Header

Har precis köpt ett nytt objektiv till min kamera och jag älskar det! Det finns verkligen något speciellt med fotografering och att kunna fånga uttryck och landskap i en bild, att förmedla en känsla.

Här kommer bilder från helgen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I veckan som varit har jag funderat ut ett recept som jag bara måste göra till helgen, sagt och gjort - En tårta blev till med mandelmarängbottnar fylld med äppelkompott och kanderade mandlar täckt med marängsmörkräm med smak av bittermandel och dulche de leche! 😋

Eftersom jag älskar att baka efter säsong så var äpplen från föräldrarnas trädgård ett måste, mandelmarängbottnar ville jag göra eftersom det är väldigt sällan jag bakar med andra bottnar än vanliga tårtbottnar + att det är så himla gott och kanderade nötter - något som verkligen blir till ett oväntad tuggmotstånd i munnen! 😄

Många har frågat efter receptet på tårtan och jag tänkte lägga ut det här!

Mandelmarängbottnar

  • 200 g mandelmjöl (jag malde ner hela mandlar i mandelkvarn till mjöl)
  • 180 g florsocker
  • 180 g äggvita
  • 35 g strösocker
  • 145 g florsocker
  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Blanda mandelmjöl och 180 g florsocker. Vispa äggvitan till fast skum, tillsätt strösocker och 145 gram florsocker och fortsätt vispa tills marängen blivit styv.
  3. Vänd med en slickepott ner mandelmjölsblandningen, Blanda väl
    men försiktigt, annars kan marängen sjunka ihop.
  4. Spritsa ut 4 runda marängbottnar, cirka 18 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper. Det går också bra att stryka ut runda bottnar med hjälp av en palett.
  5. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 15 minuter. Låt bottnarna svalna på plåten.

(Recept av Roy Fares)

Äppelkompott

  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 6 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
  • Några droppar citronsaft
  • 1 1/2 msk potatismjöl utblandat i vatten

1. Koka upp vatten, socker, citronsaft, kanel och kardemumma.

2. Skala och tärna äpplena och lägg ner de i kastrullen tillsammans med sockervattnet och koka ihop tills äpplena är mjuka.

3. Tillsätt potatismjöl utblandat i vatten och rör tills allt är väl blandat, låt kallna.

Kanderade mandlar

  • 200g mandel
  • 2 msk socker
  • 3 msk sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 C.

2. Koka ihop socker, sirap, salt och vaniljsocker i en stekpanna.

3.Häll i mandlarna och rör om tills de är glansiga.

4. Bred sedan ut mandlarna på en bakplåtspappersförsedd plåt och fördela ut dem jämt. In i ugnen i 15 min. Ta sedan ut dem, dela på dem och låt svalna.

Marängsmörkräm

  • 3 äggvitor
  • 250g socker
  • 350g rumstempererat smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Bittermandelessens

1. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad.

2. Separera äggvitorna från äggulorna och lägg i en rostfri skål, häll i socker och sätt skålen över vattenbadet. Vispa tills blandningen har blivit 65 grader eller att sockret har smällt.

3. Häll sedan ner blandningen i en skål ( jag använde min bakmaskin) och vispa i ca 10-15 min tills marängen är helt sval och toppig.

4. Skär bitar av smöret och klicka i en bit i taget i marängen tills allt har vispats ihop till en fluffig konsistens. Ha slutligen i vaniljsockret och några droppar bittermandelessens efter eget tycke. Man kan såklart skippa bittermandeln.

Nu till det roliga - att täcka tårtan!

Hacka de kanderade nötterna.

Lägg en marängbotten på en tårttallrik, Spritsa ut lite marängsmörkräm runt kanten och fyll sedan med äppelkompott och toppa med lite kanderade mandlar. Gör lika med de två andra bottnarna. Lägg till sist på den fjärde botten, Spackla sedan tårtan med marängsmörkrämen som är kvar till en jämn och fin form som du vill ha den, ställ sedan in den i kylen.

Gör medans tårtan stelnar dulche de lechen som ska droppa ner på tårtan.

Dulche de leche drip

  • 1 burk karamelliserad mjölk.
  • En skvätt vatten
  • 1/2 msk smör
  • Salt efter tycke och smak

1. Blanda ihop kondenserad mjölk och lite vatten ( endast så den blir lite rinnig) i en kastrull, tillsätt saltet efter smak - jag tycker det ska vara lite salt för att höja "kolasmaken". Koka upp, häll i smöret rör runt och låt smeten svalna.

Ta ut tårtan när den stelnat till sig i kylen ( det är viktigt att den är kall) och häll sedan den avsvalnade dulche de lechen över tårtan lite i taget. Jag brukar ta en sked och hälla med över tårtans kanter till önskat utseende. Dekorera sedan efter tycke och smak!

Hoppas ni gillar den!

Likes

Comments

Godmorgon! Eller god förmiddag kanske man ska säga 😉 Dagen började med jobb för att sedan komma hem och baka ut den kalljästa degen som varit i kylen till kanelbullar! Finns det något bättre än lukten och smaken av alldeles nygräddade kanelbullar? Inte mycket som slår det!

