Hejsan allihopa. Jag har haft mycket tekniska problem med min hårddisk med alla bilder på, så det har varit lite svårt att skriva inlägg. För jag vill få in så många detaljer och beskrivande bilder som möjligt, och tänker därför inte blogga utan bilder tillgängliga. Tror jag har löst det nu, så nu ska det gå för mig att skriva igen. Hatar att det ekar tomt här, men alla ni som känner mig kommer ju få höra massvis med historier och sånt när vi ses igen!

Iallafall. Nu har jag bara en månad kvar här i USA och jag har såklart massa känslor kring det hela. Jag lever livet här med skola och vänner och känner verkligen mig nöjd med hur mitt liv blev här. Men nu är det maj, och jag tror inte jag har haft sådan här hemlängtan tidigare. Jag ser mycket saker som pågår i och med studenten hemma med mina gamla klasskompisar, och hur kul de har det tillsammans. Saknar dem alla och jag vet ju att det var det här som jag skulle missa då när jag anmälde mig för över ett år sedan. Men det var jag med på, och det har gått jättebra hittills. Men nu börjar jag känna mig "klar" här. Jag är väldigt nöjd och glad med vad jag har upplevt här på mitt utbytesår, och hur det har format mig ännu mer till den person som jag är idag. Det är nog ändå samma Amanda som kommer återvända hem till Sverige, men med starkare vilja och tycke om vad jag gillar och inte med saker. Och mer uppfattning om människor som hjälpt mig växa. Har verkligen byggt upp en starkare grund av värderingar för mig som har gjort mig säkrare i mig själv som ung "vuxen" (för om mindre än en månad så blir jag 19 år hihi). Jag känner att allt på min mentala bucket list är ikryssat, och jag har accepterat att jag kommer lämna allt som betyder något för mig här i USA bakom mig. Men såklart så gör det mig sorgsen också. Det här året har varit sjukt bra för mig och när jag ser tillbaka på det hela, inkluderande alla nedgångar, så är jag mer är glad och nöjd. Det kommer vara konstigt att inte gå i PHS' korridorer och hälsa på välbekanta ansikten om en månad. Att inte äta lunch med Emily och Maddy i Mr. Johnson's room varje dag och klaga på freshmen. Att inte knalla genom skogspartiet hem från skolan. Att inte ha lektioner med dem som har blivit mina vänner. Jag tycker det allt sånt har varit mer än bäst, och jag kommer sakna det!!!

Men det betyder ju också att jag kommer få uppleva allt sånt med Sverige som jag har saknat. Och trots att jag kommer lämna Minnesota och USA bakom mig om en månad så är jag säker på att det inte är sista gången jag är här. Jag kommer komma tillbaka hit till Proctor och besöka alla människor som har haft stor del i att forma hur mitt utbytesår blev, mina vänner för livet. Det är jag säker på.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Den frågan kan jag få rätt så ofta ifrån folk i Sverige. Och för er nyfikna själar så tänkte jag nu visa det!!! Min värdfamilj äter relativt nyttigt mot vad mina fördomar sa att amerikaner gjorde. De äter precis som jag är van vid; pasta, potatis, ris, kött i form av kyckling, biff, nötkött, osv. I skolan hursomhelst så kan jag inte säga att det är sån stor variation. Där känns det som att jag får kyckling 3 dagar i veckan, pizza ifrån pizza hut finns nästan alltid som alternativ och det är inte så nyttigt... De har bra grönsaker ibland och då öser jag på. Här ser ni lite av vad som förtärs.

De första två bilderna är vad som kanske äts på vissa helger. Våfflorna åt jag faktiskt på Våffeldagen! Mycket passande. Det var inte ens något som vi pratat om, men det blev bara perfekt timing. Mittenbilden är från när jag sov över hos Maddy nyligen. Vi gjorde chocolate chip pancakes och åt frukt till det. Sjukt lyxigt och gott! Sista bilden representerar lite mer vad min standardfrukost brukar bestå av. Bröd varierar och flingor likaså. Bröd i USA är inte de bästa kan jag inte påstå. Vill ha större utbud, speciellt mer mörkt bröd. Target har jag nu hittat en god sort på dock! Mina favoritflingor är cinnamon toast crunch, men de är också de onyttigaste hehe. Gamla hederliga cornflakes är det som jag äter mest, eller apple cinnamon cheerios. De är också riktigt goda.

