Vardag
Den här veckan är något jag inte alls vill göra om. Är så less och är så slut i både kropp och knopp!

Började veckan med att jobba dygn, så fort jag slutat på tisdagsmorgon åkte jag till skolan. Onsdag va det planeringsdag med jobbet. Torsdag hade jag inget inplanerat alls MEN det regnade och va svinkallt så inget blev gjort alls. Inte ens hunden ville gå ut. På kvällen va de ändå så pass okej väder så vi, utan att frysa ihjäl, kunde köra Perssan och Hailey. Fredag jobbade jag dygn igen, lördag va jag hem och vände typ. Blev bjuden på bio av mamma och pappa på kvällen och de va ju mysigt. Söndagmorgon åker jag till jobbet för ännu ett dygn.

Jag har den här veckan sovit väldigt dåligt, fått väldigt mycket information om allt möjligt, känt av stress, varit frustrerad för att det inte funnits tillstymmelse till fritid där jag får göra vad jag vill. Hela veckan har som varit att andra bestämt vad jag ska göra.

Det låter säkert antingen värre än vad är eller är väldigt löjligt. Men jag är verkligen jätte trött och less. Har flera gånger varit på väg att börja gråta för att jag är så trött och frustrerad. Nära ett sammanbrott med andra ord... Mamma som pluggar till KBT terapeut (kognitiv beteende terapi) har uppmärksammat att jag haft väldigt många negativa automatiska tankar... Jag ser negativt på ALLT! Typ om jag gick in på en affär så kunde de vara jättebra att jag hittade en parkeringsplats nära och på en gång MEN bara därför skulle det som jag skulle ha inte finnas.

Jag har planer för nästa vecka, som är mindre jobb men ändå "småsaker" planerat. Men jag ska börja med att ta en ridtur på Perssan och jag tänker inte svara på sms eller telefonsamtal under den tiden! Kommer ställa telefonen på inte tillgänglig. Till helgen har jag i skrivande stund ännu inte bestämt hur jag ska göra. Eventuellt blir det träningar men vet inte hur jag ska fördela eller nått. Vet inte ens om jag verkligen vill... Men antagligen är det mycket pga all negativitet som varit senaste tiden. Efter måndag eftermiddag kan jag nog bestämt mig helt.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag vet att jag är sämst på att uppdatera bloggen. Min Ipad vill inte samarbeta med mig på den här bloggplatsen längre, så då måste jag använda mammas eller någon av datorerna som är sååå sega! Eller mobilen där allt är så smått.

Men nu ska jag försöka hålla igång det här med uppdateringar då det händer rätt mycket med hästarna nu när alla är hemma igen.

Hailey kom hem i slutet på augusti. Hämtade henne i Grubbe och var väl lite fundersam hur det skulle gå då hon bara stått i hage i sommar. Men hon har sån bra grund att det inte var några problem alls. Hon gick raka spåret in i transporten och åkte så otroligt snällt hem ensam. Andra gången hon åkte helt själv i transporten också.

Men hemma blev mottagandet inte alls vad vi trott. Perssan kände igen henne direkt och de gjorde säkert Future också egentligen, men han gick in i nån psykos eller nått. Han blev heeeelt vansinnig!! Hade jag inte övervakat hade han nog haft ihjäl henne. Fick dela dom och har P och H själva några dagar och sen skifta och ha F och H själva. Då va han jättesnäll. Eller ja... Han va väldigt bestämd med henne med tänkte inte ha ihjäl henne i alla fall. Efter en vecka kunde vi dock släppa ihop alla igen och dom höll sig i skinnet.

Future har startat några ggr med blandade resultat. Just i skrivande stund har han haft pengar 4 av 6 starter, som jag är jättenöjd med!

Perssan har lullat på i lugnt tempo, har börjat köra henne mer nu och hon har då antingen varit själv eller varit sällskap åt Hailey. Även hon körs regelbundet nu och det ska trappas upp lite successivt. Kör henne själv utan problem. Hon är väldigt trygg i vagnen och är trygg i sig själv. Väldigt kul att fått lägga grunden på henne.

Dey här var en väldigt snabb sammanfattning och jag ska försöka lägga upp inlägg lite oftare.

