Header

Efter ändlösa klagomål, påhopp och ilskna miner kanske det är dags att avsluta.

Skämt åsido så kom vi ju hem alldeles välbehållna och åtminstone lite brunbrända min F och jag. Vem hade kunnat ana att man skulle få uppleva en riktig arktisk månad med både snö och livs levande björnar i Oslättsfors skogar så snart efter hemkomst. Eller kanske är det ett tecken på att jag lämnade sommaren i Bangkok och bör åka tillbaka för att hämta hit den... Hehe. 

Livet har att bjuda på en del överraskningar,  minsann. Att jag skulle ta tummen ur och börja läsa matte (som jag som 19-åring svor att aldrig mer göra) är bara en av dem.

Den som lever får se!!

Fridens

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

 • 87 Readers

Likes

Comments

Djupt inom mig finns en liten författare. Så lät det åtminstone när jag var sisådär tio år. Om den lille författaren mot all förmodan finns kvar så har hon gått på semester, för här var det ju pinsamt tyst.

Ligger i skrivande stund äntligen i sängen efter ännu en dags vandrande i stada. Bangkok är oerhört gåvänligt, inte bara för att fordonen håller sig på sin fil och inte trottoaren (Ho Chi Minh kan känna sig träffad) utan för att man större delen av tiden till och med slipper trottoaren. Har traskat fram på skywalken åt ena hållet än det andra, på originalskywalk och på temporary skywalk. Bara Bangkok kan ha en temporary skywalk... Istället för att hänvisa folk till trottoaren för att komma mellan Mbk och Siam så slänger dom upp en extra gångväg, bara sådär. Vi klagar inte!

Checkade även av bio nummer två ikväll. Siam Paragon ryktas ha Bangkoks bästa salonger och givetvis kände vi oss manade att testa. En helt vanlig salong kan se ut som följande: en helt enorm bioduk, 300+ säten samt två dyrare sektioner vars säten antingen är små soffor eller med bakåtlutande ryggstöd. Upplevelsen var top notch men filmen kan ha varit den märkligaste vi sett. Här tror man att man ska se en film i stil med The Martian, istället flyger en köttätande amöba upp på bioduken som vi får dras med i en och en halv timme. LIFE var namnet på filmen och den kan man se om man känner en avsaknad av rysningar och illamående. Om inte annat kammar Jake Gyllenhaal hem priset för medverkan i en film konstigare än Donnie Darko...

En sak är säker: det är omöjligt att inte få biofeeling i biograferna här. Kolla in den fjärde bilden så förstår ni!

Likes

Comments

Att vi är i Bangkok för tredje gången den här resan beskriver mer än väl vad vi tycker om staden. Nog för att jag hellre skulle bo i Australien, men Bangkok går inte att jämföra med Sydney rent aktivitetsmässigt. Vi börjar känna oss hemma här efter alla visiter, men trots all sightseeing, allt vandrande och alla turer med skytrain så finns det mer mer mer. Ställen man aldrig sett dyker upp varje dag, det räcker med att gå in i en gränd och så hittar man en hel gata med lokala fynd.

Snubblade således ut från en bakgata vid Siam center igår med två tröjor, en klänning och ett par solglasögon. Hade kunnat köpt upp hela raden av kläder som hängde där...

Vi gjorde därefter ännu ett inköp som vi är så taggade över, nämligen 4Dx bio inför ikväll!! Tänkte testa det förra gången vi var här och har längtat sedan dess. 4Dx har inte funnits i någon annan storstad vi varit i. Ni vet, Bangkok har allt!

Hotellet vi bor på har ett samarbete med Trinity complex och låter oss låna deras pool på nionde våningen, där hade vi gärna parkerat oss för förmiddagen men molnen säger annorlunda... 