Här till vänster så kan ni se en väldigt typisk skollunch som serveras. Kyckling i något format och curly fries. Det är inte en själv som slevar på maten på brickan, utan det gör en mattant med stereotypiskt hårnät och vad som ser ut som en glasskopa. Självklart är jag tjenis med den som alltid står på min sida och vi brukar alltid snickesnacka lite när jag tar mat <33 Bästa Sheri <33. Ibland serveras det ananas, och då gäller det att passa på första dagen när den är som fräschast. Den är så sjukt söt och god så det tar jag mycket av som ni kan se. Ibland serverar dem det dagen efter också, men då är den typ mjölig. Har gjort det misstaget förut...!! Morötter finns det 4 av 5 dagar och även gurka och paprika. Det är något man får ta själv, så det gör jag med glädje. Har även börjat äta grön och röd paprika rätt av, prior till USA så var det strikt gul och orange paprika bara som jag gillade. Brickan som jag har maten på är i frigolit, men det är inte standarden. Dessa brickor tar man bara om man ska äta utanför the cafeteria. Jag satt i mediacentret förut, men har nu flyttat in i min favoritlärares klassrum tillsammans med Emily och Maddy under lunchminutrarna (önskar jag kunde säga timmen)... Annars är det gröna hårda plastbrickor som återanvänds som gäller, och plastsporks (fork och spoon i ett) är det alltid som används av alla. Till höger ser ni en av de ofta återkommande maträtterna tillagad av Derek hemma. Bakad potatis och en köttbit tillsammans med en sallad. Jag gillar verkligen bakad potatis med salt på mmmmm <33. Han har grillat året runt nu även fast det varit snöstorm enligt mig. Det är dock mycket uppskattat. Grillad kyckling är livet <33.


Det här blev en väldigt utförlig infopost om lite matvanor haha, men vet att mina föräldrar iaf kommmer att uppskatta det. Kram på er alla!!

Likes

Comments

Jättemysig dag i all ära, men i år har jag nog för första gången känt av den kommersiella delen av det... Högtiderna i USA verkar lösa av varandra back to back. Första högtiden som jag firade var Halloween. Direkt efter, jag skojar inte för det var verkligen dagen efter, så börjades det att pyntas för Thanksgiving i butikerna. Och efter det JUL! Och typ direkt efter julen så började jag se Valentine's Day-pynt och godis i butikerna. Det är galet vilken stor grej det är med högtider här i Merica... Jag var på mitt local Target den sista Januari och blev chockad över allt. Men det var ju iofs två veckor innan, vilket är okej, men de är bara så konstigt hur mycket som förändras. Ni ska få se vad jag pratar om....

Så här såg hyllorna ut på Target...... En sak som jag har märkt är att saker inte lämnas ifred som de är under högtider. På Halloween så fanns det Reese's cups med smak av pumpkin :-) Det fanns även twix i form av en tomte ute i butiker i NOVEMBER! Skandal... Nu kring Valentine's Day så fanns det massa liknande, men det som var iögonfallande denna gång tyckte jag var de söta Nutella-burkarna

I skolan under veckorna innan så satt det lappar uppe att man kunde skicka blommogram till sina vänner eller kärlek, och allt jag kunde tänka på varje gång som jag såg dessa var på Mean Girls-scenen när de delas ut candy canes. FOUR FOR YOU GLEN COCO! YOU GO GLEN COCO!! Jag plockade iaf ihop godis till mina bästisar Emily o Maddy och skickade blombud till Max hemma i Sverige. Fick godis och kort av tjejerna också! Det var så mysigt, alla var så snälla och pirriga hela dagen i skolan. Love was in the air <33.

