Header

Nu tycker ni förmodligen jag är sjuk. De flesta tittar nog redan efter halloween-outfits haha! Men jag såg att det var en hel del rea på nyårs-plagg så jag ville tipsa er om det. Jag tycker den glittriga långklänningen är så himla fin, den liknar/är exakt en sån som min vän hade ett år (Tror jag? @emmanygren ). Superfin i alla fall!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

KIT Sverige: "Visst, vi har en bit kvar när det gäller jämställdheten. Men jämfört med andra länder i världen har tjejer det ändå riktigt bra här i Sverige, visar Rädda Barnens rankning."

Jag förstår tanken bakom det här. Och tro mig jag är "glad" för att vi i Sverige och andra länder gör framsteg. Jag blir glad varje gång jag ser en nyhet som handlar om att kvinnors rättigheter frekvent ökar i land x. Det handlar inte om det. Det handlar om att det inte är något att vara tacksma över, eller att säga "grattis" för.

Att ha basic human rights bör vara en SJÄLVKLARHET. Något du kan förvänta dig. Jag tänker inte vara tacksam för att jag i alla fall har bättre förutsättningar än andra tjejer. För dessa andra tjejer är ju också mina medsystrar i världen! Jag LIDER för hur världen behandlar tjejer världen över.

Tänk själv ett scenario där någon precis blivit våldtagen, misshandlad och lämnat mannen, och läser "Jämfört med andra länder i världen har tjejer det ändå riktigt bra här i Sverige". Liksom, grattis! Du har blivit våldtagen och misshandlad, men du har i alla fall inte gifts bort!!

"Fan vad skönt! Nu kan ju kvinnor tänka 'men vi har ändå störst andel kvinnor i parlamentet' när de blir slagna, våldtagna, utsatta för sexism, medial kroppshets, förväntas stanna hemmam med barnen och får lägre löner än män" - Användare på Facebook

Säg inte grattis till mig. Säg inte att jag ska vara tacksam. Säg grattis till alla män istället, som direkt vid födseln föddes in i en mansroll som gör att du kommer att ha tusen gånger bättre förutsättningar i livet. Grattis till slumpen, grattis till vinsten i lotteriet liksom. Men gratta inte mig för att jag behandlas "helt okej" när män behandlas bra. Säg inte grattis till mig när jag precis blivit sexuellt ofredad eller när jag gått ett helt liv under medial press, för att jag i alla fall inte blivit bortgift. Säg istället "kampen fortsätter" eller "Trots att kvinnor inte har det bra i Sverige så är vi rankade /.../". Säg inte grattis.

Jag är inte glad eller tacksam för att det finns andra tjejer som behandlas sämre än mig. Det är precis som att vara glad för att någon blivit våldtagen - för det var ju i alla fall inte jag. Skitsnack.

Likes

Comments

Energi in och energi ut, dvs kalorier in och kalorier ut är någonting vi hör hela tiden.
"Kan ___ gå ner i vikt, så kan du! Det är bara att räkna kalorier/göra sig av med mer än man stoppar i sig". Personen länkar också valfri studie som pekar på att kroppar fungerar på så sätt. Och det låter ju jättebra. Det låter nästan som en bilmotor, energi in och energi ut. Men vi är inga bilmotorer. Alla våra motorer, kroppar, fungerar olika. Vi har olika förutsättningar.

En energi in/energi ut tes fungerar utmärkt på 100 stycken individer med exakt samma genetik, livsstil, livssituation och med identisk hälsa. Vilket är i princip omöjligt att applicera på individnivå.

För så fort något påverkar oss så påverkas även vår kropp. Upplever du för mycket stress, så kan din mens försvinna - hormonrubbningar vilket kan innebära att ämnesomsättningen börjar fungera annorlunda. Lider du av ätstörningar eller psykisk ohälsa, så kan kroppen hamna i svält-läge eftersom kroppen tror att du är fysiskt sjuk. Du kan ha hypoterios eller hyperterios relaterat till sköldkörteln som kan orsaka fetma eller undervikt. Du kan ha börjat med ett par nya p-piller som rubbar dina hormoner. Du kan ha börjat med anti-depprisiva som ökar din vikt. Du kan ta andra sorters mediciner som påverkar din kropp på ett annat sätt. Du kan ha övervikt eller undervikt i släkt och anlag. Det finns hur många sjukdomar som helst som gör att du lägger på dig vikt.