Här är jag på väg ut på en tur bakom Hailey 😊

Likes

Comments

Igår åkte jag, pappa och vår kusk Jill ner till Gävle med Future för att starta igen. Sist han startade var på Bergsåker 16 juni där han blev 6a.
Resan var rätt lång, det tog ju nästan 4 timmar att åka dit. Men Future tog det ändå riktigt bra. Han stod jättesnällt i transporten hela tid. Eller ja... Strax före vi kom fram till travbanan blev han rätt uttråkad där bak och började sparka lite i väggen och krafsa med hoven.

Väl framme på travbanan skulle vi hitta vårt stall och välja en box. Future tittade sig runt lite för att se vart han var, men var hur lugn och snäll som helst. Jag och Jill gick bort till inskrivningen för att meddela skoinfo, hämta nummerbrickorna och Jill skulle göra alkotest. Sen gick vi tillbaka till stallet och jag började fixa lite med utrustningen och med hästen.

Future fick gå ut och värma 1 timme och 20-25 minuter före start. Detta pga att dom skulle ha kvallopp och provstarter med bil. Men det gjorde inget, för det blev bara bra att han fick vila en timme innan han skulle ut igen.
I värmningen såg han väldigt fin ut, men var rätt ofokuserad enligt Jill. Vi såg det också för han sprang och tittade på allt. Men egentligen gör inte det nått för det är klart han måste kolla vad han är på för ställe. När det väl blir lopp så skärper han till sig. Då har han redan hunnit titta på allt också så då blir han bättre.

Future fick spår 7 igen, inte det bästa för han som då måste vända väldigt snabbt i volten när dom ska iväg. Men vi hade sån tur att det blev två hästar som blev strukna, så han fick flytta ner ett spår pga det, vilket bara var positivt för vår del.

När starten gick så hände något som ingen av oss hade räknat med! Han kom iväg hur bra som helst och han fick upp en fart som vi aldrig trodde han skulle kunna få till i starten!
Han susade förbi dom framförvarande i tredje/fjärdespår och gick in och la sig som 3a i fältet. Sen gick han hur bra som helst hela vägen egentligen. Jill provade styra ut och ta rygg på en häst som gick i andraspår och försökte komma fram till ledaren. Men tyvärr så såg inte Future riktigt ut att fatta vad han skulle göra, att han skulle hänga på den hästen så han blev kvar där bak i andraspår. Men då kom en häst bakom och la sig där han va innan. Då nöp han i igen och såg inte ut att släppa förbi hästen på insidan.
Det var såååå tajt över mål!! Det var omöjligt att veta vad han fick för placering så vi fick vänta på resultatet.
Det visade sig att han slog hästen bredvid med bara några centimetrar!

HELVETE vad duktig han var alltså!! Vi va så otroligt nöjda allihop och han har börjat fatta vad det går ut på och har börjat ta tag i grejerna själv. Han verkar tycka det är rätt kul också.

Något jag är så otroligt tacksam för med Future är hur snäll han är att ha med sig på platser och hur otroligt cool han är på tävlingsplatsen! <3 Han är helt otrolig! Tar inte ut någon energi i onödan och är inte stimmig eller jobbig att hantera heller.

Hemresan gick väldigt lätt och Future stod som ett ljus i transporten <3 Nu ska vi planera träningen inför kommande uppgifter och vi ska även prova lite ny utrustning igen. Vi har fått det att stämma med balansen nu. Han går med viktboots på framhovarna som vikten stämmer jättebra med nu. Han har även fått "egendesignade" skydd på bakbenen som inte stör hans överben som han har på ena bakbenet.
Han blir bättre och bättre för varje gång Jill kört och det är typ en gång mellan varje start som hon kört för att checka av i ett snabbjobb. Så kul att höra att hon märker sån skillnad!
Fokus har legat på ridningen faktiskt. Hemma är det alldeles för hårt för att köra, så mellan förra starten och den här kördes han 3ggr totalt, en av dom med Jill.
Har ridit mycket dressyr med skogen och terrängen som hjälp för att stärka hans ryggmuskler. Han blir mycket trevligare att träna också när han får variera. Har tänkt att börja hoppa honom lite också, men jag får se när jag får till det.


