Header

Faller in i vardagslunken här i Thailand, om det är värmen eller semesterstämningen som gör det är oklart; men i 37 graders värme orkar man inte göra mycket mer än att förflytta sig från AC till AC eller lägga sig i lä. Analyserar nya turister som tror de äter billiga kycklingspett som i själva verket är inälvor och testar kända som mindre kända restauranger. Kommer fram till att jo vi har ju varit i Asien ett tag när man börjar tycka fisksås är en riktigt god dressing och kryddar det mesta med en skvätt extra chili i alla dess former.

Hade en intressant upplevelse igår på ett familjeägt ställe där vi tog varsin thaimassage. Misstänker att det var Mamma-dotter som masserade oss, de pratade inte mycket engelska men var så trevliga och roliga. Som de fixade och donade för att få ner värmen i rummet, för att ha kuddar och handdukar redo och hej och hå. Rätt som det är får jag en handduk över pannan, och mamman säger: OK good night! Innan hon återgår till att massera F. Vilka nypor dottern hade!! Ett tag ställde hon sig till och med på knä på mina lår och körde in knogarna utmed ryggraden. Och som de böjde och vred oss, skrattade åt min flexibilitet och Felix stelhet.

"Thaiboxing" utbrast mamman (med ännu ett skratt) och bankade på Felix rygg.

Var som en ny människa efteråt.

Ser ni bilden där i vänsterhörnet? Det är en av Chiang Mai's mest omtalade restauranger. Kiat Ocha heter den och serverar Hainanese chicken rice till en ofta fullsatt lunchtimme för sisådär 15kr per portion. Tror man att alla toppröstade restauranger innebär fint porslin och fyrsiffrigt belopp på kvittot bestick så har man fel, nog finns det ett stort urval av det men minst lika många lokala familjeägda ställen tar plats på topplistan. Ska jag vara ärlig så är ofta foodtrucksen godast, thailändare kan sin matlagning.

Nu ska jag fortsätta kolla på favorit-Dexter med min favorit-Felix. Ingen av oss har sett säsong sju mer än en gång och ta mig sjutton att det är lika spännande som förra gången...

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

 • Thailand
 • 4 readers

Likes

Comments

Dagens rekommendation för en bekväm sträcka mellan Chiang Rai och Chiang Mai: boka VIP-bussen! För nästan inga pengar alls förses man med både förfriskningar och inställbart säte med bra mycket utrymme för de små benen. 

Det är inte så svårt att gissa att F och jag levt lajvet här i norr sedan vi kom hit igår, fastän vi inte gjort mycket alls. Livet kan inte vara annat än bra när man får god mat, värme och soltimmar på förmiddagen. F fick till och med gratis middag igår, den tackar han för!! Chiang Mai är en stor stad och det finns alltid någonting att göra om tristessen slår till. Massageställen finns åt höger och vänster och i alla dess former. Vi gick bland annat förbi två spa:n som öppet drevs av former inmates. Vi är nu en pedikyr och en thaimassage rikare, mina fossingar har aldrig varit så fina!

Kvällen slutade i att en tuktuk skjutsade oss en sträcka på 200 meter. Hundrädslan från Bali håller i sig, tänka sig vad de små krypen har för effekt på en. Dubbel puls och stackars F får väl blåmärken när han håller min hand. Fick till och med lov att ta mig en dusch för eftersvettningarna och ironin i det hela är nästan för rolig. Önskar jag var lika modig som lilltjejen vi såg idag.  Hon kollade på hunden, såg missnöjd ut, höjde benet och hyvade en karatespark åt hans håll.  Hunden då?

Svansen mellan benen & gick iväg utan ett ord.