Min vfamilj har som tradition att käka Chinese food den dagen, så det var vad vi gjorde! JAg fäljde med Derek när han åkte och köpte det, och stället låg i Wisconsin. Det är så kul att jag bor precis på gränsen. Att vi liksom åker 20-25 minuter för att köpa mat i en annan stat haha. Allt vi har emellan oss är Lake Superior och en bro. Lätt som en plätt att åka över och jag tycker alltid det känns lika komiskt. Var en jättefin solnedgång då över sjön också. Summa kardemumma: Helmysig dag!

Likes

Comments

Jag har under hela min tid som jag har varit en person som älskar internet varit väldigt fascinerad över fenomenet Super Bowl. Jag har under de senaste tre åren alltid varit inne på Twitter för att kunna se amerikaner live-twittra om typ årets händelse. Och nu fick jag äntligen uppleva det själv! Folk hade taggat upp mig i ungefär en vecka innan eventet, att nu hände det snart! Jag har varit på en del (amerikanska)fotbollsmatcher nu under hösten, så jag förstår ju en del av spelet. Jag laddade upp med brownies och glass och bänkade mig i soffan. Det var Atlanta Falcons och New England Patriots som mötte varandra, och det var faktiskt en jättespännande match. Jag var väl inte så värst inne i spelet, men jag märkte på v-pappa Derek att det var ett bra spel! Jag fokuserade mest på reklamerna emellan! De har alltid varit mycket snack om dem, så jag såg fram emot att se de live. Det var asroligt och jag gillade bäst den från Budweiser och 84 Lumber. Det visas bara små snuttar av dem på tv, det är helt galna summor som företagen måste betala för att få sina reklamer sända, så vi såg många av dem i skolan dagen efter och tittade då på de hela. Många reklamer var väldigt kontroversiella pga emot Trump, och det var nog därför som jag gillade dem så pass mycket. Här har ni hela versionerna om ni vill se:

Den understa är min favorit. Mycket bra budskap <3 Sen så gillade jag the halftime show av Lady Gaga också, myyyycket bra!!


Den 7:e så var det omröstning i Proctor-området om the town skulle kosta på sig en ny bättre ishall och förbättra planerna för football,soccer och baseball. Alla över 18 fick rösta, och skolan hade folk som skötte booths i våra lokaler så att elever of age kunde få gå och rösta och även andra vuxna. Jag följde med Annika när hon röstade. Mina v-päron följde sedan spänt räkningarna på kvällen och det blev fler ja-röster än de emot. Många var emot för att det kommer såklart att höja skatterna för dem ett tag så att de kan investera i allt detta. Kan tänka mig att nästan alla skolelever som röstade röstade ja för att de är ju väldigt många som sportar. Och de tänker väl inte direkt på kostnaderna kring det. Anyways, det var väldigt kul att se!På fredagen under denna vecka så anordnades det en dans på min skola! Den var enbart skapad för personer med special needs. Vi blev informerade om detta ungefär en månad innan att man kunde anmäla sig som volontär! Glömde såklart bort det, men stannade spontant kvar efter skolan och hjälpte till med dekorationer och sånt! Den här dansen var funded by en organisation som har som focus att få kids med special needs att känna sig precis lika älskade som alla andra personer. Man skrev upp sig som volontär och valde då vad man ville hjälpa till med. Man kunde välja dekorationer, att bidra med kläder till folk, fixa hår och smink, putsa skor och vara någons kompis under kvällen att hänga med. Här kan ni läsa lite mer om organisationen och vad de gör: Klicka här. Det var elever från skolan där, deras släktingar, andra i närheten av Proctor som kom och det var så sjukt fint att se så många människor komma tillsammans för en sådan bra sak! Blev varm i hjärtat! Här ser ni lite bilder som jag tog och ett inslag som en nyhetskanal gjorde:


LÄNK TILL NYHETSINLÄGGET !!!!!!!


