Idag fick jag ett ryck och slängde ihop lite ingredienser i en skål som sedan blev en bärkaka, jag gick inte efter något recept men det blev ändå en god och väldigt enkel kaka. Kommer ihåg vilka mängder och ingredienser jag använde, så ett recept på denna kaka ska ni ändå få!
Perfekt för den som inte äter vitt socker och som vill undvika större mängder smör och olja i kakor. Jag brukar oftast inte baka utan vitt socker, men idag blev jag sugen på att testa det. Ska börja experimentera med det mer!
Igår spenderade jag nästan hela dagen sängliggandes, har börjat kolla om Game of thrones från början och jag kunde verkligen inte slita mig. Allt blev så spännande på nytt! Kollar ni på GoT?
I alla fall, nu ska jag träna så här får ni receptet:

INGREDIENSER:
3 st ägg
2 dl hermesetas lättströ
70 gram mjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt (alt 0,5 tsk vaniljpulver)
Zest från en stor citron
100 gram grekisk yoghurt
1 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)
+ Skivade rabarber, blåbär och hallon

Ugn: 175 grader
Vispa ihop ägg och hermesetas lättströ pösigt i en skål.
Blanda mjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål.
Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen.
Tillsätt citronskalen, grekisk yoghurt och mjölken och rör till en jämn smet.
Smörj en form med smör eller smält kokosolja.
Häll ner smeten i formen. Toppa med valfri mängd bär.
Grädda i cirka 30 minuter, håll koll så den inte övergräddas.
Låt svalna helt innan du lossar från formen. NJUT!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Idag är det den 19/8 vilket innebär att det vankas Ironman i Kalmar! Vi var en sväng uppe vid vägen utanför oss och tittade på när första cyklisten rusade förbi, det är helt sjukt hur man kan ta sig igenom ett sånt här lopp.. Blir så imponerad. Efter vi stått uppe vid vägen i 1 1/2 timme så ställde jag mig och bakade en morotsrulltårta, har inte gjort morotskaka i rulltårtsformat innan. Den blev inte så vacker, men den blev riktigt god och det är väl det som räknas?
Blir ett kortare inlägg idag, men så får det vara. Ha en fin helg!

MOROTSKAKA:
2 ägg
95 gram strösocker
1,5 msk rapsolja
En nypa salt
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
90 gram mjöl
110 gram riven morot

Ugn: 220 grader
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Blanda salt, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära och mjöl i en skål.
Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen. Vänd till sist ner riven morot och olja.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda i 5-8 minuter.
Vänd morotskakan upp och ner med hjälp av ett till bakplåtspapper, dra av det gamla pappret. Låt svalna helt.
Gör under tiden fyllningen.

FROSTING:
70 gram mjukt smör
80 gram philadelphiaost
3-4 dl florsocker
Skal av en liten citron
1-2 msk citronsaft

Vispa smör och philadelphiaost till det går ihop, tillsätt florsocker och vispa det krämigt.
Tillsätt citronskal och citronsaft efter smak, jag gillar när det är mycket citron.
Bred krämen på din morotsbotten, rulla ihop till en stubbe. Ställ i kylskåpet en stund, skär sedan i lagom stora bitar. NJUT!

Likes

Comments

Redan fredag! Veckorna går fort. För att fira att det är fredag så har jag idag bakat en rabarberkladdkaka med vit choklad, jag såg nämligen att vi hade ett par påsar med frysta rabarber i frysen som behövde användas.
Jag har gjort denna kladdkakan innan fast med blåbär istället, och det blev supergott! Så egentligen kan man väl använda vilka bär eller frukter man vill.
Egentligen blir det godast om kakan får stå en stund i kylskåpet innan man hugger in, men som vanligt så orkar jag inte vänta så därför gick den sönder på vissa ställen när jag skulle lossa från formen. Tålamod är inte riktigt min grej.
Funderar på vad jag ska göra med resterande rabarber, har ett par idéer men om ni har något gott recept så får ni gärna kommentera.
Nu ska jag träna och efter det måste jag sätta igång med lite skolarbeten. Ha en fin helg!<3