När jag säger detta får jag ofta till svar "ja, men det är bara enstaka individer som är sjuka, de flesta är bara lata". Detta är för mig obegripligt. För nej, det är inte bara enstaka individer som lider av nåt av det jag skrev ovan. De flesta kvinnor tar någon form av p-piller, många människor tar numera olika mediciner för olika sjukdomar, många individer lider av depression eller psykisk ohälsa, många har en ätstörd relation till mat, många har olika sorters problem. Det är inte bara några enskilda individer. Jag känner väldigt få tjocka som inte tar någon form av medicin alls, eller som aldrig någonsin haft problem med sin psyiska eller fysisk hälsa. Ingen vill självmant vara tjock i ett samhälle som hatar tjocka kroppar. Det finns oftast alltid någon anledning till varför man hamnade där, om man blir tjock som ungdom/vuxen.

Med andra ord, hela "enerig in energi ut" tesen är helt värdelös när det kommer till individnivå. För den tesen fungerar bara när det kommer till generaliseringar, om vår hypotes är att alla människor fungerar exakt likadant. En människa utan stress har en helt annan funktion på kroppen jämfört med en person som gått in i väggen. En person som ej medicineras har en helt annan kroppslig funktion än någon som inte medicineras. En person som har för hög/låg ämnesomsättning har helt andra kroppsliga funktioner än någon med medel. Problemet med dessa studier som gjorts är att det är liksom omöjligt att säkerställa att just det sample:t de använde sig av, går att applicera på andra människor med helt andra kroppar. Det finns en anledning till varför många som opererar magsäcken eller är med i tränings-program går upp alla kg inom några års tid. Det finns en anledning till varför till och med läkare nuförtiden säger att, de flesta feta som går ner i vikt går upp samma kg igen någon gång. Det finns en anledning till varför det är lättare för vissa människor att bli tjocka, och för vissa människor att bli underviktig. Det går liksom inte att låtsas att vi är bilar. För vi är inga bilar, vi är människor med olika förutsättningar och livssituationer som påverkar hur vår kropp mår och fungerar.

Likes

Comments

​Min gråa nya väska! Ska fota den ordentligt sedan för ett inlägg men invigde den idag. Älskar den! Speciellt banden. Perfekt storlek!

Idag var jag med familjen och åt lunch på Orbaden. Det var jättemysigt och roligt att vi kunde samlas och göra nåt. Min mamma är sjuk och det är inte ofta som hon orkar följa med och göra saker som att äta ute eller åka en bit bort, så jag är också jätteglad över att hon orkade följa med!

Likes

Comments

Mitt svar på Min dotter är tjock - kan vi prata om det? artikeln.

"Min dotter är tjock - kan vi prata om det?"

Absolut. Om du vill förstöra hennes självförtroende och självkänsla under hela hennes barndom och ungdom, varsågod.

Du pratar om en 9-årig flicka. En 9-årig flicka du kallar tjock, din dotter. Hennes vikt kommer inte att döda. Men DU kommer att döda henne. DU kommer att döda hennes självkänsla, hennes självförtroende och få henne att känna sig annorlunda. I en ålder där det är viktigt att passa in och "göra som alla andra" så är det idiotiskt att inför hennes kompisar, säga åt henne att hon inte får äta vad de äter, inte får göra vad de andra barnen gör. Du får henne att känna sig annorlunda och det kommer att sitta med som ett spår hos henne, i all framtid. Du får henne att känna sig annorlunda när hon inte får ta vattenmelonen efter fotbollen, som alla andra barn. Att hon inte får äta kexen, som hennes vänner.

"Vi sitter hemma i soffan, bara min dotter och jag, och jag ska berätta för henne att hon är tjock. Om det ändå vore så enkelt att jag skulle förklara sex eller varför jag separerat från hennes mamma.

– Minns du vattenmelonen efter fotbollen, frågar jag.

Hon nickar.

– Minns du kexen efter badet?

Hon nickar igen.

– Vad tänker du om det? frågar jag.

Nioåringen börjar gråta."

Jag tror att de flesta har en bild om att föräldrar och släkt ska tycka att en är fin, oavsett hur en ser ut. Det ser inte lika ut för tjocka personer. Jag tror inte jag känner en enda tjock person som inte haft en problematiskt uppväxt från familjens sida. Föräldrar som aldrig säger att du är vacker, men däremot säger att du bör tänka på vikten, att du inte borde ha kort kjol för du ser vulgär ut, att du inte borde ha tighta kläder så man ser dina valkar, att du borde täcka din kropp. Att du borde gå ner i vikt så du kanske får vänner, så att mobbningen slutar. Att om du fortsätter som du gör nu, så kommer du att hamna i rullstol av din vikt när du blir vuxen.

