Header

Vardag

Så, sedan vi hördes senast har en del hänt. För det mesta ser våran vardag ut som vanligt med jobb dagarna långa, matlagning, städning och kanske lite mycket sömn. Vi har fått ordning i huset hyfsat bra nu, fått upp gardiner och dylikt.

I början av året köpte vi ny tv, har jag nämnt det kanske? Det var väldigt skönt i alla fall. Fick ordning på kanaler osv. Tidigare när vi bodde i våran tillfälliga lya så hade vi inte speciellt mycket variation på kanalerna, det var lite trist. Inte för att jag kanske kollar på tvn överdrivet mycket, men det är trevligt att kunna bläddra på vad man vill när man väl tar sig en kik. Om inte annat trevligt på kvällen när grabben kommer hem. Vi var även inne till stan förra veckan och beställde bredband, oerhört skönt! Som bloggare tycker jag personligen mycket bättre om att blogga från datorn, kunna använda kamerans lite bättre bilder än att fixa allt från mobilen. Dock har mobilbloggningen blivit ett måste under våra dryga fem månader utan bredband. Jag hoppas verkligen att allt med det blir klart snart, vilket det ska bli inom några dagar. Det betyder att det är mycket mycket lättare för mig att blogga här.

Från en sak till en helt annan som har hänt i januari är väl min hästsituation. Hillman och Mille står kvar i hagen och jag hoppas av hela min själ att det förblir så. Visst kommer vi ha hästarna hemma, Hillman stannar här. Mille vet jag inte hur jag ska göra med riktigt i och med att hästarna inte går ihop till hundra procent. Har lagt ut honom på annons och har några spekulanter, men är otroligt mån om vart han i såna fall skulle hamna. Givetvis försöker vi i första hand att reda upp med hästarna, men det är såklart svårt för oss att göra och mest upp till hästarna själva. Med tanke på det här har jag varit och provridit en annan häst. Dock inget som föll i min smak den här gången, men har kollat in flera kandidater i alla fall. Men tänker inte ta ut något i förskott, för som sagt så är mitt främsta mål att kunna ha kvar Mille.

Likes

Comments

Hillman Töll, Hästar & Ridsport, Vardag

Hej på er, återigen ganska länge sedan vi hördes här.

Idag är jag ledig, har jobbat hela helgen så därför känns det helt okej att ligga i soffan. Har dock varit ute i stallet en sväng och pysslat med Hillman. Red lite på ett av fälten, skritt och barbacka. Det är så mysigt att få komma ut med Hillman, han är så fin min kille.

Hade även med Bolt ut, han tycker att det är så roligt att springa med och busa, hehe.

Likes

Comments

Vardag

"And there will come a time, you'll see, with no more tears.

And love will not break your heart, but dismiss your fears." - Mumford and Sons

Likes

Comments

Hästar & Ridsport, Tankar & Åsikter

Nyligen såg jag ett inlägg på Facebook där någon frågade hur folk gick tillväga när dom red in sina travhästar, en väldigt aktuell fråga för mig som rider in Mille nu, så jag tänkte dela mina tankar kring det här.

Den första tanken som slår mig är att en travhäst är som vilken annan oinriden häst som helst. Travhäst eller ej. Häst som häst. Det enda som skiljer en travhäst mot en ridhäst är att travhästen förmodligen har gjort mer i sitt liv än vad ridhästen har gjort när det är dags att sitta upp. Travhästar är oerhört välhanterade, har antagligen åkt mycket transport och vistats på nya platser. Dock tycker jag att ridhästar ska vara lika välhanterade när det är dags att rida in, därav ska det inte vara någon betydelse.

Jag har sett och hört folk uttrycka att det är bara att sitta upp. "Eftersom det är en travhäst som är van vid så mycket och dylikt så är det bara att hoppa upp, dom tar det med bravur." Folk som säger att dom ridit in flera hundra travhästar och att det bara är något fall som har reagerat eller gått illa när dom bara har hoppat upp. - Dessa åsikter delar jag inte. Jag förstår absolut inte det här med att bara hoppa upp och hoppas på det bästa. Vart ligger säkerheten i det?

