Så oerhört glad att det är hänga-på-en-brygga-väder trots att det är oktober. Okej, du behöver förstås klä på dig en del och ha en sjukt tjock filt, men ändå.
Höll också på att lite lätt skratta ihjäl mig när jag sa till min mamma att hon skulle ta en bild som såg "mysigt avslappnad ut". Egentligen har det nämligen varit en ganska stressig morgon, på grund av att jag ska på kalas till mina brorsdöttrar...
Har bland annat bakat nästan 100 bullar!
Och slagit in ett helt gäng med paket. Nu sitter jag i bilen och är snart framme på festen som högst troligt kommer ha så mycket bakverk och lyckliga barn att det skulle räcka för en hel värld :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

IMG_9267

Har precis kommit hem från en överlång kvällspromenad. Som började när det fortfarande var ljust ute...

IMG_9292

Men hade börjat skymma lite lagom sådär. Jag och en kompis gick från dessa vackra vyer mellan Östermalm och gamla stan.

IMG_9473

Hem till ett blåsigt Södermalm och Monteliusvägen. Om jag skulle skriva i en kontaktannons att jag älskar långa promenader skulle det verkligen vara sanningen. Jag snittar typ 15 000 steg om dagen för att jag tycker att det där med att gå är en så himla mysig och avkopplande grej.

Observera förresten låsen på räcket. Min kompis frågade mig idag varför de hängde där. Jag bara "Men det är ju kärlekspar som låst fast sin kärlek". Hon tyckte det var klyschigt så det sjöng om det. Själv kan jag inte låta bli att tycka det är störtvackert. Alltid mer kärlek till folket liksom.

IMG_9500

Sen gick vi in på den här härliga baren som ligger bland tinnar och torn...

IMG_9497

Jag drack kvällen till ära rödvin, för jag visste att jag bara skulle dricka ett glas. Annars tål jag tyvärr inte rödvin. Har hört teorier om att det har med tanniner eller histamin (som för övrigt låter rätt mycket som någon form av hostmedicin) att göra.

På vägen hem såg vi att de börjat sälja julmust på Hemköp. Det borde ju på riktigt klassificeras som något slags brott. Är ju för guds skull över tre månader kvar till jul och jag har inte ens hunnit vänja mig vid tanken på att sommaren är över.

Tänkte avsluta den här kvällen med att somna till en film, och i morgon är det ju fredag och nästan helg igen!

Likes

Comments

Bild 2017-09-26 kl. 18.20 #2

Jag tänkte att vi kunde titta på lite spännande saker som jag har i min mobils Youtube-historik från det senaste dygnet. Hade planerat att somna vid 22 igår men låg och klickade på telefonen till cirka midnatt.För några veckor sedan hittade jag den helt fantastiska kanalen Kurzgesagt. Kanalen har enligt sig själva som mål att:
Make science look beautiful. Because it is beautiful.

Och det är något som de verkligen gör med bravur. Just den här videon handlar om Optimistisk Nihlism och är mer filosofisk inriktad än vad deras videos i vanliga fall är. Först verkar den rätt mörk, men jag lovar, att om ni hänger kvar till slutet så blir det åtminstone ganska mycket ljus.Den här Vox videon behandlar något som kallas för "The Monty Hall Problem". Det är ett matteproblem som jag faktiskt hörde talas om för ex antal år sedan när jag satt och pratade med en kompis. Han presenterade det här problemet som förvirrat matematiker och statistiker i decennier för mig och frågade mig om jag kunde lösa det. Jag bara "låt mig tänka lite", och så efter ungefär en kvart så gav jag honom, hör och häpna, det korrekta svaret.

Nej jag bara skojade, det gjorde jag inte alls, ville bara att ni skulle tro att jag var ett geni i en sekund. Någon som däremot löste problemet var Marilyn vos Savant, som blivit utsedd till den smartaste människan på jorden. Men istället för att hyllas för sin lösning blev hon hatad och hånad. Hela historien är väldigt bisarr, kolla Youtubeklippet om ni vill förstå vad som hände.Ni vet det där lilla problemet som vi har med att bina som indirekt förser oss med 75 procent av all mat på jorden håller på att dö? Här är en video som försöker förklara vad det egentligen är som händer och vad vi kan göra för att stoppa det innan det är för sent.