 • Thailand
 • 45 readers

Likes

Comments

För sisådär ett halvår sedan (hjälp vad tiden går snabbt!) var ju F och jag i Chiang Mai. Vi hade sedan länge tvekat ifall vi skulle åka dit eller inte; vad finns att göra uppe i norr, liksom? Sedan blev vi fast. Norra Thailand är vårt sätt att chilla, att bara vara på. Så när vi bestämde oss för att åka tillbaka till Thailand föll valet givetvis norra delen, på en stad med nästan samma namn fast ännu mer norrut än sist. Chiang Rai är likt Chiang Mai på många sätt om än lite mindre och om än lite billigare.

Hittills har vi hunnit med en visit på två tempel, två nattmarknader och varsin thaimassage. Det mest spektakulära måste varit idag när vi hyrde en moped och puttrade de 20 minuterna till Wat Rong Khun. Templet är privatägt och byggs på år efter år, och vilket mästerverk! Felix och jag har satt vår fot i många tempel, alla estetiskt tilltalande, men War Rong Khun var något unikt.

Tänk vilken tid (för att inte tala om dedikation) det måste tagit att för hand skapa alla små detaljer. Templet är en av de största turistattraktionerna i Chiang Rai och det med all rätt.

Vidare bättrar vi på brännan, kämpar för att inte smälta bort under tiden samt hinkar vatten och diverse drycker. Nytt tillskott bland favoriterna är Beauty drink. Innehåller alla vitaminer och mineraler man kan tänka sig... bara ansiktsmasken och gurkskivorna på ögonen som saknas.

... Och kanske en till thaimassage på det. Så blir det! Nämnde vi hur mycket vi gillar norra Thailand?

 • Thailand
 • 100 readers

Likes

Comments

Dagarna i Hanoi spenderades delvis på fler ställen än caféer... Ibland drack vi kaffe i hotellobbyn också!

Så gjorde vi givetvis en del måsten så som Hoa Lo Prison, i västvärlden mer känt som Hilton Prison. Svängde även förbi Ho Chi Minh Masoleum och en del ställen i dess närhet för att boka av det från listan, ni vet sånt där vi är för unga för att bry oss det minsta om nu men om 30 år minsann kommer skryta om att vi sett... Någonting vi lärde oss av att döma på arkitekturen och kulturen i Hanoi är var de kommunistiska influenserna, loggan prydde hus så väl som en del flaggor på gatan. Och här trodde man att propagandamålningarna var ironi, mutta ei...

Har förutom det dragit stor uppmärksamhet från vietnamesernas sida när det kommer till vårt utseende, stött på hundratals gatuförsäljare som vill lura oss på det ena än det andra och gett upp på att kommunicera verbalt med människor. Engelskan är inte lika självklar i Vietnam som i Thailand, och Hanoi som stad var heller inte lika internationellt anpassad som södra Vietnam. Det fanns i princip bara lokala affärer där det stod på vietnamesiska... Mycket litet utbud av västvärldens språk och varor. En udda, intressant och stundtals svårhanterad upplevelse.

Prokastinerarna inom oss tog latheten till en ny nivå och vi bokade inte flyg från Bangkok till Chiang Rai förrän igår... Vi åker idag. Till norra Thailand är således planen och jag är taggad på att låta solen jobba på min numer bleka hud. Dags att låta finnen bli en kandidat för att få flytta permanent till Bangkok. Kände oss som hemma när vi landade i Thailand för ett par timmar sedan.


Heippa.

Likes

Comments

Ju mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man vet. Allt från historia till kultur till teknik och allt däremellan.

Idag lärde vi oss att folk dricker kaffe på ägg i Hanoi. Egg coffee är en mycket omtalad dryck här i norr, som sägs ha kommit till under den tid när färsk mjölk inte var lika lättillgängligt som det är idag. Man ersatte mjölken med en äggula. För de som inte vet så är en klassisk Vietnamesisk kaffe serverad antingen varm eller kall med en skvätt kondenserad mjölk, vill man ha vanlig mjölk får man snällt be om fresh milk. Egg coffee är en variant av kaffet, men med detaljen att man tillsammans med den kondenserad mjölken vispat i en äggula vilket resulterar i ett tjockt fluff som lägger sig på kaffet.

