View tracker

Desember har ikke vært som de andre jeg har opplevd. Selv om det kanskje ikke var så mye snø i Norge heller, kunne dere i hvertfall håpe på snø. Her i Mesa går ikke det ann. MEN, nord I Arizona finnes det og jeg fikk jammen sett snø i år au :)

Julesanger var det eneste jeg hørte på hele måneden og enda bedre stemning var det med pakkekalender hver morra! Fikk også laget min favoritt; riskaker med Farris en lørdag ettermiddag.

Her i USA har de noe de kaller ELF on the shelf hvor de setter en alv rundt om i huset hver dag og later som han gjør forskjellige ting. For barnas oppførsel er det også denne alven som rapporterer tilbake til julenissen.

Bortsett fra Winter Formal fikk jeg også gått på min første baskeball kamp med Nicholas. Vi hadde bra seter og tro det eller ei men jeg hadde det veldig gøy. Ikke like bra som Norges kvinnelandslag i Håndball, men storkoste meg uansett.

For selve jula hadde vi besøk av Allisa's bror med joke og tre barn. To jenter på 15 og 12 og en gutt på 8. De var her fra 23-28 desember og selv om vi ikke gjorde stort hadde jeg det gøy med "kusinene" mine. Nesten kveld hadde vi filmkveld til ca.2-3 tida på morraen og den ene kvelden hadde vi spakveld i tillegg.

Selve julaften (24.desember) gikk vi først ut å så på andre folks hus og deres ganske så kule juledekorasjoner. Det finnes en liste på nettet over de beste husene!! Deretter hadde vi noen meksikanske greier fra frysa som vi varma opp i mikroen og så satt vi oss i sofaen og så Santa Clause.

Neste morra var det å komme seg til kirka 08:30. Til barnas misnøye var det ingen pakkeåpning før dette. Da vi kom hjem tok vi et par bilder og så var det rett i joggedressen... Pakkene ble fordelt i hvert sitt hjørne og så gikk vi på omgang med å åpne dem. Vi tok oss en pause og fikk oss litt brunch men ellers ble pakkene åpnet ganske så kjapt.

Seinere på dagen var det juleskinke på menyen. God var den, men ser frem til litt norsk julemiddag og riskrem neste år :) På kvelden gikk vi å så på julelysene de har med LDS tempelet i Mesa. Det var overraskende kult :)

Nyttår var heller ikke den store feiringa her. Jeg endte opp med å gå på en ungdomsfest (kirkeorganisert) med nabostudentene :) Den var bra den, men litt rart å få "godt nytt år" meldinger og videoer klokka fire på ettermiddagen. Tidsforskjell er rart, ekke no annet å si enn det. Ble ikke noe særlig fyrverkeri å se heller ettersom at festen varte til 12 og vi var i downtown Mesa. INGEN folk var der bortsett fra denne festen. Jaja

Dagen før skolen begynte igjen gikk jeg med noen venner opp til Payson (mer nord i Arizona) for å se snø. Tok oss ca. 2 timer å komme opp dit men det var verdt det. Grantrær og såååå mye snø gjorde at det så ut som Norge og vi fikk til og med akt litt i en akebakke der oppe. Super dag for å ende juleferien.

  • 36 lesere

Likes

Comments

Den 10.desember var det klart for nok en skoledans. Denne gang; Winter formal. Etter litt tilfeldigheter har jeg endelig fått meg senior venner også. De er min alder og har noen ganger litt mer lyst til å finne på ting fordi det er deres siste år på high school. Derfor fikk jeg meg også en date denne gangen. Vi hadde en gruppe på 8 personer og det var kjempegøy.

