direkt efter skolan så ska jag ner till stallet och ha halvtimmes gruppen, ska bli kul även fast de inte gör så mycket än ;)

Vi hörs!

De är ju kladdkakans dag idag så får väll försöka hinna baka nått eller köpa ;)

Likes

Comments

Hej!

Z blev riktig dressyr häst idag haha. Hon som red var super duktig och Z tyckte de var jobbigt och dessutom så var han lite obekväm med de nya bettet. Han hoppas ju på pelamstång och rids ut på femdelat (för att han inte ska kunna ta bettet och dra) men inget av betten är tillåtna i dressyr. Så idag så fick han pröva ett tre delat goldmedal bett med fasta ringar. Sen så har han även bettringar på alla bett som går alltså i detta fall de femdelade och goldmedal bettet.

Men Z var fin imellan åt men han var väldigt pigg och ovan med de nya bettet dessutom så tyckte han nog att de var väldigt jobbigt ;)

Imorgon är de skola igen.... Inte ens kul vill inte. Blir inte direkt bättre heller när man går så himla långa dagar också liksom. Vi börjar 8 slutar 4, kul. Varför dagarna blir så långa är för att de sätter in jätte långa och onödiga raster. Nej mer effektiva dagar skulle va mycket bättre.

Aja bara bita ihop, vi hörs imorgon sov gott!

Bild på hans nya bett och bilden nedanför är bild på bettringarna :)


Likes

Comments

Hej!
Har vart funktionär i kylan nyss från 10-12 på framridningen. Vi har dressyr tävling idag LB och La för storhästar. Dock så har vi fått väldigt många strykningar troligen pågrund av all snö.

Vi hade ju spökkväll igår och jag stod bakom ett träd och skrämde barn. Barnen var väldigt rädda efter rundan så de blev lyckat :)

Idag så ska jag inte rida någon. De är en annan person som är väldigt duktig i dressyr som ska få rida Z idag :) Tanken är att hon ska få tävla Z i KM nästa helg då jag är på ulken dessutom så är jag inte jätte tagg på att tävla dressyr haha. Så Z ska få gå i dressyr sadel och grejer idag ;)

Vi hörs under dagen!

Likes

Comments

Hej!

De är kallt och trist ute just nu de varierar mellan snö och regn. Gustaf och pappa är på Kanarieöarna just nu är inte bara lite avundsjuk. Men för oss som är kvar här i Sverige så har jag lite låt tips till er de kanske kan göra er alla på bättre humör ;)

Ha en bra dag! :)

Likes

Comments

Hej!
Ska snart gå och jobba men red ut Meggie och Z nu på morgonen, mamma red Z och jag Meggie. Vi skritta ut en 30 min runda med lite trav där de inte var för hårt eller halt. Medans vi red så började de även snöa/hagla. De var liksom inte stort hagel men de var mini mini bollar som snöade ner haha.

Nu så ska jag gå och vara med på lektionerna sen väntar halloween kväll då kan vi tagga att skräma barn i skogen haha ;)

Meggie och hennes hag kompis är så bra kompisar Hahah båda står och dricker ur samma hink, gosar <3

Likes

Comments

Godmorgon!
Då var man uppe med tuppen på väg mot stallet igen känns som att jag aldrig lämna haha.. Hade gärna stannat kvar nån timme till i sängen om jag fick bestämma men samtidigt så är de skönt att gå upp tidigt få dagen startad på en gång istället för att sova bort den. Oavsett så måste hästarna få mat satt har ändå inte mycket till val ;)

Man märker verkligen att de börjar bli kallt nu satt de är verkligen täcken på som gäller. Just nu så har Z ett rätt tjockt innetäcke på sig inne och sen ute så får han ett horse wheare rambo täcke med hals ute som är 250 gram tjockt. Han får inte stå och frysa och spänna sig de är inte bra.

Idag så är de halloween kväll så jag måste hjälpa till med den från 15 till 23 men barnen kommer inte förens 17 och de slutar väll vid 9 i guess men de brukar vara svårt att säga. Sen ska de städas efter och de är tävling dagen efter vilket betyder att de måste va väldigt bra städat till dagen efter. Sen så ska jag hjälpa dom som jag leder och vara med Annelie (ridlärarn) på lektionerna och fortsätta lära mig + att jag har både Z och Meggie de kommer bli en hektisk dag minst sagt....

Men hoppas ni får en bra dag vi hörs lite senare! :)

Inga blommor blir kvar längre nu är de snööööö

Likes

Comments

Hej!
Hoppade Z nu på kvällen. Han var super duktig och vi börjar hitta varandra mer och mer.

