Som jag nämnt tidigare så är den klassiska semlan ALLTID min favorit, MEN det är ju faktiskt roligt att experimentera och göra nya varianter av den.
Idag i form av en cupcake! Det liknar en semla i smaken men istället för en bulle så är det en muffins som bas istället. Perfekt för den som inte orkar stå och vänta på en deg som ska jäsas i en evighet.. Det blir ju nästan samma sak ändå med en semmelcupcake. Väldigt gott, och framförallt väldigt enkelt att slänga ihop.
Hoppas ni får en fortsatt bra fredag! Jag ska nu sätta mig och njuta av denna variant på en klassisk semla.
(Förlåt för sämre bilder, ljuset utomhus var inte så bra vilket gjorde mig stressad. Därav bilderna..)

MUFFINS:
3,5 dl mjöl
2 dl socker
En nypa salt
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
1 dl rapsolja
2 st ägg
2,5 dl mjölk

Ugn: 200 grader
Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en skål.
Vispa olja, ägg och mjölk i en separat skål. Häll ner äggblandningen i mjölblandningen och vispa till en jämn smet.
Fördela i lagom stora muffinsformar (jag använde en ganska smal men hög variant).
Grädda i cirka 15-18 minuter. Låt svalna helt.
Påbörja semmelfyllningen.

SEMMELFYLLNING:
150 gram mandelmassa
2 msk florsocker
En nypa kardemumma
En nypa vaniljpulver
0,5 dl vatten
3 dl vispgrädde

Blanda mandelmassa, florsocker, kardemumma och vaniljpulver i en skål. Tillsätt lite vatten i taget till det blir en lösare fyllning.
Vispa grädden lagom fast och ställ i kylen sålänge.
Skär av toppen av dina muffins, bred på mandelmassafyllningen och klicka sist på den vispade grädden (eller spritsa). Toppa med muffinslocket, NJUT!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Denna cheesecake är SINNESSJUKT god! Jag brukar sällan baka med oreos då jag fått för mig att det är en överskattad kaka, men den är ju faktiskt väldigt god? Så igår klockan 22.00 ställde jag mig och bakade denna magiska cheesecake. Det är extra mysigt att baka på kvällen tycker jag, vet inte varför.
Ett tips är att faktiskt baka denna cheesecake kvällen innan man ska servera den, den blir som bäst när den får stå till sig i kylskåpet över natten! (Oreokexen på bilden längst ner är förresten en annan sort, en mycket tunnare variant, men ni ska använda originalet).
Ikväll får jag middagsgäster och till efterrätt serveras denna cheesecake. Till middag ska jag laga en gräddig kycklingpasta!
Har en lång to do list idag, nu ska jag gå och fortsätta kryssa av den. Vi börjar med att köra dagens träningspass!
Ha en fortsatt bra dag!❤️

INGREDIENSER (6-8 personer):
Två paket oreos
40 gram smör
300 gram philadelphiaost
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 msk mjöl
1 dl gräddfil
2 hela ägg + 1 äggula

Sätt ugnen på 200 grader.
Ta femton stycken oreokex, dela på mitten och skrapa ur den vita fyllningen och spara i en skål bredvid. Lägg chokladkexen i en annan skål.
Krossa chokladkexen fint. Smält smöret och tillsätt i kaksmulorna, rör om noga.
Häll dina smulor i en springform på 20 cm. Packa botten hårt i formen med hjälp av botten på ett glas. Grädda i 8 minuter.
Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker, mjöl och fyllningen från oreokexen krämigt. Vispa ner gräddfilen. Vänd ner ett ägg i taget.
Tillsätt sju krossade oreokex i cheesecakesmeten, häll sedan smeten i formen.
Sätt in i ugnen och sänk ugnen till 120 grader. Grädda i 50 minuter i mitten av ugnen. Den ska dallra väldigt lätt i mitten. Den ska inte vara för dallrig eller ogräddad i mitten, fortsätt då grädda i 10 minuter i taget till den känns fastare.
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärme i ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna helt, ställ sedan in i kylskåpet. Låt stå över natten.
Servera med vispgrädde och extra oreos på toppen om så önskas, NJUT!