Helga før dansen gjorde vi noe de kaller "day activity". Dette skal egentlig gjøres den dagen dansen er, men ettersom at jenter bruker LITT tid på å gjøre seg klare gjorde vi det helga før. Vi gjorde det også på kvelden i stedet for på dagtid. Det vi gjorde var å gå til dyreparken hvor de har noe de kaller zoolights. Det er julelys over hele parken i mange forskjellige farger og figurer. I stedet for å se levende dyr er det bare lysfigurer. De hadde også et lite lysshow og spilte musik. Jeg syntes det var helt fantastisk og kunne gjerne dratt igjen :)

Etterpå møtte vi en annen gruppe og gikk til ei av mine venninners hus. Der hadde vi smøres i peisen og bare satt og koste oss. Pga innetid måtte jeg derimot være hjemme klokka 23 så jeg dro litt tidligere enn de fleste, men det gikk nå greit. Jeg hadde det gøy uansett!

For selve dansen måtte jeg jo spørre ut daten min først. Gøy å gjøre det på den amerikanske måten, selv om både meg og Finn visste vi skulle gå sammen allerede :) Lindsay en av mine nyere venner (som satte meg og Finn opp) hjalp meg og lage plakaten og så satt vi den bare på trappa hans. Fra mine Instagram kunnskaper om dette trodde jeg i grunnen at dette skulle leveres rett til ham, men var helt greit for meg å legge den fra meg på døra. Et par dager etter fikk jeg plakat på døra jeg og med svar. Må jo si at disse plakat greiene var veldig gøy, men var en liten lettelse å vite at vi skule gå sammen uansett fordi vi var venner og hadde planlagt det.

Da dagen kom fikk jeg håret mitt fikset hos ei vennine fra kirka mi først. Deretter hentet Lindsay meg og vi gjorde oss klare hos henne. Det tok oss et par timer og gjøre 4 jenter klare, men vi ble nå ferdige. Før vi dro til middag tok vi bilder hos Lindsay og på en plass de solgte juletrær. De tar disse bildene veldig seriøst og leter lenge etter de "perfekte" stedene.

Restauranten vi gikk på etterpå hadde italiensk UTROLIG GOD mat. Aner ikke hva det het, men var noe slags brød med masse forskjellig på toppen. Ikke pizza altså. Da vi var ferdige og kom oss til gymsalen på skolen var klokka nærmere halv ni (dansen begynte 7) og det passet greit for min del. Selve dansen var nemlig ganske så dårlig. Sånn sett var homecoming bedre der, men samlet sett var jo denne opplevelsen mye bedre :)

Etter dansen gikk alle tilbake til Lindsay og skiftet til mer komfortable klær. Vi kjørte til en innsjø i nærheten og satt å snakket i et par timer før vi kom oss hjem igjen. Pga min innetid hadde vi planlagt før dansen at det ville være bedre om jeg sov over hos Lindsay så da gjorde jeg det. Vi kom oss i seng rundt 3 og våknet igjen 8:30. De er ikke mormonere som min familie men to av jentene som sov over skulle i en annen kirke så vi måtte opp tidlig allikavel. Jeg gikk hjem og sov et par timer til..

  • 122 lesere

Likes

Comments

I år var Thanksgiving den 24. November, nøyaktig en måned før julaften. Som med mange andre tradisjoner har familier forskjellige måter å feire høytider på. For min del var det ikke helt som jeg hadde trodd. Etter et par måneder her ser jeg at mindre og mindre er slik som jeg trodde basert på min kunnskap fra amerikanske filmer. På den andre siden er det familier som gjør det slik også, men ikke min.

Vi hadde familiebesøk; broren til Allisa med familie var her fra lørdag til lørdag :) Gøy å møte nye folk og lære nye ting. Jeg var jo på skole og Allisa jobbet, helt fram til torsdagen, men etter det var det fri for alle.

Selve dagen begynte vi å lage kalkun å tilbehør på morraen samtidig som vi så på paraden fra NY. Etter en liten stund tok vi oss tur rundt i nabolaget før vi dro hjem for å spise middag. Jeg elsket kalkunen og det de hadde som side rett (aner ikke hva det var) smakte også :)

Dessert var helt greit det au. Må innrømme at jeg liker norske desserter litt bedre i flere tilfeller. Vi hadde bananpai, gresskarrull og sugarcookies. Var stappa etter deg måltidet.