Oavsett vad jag bakar vill jag att det ska vara svenska råvaror så långt det går, det ska vara riktigt smör i bullarna gjord på svensk grädde, svenskt vete som malts ner till vetemjöl i Sverige - inte någon annan stans och så har jag ju turen att ha egna höns så närproducerade ägg har jag runt husknuten!

Är detta något DU tänker på när du bakar? Eller lagar mat över lag? Om du gör det - guldstjärna till dig!
Om du inte gör det - ta gärna en funderare när du handlar, du gör inte bara dig själv en tjänst i smaken och kvalitén du gör även miljön en tjänst när du handlar svenska produkter med kortare transporter och mindre bekämpningsmedel. Tänk inte att det lilla du handlar inte spelar någon roll utan det är faktiskt vad vi gör tillsammans som gynnar miljön i längden
💕

Likes

Comments

Till helgen gjorde jag en så kallad Drip cake! Chokladtårtbottnar fyllda med hallonfrosting och täckt med marängsmörkräm med smak av vitchoklad och såklart droppande choklad 😋

Likes

Comments

Idag testade jag på att göra macarons för första gången! Har hört att de ska vara rätt kluriga att få till och jag ska ärligt säga att utifrån receptet jag följde skulle det bli 60, jag fick till runt 20 haha 😉

Likes

Comments

Okej om man säger såhär, bättre ett inlägg per år än inget alls? 😉 Nej men ärligt talat har det varit lite off på tårt och bakfronten för min del då jobb, plugg och hund har legat i första hand. Men nu var det iallafall dags för en beställning på en doptårta till en pojke och önskemålen var en trevåningstårta med vimplar, en krona och en elefant. Ärligt talat är jag väldigt nöjd! Superkul att få utöka sina kunskaper och sätta sig själv på prov då det var min första trevåningstårta. Jag hade nästan glömt hur roligt det är att skapa i marsipan och sockerpasta, men det är kul att se att teknikerna sitter kvar trotts uppehåll! 😊


Likes

Comments

Tårtbottnar finns det en mängd olika recept av och egentligen är det väl tycke och smak som avgör vad det är för sorts tårtbotten man vill ha. Jag vill främst ha en tårtbotten som är lätt och luftig så att fyllningarna "gottar" ihop sig med den! 😊

Tårtbotten

4 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

e.v smaksättning t.e.x citron, kakao m.m tillsätt efter tycke och smak! 😊

Vispa ihop socker och ägg poröst i ca 5 min, smeten ska bli vit och luftig. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner i smeten, viktigt att vända i det och inte vispa så att luftigheten inte försvinner. Smörj en form ca 24 cm i diameter och in i ugnen på 200 grader i 20-30 min (man får kolla med en sticka om den är klar!) Låt svalna och dela sedan i tre delar. 😊

Nu är det dags för lite soffhäng framför tv:n innan det är dags för sängen! God kväll allihop! 😚

Likes

Comments

För några veckor sedan bar det av rätt ut i skogen med min familj för att titta på skog som pappa har köpt och där vi även gjorde en liten eldstad och grillade kôlbulle och korv. En mycket mysig och fin dag! Har man aldrig testat på att äta kôlbulle tycker jag man absolut ska ta och ta sig ut till skogen (eller en eldstad) och göra det! Och det bästa av allt är att man i princip nästan alltid har alla ingredienser hemma för det.

Kôlbulle

Mjöl

vatten

salt

fläsk

smör att steka i

ev lingonsylt

Det enda som behövs är mjöl, vatten, salt och fläsk. Rör ihop det till en lagom rinnig smet (som pannkakssmet i konsistensen), smeten ska vara rätt salt. Sedan tärnar man upp fläsk, saltar lite och steker det över öppen eld, tills det nått en lagom stekyta, häll över smeten och stek på båda sidor, ät med lingonsylt eller precis som den är! 😊

Likes

Comments

Saffransdammsugare

Jag hade aldrig gjort dammsugare förr men när det fanns en påse saffransbullar kvar i frysen sen jul tänkte jag passa på! 😊 och så lätt det är att göra! Jag ska absolut göra det fler gånger men nästa gång får det bli vanliga punchrullar! 😄 Här kommer iallafall receptet på mina saffransdammsugare! 😃

Ingridienser

En påse saffransbullar (Ca 300-400 g )

120g rumsvarmt smör

60g florsocker

200g marsipan

100g ljus blockchoklad

Mixa bullarna i en mixer. Kör smöret mjukt med en elvisp och blanda i florsockret. Blanda sedan i bullsmulorna och knåda ihop förhand. Dela degen i tre lika stora delar och rulla ut förhand i lika långa längder ca 30 cm, använd lite mjöl på händerna om smeten är klibbig. Ställ in i kylskåpet ett tag. Kavla ut en del av marsipanen, lite längre än deglängden och så bred att den når runt. Lägg på degrullen, pensla lite vatten på marsipankanten och tryck fast lätt, rulla in och pensla lite till vatten och tryck till så att marsipanen fastnar. Efter alla längder är klädd med marsipan dela dem i ca 5 cm stora bitar. Doppa kanterna i chokladen och låt stelna. Klart! 😊

Likes

Comments