Torsdagen var en lang dag! Vi startet på et museum med gamle biler og amerikansk historie (mest Indiana). Jeg elsket bilene og historien var også interresant, men Farris på 4 var ikke like imponert... Etterpå møtte vi familien vi bor hos og spiste mat på et vietnamesisk restaurant.
Jeg bommet ganske godt på valget mitt. Holdt meg unna rare navn og sauser men endte jo da med noen tørre risnudler og kylling. Kyllingen skulle være grilla og det var den, men den var også heilt oransje pga en svært merkelig saus de hadde dynka den i.. Heldigvis dro vi på en sjokolade cafe etterpå og fikk oss en stor is. Denne isen var noe av det beste jeg har smakt, men tror ikke den slår isen på fiskebrygga i Kristiansand :)

Etter dette bar det videre til Thistleberry Farm. Her var det skikkelig amerikansk og jeg digget det. De hadde forskjellige "gårdsleker" og dyr, masse gresskar og en maisåker labyrint! Prøvde meg også på maiskanon :) da jeg fikk se alle gresskarene klarte jeg ikke å la være å kjøpe med meg to små. Allisa sa at de var mye dyrere i Arizona så jeg gjorde et godt kjøp pappa, ikke noe å alle seg for ;) . Tida gikk fort og etter tre timer på en relativt liten gård var vi på vei hjem igjen. På veien fikk jeg møte ei norsk jente fra Trondheim/Oslo. Det er alltid deilig å møte nordmenn. Jeg snakker jo med familien hjemme og venner, men det er noe med å snakke med en i samme situasjon. Det var kjempehyggelig og vi prata mye om skolen, venner, familien våre og alt vi kunne komme på før vi igjen gikk tilbake til familiene våre og amerikansken.

Fredag var vel en like lang dag som torsdag! Stod opp kvart på syv for planen var at vi skulle komme oss av gårde innen halv åtte. Etter to måneder (selv om vi rakk kirka på søndagen) visste jeg at det ikke kom til å skje.. Ti over åtte derimot var vi klare til å dra. En tre timers kjøretur mot Indianapolis der jeg sov godt og vel heile veien førte oss til et av USA's beste barnemuseum. Det var himla stort og delt inn i forskjellige emner. I begynnelsen kjedet jeg lovet av meg fordi det var et BARNEmuseum og ikke noe særlig for meg.
Jeg var naturligvis imponert over alt de hadde fått til, men det var nada for meg å verken gjøre eller lære. Litt senere derimot kom vi til en del som handlet om tre viktige barnestemmer i historien deriblant Anne Frank. Dette var super interresant og de hadde mange bra effekter. Alle hadde en spillefilm som forklarte livet deres og hva de gjorde. Pluss forskjellige fakta om deres tid og andre i samme situasjon.
De hadde også en arkeologisk avdeling om Kina og Egypt, en romskip avdeling (helt awesome) og en dinosaur avdeling med kjempestore skjeletter. Vi kunne lese på dem hva som var ekte og hva som var gips. Overraskende mange deler var ekte! Min favoritt derimot var velkommen til Kina. De hadde alt mulig her. Det var en dame som viste oss hvordan vi skulle skrive, de hadde både apotek og marker og kjempemange dine kinesiske ting. ELSKET DET!! Tro det eller ei men vi brukte hele dagen på dette museumet. Til sammen var vi der vel i 6 timer hvor 30 minutter ble brukt til lunsj.
På veien hjem stoppet vi på en søt cafe/restaurant og fikk oss noe mer mat. I det siste har vi spist mye auberginer i maten vår så jeg gikk for en grilla auberginer sandwich rett. Jeg elsker det og skjønner ikke hvorfor vi ikke spiser mer av det hjemme. Når jeg kommer hjem skal jeg lage både beandip, salsa og en haug av auberginer retter til alle sammen!!