Dagen etter tok vi oss en tr i dyreparken de har i Phoenix. Jeg har vært der en gang før og, men til nå enda ikke sett hele parken. Den er ganske stor. Mange gøye dyr å se. Før vi dro dit stoppet vi ved en liten "turtopp". Den var rett ved parkeringsplassen, og hold dere fast; hele 700 meter til sammen. 350 opp og 350 ned. Ikke misforstå meg toppen var kul nok, men ville ikke kalt det en tur. Plassen het "whole in the rock" og var rett og slett en knaust med et stort hull i.

  • 123 lesere

Likes

Comments

Heisann! Vært lenge siden jeg har oppdatert på denne bloggen nå.... Mye å gjøre i det siste og mange nye inntrykk! Nå sitter jeg å ser på julefilm på norsk julaften, mens klokka ikke en gang er 11 på morraen her! Siden sist har jeg vært i Disneyland, feiret Thanksgiving og vært på en ny skoledans :) Laster opp litt innlegg nå om alt dette så få dere nyte en god jul der hjemme

  • 141 lesere

Likes

Comments

Torsdag 10.november - søndag 13.november

Bilturen til California var ikke så lang som jeg forventet. 6 timer + spising gikk overraskende fort. Meg og Farris sov halve veien og så på prinsesse filmer resten. Vi stoppet og spiste i en liten by på grensa mellom Arizona og California, men ellers kjørte vi hele bein uten stopp. Da vi kom frem til leilighetshotellet var vel klokka rundt 23:30, foreldrene til Allisa kom en tur innom og vi fikk lagt oss rundt 00:30. Et relativt lite rom med to dobbeltsenger og et lite bad. Jeg delte seng med Farris, som endte opp med å ligge horisontalt og tok opp nok plass.

Neste morra stod vi opp kl. 07:00 og begynte å gjøre oss klare. Frokost var frokostblanding (og melk ;) ) og planen var og komme oss av gårde klokka 08. Det gikk nesten. Vi bodde ca. 10 minutter i gåavstand fra parken og vi var der 08:40. Først var det en liten kø til security så var det en lengre kø inn til selve parken, men gikk relativt fort. Selve attraksjonene i parken åpnet ikke før 09 uansett. Første ting vi gjorde var å løpe over ei bro fordi vi så tornerose og ingen kø. Karakterene i parken må være i rollen hele tida og det bar veldig rart. De snakket rart og bevegde armene rart. Vanskelig å forestille seg hvordan de klarer å gjøre det hele dagen.

Selve attraksjonene var ikke sommer trodde. Var ikke særlig skumle berg-og-dal baner, men dekorasjonene gjorde opp for det. Detaljer var nøkkelordet i Disneyland og alt var tydelig tenkt gjennom.

Etter en god stund i parken og to små matpauser var det tid for paraden! Den var dritkul. Vi hadde fått oss plasser rett i veikanten så de danset rett foran oss og flere karakteren kom bort til Farris og sa hei. Mye gøy musikk og dans og alt var selvfølgelig juletema fordi det var november!

Da paraden bar ferdig var det blitt mørkt men vi rakk innom en siste del av parken før vi gikk hjemover. Her var det lysshow på høyt nivå! Ganske mye bedre enn det i Markens, Kristiansand :)

Det er visstnok alltid en "avslutning" i parken. De har fyrverkeri og sang, men parken stenger ikke med en gang etter. Denne gangen var det bare fyrverkeri for ca. 2 minutter fordi det var for mye vind. Men de vi fikk sett var veldig kult!

DAG 2 - California Adventure

Den andre parken var litt mer tivoliinspirert og her var min favoritt berg-og-dal bane! Akkurat som i den andre parken var det mye god mat og mange ting å gjøre. OG MYE KØ. De fleste var minst 40 minutters ventetid.