Gian Cafe är förmodligen det mest omtalade stället att besöka för en kopp här i Hanoi. Ingenting vi kunnat ana ifall vi inte redan visste om det - bland alla caféer längs gatan som skyltade med sitt kaffe hade Gian café en liten skylt som ledde oss in i en gränd, efter att vi redan gått förbi och missat stället en gång. För 35k Dong eller 20 svenska kronor fick vi oss varsin kopp kaffe serverad i en skål hett vatten för att bibehålla värmen. Och vilken smak! Skummet var så tjockt att man bäst åt det med sked, och smaken kan bäst beskrivas som flytande tirsmisu.

Där satt vi på våra små stolar en eftermiddag i Hanoi och sippade på varsin äggkaffe. Tänk vad livet bjuder på för konstigheter...

 • Vietnam
 • 163 readers

Likes

Comments

Antar man att Hanoi är norra Vietnams motsvarighet till Ho Chi Minh misstar man sig. Medan HCM är ett virrvarr av stämningsfullt kaos känns Hanoi som en by på stor yta. Det lokala utbudet slår ut de få kedjorna som finns. Inga Circle K i var och varannat hörn eller varuhus med världsledande butiker. Det finns, men det är sällsynt. Hanoi är ingen stad där engelskan är självklar. Menyer på engelska finns, men i ungefär samma omfattning som mängden turister. Finns, men är ovanligt. Åtminstone denna årstid, när värmen ligger kring 20 och en tjock dimma ligger över staden morgon till kväll.

Trots vår skepticism växer Hanoi på oss. Vi gick från att känna oss utstirrade till att inse att vi de facto är en minoritet med vår ljusa hy och blonda hår, vilket förmodligen var anledningen till att ett par kom fram till oss igår och frågade om de fick ta en bild på oss, med en av dem i mitten. Komiskt nog förstod vi ingenting i början och var redo att ta en bild på dem innan vi förstod att det var vi som skulle framför linsen.

Annars gör vi sådant som turister gör. Har hittat ett favoritområde vid Hoan Kiem Lake, vattnet är spegelblankt och där ligger även Sköldpaddspagodan samt den berömda bron man ser på de flesta bilder av Hanoi. Där hände vi igår kväll och planerar att göra ikväll efter nattmarknaden också. Var ett himla drag där igår, dans och hela köret!


Fridens

 • 201 readers

Likes

Comments

Fyra små av vad sista kvällen i HCMC bjöd

Ännu några meter högre än gårdagkvällens besök på inte mindre än två skybars sitter jag uppflugen på ett Jetstarsäte. Igen. Snart kanske man kan börja vikariera för piloten... Hanoi är i alla fall målet med resan och där spenderar vi kommande vecka!

Hade en trevlig kväll igår när vi väl bestämt oss för att trotsa dygnsrytmens signaler och se Ho Chi Minh från ovan. Hamnade på en skybar med bra utsikt men mindre bra drinkar och gjorde det kvicka beslutet att byta ställe till det erkänt populära stället Chill Skybar. Man måste vara lite hipp då och då, det tyckte både vi och resten av svenskarna som var där.  HCMC är inte direkt känt för sitt nattliv, men jag misstänker att det som resten av staden är up and coming. Det byggs grejer åt höger och vänster och allt fler storföretag börjar slå sig ned.

Nä, nog om Ho Chi Minh.  Dags för mig att hoppa in för piloten nu, landning i Hanoi på g! Fridens.

 • Vietnam
 • 231 readers

Likes

Comments

Nackdelen med att spendera dygnets 24 timmar med varandra är att man med 99% säkerhet bollar över diverse sjukdomar till varandra. Har av den anledningen ärvt Felix förkylning och ligger utslagen i sängen efter en mindre spännande dag i distrikt 7. Distrikt 7 är däremot rätt fascinerande i och med dess europeiska arkitektur, det kändes inte alls som HCMC och ändå ligger området endast en kvart utanför distrikt 1. Hur som hur så fick vi oss en god lunch inne på ett shoppingcenter.

