Header

En bild från fredagens fotografering med Fredrika

Veckans mående

Den här veckan har gått riktigt snabbt och jag har mått bra. Det har dock varit lite små stressigt men som tur är mindre stressigt än förra veckan. Jag har fått många nya blogg idéer den senaste tiden och hoppas kunna genomföra dem så fort tiden räcker till.

Veckans jobb

Inne i veckan hade jag skola hela dagarna så då blev det inget fotograferande men nu i helg har det varit en del fotojobb. I fredags hade jag en fotografering med Fredrika, igår hjälpte jag Ellinor att fota bilder till ett samarbete med 8848 Altitude och idag hjälpte jag Gertrude med ett annat samarbete. Riktigt roligt att få hjälpa dessa fina bloggare!

Veckans tråkigaste

Ett snön som föll i måndags smälte bort redan dagen efter och att jag trots att det bara är en vecka kvar till jul inte har speciellt mycket julkänslor. Det är lite trist eftersom jag verkligen gillar julen men förhoppningsvis kommer jag i julstämning snart.

Veckans bästa

Att få umgås med @Fredrikapersson , Ellinor och @gertrudes under fotograferingarna, blir så peppad av att få hjälpa och umgås med dem. Jag har även fått en del förfrågningar från privatpersoner gällande fotograferingar, vilket som också är roligt. Ikväll ska jag ta mig tid och svara på dessa.

Veckans boost

Än en gång är veckans boost alla fina kommentarer jag fått av er här på bloggen. Era kommentarer betyder väldigt mycket! <3

Veckan att ta med sig till nästa vecka

Nästa vecka ska jag försöka ta mig tid och fota egna bilder till bloggen och inte enbart fota för andra bloggare. Missförstå mig inte jag älskar att få hjälpa andra bloggare med bilder, det är superroligt, men jag ska försöka ta mig tid att fota egna bilder också.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Fredag

Dagens lektioner på fotoskolan har blivit inställda så idag blir det fotograferingar istället. Vid klockan 11 ska jag möta upp Fredrika för en fotografering och på eftermiddagen väntar en plåtning med Ellinor. Ikväll blir det genomgång av bilderna och redigering.


Lördag

Jag ska inhandla de sista julklapparna och försöka få lite julkänslor. Bilderna från fredagen ska också redigeras och levereras. Eventuellt blir det även lite självporträtt på lördag eller söndag.


Söndag

Min sista dag som 18 åring. En fotografering med Gertrude och genomgång av bilder är de planerna jag har än så länge för söndagen.

Likes

Comments

Foto porträtt

Canon EOS 6D - Canon 50mm/1.4 USM

Modell: @Fredrikapersson

Förra söndagen fotade jag vackra Fredrika igen, hon är riktigt duktig framför kameran och väldigt trevlig, rolig att fota med med andra ord. Denna gång ville hon ha bilder i en clean och ljus miljö så vi valde en avskalad gata i Östermalm som vår location för vår fotografering. Imorgon ska jag troligen fotografera med henne igen, det ser jag framemot.

Berätta gärna vad ni tycker om bilderna 💗

Likes

Comments

Tankar och listor

Jag flyttade till Stockholm nu i höstas för att plugga till visuell kommunikatör och fotograf på fotoskolan

Att ha mycket program är något jag gillar och jag blir snabbt rastlös om jag inte har något planerat

Jag fyller år på samma dag som min pappa och vi följs siffrorna. Så nu när jag i december blir 19, fyller han 49 samma dag

Jag är vegan

Jag ställer alltid mina alarm på mobilen så att de slutar med 8 alltså 06.38, 07.28 osv haha

Jag älskar att få hjälpa bloggare/influensers med bilder till deras sociala medier och är väldigt tacksam för att jag fått möjlighet att göra det. Samtidigt drömmer jag i hemlighet om att själv få bli influenser även om fotograferande alltid kommer vara prio ett

Jag älskar att skriva listor och planera

Jag har alltid varit mycket högpresterande och haft topp betyg i skolan men vågade i år följa mitt hjärta och söka in till fotoskolan trots att många tyckte att "slösa bort ett bra betyg" och att läkarstudier skulle varit mera relevant.

Trots att jag älskar att fota har jag ofta brist på bilder på mig själv, jag vill bli bättre på att ställa mig själv framför kameran


När jag var yngre hade jag stor hissfobi, jag skulle aldrig satt min fot i en hiss och fick panik i trånga utrymmen, detta har som tur gått över.

