Header
ätstörning, Tankar

Vissa dagar blir det så oöverkomligt hur mycket jag saknar alla de friska sakerna i livet som påverkas pga mina matförhållanden. Jag saknar så mycket att vara oberoende av all träning och kontroll. Saknar att äta en god måltid med gott samvete och saknar att ha den energin som en "frisk" människa har.
Jag har börjat undra om det är möjligt att jag någonsin blir frisk från detta helvete. Undrar om jag någonsin kommer få uppleva en vardag där vikten inte spelar mig någon roll. Kommer jag någonsin slippa all den panik om jag känner att jag "ätit för mycket".
Om jag bara kunnat sluta väga mig så hade en stor sten i hjärtat lättat. Det är ett annat beroende jag har. Vågen. Den älskade och hatade förbannade vågen. Vågen som jag baserar på lycka eller panik. Glädje eller ångest.
Jag känner hur min ätstörning tar nya tag och krafter kring mitt huvud och kring den logiska och kloka Amanda jag är. Känner hur den hämtat sin nya energi för att överta mig.

Jag har inte träffat min terapeut på snart två veckor och har avbokat resterande möten också då jag vill fokusera på skolan och på det FRISKA. Vill sluta älta ätstörningen och varje möte påminnas om att den finns. Varje möte riva upp det sår som fortfarande är så färskt.
Jag hoppas att jag gjort rätt val. Men det kan man aldrig veta.
Jag har iallafall inte känt så stort behov av att prata av mig så antar att det är positivt.
Jag tror jag behöver klara detta själv, behöver ta den jävla djävulen i hornen och kasta ut den för alltid. Utan att älta och linda in den i bomull.
Utan att sitta i en fåtölj på Mellanvården och diskutera mitt BMI och mat. För jag vet redan allt det där. Jag är en klok människa egentligen. En människa som fastnar ibland och som fastnat i klorna på en hemsk sjukdom.
Jag VET hur mycket jag bör äta på en dag. Jag VET att kroppen inte fungerar om den svälter och jag VET att jag riskerar att bli inlåst på en avdelning om jag fortsätter såhär.

Jag måste ta ett beslut till idag. Skolan kommer aldrig fungera om jag inte får i mig den näring som kroppen kräver. Allt kommer vara förgäves om jag ska svälta mig själv till den graden jag riskerar att bli inlagd.
Vad vill jag? Vad vill ätstörningen? Gör det som JAG vill och strunta i vad fan anorexin vill. För den vill ta mig in i döden. Och hur ska jag kunna hjälpa andra i framtiden om jag är död?

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Tankar, Vardag

Har tyvärr blandade känslor efter första dagen.. har glömt hur jobbigt jag tycker det är att träffa så många nya människor samtidigt. Glömt hur rädd jag kan bli i sociala sammanhang. Glömt att klassrum för mig egentligen förknippas med panikångest.
Jag härdade ut känslan av panik iallafall men tyckte ändå det var riktigt jobbigt stundtals idag.
Kände mig liksom så vilsen bland alla nya ansiktet, röster och information.

Vi är 15 stycken i klassen i olika åldrar vilket är skönt.
Jag tror dock att alla kände att det var
Omvälvande idag, trots att vissa tar mer plats än andra.

Någonting jag fick lite ångest över var när de nämnde att när vi ska ha metodrummet på fredagar så måste man ha kortärmat pga hygienen. Jag har än inte kommit över att visa mina ärr offentligt.. och tanken på att jag ska ha kortärmat i en sal med 15 människor jag precis har träffat skrämmer livet ur mig. Jag vill inte tänka såhär men är så orolig för hur folk ska reagera och tycka. Jag vet att jag inte borde känna så, att jag inte borde vara rädd för det går emot allt det jag tror på; att alltid vara sig själv men tankarna tar mig ändå till skammen.
Och bara den saken att jag tackade nej till frallorna som serverades imorse. Skammen som kom. Jag ville bara sjunka under jorden.

Ja, mycket jobbiga saker hade jag glömt bort att jag kände. Eller kanske trängt undan för jag så gärna ville tro att det skulle bli så bra. Men det kan ju fortfarande bli bra men jag antar att jag är rädd för att bli ensam. Att folk ska tycka att jag är värdelös och oduglig.

Och metodrummet fasar jag just nu över. Jag berättade dock för lärarna nu efteråt men ångrar mig då de kanske anser att jag inte passar för denna utbildningen.

Usch ja.. är ganska nere nu helt enkelt.

Jag tar första steget här, nu. Såhär ser lite utav min arm ut i dagsläget.

Likes

Comments

Vardag, Tidsresa

För idag börjar ett nytt kapitel i mitt liv. En positiv förändring i vardagen, att få vara en del utav någonting igen. Att få tillhöra. Att äntligen kunna uppskatta helger igen. Att äntligen få en mening i vardagen.
Jag hoppas att det kommer kännas positivt efter idag! Men nervös, det är jag allt.

