Header

I lördags var det jobb på schemat och när jag slutat kom Hanna till mig. Vi åt sushi och drack vin och taggade för utgång. Det var en rolig kväll som bestod av mycket dans och jag trillade hem runt klockan 4. I söndags sov jag i princip hela dagen och på kvällen gick jag över till Oscar och vi poppade popcorn på spisen. Aldrig gjort förut men det var någon grej Oscar fått för sig ska vara bra. Vi åt dem framför mästarnas mästare, perfekt söndagskväll!

Idag hade jag bara en föreläsning i skolan och lyssnar just nu på framgångspodden med Jan Carlzon. Han är född 1941 och är svensk civilekonom, företagsledare och riskkapitalist. Carlzon är framförallt känd som VD och koncernchef på SAS (1981-1993), men han är även en av grundarna till CDON och år 2010 fick han pris som en av historiens viktigaste svenskar. Ett pris som även Gustav Vasa tilldelats. Carlzon känns som en riktigt klok person och han har haft en hel del ledarroller, vilket gör det intressant att lyssna på honom. Enligt honom är skillnad på att vara chef och ledare. En chef fattar alla beslut och gör verksamhet själv med hjälp av folk runt omkring sig, medan en ledare försöker (i den indiviluaserade värld vi hamnat i) bilda ett team. Detta skapar förutsättningar för att verksamheten ska bli gjord och teamet uppnår de uppsatta målen tillsammans. Enligt Carlzon måste det gamla chefskapet dö bort till förmån för det nya ledarskapet.

Nu är det dags att laga köttfärsås så jag avslutar med ett citat som tillhör Carlzon och som fler borde tänka på "Quality doesn't mean we have to be 100 percent better in any one thing; it means we strive to be 1 percent better in 100 things".

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Idag har det varit en extremt lugn och skön dag. Började med att inviga mina nya utemöbler på balkongen med morgonkaffet där istället för i sängen. Härligt! Sedan en sväng till skolan för att lämna in rapport och nu har jag just lyssnat på framgångspodden med Anneli Pompe. En riktigt cool tjej som upplevt otroligt mycket. Hon titulerar sig som fridykningsinstruktör, bergsklättrare, yogalärare, författare, undervattensfotograf, föreläsare och personlig tränare. Som ni märker är listan lång och hon har varit med om både det ena och det andra. 

När man lyssnar på detta avsnitt får man sig verkligen en tankeställare om ifall man valt rätt spår i livet. Är det värt att lägga fem år på att studera till civilingenjör när det finns så himla mycket annat häftigt att uppleva och utforska? Anneli poängterar ett flertal gånger att man bara lever en gång & då ska man se till att få ut så mycket av livet som möjligt. Tycker inställningen är så rätt och man har ju bara en chans på sig, varför sumpa den? Jag måste bli bättre på att leva i nuet, för som Anneli säger - man vet aldrig vad som händer imorgon. Visserligen har man hört det flera gånger innan men det blir mer konkret när hon säger det, då hon haft ett flertal "näradöden-upplevelser". Anneli var Sveriges första kvinna att bestiga Mount-Everst & hon har världsrekordet i fridykning på 126 meter. Det är riktigt intressant att ta del av hennes Mount-Everst-äventyr då det krävdes flera års förberedelser & det tog två månader att komma till toppen. Det är 5-10% risk för dödsfall & längs vägen såg Anneli ett flertal döda kroppar som var fastfrusna i berget. Det är alltså en oerhörd påfrestning för kroppen (men även mental), vilket innebär att man måste vara ordentligt tränad. 

Även om jag kommer fullfölja min 5-åriga utbildning så vet jag att jag kommer se till att uppleva det jag vill i alla fall. Livet är för kort för att inte roa sig och göra lite halvtokiga grejer. Tror alla behöver lite adrenalinkickar då & då! Nu ska jag läsa mer om bergsklättring & dykning ;) Hejs.

