Igår kände jag ett sånt sug efter kardemummabullar, så vid klockan sju på kvällen satte jag igång med degen! Blev lite sen bakning med tanke på all jäsning, men vad gör det när resultatet blir världens bästa bullar?
Dessa är fyllda med kardemumma, både i degen, i fyllningen och sedan kardemummasocker på toppen.
Nu ska jag alldeles strax springa till tunnelbanan för att hinna med en grej på söder. Hoppas ni får en härlig torsdag<3
Imorgon åker vi till Kalmar, så blir kanske dåligt uppdaterande denna helgen!

BULLDEG:
3 dl ljummet vatten
50 gram jäst
1 msk stötta kardemummakärnor
1 1/2 dl socker
En nypa salt
150 gram mjukt smör
720 gram mjöl
1 ägg

Lös upp jästen med vattnet i en bunke.
Häll i socker, salt, smör, kardemumman och ägget. Häll i lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
Låt sedan degen jäsa i cirka en timme under bakduk.
Gör under tiden fyllningen och resten av förberedelserna.

FYLLNING:
200 gram mandelmassa
160 gram mjukt smör
3 msk ljus sirap
1 tsk vatten (om du tycker fyllningen är för fast)

+ Sockerlag och kardemummasocker

Vispa mandelmassan och smöret till en kräm, tillsätt sedan sirapen och fortsätt vispa ett par minuter till fyllningen är slät och krämig. Ställ åt sidan.
Gör nu sockerlagen, koka upp 1 dl socker med 1 dl vatten till sockret löst upp sig. Låt svalna.
Kardemummasockret ska vara till både fyllning och på toppen efter gräddning, jag blandade cirka 2 msk stötta kardemummakärnor med typ 1 1/2 dl strösocker (kommer inte riktigt ihåg).

Kavla ut degen till en stor rektangel, cirka 3-5 mm tjock.
Bred på fyllningen över hela ytan, strö på en del av kardemummasockret, så mycket du vill ha helt enkelt.
Vik sedan över ena sidan över den andra, så det blir en långsmal rektangel. Skär cirka 2 cm breda remsor, snurra ihop till en bulle genom att snurra den runt två fingrar och sedan vika över den sista delen över bullen och gömma änden underst. Låter det krångligt? Ja, är ganska dålig på att förklara.. Googla haha!
Låt sedan jäsa på plåt i 40 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i cirka 11 minuter.
När bullarna precis kommer ut ur ugnen så penslar du med sockerlag och sedan strör du över kardemummasocker. Låt svalna, NJUT!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Startar dagen med världens godaste smoothiebowl! Har gjort smoothiebowls innan, men denna toppade allt.
Jag höftade lite när jag gjorde denna så ingredienslistan kommer vara lite luddig.
Borde göra dessa bowls oftare, går så snabbt och blir nästan alltid gott (förutom en gång när jag failade).

Idag är det sååå tråkigt väder ute, trodde värmen och solen skulle stanna kvar efter vi hade några fina dagar.. Får bli att stanna inne idag och kanske baka, träna och tvätta.
Hoppas det är finare väder i Kalmar till helgen, Niklas och jag åker dit tidigt på fredag och det ska bli så mysigt!
Hoppas ni får en fin tisdag✨

INGREDIENSER:
Frysta blåbär
1 banan
Valfri mjölk
Lite citronsaft

Topping: Melon, vindruvor, banan, granola och chiafrön

Mixa ihop blåbär, banan, mjölk och citronsaft till en slät kräm. Häll i en skål och toppa med valfria godsaker, NJUT!

Likes

Comments

Godkväll! Brukar inte lägga upp mobilbilder eller inlägg utan recept (aldrig hänt faktiskt). Jag kände dock idag för att bryta den trenden och lägga upp en bild på kvällens plockmat jag fixade!
Det fick bli vitlöksbröd, kycklingspett, quesadillas, lite frukt, choklad och annat gott🍫
Vi kom nyss hem efter en bilrunda inne i stan en sväng, och Niklas stannade på en mack och köpte nya pepsi max med smak av ingefära. Har ni smakat den? Verkligen inte my cup of tea, smakade bara sushi i munnen i flytande form. Nej tack.
Hoppas ni får en fin helg!💕

Likes

Comments

Dagens middag klar! Jag gjorde två ''mindre'' pajer, men du kan välja att göra en stor istället. Var tvungen att provsmaka en bit nu till lunch, så god. Ska nog börja lägga upp mer recept på mat här på bloggen, tycker det är så roligt att laga mat och jag tror det kommer uppskattas också. Många (inkl mig) har så svårt att komma på vad man ska äta till middag, då är det bra om man känner till någon blogg som lägger upp recept så man kan få inspiration.
Imorgon ska jag göra en potatis och purjolökssoppa till middag, får se om receptet dyker upp här😊
Hoppas ni får en härlig tisdag!