Kommer sakna urvalet av mat när vi kommer hem... Åt dim-sum idag vilket kan beskrivas som kinesisk tapas med dumplings och dylikt. I Asien finns världens alla kök och man upphör aldrig förvånas av vad man gör för fynd i affären. Dök till exempel ner i fryslådan på Circle K igårkväll och fiskade upp en Taiyaki med glassfyllning. Taiyaki är alltså en våffla i form av en fisk. Väldigt känt i Östra Asien.

Förutom att äta och chilla galet är vi iväg på nödvändigheter också. Vi kom ganska snabbt överens om att man inte kan ha besökt HCMC utan att ha sett Vietnamkrigets Cu Chi tunnels, så det var vi och 8 till som tillsammans med en rolig guide besökte stället igår.

"The tunnels go all the way to Cambodia! So if you want you can crawl all the way to Cambodia, no passport no Visa no nothing!"

I en och en halv timme gick vi omkring i Cu Chi djungeln (som förövrigt är döpt efter Cu Chi träden) med vår guide som lärde oss ett och annat. Både att Vietnameserna var otroligt luriga när de gjorde fällor, sprang omkring i bakochframvända sandaler för att vilseleda motståndarna och hade grävt hela tre våningar av tunnlarna. Man fick även chansen att själv krypa ner i tunnlar som expanderat till dubbel storlek för oss turister, samt se en vietnames själv hoppa ner i en originaltunnel. Ska ärligt talat vara feg och säga att jag backade ur när vi skulle testa krypa omkring i dem själv, men F klarade 20 meter i totalt mörker. Och då är han inte särskilt klaustrofobisk.

Avslutade turen med att provsmaka Vietnamesernas krigsföda bestående av cassava doppad i krossade jordnötter och socker. Enkelt, energirikt och doftfritt. Keeps the enemies away!

 • Vietnam
 • 244 readers

Likes

Comments

35 grader i Vietnam är inte detsamma som 35 grader I Australien. Kanske är det fukten, kanske är det dimman från avgaserna som ligger tjock i luften eller kanske är det lite av varje. Man känner av värmen på ett helt annat sätt här, den smyger sig ut inifrån kroppen tills man nästan per automatik drar sig in mot en AC.

Vi landade på ett litet café/hål i väggen i förmiddags när vi irrat omkring på en marknad i distrikt 3 där vi bor. Distrikt 3 är känt för att vara ett mer lokalt ställe än det turistfyllda distrikt 1, vilket märks på människorna såväl som på priserna. För under 15kr var fick vi välja vad vi ville på en dåligt översatt meny på hålet i väggen. Beställningen gick till ungefär såhär:

"What do you eat?"
"I'll have the chicken with rice."
"Chicken finish."
"Ok... What kind of fish is it?"
"Fish."
"Ok, I'll have the fish."

Både Felix och jag var osäkra på vad vi skulle få, speciellt när en servitris efter en minut kom ut med en tallrik ris och pak choi. That's it, hann vi nog tänka och var inte särskilt förvånade om det verkligen var it, då kommunikationen mest var att peka och nicka. Men man kommer långt på att peka och nicka ibland, för inte långt senare blev vi serverade en av de bästa rätterna vi ätit här i Vietnam! Nudlar med biff, starkt kryddad fisk med ris och så varsitt glas svart te med is och en skål skivad guava.

