Tankar och funderingar

Future kan ställa till med mycket funderingar på mig. Den här gången gäller funderingarna på vilket strö jag ska prova hos honom.

Han är så väldigt renlig i boxen så det går inte åt något spån, som jag hittills använt. Han kissar i det närmaste aldrig inne i boxen. Det är ytterst sällan!! I och med det blir spåret liggande i boxen så länge och blir så in i helsike dammigt! Inte bra för oss och inte för han som redan haft problem med damm.

Har provat torv också, men det blev sjutton resor värre...

Nu är jag inne på att prova halm. Han är ju så renlig så det är säkert lättare att mocka då. Bara man har rätt redskap (stålgrep)!

Meeeen... Vart tusan ska jag ställa halmen?? Har en traktor i vägen där jag har vagnarna som hade kunnat vara ett perfekt ställe för en rundbal halm. Men som sagt står en stor traktor i vägen...

Det som är synd är att halmbalar brukar vara så stora! Antingen stora fyrkantsbalar eller stora rundbalar. Har sett några bilder på balar som varit lika stora som höbalarna jag köper. Det hade ju varit perfekt! Dom kan jag knö in rätt lätt i stallet också. Några mindre skrymslen finns 😅👍

Så här ser balarna ut som jag gärna hade velat ha! Finns möjlighet att kunna köpa såna så gör jag det. En transport full skulle jag klara mig länge med som strömedel 👍 Halm brukar ju vara rätt billigt också egentligen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Passion Pellini, Tankar och funderingar , Veterinär eller annan vård

När vi flyttade till stallet som vi står i nu upptäckte jag att Perssan troligen såg sämre. Hon hade svårt att orientera sig i sin nya box och speciellt om det blev mörkt.

Nu dom senaste månaderna har jag märkt ännu mer att hennes syn blivit sämre. Hon är mer tittig än vad hon någonsin har varit bland annat. Värst är hon när hon står på stallgången eller om vi måste förbi något längs vägarna som vi rider på som inte brukat stå på det ställe där det står.

Kollade hennes ögon noggrannare igår kväll och såg då att hon var grå över nästan hela linsen. Så hon verkar fått gråstarr. Förutom det är hon väldigt pigg och glad. Så några planer att ta bort henne pga det här finns inte så länge hon inte lider av det! Hon har rätt lätt att orientera sig i hagen och har sina hagkompisar i närheten hela tiden. Inne i stallet är vi noga att alla hennes saker är på samma ställen jämt. Inget ska flyttas om det inte är absolut nödvändigt! Sen blir rutinerna väldigt lika varje dag då vi inte är flera som har hästarna inackorderade. Dom som måste hjälpa mig ibland är medvetna om hennes problem och så länge man är lugn så går det bra. Då känner hon sig trygg.

Tog en bild på henne när hon stod på stallgången igår. Förutom ögonen så tycker jag ändå hon är rätt fräsch för att vara 20år.

Till vänster är henne högra öga och till höger är hennes vänstra öga. Speciellt på hennes högra öga kan man se att linsen blivit grå. Men det är likt på båda sidorna.

Här är en grej som hon haft problem med när vi ridit och när jag promenerade med Bonus förbi upptäckte jag varför vi hamnade där i diket en ridtur.

Det syns inte lika tydligt nu, men när det hände såg man tydligt att gruset på vägen till infarten hade samma färg dom gruset som låg ner mot den lilla trumman och diket. Set man då dåligt då eller bara kisar med ögonen så ser det ut som det inte är någon nivåskillnad. Det finns inga kontraster att orientera sig med.

Så Perssan trodde helt enkelt att det var väg där och hamnade istället i diket då jag inte hann få stopp. Kan tillägga att vi skulle in på den infarten för att vända hemåt.

Jag har lagt märke till att dom andra hästarna hjälper henne en del när hon ser ut att behöva det också. Speciellt när det är mörkt!

Tillexempel så ser hon inte alltid när jag kommer mot insläppet på höst/vinter och tidig vår när det är mörkt. Det ser däremot Future och går då ner till höhäcken (där hon oftast står) och hämtar henne och Hailey om hon står där också. Future brukar även hjälpa P med att fösa bort Hailey om hon inte har lyckats själv.

