feminism
Det kanske värsta jag vet är att så många, för många, tror att man är feminist för att man hatar män. Att man är det BARA för att hata män. Bara av den anledningen. När man belyser och ger belägg för att kvinnohat dödar och att machokulturen är farlig, så bemöts man av en eller flera av följande påståenden/frågor:

- Kvinnor misshandlar också (män och kvinnor)

- Kvinnor våldtar också (män och kvinnor)

- Inte alla män

- De män som våldtar/misshandlar/mördar/förtrycker osv är svin, det är inga män. Det är fruktansvärda individer

- Man måste se till individen

- Vad gör kvinnor/feminister för att hjälpa männen då?

- Varför finns det inga mansjourer?

- Varför hatar feminister män så mycket? 

- Det är ingen skillnad mellan mäns våld mot kvinnor och män, och kvinnors våld mot män och kvinnor = kvinnor är lika mycket förövare som män

- Har du statistik på det?

Och så vidare.

Det finns så otroligt mycket som är motsägelsefullt och totalt skevt med dessa påståenden. Man är inte feminist för att man hatar män och skyller allting som är fel och problematiskt på män. Men faktum är att mycket av det som är fel och problematiskt beror på män. Vi inser att inte alla män är potentella våldtäksmän. Men det är för många män. Det är tillräckligt många män. Det handlar inte om enskilda män i enskilda situationer. Det sker för mycket våldtäkter, övergrepp, misshandel och mord av män mot kvinnor för att det ska kunnas ses som ett polariserat problem i sig, med den enskilda individen som förövare. Det sker systematiskt.  Kvinnohat är inget nutida fenomen utan är präglat i hela samhällets strukturer och varför det är så svårt att arbeta bort dessa, är just för att det är ett fenomen som är så djupt inlärt och som sträcker sig längre tillbaka i tiden än vad man själv kan förstå.

Visste ni att kvinnor på 1700-talet låstes in på mentalsjukhus i Vadstena för att de var "obekväma", "jobbiga" och i vägen för mäns olika arbeten? Visste ni att kvinnor tvångsvårdades på mentalsjukhuset pga. att de var just kvinnor, pga. att deras s k känsloliv var "farligt" och "smittsamt"? Visste ni att kvinnor låstes in på detta mentalsjukhus för att de inte kunde ta hand om sitt hem och sin familj så som en kvinna "ska"? Även män låstes in på mentalsjukhuset i fråga, men detta pga. att de faktiskt hade någon slags mental ohälsa eller sjukdom. Visste ni att kvinnor i historien som avvek från normen (kämpade för sina rättigheter) kallades för häxor? Visste ni att det tog över 50 år för kvinnor i England att få rösträtt och det först blev lagligt när en kvinna satte livet till? 

Har ni hört om nyheten om en ung flicka som blev våldtagen i England, för några dagar sen? Den flickan som blev våldtagen, sprang och försökte stanna en bil och hitta någon som kunde hjälpa henne? Kommer ni ihåg vad som hände med henne? Mannen som stannade bilen som hon trodde skulle hjälpa henne, bestämde sig för att även han våldta henne. Tänka sig, två svin på raken?

Vad har kvinnors påstådda våld mot män och andra kvinnor med det här att göra? Ja, det inträffar. Ja, problemet existerar. Men de fall där det rör sig om att en kvinna slår sin man, så misshandlar även han henne. Men ja, det är något som händer och som såklart är ett problem. Det går inte att jämföra med det systematiska våldet som kvinnor utsätts för. Om nu kvinnors våld mot män är ett så stort problem för antifeminister, varför gör de ingenting åt det?  Varför läggs ansvaret på oss feminister att lösa detta? Det är ju inte alls så att vi har tillräckligt mycket att göra redan, och sen när verkar män för mäns våld mot kvinnor? 

Istället för att man använder det som ett negativt argument för feminismen, kanske man kan vara glad och tacksam över att det inte finns ett stort behov av mansjourer som det gör gällande kvinnojourer.

Det är ingen slump att kvinnor mördas, våldtas och misshandlas dagligen och att det kostar samhället och vården så ofantligt mycket pengar varje år tillföljd av kvinnohatet. Det är inte "enskilda" män som visar sig vara "svin". Tro det eller inte, är våldtäksmän och mördare också familjefäder och engagerade samhällsmedborgare. Varför tror ni annars att det alltid blir en sån stor chock och ifrågasättande varje gång en man misstänks för ett våldtäktsbrott mot en kvinna? Han som var så "snäll"?

Vi pekar inte ut män eller talar om män i grupp för att det är roligt eller för att provocera. Vi försöker belysa att det patriarkala samhället och den machokultur som finns är skadlig och att det är ett sånt stort problem för att det tar så många liv, mäns som kvinnors. Män växer upp med förväntningar om att vara en stark man, som i allra största mån ska undvika att visa sig sårbar. Man ska inte gråta, inte vara ledsen, inte be om hjälp. Du ska vara stolt, svälja allt och aldrig be om hjälpande hand. Majoriteten av alla genomförda suicidförsök utförs av män. Män tar sina liv i större utrsträckning än kvinnor. Kvinnor försöker oftare, men män begår fullförda suicid oftare. Hur kommer det sig, tror ni?

Feminism gynnar även män - men inte ens det argumentet biter på antifeministerna. Man menar att man är för jämställdhet och man blir provocerad av att det heter feminism och inte något annat. Man blir provocerad av och förbannad på kvinnor som talar om hur det är att leva i en patriarkal värld. Man blir provocerad av en kvinna som berättar om när hon blivit tafsad på av sin lärare, bror eller kollega och svarar "alla män är inte så". Man blir provocerad av att en kvinna blir utsatt för våldtäkt och för att hon efter det hatar män. Man blir provocerad över att alla män dras över en och samma kam. Man blir provocerad av att man vill starta en mansfri festival, trots att de övergrepp som sker på festivaler består av manliga förövare. Man blir provocerad av feministerna - och inte av de män som som begår alla dessa typer av brott och kränkningar.

Jag har väldigt svårt att förlika mig med dessa tankar, dessa attityder och denna nonchalans. Oerhört svårt. För mig är det inte bara skrattretande, det är orimligt. Det handlar inte längre om någon slags yttrandefrihet - det handlar om att du förnekar min blotta existens och mina fundamentala rättigheter. Och också dina egna, om du är en kvinnlig antifeminist. 

Säg mig, varför är det fel av mig och alla andra feminister att kämpa för våra fundamentala rättigheter? Kämpa för rättigheten till våra egna kroppar? Kämpa för rättigheten till våra egna liv? Kämpa för rättigheten till att få leva? Varför handlar det alltid i slutändan om frågan, om man hatar män?

Varför handlar det alltid i slutändan om män?

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments