Claire & jag // Min frukost och mina nya favorit blommor ;)

En av gymnastiksalarna på skolan. Älskar väggen!

På mattelektionen skriver man sina små uträkningar på bänken som fungerar som en whiteboard.

På onsdags eftermiddagar har jag alltid cross country efter skolan, ibland springer vi på skolan friidrottsbana och idag för första gången sprang vi i ett spår en bit från skolan. Personlig tycker jag det var roligare att springa i terrängen och köra backträning & intervaller än runt, runt på friidrottsbanan och dessutom gassar solen där så det blir väldigt varmt! Närmare 33 grader idag.. På bilden ser ni Claire, en tjej som jag har idrottslektion med & som också är med i cross country team.

Har lämnat in mitt förta riktiga projekt som jag var jättenöjd med så jag hoppas att det går bra! Just nu när jag är lite osäker på betygssystemet hur det funkar & hur lätt/svårt det är att uppnå dom procent man behöver så det gäller att alltid prestera sitt bästa! Förra veckan var stressig men den här veckan har jag tid för mer saker en endast skolböckerna. Idag efter skolan och cross country har jag badat, kollat på en bra film, fixat i mitt rum & gjort min matteläxa. Pappa har även kommit hem från Las Vegas idag vilket är jätteskönt. Nu ska jag snart sova. Hoppas ni alla får en bra torsdag! Kram

Likes

Comments

Första veckan av hösten har infallit. Förra veckan blev det officiellt höst här i Kanada även fast det är mer en sommar i luften! Det har varit +30 C här den senaste veckan (!!!) Det har inte varit så varmt här i Toronto under slutet av september månad sedan 1891, det har varnats hela helgen om att inte vistas utomhus, tänka på att ge hundarna extra mycket vatten och i skolhögtalarna rekommenderar dom att stanna inne och om man går ut ska man vistas i skuggan och absolut inte anstränga sig fysiskt, det är väldigt mycket säkerhet här att anpassa sig till.

Igår på våran P.A Day passade jag, mamma & Ellen på att fira in hösten med att åka till Springridge farm. Det är en farm som har olika event för årets alla årstider. Nu när det är höstsäsong är det Harvest festival. Vi plockade våra egna pumpor, stora som små att dekorera med nu till thanksgiving och halloween. Vi fikade på deras berömda äppelpaj och äppelmust, det var väldigt gott! Vi köpte även hem några av deras produkter som producerats på farmen.

Detta kommer definitivt bli en tradition i framtiden! Ser väldigt mycket fram emot hösten och alla traditioner. Om nån helg är det thanksgiving och sen infaller halloween. Blir späntade och se om det är som på film... Att plocka sina egna pumpor på en farm kändes verkligen som det i alla fall. När vi berättade att vi aldrig gjort det förut & att man inte gör det i Sverige blev dom minst sagt chockade!

Likes

Comments

13.e september 

Idag är jag extra stolt över mig själv för att jag gjort saker jag avstått bara för att det känts jobbigt. Det är fortfarande "obekvämt" att ta initiativet till att lära känna nån eller för övrigt bara hålla en konversation på engelska men det blir bättre för varje dag och idag har jag verkligen tagit intiativ till att lära känna människor och det har gått så bra! Lyckades till och med förklara en uppgift på matten till mina bordskamrater så att dom kunde lösa talet, känns väldigt bra, är det nånting som är svårt att förstå är det matematik på engelska, (puuuhhh). Annars lärde jag känna två tjejer som går i min ESL klass som kommer från Ryssland och en tjej från Turkiet, det är verkligen häftigt med alla olika nationaliteter! Det är mycket elever på skolan som kommer från kina, dom kommer oftast själva till Kanada inför high school för att skolan i Kina är "too busy" och dom har mycket press på sig. Dom förklarar för mig att dom bor själva i en lägenhet eller att föräldrarna investerar i ett hus där dom kan bo och att dom då & då har en person (typ nanny) som tittar till dom och andra barn i samma situation eftersom föräldrarna och syskon är kvar i Kina. Förstå att bo helt ensam, jag skulle aldrig klara av att göra den här resan utan min familj. Man känner sig ibland väldigt ensam men jag har alltid min familj att komma hem till och som kan hjälpa mig med diverse olika saker. Jag blir verkligen illa berörd när jag får höra att dom är ensamma och tycker det är så synd att det ska behöva vara så! Det är en skillnad att flytta när man väljer att flytta ensam för exempelvis gymnasium men att flytta till ett helt nytt land innebär så mycket!