F och jag hade en intressant konversation när vi åt middag igår: hur länge sedan var det vi inte åt ris till en måltid senast? Att höra till saken var att vi åt på MOS, en japansk hamburgerkedja där jag i valet och kvalet funderade på om jag skulle äta en vanlig hamburgare eller en med stekta risbiffar som bröd... Vi kom tillslut fram till att måste varit en kväll i Hanoi där vi åt det i brist på annat. Slank ner lite rismjölk igår också, och jag misstänker att F och jag kommer komma hem som två risklumpar. För hem ska vi ju, inom sin tid. Ska skjuta hela boka-flyg situationen framför oss till nästa vecka, sedan tar vi tag i migrationen tillbaka till Svedala.

Nu tänker vi inte mer på det fridens

 • Thailand
 • 314 Readers

Likes

Comments

Faller in i vardagslunken här i Thailand, om det är värmen eller semesterstämningen som gör det är oklart; men i 37 graders värme orkar man inte göra mycket mer än att förflytta sig från AC till AC eller lägga sig i lä. Analyserar nya turister som tror de äter billiga kycklingspett som i själva verket är inälvor och testar kända som mindre kända restauranger. Kommer fram till att jo vi har ju varit i Asien ett tag när man börjar tycka fisksås är en riktigt god dressing och kryddar det mesta med en skvätt extra chili i alla dess former.

Hade en intressant upplevelse igår på ett familjeägt ställe där vi tog varsin thaimassage. Misstänker att det var Mamma-dotter som masserade oss, de pratade inte mycket engelska men var så trevliga och roliga. Som de fixade och donade för att få ner värmen i rummet, för att ha kuddar och handdukar redo och hej och hå. Rätt som det är får jag en handduk över pannan, och mamman säger: OK good night! Innan hon återgår till att massera F. Vilka nypor dottern hade!! Ett tag ställde hon sig till och med på knä på mina lår och körde in knogarna utmed ryggraden. Och som de böjde och vred oss, skrattade åt min flexibilitet och Felix stelhet.

"Thaiboxing" utbrast mamman (med ännu ett skratt) och bankade på Felix rygg.

Var som en ny människa efteråt.

Ser ni bilden där i vänsterhörnet? Det är en av Chiang Mai's mest omtalade restauranger. Kiat Ocha heter den och serverar Hainanese chicken rice till en ofta fullsatt lunchtimme för sisådär 15kr per portion. Tror man att alla toppröstade restauranger innebär fint porslin och fyrsiffrigt belopp på kvittot bestick så har man fel, nog finns det ett stort urval av det men minst lika många lokala familjeägda ställen tar plats på topplistan. Ska jag vara ärlig så är ofta foodtrucksen godast, thailändare kan sin matlagning.

Nu ska jag fortsätta kolla på favorit-Dexter med min favorit-Felix. Ingen av oss har sett säsong sju mer än en gång och ta mig sjutton att det är lika spännande som förra gången...

 • Thailand
 • 351 Readers

Likes

Comments

Dagens rekommendation för en bekväm sträcka mellan Chiang Rai och Chiang Mai: boka VIP-bussen! För nästan inga pengar alls förses man med både förfriskningar och inställbart säte med bra mycket utrymme för de små benen. 

Det är inte så svårt att gissa att F och jag levt lajvet här i norr sedan vi kom hit igår, fastän vi inte gjort mycket alls. Livet kan inte vara annat än bra när man får god mat, värme och soltimmar på förmiddagen. F fick till och med gratis middag igår, den tackar han för!! Chiang Mai är en stor stad och det finns alltid någonting att göra om tristessen slår till. Massageställen finns åt höger och vänster och i alla dess former. Vi gick bland annat förbi två spa:n som öppet drevs av former inmates. Vi är nu en pedikyr och en thaimassage rikare, mina fossingar har aldrig varit så fina!

Kvällen slutade i att en tuktuk skjutsade oss en sträcka på 200 meter. Hundrädslan från Bali håller i sig, tänka sig vad de små krypen har för effekt på en. Dubbel puls och stackars F får väl blåmärken när han håller min hand. Fick till och med lov att ta mig en dusch för eftersvettningarna och ironin i det hela är nästan för rolig. Önskar jag var lika modig som lilltjejen vi såg idag.  Hon kollade på hunden, såg missnöjd ut, höjde benet och hyvade en karatespark åt hans håll.  Hunden då?