Ahhh en mycket bra vecka!! KRAM

Likes

Comments

Vi hade ju en vecka på hösten i skolan där det var utklädningsteman varje dag och i slutet så var det en dans. Vi hade en likadan nu på vintern, men jag gick inte på detta då jag verkligen inte kände för det. Jag gick på höstdansen och näääääää, tack. Vissa kanske tycker det låter tråkigt men kände verkligen inte för det. Inte riktigt my type of scene om man säger så. Jag provade, och det var okej. Iaf. Veckan var rolig då folk klädde ut sig och gick all in för allt, jag kunde dock tycker inte göra det pga temana.

Så jag klädde väl inte ut mig direkt denna vecka, gjorde halvdana försök. Kände mig jättedålig hela denna vecka och var hur seg och förkyld som helst. På onsdagen så hade vi assembly, och efter det så åkte alla seniors iväg för att äta brunch på ett fik typ. Jag är Junior på papper, men följde med ändå. Det vart lite tokig timing haha. Jag satt på spanskalektionen och kände mig febrig och skulle gå ner till skolsysterns rum för att ta tempen. Då möter jag några seniors i korridererna som ba "Amanda where are you going? Get dressed and come to Perkin's (restaurangen) with us!" Vände typ direkt och gick upp till spanskan igen och ba sorry ehehhe och följde med. Fick sen efteråt ett okej från typ alla mina lärare som ba "oh don't worry, of course you should've gone!" för jag kände mig typ som en skolkare.... Anyways, det var jätteroligt och helt klart värt! Jag var bara i skolan mån-ons den veckan för var som sagt väldigt hängig. Här är iaf bilder från de dagar jag var frisk nog för skolan!

Kennedy i min sociologiklass under Beach Day! Min mattelärare och Paige (hennes elevassistent typ/elev/min vän) på Decades Day! Folk går all in som ni kan se....! hahahhah det är underbart.

The AAA Assembly som vi hade på onsdagen och pannkakorna som jag åt på Perkin's efteråt med alla seniors ;). Under assemblyn så pratar lärarna/the coaches gott om alla som är med i någon sport/aktivitet och hyllar dem typ. (Inte undra på att sport är något heligt i skolorna och att de som spelar/deltar är de "populära" om tom lärarna höjer dem till skyarna :-). De utnämnde även winter king and queen och det blev min kompis Kaitlyn!! Mycket kul för henne <333

Torsdag-fredag så var jag hemme och vilade upp mig. Levde på Alvedon och nässprej. På fredag så kom älskade Shilyn och gav mig en Ben&Jerry på morgonen så jag skulle kunna ha en lite lättare dag <33

Jag stannade hemma fredagen också för på lördagen så var det winter homecoming aka Snoball, men jag hade andra planer. Jag kände mig bra på lördag kväll och skulle sova över hos McKenzie tillsammans med Lily, Megan och en annan ny vän vid namn Haley (stavning är jag osäker på). Vi var i hennes hus ett tag för att invänta Lily och vi spelade Just Dance, åt pizza och bara stojjade oss och hade det. Vi åkte sedan iväg till bowlinghallen o bowlade, men jag kände mig lite krasslig igen då min astma började ha sig och va jobbig. Hon hade två hundar och massor med döda djur på väggarna (minnesota<3:)) och jag tror att det kan ha triggat de. Hur som helst så blev jag hemskjutsad klockan elva efter bowlingen och sov hemma istället. Det kändes bra och jag fick tillbaka min normala andning. Synd att jag behövde missa det bara... Men hade jättekul med dem innan och när vi bowlade!

Jag gick in i ett av huvudena vid ett tillfälle och hade rysningar svinlänge efter. Det tog sig ett tag, men tillslut blev man van. Samtidigt som vi var i hennes hus så var hennes pappa ute med typ 10 andra män ute i garaget och gjorde korv av viltkött de skjuitit. Säger bara en sak: Murica.