INGREDIENSER:
100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl mjöl
2 dl skivade rabarber
+ Hyvlad mandel

Ugn: 175 grader
Smörj en rund springform på 18 cm.
Smält smör och vit choklad i mikron i en stor skål.
Vispa ner äggen (vispa inte för mycket, vi vill inte att det ska bli en luftig kaka).
Rör ner resterande ingredienser.
Häll ner smeten i formen, strö på hyvlad mandel.
Grädda i cirka 25 minuter. Kakan ska dallra lite i mitten när du tar ut den.
Låt kakan svalna helt, ställ sedan i kylskåpet ett par timmar innan servering.
Servera med glass och bär, NJUT!

Likes

Comments

Detta är en perfekt liten sötsak att bjuda på om man ska anordna en brunch eller liknande, eller bara vill ha något lyxigt till frukost en simpel onsdag. Jag gjorde små amerikanska pannkakor som jag varvade med bär, grädde och chokladkräm! Himmelriket.
Igår bakade jag även bagels, en annan perfekt grej att servera på en brunch med lite färskost och gravad lax. Mums! Får se om receptet på mina bagels kommer upp, det var första gången jag gjorde det så utseendet kanske inte blev helt hundra. Fast det behöver det ju inte alltid vara, aja..
Nu ska jag fortsätta med min to do-list, jag skriver varje morgon upp allt jag måste göra under en dag! Så idag har jag ännu inte hunnit med så mycket då jag råkade sova lite för länge..

INGREDIENSER:
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk strösocker
En nypa salt
2 dl mjölk
1 msk smält smör
1 ägg
+ Vispad grädde, bär, nutella

Rör ihop dina torra ingredienser i en skål.
Tillsätt mjölken och vispa ihop, tillsätt smöret och ägget. Vispa till en klumpfri smet.
Värm upp en stekpanna, smörj pannan med smör med lite hushållspapper.
Häll i lite smet, grädda cirka sex stycken åt gången. Till varje pannkaka går det åt cirka en msk smet.
När ytan börjar bubbla lite så vänder du pannkakan. Stek tills alla får fin färg, låt svalna.
Gör sedan små pannkakstorn med cirka 3 små pannkakor, varva med valfria tillbehör! NJUT!

Likes

Comments

I söndags var vi på födelsedagsbrunch för Niklas och hans syster hos deras moster, jag fick som uppgift att göra någon slags chokladkaka och detta blev resultatet. Jag älskar denna sortens tårta, gräddtårtor kan ibland växa i munnen men en tryffeltårta blir helt perfekt och lagom.
Jag dekorerade tårtan med hallon, blåbär, körsbär, minimaränger och citronmeliss. Tycker det blev väldigt fint, om man får säga det själv.. Det är väl inte fel att skryta lite om sig själv ibland?
Det bjöds även på jordgubbstårta, bagels med gravad lax och kalkon, smoothies, juicer med mera! Mycket gott och trevligt. Efter brunchen skjutsade Niklas mig direkt till Bromma flygplats så nu har jag varit hemma ett par dagar.
Här får ni receptet på denna fantastiska tryffeltårta!😄

CHOKLADBOTTEN:
200 gram smör
180 gram socker
4-5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg
135 gram vetemjöl

Ugn: 175 grader
Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och vispa ner socker, kakao och vaniljsockret.
Tillsätt ett ägg i taget, rör till sist ner mjölet.
Häll i en smord form på 24 cm. Grädda i 15-20 minuter, den får INTE bli övergräddad men inte heller undergräddad då botten inte ska rinna ut när man skär i den färdiga tårtan, det ska bli ''lagom'' som vi säger i detta land. Låt svalna!