Likes

Comments

Snart är semmeldagen här! Det är en av mina favorittemadagar då jag fullkomligt ÄLSKAR semlor. Det känns som att det är ett väldigt delat läger, antingen älskar man eller hatar man? Vilket läger tillhör ni?
Jag delar idag med mig av ett recept på de perfekta semlorna (får man ens vara så självsäker??). Mina semlor blev väldigt bra i storleken, inte för små och inte för stora vilket många är. Jag tror många föredrar ”mellanvarianten”!
Jag föredrar även den klassiska varianten, har sett otroligt många olika varianter på semlor men jag kommer nog alltid föredra den klassiska. EN variant jag dock måste prova är nachosemlan på Mr. Cake! Jag åker upp till Stockholm nu till helgen så det kanske blir ett andra besök där då, vi får se. Någon som testat den? Berätta gärna vad ni tyckte i så fall.

VETEDEG (12 st semlor):
1,5 dl röd mjölk
25 gram jäst
0,5 msk malen kardemumma (eller stöt själv)
80 gram strösocker
75 gram rumsvarmt smör
360 gram vetemjöl
+ Ett uppvispat ägg

Smula ner jästen i en bakbunke. Värm mjölken så den blir fingervarm, inte över 37 grader. Häll mjölken över jästen och lös upp jästen.
Tillsätt resterande ingredienser (inte ägget) och kör i maskin i cirka tio minuter, till degen är smidig att arbeta med.
Låt degen jäsa i 60 minuter under bakduk.
Dela degen i tolv lika delar. Forma till runda bollar och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna i 10-12 minuterna, de ska få fin färg. Låt svalna helt, gör under tiden fyllningen.

SEMMELFYLLNING:
200 gram god mandelmassa
0,5 dl florsocker
En nypa kardemumma
1 krm vaniljpulver
0,5 dl vatten
4 dl vispgrädde

Blanda mandelmassa, florsocker, kardemumma och vaniljpulver till en massa. Tillsätt lite vatten i taget till det blir en lösare fyllning.
Vispa grädden lagom fast i en annan skål, jag valde att smaksätta med lite vaniljpulver men det är valfritt (men det rekommenderas!). Förbered en spritspåse med stor stjärntyll, häll ner grädden.
Skär av toppen av bullarna och lägg åt sidan. Bred på semmelfyllningen på varje botten, spritsa på grädden och toppa sedan bullen med locket. Sikta på florsocker, NJUT!

Likes

Comments

Idag är det lördag vilket för mig innebär att dagen kommer bestå av enbart slapp. Inte för att jag är så jätteaktiv resterande veckodagar men idag har jag absolut INGENTING att göra!
Igår hade jag besök av min kära bror här hemma och vi åt middag och kollade på starten av talang.
Vad ska man göra idag då? Baka? Kolla film? Vi får se.
Idag bjuder jag i alla fall på ett recept som innehåller dessa fantastiska nutellarutor.
Rutorna är himmelska att äta precis som de är, men går även att enkelt omvandla till en efterrätt genom att slänga på en kula glass eller dylikt med lite bär. Valfritt.
Nu ska jag starta Netflix och slänga mig i sängen igen, herregud vad skönt! Hoppas ni får en jättehärlig lördag❤️

CHOKLADBOTTEN:
2 dl strösocker
1 dl råsocker
2,5 dl mjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bikarbonat
En nypa salt
2 st ägg
1,5 dl mjölk
1 dl rapsolja
1,5 dl starkt kaffe

Ugn: 175 grader
Täck en form på 20x26 cm med bakplåtspapper.
Blanda strösocker, råsocker, mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en stor skål.¨
Tillsätt ägg, mjölk, olja och kaffe i dom torra ingredienserna. Vispa till en slät smet.
Häll i formen och grädda i 40-45 minuter (när du provar med sticka så behöver den inte vara helt torr men inte för kladdig heller). Om den får för mycket färg så täcker du enkelt kakan med aluminiumfolie.
Låt svalna helt. Gör under tiden toppingen, recept nedan.