Lørdag var det dagen for å dra hjem. Vi skulle derimot ikle dra før på kvelden så vi hadde hele dagen foran oss. Jeg var pakket og klar kl.09 og vi hadde deilig frokost. Angrer på at jeg ikke tok bildet av det, men det kalles frokost burrito og alle i Arizona og folk som liker meksikansk spiser det. Ganske vanlig rett her i USA. Varianten som ble presentert for meg var eggerøre, ost (cheddar - eneste osten de spiser her nesten) og bacon i en tortilla lefse. Dette dypper vi da i salsa. Jeg digger det. Lover dere at når jeg kommer hjem skal alle få smake for det er rett og slett nydelig. Alltid gøy å prøve noe nytt! Etterpå begynte resten av familien å pakke sammen. De hadde god tid. Forde de ikke vasker klær på søndagen bestemte de seg for å få det unnagjort her... Svigerbror til Allisa begynte på middagen og resten av oss slappet bare av. Etter lunsj gikk vi til nok en gård. Denne var ikke like søt som Thistleberry farm, men den hadde en gedigen mais labyrint. Da vi dro hjem var kl 5 og middagen som ble startet et par timer før var klar. Vi spiste spear ribs som han hadde røkt selv med hjemmelaga barbequesaus. Hvis det hadde vært sånn tullips sin fra Danmark var ville jeg aldri stoppet å spise det! Skikkelig god middag, men hill mye gris. Barna hadde saus i heile ansiktet og fingrene mine så ikke ut.

Når jeg skriver dette sitter jeg i bilen på vei til flyplassen i Chicago. Vi kom oss avgårde en time etter planlagt tid, men heldigvis lite trafikk så vi skal nok rekke det. Flyet lander i Arizona ved midnatt og så er det tidlig opp i kirka i morra. Vil ikke en gang tenke på å gå tilbake på skolen, for denne ferien har vært både innholdsrik og avslappende!

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - klikk her!

  • 35 lesere

Likes

Comments

Fredag 7.oktober var det endelig høstferie. Litt kjipt å se alle hjemme i Norge ha den uka før, men sånn er det jo bare. Nå var det min tur og den startet med at skolen sluttet kl. 12:17. Jepp de er veldig presise her når det kommer til minutter for skoletimene og pauser i mellom. Vi hadde kaker, muffins og kjeks i flere av timene i stedet for å gjøre noe og i den første timen hadde læreren vår tatt med doughnuts til oss :)

På kvelden gikk jeg på rulleskøyter med noen venner. Det var høy musikk heile tida og dj-en var på vår alder så det var au gøy. Litt vanskelig var det i begynnelsen, men etter hvert gikk det fortere og fortere. Vi holdt på i 2 timer ca og beina mine var heilt daue når vi var ferdige. Men GØY var det, og jeg kommer nok til å gå dit igjen.

På lørdag morra kl. 04:30 var vi på vei til flyplassen i Phoenix. Det var både tidlig og kjølig, men gikk nå fint. Vanligvis når jeg reiser med min kjære (av og til stressa) mamma har vi god tid på flyplassen. Gjerne så god tid at jeg nesten kjeder meg i hjel. Det er ikke sånn det er å reise med vertsfamilien min. De er litt mer avslappa og til tider dårlige til å beregne tida men det er visstnok sånn mormonere flest er. (De sa det, ikke meg). Slapp i hvertfall og vente på flyet med denne familien her. Vi kom oss til gaten 10-15 minutter etter de hadde starta boarding så vi var i rute vi...

Flyturen er en 3 timers flytur og jeg sov nesten heile veien. Jeg var sabla sulten når vi landa i Chicago kl. 11 det er sikkert og visst. Vi hadde bestilt en leiebil allerede så vi hoppet inn og kom oss fortest mulig til en diner. Deretter fortsatte vi videre til Chicago city. Det var dritkult men vi kjørte bare rett gjennom for vi havna selvfølgelig i en laaaang kø og omvei på omvei pga et maraton. Planen var at vi skulle stoppe å se oss litt rundt men det ble ikke noe av det. Stoppet kom på en Mc Donalds litt utenfor byen før det var rett til Indiana. Alle barna sov resten av veien (meg inkludert ;) ) . Da vi kom frem var det nærmere kveld så vi hadde litt pizza og så la vi oss. Huset vi bor i er en av søstrene til vertsmor med 4 barn og mann. I tilleg var søstera til mannen med 3 barn her også lørdag+søndag så det sier vel litt om størrelsen på huset vi er i !