Jag kan se hur mycket jag utvecklats personligt under årens lopp. Innan kunde jag inte i min vildaste fantasi tänka mig att börja i en helt ny klass alldeles ensam. Inte utan någon jag känner. Det fanns inte på kartan. Men efter de erfarenheter jag har nu så känns det inte alls så jobbigt längre. Jag menar, hur många nya människor har jag inte träffat under årens lopp nu? Jag är typ härdad.
Och jag har accepterat att alla människor omöjligtvis kan gilla mig. Det enda jag kan göra är att vara mig själv. Så får det helt enkelt bära eller brista!

Hoppas ni får en bra dag mina kämpar.

Kram

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, ätstörning

Jag skrev innan att jag kände mig stolt över en utmaning jag gett mig själv i två dagar och som jag klarat.
Det är som såhär, jag har ett beroende till att springa på löpband. Ett beroende som innebär en extrem ångest om jag inte gör det och har sprungit minst 7 km varje dag sedan den dagen jag blev utskriven från sjukhuset. Jag har förstört mitt ena ben pga all löpning, fått muskelinflammationer hit och dit och vissa dagar inte kunnat stödja på benet alls. Ändå är jag "tvungen" att springa.
I vintras var det samma sak och var då tvungen att sluta löpa då jag fick problem med benet första gången. Det var enklare då.
Men mitt beroende blev starkare i somras i samband med min utskrivning och har sedan dess sprungit sprungit och sprungit. Jag har till och med lärt mig att "stänga av" under tiden jag springer och har ingen som helst tidsuppfattning under den tiden. Det är som att jag går in i någon slags trans om man kan säga så.

För tre dagar sedan sprang jag, precis som vanligt. På kvällen skulle jag handla på Willys som slutade med att jag fick gå ut och med hjälp utav cykelns styre stödja mig samtidigt som hela jag skakade och var nära att kollapsa. Jag fick stjärnor framför ögonen och var helt säker på att jag skulle svimma.
Jag lyckades ta mig hem men det kändes som att jag fått en hjärtinfarkt och att hjärtat skulle sprängas. Då insåg jag hur skör min kropp blivit av all löpning. Så, jag tog två dagar ledigt! Två dagar utan löpning är en jättestor grej för mig. Mina ben har fått en chans att reparera sig lite och idag när jag sprang så kändes det som att jag fått en helt ny energi under dessa två lediga dagar.
Jag inser att det är orimligt att springa så mycket som jag gör. Inser att jag stjälper min kropp mer än hjälper fast jag så gärna vill tro att jag behöver springa så där mycket varje dag.
Så, jag är stolt!
Och jag kommer definitivt att sluta springa 7 km varje dag. Jag behöver liksom inte springa så mycket. Det förstår jag nu.

Likes

Comments

Vardag

Klockan är halv 6 och det är på riktigt första gången jag sätter mig ner idag. Jag har försökt förbereda inför skolstarten genom att göra sånt som jag kanske inte kommer orka göra på ett tag. Jag har STORSTÄDAT hela lägenheten, från rum till rum, varje vrå och varje hörn. Jag har också tvättat samt sålt min "sminkhurts" som tog för mycket plats så nu kan jag ha mitt rum möblerat som jag vill ha det. NÖJD ÄNTLIGEN!
Dagen har passerat förbi snabbt och jag vaknade inte förens vid 11 imorse?! Blev helt chockad när jag såg klockan. Har inte sovit så länge sedan sommaren 2012. Sjukt!

Nerverna börjar dra igång lite grann inför morgondagen men det ska ändå bli spännande att komma igång. De två första veckorna ska vi typ bara lära känna varandra i klassen så det kommer gå ganska lugnt tror jag.
Jag har också förberett med massa sötsaker i frysen som ni vet för erkänn man blir så extremt sötsugen vissa dagar efter skolan?! Jag minns att jag brukade bli det förut iallafall. Hahaha det låter som att jag aldrig mer kommer komma ut ur lägenheten och som att jag bunkrat upp för jordens undergång....
Jag är redo iallafall, haha..

Sitter nu och smuttar på kaffe med smak av apelsinchoklad som jag blandannat köpte i Kristianstad igår. Helt okej gott. Köpte även kaffe med smak av smörkola och den var supergod!
Jag tycker det är så mysigt att gå in i små kaffe/te butiker och lukta på olika kaffesorter. Det är så himla mysigt.

Känner mig så ego nu för har inte varit inne och läst någon annan blogg idag eller igår för att jag inte haft tid.. har knappt haft tid själv till att skriva någonting. Så förlåt.. men ska läsa igenom alla missade inlägg ikväll!
Älskar trots allt att få följa er allas resa, liv och vardag. Vad det än må innefatta.

Ja, dagen igår var både tung och känslosam på olika plan. Jag kände mig inte på humör egentligen för att gå på stan eller åka iväg. Men jag fick ju ändå något gott av det! Fick ha en catch up med två av tjejerna jag bott med på Orana förut. Det var behövligt som attan. Bjöd dem på smörkolakaffet och det var populärt!
Jag är nöjd med gårdagen och jag är även nöjd över dagens insats.