Att bara hoppa upp kanske kan gå bra någon eller några gånger om man har tur. Men vad händer den gången det inte går som man har tänkt sig? Vad händer med ryttare psykiskt och fysiskt? Vad händer med hästen psykiskt och fysiskt? Vi hör gång på gång att fotboll är barnlek jämfört med ridning, att vi håller på med den farligaste sporten och att det krävs så mycket av ryttare, då kan folk också bete sig som om det stämmer. För att hoppa upp sådär på en oinriden häst kan bli farligt för alla medparter om man inte sköter det på ett bra och klokt sätt.

För mig är det en självklarhet att bygga upp ett förtroende inom ridningen från marken, som exempelvis att lära hästen flytta från skänkel på marken, att lära hästen att stå stilla och dylikt. Vare sig hästen är en travhäst eller en ridhäst. Min travhäst Mille har gått 23 travlopp och är väldigt snäll samt lätt att hantera, men det är en sak att köra hästen och en sak att rida den. Jag har ägt Mille i drygt fyra månader och har då enbart tränat från marken och suttit på honom ett fåtal gånger. För mig är det prio ett att ge honom en stabil och trygg grund.

Har man sedan väl kommit upp i sadeln på sin travhäst så bör den lära sig ett och annat. Att sitta upp och sedan tro att den kan allt direkt är helt fel och i många fall kanske skälet till att många travhästar kan få ett dåligt rykte som ridhästar.

Så, för att sammanfatta det hela. Jag värdesätter verkligen människor som lägger ner tid på inridningen av sina travhästar, det är då dom blir bra ridhästar. Att stressa igenom det kommer säkerligen bara att ge brister någonstans. Om vi håller på med den här "farliga sporten" som många anser det vara så bör man ha respekt för det.

Likes

Comments

Bolt, Hillman Töll, Hästar & Ridsport

I förmiddags var jag ute i stallet och pysslade lite.

Borstade Hillman länge och red sedan lite på fälten kring gården. Enbart typ 15 min skritt, några få steg i trav på raksträcka. Hade med mig Bolt på ridturen, det var första gången han var med när jag satt på hästryggen. Både Bolt och Hillman skötte sig så himla bra!!

Det är så skönt att ha kommit igång med hästarna efter vilan igen 😃

Likes

Comments

Hästar & Ridsport, Mill Potter

Idag bestämde jag mig för att ta tag i hästarna. Dom har haft vintervila i drygt tre månader och dom senaste dagarna har jag tänkt mycket på att sätta igång dom. Så idag började jag med Mille.

Longerade med sadel. Jag tror jag har nämnt här tidigare att Mille kan spela upp lite när man leder honom, han tror att han är snyggast i världen och vill givetvis att ALLT och ALLA ska få veta det. Det var tydligen exakt detsamma i longeringen. Inte för att jag klagar, han lyssnade hyfsat och var samtidigt väldigt snygg. Varje gång jag tränar med Mille så förvånar han mig, jag blir liksom kär på nytt så att säga.

Likes

Comments

Vardag

Tar igen lite missad tid här i bloggen och vill först och främst säga ett försenat God Jul.

Vi har firat jul hemma hos Albins familj, med ett undantag för uppesittarkvällen för då var vi hemma hos min mor. Det var väldigt kul med nya traditioner som jag hoppas håller i sig väääldigt länge. Albins familj är mycket större än min egen, kul med barn springandes runt benen och mycket mer folk.

I söndags åkte vi in till Skövde och inhandlade oss en ny tv. Det var skönt att få in något nytt. I och för sig tycker jag att vi köper saker till huset hela tiden, men ändå...

Annars är allt väldigt bra nu faktiskt. Eller det har varit jättebra under en lång tid, jag har varit överlycklig över att vi fått flytta in i huset, skaffat Bolt och allt. Men det senaste har det ändå varit lite saker som har gnagt i mig, men det är uträttat och känns så skönt.

Likes

Comments

Bolt

Våran tokige Bolt tycker att livet på landet är kalas, speciellt all hästskit som kan kan springa in i hästhagen och norpa. Jag får väl helt enkelt tacka för hjälpen med den lätta mockningen och se glad ut, för att kunna stoppa den lille spillevinken är lättare sagt än gjort.... Tur att han är söt!

Likes

Comments