Likes

Comments

I tisdags fyllde jag 21 år och dagen var så himla bra. Min storebror bjöd på frukost följt av en promenad på djurgården. Vädret var underbart och kan inte tänka mig en bättre start på dagen. Sedan hade jag och mina kompisar picknick i solen, så härligt! På kvällen blev jag överraskad med bowling och middag på O'learys. PSG (mitt favvolag) mötte Manchester City men förlorade dock :( Tack fina kompisar och bror för en superhärlig födelsedag! Ni är grymma <3

Nu i helgen är min pappa och mamma uppe och hälsar på. Igår började jag och mamma dagen med en mysig frukost på Riche. Blir aldrig besviken när jag är där. På kvällen åt vi middag i nya saluhallen och avslutade kvällen med varsin drink på Scandic anglais. Så härlig atmosfär där! Nu har vi precis ätit frukost och ska snart ut på stan och kolla på grejer till lägenheten. Hörs!

Likes

Comments

Idag har jag jobbat hela dagen och det ska jag göra även imorgon. Lördagskvällen spenderas hemma med framgångspodden och tacos. Jag lyssnade nyss på när Alexander Pärleros gästar sin egen podd, så kul att höra hur han fått podden att eskalera så snabbt som den gjort och hur/varför han väljer de gäster som han gör.

Enligt Alexander är nycklarna till framgång framförallt bra driv och att inte låta sig påverkas av sina rädslor. Han beskriver sig själv som orädd och om han mot förmodan upptäcker en ny rädsla så utsätter han sig för den tills den inte är något problem längre. En skön inställning som jag tror fler borde ta efter. För ju fler gånger man gör något som man tycker är jobbigt desto enklare blir det och tillslut kommer det vara som en fjärt i rymden -> Alltså ingenting. Då har man tacklat ner ett hinder i vardagen som aldrig mer kommer att resa sig upp. Hur skönt?

Pärleros tips till en 20-åring: Man ångrar det man aldrig gjorde så var inte rädd utan se det som något spännande och lärorikt. Om du trots allt ser rädslan komma, säg kul att du är här, jag har sett dig förut men jag kommer inte lyssna på dig.

Detta avsnitt handlade mycket om rädsla och att våga, men även om mycket annat. Pärleros har, i och med alla intervjuer, samlat på sig rikligt med tips och råd om framförallt framgång. Han har samtalat med så många olika smarta människor, vilket bidragit till att han har gott om inspirationskällor. Jag är dock fööör sugen på glass och jordgubbar nu så lyssna på avsnittet om ni vill höra om allt de tog upp. Nu blir det lördagsmys!

Likes

Comments

​Idag började jag dagen med en promenad i regnet med Framgångspodden i lurarna. I detta avsnitt var det Per Holknekt som gästade och jag rekommenderar verkligen alla att lyssna på det avsnittet! Så sjukt inspirerande och Pers sätt att formulera sig bidrar till ett riktigt vasst avsnitt. Det som påverkade mig mest var hans otroliga resa, då han lyckats övervinna fattigdom och missbruk med hjälp av en makalös styrka och därmed tagit sig ända till toppen. Ett levande bevis på att allt är möjligt. 

I grund och botten kommer Per från en familj med goda förutsättningar. Redan som ung startade han tre skateboard-företag då han själv var världsmästare i skateboard i Kalifornien. Under arbetet med ett av hans företag, Svea, utsågs han till "Sveriges bästa butiksskyltare" och nominerades till Guldägget. Men under år 2000 förlorade Per allt. Hans alkoholberoende gick överstyr, vilket bidrog till att han tvingades lämna sitt eget bolag. Under denna tid genomgick han en otrolig livskris och var bara en fylla ifrån att begå självmord. Enligt Per var det värsta med livet som hemlös att inte ha någon tillhörighet och den utanförskap som han dag efter dag utsattes för när människor drog sig för att ens kolla på honom. Det kunde betyda så mycket om någon stannade till, tog hans händer, blickade in i ögonen och frågade "Hur mår du?". 