Alltså jag är ju knappast känd som tjejen med snyggast naglar i stan, så att jag, för en tid sedan ägnade typ timmar åt att titta på videos om hur du gör galna saker med dina naglar är rätt otippat. Meeeen, den här tjejen är fantastisk, så rolig och härlig. Typiskt superbra grej att titta på om du känner dig lite nere eller bara vill titta på något som inte kräver allt för mycket av din uppmärksamhet.Jag älskar ju Last Week Tonight. Amerikanarna och engelsmännen är så sjukt duktiga på att berätta om viktiga saker på ett sätt som får dig att skratta så att du gråter. I senaste avsnittet pratas det om företag.Sist men inte minst, är dyrt vin bara en scam?

Det var det bästa av det bästa som jag tittade på igår. Ha en fin tisdagskväll!#

Likes

Comments

Bild 2017-09-25 kl. 14.14 #3

Såhär glad var jag imorse, kanske pågrund att jag var överladdad på solenergi från igår. När jag kollade min stegräknare på mobilen hade jag gått /sprungit /rört mig över 2 mil.

Skulle ju möta upp en vän och dricka ännu mer kaffe igår, men så blev det inte. Istället kollade vi på film och åt thaimat. Jag höll på att dö stark-mat-döden. Får lite skylla mig själv eftersom jag tyckte det verkade vara en smart grej att ta en tugga av en chili. Det var det inte.

I vilket fall som helst, vi kollade på Troja. Tycker alldeles hemskt mycket om den filmen, och för någon som är så mycket citat-junkie som jag är så är den ju rena himmelriket. Dock tycker till och med jag att dialogerna kan vara i svulstigaste laget ibland. Men strunt i det, tänkte att vi på tal om filmcitat kan kolla in några som jag tycker är extra bra!

13388687_1758856824354388_142063768_n

Vi börjar med Troja för att det blir enklast så. Citatet är baserat på Iliaden som skrevs för hur länge sedan som helst (700 bc), och genom historien har andemeningen uttryckts på olika sätt otaliga gånger. Antagligen för att det är just precis så...

Best-28-batman-quotes-2

Batman är ju utan tvekan min största (och enda) superhjälte-crush...

batman-joker-some men-wallpaper

Från samma film, mest obehagliga och fascinerande skurken...

tumblr_mn7xr1ICdG1s1zmb1o1_500

Here is the deepest secret nobody knows

(here is the root of the root and the bud of the bud

and the sky of the sky of a tree called life; which grows

higher than soul can hope or mind can hide)

and this is the wonder that's keeping the stars apart


i carry your heart (i carry it in my heart)

En annan film där Heath Ledger bara är helt makalös är Candy. Candy är en nästan kolsvart kärlekshistoria, och i en scen i filmen läser Heath EE Cummings undersköna kärleksdikt "I carry your heart".


4b3b702373215485e9343b073ed40706--cinema-quotes-movie-quotes

Breakfast at Tiffany´s. Är kärleken det som kommer spärra in oss i en bur...

62f61caf0090c435c4300a57601ed03eba53a8c8

Eller sätta oss fria?

Alice-alice-kingsleigh-34299355-500-252

Från Alice i underlandet. Påminner mig för övrigt lite om den legendariska Apple reklamen:

“Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They're not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.” 

8b72e6ea9c778c323da663eb446b67f7
Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen

Alltså gudars kommer ihåg hur trollbundna alla var när den här serien (Torka aldrig tårar utan handskar) gick, och med all rätt, sådan sinnessjukt smärtsam och vacker historia...

c433d82358f6b20ce4404a3461c38f7d--film-quotes-a-tattoo

Det här har jag ju skrivit om förut, men sen är det också en av de klokaste replikerna jag hört. Från Perks of being a wallflower.

harry-potter-famous-quote-1-picture-quote-1

Tänk den som hade haft en så smart rektor...

large

Tyckte ju att Chuck Bass var ungefär den charmigaste bad boyen som gick i ett par skor när det begav sig, och har sett den här serien fler gånger än vad som är hälsosamt.

b9d606a6f981f4136be03fa9b7a5b487

Årtusendets kärlekshistoria- Romeo och Julia. Skådespel på en skyhög nivå. Leo förbannar stjärnorna när han får reda på att hans öde, Julia (star-crossed lovers) är död...

