Header
View tracker

Vanligtvis vill inte Felix och jag kalla oss för typiska turister. Nog för att vi reser den väldigt typiska Asien-Australienrutten med varsin ryggsäck, men vi har ändå på något sätt lyckats vara borta från turiststråken och ansett våra favoritställen vara de mest lokala ställen vi varit på. En annan sorts turism. Men ibland slår det till även för oss (och jag pratar inte om Krabi, det är ett mycket väl undangömt och glömt förflutet). Igår var en sådan dag, där vi vaknade i Jimbaran och frågade oss själva vad vi vill göra utifrån Balis många val.

Vi åkte utan ett enda om och men till Waterbom. Balis vattenpark som lockar ett stort antal besökare per år, och även är rankad som Asiens bästa och världens näst bästa vattenpark. Idag var vi två av dem, två av de stereotypiska turisterna... Och det var så jäkla kul! Man kan tro att Waterbom är lämpat för barn, vilket det absolut är anpassat för också men nog var det minst lika många sällskap i vår ålder och äldre som var där. Lika barnsliga var vi allihopa, men jag kan erkänna att jag var räddare än de flesta sjuåringar där. Var så himla rädd när vi åkte en rutschkana där man åkte rakt upp på en vägg som helt utan vidare bara tog slut i luften!! Övertygad om att vi skulle åka över väggen och dö så vågade jag knapp kolla på de som åkte innan oss, men efteråt var det bara roligt. Vi åkte även en kana där man ställde sig i en kapsel över rutschkanan och golvet fälldes bort under en, för att sedan åka rakt ner i en rusande fart och genom en loop. Kan ju säga att vi var trötta som små barn när vi kom hem igårkväll.

Idag lämnade vi Jimbaran för att åka vidare, och landade på Vasanti Hotel ganska nyligen. Vi bor i anslutning till flygplatsen de sista två dagarna. Kuta som ställe är inte Balis guldkust direkt, mycket försäljare och taxis som tutar efter en hela tiden, men i och med att vi checkat in på ett fint ställe så ska vi utnyttja hotellets faciliteter. Det kommer bli något mer... spartanska boenden från och med måndag då vi landar på vår nästa destination - Cairns!!

Fridens

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Dagarna rullar på här i Jimbaran. F och jag trivs med att bo en bit utanför allt, vi har bra avstånd både till stränder och stadsliv och vi har därmed utnyttjat både moped och taxi till kortare dagsutflykter lite här och var. Går i köpcentrum på molniga dagar, tränar där det finns möjlighet och badar på västkustens stränder. Inga måsten, ingen stress. Tror man behöver sånt i livet, ett litet break innan man tar och blir vuxen på riktigt. I och för sig kämpade jag med att hålla mig vaken när vi kollade på The Martian igår när klockan närmade sig tolv... så det bor nog en liten pensionär i mig trots allt.

Uppe med tuppen var vi i alla fall idag (för tupparna är alltid vakna, oavsett tidpunkt. F blev så irriterad att han ändrade sitt middagsval från pizza till kyckling när han hörde en tupp göra ett udda långt ljud efter sig tidigare idag). Besökte Bingin Beach som ligger strax under Dreamland Beach. En liten, mysig vit strand med korallblått varmt vatten. Låg där ett tag innan värmen blev för påtaglig, varav vi brummade till Pepita Express för att köpa en burk indonesiskt snabbkaffe för 13kr. Värt!!

Trapporna ner till stranden är inte att leka med. Särskilt inte på väg upp. Mötte en tjej och en kille i trappan när vi hämtade andan och sa att de kunde få gå före oss. Hon flämtade tillbaka: but I'm also tired!!

Likes

Comments

View tracker

Vädret var äntligen på vår sida imorse när vi vaknade! Gårdagen var regnig, varav vi spenderade den på strandpromenaden i Kuta. Strandpromenad som i Beachwalk shopping mall... hehe. Bali är mestadels anpassat för utomhusaktiviteter om man inte gillar yoga, matlagningskurser och dylikt, så vi hyrde en moped här på hotellet för att puttra bort mot Balangan beach. En liten strand med mestadels surfare, med F inräknat i förmiddagens population!! Han surfade på bra där medan jag låg och lapade D-vitamin, och steg upp ur vattnet sådär lagom slut som man blir efter en stund i vattnet.

Eftersom vi hade mopeden till hyres hela dagen drog vi efter surfingen vidare mot Uluwatu beach för smoothielunch och ett av Balis måsten i sevärdheter: Purah Luhur Uluwatu, även känt som Uluwatu Temple. Templet ligger högt uppe på en klippa som vätter ut mot havet, vilket gör det till en mäktig syn när man närmar sig. Man får däremot inte gå in i templet, utan hålla sig i parken runtom. Om jag inte misstagit mig så är parken underhållen på något sätt, då området var stort med små stengator slingrandes runt skog och grönområden. Fanns till och med en drös apor som levde vilt där.