Idag har jag gått med i min första klubb på skolan, Cross country. Umgås en del men en tjej som jag har idrott med och vi anmälde oss tillsammans och jag fick träffa några av hennes kompisar. Så varje onsdag efter skolan är det träning och förhoppningsvis kommer jag träffa fler härliga människor där. Jag ser redan fram emot nästa träning! Älskar att springa så tror det kommer bli jättekul och sen är det ett bra sätt att försöka socialisera sig & make some friends, hihi.

Kvällen avslutades toppen bra med taco och film tillsammans med Ellen. Mamma & pappa har varit inne i downtown Oakville på restaurang. Dom har firat bröllopsdag. Jag & Ellen bestämde oss för att ha en härlig lillördag vi också. God mat och varsin soffa framför hollywoodfruar och en disneyfilm , kan det bli ett bättre avslut på den här dagen?

Likes

Comments

Lite ideér på hur jag skulle vilja att mitt nya rum. Har börjat titta på olika färger eftersom vi ska måla om min vägg som nu är svart... lite för mörk färg för min smak. Funderar på en ljus färg som skiftar mellan blått och grått eller bara köra en neutral vit/beige/ljusrosa färg. Det återstår att se vad det blir! Pinterest ger mig i varje fall väldigt bra inspiration.

Likes

Comments

Oj så lång tid det hunnit gått sedan jag uppdaterade er men tiden bara försvinner! Vi har haft massa saker på to-do listan och ändå hinner vi knappt med en tredjedel av allt... Allting tar så sjuuukt mycket längre tid än vad vi beräknar och inte nog med att dagarna är "schemalagda" (ett schema som ej går att hålla, haha) så dyker det upp ännu mera saker vi måste uträtta. Det har varit en vecka av fullt ös, en chock efter sommarens långa lov!

I onsdags började jag high school. Planerade terminen med pappa & studievägledaren, fick schemat och en karta sen var det bara att försöka hitta till mina klasser. Jag var inte så nervös men när pappa skulle åka efter mötet och jag skulle klara mig helt själv första gången kändes det mycket jobbigare än vad jag trodde. Den trygga känslan jag brukar ha i liknande situationer hemma finns liksom inte här eftersom jag inte är lika säker på det kanadensiska samhället och i samband med det blir jag lättare osäker i mig själv. Jag skulle beskriva mig själv väldigt självständig och ganska orädd för nya situationer och möten. Jag gillar att träffa nya människor & är väldigt social av mig men när jag inte hade en aning om hur det fungerar i ett nytt land (i detta fall skolan) och jag är relativt dålig på språket så brände det bakom ögonlocken när pappa skulle åka eftersom det var/är en jättestor trygghet att ha honom med.

Jag hittade iallafall till alla mina klasser och första skoldagen gick ändå bättre än vad jag föreställt mig. Kanske för att jag verkligen hade ställt in mig på det värsta som kunnat hända istället för att ha för höga förväntningar och sen att allting går snett och jag blir missnöjd. På eftermiddagen kom mamma och hämtade mig sen packade vi upp hela eftermiddagen eftersom containern med våra saker kommit till huset. Har under veckan även hunnit träna med Oakville vilket känns jättebra. Fotbollsträningarna är en av de saker jag verkligen tycker är så roligt och jag längtar direkt till nästa efter att träningen är slut, hahah! Imorgon är det dags igen för både skola och fotboll. En ny vecka med massa nya möjligheter, Yeeey för måndag! Jag är taggad, veckans målsättning är att prata och lära känna mer människor. Vad är ert mål?