Jill och Future på väg ut till banan inför start.
Det är så roligt att vi har så matchande färger också!
Jill råkade ju ha samma färger på sin dress som vi har på hästarna :P

Finaste älskade hjärtat <3
Han hade fått en transportgrimma innan den här starten som är lite bekvämare att åka i än lädergrimman. Efter loppet gick jag till shoppen som fanns på stallbacken och köpte luddboots till honom också som han får ha som transportskydd ;)

Finaste ekipaget i värmningen <3

Den här bilden är från sista snabbjobbet innan starten där Jill körde :)
Fotografen är Susanne Jonsson, vars häst är den som är bredvid Future. Ett kallblodssto som dom tävlar med.

Likes

Comments

Vardag

Här på bloggen skriver jag inte bara om hästarna utan även ibland om mitt eget liv. Nu har jag något jag bara måste få ur mig som ändå påverkar hästarna negativt.

Jag har jättestora "tjejproblem". Värk från HELL och mår även psykiskt dåligt veckan före. Så i två veckor av 4 mår jag verkligen helt fantastiskt dåligt. Värken har jag kunnat hantera med värkmedicin som jag måste ta exakt på klockslaget, annars tar det en timme att ta sig upp från absoluta botten i allt vad värk heter. Det är dock vansinnigt jobbigt då jag även måste ta medicin mitt i nätterna. Det innebär alltså att jag måste vakna av mig själv eller ställa väckaren. Natten till fredag (midsommarafton) var jag vaken från kl 3-4. Somnade sittande en halvtimme, knappt så det räknas, och kräktes vid halv 4 av smärta! Alltså ni kanske kan tänka er hur ont det verkligen gör om man kräks för att det gör så in i helvete ont!!

Hur blir hästarna påverkade då? Jo, när jag får så här ont är det omöjligt att kravla sig ut att rida eller köra. Mår såååå dåligt! Sen är det ju veckan före också som jag blir så vansinnigt låg, deprimerad, får känsla av värdelöshet, får ångest, blir så trött så jag bara vill sova... Ja you name it. Listan är lång och förutom det så ligger känslorna utanpå skinnet så jag får vansinnesutrbrott för ingenting och gråter åt ingenting. Kan kolla på en bilreklam och börja gråta. Vredesutbrotten kommer oftast på familjemedlemmarna. Och då får jag ju dåligt samvete då jag egentligen inte menar något eller säger/skriker på fel sätt. Får vansinnigt dåligt samvete för att hästarna inte får röra sig som dom egentligen ska också. Alltså jag älskar ju allt med hästarna, men dom här veckorna, som kommer varje månad, orkar jag inte, jag vill inte...

På måndag ska jag ringa barnmorskan och prata med henne om mina problem som känns som det spårat ur helt och hållet. Förhoppningsvis kan hon fixa någon bra medicin/p piller, nästan vad som helst bara jag slipper det här helvetet!! Mitt vardagliga liv ska inte behöva drabbas så jag inte ens kan känna mig som människa!

Har fått höra tidigare att "det kan bli bättre av att röra sig, motionera, äta bra mm mm". Ja det gör det säkert, men hur fan ska man lyckas med det när man ibland inte ens vill kliva ur sängen??!!

Nej nu är jag så jäkla less på att vara tjej! Blir så irriterad på alla problem som man ska behöva dras med stup i ett. Har inte tänkt skaffa barn än på några år heller så då känns det fullständigt onödigt att behöva dras med det här hela tiden.

Barnmorska på måndag... Nu jävlar är de nog!!


Likes

Comments

Hailey J.O.B.S.

Förra torsdagen åkte Hailey till gården där Future föddes för att gå på sommarbete med två ettåriga kallblodsston och mamman till den ena av om.

Det var med blandade känslor som jag lämnade Hailey där. Det känns som hon är på ett väldigt tryggt ställe, hon är i trygga händer där ute och jag har inte så långt dit heller, så jag kan hälsa på varje dag om jag vill.

När vi släppte ihop dom blev det lite livat. Mammahästen var inte alls förtjust i nykomlingen och småttingarna var jättenyfikna. Så den vuxna hästen jagade Hailey en del, men hon hann inte ikapp henne när hon drog. Det blev bättre och bättre, men det gjorde lite ont i hjärtat när vi åkte för då ropade Hailey efter oss och sprang efter oss längs staketet :( Då kände jag mig som världens sämsta "mamma"!