Förresten så har jag utmanat mig själv de två senaste dagarna. Kanske inte är så stor grej för er men för mig så är det det.
Berättar sen!

KRAM

Likes

Comments

Vardag

Istället för att ta tåget hem efter shoppingrundan så stannade jag till för att överraska två saknade vänner. En utav dem som jag inte träffat på exakt 1 år. Så härligt och behövligt att få ses igen! Det känns som att vi sågs senast igår. Så sjukt!
Det som bara skulle bli en snabb visit blev istället 2 timmar med massa kaffedrickande och catch up.
Nu sitter jag iallafall på tåget som ska ta mig hem till Karlshamn igen tillsammans med tunga kassar.
Jag kommer alltid älska Kristianstad. Det kommer alltid vara mitt andra hem. Så är det bara.

Jag är så tacksam för att de nästan två åren gav mig så fina vänner. Att få krama om dom, efter så lång tid är guld. Verkligen guld.

Likes

Comments

Behandlingshem, Psykisk ohälsa, Tidsresa

22 oktober 2015: Jag får ett sms av min terapeut som ber mig komma ner till kontoret för ett samtal. Jag går ner, sätter mig i den ena fåtöljen av 2 som rymmer det lilla men mysiga samtalsrummet. På golvet ryms en grön ryamatta och i fåtöljerna finns det en grön filt som jag som vanligt snabbt sveper om mig.

Hon sitter mitt emot. Ser allvarlig och lite orolig ut. Hon berättar att mina placerare har ringt och sagt att de inte betalar för min behandlingsplats längre. De hade slutat betala för ett par dagar sedan vilket innebar att jag redan var där gratis. Att jag inte hade rätt till min plats längre. Hon berättar att jag senast på fredag ska ha tömt mitt rum och lägenheten på mina saker. Fredagen skulle mitt namn suddas ut från Orana, föralltid.
Jag hade ett par dagar på mig. Ett par dagar att packa ner de senaste två åren i olika kartonger.

Jag minns min chock, jag kunde liksom inte reagera. Jag hade velat skrika, gråta och bara lägga mig på golvet men min reaktion var helt tom. Jag lät samlad trots paniken i huvudet.
När jag klev ut från kontoret så bröt jag ihop. Jag tittade mig omkring och insåg att jag aldrig mer kommer gå ut från kontorets dörrar. Insåg att jag aldrig mer skulle stå där och knacka på dörren för att få ta min medicin, på morgon och kväll.
Insåg att jag aldrig mer skulle få sitta i rökrutan på trädäcket med de andra tjejerna och snacka skit.
Insåg att jag nu inte skulle ha det dagliga stödet från personalen längre. Att det var nu jag skulle bli "vuxen" på riktigt och klara mig själv.

Trapporna upp till lägenheten kändes tyngre än vanligt att ta sig upp för denna dag. Nu var jag tvungen att berätta för tjejen jag delade lägenhet med och som jag kom så fruktansvärt nära att jag skulle flytta.
Jag såg kaoset i mitt huvud och röran som skulle infinna sig de kommande dagarna med flytten och ringde då till pappa i panik och berättade. Jag bad han hämta mig samma dag då jag vägrade att tillbringa mina sista dagar i mitt dåvarande hem i vetskap att jag skulle försvinna därifrån. Jag klarade det liksom inte..
Jag klarade inte av tanken på att säga hejdå. Att jag skulle få se vissa människor för en sista gång i mitt liv. Det var för hemskt.

Samma kväll tog jag mina viktigaste ägodelar och åkte hem till pappa. Detta var en måndag minns jag.
Sen kom jag inte tillbaka till Orana förens fredagen då jag hämtade alla mina saker illa kvickt. Ville inte känna sorgen med att lämna den tryggheten. Så jag hade bett tjejen som jag delade lägenhet med att hjälpa mig packa så att jag bara kunde bära ner kartongerna den där fredagen utan att röra runt en massa.
Sen åkte jag en sista gång bilen med min terapeut till Karlshamn, med en bil överfylld med saker. Där och då stängdes det kapitlet. Kapitlet som innefattade mitt liv på behandlingshem. Där och då sattes det en punkt och sista sidan stängdes.
Vi åkte mot ett nytt kapitel. Jag var livrädd. Livrädd för förändringen att jag skulle ut i livet på "egen hand".

22 oktober 2015. Dagen då ett nytt kapitel i livet tog sin början.
På gott och ont.

Jag minns allt så väl samtidigt som det känns så avlägset. Min hjärna vill omedvetet glömma. För visst vill alla glömma de gångerna man känt sig så extremt sviken och övergiven? Jag var som en övergiven hundvalp i ett dike. Ensam och rädd.

Likes

Comments

Idag är det exakt 1 år sedan som jag flyttade från Orana så vad passar inte bättre än att åka ner med sin fina familj till just Kristianstad för att "fönstershoppa" lite?

Likes

Comments