Før vi dro hjem på søndag var vi nede i Disneyland igjen. De var hoteller, restauranter og butikker inne i Disney men ikke selve parken = trenger ikke billetter for å komme inn. Her spiste vi frokost og et par figurer gikk rundt å hilste på :)

  • 141 lesere

Likes

Comments

Er ikke så mye å si om resultatet. Som utvekslingselev skal du frastå fra å snakke for mye om politikk. Når Trump vinner er det veldig vanskelig å være stille! Jeg hadde aldri trodd at han skulle vinne og jeg forstår det fortsatt ikke... Både Allisa og Nicholas stemte på ham, ikke fordi de synes han er en fin fyr, men fordi de liker hans "politikk" bedre. Ser ut til at det har vært en faktor i store deler av Mesa. Religiøse og konservative stemmer som regel for en republikaner, redde for hav en mer liberal demokrat kan finne på. Et eksempel Allisa gav meg var hvordan de i kirken er imot abort noe Clinton er for. Hun er også mer åpen (i talene sine) mot minoriteter og LGBT enn det Trump har vært.

Som jeg sa i Instagram posten min har jeg flere venner som er av meksikansk opprinnelse. Noen av dem har ikke amerikansk statsborgerskap eller foreldrene deres har ikke. Jeg fant det vanskelig å ikke diskutere politi når vennene mine er åpenbart preget, mens vertsforeldrene mine stemte for Trump. På den andre siden er det ikke så mye å gjøre med saken. Resultatet ble som det ble og selv om jeg med flere andre er forvirra kan vi ikke gjøre annet enn å håpe det går bra. Jeg er spent på å se hva han faktisk kommer til å få igjennom og hva slags politikk han kommer til å kjøre når deg gjelder klima, utenriks og spesielt immigrasjon.

Han tar jo ikke over før i januar så er jo et par måneder igjen med Obama.

Dette er to klassevenninner av meg på onsdag. Jeg sier ikke at det de gjør er riktig, men tenkte å vise et eksempel på hvordan noen reagerer. Det nederste bildet er av Frida, president i feminist klubben på skolen og førstegenerasjons amerikaner. Hun er politisk aktiv og jeg digger henne. Definitivt en motstander av alt Trump står for og hadde de møttes ville det ikke vært et pent syn...

Over til lykkelige tanker; jeg er på vei til Disneyland. Det er Veterans day denne fredagen, så vi får fri fra skolen. En ca 6 timers kjøretur, men jeg er gira og klar for Disneyland i to dager :)

  • 358 lesere

Likes

Comments

Nå er det godt og vel ei uke siden Halloween. Amerikanerene har vel feiret siden 1.oktober med pynt både inne og utenfor huset. Så godt som alt smaker visstnok mye bedre med gresskarkrydder i oktober. Alt fra drikke til middag til dessert... Skal innrømme at jeg ikke hadde så mye i mot det, spesielt når vi hadde pumpkinparties hele tida.

På lørdagen før Halloween hadde vi et pumpkin-carving-party i vårt hus. Et par naboer var der og to søstre fra Bergen som bor litt litt unna. Vi spiste chili (se for deg meksikansk gryte) en visstnok amerikansk suppe/gryte og har ikke noe med Mexico å gjøre. Gresskarcookies og cupcakes var selvfølgelig også på plass :)

Alle var samlet rundt et bord og hadde hvert sitt gresskar og så satt vi igang. Til sammen med å spise brukte vi vel 3-4 timer på dette! Tida gikk veldig fort og når vi lina de opp så det sabla bra ut synes nå jeg !

På mandagen var det ordentlig Halloween. Tror ikke jeg hørte en eneste amerikaner som ikke mente det burde være en fridag. De tar det litt mer seriøst her enn i Norge og alle digger det.