Trött F & smoothiebowls på Nalu Bowls innan vi åkte vidare mot templet

Givetvis åkte sarongerna på! Hade inte med mig annat än en långärmad tröja då templet blev en spontan idé från vår sida, men som tur var fick vi låna saronger.

Syns inte jättebra med GoPron, men den lilla knölen som syns på näst sista bilden är templet. Gick en väg längs klippkanten som vi gick längs, och fick både ställa upp på bild med en främling samt vittna bröllopsfotografering alldeles vid klippkanten ut mot havet. Himla fint var det.

Nöjda med dagen och trötta av allt trappgående ligger vi nu utslagna i sängen. Morgondagen är oskriven, men kvällen hoppas jag återigen spenderas med en dokumentär... om herr Felix går med på det vill säga. Igår såg vi ett avsnitt ur Through the Wormhole med Morgan Freeman. Rekommenderas. Godnatt!

  • Indonesien
  • 69 readers

Likes

Comments

Fyra nätter har passerat sedan F och jag checkade in i Sedok Jineng Villa på Nusa Lembongan. En fin ö med flera stränder och vackra vyer. Dock kom vi dit i sista sekund, på flera håll märktes det att ön höll på att bli alltför förändrad av turismen. Hotell var under uppbyggelse, i alla hörn och kanter erbjöds det snorkling, bananbåt, happy hour och allt det typiska jag misstänker förstörde Thailands strandområden.

Fyra nätter var nog, kände vi båda. Vi har kommit underfund med att vi inte riktigt är ö-människor. F sa det inte under vår vistelse, men tydligen är Nusa Lembongan ökänd för att vara en gammal pirat-ö. De flesta mopeder sägs vara stulna från Bali, vilket vi köper då många inte ens hade en registreringsskylt - bland annat vår. Men eftersom det inte finns någon polis på ön så gör det antagligen ingen skillnad om de är stulna eller inte.

Hur som hur, i och med att vi ska vara i Bali fram till den 11:e December så tänkte vi ta några dagar i Uluwatu! Vårt hotell ligger dock i Jimbaran, vilket är en bit ifrån men moped är nödvändigt vart man än bor. Hur fräscht som helst, de håller fortfarande på att renovera delar av hotellet så allt är nytt. Var in till Jimbaran Beach idag, vilket var både fint och hemskt. Har aldrig någonsin sett en så skräpig strand i hela mitt liv. Delar av den var fin, men delar såg ut som rena rama slummen. Förstår inte vart allt kommer ifrån...

Färdiga med Jimbaran tog vi taxi hem i mörket för att köpa med oss mat från en Warung mitt emot hotellet. Himla gullig gubbe som hade stället, och vi fick varsin takeawaybox med kyckling, ris tofu och tempeh. För ynka 28 svenska kronor för oss båda!! Gott också.

Senaste dagarna från ön

Nu: fredagsmys! Väljer mellan indonesisk tv eller en dokumentär. Nörden inom mig lutar mot det sistnämnda. Låt oss hoppas F's inre nörd är med på samma noter...

Likes

Comments

Idag har inte varit vår dag. Alls!!

Morgonen började förvisso bra - vi är ju på en ö med fina stränder, varmt väder och solsken. Det var så pass varmt att F och jag tänkte lata oss ett tag på Dream Beach, vilket är Lembongans kanske finaste strand med ljus sand, turkost vatten och väldiga vågor. Av den anledningen en populär strand, och vi knökade in vår moped bredvid ett par tre andra vid parkeringen innan vi gick ner vågorna till mötes. När vi däremot skulle åka hem hade någon flyttat mopeden in bland buskarna, vilket var märkligt men säkerligen hade sina anledningar. Och det hade det. När F låste upp sitsen fick vi bittert syna ett fack som saknade pengarna vi låst in. Som tur är hade hen lämnat Felix kort och körkort, så det får vi väl tacka den lilla jäveln för.

Man blir inte arg, det är bara pengar. Det betyder ingenting egentligen, man känner sig snarare besviken och naiv. Dock tänker vi att de där pengarna kanske var lika mycket som en månadslön för personen som stal dem, att personen tyckte att det var rättvist för att vi har pengar och inte hen. Vi tänker fortsätta spela på vår naivitet och hoppas på att det var någon som verkligen behövde pengarna som tog dem. Att det förgyllde någons dag.