Jag är finlandssvensk, jag kommer alltså från Finland men har svenska som modersmål

Jag påverkas lätt av vad andra tycker men försöker jobba på att bli mera säker i mig själv


Jag tycker om att köpa presenter till andra men har svårt för att lägga pengar på saker till mig själv

Julen är min favorit högtid, så mysigt att samlas hela familjen, tända ljus och tillbringa tid tillsammans.

Jag lyssnar mycket på musik speciellt när jag redigerar bilder men har nästan aldrig koll på vad låten eller artisten heter.

Jag fryser väldigt lätt

Jag har nästan alltid lackade naglar

När jag ska sova måste det vara helt mörkt och tyst. Jag sover alltid med öronproppar, täcke och filt.

Jag är 159cm lång och har ofta önskat att jag var längre men jag är liten men med ett stort hjärta

Jag har en tendens att sätta andra människor framför mig själv och vill alltid att alla ska ha det bra

Jag hoppas på att få jobba med modefotografi i framtiden

Likes

Comments

Veckans mående

Denna vecka har jag varit glad och peppad men samtidigt ganska stressad, från och till. Jag har fått fota och göra det jag älskar vilket jag är glad över. Jag har haft program hela veckan vilket som jag också ser som en riktigt bra sak, jag älskar att ha mycket att göra och många bollar i luften. Dock har det blivit nästan för mycket vissa dagar med mycket på fotoskolan, långa dagar och bilder från fotograferingar att redigera. Jag vill alltid göra mitt bästa och har en tendens att försöka vara väldigt självkritisk vilket. Så vissa dagar har det blivit lite jobbigt och korta nätter men överlag har denna vecka varit riktigt bra!

Veckans jobb

I tisdags fotade jag på nouws frukostevent och denna vecka har jag också fotat bloggarna Gertrude, Ellinor och Fredrika. Det har varit jätteroligt att få hjälpa dessa underbara bloggare med bilder och jag hoppas jag får fotojobba nästa vecka också.

Veckans tråkigaste

Stressen under mitten av veckan när jag hade mycket att göra på fotoskolan och samtidigt borde leverera bilder. Älskar båda delarna men ibland blir det lite för mycket.


Veckans bästa

Alla fotograferingar som jag fått möjlighet att göra och att umgås med alla fina bloggare. Att ha min syster på besök i helg är också en av topparna denna vecka.

Veckans mysigaste

Att ha min fina syster på besök här i Stockholm nu över helgen och få umgås, skratta och handla julklappar med henne. Så mysigt att få sitta med henne under kvällarna och prata om allt som hänt sedan vi sågs i oktober. Jag är verkligen glad att vi har en så bra relation och kan prata om allt.

Veckans boost

Jag har blivit väldigt inspirerad av att få träffa olika bloggare och vill gärna satsa på min egen blogg nu. Jag blev motiverad till att låta er läsare lära känna mig bättre och försöka växa som bloggare. Alla fina kommentarer jag fått av er här på bloggen har också gett mig en riktig boost denna vecka, tack!

Likes

Comments

I tisdags fotograferade jag på nouws julfrukostevent här i Stockholm. Elin Skoglund och nouw hade ordnat ett event med jultema där Peppe Ekmark föreläste om stress och psykiskt ohälsa. Eventet var riktgt mysig och alla bloggare där var väldigt inspirerande. Jag är glad att jag fick vara där och fotografera och hoppas jag får göra detta igen. Efter tillställningen fotograferade jag fina Fredrika vid turkosa porten, de bilderna kommer ni få se här inom några dagar.

Likes

Comments

Veckans planer

Måndag:

Bildbehandling under förmiddagen på fotoskolan. Under lunchen ska jag möta upp @gertrudes för en fotografering och kvällen spenderas framför datorn med genomgång av bilderna. Jag ska även planera veckans blogginlägg för att hinna med flera inlägg än förra veckan (förvänta er ett inlägg per dag 😊) trots att skolan tar mycket tid just nu.

Tisdag:

Fotografera på nouws julevent under morgonen. Sen ska jag möta upp en tjej för en fotografering under lunchen. På eftermiddagen blir det skola och under kvällen går jag igenom bilder från dagen.


Onsdag:

En heldag på fotoskolan med mera postproduktion. Direkt efter skolan ska jag hem till Ellinor för att hjälpa henne med några bilder till bloggen. Under kvällen kommer jag att sitta och redigera bilder från tisdagen.