Jag minns personligen särskilt en händelse när jag hade en kompis över på besök när jag var kanske 14. Hon ville gärna köpa godis, jag tvekade eftersom jag inte fick köpa under vardagar. Men vi gjorde det tillslut ändå. När vi kommer hem så börjar en familjemedlem att skälla ut mig, rakt framför min vän, för att jag hade köpt godis. För att vi hade köpt godis. Familjemedlemmen började skrika på mig om min vikt, om att jag inte får äta godis på vardagar och det blev så pass pinsamt att min vän förstod att jag inte ville att hon skulle stå kvar där. Så hon gick in på mitt rum och väntade medans x skällde ut mig. Det är bara en av alla gånger, jag känt mig förnedrad. Så himla förnedrad. Och förbannad. Något som satt spår i mig, något jag aldrig kommer att kunna komma ifrån.

Så ja, vill du berätta för din dotter att hon är tjock. Go ahead. Varsågod. Du är rädd för att hon kanske, eventuellt, någon gång blir sjuk av sin övervikt. Men konsekvenserna av att du pratar såhär till ditt barn, kan leda till år av depressioner, självhat, självskadande, ätstörningar och psykisk ohälsa. Det, om någonting, dödar. Ens föräldrar ska ju tycka att en är vackrast på jorden, oavsett utseende. Ens föräldrar ska stötta och inte trycka ner. Föräldrar som förstör sitt barns självförtroende - kan vi prata om det?

Likes

Comments

Jag har börjat en uni-kurs nyligen och behövde därför inhandla lite school supplies. Jag köpte en pärm, ett anteckningsblock, en lite mindre anteckningsblock, en kalender, pennor och överstrykningspennor. Jag älskar att ha lite finare studie-saker för jag upplever att jag blir mer motiverad till att faktiskt tanteckna då, om det är fina block, fina pärmar och roliga färger att använda. Alla som var vän med mig i gymnasiet VET hur beroende jag speciellt är av highlighters. Både smink-highlighters OCH att highlighta över text i böcker och i mina anteckningar ;).

Men det är faktiskt så smart! Att engagera både sin kreativa sida och samtidigt sin plugg-sida. Att typ använda olika färger och olika highlighters när du antecknar saker som handlar om typ kemi gör verkligen att du mixar de olika hjärnhalvorna och då kommer du komma ihåg vad du läst mycket bättre. Kalender-omslaget är bara temporärt, det är typ två år gammalt (har alltid använt samma märke av kalender). Tänkte göra ett nytt omslag nu för hösten!

​Vad har ni för smarta plugg-tips?

Likes

Comments

Jag hade tidigare en liten plånbok från River Island som nu gjort sitt sista. Den gick sönder så jag fick helt enkelt jaga efter en ny! Jag älskar verkligen mindre plånböcker och det är sällan jag orkar ta med min stora. Dels för att jag är en samlare och får lätt typ 20-tals kvitton som bara skräpar ner i plånboken, massa kort jag inte använder och så vidare. Det passar mycket bättre med mindre plånböcker, slänga i 3-4 kort, någon kontant och sen klart! Ett stort plus är att det är en nyckelkedja också.

Denna goding är från märket GUESS och kommer från Zalando. Den kostar 299kr. Finns både i vit och svart! HÄR HITTAR DU PLÅNBOKEN. Faller den inte dig i smaken hittar du säkert något annat hos Zalando.

Likes

Comments

​Arkivbild

​Nu ekar det tomt. Har varit lite borta den senaste veckan men nu är jag tillbaka. På Måndag börjar min uni-kurs och jag har precis varit på biblioteket för att låna några böcker. Ska försöka komma undan så billigt jag kan och låna det mesta! 

Likes

Comments

Mitt inköp sedan förra helgen.

NARS foundation "Sheer Glow Foundation" i Light 02. Jag har väntat med inlägget då jag gått osminkad i en vecka men igår testade jag den och jag älskar den! Den är väldigt tunn, det känns knappt som att man har någonting på ansiktet. Trots att den är så tunn så är den faktiskt mycket mer täckande än jag trodde. Första lagret ger en fin naturlig täckning och bygger man upp den blir den absolut helt täckande. Jag tror min hud kommer dricka upp denna foundation i vinter när min hud är torr!

Likes

Comments