Etter at jeg var kommer meg hjem fra skolen var det raskt i gang med å skifte. Familien min skulle være sirkus; jeg var spåkone, Farris var søt klovn, Nicholas var den sterke mannen, Allisa var løvetemmeren og Holliday var løve. Vi feiret med en fetter av Nicholas som bodde ca en halvtime unna. Der spiste vi chili igjen, og satt i oppkjørselen og delte ut godteri til barna. Vi tok oss også en liten runde rundt i nabolaget med Farris så hun kunne få gått knask eller knep.

Alt i alt var det veldig koselig og mer en familiefeiring enn noe annet. Jeg synes det var kjempegøy og dere skulle sett hvor ekstremt noen av husene var pyntet. Det var alt fra fullt opplyst til store oppblåsbare spøkelser. Dessverre litt vanskelig å få bilder av det i mørket..

Den følgende onsdagen var det klart for Harvest Dance. Det er en stor dans i Mesa organisert av og for mormonerne i området. Det er mildt sagt mange av de her og det var et stort oppmøte. Aldersgrensa er 14-18 år og de fleste møter opp. Musikken er for det meste popmusikk med litt country innimellom. Footlose blir alltid spilt her i USA ved slike anledninger, uansett om det er kristent eller skolen, og ALLE kan trinnene. Gøy å være med og mye liv! Er ikke så mange mormonere på min skole, men jeg gikk med noen jenter fra kirka og jeg hadde det supert :) !

  • 358 lesere

Likes

Comments

Denne helga var det klart for det vi på norsk ville kalt utdannings messe. IB klassen min og et par lærere tok turen ned til Phoenix og snakket med hundrevis av colleger og universiteter. Jeg synes jo det var veldig gøy å få se så mange og tok med meg en haug av brosjyrer. Etter å ha snakket med flere av representantene var jeg egentlig mer forvirra enn jeg var fra starten, men hvis jeg får det til har jeg fortsatt veeeeeeldig lyst til å studere her etter videregående!! Vet bare ikke helt hva eller hvor enda..

Etter et par timer på denne messa tok vi metroen tilbake til Mesa og stakk innom en liten festival. Det var en meksikanske feiringen av de døde (Dia de Muertes) og det var stappfullt av folk. De hadde opptil 20 foodtrucks lina opp med masse forskjellig mat. Flere hadde kledd seg ut og det var et band der som spilte meksikansk musikk. Det var også en haug av salgsboder så jeg og en av mine meksikanske venner kjøpte matchende armbånd og en liten hodeskalle. Det var veldig gøy å se, og hun fortalte meg også litt om det og hvordan de feiret det i Mexico.

Alt i alt var det en god helg til tross for at jeg nå har klart å få meg halsbetennelse, hjalp litt med norsk sjokolade og brev fra tante der hjemme :)

  • 507 lesere

Likes

Comments

Torsdagen var en lang dag! Vi startet på et museum med gamle biler og amerikansk historie (mest Indiana). Jeg elsket bilene og historien var også interresant, men Farris på 4 var ikke like imponert... Etterpå møtte vi familien vi bor hos og spiste mat på et vietnamesisk restaurant.
Jeg bommet ganske godt på valget mitt. Holdt meg unna rare navn og sauser men endte jo da med noen tørre risnudler og kylling. Kyllingen skulle være grilla og det var den, men den var også heilt oransje pga en svært merkelig saus de hadde dynka den i.. Heldigvis dro vi på en sjokolade cafe etterpå og fikk oss en stor is. Denne isen var noe av det beste jeg har smakt, men tror ikke den slår isen på fiskebrygga i Kristiansand :)