Søndag er jo kirke i fokus. Det som var annerledes her var at kirka ikke starta før kl 1. Tenkte jo i mitt stille sinn det må jo være midt i blinken, men jeg foretrekker faktisk å gå 08:30. Med et hus fullt av barn er det ikke mulig å sove halve dagen så jeg stod vel opp rundt 8-9, heilt greit det. Vi hadde god frokost og så gjorde vi nada frem til vi skulle gå. Mormonere gjør absolutt ingen verdens ting på søndager. Hvis de er i en sport som spiller på søndagen kan de ikke gjøre det. De handler ikke i søndagsåpne butikker og alt sånn. Da klokka var rundt 11:30 begynte huset å våkne fra dvalen og det var fullt hysteri med å få alle barn i kirkeklær og alle de voksne måtte fikse håret og jeg vett ikke hva. Da vi endelig kom oss ut av huset rakk vi kirka akkurat til min overraskelse ettersom vi vanligvis er hakket forsinka. Kirka var kjedelig for å si det mildt. De få som er mormonere i Indiana og i området der vi var er nesten alle gamle og kjipe. I kirka jeg går i i Arizona er det mye mer liv og flere unge. Derfor var jeg med vertsmor alle tre timene i stedet for å gå med ungdommen for de eksisterte nesten ikke. Glad jeg ikke trenger å gå i denne kirka hver søndag for å si det sånn.. Da vi kom oss hjem
var klokka 4:30 så det var tid for middag og så gikk vi på en liten tur etter det. Mye av landskapet her kan minne om Norge uten fjell. Til og med temperaturen er nokså lik, men jeg som har vennt meg til Arizona fryser jo titt og ofte så jeg fikk heldigvis handla litt varmt tøy før vi reiste.

Mandag skjedde det ikke stort da heller. Vi tok oss en tur til et Amish bakeri/cafe og hadde lunsj. Godt å endelig få hjemmelagd grovbrød! De hadde smaksprøver rundt om heile bakeriet og jeg og barna var vel innom alle tror jeg :) Det var skikkelig mye godt!

Tirsdag var det klart for en Amish dyrepark. Her gikk nesten alle dyra "fritt" og det var dyr fra heile verden. Aper, indiske kuer, fjellrev, papegøyer, kaniner, kameler, zebraer, griser, geiter og mange fler som jeg ikke kan navnet på ei gang. Vi satt i en slags vogn dratt av hester og hadde en bøtte med mat hver. Litt redd skal jeg innrømme jeg var når alle dyra kom løpende etter oss og kua med sin store lange tunge slikka både kanten av vogna og skoen min.. Alle dyrene var tamme og ikke skjønner jeg hvordan de klarer å ta vare på alle. Jeg syntes apene og fjellreven hadde litt små bur ettersom de var et par av dyrene som faktisk var innelukket men ikke vet jeg. Etter vi var ferdige med turen på vogna gikk vi litt rundt og jeg fikk holde både kaniner og små andunger. Var også en liten papegøye der som kunne si hi og bye. Helt klart en opplevelse og hvis jeg en gang kommer tilbake hit skal jeg gå igjen!

Onsdag formiddag tok vi turen til et universitet kalt Notre Dame. Det er ganske vanlig i USA å gå rundt å se på forskjellige universiteter spesielt hvis du vurderer og studere der. Ellers er det turister eller fans av fotballag og lokale som bare liker å gå tur der. Campusen var heilt nydelig og det var noen fantastiske blomster der jeg tror både mormor, farmor og onkel ville likt. Alle byggene er inspirert av Irland og nokså like. Inni var de også fine å se på og jeg har virkelig lyst til å gå på college her i USA. Ikke alle skoler er like men nesten alle har visstnok noen eldre bygninger og de fleste er godt vedlikeholdt. Denne spesifikke skolen er katolsk og de hadde faktisk ei kirke på campusen. Når vi var der var det dessverre gudstjeneste så vi kunne ikke gå inn å se i den. Litt lengre nede fra kirka var den en uthulet knaust der man kunne tenne lys og be. Selv om skolen er katolsk kan alle som vil gå her og det samme gjelder andre skoler rundt om i USA som er både mormon, lutherske metodist og alt annet du kan komme på. Jeg kunne ikke tenke meg å gå på skole her da for Indiana er litt for ut i hutt i heita for meg og det INGEN fjell her. Men nydelig var den :)

  • 72 lesere

Likes

Comments

Denne uka har vært travel og gøy på samme tid! Vi har hatt homecoming week og schoolspiriten har vært på topp.