Likes

Comments

Well..... Ännu en gång är jag typ två månader efter i min uppdatering:-)))) Ska göra mitt bästa nu för att catch up hörni! Så denna fredag bestod av att gå till skolan på kvällen för att kolla på basket. Jag satt med Megan och McKenzie och kollade. När Lily hade spelat klart och duschat så kom hon och ställde sig med oss så kollade vi på killarnas match. Det var riktigt spännande och om jag minns rätt så var det rätt jämt hela matchen ut typ. Megan satte sig på tuggummi och vi stod inne på damtoan i skolan i typ 10 minuter och skrattade åt henne när hon försökte ta bort det. Sedan begav vi oss (plus Alison, Lily's syster) till McDonald's som ligger typ 5 minuter bort från skolan och köpte glass. Det här är ett riktigt bra gäng brudar!! Satt som vanligt och lärde dem svenska svordomar hahah. (ps det var strandtema på matchen, därav min utstyrsel)

Likes

Comments

Jag har inte kunnat blogga på väldigt länge för att jag har haft tekniska problem och tidbrist (aka jag är lat)... Jag har inte kunnat ladda över mina mobilbilder till min laptop i över en månad, och jag gillar inte att blogga via appen. Därav min frånvaro. Jag har nu haft en veckas spring break och har äntligen hittat lösningen på problemet, så nu kan ni förvänta er lite blogginlägg. Jag skriver dock mina inlägg i kronologisk ordning så bear with me on this. Har som mål att skriva ett inlägg om dagen nu! Kram och förlåt för er som inte gillat min frånvaro hehe

Likes

Comments

Jag vaknade som vanligt och gjorde mig i ordning för skolan. Klockan var runt 07:30 när jag får ett sms ifrån Derek om att skolan var inställd pga en lukt av gas i skolan! Jag blev jättechockad och ba vänta va?? Men?? Jag är ju redan på väg. Jag hade sminkat mig, ätit frukost och allt och så var allt i onödan hehe. Men det var skönt iaf att va vaken och redo för dagen, men den var väldigt lång. Skönt och välbehövligt dock!! Jag bestämde mig för att använda dagen till att spela in en youtube-video.

Emily och jag hade bestämt tidigare i veckan att hon och jag skulle ha filmkväll och att hon skulle sova över, så det var det som skedde för mig sen!! Hon kom hem till mig runt 4-5 och vi gick in på mitt rum för jag skulle visa min klänning som jag fått hem den dagen! Jag beställde nämligen hem en balklänningen som jag kommer att ha på studentbalen hemma i Sverige. Jag kommer komma hem bara några få dagar innan balen är, och har därför inte tid att hitta en klänningen i Sverige. Jag beställde den från ASOS på tisdagen, och den kom på fredagen!! Så sjukt snabbt. shipping, det var asbra!! Och jag beställde två storlekar, för jag var osäker på vilken som skulle passa. Så jag skickade tillbaka den ena och fick full refund. Skitsmidigt! Rekommenderar starkt ASOS. Vi tog oss sedan till Subway för att käka middag och vi satt där i säkert 2-3 timmar och bara pratade och skrattade, skithärligt. Sedan köpte vi med oss godis och glass hem, hyrde film och tog oss tillbaka. Vi såg på The Purge och Central Intelligence. Båda var bra, men skrattade jättemycket åt Central Intelligence med The Rock och Kevin Hart. Det är så kul att få umgås med vänner!!! Bästa delen med utbytesåret, utan tvekan.

Likes

Comments

Att komma hem ifrån skolan och behöva skotta sig fram till dörren....

Shilyn som kör mig till och från skolan varje dag <33333

Vi spelar ofta Kahoot på lektionerna i spanska. Det är för er som inte vet som ett quiz-game där de frågan tillsammans med svarsalternativ dyker upp på Smartboarden, och sen är du personligen uppkopplad till typ dator eller mobil, och ska matcha svarets färg på skärmen med färgen på din mobil. Det går på tid och man samlar poäng. Jag vann iaf en av omgångerna vi körde då!! Och bilden till höger föreställer min lektion i Government, där vi lärde oss om assassinationen (hittade verkligen på ett ord precis) på JFK, och diskuterade konspirationsteorierna som finns kring det. Det var en jättebra lektion och jag gillade flummet i den haha.