Etter dette bar det videre til Thistleberry Farm. Her var det skikkelig amerikansk og jeg digget det. De hadde forskjellige "gårdsleker" og dyr, masse gresskar og en maisåker labyrint! Prøvde meg også på maiskanon :) da jeg fikk se alle gresskarene klarte jeg ikke å la være å kjøpe med meg to små. Allisa sa at de var mye dyrere i Arizona så jeg gjorde et godt kjøp pappa, ikke noe å alle seg for ;) . Tida gikk fort og etter tre timer på en relativt liten gård var vi på vei hjem igjen. På veien fikk jeg møte ei norsk jente fra Trondheim/Oslo. Det er alltid deilig å møte nordmenn. Jeg snakker jo med familien hjemme og venner, men det er noe med å snakke med en i samme situasjon. Det var kjempehyggelig og vi prata mye om skolen, venner, familien våre og alt vi kunne komme på før vi igjen gikk tilbake til familiene våre og amerikansken.

Fredag var vel en like lang dag som torsdag! Stod opp kvart på syv for planen var at vi skulle komme oss av gårde innen halv åtte. Etter to måneder (selv om vi rakk kirka på søndagen) visste jeg at det ikke kom til å skje.. Ti over åtte derimot var vi klare til å dra. En tre timers kjøretur mot Indianapolis der jeg sov godt og vel heile veien førte oss til et av USA's beste barnemuseum. Det var himla stort og delt inn i forskjellige emner. I begynnelsen kjedet jeg lovet av meg fordi det var et BARNEmuseum og ikke noe særlig for meg.
Jeg var naturligvis imponert over alt de hadde fått til, men det var nada for meg å verken gjøre eller lære. Litt senere derimot kom vi til en del som handlet om tre viktige barnestemmer i historien deriblant Anne Frank. Dette var super interresant og de hadde mange bra effekter. Alle hadde en spillefilm som forklarte livet deres og hva de gjorde. Pluss forskjellige fakta om deres tid og andre i samme situasjon.
De hadde også en arkeologisk avdeling om Kina og Egypt, en romskip avdeling (helt awesome) og en dinosaur avdeling med kjempestore skjeletter. Vi kunne lese på dem hva som var ekte og hva som var gips. Overraskende mange deler var ekte! Min favoritt derimot var velkommen til Kina. De hadde alt mulig her. Det var en dame som viste oss hvordan vi skulle skrive, de hadde både apotek og marker og kjempemange dine kinesiske ting. ELSKET DET!! Tro det eller ei men vi brukte hele dagen på dette museumet. Til sammen var vi der vel i 6 timer hvor 30 minutter ble brukt til lunsj.
På veien hjem stoppet vi på en søt cafe/restaurant og fikk oss noe mer mat. I det siste har vi spist mye auberginer i maten vår så jeg gikk for en grilla auberginer sandwich rett. Jeg elsker det og skjønner ikke hvorfor vi ikke spiser mer av det hjemme. Når jeg kommer hjem skal jeg lage både beandip, salsa og en haug av auberginer retter til alle sammen!!

Lørdag var det dagen for å dra hjem. Vi skulle derimot ikle dra før på kvelden så vi hadde hele dagen foran oss. Jeg var pakket og klar kl.09 og vi hadde deilig frokost. Angrer på at jeg ikke tok bildet av det, men det kalles frokost burrito og alle i Arizona og folk som liker meksikansk spiser det. Ganske vanlig rett her i USA. Varianten som ble presentert for meg var eggerøre, ost (cheddar - eneste osten de spiser her nesten) og bacon i en tortilla lefse. Dette dypper vi da i salsa. Jeg digger det. Lover dere at når jeg kommer hjem skal alle få smake for det er rett og slett nydelig. Alltid gøy å prøve noe nytt! Etterpå begynte resten av familien å pakke sammen. De hadde god tid. Forde de ikke vasker klær på søndagen bestemte de seg for å få det unnagjort her... Svigerbror til Allisa begynte på middagen og resten av oss slappet bare av. Etter lunsj gikk vi til nok en gård. Denne var ikke like søt som Thistleberry farm, men den hadde en gedigen mais labyrint. Da vi dro hjem var kl 5 og middagen som ble startet et par timer før var klar. Vi spiste spear ribs som han hadde røkt selv med hjemmelaga barbequesaus. Hvis det hadde vært sånn tullips sin fra Danmark var ville jeg aldri stoppet å spise det! Skikkelig god middag, men hill mye gris. Barna hadde saus i heile ansiktet og fingrene mine så ikke ut.