675801c131b3675bac7d861953f11734

Och från 1500-talets mycket passionerade syn på kärlek till 2000-talets lite mindre romantiska syn.

22f873179942d361f18b168a86fd6d7c

Åh vad jag tycker om filmen "Her", som handlar om en man som blir upp över öronen förälskad i sitt operativsystem. Alla som inte sett den borde se den. Så melankolisk, men samtidigt så fin.

uctlzDZ

Överbra film om bland annat det där med att våga lita på sin egen förmåga och sluta förstöra för sig själv.

Och det får avsluta det här film/serie-citats frossandet :)

Annan väldigt o-relaterad grej, men som jag tyckte var roligt ändå var att jag hittade ett av mina gamla favorithalsband häromdagen.

IMG_9190

En 22-år gammal-någonting version av jag levde typ i det här halsbandet. Tyckte det var en så bra grej för det kunde få vad som helst att se lite mer festligt ut..

IMG_9201

Vet inte om det är ett ålderstecken eller något, att du hittar kläder som du nästan glömt bort att du äger. Men om det är så, är det väl bara att se det från den ljusa sidan, ju äldre du blir, ju mer kläder kan du hitta i olika gömmor, så glöm för guds skull inte bort att shoppa kvalitet ;)

Likes

Comments

IMG_8941

Jag har varit cirka sjukast i stan hela veckan. Inser att det låter an aning melodramatiskt, men jag är rätt melodramatisk av mig när jag är sjuk. Tycker att tillvaron är svartare än svartast och är ynklig så det sjunger om det. Lätt ocharmigt, men som tur är brukar jag bara vara sjuk en gång om året och efteråt är jag världens gladaste över att vara frisk så det jämnar ut sig.

IMG_8958

Och i fredags vaknade jag och mådde typ 80 procent bra, vilket var en himla tur, för jag skulle ju ha några riktiga : or över på taco och sangria. Gjorde för övrigt typ 100 kilo taco så har rester som skulle räcka till halva Stockholm.

IMG_8963

IMG_8964

När vi hade ätit klart spelade vi ölspel, något som jag är nästan imponerande dålig på. Så jag gav upp rätt snabbt och gick och fixade iordning mig för utgång istället.

IMG_8965

Såhär lyckliga var vi när vi begav oss mot min favorit-cocktailbar Pharmarium (jobbade stenhårt med att försöka uttala detta hela kvällen).

pharmarium-arets-bar-20151

(Bilden är stulen pga hade det för trevligt för att ta bilder)

Pharmarium har förutom de mest gudomliga drinkarna, en atmosfär och en personal som är lite att dö för. Det känns som att sitta i din kompis väldigt flotta vardagsrum och hela stället bjuder liksom in till mysiga konversationer och lyckorus.

Så där, på vårt första stopp för kvällen, satt vi och pratade om bland annat det härliga med att leva och hur mycket värld det finns att upptäcka. Att det nog är den som har mest minnen som vinner och att en av de viktigaste reglerna är att inte bli gammal och ha en lista med tusen punkter på saker som du egentligen skulle ha velat göra.

IMG_8975

Och det som vi ville göra där och då, när Pharmarium hade stängt sina portar var att dra till en klubb som heter Bergmans. Om Pharmarium är som ett städat vuxenhäng hemma hos en av dina favoritvänner så är Bergmans samma häng fast fem timmar senare när allt spårat litegrann och folk tycker att det är en bra idé att dansa i sofforna.

Efter något glas vin på Bergmans gick vi något kvarter bort till Spybar som var klaustrofobiskt fullt av folk men såklart också så festligt att det inte var riktigt klokt. Varje gång jag är där fascineras jag lika mycket över de magiskt vackra kakelugnarna och det faktum att det är nästintill omöjligt att ha tråkigt.