Har hälsat på lillgumman två ggr efter ihopsläppet och nu är det jättelugnt. Hon har fått komma in i flocken bra, men är inte helt bekväm i hela situationen än. Hon va SÅÅÅ trött igår när vi var dit. Väldigt svullen i alla ben också, så hon har nog inte legat så mycket. Men det kommer!

Det är en helt underbar hage dom går i! Stooor, kuperad och har skydd från väder och vind. Dessutom fläktar det där mest hela tiden så det är väldigt lite kusar där.

Den här bilden är på Hailey och Hjärtegull från första gången jag hälsade på efter ihopsläppet. Kändes skönt att se dom stå och putsa på varann :)

Likes

Comments

Big Future , Tävlingar/lopp

En alldeles för sen uppdatering då det snart hunnit gå en vecka. Men nu kommer den i alla fall.

Fredag den 16/6 åkte jag, mamma och pappa ner till Bergsåker travbana med Future och all packning. Han skulle göra sin andra start i livet i lopp 1 med Jill Ivarsson i vagnen.

Vi hade sån tur att Maria (som är tränare på samma bana som mig) hade skrivit i anmälan om önskemål att vi skulle få stå i samma stall eller nära varann. Då fick vi ett eget stall med 4 boxplatser som var precis vad vi behövde då dom hade med sig tre och jag en. Jill skulle köra deras hästar så det var ju hur perfekt som helst. Lite jäktigt blev det för kusken i början då hon körde kval, lopp 1 och lopp 2. Alltså tre lopp i rad. Men det löste sig.

I alla fall så blev ju Future 6a. Han kom som 7a in i mål, men en galopp gjorde att han flyttades upp en placering. Jag var jätteglad åt sjundeplatsen och sista peng, men ännu gladare åt sjätte! :D

Jag är jättenöjd med Tures insats. Han hade lite svårt i starten från spår 7 (väldigt trångt och snävt). Så han hamnade sist och Jill styrde ner han i innerspår. Där började han ta sig framåt men fick broms in då ytterhästarna började vingla lite och hästen framför låg och körde i två spår så Future kunde inte komma förbi. Han fick ligga där bak som femtehäst på innerspår om jag inte minns tokigt. Han hade ingen rygg att gå i utan fick som gå på själv.

Loppet blev lite ryckigt då han fick gå fram och backa tillbaka flera ggr. Men han höll traven och såg stabil ut. Han gick väldigt starkt första varvet, men 500m kvar var benen jättetunga! Han hade viktboots för startens skull, men i längden blev dom nog lite för tung. Men som sagt så tycker jag att han gjorde en jättebra insats och jag var jättenöjd!

Några bilder från dagen. Värmningen, efter loppet och när vi kommit hem typ halv 12 på kvällen.

Likes

Comments

Åsiktsinlägg

Nu kommer ett åsiktsinlägg som gäller embryotransfer. Alltså det första stadiet av det som ska bli ett föl som sätts in i ett surrogat sto.

Detta gjordes på bland annat Butterfly Flip som inte själv bar sin avkomma. Men jag minns ärligt talat inte om hon under "dräktigheten" tävlade vidare eller om hon då blivit pensionerad.

Men det här ämnet upprör mig en hel del, för jag tycker faktiskt att det är fel att göra. För i vissa fall det görs säger man att man vill att stoet som är den biologiska mamman är så bra på tävlingar så hon då ska fortsätta tävla och inte gå dräktig. I andra fall kan man säga att stoet är så dyrbar att man vill "spara" på henne och inte låta henne gå igenom en dräktighet. Eller så är stoet själv inte lämplig i avel...

Men jag blev så upprörd när jag såg en annons på facebook om just embryotransfer och att dom sökte mottagarston som skulle skickas till Holland för att embryona skulle sättas in där.
Nu till det som gjorde mig så upprörd!
Det dom främst sökte i annonsen var varmblodsston av en viss typ/storlek för att det skulle vara lämpligt för henne att bära ett föl. Det stod också att mottagarstona blev högt värderade av embryots ägare och blev väldigt bra omhändertagna. Mm... Det sätter igång en hel del tankar på mig i alla fall.