NUTELLAFROSTING:
2 äggvitor (60-70 gram)
1 dl strösocker
140 gram rumsvarmt smör
3 msk nutella

Börja med att dela smöret i små tärningar, det ska vara helt rumsvarmt innan vi börjar baka.
Häll äggvitor i en väl rengjord skål tillsammans med sockret, sätt skålen över vattenbad och vispa till blandningen når cirka 60 grader eller till sockerkristallerna smält. Ta av från värmen och vispa marängen kall och fast, när marängen är klar så fortsätter du vispa och tillsätter en smörtärning i taget (låt det gå cirka 10 sekunder mellan varje tärning). När allt smör är tillsatt så kan det se ut som att smörkrämen skurit sig, men fortsätt vispa så brukar det alltid gå ihop. Tillsätt nutella och vispa till den är jämnt fördelad.
Toppa din avsvalnade kaka med marängsmörkrämen, skär i lagom stora rutor och NJUT!

Likes

Comments

Ni vet alla blåbärsmuffins som man kan köpa i varenda mataffär i deras bageriavdelning? De där som görs på typ bara pulver och vatten? Jag är heeeeelt GALEN i dessa av någon anledning, tycker det är så fantastiskt gott. Idag gjorde jag ett försök till att återskapa dessa och det blev supergott! Det som gjorde det var mängden vaniljsocker tror jag. Perfekt fredagsfika.
Nu ska jag sätta igång med dagens träningspass och efter det måste jag börja plugga, har slutprov nästa vecka inom denna kursen. Ska bli skönt att lägga denna kursen bakom mig och påbörja en ny som förhoppningsvis inte är lika tömmande på energi. Har brutit ihop x antal gånger.
Ha en jättebra fredag så hörs vi imorgon igen!

INGREDIENSER (10 stora muffins):
210 gram mjöl (3,5 dl)
180 gram strösocker (2 dl)
En nypa salt
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl olja
2 st ägg
2 dl filmölk
2 dl frysta blåbär

Ugn: 200 grader
Blanda, mjöl, socker, salt, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Vispa ihop olja, ägg och filmjölk i en annan skål.
Häll ner äggblandningen i mjölblandningen och vispa till en slät smet.
Vänd försiktigt ner dina frysta blåbär i smeten.
Fördela smeten jämnt i tio stycken större muffinsformar (mina kallades amerikanske muffinsformar och är från Ullared).
Grädda i 20-25 minuter, stickan ska vara torr när du testar. Låt svalna helt, NJUT!

Likes

Comments

Hej på er! Har ni hört talas om alfajores innan? Det är en kaka som kan hittas i Sydamerika och är där en väldigt populär kaka, främst i länderna Argentina, Chile, Peru och Bolivia. Jag har försökt hitta var denna kaka ”uppfanns” ursprungligen men har hittat en del blandade svar, så jag vågar inte svara på det.
I alla fall, jag har gjort en fantastiskt god klassisk mördegskaka fylld med dulce de leche. Det klassiska receptet på kakdegen verkar innehålla majsstärkelse, men jag gjorde bara min vanliga mördeg som jag alltid använder till småkakor!
Jag rekommenderar ALLA att baka dessa kakor, så goda och väldigt enkla att göra.
Ha en fortsatt bra dag!

INGREDIENSER (20 färdiga kakor):
200 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
En burk dulce de leche

Ugn: 200 grader
Blanda smör, socker, bakpulver, vaniljsocker och mjöl i en djupare skål och nyp ihop ingredienserna till en smidig deg. Överarbeta inte.
Kavla ut degen på mjölat bakbord, den ska bli cirka 2-3 mm tjock.
Stansa ut runda kakor (ca 5 cm i diameter) och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i 8-10 minuter, kakorna ska få en lätt gyllenbrun färg. Låt svalna helt.
Bred ett lager dulce de leche på hälften av kakorna, lägg på resterande kakor som ett lock. Sikta över florsocker, NJUT!

