Header

Tankar & Åsikter, Vardag

För fem månader sedan så hade jag världens ångest, för att studenten närmade sig. Jag var oerhört taggad, men livrädd. Jag hade fortfarande inget jobb och jag trodde att jag skulle känna mig ensammast i världen. Under min gymnasietid så bodde jag på internat och umgicks dagligen med alla mina vänner från morgon till sen kväll, det blev rutin. Från att vara ensamvarg under min uppväxt till att på gymnasiet istället bli rädd för att vara ensam, det var en resa i sig. I vilket fall som helst så var jag livrädd för att jag skulle bli lämnad ensam och jag hade inte direkt någon plan för vad som var nästa steg efter att vi sprungit ut en sista gång.

Men, bara någon vecka innan studenten så fick jag sommarjobb inom äldrevården. Det löste sig, den punkten var över, för en stund. Vid studentveckan började jag "träffa" Albin. Eller, vi har alltså gått i samma klass under hela gymnasietiden och varit goda vänner, men vi började träffas på ett helt nytt sätt. Det var som om studenten var början för det och det tycker jag är skönt. När man bor på internat som vi gjorde så vet alla allt om alla, det sprids rykten oerhört snabbt och det var väldigt skönt för oss att kunna ta våran tid på oss utan allt det där.

Hela sommaren sökte jag olika jobb, jag sökte typ allt och ingenting utan att veta vad jag egentligen ville. Jag visste inte om jag ville fortsätta hålla på med lantbruk, om jag vill fortsätta utbilda mig inom den gröna näringen eller inom någon annan kategori. Det var en ganska tuff period. Jag fick mycket svar på jobbansökningar men tackade till slut nej till dom allra flesta ändå. Under sista jobbveckan hittade jag en annons där dom sökte djurskötare, lik många andra jobbannonser jag ansökt. Men den här kändes så klockren på något vis, så jag sökte spontant en morgon. Det tog inte många dagar förrän det var bestämt att flyttlasset skulle gå och att jag blev anställd.

Nu bor jag här med min pojkvän, mina två hästar som vi fått bygga stall till här, samt jobbar på ett otroligt bra ställe. Jag älskar att jobba med djuren. Snart får vi äntligen flytta in i huset här och mina små kissar får komma hit också. Jag är så glad att jag har min pojkvän, det går inte ens att beskriva vilken lycka han ger mig. Har jag någonsin tidigare trott att jag älskat någon så var det trams, det här känns på riktigt.

Jag var så himla rädd för studenten, så rädd för vad som väntade. Nu har jag allt jag någonsin önskat och det känns bara så rätt!!

Likes

Comments

Hillman Töll, Hästar & Ridsport, Mill Potter, Vardag

I förrgår blev vi äntligen klara med hästarnas lösdriftsdel i stallet. Flyttade in dom där på dagen och dom verkade ganska nöjda med det. Jag tycker att det är väldigt skönt att det äntligen är klart då vi har skjutit på det så länge med tanke på att jag varit sjuk länge. Jag har världens bästa pojkvän som har hjälpt mig med det där!!

Igår var vi på Elmia, givetvis passar hästarna på att köra rejs i hagen då. Mille hade flugit över staketet, så dom på gården sa att jag utan tvekan kunde använda honom till hoppning sedan i alla fall 😉 Jag satte ändå staketet väääldigt högt för att jag visste att det skulle bli ovant med dom att gå så centralt på gården. Alla kor som råmar, traktorer, maskiner och redskap, mycket ljud, bilar och sådant. Tur att allt gick bra i alla fall.

Likes

Comments

Vardag

Den här dagen har varit så himla jobbig. Att ligga på sjukhuset är väl kanske ingens favorit. Jag är hemma och välbehållen. Jag hoppas på att allt ska gå bra nu! Äntligen tillbaka till jobbet på måndag, som jag har längtat!!!

Likes

Comments

Hillman Töll, Hästar & Ridsport, Tankar & Åsikter

För några år sedan hade jag aldrig någonsin velat låna ut min häst till en ridskola, men den åsikten har jag verkligen vänt på. Det är lätt att klanka ner på ridskolor, jag tror att det främst handlar om att vi hela tiden har så stora förhoppningar och förväntningar som hästmänniskor.

När jag själv red på ridskola som yngre så hade jag inte problem med ridskolor, jag tyckte att min ridskola var bäst i världen och jag kunde spendera flera dagar i veckan med att bara borsta på alla ponnyer. Jag såg absolut inget fel på hästhållningen. Givetvis var jag yngre och var inte speciellt rutinerad eller mogen i mitt tänkande då, men det var den synen jag hade på ridskolan då.

När jag sedan slutade på ridskola och skaffade egen häst år 2011 så ändrades den den ridskolesynen väldigt mycket. Helt plötsligt hade givetvis privatägda hästar det mycket bättre för dom fick mer varierad träning, mer utevistelse, en person som red dom och dylikt. Hade någon frågat mig då så hade jag aldrig lånat ut min häst till ridskolan.