Jag tänker så här, eftersom jag ändå själv gått igenom att ha ett dräktigt sto och tänkt på allt vad risker heter, att det inte alls är riskfritt för ett sto att gå dräktig. Det kan hända många saker på vägen och förlossningen är nog det värsta (känner jag).
Så då det söktes just helst varmblodsston som mottagarston kunde jag inte låta bli att tänka "är dom mindre värda än alla andra", "är dom ett bra billigt lättillgängligt alternativ till mottagarston då det finns överflöd på just travhästar som i många fall kanske avlivas rätt unga".

Jag tycker att värdet på travhästar inte blir särskilt mycket högre i och med att man kommit på att dom är jättebra som mottagarston till embryotransfer. Visst får dom leva vidare längre, men dom riskerar ändå sina liv för att föda fram något fint hoppstammat föl.

I travsporten används stona i avel efter avslutad karriär eller direkt bara baserat på stamtavlan, men dom föder själv fram sina föl. Visst kan det säkert ha hänt även där att det varit något embryotransfer, men jag tror inte det är alls lika "ofta" som i ridsporten.
Jag vet att flera travston, som man velat avla på men inte blivit dräktiga på flera försök, inte har fortsatt försökts blivit satta in i aveln utan har fått någon annan uppgift.

När man tänker på värdering av tävlingshästar... Ja det är nog många hoppston som är värd mycket. Men ett travsto som var högt värderad och som faktiskt sprang in över 20 miljoner kronor var Ina Scot.
Hon var född 1989 och gjorde sin sista start 1996, 7år gammal. Hon dog 2013 då hon var 24år.
Hon fick 5 egna avkommor som föddes 1998, 2000, 2001, 2002 och 2006.
Ina hade kunnat tävla 3år till innan hon föll för åldersstrecket. Men hon slutade tidigare och gick i avel.

Jag tänkte tanken på om jag skulle kunna låta Hailey bli en mottagare för ett embryo, men nä.... Det skulle jag inte kunna tänka mig! Jag skulle inte heller kunna tänka mig att använda ett annat sto för att få föl från Hailey. Det skulle jag inte vilja utsätta ett annat sto för. Jag tycker verkligen det känns nedvärderande mot det sto som ska vara surrogat. Jag tycker det känns som att hon är mindre värd än den biologiska mamman till fölet!
Att jag skulle betäcka Hailey känns inte alls lika fel. Visst utsätter man dom för risker, men det känns ändå mer rätt.

Likes

Comments

På söndagen den 11 juni åkte vi upp på Dannero med Future för ett planerat snabbjobb. Jill som ska köra han i lopp skötte värmningen och sen bytte hon och Malin häst. Malin värmde sin egen samtidigt som Future.

Malin föreslog att vi skulle prova boots på Future fram och det gjorde vi. Så då åkte dom ut, den här gången med Malin i vagnen bakom Future.

Future såg jättefin ut när han fick bootsen. Han blev inte lika "rullig" (på väg att börja galoppera) och Malin tyckte vi skulle prova bootsen i loppet så det ska vi göra 👍 Han ska även få ha gamascher på bakbenen då han slog på sig lite på snabbjobet.

Tog en bild på Malin och Future när dom var klar på banan 👍 Ska bli spännande med start nu. Även fast jag inte alls tror att vi fått till hela pusslet än för att han ska gå alldeles klockrent i lopp. ​Men vi är en bit på väg 👍

Likes

Comments

Shopping/inköp, Vardag

I fjol bokade jag 5 ton hö som nu är hemma i ladan. Det är fjolårets hö, men det gör inget för det är jättefint och superbra kvalitet!

Så nu hoppas jag att jag kommer klara mig med hö till nästa vår. Kan säkert behöva köpa lite mer ändå är jag rädd...

Katten blev jättenöjd också som fick en väldigt stor säng att kunna sova i 😅👍

Likes

Comments

Bilder/filmer, Hailey J.O.B.S.

Mamma hjälpte mig att fota Hailey den 25/5 inför hennes ettårsdag som var dagen därpå. Det var inte alldeles lätt, men några bilder fick vi 😅👍

Hon är verkligen otroligt vacker! 😍

Alltså titta på henne!! 😍😍😍

En exteriörbild som jag inte blev helt nöjd med, men den är ok i alla fall 😊 Älskar Haileys rumpa!!! 😍

Likes

Comments