CHOKLADTRYFFEL:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
1,5 dl vispgrädde
10 gram smör

Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
Värm upp grädde och smör, häll den varma blandningen över chokladen. Låt stå ett par minuter, rör om till det blir en chokladkräm.
Låt svalna en stund, häll sedan tryffeln över chokladbotten. Låt stå i kylen till tryffeln stelnat, dekorera sedan med valfria bär och annat gott.

Likes

Comments

Jag kommer ihåg när jag första gången smakade en klassisk banoffeepaj, jag minns att det på den tiden inte var en favorit men nu har jag funnit kärleken till denna pajen igen. Fast denna gången görs den i cupcakeformat, och cupcakes är ju det roligaste jag vet att baka!
Har ni smakat banoffeepaj någon gång? Om inte så måste ni göra det, vad kan vara godare än banan, karamelliserad mjölk och digestivekex?
Nu är jag tillbaka i Kalmar förresten, denna helgen har varit jättemysig och det tog emot att åka hem igen. Igår hade vi födelsedagsbrunch för Niklas och hans syster hemma hos deras moster, så då bakade jag en tryffeltårta och bjöd på. Recept kommer förmodligen imorgon! Fick även med mig ett bättre objektiv hem, så nu blir det bättre bilder igen.
Nu ska jag ställa mig och förbereda middagen, hoppas ni haft en bra helg också!

BANANMUFFINS (9-10 stycken muffins):
1,5 dl strösocker
100 gram mjukt smör
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
1 dl mjölk
1 stor mogen banan (cirka 140 gram)
+ En burk karamelliserad mjölk

Ugn: 200 grader
Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägget och vispa tills det är blandat.
Mosa bananen och häll ner i smeten tillsammans med resterande ingredienser (inte karamelliserade mjölk dock).
Vispa till smeten går ihop.
Fördela smeten i muffinsformar till 2/3, grädda i 15-20 minuter. När muffinsen gräddas så kan du börja förbereda smörkrämen!
Låt svalna.

SMÖRKRÄM:
150 gram mjukt smör
3-4 dl florsocker
3 msk karamelliserad mjölk
+ Skivad banan, digestivekex, karamelliserad mjölk

Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt i flera minuter. Mot slutet tillsätter du karamellen och vispar ett par minuter till.
Gör ett hål i mitten av varje muffin, fyll med lite karamelliserad mjölk. Häll smörkrämen i en spritspåse med stjärntyll, toppa dina muffins med smörkrämen. Toppa med skivad banan, krossade digestivekex och mer karamelliserad mjölk.
NJUT!

Likes

Comments

Hur gott är det inte med en helt vanlig hallongrotta? Det är verkligen en favorit bland småkakor, jag har aldrig varit jättemycket för just småkakor men hallongrottor har jag alltid gillat! Det är så simpelt och gott, bara mördeg och sylt.
Eller ja, det behöver inte enbart vara sylt, testa att fylla med lemoncurd, dulce de leche, nutella eller något annat ni gillar. Bara att testa sig fram!
Vad har ni för favoritsmåkaka? Finns ju oändligt många klassiska kakor. Jag skulle vilja ägna en dag åt att bara baka gamla, klassiska småkakor och ha världens mysdag samtidigt som jag dricker te och lyssnar på gammal musik.. Fick feeling nu. Får bli när jag kommit hem från Stockholm! 
Hoppas ni har en härlig helg, för det har jag!💗​

INGREDIENSER:
200 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4-4,5 dl vetemjöl
+ Hallonsylt

Ugn: 200 grader
Rör ihop smör och socker.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål.
Blanda ner i smöret, knåda till en deg men överarbeta inte.
Rulla degen till små bollar och lägg i små muffinsformar.
Gör ett hål i mitten med tummen, fyll med sylt.
Grädda i cirka 15 minuter, kakan ska få en fin gyllenbrun färg.