Sedan jag skaffade egen häst så har jag också ridit hästar åt andra hästägare, varav flera av hästarna har stått uppstallade på ridskolor. Det vill säga att jag också har sett flera olika verksamheter och i olika grad hjälpt till med deras stallarbeten.

För något år sedan så lånade jag ut min häst på foder och tog på grund av flera olika anledningar hem honom, när han väl var hemma så hade det dykt upp väldigt många problem som jag tyvärr inte hade tid till att ta tag i. Jag visste inte vart jag skulle vända mig för att få rätt hjälp, jag ville inte låna ut Hillman igen men hade inte tiden att fixa till honom. Den enda personen som jag faktiskt kunde tänka på var min gamla ridskolechef från tiden då jag red på ridskolan, jag visste att hon hade ett riktigt hästtänk och att alla hästar jämt lyssnade på henne, så jag hörde av mig till ridskolan. Allt gick väldigt fort och helt plötsligt hade Hillman flyttat in på ridskolan, vi gjorde en bra deal där jag hade möjlighet att rida honom ca 2 dagar i veckan samt att han skulle gå lektioner.

Hillmans främsta problem var att han var ojämn och ostadig, vilket ledde till att han gärna studsade lite och inte kunde hitta något stöd, då blev han också oerhört oerhört pigg. Jag kan tänka mig vilket elände många av eleverna hade när dom red honom, men också hur mycket dom lärde sig på det. Att få strosa med i ridskoleverksamheten i ett hyfsat långsamt tempo jämfört med hur jag brukar träna honom var så nyttigt. Dessutom kunde jag rida igenom honom under mina två dagar om jag ville det. Hillman var utlånad till ridskoleverksamheten i nästan åtta månader och det var det bästa jag kunde göra för honom. Jag tror inte att han hade blivit bra så snabbt om det inte var för det, jag tror verkligen inte det.

Mina tidigare fördomar om att hästarna inte fick varierad träning stämmer absolut inte, att dom hade mindre utevistelse stämmer inte heller. I det här fallet har dom lösdrift vilket Hillman trivs bäst på, samt fri tillgång på foder. Hillman brukade stå inne drygt tre timmar om dagen när han gick lektion, annars ute hela dygnet. Jag tror till och med att han uppskattade dom timmarna han fick ifred med tanke på den stora flocken. Det här med att privathästar har det bättre för att dom har en person som rider dom, det är väldigt individuellt. Hillman är väldigt egen och kräver en person som verkligen känner honom för att han ska prestera som allra bäst, men i det här fallet var det inte alls vad jag sökte för honom heller. Med tanke på att jag kunde rida igenom honom minst två dagar i veckan så hade det heller inte varit ett problem i framtiden om det hade varit så.

Nu ska jag inte dra alla ridskolor över en kant, det finns säkerligen ridskolor som fungerar sämre om bättre, men att förkasta ut en massa förutfattade meningar om alla ridskolor vore en skam. Jag är så galet nöjd över den prestation som ridskolan och min häst gjorde ihop och jag är så glad över att jag kunde få så bra hjälp från ridskolechefen, verksamheten, stalltjejerna och allt. Min häst är bättre tack vare oss, det samarbetet!

Likes

Comments

Musik

Metallicas nya låt Moth into flame är en solklar favorit! Jag har aldrig varit någon riktig Metallica-fantast men den här är riktigt bra!!

Likes

Comments

Hillman Töll, Tankar & Åsikter

När jag för fem år sedan träffade på leriga nallebjörnen Hillman i hagen så trodde jag inte att han skulle bli min livspartner. Han såg bokstavligt talat ut som en nallebjörn, världens tjockaste päls och dessutom hade han gjort sig själv en lerinpackning från tå till topp. Men trots hans mer nallebjörnsliknande utseende och trots hans otroligt spretiga trippande i ridningen så fastnade jag för honom. Jag minns att jag tvekade lite och försökte låta som om jag skulle tänka på saken innan jag bestämde mig för att ta hem honom, men innerst inne hade jag redan bestämt mig för att det var honom jag skulle ha. Han var inte alls vad jag sökte, men det var definitivt honom jag skulle ha.

När jag tänker på allt som jag har fått gå igenom med Hillman så börjar jag gråta. Inte för att jag är ledsen utan för att det är så himla känsligt. Det tog väldigt lång tid för mig och Hillman att bygga ett förtroende. Hillman var verkligen komplicerad det första året jag hade honom. Var det inte det ena så var det de andra. Att jaga Hillman i hagen i flera timmar var inte direkt en dröm, speciellt inte när det var vinter och iskallt. Ett tag fick han också för sig att han inte ville gå in i stallet, vi var fyra peroner i flera timmar som försökte få in honom utan några som helst resultat. Dessutom var det roligt att prova tålamodet genom att borra fast hovarna i marken. Det gick inte att bända upp hovarna lätt och fick vi väl upp dom så var det hastiga hopp i hela stallgången, en timme kunde det ta att få alla fyra hovarna rena för en ridtur. I ridningen var det också svårt, jag red kravlöst under dom första 6 månaderna. När jag sedan skulle begära något så tyckte han att han inte om det, han bockade för minsta lilla grej. Det kunde handla om att flytta skänkeln 10cm bakåt. Jag minns inte hur många gånger han bockade av mig så att jag, mamma och stallägare fick springa runt i timmar för att fånga in Hillman igen. Totalt kaos. Inte för att Hillman var ouppfostrad på några vis egentligen, utan allt för att testa alla gränser som gick. Hillman har alltid varit som en stor bebis, det är han fortfarande fast inte riktigt i samma mängd. Under alla dom där "problemen" så växte vi ihop, för varje grej vi löste ju bättre vänner blev vi såklart.