Skolmaterial och skor som köptes inför skolstarten. Här behöver man speciella skor för att försäkringen ska gälla ifall man skadar sig under skoltid, ganska smart tycker jag eftersom det får alla elever att ha med sig rätt utrustning till idrotten.

Likes

Comments

Nu har vi precis vinkat av Ellen för hennes första dag i skolan. Hon börjar grade 8 på Post's corner public elementary school. Försökte så gott jag kunde att vara en stöttande storasyster men var nog mer nervös för hennes skull än Ellen själv, tuff brud! En lyckospark & sen ringde skolklockan in. Längtar tills vi ska hämta henne i eftermiddag! Imorgon är det min tur.

Likes

Comments

Hej på er! Idag har jag och pappa varit och kollat på fotbollslaget i Oakville samt att vi pratade med tränaren som varmt välkomnade mig att träna med dom fram till try out i slutet av september. Imorgon ska jag träna fotboll för första gången på några veckor... lagom ringrostig men det är bara att köra! Nån gång måste ju bli första gången efter uppehållet så ju snabbare desto bättre. Skönt att tänka på "nåt annat" trots att även det gör mig lite nervig. På tisdag börjar man high school här och det rätt mycket tankar angående det. I torsdags var jag och Ellen på ett welcome center och skrev assessment test i matte & engelska. Det gör man för att se vilken nivå man är på för att få rätt undervisning. Engelska testet gick bra men matten inte lika så... Det var väldigt svårt. Det var mycket nytt som vi i Sverige inte gått igenom än, liknande uppgifter men dom har kommit ännu ett steg längre här. Gissar att det är sånt som gymnasiet drar igång med så småningom.

I Kanada går man i high school fyra år (grade 9-12) och man börjar skolan ett år tidigare än i Sverige. Dom börjar alltså high school grade 9 när man börjar årskurs 8 i Sverige och redan då lägger dom på den "level" som man vanligtvis gör när man börjar gymnasiet hemma. Däremot väljer man sina kurser själv och man skräddarsyr sitt schema. Man läser fyra kurser/terminen och kurserna blandas med elever från olika årskurser eftersom alla ska få rätt undervisning efter sin förmåga. Efter timmar på welcome centret åkte vi till min skola för att prata med "the school counsellor" (typnstudievägledare). Vi hann prata lite grann men fick boka ett möte för kurssval och klass m.m. på onsdag.

Nästan alla nya internationella elever som kommer till skolan som har engelska som sitt andra språk börjar ett program som heter ESL (English second language) under en termin eller under ett år. På det programmet läser man alla ämnen på nybörjar/enkel engelska. Min school counsellor rekommenderade det programmet eftersom det kan bli väldigt jobbigt ifall jag ska lära mig nya saker + att inte kunna såpass bra engelska. Nackdelen med det är att jag kommer hamna med personer som är precis som mig själv vilket samtidigt kan vara väldigt bra men jag känner att blandningen ändå är den bästa så att jag någorlunda kommer in i det kanadensiska systemet. Efter besöket på skolan funderade vi på om att börja i grade 10 och ta vissa kurser på ESL programmet och nån kurs i grade 11 ifall det skulle passa mig bättre. I så fall blir första året eller terminen inte för tuff eftersom jag förmodligen kommer känna igen mycket och kan istället fokusera på engelskan. Änså länge är det bara en tanke så vi får se vad vi kommer fram till på onsdagsmorgon under mötet, man lär sig nya saker hela tiden så kanske att det kommer upp några andra alternativ eller planer men känner mig trygg för på ett eller annat vis är jag säker på att vi kommer hitta nåt som kommer passa mig.