Idag så hoppade jag själv utan tränare. Ann Liwing som jag hoppar för brukar egentligen ha hoppträningar på torsdagar men denna vecka så behövde de skjutas upp till söndag och ska hoppa för hakning på tisdan så tyckte de vart lite tätt inpå. Hatar egentligen att hoppa utan tränare de är så svårt då att veta vad man ska göra för övningar och vad man ska göra om de går skit. Men idag så vart de ändå ett ganska lyckat pass utan tränare :)

Hoppade bara räcken, de är det vi behöver träna på. Hur jag ska rida honom för att få honom att lyfta på sina framben ordentligt. Z blir så nonchalant när de är lägre så då får man inte rida för fort mot ett räcke för då lyfter han inte sen så vill man inte ha för dåligt tempo heller för då blir de inge bra språng. Höjde upp till 120 på slutet då var de inga problem då hoppa han som en kung :)

Efter så linimentade jag benen och stretchade och gav honom hans foder. Putsade även grejerna efter som jag gör efter varje pass :) Kan göra ett inlägg nån gång om vad jag använder för grejer haha ;)

Hade 1 kombination och sen två hinder på båge allt räcken. Sen så hade jag ett kryss med bom före och efter med 3 M skillnad.

Så var i stallet till 10 som vanligt nu blir de sova i några timmar tills man ska vi i stallet igen 7 imorgon bitti till 11 på kvällen då de är halloween kväll imorn haha #stallmänniskor

Likes

Comments

Hej!

Tänkte skriva ett litet inlägg om foder. Jag tycker dehär med foder är såå svårt verkligen en hel vetenskap. Vissa anser ju att man inte ska göra de svårare än vad de är och bara ge hästarna hö och kraft foder medans andra kör med olika tillskott hit och dit de beror ju också på vad man har för häst. Alla hästar är olika individer och fungerar bäst med olika typer av foder.

Men av den kunskap jag har och vad jag har lärt och hört av andra och genom vad z är för typ av häst så har jag kunnat valt vad z ska få för tillskott. Jag vet inte vad andra tycker om mitt foderval men detta är vad jag tror funkar bäst för oss och de har fungerat bra hitills :)

Vi börjar with the basic ;)

Hö: Z äter 2 kg morgon, 2 kg lunch, 4 kg middag, 5 kg kväll. Han får självklart mest över kvällen så att han ska kunna ha så mycket som möjligt att tugga på under natten.

Kraftfoder: Z äter 0,25 kraft morgon, 0,25 havre + o,25 betfor lunch, 0,25 kraft middag och kväll ingenting.

Tillskott efter ridning:

Krafft sensitive mash: Ger 0,5 kg vid hårt arbete, 0,25 kg vid lätt arbete. Havre fri, bra proteiner och mineraler även bra för mage och tarmar.

Krafft sensitive musli: Ger lite mer än 0,25 vid hårt arbete, 0.25 vid lätt arbete. Havre fri, bra proteiner och mineraler till för lätt eller normal arbetande hästar. Innehåller medelhög proteinnivå.

Grangården minneraler: Ger alltid en näve. Ser till så att han får i sig alla typer av mineraler han behöver.

Eventuellt tillskott efter ridning:

Shy feeder B vit: gav honom 1 matsked B vitamin efter ridning innan jag klippte honom. B vitaminet är bra vid pälsfällning eller pälssättning.

Så de var vad Z äter :) Hoppas ni tyckte att de var lite intresant att läsa ni får gärna komma med åsikter om vad ni tycker är viktigt att ge en häst för foder eller skriva vad ni ger för foder till eran häst :)

Ha de bäst!

Likes

Comments

Hej!
Sadeldoktorn var i stallet igår och vi kollade på en sadel till Z. Först så kollade vi på den sadeln som jag ridit i ett tag en equipe linnea. Den låg inte så bra utan en padd men han sa att med en padd med tre inlägg fram till så är de ingen fara.

Nästa sadel vi provade var en prestige versai den nyare modellen. Den låg bra på hästen så prövade att rida i den och de kändes så där. Jag har aldrig gillat prestiges hoppsadlar och tyckte inte om denna heller.

Nästa sadel var en iknok sadel. Skönare än prestige sadeln definitivt men de var något med sätet som gjorde att jag inte gillade den. Sen får man tänka på att jag är troligt kräsen vad gäller sadlar också speciellt när equipe sadeln är med i bilden då den är väldigt svårslagen.

Med mycket om och men så bestämde jag mig till sist för equipen. Den är den absolut skönaste sadeln och för mig så spelar de ingen roll att den är lite gammal den är ju bara med insutten då ;) Så vi har lagt ett bud på den sen så återstår de att se om jag får köpa den :)

Prövade också grejerna som jag köpte igår. Stiglädrerna och stigbyglarna var bra Men padden ska jag byta eftersom att jag måste ha en padd med inlägg och sadelgjorden var för kort haha segt.....

Z fick köra lite markarbete efter sadelprovningen. Körde en liten serie med tre studds kryss kryss räcke sen ett språng oxer just för att han ska bli kvick i benen :) Idag står de hoppning på schemat tagga!

Likes

Comments