PAJDEG (två lite mindre eller en stor paj):
3,5 dl mjöl
150 gram kallt smör
2 msk vatten

Nyp ihop mjöl och smör i en bunke, tillsätt sedan lite vatten i taget när degen börjar gå ihop. Arbeta till en deg.
Tryck ut i formen och nagga sedan bottnen med en gaffel. Låt stå kallt i kylskåpet i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Påbörja fyllningen när degen står i kylen.
Ställ sedan in i ugnen och förgrädda 10-15 minuter.

FYLLNING:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2-3 tomater (dela i mindre bitar och ta bort kärnorna)
400 gram kyckling
Citron
Timjan
Ett mindre broccolihuvud
1 chorizo
Riven ost
Fetaost

4 st ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
Salt och peppar
Fryst persilja

Börja med att hacka gul lök och vitlök, fräs sedan i smör. Löken ska inte få någon färg, utan bli mer genomskinlig. Lägg sedan åt sidan.
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, stek i smör och krydda med salt, peppar, timjan och citronsaft. Stek till kycklingen fått fin färg. Lägg åt sidan i en skål.
Hacka chorizon i småbitar och fräs i smör tills den fått fin färg, lägg även denna åt sidan.
Dela broccolin i mindre bitar och koka någon minut.

Fyll pajskalen med lök, kyckling, tomater, broccoli och chorizo.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt, peppar och persilja i en skål. Häll i pajskalet.
Toppa med riven ost och fetaost (valfri mängd!).
Grädda i 30-40 minuter, till äggstanningen blivit fast.
Låt svalna, NJUT!

Likes

Comments

Hej hej, det var nästan en vecka sedan jag bloggade.. Hoppsan! Idag bakade jag en kladdkaka med nutellaganache och toppade med saltade jordnötter, chocolate overload😍 Tänkte att Niklas skulle ta med denna kakan till jobbet, vet inte vart jag ska göra av alla bakverk annars, alla bakverk tar upp 90% av frysen, får på riktigt inte in mat längre..
Detta är en kaka för alla chokladälskare där ute, otroligt god med det söta och det salta från jordnötterna. En perfekt efterrätt att servera om man har gäster över, eller så gör man som jag och göder sin pojkvän!
Receptet på kladdkakan är typ världens enklaste, du slänger bara ihop allting i en kastrull. Alla recept som sparar disk är bra recept.

KLADDKAKA:
150 gram smör
2 dl socker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl

Ugn: 175 grader
Smält smöret i en kastrull, ta sedan av från värmen.
Vispa ner socker, kakao och vaniljsockret.
Rör ner ett ägg i taget, rör till sist ner mjölet.
Häll i en smord form och grädda i cirka 15 minuter. Håll koll!
Låt svalna.

NUTELLAGANACHE:

1,5 dl nutella
1 dl grädde

Häll nutellan i en skål.
Koka upp grädden och häll sedan på nutellan.
Rör ihop till en ganache, låt svalna i kylskåpet så den stelnar till sig lite.
Häll sedan ganachen över kladdkakan och toppa med hackade jordnötter, NJUT!

Likes

Comments

Godkväll! Blir ett sent inlägg idag av olika anledningar. Idag hyllar jag citronen och bakar den bästa citronkakan jag vet! Om jag får välja ett bakverk att äta resten av livet så skulle det vara denna citronkakan, ibland är det mest simpla det godaste. Toppade med en citronglasyr precis när den kom ut ur ugnen för ännu mer citronsmak, muuums.

INGREDIENSER:
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
En nypa salt
1 msk citronskal
90 gram smält smör
2 dl strösocker
2 ägg
0,7 dl saft från en citron
0,7 dl mjölk

1 dl florsocker
1-2 msk citronsaft

Ugn: 175 grader
Börja med att smöra en brödform.
Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa ägg och socker fluffigt i en annan skål.
Tillsätt citronblandningen och smöret, rör om.
Vänd ner hälften av mjölet och sedan hälften av mjölken, upprepa.
Häll i formen och grädde i cirka 25 minuter.
Låt svalna ett par minuter i formen innan du lossar den.
Blanda glasyren under tiden i en liten skål, om den är för tjock kan du tillsätta mer citronsaft och om den är för lös tillsätter du bara mer florsocker.
Stick några hål i kakan med en kniv, häll på citronglasyren. Det som rinner av kakan kan du skrapa upp och hälla över igen.
Låt svalna, NJUT!