IMG_8990

Efter att ha dansat och brottat oss fram bland människor ett par timmar var det dags att avsluta kvällen.

IMG_8997

Jag kände mig fortfarande oförskämt (och oförtjänt) pigg och glad när vi tog tunnelbanan hem efter min hårdaste utgång på år och dagar.

IMG_9025

Igår var däremot väldigt mycket såhär och mycket kollande på filmer som jag redan sett cirka 30 gånger. Visste inte om jag mådde dåligt pågrund av Sangria, sömnbrist eller fortfarande sjukhet. Högst troligt var det en bladning av alltsammans.

7fcd7efec4158ece56728edf4aa9db98--hall-wedding-decorations-wedding-quote-signs

Till mina kära partners in crime skickade jag peppiga citat som dessa, och fram emot klockan 21 somnade jag. Jag sov, och sov och sov så länge att jag nästan började förväxla mig själv med törnrosa...

IMG_9129

Tyvärr kom ingen prins och kysste mig till liv, men det gjorde däremot solen. Vaknade och mådde som en prinsessa. Och idag har jag maxat tiden ute...

IMG_9114

Började med att springa, har varit med om bättre springrundor i mitt liv, men efter en veckas sjukdom och latent sömnbrist så var det ändå okej...

IMG_9136

Sen hann jag bara hem och duscha innan det var dags att ge sig iväg för att dricka kaffe med en kompis, och nu är jag hemma och slänger i mig lite mat innan det är dags att gå iväg på nästa kaffedejt (lider av lätt social abstinens efter min vecka av vara-sjuk-och-ligga-hemma-i-sängen). Hoppas er söndag varit lika fin som min!

Likes

Comments

IMG_7888

Hej på er, jag hoppas att ni har en magiskt makalös onsdag och att veckan har varit bra såhär långt. Jag hade en helg som ligger väldigt högt upp på rolighets-skalan, så högt att jag inte ens fotade särskilt mycket. Det är därför bilden är gammal som gatan (okej så gammal är den inte, men från när du fortfarande ej behövde ha jacka).

Så vad ska vi prata om? Hört att många varit och sett den här Björn Borg filmen. Det har inte jag. Har däremot kollat mycket SVT. Bland annat serien Hinsehäxan. Tyckte den var jättebra och såg färdigt hela på en kväll. Gör ofta det när jag tycker något är bra, är väl därför jag nu efter 7 (?) säsonger aldrig kommer kunna börja följa Game of Thrones. Hur länge skulle jag behöva checka ut från livet?

7 * 10 = 70 så blir cirka tre dagar, men måste ju sova lite också, så vi säger typ 4, 5. Ja ni förstår ju själva det orimliga i det hela :O

Hinsehäxan hade i alla fall bara två avsnitt så det var noll problem att se den på en kväll. Serien är 70-tal, Stockholm, Nattklubben Ambassadör, prostitution och politiska skandaler.

hinsehaxan700

Ni kan kolla serien genom att klicka på dessa bokstäver.

Har också sätt en tv-serie om en sjuksköterska som stjäl sin läkarkollegas identitet, flyr stan och börjar jobba som doktor.

Riktigt spännande men väldigt grå och lätt melankolisk. Den heter "Trust me" och ni kan hitta den här. 

Jag brukar ju kolla en hel del grejer på Youtube också, nu när vi ändå håller på att prata om saker som jag tittar på. Dock har jag inte fallit riktigt hårt för något på senaste tiden. Jag har inte snöat in på något specifikt ämne och uttömt allt jag kan hitta liksom...

Men något borde jag kunna ge er. Till exempel såg jag ett intressant klipp där de pratade Nobelpris. Och huruvida Nobelpriset är applicerbart på dagens samhälle. Dels nämndes faktumet att det idag ofta är en stor grupp av forskare som står bakom en upptäckt. Det ensamma geniet som sitter inne på sin kammare existerar liksom inte. De pratade också om att kategorierna som du kan få pris i borde utökas. Vi har ju många fler områden idag än för 100-isch år sedan. Sen är det såklart hela grejen med att män och i synnerhet vita män är överrepresenterade i Nobelprissammanhang. Intressant var det i alla fall. Så jag länkar istället för att översätta hela videon i text så kan ni checka in.