Vändningen kom när Per svalde stoltheten och vågade be om hjälp. En tjej på socialkontoret tände lågor i hans liv bara genom att tro på honom. Detta gjorde att han kom upp på fötterna igen och tillsammans med Karin Jimfelt-Ghatan år 2002 startade klädmärket Odd molly. Det var dock oerhört svårt för dem att hitta investerare med bara nio kronor i plånboken, men på trettionde försöket fick de napp och idag är företaget värderat till över en miljard kronor. Under denna tid fick Pers mamma cancer, men innan hennes klocka slutat ticka ville Per så gärna bevisa hans återkomst till livet. Premiärvisningen för hans butik var i Los Angeles och när han klivit av runwayen efter att ha mottagit mängder av applåder ringer Pers pappa och säger att hans mor gått bort. När Per berättar detta i podden går det inte att hålla sig från tårar och hjärtat blöder. Med 17 sekunders marginal hann Per aldrig berätta för sin mamma om hans genomslag och comeback. 

Något annat som verkligen fastnade var när de i podden pratade om att lyckas och hur man ska göra för att tycka om sig själv. Bästa dagen enligt Per är fredagar för då är hans konkurrenter ute och festar medan han utvecklar sina ideér och kommer ett steg längre. Vare sig man vill eller inte så innehåller livet tävlingar som ska övervinnas. Det kan vara alltifrån missbruk till att komma upp på morgonen. Sen gäller det även att inse att "alla är normala på sitt vis, men ingen är normal på mitt vis".

Det finns så otroligt mycket att skriva om Per då han har otroligt många ärr i knäna och sår i plånboken. Hans liv har varit allt annat än i balans. In och lyssna för ni kommer bli tagna med storm! 

Likes

Comments

​Idag har jag lyssnat på framgångspodden med Alexander Hars. Direkt efter att han studerat klart på Chalmers år 2002 startade han tillsammans med Lars Karlsson ett eget bolag, System Ok. På universitetet läste han datateknik och deras produkt var en återställningsmjukvara som räddade kraschade datorer. Till en början gick det bra, men sedan kom en dipp när System Ok började sakna betalande kunder. Alexander säger att det var den djupaste kris han haft som entreprenör och i sex månader körde de på utan lön, riskkapital och intäkter. Deras räddning var hem-pc-reformen och bolaget gick då från 1 miljon i omsättning 2004 till 20 miljoner i omsättning 2005. En vinst på 16 miljoner kronor. 2006 blev System Ok uppköpt av Sonic Solutions för omkring 80 miljoner kronor. 

Efter detta flyttade både Alexander och Lars till San Francisco under två år. Det var under den tiden de började spåna på det som så småningom skulle komma att bli Let's Deal. De fick mycket inspiration från Groupon och Living Social och gillade deras affärsidéer. År 2009 grundade de sedan Let's Deal, vilket var rätt i tiden eftersom det då började bli hett med kupongrabatter på internet. Bolaget började snabbt att växa, vilket främst berodde på att de tog in en ny delägare, Schibsted. Därifrån fick de kapital men även bra marknadsföring eftersom Schibsted, som då liksom nu ägde några av de största källorna till webbtrafik i Sverige, bl.a. Aftonbladet. 

Alexander Hars har kallat sig för entreprenör sedan han var 22 år (idag 37 år) och enligt honom måste man vara lite halvgalen för att driva egna bolag. "Det är som att springa in i en stenmur varje dag och sedan resa sig upp."

Likes

Comments

Det är december!! Redan? Men så härligt för nu kommer sista tiden i skolan gå fort och sen är det juuul. Fast innan dess har jag väldigt mycket annat att se fram emot, bl.a. två julbord och om två veckor kommer min bror hem. Äntligen!

Idag vaknade jag tidigare än vanligt så har nyss ätit frukost och nu väntar jag på att julkalendrarna ska börja. Lite skeptisk till den men håller alla tummar och tår att den ska vara bra. Tradition att alltid följa julkalendern och det får man inte bryta ;) Idag går vi bara i skolan till klockan 12 så efter det ska jag hem och skriva lite på en rapport. Vid 15 ska jag möta upp lite klassisar på stan och så är det dags att julshoppa. Ska röra oss till NK och det sjuka är att jag inte varit där sedan de satt upp julskyltningen... Dags att se den också! Efter shoppingen åker vi hem till Amanda och så blir det pizza och skräckfilm. Låter som en bra dag va?