När vi pratade med "studievägledaren" berättade hon att skolan erbjuder en introduktion på tisdag förmiddag och en barbecue lunch för alla ESL elever. Eftersom jag inte vet om jag ska gå ESL är jag lite osäker på om jag ska gå men tänker att det är bra om jag går dit. Om inte så introduceras jag inför mina nya klasskamrater på onsdag direkt efter mötet.

Mycket tankar och val just nu så man blir alldeles trött & snurrig men jag är samtidigt väldigt taggad på framtiden! & bara liiite spänd...;)Likes

Comments

Jag gjorde en broccoli- & skinkpaj, använde ett recept från matplatsen, enkelt & förhoppningvis gott. Allting hittills jag lagat från hennes blogg smakar bra. Receptet hittar ni här

.

Ellen skalar lök & hoppas att solglajorna kan hålla tårarna borta ;)

Här har vi idag lagat mat i mängder hela fredags eftermiddagen, köpt engångs folieformar som vi bara kan värma på maten i tills våra egna köksredskap kommer. Vi flyttar in i ett helt tomt hus på söndag, så att ha några middagar klara underlättar ju. Under helgen blir det mest fix och köpa bl.a. luftmadrasser m.m. som vi ska ha i huset i mellantiden tills allting kommer. Det känns jätteskönt att ändå bosätta sig i huset innan skolan börjar så därför väljer vi att ändå lämna lägenheten innan containern anländer. På onsdag morgon beräknas grejerna att komma till huset om de får ut den genom tullen i tid och allting går som det ska & jag hoppas hoppas hoppas!! Har hört att folk beskriver det som julafton när man får sina saker och jag kan verkligen förstå det! Längtar så mycket som ett barn som inte kan sova inför julaftonsmorgon, Hahha :)

Likes

Comments

Just idag den 30 augusti har vi bott här i Kanada i en månad. Jag har väldigt svårt att beskriva hur det känns. Jag vet knappt själv. Förstår liksom inte trots att jag nu faktiskt har varit här en månad. I mer än ett halvår har jag vetat om detta och jag kan fortfarande inte riktigt greppa det. Innerst inne förstår jag nog men kan ändå inte inse det och det gör stundtals att jag känner mig väldigt trög, svårt att förklara när jag inte ens kan förklara för mig själv. Till en början kändes det som att vara semester men nu efter en månads tid känns det som om att jag bara är och att tiden bara flyter på. Missförstå mig inte, jag trivs jättebra men det är bara som om min hjärna har lite svårt att koppla allting, hah. Gissar att när skolan börjar och vi får i ordning huset m.m. och det någorlunda börjar bli vardag och man hinner landa i det att det är då jag kommer förstå, samtidigt som det kommer bli en väldigt tuff period. Ingenting att oroa sig för utan ta den som den kommer. Just nu ser jag bara fram emot att flytta till huset på söndag, att börja skolan på tisdag (!!!) och att så småningom hitta ett fotbollslag. Ska och titta på en träning nu i helgen faktiskt, har blivit erbjuden att träna men för min egen skull känns det skönt att bara titta på en träning först. Har inte rört en fotboll nu på länge så vore bra att hinna träna fotboll inför uttagningarna i slutet av september. Däremot tränar jag flera gånger i veckan! Distanslöper till största delen och emellan åt lite styrkepass. Känns jättebra att äntligen kommit igång efter sommaren och att jag klarar och håller i på egen hand. Mycket träning men också mycket nytt att lära. Man lär sig någonting varje dag! Allting nytt är väldigt spännande men man bli också utmattad av alla intryck. Så ikväll ska jag prova yoga på Celebration square och sen blir det hemmamys med mamma & Ellen för pappa är på jobbmidddag. Blir en tidig kväll, imorgon ska nämligen jag och Ellen till ett inskrivningscenter för skolan för alla nyinflyttade till distriktet. Vi ska skriva test för att få rätt undervisning i matte och engelska, samt att få information om våra skolor. Önska oss lycka till...

Likes

Comments