Det är allt jag har just nu, så all kärlek så länge! 

Likes

Comments

Amanda Hultin

Idag kom min pappa och hämtade mig påväg hem från jobbet. Jag skulle nämligen ut till mina föräldrar och äta middag.Älskar ju att åka bil men hatar att åka tåg, så passade mig alldeles utmärkt att få skjuts. Har kommit fram till att det jag tycker så mycket om med att åka bil är att det inte finns så mycket annat att göra än att prata med varandra. Den som kör kan liksom inte ens kolla sin mobil. Och eftersom att prata och diskutera saker hör till mina favorit topp fem aktiviteter tycker jag det är superhärligt att åka bil.


Absolut ej relaterat till varken bilåkande eller middagar hemma hos föräldrar, men måste bara nämna innan jag glömmer- lärde mig vad pandadiplomati är igår. Visst låter det påhittat? Det är det inte. Är alldeles hemskt verkligt.

Så ska förklara på cirka två sekunder. Om du inte har ett hjärta av sten tycker du såklart att pandor är bedårande, men pandor finns bara i Kina. Kina utnyttjar vår kärlek till dessa svartvita björnar genom att med noggrann omsorg välja ut vilka länder som får hyra pandor till sina zon. Men pandorna kan tas tillbaka närsomhelst. Till exempel om Kina vill markera att de tycker landet de hyrt ut en panda till gjort något fel. Så när Obama 2009 valde att träffa Dalai lama så fick pandabebisen Tai Shan flyga tillbaka till sitt hemland.

giphy-1

Alltså ångesten när ens panda kallas hem. Kina har verkligen funnit det ultimata hotet...

Kolla VOX videon om du vill lära dig mer om fenomenet paaaanda diplomacy.

IMG_8719

Nog om pandor, har regnat sjukt mycket här. Så trött och less på att det bara känns mer och mer som höst. En bra grej var dock att regnet gav upp en stund innan middagen och att jag då han cykla nästan två mil. Har nog cyklat mer den här sommaren än vad jag sammanlagt gjort i hela mitt liv.

IMG_8683

Har förresten haft mitt hår uppsatt såhär senaste tre dagarna på grund av att det är lätt ohanterligt och väntar på min klipp och slingningstid. Men för att de det från den ljusa sidan så har människor sagt att det är en snygg frisyr. Och sådant blir man ju glad av att höra.

Imorgon ska jag på kalas hos en kompis som fyllt år. Så ska lägga mig nu så jag vaknar i toppform. Ska tydligen vara fint väder mellan 8 och 11 så ska försöka maxa de timmarna utomhus.

Godnatt, sov gott och dröm vackert!

Likes

Comments

Jag har rätt mycket böcker hemma, i alla fall i förhållande till storleken på min lägenhet. Köper också en hel del böcker. Läser dem inte alltid, men tycker om att ha böcker omkring mig. Så tänkte att vi kunde titta närmare på några av dem.

Dorian Gray av Oscar Wilde

Den här har jag aldrig läst, men köpte den för att jag tycker om framsidan plus lite fint att ha klassiker hemma. Är tyvärr överlag dålig på att läsa böcker som är skrivna innan cirka 1950. Vet inte varför det blivit så, och önskar att jag var bättre på att ta mig igenom fler gamla böcker, har försökt många gånger, men slutar efter typ femton sidor.
“You will always be fond of me. I represent to you all the sins you never had the courage to commit.”

På tal om klassiker, visste ni att de böcker som flest människor ljuger om att de har läst är Alice i underlandet, på andra plats kommer 1984 och på tredje Sagan om ringen trilogin.

Alltings början

En bok som jag däremot läst flera gånger är Alltings början. Tycker Karolina Ramqvist lyckats fånga tonårsåren på ett makalöst sätt. Har alltid beundrat författare och regissörer som lyckas göra vanliga människor och vardag spännande utan att det egentligen händer något dramatiskt och det känns som den här boken är ett exempel på det.