Min sjunde och sista timme för dagen i skolan så har jag Study Hall. Det är en timme då jag bara sitter och gör läxor om jag har, annars sitter jag bara av tiden. Iaf så är jag placerad i the guidance office. Där sitter skolsekreteraren och tre skolvägledare. Hence, the guidance office. Det är proppfullt med reklam om colleges, stipendier och militären där inne. För mig var det bisarrt att se, och har inte tagit mig en ordentlig titt innan den här dagen. Det är alltså en liten bokhylla helt ägnad åt att göra reklam för folk att gå med inom det militära. Jag har även bevittnat en intervju med en man från the military som pratade med en Senior som ville gå med. Men har lärt mig varför det är så vanligt att det görs reklam för det nu. Om man är med inom militären så betalar de för ens college-utbildning. Men ändå, tycker verkligen det känns annorlunda att vara i ett land som har en väldigt aktiv militär som dessutom är en sådan stor det utav kulturen.

I julklapp så fick ju jag ett presentkort på en timmes massage av min värdfamilj, och jag bokade det till måndagen den 16:e, men fick sms på fredagen innan av massösen som frågade om jag ville komma in på lördagen! Tackade inte nej. Jag har haft ont i mina axlar och skulderbladen hur lång tid som helst nu, och det var riktigt skönt med massage. Hon frågade om jag hade några problem med typ huvudvärk och spända axlar, och eftersom att jag svarade ja så fokuserade hon lite extra på typ nacken och armarna för att få bort lite spänningar. Jag gick till samma ställe förövrigt som jag klippte mig på!! Belle Soleil i Proctor. Det fungerade inte så bra med tiderna den dagen med att bli hämtad av någon. Så jag gick hem ifrån salongen. Det tog väl typ 25 minuter om jag minns rätt, och då stannade jag ofta och tog massa kort. Så det var inte alls en lång bit att gå. Det var även jättefint väder ute, så jag passade på att fota området där jag bor. Have a look!!

Här ser ni de enda trafikljusen i Proctor. Allt annat är typ bara stopp-skyltar. Svänger man vänster här så kör man på the freeway till Duluth, tar 10 minuter. Kör man höger så kommer man till ett annat område efter typ 20 minuter. Och kör man rakt fram så kommer man till bostadsområdet där de flesta bor i Proctor, inklusive mig!

Här ser ni ifrån andra hållet! Åker man rakt fram och så finns det mer bostadshus och även salongen, ett postkontor och en kemtvätt!

Tågspåren som tillhör CN, där min värdpappa jobbar. Järnvägen är en sjukt stor grej i Proctor, skolans maskot är liksom kallat Rails :)

Älskade Proctor!!

Likes

Comments

Max (min pojkvän, i Sverige, vi kör långdistans) och jag kände att vi fortfarande självklart ville utbyta julklappar, trots att vi inte kunde fysiskt ge dem till varandra. Jag skickade mina paket så de kom fram någon vecka innan jul, men hans paket till mig måste ha tagit en omväg någonstans, för det tog en väldans tid! Det brukar ta ungefär 2-3 veckor innan ett paket levereras, från båda hållen! Men så tillslut iaf så damp det ner en lapp in brevlådan att jag kunde hämta ut ett paket som var till mig. Jag hämtade hem det och öppnade det på FaceTime med honom. Alltså Max vet verkligen vad som uppskattas, mycket underbara presenter och jag blev så glad!! Känns väldigt kul att han ändå vill lägga tid på att hitta att och sedan skicka det till mig, på andra sidan Atlanten. Love. Kortet som han skrev var jättemysigt att få. Älskar handskrivna meddelanden från folk, det känns så personligt. Det var även ett jättefint smycke med som var ifrån hela hans familj i paketet <33. Saknar er Johanssons!!!

Likes

Comments