Andra bekymret var det fara genom stan för att hitta både en printer och scanner snarast möjligt för att skriva på kvarglömda papper från Sverige. På en ö. I Indonesien. Hade låga förväntningar där ett tag, men tänka signatur vi lyckades! Men bortsett från incidenterna så har vi det så här bra här, det kan man inte förneka. Kolla bara. (OBS: bilderna ovan är tagna innan det sprang fram tre hundar och nafsade på oss. Flera gånger. Resulterade i panik för min del.) Happy thoughts, happy thoughts! Dagen medförde trots petitesser till motgångar även bra saker. Bland annat en god lunch på stranden, soligt väder och kvällsbad i poolen. Personalen tände lyktorna så det lyste sådär mysigt ovanför oss!!

Kände dock inte för äventyrande mot kvällen, utan valde att återsamla spilld energi hemifrån istället. Göra som danskarna några bungalows bort - inte lämna vår trygga boning. Stanna här hela tiden ba'. Röra oss från sängen till poolen till restaurangen hela dagen imorgon. All inclusive vid solstolen.

...Nej, okej, resortmänniskor blir det nog inte av oss. Fast takeaway hade suttit helt rätt idag alltså. Man behöver lite motgångar i livet också. Att det känns så värdsligt när de inträffar kanske helt enkelt är ett bevis på hur bra man egentligen har det.

Jaja. De e en dag imårn å.

Likes

Comments

Måndag och resdag!

Imorse steg vi upp tidigt för att lämna Canggu. En hetsig Uber och 40 minuter senare var vi istället framme vid hamnen i Sanur, där vi skulle färdas via slowboat till Nusa Lembongan. En slowboat är the perfect backpacker way of transporting. Hälften så dyrt som speedboat och tog inte mer än en timme, det är bara den lilla detaljen att man färdas på träbänkar tillsammans med nödvändiga varor så som vattendunkar, gödselpåsar och växter. Vad gjorde väl det, tänkte vi (innan vi kom upp i samma summa som det kostat att ta speedboat då båtarna går till olika hamnar och vi bittert insåg att det var alldeles för varmt att gå de 4 kilometrarna till vårt boende. Äsch!) Allt som allt var vi på resande fot i knappa 3 timmar.
Resdagarna här i Bali är korta i förhållande till de i Thailand, så som 14 timmar på tåg, bussresor och båtresor som slukat en hel dag.

Vad som däremot slukades idag var mina tofflor!

Efter timmar av slappande, strumptvättande och lite bad inemellan bestämde jag och F oss för att promenera bort till Devil's tear, en sevärdhet här på ön. Det är kort och gott vågor som slår upp mot klippväggar med en väldig kraft. Vi skulle givetvis fånga tillfället och få till en häftig bild. Resultatet?

... sekunder senare kom nästa våg, spolade upp över klippkanten och drog med sig mina thailandstofflor för 50 baht ner i havet igen. Mina tofflor som jag så länge övervägt slänga men i sista sekund ångrat mig för de kan användas några gånger till. Jag kan slänga dem på nästa ställe. Eller stället efter det.  Tror nästan Devil's tear ville säga mig någonting med det.

Barfota gick jag sedan hem med F i handen, och insåg sedan att det var väl värt ett par tofflor för bilden vi fick. Vi är nöjda.

  • Indonesien
  • 145 readers

Likes

Comments

Den mest bildsköna måltiden vi ätit på Bali hittills måste vara gårdagens lunch på The Spicy Coconut. En smoothiebowl gjord på banan, drakfrukt och andra gottigheter toppat med mer frukt. Hur det smakade? Lika gott som det ser ut!

Kontrast till dagens middag; gröt tillagad i plastskål, with a side of vita bönor i tomatsås...

  • Indonesien
  • 147 readers

Likes

Comments

Fredag 25e November

Tja!! Har ni fredagsmys på gång? För det har vi!


Efter att ha mättat den finska genen med dagens tredje kopp balinesiska kaffe tog F och jag våra svenska själar ut för det hederliga Fredagsmyset. Vi hamnade på Taco Casa för burritos och lite planerande inför framtida veckor på Bali. Annars är vi rätt nöjda med dagen, trots att klockan inte är mer än 9. Dock lämnade vi lägenheten kvart i nio imorse för att äntligen ge oss på det vi kom hit för: surfing!