Svansen mellan benen & gick iväg utan ett ord.

 • Thailand
 • 393 Readers

Likes

Comments

För sisådär ett halvår sedan (hjälp vad tiden går snabbt!) var ju F och jag i Chiang Mai. Vi hade sedan länge tvekat ifall vi skulle åka dit eller inte; vad finns att göra uppe i norr, liksom? Sedan blev vi fast. Norra Thailand är vårt sätt att chilla, att bara vara på. Så när vi bestämde oss för att åka tillbaka till Thailand föll valet givetvis norra delen, på en stad med nästan samma namn fast ännu mer norrut än sist. Chiang Rai är likt Chiang Mai på många sätt om än lite mindre och om än lite billigare.

Hittills har vi hunnit med en visit på två tempel, två nattmarknader och varsin thaimassage. Det mest spektakulära måste varit idag när vi hyrde en moped och puttrade de 20 minuterna till Wat Rong Khun. Templet är privatägt och byggs på år efter år, och vilket mästerverk! Felix och jag har satt vår fot i många tempel, alla estetiskt tilltalande, men War Rong Khun var något unikt.

Tänk vilken tid (för att inte tala om dedikation) det måste tagit att för hand skapa alla små detaljer. Templet är en av de största turistattraktionerna i Chiang Rai och det med all rätt.

Vidare bättrar vi på brännan, kämpar för att inte smälta bort under tiden samt hinkar vatten och diverse drycker. Nytt tillskott bland favoriterna är Beauty drink. Innehåller alla vitaminer och mineraler man kan tänka sig... bara ansiktsmasken och gurkskivorna på ögonen som saknas.

... Och kanske en till thaimassage på det. Så blir det! Nämnde vi hur mycket vi gillar norra Thailand?

 • Thailand
 • 449 Readers

Likes

Comments

Dagarna i Hanoi spenderades delvis på fler ställen än caféer... Ibland drack vi kaffe i hotellobbyn också!

Så gjorde vi givetvis en del måsten så som Hoa Lo Prison, i västvärlden mer känt som Hilton Prison. Svängde även förbi Ho Chi Minh Masoleum och en del ställen i dess närhet för att boka av det från listan, ni vet sånt där vi är för unga för att bry oss det minsta om nu men om 30 år minsann kommer skryta om att vi sett... Någonting vi lärde oss av att döma på arkitekturen och kulturen i Hanoi är var de kommunistiska influenserna, loggan prydde hus så väl som en del flaggor på gatan. Och här trodde man att propagandamålningarna var ironi, mutta ei...

Har förutom det dragit stor uppmärksamhet från vietnamesernas sida när det kommer till vårt utseende, stött på hundratals gatuförsäljare som vill lura oss på det ena än det andra och gett upp på att kommunicera verbalt med människor. Engelskan är inte lika självklar i Vietnam som i Thailand, och Hanoi som stad var heller inte lika internationellt anpassad som södra Vietnam. Det fanns i princip bara lokala affärer där det stod på vietnamesiska... Mycket litet utbud av västvärldens språk och varor. En udda, intressant och stundtals svårhanterad upplevelse.

Prokastinerarna inom oss tog latheten till en ny nivå och vi bokade inte flyg från Bangkok till Chiang Rai förrän igår... Vi åker idag. Till norra Thailand är således planen och jag är taggad på att låta solen jobba på min numer bleka hud. Dags att låta finnen bli en kandidat för att få flytta permanent till Bangkok. Kände oss som hemma när vi landade i Thailand för ett par timmar sedan.


Heippa.

Likes

Comments

Ju mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man vet. Allt från historia till kultur till teknik och allt däremellan.