Och juste. Häromdagen bokade jag och några i klassen en resa till Teneriffa. Väldigt, väldigt spontant men det ska bli så skoj!! Vi åker direkt efter tentan i januari och ikväll ska vi boka boende (har bara flygbiljett än så länge). Men innan det blir solsemester är jag så redo för snö och juletider. Det prioriteras högst just nu!

Likes

Comments

​Det har varit fullt upp de senaste dagarna, har kommit hem mellan 19.00-20.00 varje dag, så bloggen har kommit lite vid sidan av. Men idag äntligen tog jag mig tiden till att lyssna på startup-podden med Carl Waldekranz. Avsnittet spelades in för cirka exakt ett år sedan, så ha det i åtanke när ni läser detta för saker och ting kan ha förändrats. Carl är i alla fall en av grundarna till Tictail, vilket är ett bolag som är både en plattform för e-handel och en marknadsplats för e-handlare. Idag är Carl 29 år gammal men när bolaget startades var han endast 25 år. Under dessa år har de även öppnat kontor i New York (där Carl numera bor) och fått in runt 60 000 konsumenter. Finessen med Tictail är att den underlättar för handlarna att driva försäljning och hjälper dem att nå ut via t.ex. en nyanserad app, där man kan handla direkt från butikerna.

Tictails mål är att bli världens mest älskade och använda e-handelsplattform. De första 18 månaderna öppnades 30 000 shoppar i ca 100 länder. I framtiden ska det finnas en Tictail Store i varje stad i hela världen som hjälper entreprenörer med deras företag. De ska finnas i U-länder och hjälpa dem med mikrolån och stödfunktioner. Jag gillar att de sätter upp tydliga mål så de har något att sträva efter och vet vad de jobbar mot. Det är dock många som undrar var Tictails inkomster kommer ifrån då appen är helt gratis att använda. På det svarar Carl att de får betalt för alla premiumplattformar, t.ex. om man vill ha sin egen domän, använda livechatt-verktyg eller om man vill lägga in rabattkoder osv. 

Carl har fått mycket uppmärksamhet och tidningar som Wall Street Journal, The Economist och The Thelegraph har skrivit om honom. Den sistnämnda jämförde honom med Steve Jobs. Dock anser Carl att det inte är en riktigt jämförelse då han till skillnad från Steve Jobs inte tar företaget framåt helt ensam. De är fyra grundare till Tictail, vilka allihop har bidragit minst lika mycket. Att de är just fyra grundare har däremot många investerare ifrågasatt, då det (enligt dem) är mer lönsamt att vara två stycken när man startar ett bolag. Detta för att minska risken för konflikter och delade åsikter som leder till att onödig energi/tid går åt till att lösa dem istället för att föra företaget framåt. Carl anser däremot att det för dem bara har varit positivt med fyra grundare då de alla klickade från första början och bidrar med lika mycket till företaget. 

Startup-podden med Carl var ca 1,5 timme lång så det finns väldigt mycket att skriva om honom. Jag hinner dock inte ta upp mer nu då jag ska på julmarknad på Rosendals trädgårdar nu. Men det är ett väldigt bra avsnitt, så jag tycker absolut ni ska lyssna på det! Carl verkar vara en väldigt jordnära person och han har många intressanta historier. Det märks att han inte glidit på en räkmacka utan detta är verkligen något han kämpat för. Imponerande!

Likes

Comments

Haft en så himla mysig & härlig helg. Vi var 5 stycken som åkte hem till en i klassen i Mariefred och vi har haft det såå bra. Vi har gått på rundvandring, fikat, bakat pepparkakor, gått på julmarknad (!), bastat, badat, kört femkamp osvosv. På lördagsmorgonen överraskade jag och Amanda killarna med en riktigt god frukost, vilket var uppskattat! Vi gjorde världens godaste amerikanska pannkakor, bakade in marabou i mitten av dem, möms. Den här helgen behövde vi och har nu samlat nya krafter. Nu kör vi ännu en vecka!

Idag blir det lång dag i skolan och direkt efter åker jag och amanda och provar på ett gympass på ett nytt gym. Ska bli spännande!

Likes

Comments