Likes

Comments

Nu har det gått en tag sen mitt senaste inlägg, men nu ska jag komma igång igen. Det första riktiga inlägget som start på detta året är dessa fantastiska jordnötsrutor, dom påminner om klassiska snickerskakor men jag har ändrat om receptet lite. Istället för flingor så har jag tillsatt puffat ris då jag har en stooor påse hemma som jag måste göra något med! Har även ett sjukt stort förråd med jordnötssmör just nu så förvänta er många recept med just detta, det är en av mina favoritingredienser. Detta recept är förresten väldigt enkelt att veganisera genom att använda sig av vegansk choklad på toppen.
Förresten, har ni haft en bra start på året? Det har jag. Det känns som att det nya året verkligen kom igång i måndags, då började jag sätta mina rutiner igen och göra upp mål.
Bestämde mig för att bli bättre på att blogga då jag haft ett längre hopp nu efter nyår.. Kommer fler inlägg framöver lovar jag!

INGREDIENSER:
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör utan bitar
6 dl puffat ris
200 gram ljus choklad (använd mjölkfri choklad för en vegansk variant!)

Förbered en form på 25x15 cm med bakplåtspapper.
Häll socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull och värm upp på medelvärme. Värm till det smält ihop och det inte finns några sockerkristaller kvar.
Ställ åt sidan.
Häll puffat ris i en stor skål och tillsätt jordnötsblandningen, blanda runt till allt ris är täckt.
Tryck ut i formen, använd gärna botten av ett glas för att packa blandningen hårdare i formen.
Smält 200 gram ljus choklad och fördela jämnt över kakan. Ställ in i kylskåpet ett par timmar och åt chokladen stelna, skär sedan upp i lagom stora bitar. NJUT!

Likes

Comments

Om 23 dagar så har jag haft den här bloggen i exakt ett år. Detta året har gått otroligt fort, ni vet sådär läskigt fort när man egentligen bara vill stoppa tiden.
Jag startade bloggen för att få dela med mig av min stora passion i livet som är bakning, det jag lovade mig själv när jag började var att inte ge upp som jag gjort med tidigare bloggar! Jag har inte brutit mitt löfte och tänker fortsätta så som jag gjort detta året då det har varit sååå roligt och givande.
Bloggen är en del av mitt liv som jag lägger väldigt mycket tid på, min dröm är att det någon gång ska bli min heltidssyssla!
Jag vill även passa på att tacka för alla fina kommentarer jag får och har fått under detta året, det höjer mitt självförtroende som aldrig varit så bra och det motiverar mig under dagar som jag kanske inte mår så bra. Tack!!
(Och speciellt tack till min familj som får stå ut med vispar som är igång 24/7 och som ofta bidrar med kopiösa mängder ingredienser till mitt bakande<333)
Jag hoppas att ni haft ett bra 2017 och att 2018 blir ännu bättre, det är ganska klyschigt sagt men det är ändå precis det jag hoppas på.
Jag har lärt mig under alla år och allt ”nytt år innebär nya möjligheter”- tänk, att man inte ska ha för höga förhoppningar och förväntningar på sig själv, ta en dag i taget.

Nedan kommer bilder på mina tio favoritrecept under året, det har blivit ett stort antal inlägg under det gångna året så att bara få välja tio inlägg var väldigt svårt (nästan omöjligt då jag har ännu fler favoritrecept än såhär..) Klicka på bilderna för att komma till receptet.
Ha en fortsatt bra nyårsafton (oavsett om ni firar eller inte), så ses vi snart igen! Gott nytt år🍾🎉🌟

Likes

Comments

Här kommer ännu ett tips på nyårsdessert! Denna tårtan är helt makalöst god och saftig. Görs helst dagen innan nyårsafton så att den får safta till sig i kylskåpet. Även denna efterrätten är enkel att göra, precis som gårdagens recept. Ingredienserna till din chokladbotten rör du ihop i samma skål (perfekt för att slippa samla massa disk) och samma med kolafrostingen som vi sedan spritsar ut ovanpå.
Jag toppade tårtan med krossade pecannötter och flingsalt, blev sååå gott med det salta och nötigheten tillsammans med kola och chokladen. Skippa inte det!
Om du vill göra det ännu enklare för dig så kan du bre på frostingen istället för att spritsa, det är valfritt.
Nu ska jag gå och fortsätta packa, imorgon åker jag igen. Har råkat packa ner minst fem olika nyårsoutfits då jag har beslutsångest.. Får se vad som känns bäst på söndag!
Ha en fortsatt bra dag!