Når jeg skriver dette sitter jeg i bilen på vei til flyplassen i Chicago. Vi kom oss avgårde en time etter planlagt tid, men heldigvis lite trafikk så vi skal nok rekke det. Flyet lander i Arizona ved midnatt og så er det tidlig opp i kirka i morra. Vil ikke en gang tenke på å gå tilbake på skolen, for denne ferien har vært både innholdsrik og avslappende!

  • 558 lesere

Likes

Comments

Fredag 7.oktober var det endelig høstferie. Litt kjipt å se alle hjemme i Norge ha den uka før, men sånn er det jo bare. Nå var det min tur og den startet med at skolen sluttet kl. 12:17. Jepp de er veldig presise her når det kommer til minutter for skoletimene og pauser i mellom. Vi hadde kaker, muffins og kjeks i flere av timene i stedet for å gjøre noe og i den første timen hadde læreren vår tatt med doughnuts til oss :)

På kvelden gikk jeg på rulleskøyter med noen venner. Det var høy musikk heile tida og dj-en var på vår alder så det var au gøy. Litt vanskelig var det i begynnelsen, men etter hvert gikk det fortere og fortere. Vi holdt på i 2 timer ca og beina mine var heilt daue når vi var ferdige. Men GØY var det, og jeg kommer nok til å gå dit igjen.

På lørdag morra kl. 04:30 var vi på vei til flyplassen i Phoenix. Det var både tidlig og kjølig, men gikk nå fint. Vanligvis når jeg reiser med min kjære (av og til stressa) mamma har vi god tid på flyplassen. Gjerne så god tid at jeg nesten kjeder meg i hjel. Det er ikke sånn det er å reise med vertsfamilien min. De er litt mer avslappa og til tider dårlige til å beregne tida men det er visstnok sånn mormonere flest er. (De sa det, ikke meg). Slapp i hvertfall og vente på flyet med denne familien her. Vi kom oss til gaten 10-15 minutter etter de hadde starta boarding så vi var i rute vi...

Flyturen er en 3 timers flytur og jeg sov nesten heile veien. Jeg var sabla sulten når vi landa i Chicago kl. 11 det er sikkert og visst. Vi hadde bestilt en leiebil allerede så vi hoppet inn og kom oss fortest mulig til en diner. Deretter fortsatte vi videre til Chicago city. Det var dritkult men vi kjørte bare rett gjennom for vi havna selvfølgelig i en laaaang kø og omvei på omvei pga et maraton. Planen var at vi skulle stoppe å se oss litt rundt men det ble ikke noe av det. Stoppet kom på en Mc Donalds litt utenfor byen før det var rett til Indiana. Alle barna sov resten av veien (meg inkludert ;) ) . Da vi kom frem var det nærmere kveld så vi hadde litt pizza og så la vi oss. Huset vi bor i er en av søstrene til vertsmor med 4 barn og mann. I tilleg var søstera til mannen med 3 barn her også lørdag+søndag så det sier vel litt om størrelsen på huset vi er i !