Idag lärde vi oss att folk dricker kaffe på ägg i Hanoi. Egg coffee är en mycket omtalad dryck här i norr, som sägs ha kommit till under den tid när färsk mjölk inte var lika lättillgängligt som det är idag. Man ersatte mjölken med en äggula. För de som inte vet så är en klassisk Vietnamesisk kaffe serverad antingen varm eller kall med en skvätt kondenserad mjölk, vill man ha vanlig mjölk får man snällt be om fresh milk. Egg coffee är en variant av kaffet, men med detaljen att man tillsammans med den kondenserad mjölken vispat i en äggula vilket resulterar i ett tjockt fluff som lägger sig på kaffet.

Gian Cafe är förmodligen det mest omtalade stället att besöka för en kopp här i Hanoi. Ingenting vi kunnat ana ifall vi inte redan visste om det - bland alla caféer längs gatan som skyltade med sitt kaffe hade Gian café en liten skylt som ledde oss in i en gränd, efter att vi redan gått förbi och missat stället en gång. För 35k Dong eller 20 svenska kronor fick vi oss varsin kopp kaffe serverad i en skål hett vatten för att bibehålla värmen. Och vilken smak! Skummet var så tjockt att man bäst åt det med sked, och smaken kan bäst beskrivas som flytande tirsmisu.

Där satt vi på våra små stolar en eftermiddag i Hanoi och sippade på varsin äggkaffe. Tänk vad livet bjuder på för konstigheter...

 • Vietnam
 • 531 Readers

Likes

Comments

Antar man att Hanoi är norra Vietnams motsvarighet till Ho Chi Minh misstar man sig. Medan HCM är ett virrvarr av stämningsfullt kaos känns Hanoi som en by på stor yta. Det lokala utbudet slår ut de få kedjorna som finns. Inga Circle K i var och varannat hörn eller varuhus med världsledande butiker. Det finns, men det är sällsynt. Hanoi är ingen stad där engelskan är självklar. Menyer på engelska finns, men i ungefär samma omfattning som mängden turister. Finns, men är ovanligt. Åtminstone denna årstid, när värmen ligger kring 20 och en tjock dimma ligger över staden morgon till kväll.

Trots vår skepticism växer Hanoi på oss. Vi gick från att känna oss utstirrade till att inse att vi de facto är en minoritet med vår ljusa hy och blonda hår, vilket förmodligen var anledningen till att ett par kom fram till oss igår och frågade om de fick ta en bild på oss, med en av dem i mitten. Komiskt nog förstod vi ingenting i början och var redo att ta en bild på dem innan vi förstod att det var vi som skulle framför linsen.

Annars gör vi sådant som turister gör. Har hittat ett favoritområde vid Hoan Kiem Lake, vattnet är spegelblankt och där ligger även Sköldpaddspagodan samt den berömda bron man ser på de flesta bilder av Hanoi. Där hände vi igår kväll och planerar att göra ikväll efter nattmarknaden också. Var ett himla drag där igår, dans och hela köret!


Fridens

 • 543 Readers

Likes

Comments

Fyra små av vad sista kvällen i HCMC bjöd

Ännu några meter högre än gårdagkvällens besök på inte mindre än två skybars sitter jag uppflugen på ett Jetstarsäte. Igen. Snart kanske man kan börja vikariera för piloten... Hanoi är i alla fall målet med resan och där spenderar vi kommande vecka!

Hade en trevlig kväll igår när vi väl bestämt oss för att trotsa dygnsrytmens signaler och se Ho Chi Minh från ovan. Hamnade på en skybar med bra utsikt men mindre bra drinkar och gjorde det kvicka beslutet att byta ställe till det erkänt populära stället Chill Skybar. Man måste vara lite hipp då och då, det tyckte både vi och resten av svenskarna som var där.  HCMC är inte direkt känt för sitt nattliv, men jag misstänker att det som resten av staden är up and coming. Det byggs grejer åt höger och vänster och allt fler storföretag börjar slå sig ned.

Nä, nog om Ho Chi Minh.  Dags för mig att hoppa in för piloten nu, landning i Hanoi på g! Fridens.

 • Vietnam
 • 573 Readers

Likes

Comments