Vi måste prata om Kevin

En annan bok som är lätt sönderläst är Vi måste prata om Kevin. Den handlar om en kvinna som heter Eva, som egentligen aldrig ville bli mamma. Men det blir hon i alla fall, till Kevin. Som när han går på högstadiet mördar sex av sina klasskamrater. Hemsk deluxe, men väldigt läsvärd.

IMG_8614

En annan typ av böcker som jag har är "prynadsböcker", vet knappt vad de har för titel och har bara köpt dem för att ha som inredningsdetalj.

Böcker mina drömmars stad

Och på tal om fina böcker, de här fick jag av min mamma <3 när jag flyttade till Söder. Det är mina drömmars stad. Har inte läst dessa specifikt men har lyssnat på dem via Storytel. Förutom att vara väldigt bra böcker så ger de dig stadskunskap om Stockholm i massor.

Århundradets kärlekskrig

Superälskar titeln på den här boken. Är nog på grund av min svaghet för motsättningar. Kärlek är ju såklart det bästa som finns och krig det värsta.

IMG_8609

Det är en sådan otroligt sorglig och smärtsam historia alltsammans, men väldigt värd att läsa. Bild 2016-03-27 kl. 15.40

Blonde av Joyce Carol Oates är en annan av mina favoriter. "För tiden är ju ingenting annat än andra människors förväntningar på oss, en lek som vi inte behöver leka". Boken är hundra procent skickligt och tjusigt skriven. Om ni inte läst den har ni en underbar upplevelse framför er.

IMG_8624

Sen har jag den här alldeles fantastiska världsatlasen.

IMG_8626

När jag var liten satt jag och min farfar alltid och slog i uppslagsverk och kartböcker. Så för några vintrar sedan så köpte jag den här kartboken till honom i julklapp.

IMG_8627

Han dog ju förra året. Så då gav farmor tillbaka kartboken till mig, så nu har jag den här hemma. Både sorgligt och vackert.

IMG_8629 IMG_8598

Ytterligare två böcker som jag aldrig läst men som jag tyckte hade fina titlar och framsidor. Alla författare därute, jag kommer garanterat köpa era böcker om ni inkluderar ordet kärlek i titeln ;)

IMG_8618

Zebraflickan och Jag är kvar hos er är två böcker som betydde väldigt mycket för mig när jag var yngre. Bägge böckerna handlar om just tonåringar som har det svårt. Fast på väldigt olika sätt. En av dem har en sjukdom som tar sönder henne bit för bit, och den andra har en sjukdom som får henne att ha sönder sig själv.

Så det var några av mina böcker. Ta hand om er och ha en riktigt fin torsdag!

Likes

Comments

IMG_5882

Somnade mycket, mycket senare än vad som var okej igår, och skulle liksom upp megatidigt imorse. Så idag har jag lidit av brist på skönhetssömn så till den milda grad att inte ens solglasögon och att göra fotografier svartvita kan rädda mig.Och det har i allmänhet känts lite såhär...

Så nu mina söta, rara underbara ska jag sova så att jag är en bättre människa imorgon.  Säger godnatt med att ge er the sleepy side of Pinterest...

3b8512e0f48e849eb65a0636f769a2a8

8694457c01e31fad7a12073dd2c8a737-1

3d61c6957c6126f4f4f474fa15c88c3b

6164a9d28a3f018653cbb39feeb09547

49084df5e944689c093da1fbd5afda30619bbacb1eaa5b4fe367e320e0b3585a

Likes

Comments

Vi lever onekligen i en intressant tid, enligt vissa den viktigaste och mest kritiska tiden i mänsklighetens historia. Det låter smickrande och en aning narcissistiskt, men låt mig förklara närmare.

Många påstår att en vanlig människa med en smartphone idag har tillgång till mer information än vad USA:s president hade för 15 år sedan.

1ae6f46d7def6e3b1e78d59a81afd86c

Har du någonsin fått ett av de där korten som sjunger "Happy birthday" i brevlådan? Ett datachip i ett sådant grattiskort innehåller mer datakraft än alla de allierades styrkor tillsammans 1945 hade att förfoga över. Hitler, Churchill och Eisenhower hade dödat för det där chipet, men du kommer med största sannolikhet att slänga det i soptunnan.