Allt i hagen är där det alltid brukar stå också. Både hö och vatten. På somrarna är hon mer känslig för ljus som kan bli starkt och då brukar hon få ha flughuva på sig så ögonen får vila. Dels från ljuset men också från alla flugor som kommer när ögonen hela tiden rinner.

Vi får handikappanpassa det som behövs och lära oss få förståelse till hennes kanske ibland väldigt konstiga reaktioner. Men så länge hon är pigg och inte verkar må dåligt av att se sämre så får hon hänga med.

Likes

Comments

Big Future , Hailey J.O.B.S., Passion Pellini, Bilder/filmer, Dagens ridning/körning

Ikväll var jag och pappa ut en tur i skogen med alla hästarna. Pappa red Perssan och jag hade Ture. Hailey var handhäst. När vi kom till skogen fick hon vara lös för att det skulle vara lättare för oss. Även om hon sprang före ibland så höll hon sig alltid i närheten och höll sig på stigarna så det gick hur bra som helst.

Alla verkade tycka om att gå där i skogen, men Hailey var nog gladast av allihop! Öronen framåt hela tiden 😀

Likes

Comments

Bilder/filmer, Dagens ridning/körning, Hailey J.O.B.S.

Idag fick Hailey vagnen för andra gången. Första gången hade hon lite problem med att vända med den då hon blev lite rädd när rumpan tog emot skalmarna. Men efter att ha fått smälta det en dag så gick det hur bra som helst den här gången! 😀 

Hon gjorde ALLT rätt och verkade tycka att det var jätteroligt!! Öronen framåt hela tiden 😀

Filmade en liten snutt den här gången också. Blev på vägen hemåt då hon fick trava lite. Sååå fin liten häst jag har 😍🐴✨❤️ 


Likes

Comments

Hailey J.O.B.S.

Igår, fredag, var den stora dagen! Dagen då Hailey fick gå med vagnen för första gången 😁

Hon var en naturtalang! Hur cool som helst, absolut inga problem alls. Att vagnen följde efter henne och gnisslande lite bekomm henne inte ett dugg 🌟 Det enda hon tyckte var lite otäckt/ovant var när hon skulle svänga skarpt eller vända. Då vände hon inte runt bakdelen utan vred hela kroppen. Så då tog rumpan i skalmen och då hoppade hon till. Då fick jag hjälpa henne lite. Men det kommer bli bra det också 😉 Bara hon blir mer van så kommer det gå som hejsan! Herregud, de va ju bara första gången nu.

Men hon både skrittade och travade hur duktigt som helst 🌟 Hade henne varken dövad eller några skygglappar. Så hon både såg och hörde allt. Jag har tanken att jag vill ha henne van vid ljuden som kan komma från vagnen redan tidigt. Hon har varit jätte häftig att jobba med. Vi har en väldigt bra relation och litar på varann. Hon har tyckt vissa grejer har varit konstiga, men har accepterat dom efter bara en stund. Hon är ruggigt lättlärd också! 😄

Snart blir hon ett år också! 😀 Den 26 maj blir hon 1år gammal 😘❤️

Öronen framåt och traskar på som hon aldrig gjort annat 😘

Så stolt över henne, över mig, över oss ❤️


Innan vi gick ut med vagnen myste vi lite i boxen 😘 Hon ville gärna lägga sitt huvud på mina ben som hon gjorde när hon var liten ❤️


Likes

Comments

Big Future , Hailey J.O.B.S., Passion Pellini, Vardag

Sist jag skrev något var i mars, så det blev aldrig något nystartade av bloggen som jag hade tänkt. Men alltså nu måste jag bara skärpa mig. Det är ju som rätt mycket saker på gång.

Som sagt så har mycket hänt sedan sist. Hailey växer som ogräs och tömkörs regelbundet. Perssan har kommit igång och rids några dagar i veckan. Har all möjlighet att rida henne själv och ändå hinna med dom andra två så någon medryttare har det inte blivit. Har alltid haft lite svårt att släppa iväg henne till någon annan. C har varit helt perfekt, men hon har inte ridit så mycket som förr pga skola mm. Men hon får rida så mycket hon vill och när hon känner för det 😊 Sen är det några fler som ridit Perssan lite, men det är samma sak där. Inga bestämda dagar utan det blir när man känner för det. Men jag har ju tid och möjlighet att rida själv också så då försöker jag göra det 😊

Future har klarat det stora mål jag haft i tre år!! Han klarade kvalet på 1.21.8 med startgalopp. Sen har han även startat på riktigt en gång, men då fick han en rejäl startgalopp så han kom aldrig ikapp. Men jag är ändå nöjd han kämpade tappert.