Søndag er jo kirke i fokus. Det som var annerledes her var at kirka ikke starta før kl 1. Tenkte jo i mitt stille sinn det må jo være midt i blinken, men jeg foretrekker faktisk å gå 08:30. Med et hus fullt av barn er det ikke mulig å sove halve dagen så jeg stod vel opp rundt 8-9, heilt greit det. Vi hadde god frokost og så gjorde vi nada frem til vi skulle gå. Mormonere gjør absolutt ingen verdens ting på søndager. Hvis de er i en sport som spiller på søndagen kan de ikke gjøre det. De handler ikke i søndagsåpne butikker og alt sånn. Da klokka var rundt 11:30 begynte huset å våkne fra dvalen og det var fullt hysteri med å få alle barn i kirkeklær og alle de voksne måtte fikse håret og jeg vett ikke hva. Da vi endelig kom oss ut av huset rakk vi kirka akkurat til min overraskelse ettersom vi vanligvis er hakket forsinka. Kirka var kjedelig for å si det mildt. De få som er mormonere i Indiana og i området der vi var er nesten alle gamle og kjipe. I kirka jeg går i i Arizona er det mye mer liv og flere unge. Derfor var jeg med vertsmor alle tre timene i stedet for å gå med ungdommen for de eksisterte nesten ikke. Glad jeg ikke trenger å gå i denne kirka hver søndag for å si det sånn.. Da vi kom oss hjem
var klokka 4:30 så det var tid for middag og så gikk vi på en liten tur etter det. Mye av landskapet her kan minne om Norge uten fjell. Til og med temperaturen er nokså lik, men jeg som har vennt meg til Arizona fryser jo titt og ofte så jeg fikk heldigvis handla litt varmt tøy før vi reiste.

Mandag skjedde det ikke stort da heller. Vi tok oss en tur til et Amish bakeri/cafe og hadde lunsj. Godt å endelig få hjemmelagd grovbrød! De hadde smaksprøver rundt om heile bakeriet og jeg og barna var vel innom alle tror jeg :) Det var skikkelig mye godt!

Tirsdag var det klart for en Amish dyrepark. Her gikk nesten alle dyra "fritt" og det var dyr fra heile verden. Aper, indiske kuer, fjellrev, papegøyer, kaniner, kameler, zebraer, griser, geiter og mange fler som jeg ikke kan navnet på ei gang. Vi satt i en slags vogn dratt av hester og hadde en bøtte med mat hver. Litt redd skal jeg innrømme jeg var når alle dyra kom løpende etter oss og kua med sin store lange tunge slikka både kanten av vogna og skoen min.. Alle dyrene var tamme og ikke skjønner jeg hvordan de klarer å ta vare på alle. Jeg syntes apene og fjellreven hadde litt små bur ettersom de var et par av dyrene som faktisk var innelukket men ikke vet jeg. Etter vi var ferdige med turen på vogna gikk vi litt rundt og jeg fikk holde både kaniner og små andunger. Var også en liten papegøye der som kunne si hi og bye. Helt klart en opplevelse og hvis jeg en gang kommer tilbake hit skal jeg gå igjen!

Onsdag formiddag tok vi turen til et universitet kalt Notre Dame. Det er ganske vanlig i USA å gå rundt å se på forskjellige universiteter spesielt hvis du vurderer og studere der. Ellers er det turister eller fans av fotballag og lokale som bare liker å gå tur der. Campusen var heilt nydelig og det var noen fantastiske blomster der jeg tror både mormor, farmor og onkel ville likt. Alle byggene er inspirert av Irland og nokså like. Inni var de også fine å se på og jeg har virkelig lyst til å gå på college her i USA. Ikke alle skoler er like men nesten alle har visstnok noen eldre bygninger og de fleste er godt vedlikeholdt. Denne spesifikke skolen er katolsk og de hadde faktisk ei kirke på campusen. Når vi var der var det dessverre gudstjeneste så vi kunne ikke gå inn å se i den. Litt lengre nede fra kirka var den en uthulet knaust der man kunne tenne lys og be. Selv om skolen er katolsk kan alle som vil gå her og det samme gjelder andre skoler rundt om i USA som er både mormon, lutherske metodist og alt annet du kan komme på. Jeg kunne ikke tenke meg å gå på skole her da for Indiana er litt for ut i hutt i heita for meg og det INGEN fjell her. Men nydelig var den :)

  • 597 lesere

Likes

Comments