Det här är ett exempel på vad vi kallar för exponentiell utveckling. Ett annat exempel är din iPhone. Den har mer datakraft än alla NASA:s datorer hade när de lyckades landa på månen.Med andra ord, utveckligen går fort, riktigt fort. Mycket tyder på att vi påbörjat det som kommer att bli en resa brant uppåt. Men hur kommer det här egentligen att påverka oss som samhälle och individer?

Svaret är att ingen riktigt vet, men det finns många spekulationer. Om utvecklingen fortsätter enligt Moores Law, något som den gjort de senaste decennierna så står vi minst sagt inför en intressant framtid.

För ett tag sedan satt jag på en middag hemma hos min bror, och han sa "Jag är helt övertygad om att Elise och Felicia aldrig kommer ta körkort". Han syftade på att det när hans döttrar blir äldre kommer vara självklart med självkörande bilar.

Åt den här kommentaren himlande min mamma med ögonen och suckade högt. Men troligtvis så har han helt rätt, och troligtvis är självkörande bilar en av de minst märkliga och futuristiska saker som vi som människor kommer att exponeras för de kommande åren.

Så är det här en bra eller dålig sak, ska vi trycka på gasen eller ska vi som min mamma inta en mer skeptisk hållning till det som ligger framför oss?

Att stoppa utvecklingen har aldrig fungerat speciellt bra, men däremot har vi all anledning att vara försiktiga. Låt oss titta på några bra och dåliga saker som skulle kunna hända.

Ett av de första problemen som vi kommer stöta på med en accelererande utveckling är att många förlorar eller får byta jobb. Nu kanske du tänker att det kommer komma nya jobb, men tyvärr ser det inte ut att bli riktigt så.

[caption id="" align="alignnone" width="604"]Bilden kommer från en video om detta ämne, klicka på bilden för att se den i sin helhet Bilden kommer från en video om detta ämne, klicka på bilden för att se den i sin helhet.[/caption]

1979 hade General Motors 800 000 anställda och omsatte omkring 11 miljarder USD. Motsvarande siffra för Google 2012 var 14 miljarder USD, men de hade endast 58 000 anställda. Google är ett exempel på den typen av bolag som brukade skapa arbetstillfällen, nämligen nya inovativa företag. Den typ av bolag som skapas idag behöver dock inte anställa lika många människor.

Vi ser också en trend där maskiner lär sig utföra allt mer av mänskligt arbete genom någonting som kallas för maskininlärning. Det innebär kortfattat att en dator upprepar en arbetsuppgift, till exempel att läsa upp en väderleksrapport, så många gånger att den till slut blir lika bra eller bättre än oss människor på det.

Så är det en mörk framtid med massiv arbetslöshet som jordens befolkning går till mötes? Inte nödvändigtvis. Vi har de senaste åren lyckats bygga bort fattigdom, ökat utbildningsnivån bland människor världen över och inrättat demokrati i flera länder än vi ens vågade hoppas på för femtio år sedan. Mycket tack vare att det med teknikens hjälp blivit lättare att sprida kunskap och innovation.

[caption id="attachment_1755" align="alignnone" width="500"]Kommer vi möta en framtid där vi har sovmorgon varje dag? Kommer vi möta en framtid där vi har sovmorgon varje dag?[/caption]

Kanske kommer vi då datorerna utför vårt arbete få tid över till andra saker som att umgås mer med familjen och våra nära och kära. Eller också kommer människans roll i samhället förändras på ett sätt som vi inte ens kan föreställa oss idag.

Ett annat problem är maktfördelning. I början av den här texten kunde du läsa om NASA och när de landade på månen. Nästa naturliga steg är att sätta människor på Mars. Men det ser inte ut att bli USA:s flagga som kommer tryckas ner i Mars röda jord. Inte heller något annat lands. Istället är det företaget SpaceX som verkar vara de som kommer ta den första jordbon till vår grannplanet.

maxresdefault

Och det är inte bara i rymden som enskilda företag är tekniskt överlägsna. Google, Facebook och Microsoft är bara några av de företag som idag jobbar med det som kallas för AI (artificiell intelligens). Den här typen av "datatillverkad" intelligens är idag så långt framskriden att den klarar av att slå de bästa pokerspelarna, bästa schackspelarna och bästa GO-spelarna.