F ordnade en lärare till oss Igårkväll, och han hämtade upp oss för att köra till en lagom strand för oss nybörjare. En del genomgång för hur vi skulle göra innan det var dags att simma ut i vattnet, och då var det bara att paddle paddle paddle, right foot first and stand up quick! En del att tänka på och inte helt lätt, men det var roligt trots rädslan. Nog för att jag har väldig respekt för vatten och känner mig i underläge när en stor våg kommer, men även det att jag ännu inte kan styra surfbrädan och därmed riskerar att åka in i någon... men man blir inte bättre om man inte övar, vi får se om vi surfar mer själva eller inte. Just nu är vi slut som stjärnor. Eller losers, hehe.

Jag var på tal om inget tvungen att fråga vår lärare vad Wayan betydde då det står Wayan på alla ställen här, hotell som restaurang som Wi-Fi namn. Det visade sig att balineserna ofta döps efter när i syskonskaran de är födda. Förstfödde heter Wayan, andra Kadek, tredje Nyoman/Kedang och fjärde Ketut. Blir man en femte bebis blir man en Wayan på nytt. Jag som alltid undrat varför alla hade samma namn, nu vet vi!

Hade givetvis ingen kamera med mig idag, men fångade lite bilder från gårdagskvällen när F och jag var påväg hem efter en sushimiddag som vi otroligt nog hittade helt spontant sådär in the fields of Bali. Den här ön upphör inte förvåna en...

Någon gång ska vi äta en riktig lyxsushi i Japan, jag och min sushibrat, som han kallar sig...

"Jag vill äta hos den där gamla gubben som har Michelinstjärnor"
"Jag med, men då måste vi boka bord i alla fall ett år innan"
"Ja... men han är så gammal, tänk om han dör när vi bokat bord, vad gör vi då?"

... och ungefär där spårade samtalet och vi återgick till att diskutera sushin på Above Eleven i Bangkok. Den vill vi bjuda er på någon dag, mamma och Anna-Lena!!

Nu: åter till research och Oreos. Adios!

  • Indonesien
  • 169 readers

Likes

Comments

Tjohej!

Efter 5 nätter i Nang Ade Villa checkade vi ut idag. Vi har haft det så så lyxigt på det stället! Tänker att ha ett rum på 35 kvadratmeter, stor skön säng och få en lika god som bildskön frukost made to order varje dag. Plus en pool att svalka sig i. För under 100kr/person per natt. Personalen har varit en solklar tiopoängare, och ett plus var att vi idag fick checka ut en timme senare än listat för att kunna checka in på vårt nuvarande ställe i rätt tid.

Nu befinner vi oss i Canggu, vilket är en ort nordöst om Kuta. Away from all the hustle, som dom säger här. F bokade en taxi via Uber, vilket är ett säkert kort för att få skjuts till ett bra pris med en ärlig chaufför. Däremot är inte svarttaxichaufförerna helt såld på idén om Uber, då de anser att de stjäl passagerare från dem i och med att Uber blir billigare (om man inte orkar stå och förhandla pris i en timme). Vår taxichaufför sa att det gått så långt att Uberchaufförerna fått sina bilar vandaliserade av privata chaufförer. Hemskt!

En liten sidostickare som beskriver Balis trafiksituation: 3 mil = 75 minuters körtid. Man blir förvånad när det dyker upp ett trafikljus, så ovanligt är det här.

Här bor vi nu några dagar framöver. Så fort regnet lugnat sig ska vi dra oss in till stan/stranden och checka läget, äta lite middag och planera kommande dagar. Vi ska lära oss surfa är det tänkt!

PS. Det balinesiska kaffet är speciellt. Nog smakar det annorlunda, eller vad tycker du Pappa?

  • Indonesien
  • 181 readers

Likes

Comments

Som förväntat på de flesta tropiska paradisställen har Bali även x antal vattenfall gömda lite här och var i djungeln. Efter ett besök på det mest kända vattenfallet -Teneungan Waterfall - kände varken F eller jag oss riktigt mättade, och tog av den anledningen mopeden en halvtimma bort för att hitta vad vi trodde var Tibumana Waterfall. Vi insåg nämligen för två sekunder sedan att i åkte till fel vattenfall, hahaha!! Skitsamma, vattenfallet vi tydligen besökte hette Goa Rang Reng Waterfall och det var jättefint! Oväntat nog var vi de första som kom dit den dagen, vilket tillät oss att med hjälp av ett rep klättra upp på vattenfallet för att ta lite spexiga bilder. Själva vattenfallet var även mer brett än högt, vilket gjorde det skapligt lätt att ta sig upp och ner utan att vara alltför höjdrädd. Dock rätt halt och givetvis strömt, men vad gör man inte.. hehe. Kul aktivitet tycker vi!!

Sedan kom fler turister som tappert försökte klättra upp på toppen, men det var absolut inte mycket folk jämfört med Tenegungan.

Likes

Comments