CHOKLADBOTTEN:
2,5 dl strösocker
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
En nypa salt
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
1 dl starkt kaffe
1 tsk vaniljextrakt (alternativt 2 tsk vaniljsocker)

Ugn: 175 grader
Smöra en springform på 20 cm, lägg bakplåtspapper i botten av formen.
Blanda socker, mjöl, kakao, bikarbonat och salt noga i en stor skål.
Tillsätt ägg, mjölk, olja, kaffe och vaniljextrakt. Vispa till en slät smet.
Häll i formen och grädda i 35-40 minuter. Håll koll den sista tiden, du vill inte att kakan ska bli övergräddad.
Den ska inte dallra i mitten när du tar ut den, men den ska inte heller vara för torr när du testar med en sticka (kan vara svårt att få rätt).
Låt svalna ett par minuter innan du lossar formens kanter från kakan, låt sedan svalna helt. Om kakan är toppig så kan du lägga något tyngre ovanpå för att få en platt yta, som exempelvis en skärbräda eller bok.
Gör under tiden frostingen.

KOLAFROSTING:
150 gram mjukt smör
2 dl florsocker
2 msk mjölk
3 msk dulce de leche
+ Flingsalt och en näve pecannötter

Vispa smör och florsocker till en fluffig och vit massa.
Tillsätt mjölk och dulce de leche, vispa ett par minuter till.
Bred eller spritsa på kakan med en större stjärntyll. Toppa med flingsalt och krossade pecannötter. NJUT!

Likes

Comments

Nu är julen över redan, det är så konstigt att julkänslan är så stark hela december och redan dagen efter julafton är den nästan som bortblåst! Känner ni likadant? Nu känner mig jag verkligen redo för ett nytt år och längtar på något sätt till att se 2018 på kalendern.
Idag har jag gjort en väldigt enkel och snabb nyårsdessert som innehåller en champagne- och vit chokladmousse med ett digestivelager i botten. Bubbel på nyår är ett måste för mig, oavsett om det är i glaset eller i en efterrätt. Helst båda. Helst tillsammans. Firar ni nyår? Jag har aldrig varit ett fan av att fira detta av någon anledning, men nu först de senaste två åren har jag börjat med det. I år firas det i Stockholm precis som förra året.
Hoppas ni får ett fint nyår om det är något ni firar, annars hoppas jag ni får en fortsatt bra dag!

INGREDIENSER (6 st portioner):
150 gram vit choklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
90 gram färskost
En nypa vaniljpulver
Skal från en citron
0,7 dl champagne (eller annat bubbel)
11 digestivekex
70 gram smör
+ Valfria bär (jag använde mosade björnbär)

Smält den vita chokladen, ställ åt sidan och låt svalna en stund.
Vispa grädden lagom fast.
Vispa upp ägget i en annan skål, vispa sedan ner den smälta chokladen i ägget.
Tillsätt färskost, vaniljpulver, citronskal och bubbel i äggsmeten. Vispa till en slät smet.
Vänd ner den vispade grädden. Moussen kommer nu vara ganska lös, ställ in i kylskåpet en stund till den blir kallare. Vispa en stund med elvisp för att moussen ska tjockna till sig.
Ställ sedan i kylskåpet.
Krossa digestivekexen ganska lätt, det ska inte bli enbart smulor utan man vill ha lite större bitar.
Smält smöret och blanda med kexen. Fördela i botten av sex stycken serveringsglas.
Fördela moussen jämnt över digestivelagret.
Toppa med valfria bär, jag toppade med mosade björnbär. NJUT!

Likes

Comments