Likes

Comments

Godmorgon! Detta receptet har jag redan lagt upp en gång, men jag tyckte det förtjänade ett till inlägg då det snart är helg och då passar nybakade frallor extra bra. Fullkomligt älskar bröd (som jag nämnt hundra gånger innan säkert) och dessa frallor får jag aldrig nog av, ni måste baka dessa! Enkla och goda. Dessa är också enkla att veganisera genom att byta ut smöret mot veganskt smör och pensla med exempelvis havregrädde eller vatten.
När ni läser detta sitter jag på bussen mot huvudstaden, som vanligt har vi inte planerat jättemycket. Det blir nog bio och förhoppningsvis sushi som har blivit min nya favoriträtt, har lärt mig älska det detta året! Hur kan jag inte ha gillat det innan? Aja, mysigt blir det oavsett planer.
Hoppas ni får en mysig torsdag!

INGREDIENSER (Blir cirka 12 frallor):
5 dl vatten (eller mjölk)
25 gram jäst
720 gram vetemjöl (12 dl)
50 gram mjukt smör
2 tsk salt
1 msk socker
+ Grädde eller ägg till pensling
+ Valfri topping (Havregryn, chiafrön, solroskärnor, linfrön, flingsalt, går att variera i all oändlighet)

Smula ner jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten och lös upp jästen.
Tillsätt smör, socker, salt och nästan allt mjöl.
Kör degen ett par minuter i maskin, sedan knådar jag en stund med händerna. Går såklart att låta maskinen göra allt jobb, men jag gillar att knåda degar! Knåda till degen är smidig och elastisk.
Låt jäsa en timme.
Dela degen i tolv delar, rulla till runda bollar. Lägg på bakplåtspapper.
Låt jäsa i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla frallorna med antingen grädde eller ett uppvispat ägg och toppa med valfria frön eller låt frallan vara naturell.
Grädda i 10-15 minuter, lät mina gräddas i exakt 13 minuter.
Låt svalna på plåten, NJUT!

Likes

Comments

Jag ska vara ärlig, jag har faktiskt aldrig ätit en churro i hela mitt liv (vad jag kan komma ihåg).. Men det ser så himla gott ut, därför gjorde jag en variant på det idag! Nästa gång jag ser någon som säljer churros så lovar jag att stå först i kön.
Idag valde jag att istället göra en bakad churro donut, alltså inte friterad utan bakad i ugn. Dessa är rullade i kanelsocker och till det serverade jag lite smält chokladkräm, blev så gott! Som ni ser är dom inte jättestora, jag hade inte en riktig ''donutform'', jag använde formen som ni ser på en bild längre ner (tyvärr vet jag inte vart den är inköpt, men går lika bra att använda donutform om ni har det, men då kan tillagningstiden bli annorlunda så håll koll!).
Senare idag ska jag kanske baka frallor, det receptet har jag redan lagt upp en gång för några månader sen men kanske lägger upp det igen för att påminna er om mina favoritfrallor!
Nu ska jag sätta mig ner och plugga, har en del att göra och imorgon åker jag till Stockholm.. Får skynda på!
Ha en jättefin onsdag💗

INGREDIENSER (Blir tolv små donuts om ni använder samma plåt som mig, antalet kan skifta med annan form)
35 gram mjukt smör
30 gram rapsolja
80 gram strösocker
1 ägg
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
En nypa salt
1 tsk vaniljextrakt alt 1 msk vaniljsocker
170 gram mjöl
+ Kanelsocker
+ Smält smör
+ Nutella, smält choklad eller annat att doppa dina munkar i

Ugn: 220 grader
Vispa smör, olja och socker poröst.
Tillsätt ägget och vaniljextrakt (om ni använder vaniljsocker så tillsätter ni det i mjölblandningen strax).
Tillsätt mjölken och fortsätt vispa.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och alt vaniljsocker.
Häll i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
Spritsa ut smeten i formen till hälften ungefär. Grädda i 13-15 minuter.
Låt svalna ett par minuter innan du stjälper ut ur formen, pensla med smält smör och doppa sedan i kanelsocker.
Servera med smält varm nutella, NJUT!

Likes

Comments