Våran resa började med ett fodervärdskontrakt. När jag sedan började gymnasiet och flyttade kunde jag inte ha med mig Hillman så då var han tvungen att åka tillbaka till sin ägare. Några månader senare köpte jag honom. Jag hade blivit tillfrågad många gånger men det var alltid fel tillfälle, men just den här gången så ville jag inte vänta längre. Jag visste ju att jag ville ha Hillman, föralltid. Så jag köpte honom. Därefter har vi hängt ihop liksom, jag vet att han kommer stanna i min ägo tills han måste besökta Nangijala, jag skulle aldrig ha hjärta att sälja honom.

Så, i fem år har jag haft chansen att omskola och utbilda min egen häst. Han hade som sagt ingenting av det jag sökte när jag provred honom, men fördelen med att forma sin egen här är att man får det man vill ha om allt stämmer in. Jag trodde inte att Hillman skulle vara hästen för mig först, men ju mer jag fick spendera tid med honom ju mer lik mig själv insåg jag att han var. Jag ville ha en hopphäst, jag har fått den hopphästen jag alltid har drömt om. Hillman hoppar allt jag styr på så länge jag rider rätt såklart. Han har blivit handsken på min hand.

Jag har skolkat, jag har varit psykiskt sjuk, jag har gått igenom en rad händelser som har påverkat mig på olika sätt. Han har funnits där jämt. I högstadiet hade jag inte riktigt det stöd som jag behövde på olika sätt, jag skippade lektioner och den enda jag kunde dela allt med var den här hästen. Jag har varit sjuk, väldigt sjuk, då har han gjort mig frisk. Hur många samtal jag än har haft, hur många människor som än har engagerat sig så har han varit den största medicinen någonsin, genom att bara finnas där. Varje dag, i ur och skur, oavsett hur situationer har sett ut så har han aldrig någonsin svikit mig. Jag har kommit till stallet gråtandes, skrikandes, ursinnigt arg, men en enda blick från den här hästen och allt är som om ingenting har hänt. Jag kan inte räkna alla sena kvällar jag har suttit hos honom i stallet, bara för att det är den bästa platsen på jorden. Det går inte att med ord beskriva vilken påverkan Hillman har haft på mig under våra fem år, han har gett mig allt som ingen annan har kunnat. För allt det här är han värd allt. Jag skulle aldrig någonsin kunna göra mig av med honom, för allt han har gjort för mig och fortfarande gör är han inte ersättbar. Det har alltid varit Hillman och det kommer alltid att vara Hillman, oavsett vad ❤

Likes

Comments

Hillman Töll, Hästar & Ridsport, Mill Potter, Vardag

Hej på er!

Min uppdatering här är sämst! Jag tycker att det är väldigt tråkigt eftersom jag älskar att uppdatera, att skriva om vad som händer, åsikter och dylikt. Tyvärr så har jag varit jättedålig. Jag nämnde för ett bra tag sedan att jag hade fått åka in och att jag varit sjuk men att jag var på bättringsvägen, dock hade jag fel. För ett litet tag sedan fick vi ringa ut ambulansen och sedan dess har jag legat lite lågt, inte vågat göra mycket väsen av mig i rädsla för att göra saken värre igen. Jag har lyckats bli stammis på vårdcentralen, sjukhus och apoteket, vet inte om jag ska ta det positivt eller negativt. Får i alla fall saker uträttade nu, så förhoppningsvis kanske det kan gå åt rätt håll nu!! Ska in till sjukhuset imorgon och på fredag, sedan håller jag alla mina tummar och tår för att allt det här ska vara över. Tack och lov så har jag världens bästa pojkvän och mamma som hjälper mig när jag är dålig.

Det här innebär att jag inte har kunnat göra någonting med hästarna eller dylikt. Tror dock inte att mina hästar lider speciellt mycket av det utan snarare tvärt emot så är dom nog väldigt nöjda över att gå i hagen och jäsa. Just nu tar mina arbetskamrater hand om hästarna och det känns jättebra. Var dock ute hos dom i helgen nu, det var verkligen ro för själen att få pussa på dom. Tror nog att dom blev ganska lyckliga dom med, Mille gjorde något form av glädjerus när han såg oss komma och sedan var det fullt ös ett tag. Haha, dom är för söta.

Nåväl, tänkte bara skicka in en hälsning med hur det ligger till. Så om jag är mer frånvarande så vet ni vad det handlar om. Dock hade jag tänkt försöka uppdatera här nu, fick lite inspiration här helt plötsligt 😃

Likes

Comments