Likes

Comments

Hej på er! Idag var jag sugen på något lätt till lunch, och då såg jag att det låg några bananer i kylskåpet. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte gillat bananpannkakor innan, men idag blev det faktiskt gott när jag toppade med ännu mer banan och ett par jordgubbar. Lär nog bli detta till lunch imorgon också! Detta är typ världens enklaste recept och det går på fem minuter.
Nu ska jag ut på långpromenad sen kanske dra en sväng till gymmet. Hoppas ni får en härlig måndag!💗

INGREDIENSER (tre mindre pannkakor):
1 ägg
1 banan
En nypa vaniljpulver
+ Frukt och bär

Börja med att mosa bananen, tillsätt sedan ägget och vaniljen och vispa ihop med en gaffel.
Stek ett par minuter i kokosolja eller lite smör.
Jag siktade över lite florsocker (mest för det ser fint ut, men också för lite mer sötma!), toppa sedan med valfria tillbehör, NJUT!

Likes

Comments

Fredaaag! Vilket innebär att det är dags att förbereda dagens efterrätt, blir ännu ett nutellarecept idag men vad gör det? Slängde ihop en nutellafondant imorse i mindre ramekinformar, så detta recept är för två fondanter i mindre formar. Går såklart att dubbla! Detta recept är helt perfekt för mig idag, går runt med mensvärk och har cravings för nutella.

INGREDIENSER:
1 ägg
1 msk socker
2 msk smält smör
50 gram nutella
0,5 msk mjöl

Ugn: 230 grader
Smöra två mindre ramekinformar (eller en större) och sikta över kakao.
Vispa ägg och socker fluffigt med en gaffel.
Rör ner nutella och smält smör.
Vänd till sist ner mjölet.
Grädda i 10-12 minuter.
Skär runt kanterna när du precis tagit ut dom ur ugnen, låt sedan svalna några minuter i formen innan du stjälper upp på en tallrik. Servera direkt, NJUT!

Likes

Comments

Hej på er! Dagens recept blir... NUTELLABLONDIES! Gråter när jag tänker på hur gott det är. Alla kanske inte vet vad en blondie är, jag brukar säga att det är som en brownie utan choklad. Underbart gott! Allt blir så mycket bättre med nutella, litar inte på människor som inte gillar det.
I alla fall, detta är perfekt att duka fram till mello på lördag.
Jag har precis varit ute på en långpromenad, så nu ska jag börja förbereda dagens middag. Ska laga coq au vin för första gången idag, wish me luck..
Hoppas ni får en fortsatt bra torsdag!✨

INGREDIENSER:
180 gram mjöl
1 tsk bakpulver
170 gram smält smör
250 gram farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
+ Nutella

Börja med att klicka ut nutella på ett bakplåtspapper, det ska bli ungefär 10-12 nutellaklickar, jag tog 1-2 tsk per bit.
Sätt in i frysen och låt stelna helt.
Värm ugnen till 175 grader.
Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Vispa ihop det smälta smöret med farinsockret, tillsätt ett ägg i taget. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen.
Häll smeten i en form som är täckt med bakplåtspapper, jag använde en form på 26x17 cm.
Tryck ner den frysta nutellan, täck över nutellan som sticker upp med smet.
Grädda i 25-30 minuter.
Låt svalna innan du skär i bitar. NJUT!

Likes

Comments

Något av det godaste jag vet är bröd, bröd i alla dess former. Knäckebröd, frallor, filmjölkslimpor och så mycket mer.
Dessa enkla frallor bakade jag igår, av någon anledning blev dessa liiite för välgräddade, har bakat dessa innan och då blev dom för bleka.. Aja! Vi lever med en äldre ugn så man kan helt enkelt inte lita på den fullt ut.
Jag toppade med lite havregryn, chiafrön och lite flingsalt. Hoppas ni gillar detta receptet! Kram🌷

INGREDIENSER (Blir cirka 12 frallor):
5 dl vatten (eller mjölk)
25 gram jäst
720 gram vetemjöl (12 dl)
50 gram mjukt smör
2 tsk salt
1 msk socker
+ Grädde eller ägg till pensling
+ Valfri topping (Havregryn, chiafrön, solroskärnor, linfrön, flingsalt, går att variera i all oändlighet)

Smula ner jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten och lös upp jästen.
Tillsätt smör, socker, salt och nästan allt mjöl.
Kör degen ett par minuter i maskin, sedan knådar jag en stund med händerna. Går såklart att låta maskinen göra allt jobb, men jag gillar att knåda degar! Knåda till degen är smidig och elastisk.
Låt jäsa en timme.
Dela degen i tolv delar, rulla till runda bollar. Lägg på bakplåtspapper.
Låt jäsa i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla frallorna med antingen grädde eller ett uppvispat ägg och toppa med valfria frön eller låt frallan vara naturell.
Grädda i 10-15 minuter, lät mina gräddas i exakt 13 minuter.
Låt svalna på plåten, NJUT!

Likes

Comments