Ingen vet när AI kommer att nå mänsklig intelligensnivå, men det vi vet är att när det gör det så kommer det vara smartare än oss människor inom loppet av en millisekund. Hur kan det då komma sig? Juste du gissade rätt. Expontiell utveckling, igen.

Heaton-Optimism-1

Därför är det viktigt att vi när den dagen kommer har byggt in en moralkod som hindrar AI:et från att skada oss. Nu kanske du ser en hemsk ondskefull robot framför dig som kommer gå bärsärkagång på mänskligheten genom att stjäla USA:s kärnvapenkoder. Men det är troligtvis inte det som kommer att hända. Istället kanske vi bygger ett AI vars uppdrag är "att alltid göra det som är bäst för oss människor".

Det låter ju ändå ganska rimligt, men efter att vårt kära AI analyserat situationen skulle det kunna komma fram till att det bästa för oss människor är att låsa in oss i våra hus för att vi inte ska utsättas för någon fara. Och med våra nya automatiserade låssystem som vi sannolikt kommer ha när det här inträffar så är plötsligt en majoritet av västerlänningarna fångar i sina egna hem.

[caption id="attachment_1758" align="alignnone" width="900"]Några av våra mest kända vetenskapsmän, företagsledare och forskares tankar kring AI Några av våra mest kända vetenskapsmän, företagsledare och forskares tankar kring AI.[/caption]

Google är ett av de företag som i detta nu har en grupp av människor som är anställda för att jobba med just etik och moral kring AI. Men vad som är moraliskt skiljer sig individer och samhällen emellan. Därför är det inte helt okomplicerat att lämna över ett sådant ansvar på ett kommersiellt företag. Blir det fel kan det sluta med att vi förgör oss själva.

Men det kan också bli rätt, och då befinner vi oss plötsligt i en värld där vi har ett orakel. Vi skulle kunna bota alla sjukdomar, stoppa växthuseffekten, turista runt i rymden, få obegränsad tillgång till energi, flyga, äta bakelser utan att gå upp i vikt, få evigt liv... Välkomna till utopia!

Utopia

Något annat som troligtvis kommer hända de kommande åren är att ännu fler människor på vår jord kommer börja tala ett gemensamt andra-språk. Det mesta tyder på att språket kommer att vara engelska.

Om utvecklingen fortsätter i den takt som den hittills gjort är globalisering oundvikligt. Fysiker brukar prata om olika typer av civilisationer, typ 1, typ 2 och typ 3.  Jag är ledsen att göra er besvikna, men vi har inte ens nått typ 1 än. Istället befinner vi oss på 0,73. Men fysikern Michio Kaku tror att vi kan vara en typ 1 civilisation inom 100 år.
“To understand the difficulty of predicting the next 100 years, we have to appreciate the difficulty that the people of 1900 had in predicting the world of 2000.”

Han säger att när vi uppnår en typ 1 civilisation så kommer vi förutom att tala ett gemensamt språk, också ha ett gemensamt politiskt system. EU och NAFTA är två exempel på en inledningen av ett sådant.

Vidare menar han att tolerans och öppenhet för en rad olika kulturer är nyckeln för att en sådan här typ av civilisation ska fungera. Den terrorism som vi just nu ser på flera håll i världen är en motreaktion från de som inte vill att vår värd ska öppna sig.

Så vad är då kontentan av det hela? Kanske att vi har ett ansvar som vilar på våra axlar, att det är det viktigare än någonsin att vi arbetar tillsammans. Vi har redan åstadkommit saker som vår farmors farmor hade klassat som mirakel. Vi ska vara stolta och glada över det som vi och tidigare generationer byggt upp, och såklart entusiastiska över den spännande framtid som vi går till mötes!

140155main_image_feature_481_ys_full-1

Avslutar det här inlägget med fotografiet av en solnedgång fotograferad från Mars.

Likes

Comments