Header
View tracker

Tårtbottnar finns det en mängd olika recept av och egentligen är det väl tycke och smak som avgör vad det är för sorts tårtbotten man vill ha. Jag vill främst ha en tårtbotten som är lätt och luftig så att fyllningarna "gottar" ihop sig med den! 😊

Tårtbotten

4 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

e.v smaksättning t.e.x citron, kakao m.m tillsätt efter tycke och smak! 😊

Vispa ihop socker och ägg poröst i ca 5 min, smeten ska bli vit och luftig. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner i smeten, viktigt att vända i det och inte vispa så att luftigheten inte försvinner. Smörj en form ca 24 cm i diameter och in i ugnen på 200 grader i 20-30 min (man får kolla med en sticka om den är klar!) Låt svalna och dela sedan i tre delar. 😊

Nu är det dags för lite soffhäng framför tv:n innan det är dags för sängen! God kväll allihop! 😚

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

För några veckor sedan bar det av rätt ut i skogen med min familj för att titta på skog som pappa har köpt och där vi även gjorde en liten eldstad och grillade kôlbulle och korv. En mycket mysig och fin dag! Har man aldrig testat på att äta kôlbulle tycker jag man absolut ska ta och ta sig ut till skogen (eller en eldstad) och göra det! Och det bästa av allt är att man i princip nästan alltid har alla ingredienser hemma för det.

Kôlbulle

Mjöl

vatten

salt

fläsk

smör att steka i

ev lingonsylt

Det enda som behövs är mjöl, vatten, salt och fläsk. Rör ihop det till en lagom rinnig smet (som pannkakssmet i konsistensen), smeten ska vara rätt salt. Sedan tärnar man upp fläsk, saltar lite och steker det över öppen eld, tills det nått en lagom stekyta, häll över smeten och stek på båda sidor, ät med lingonsylt eller precis som den är! 😊

Likes

Comments

View tracker

Saffransdammsugare

Jag hade aldrig gjort dammsugare förr men när det fanns en påse saffransbullar kvar i frysen sen jul tänkte jag passa på! 😊 och så lätt det är att göra! Jag ska absolut göra det fler gånger men nästa gång får det bli vanliga punchrullar! 😄 Här kommer iallafall receptet på mina saffransdammsugare! 😃

Ingridienser

En påse saffransbullar (Ca 300-400 g )

120g rumsvarmt smör

60g florsocker

200g marsipan

100g ljus blockchoklad

Mixa bullarna i en mixer. Kör smöret mjukt med en elvisp och blanda i florsockret. Blanda sedan i bullsmulorna och knåda ihop förhand. Dela degen i tre lika stora delar och rulla ut förhand i lika långa längder ca 30 cm, använd lite mjöl på händerna om smeten är klibbig. Ställ in i kylskåpet ett tag. Kavla ut en del av marsipanen, lite längre än deglängden och så bred att den når runt. Lägg på degrullen, pensla lite vatten på marsipankanten och tryck fast lätt, rulla in och pensla lite till vatten och tryck till så att marsipanen fastnar. Efter alla längder är klädd med marsipan dela dem i ca 5 cm stora bitar. Doppa kanterna i chokladen och låt stelna. Klart! 😊

Likes

Comments

Smörkrämen tillvkeras

Jag täcker tårtan med smörkräm så den blir jämn och ställer in den i kylskåpet i ca 30 min.

Sedan spacklar jag tårtan jämn och spritsar

Och sist av allt sätter jag dit hallonen.

​Klar! 😄

Likes

Comments

Jag tänkte beskriva hur jag gör mina tårtor, då det tar tre dagar att göra en tårta har jag gjort två delar.

Dag 1

Tårtbotten tillverkas, tillverkar tårtbotten dagen före så att den ska svalna ordentligt, ibland har jag dock tillverkat tårtbotten i förväg och fryser då in den och tar upp den så den får tina dag 1 😊

Dag 2

Fyller tårtan dagen innan den täcks och dekoreras då den ska stå till sig med fyllningarna! 😊

Fram med tårtbotten

Skär upp tårtan i tre delar😊

Tar fram fyllningar, denna gången chokladbollsfyllning och chokladmousse! 😊

Första lagret på! 😊

Andra lagret! 😊

Sista delen tårtbotten läggs på! 😊

Sist av allt täcker jag tårtan med plastfolie, dels för att den ska hålla formen och dels för att den inte ska ta smak av andra saker i kylskåpet! 😊

Imorgon kommer del två då jag dekorerar tårtan! 😊

Likes

Comments

I början av vintern bestämde jag mig för att lära mig åka snowboard, inget jag har gjort förut direkt förutom några enstaka åk i barnbacken. Har alltid tyckt snowboard ser så roligt ut! Så sagt och gjort skaffade jag mig en snowboard och ett par snowboard boots och började åka, och så kul det är! Och ju mer man lär sig åka desto mer vill man bara fortsätta åka! 😃

Idag när jag vaknade stog termometern på -19 grader, men jag och Tilde tog oss till backen endå och väl där kändes det iallafall inte så kallt, man blir ju varm när man åker som tur är! 😊


Likes

Comments

God eftermiddag! Gick själv upp klockan halv tre inatt för morgon mjölkning, då mjölkbilen kommer vid sex så det gäller att vara klar i tid! 😊 Kom hem vid halv åtta och gick och la mig, brukar göra så, så jag orkar med resten av dagen sen 😉 Imorse när jag åkte såg jag den första snön falla, mysigt! 😄

Lovade ju att lägga ut receptet på franskbröd igår!

Franskbröd

Tre små limpor eller två större

Ingredienser

1 kg siktat dinkelmjöl
50g (ett paket) blå jäst
5,5 dl fingervarmt vatten (37 grader)
50g mjukt smör
2-3 tsk salt (tyckte det var lite lite salt med 2 tsk)

Smula ner jästen i assistenten, värm upp vattnet till 37grader och lös upp jästen med det. Tillsätt smöret, saltet och mjölet. Spar lite mjöl till själva utbakningen. Knåda degen ca fem minuter i bakmaskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa i ca 40min.

Baka ut degen till tre små eller två större limpor, låt jäsa i ca 40 min igen till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader eller 200 grader med varmluftsugn.

Pensla bröden med vatten och skär snitt i dem med en vass kniv , sätt in i ugnen i ca 25-30 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler utan bakduk om du vill ha en hård skorpa, annars med bakduk för mjukare. Njut! 😄

(receptet kommer från kungsörnen)

Likes

Comments

Längesen det blev en uppdatering här på bloggen men jobbet och andra saker har kommit i första hand. Har inte hunnit med att baka så mycket heller, då flytt och snart inflyttning 🙌 legat på schemat, men nu börjar jag kunna ta tag i det igen! Längtar bara tills jag har ställt iordning mitt eget kök och julbaket kan börja! Har såå mycket jag vill baka till jul! 😋

Idag testar jag på att baka ett franskbröd med enbart fem ingredienser, får se hur det går! Blir det bra kommer receptet upp inom kort! 😊 Alltid lika spännande att smaka och se hur det blev sen det varit i ugnen! 😀

Just nu ligger degen på jäsning och jag dricker kaffe, ett perfekt sätt att varva ner mellan jobben! 😃

Likes

Comments