Vidare har vi inte gjort allt för mycket idag mer än att strosa omkring, köpa strumpor och andra nödvändigheter som ännu ett par byxor till en redan full väska, samt en varsin kopp kaffe på eftermiddagen. Som sig bör, med andra ord. Sightseeing har vi bockat av, allt från marknader till fransk arkitektur och krigsmuseum. Imorgon ska vi till Cu Chi Tunnels, pickupen kommer någon gång mellan 8 och halv nio (punktligheten är lite so-so) vilket passar en förtidspensionär som mig perfekt. Har vaknat mellan halv sju och sju varje dag sedan vi kommit hit och kan för mitt liv inte hålla ögonen öppna efter klockan 11. Måste bli ändring på det om det ska bli någon kväll på en rooftop här... Vi vill trots allt kunna få en rättvis bild av den massiva trafiken från ovan, för den går knappt att beskriva. Tänk er att ni går på ett övergångsställ, bara det att ni delar övergångsstället med korsande mopeder, bilar och bussar. Har man tur finns det ett rödljus att förlita sig på, men oftast finns det inget sådant. Vi kör på taktiken att vi kan gå när trafiken i vår riktning kör åt sitt håll. Vi har inte grönt - vi har helt enkelt inte rött. Det var totalt kaos i trafiken i dag, så som det blir när det är en korsning utan trafikljus.  F och jag tog det smarta beslutet att slå följe med en äldre dam som skrattade gott åt faktumet att vi inte vågade gå över vägen förrän hon dök upp framför oss.

Myskväll står på schemat som varje kväll. Med det menas färsk frukt och en rip off av Oreokakor. Ni hörde rätt, rip off av Oreos. Asien har rip offs på allt!

 • Vietnam
 • 270 readers

Likes

Comments

We're home!!

Hemma som i ett land vi aldrig tidigare satt vår fot i. Vi trivs redan i Ho Chi Minh (eller Saigon, som staden även är känd som). Sydöstra Asien har sin charm, det vilar samma stämning över HCMC som i Thailand - ett slags kontrollerat kaos. Människor i mängder, byggnader i mängder, mopeder i mängder.  När vi ändå talar om trafik så är det inte nådigt med antalet människor som på moppe efter moppe färdas genom staden. Asien i allmänhet är ju kända för att ha just mopeder, men Ho Chi Minh är någonting vi aldrig tidigare skådat. Försökte få till både bilder och videos som gjorde trafiken rättvisa, vilket var på snudd omöjligt. Sedan vågar vi inte ta upp mobilen på allmänna platser i och med ryktet om stöldrisken. Jag vet inte, måhända att vi blivit härdade efter fem månaders resande, men vi känner oss säkra här. Trots att vi bor i en liten gränd i det lokala Distrikt 3.

Med risk för att skriva en hel dagbok bara om idag låter vi OPPOn sköta sitt jobb genom linsen, F och jag har trots allt fått en del gjort idag!

Western breakfast på hotellet imorse efter att ha varit vaken sedan både klockan 5 och klockan 7 (när vi tillät oss vakna för dagen). Somnade klockan 8 igårkväll. Hur som så fick vi både ägg, bröd, jordnötssmör, sylt och det godaste kaffe vi druckit. Vietnamesiskt kaffe ska det minsann vara!

Mopeder i alla hörn, kanter och trottoarer. Här var vi påväg till War remnants museum...

... Vilket var otroligt intressant, gripande, orättvist och hemskt.  Här en bild på de som blev offer för Agent orange. Tror dessvärre vi såg en tredje generationens barn igår som också påverkats av giftet.

Efter en stödvila på eftermiddagen tog vi oss iväg ut igen. Tröttheten var ett faktum, men motivationen fick oss att gå över de trafikerade korsningarna mot kvällens middag.

Har ni sett en mer värd motivation? Här porträtteras ett stycke mild spicy salmon, ett stycke normal spicy salmon och en tempura sushi. Tempura är kort och gott friterad sushi, denna fylld med lax. Gott var bara förnamnet.

Current status: ligger utslagna och slösurfar i sängen efter ett besök till Familymart som vi lämnade med en öl, en cider och två glassar för 70000 Dong. På svenska: 28 kr. Vietnamesisk öl och gräddglass med smak av grönt te. Så lokalt det kan bli!

 • Vietnam
 • 303 readers

Likes

Comments