Nu håller jag på letar nya lopp till honom och håller samtidigt på med underhållsträningen. Har upptäckt en "vajsing" på honom som jag ska köra hårt med nu i en vecka och se om jag kan få ordning på. Han har visat sig öm i bogen på vänster sida, armbågen på höger sida, höften båda sidor och skanken på höger sida. Samt några mer som inte var lika kraftig reaktion som dessa. Så jag ska prova med infrarött ljus, som han svarade bra på förut när han hade problem i ryggen. Samt massera (det är i musklerna han har ont och inte i lederna) och smörja med inflammationshämmande. Sen blir det en hel del dressyrarbetet och stretching också 👍
Jag och Perssan på en av våra turer 😊 Har börjat rida henne med enbart halsring och det går som hejsan 👌


Jag och Hailey efter en av våra tömkörningspass 😘 Hon är jätteduktig och blir bara bättre. Hon tycker det är jättekul att jobba och har blivit lite pigg 😂

Finaste Future med Jill Ivarsson i vagnen i värmningen innan första riktiga starten som slutade oplacerad med rejäl startgalopp. Men dom va snyggast matchade ekipage på hela tävlingen i alla fall 😄👌

Likes

Comments

Big Future , Hailey J.O.B.S., Passion Pellini, Vardag

Förlåt att jag varit så frånvarande. Vet egentligen inte varför jag inte bloggat något 🙄🤔

Ska sätta mig med paddan imorgon som är lättare att skriva på och göra en bättre uppdatering! Nu har jag visat att jag är vid liv i alla fall 😜

Ni får en bild på hästarna också!

En bild från i julas 😊😘

Likes

Comments

Vardag

Nu ger jag snart upp. De verkar vara meningen att jag ska rida barbacka!

Har provat otaliga sadlar på Future och den enda som passar är westernsadeln. Men den är så tung och inte den bästa om man ska rida intervaller eller något. Så jag vill ha en hoppsadel. Men de är förbannat svårt å hitta en sadel som han kan ha!

Perssans sadel är jag osäker på nu också då hon inte har en muskel kvar sen hon varit mammaledig. Dessutom är hon väldigt svängd i ryggen nu också.

Ska fråga en kunnig och erfaren tjej till veckan om hon kan hjälpa mig se vad jag ska leta efter för sadel och kolla hur Perssans sadel är på henne.

Likes

Comments

Big Future

Future kom in i en svacka nu igen. Märktes väldigt väl på senaste banjobbet då han va en smärre katastrof! Redan i värmningen var han snubblig, seg och gick inte alls rakt i vagnen. När vi sen körde själva jobbet efter en skrittpaus var han riktigt fin första 500m. Sen dog tempot av och han började vara sne igen och "bet" sig fast på ena tömmen. Han hängde ändå med första varvet men sen började han bromsa. Provade driva lite men han svarade inte alls så han fick bara gå i mål i lugnt tempo. Joggade av honom på rakbanan efter och han tappade bakbenen även då som han också gjorde inne på banan. Varken pappa eller Carola som vi tränat med kände igen honom.

När jag kollade pulsregistreringen på datorn sen såg jag att hans puls va skyhög nästan hela passet även fast det inte gick fort. ALLT avvek från det normala! Just pulsmätaren och programmet det lagras i är verkligen super då alla pass finns där så det går att gå tillbaka och se hur det ser ut.

När jag började kolla honom närmare hemma visade det sig att hans problem han dragits med sen tidigare va tillbaka 🙁 Han va sne i korset, kunde inte böja ihop bakbenen lika mycket och krampade i ryggmuskeln. Ringde då till fysioterapeuten som behandlat honom under tiden han varit hos mig och hon gav mig instruktioner hur jag skulle prova hjälpa honom utifrån min beskrivning hur han reagerade på saker och ting.

Jag provade och ser ut att ha lyckats! Har dock inte kört honom så jag vet inte hur han är i vagnen. Men allt som jag såg innan är bra.

Ska försöka få en tid hos dom så fort som möjligt för att han ska kollas noga.

​Från och med nu får han sova med back on track täcket på nätterna också 🙂 

Likes

Comments