View tracker

Älskar verkligen hösten. Jag ser fram emot lite kyligare dagar med stora koppar med te och nybakat. Hehe.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

God förmiddag! Jag är igång och har lagat middag till kvällens arbetspass. Idag blev det köttfärsås med tagatelli. Det är supergott och går jättefort att göra!

Du behöver:
smör
2 pressade vitlökar
1 finhackad gullök
2 msk tomatpuré
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 burk taco salsa
2 msk chilisås
timjan
oregano
salt & peppar
2 dl matlagningsgrädde

Hetta upp en gryta med smör och fräs löken glansig, pressa ner vitlöken och lägg ner färsen. Bryn den färdig och pressa ner tomatpuren och rör om. Vänd ner tomatkross, vatten, tacosalsa, chilisås. Låt allt sjuda upp på svag värme och smaka av med salt, örter & kryddor. Sist innan servering rundade jag av köttfärsåsen med grädde, låt sjuda upp och servera med god pasta.

Likes

Comments

View tracker

​Du behöver: 

50g margarin
2 ägg 
1 1/2 dl socker 
5-6 dl (200g) riven kokos 

Smält matfettet och låt det svala. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kokos och matfett. Låt smeten svälla en stund. Klicka sedan ut smeten på smorda plåtar eller bakplåtspapper. 

Grädda i ugnen i ca 12 minuter. 

Perfekt onsdagsfika!

Likes

Comments

För två helger sedan lagade jag min första albanska Mantia. Det tog lång tid men det var mödan värd!

Du behöver:

Deg:
700
ml vatten
ca 800 ml mjöl
3 krm salt
100 g smör

Fyllning:
500 g nötfärs
3 gullökar
2 krm salt
1 matsked paprika krydda
3 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader.

Börja med att hälla salt och vatten i en bunke. Häll i mjölet under omrörning med en sked tills att det blir en deg. Låt sedan degen vila en timme under duk.

När degen har vilat klart breder du ut den på en ordentligt mjölad arbetsbänk. Arbeta degen i någon minut. När du har gjort det , forma 12 mindre bollar och knåda dessa. Efter du knådat 12, forma då dessa till 24 bollar. Låt bollarna vila under duk i 30 minuter.

Under tiden som bollarna ska vila en sista gång kan du börja med köttfärsen. Stek löken någon minut, i med köttfärsen. Blanda sedan i kryddorna och rör om ordentligt.

Smält 100 gram smör i en kastrull. Ta sedan en boll och kavla den så tunt du kan, akta så den inte går sönder. Gör så med alla bollar. Pensla sedan på smöret på varje degplätt som på bilden. Efter detta tar du plätt för plätt (2 och 2) och bakar ihop dem, så det slutar med att det är 12 plättar.

Sen fortsätter du att baka ihop alla plättar tills att det blir en stor utkavlad degplätt. Det är viktigt att det är ordentligt med smör mellan varje lager.

När hela degplätten är ihop bakad och utkavlad, skär den i fyrkanter. Ta sedan en handfull med köttfärs och lägg i mitten. Vik försiktigt ihop degen runt om och lägg i en smord form. Fortsätt så tills att alla rutorna är fylla och formen är täckt. Pensla sedan olivolja över Martinan och in i ugnen i 35 minuter.

​Hoppas att receptet gick bra att förstå! Eftersom det var första gången jag gjorde Mantia förväntade jag mig inte så mycket, men det blev faktiskt gott och det kommer säkert bli godare och godare desto mer jag övar såklart! 

Jag tog också hjälp av denna videon, dock är den på albanska men man ser i alla fall hur man ska göra. 
https://www.youtube.com/watch?v=uvhI02tCoVo


Smaklig spis! 

Likes

Comments

Hej på er!

Jag är så avundsjuk på dem som har prickat in semestern rätt nu, när det är så underbart väder. Snart drar väl hösten in och man får packa på sig varma kläder igen.. Suck. Idag blir det Nordafrikansk korvgryta med endast några simpla ingredienser. Detta rör man ihop snabbt och och gott är det!

Du behöver:
1 gullök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
300g chorizos
2 msk olivolja
2 tsk spiskummin
400g krossade tomater
1 dl vatten
4 portioner couscous

Skala och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär korven i slantar. Fräs grönsaker och korv i oljan i en stekpanna. Tillsätt spiskummin och fräs med den någon minut. Häll på tomaterna och vattnet. Koka sakta ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.

​Servera korvgrytan med couscousen! 

Likes

Comments

Här satt jag och mina två vänner och åt varsin god räksallad tidigare idag. Nu är det snart dags för universitetet för dessa två så fick passa på att ha en liten "avskedslunch". 

​Om ni vill äta en god räksallad.. Då ska ni äta den på Ostbutiken i Ängelholm.

Mmmm så god den är. 

Likes

Comments

​Tips på enkel matlådemat till jobbet.. Tonfisk i ugn! 

Koka upp ris till 4 personer, häll över i en ugnsfast form. Fördela tonfisken över riset från två tonfisburkar.

Koka upp två påsar bearnesås. Häll sedan över tonfisken och riset.

In i ugnen i 15 min! 

Klart!  

Likes

Comments

Hej hej! Sicket underbart väder det är, synd att man ska iväg och jobba snart. Man får väl passa på att baka..
Här kommer ett recept på goda Drömmar som jag älskar! Perfekt som fredagsfika med en god kopp kaffe.

Du behöver:

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:

100 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa ägg och socker puröst. Blanda mjöl, kakao och bakoulver. Vänd ner blandningen i smeten.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i ugnen i ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt den kallna. Rör matfettet och florsocker poröst till fyllning. Tillsätt vaniljsocker. Rör sedan i äggulan. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.

​Smaklig spis! 

Likes

Comments

Godkväll! Dagens middag blev Marockansk kycklinggryta. Jag har aldrig förut ätit något marockanskt men det är ju alltid kul att testa någonting nytt.

Du behöver:
1 gullök
2 vitlöksklyftor
600 g strimlad kycklingfilé
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl grönsaks- eller hönsbuljong (vatten och tärning eller fond)
1 tsk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
1 förköp kokta kikärtor (á 400g)
1/2 citron
2 msk hackad persilja

Skala och hacka lök och vitlök. Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna, tillsätt lökhacket. Krydda med salt och peppar. Blanda grädde, buljong, soja, sambal oelek och honung i grytan. Låt koka under lock ca 10 minuter.

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Riv skalet av citronen, tillsätt det, persilja och kikärtor i grytan. Låt koka ytterligare ca 2 minuter.Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Servera med kokt couscous, mums!

Likes

Comments

Hej! Igår fick pojkvännen välja lördagsmiddag så då blev det kryddstark Mexikansk paj till middag.

Det här behöver du:
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk iskallt vatten

Fyllning:
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 dl jalapenos
1 dl vatten
1 dl créme fraiche
3 tomater
1 burk majs
3 dl rivel ost

Sätt ugnen på 200 grader.

Pajdeg: Hacka samman mjöl och matfettet skuret i mindre bitar. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck sedan ut degen i en form.

Fyllning: Skala och pressa vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka jalapenos. Fräs vitlök, jalapenos i olja i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt fräsa i några minuter. Blanda i tacokryddan och tillsätt vatten och créme fraiche. Låt puttra några minuter utan lock.

Skölj och småtärna tomaterna. Låt majsen rinna av. Blanda ner tomater och majs i pannan. Rör om. Häll sedan i röran i pajformen och strö över osten.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Servera gärna med en klick guacamole och tacoships till!

Likes

Comments