Torsdag:

Skolan från 9 till 16 denna dag också och mera bildbehandling på kvällen.


Fredag:

Suprise suprise skolan från 9 till 16 med mera postproduktion. Efter skolan väntar jag i centrum på min fina syster som reser hit till Stockholm för att hälsa på mig. Ska bli så roligt att få träffa henne igen!

Helgen:

Helgen spenderas med min syster. På programet står fotografering, inköp av julklappar och att bara ha det allmänt trevligt och snacka om allt som hänt sedan vi sågs i oktober. Jag hoppas på en riktigt mysig helg!

Sneak peak från dagens fotografering med fina @gertrudes

Likes

Comments

Foto tips

Veckans fototips fredag handlar om att hitta locations och miljöer för fotograferingar och tips på hur du ska tänka när du letar efter fotoplatser.

Leta efter ljus

När du är ute och letar efter fotoplatser stirra dig inte blind på hur miljön ser ut utan tänk på hur ljus och skuggor faller på platserna. Det är ofta ljuset som gör en bild tilltalande så fokusera på ljuset och hur det kommer in i bilden. Jag själv som älskar motljus försöker ofta hitta miljöer som tillåter denna typ av ljus.

Se genom kamerans ramar

Att hitta en perfekt fotomiljö är nästintill omöjligt leta istället efter platser där ljuset faller fint eller där de delar av miljön som kommer innanför bildens ramar ser tilltalande ut. Allt behöver inte se perfekt ut på din location, bilarna på gatan eller den nedhuggna delen av skogen behöver inte synas på din bild utan du kan själv välja att komponera bilden så att just det du gillar på varje plats kommer med. Våga ta fram kameran och kolla hur miljön ser ut på bild när du hittar en miljö som tilltalar dig, ser det bra ut på bild? Rosenbusken som står alldeles vid vägen kanske inte ser mycket ut för världen men det kan vara en perfekt fotomiljö om du väljer att komponera bilden rätt. Bilden nedan exempelvis är tagen invid en en hårt trafikerad väg men jag har valt att få så nära rosenbusken och modellen, i detta fall min syster så att bilden komponeras på ett sett som får det att se ut som en lugn fin trädgård.

Skapa en helhet

Tänk på att skapa en helhet i din bild när du fotar i en miljö. Bara för att du älskar skogen kanske det inte är den bästa platsen för en fotografering om känslan du vill förmedla i bilden gör sig bäst i en stadsmiljö eller tvärt om. Försök hitta en plats där modellens klädsel, sminkning, färger och bildens känsla passar ihop och skapar en fin helhet. Att skapa en rödtråd genom din bild och en klar idéer är något som ger ditt fotograferande ett extra lyft.

Hämta inspiration

Hämta inspiration gällande fotomiljöer och tema till fotograferingar från personer runt omkring dig och andra fotografer. Att använd sig av instagram och Pinterest för att få idéer till fotograferingar och platser är ett riktigt bra tips. Jag sparar själv olika miljöer som jag hittar eller ser på instagram i en mapp i min mobil för att senare kunna bege mig och fota på dessa. Glöm dock inte att inte kopiera inte andras platser och var inte avundsjuk på vackra stadsmiljöer i USA eller storslagna landskap på Nya Zeeland, försök instället att bli motiverad av de bilder du ser och försök hitta något sätt att göra något eget av inspirationsbilderna i den miljön som du har till förfogande.

Location scouta

Detta låter hur självklart som helst men bege dig ut och leta efter platser, ta dig tid och sök reda på bra fotolocations innan din fotografering. Håll även ögonen öppna för fina fotomiljöer som du ser i vardagen. Att bege sig ut på en löprunda och samtidigt titta efter fina platser är ett perfekt sätt att hitta nya ställen att fota på.

Våga testa nytt

Våga prova miljöer och ljusförhållande som du i vanliga fall inte skulle tänka på. Att testa nya saker får dig att växa som fotograf och du lär dig nya saker. Istället för att fotografera outfit bilderna på en gata som leder snett bakåt i bilden testa en helt annan miljö som genom fönstret på ett café eller i motljus på en tom parkering. Nya vinklar och miljöer möjliggör en annan känsla i dina bilder och du kanske hittar något nytt som du verkligen gillar.

Läs även tidigare veckors fototips:

- Bildkomposition

-Fotografera i motljus

Berätta gärna vad ni vill läsa om för fototips nästa vecka 💗

Likes

Comments

Instagram@amandap_photo