Spiritweek:
Mandag til fredag hadde vi spiritweek som gikk ut på å kle oss opp i diverse klær.
Mandag: amerika dag/blått,rødt og hvitt.
Tirsdag: tropisk/palmer, hawaiiskjorter
Onsdag: wild/dyremønstre
Torsdag: go for the gold/ gull(gult), sølv, glitter
Fredag: blackout/alt svart

Det var også diverse arrangementer i lunsjene og plakater på ale vegger. På fredag hadde vi en samling i første time i gymsalen. Alle klassene var representert og både korps, cheerleadere, dansere, fotballspillerne og elevrådet var der og hadde opptredener. Det var skikkelig gøy og masse liv!! De har også slagord for alle klassene (freshman/sophmore/junior/senior) så vi har alltid en konkurranse på alle samlingene om hvem dom klarer å skrike høyest (seniorklassen vinner alltid pga fotballspillernes brøling)

Etter skolen var det rett til Earth Club for å gjøre oss klare til å gå i paraden. Det kan sammenlignes litt med borgertoget bare at det er alle klubbene/lagene som går og det er hovedsakelig naboer som står langs veien og heier. Det var kjempegøy (og heldigvis kortere enn borgertoget) med mye musikk og leven.

Så fort vi fikk rydda bort det vi hadde med i paraden var det rett ut på baseballbanen og sette opp standen vår. Dette var visst kalt Tailgate, går basically ut på at alle klubbene er representert og selger forskjellige ting og så er det hoppeslott og slikt for barn. Både elever, lærere og familier i nabolaget deltar så det var veldig gøy å være en del av det. Dette holdt på til 18:30 og fotballkampen begynte 19:00 så vi skyndte oss å rydda sammen alt og kledde oss om til svart igjen pga blackout!

Endelig klare for kamp fant vi IB plassen blant alle andre elevene og det har aldri vært så mye leven på de andre kampene. Homecoming fotballkampen er noe heilt for seg selv der alle er enda galere enn de pleier! Det var mer fokus på musikk/dansing og maskoten enn det var på selve kampen. I tillegg krona de homecoming dronning og konge under halftime, og da kom det biler kjørende inn med representanter fra alle klassene (elevråd) + fyrverkeri så det var ekstra stemning. Vi tapte, så den var kjip fordi vi har vunnet ganske overlegent de siste kampene men jaja tror det for deg meste var spillerne som brydde seg om det. Da jeg endelig gikk hjem var klokka 21:30 og da hadde jeg vært på skolen siden 07:00 så det var deilig å komme seg hjem.

På lørdag var selve dansen. Vi skulle egentlig gå i en gruppe på 6 jenter men 4 av de droppa ut på torsdagen så det endte i at det bare var meg og en jente fra noen av timene mine som gikk. Vi hadde det veldig gøy da, så jeg angrer ikke på det!
Første timen (begynte kl.19:00) var litt kjip, fordi mange folk kom sent og vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre. Vi spiste litt nachos og tok noen bilder i photobooten før vi møtte andre jenter fra klassen.
Resten av kvelden, til 22:30 dansa vi som gale og tok bare pauser for å drikke vann. Det var skikkelig stemning og mye spansk musikk :) Når jeg kom hjem var jeg fortsatt så gira at jeg klarte ikke å legge meg med en gang... Sov lenge neste dag!

  • 156 lesere

Likes

Comments

Denne helga campet vi med resten av familiene i kirka til vertsfamilien min! Det var en 2 timers kjøretur fra hvor vi bor og det var bare for en natt. De hentet meg på skolen, så vi var der rundt halv seks fredag ettermiddag. Jeg gikk i tights og en tynn hettegenser og frøys for det føltes som vår hjemme i Norge. Vi begynte å sette opp teltene og da fikk jeg varmen i meg igjen, men det varte ikke lenge... Jeg hadde mitt egent lille telt og familien min sov i et annet. Koordinatoren min, hennes mann og tyskeren Manu kom 15 minutter senere og de campet like ved.

Det ble fort mørkt, rundt 07:30 og da grillet vi hamburgere og spiste doritos (himmelsk chips). Vi hadde vår egen bålpanne rett ved teltene våre som holdt oss varme og så satt vi der og snakket om alt mulig. Det var et annet par med verdens søteste baby der au så litt skriking fikk vi også høre i blant! Nærmere 9 hadde pastoren en liten preken og vi hadde noen musikk innslag, deretter var det bare å hive innpå av cookies, brownies og chips (var ganske mett, men fikk jo plass til litt til)

Da det nærmet seg leggetid (rundt midnatt) var temperaturen mellom 0-5 grader! Jeg hadde på meg to hettegensere, en poncho og vindtett (varm) jakke + teppe inne i en sovepose og jeg frøys gjennom hele natta. Skulle gjort mye for Kari Traa ulltøy og ullvangen min da...

Neste morgen var det frokost kl. 07:00 og sola var så vidt oppe så det var fortsatt relativt kaldt! Vi fikk servert nydelige pannekaker med sirup, eggerøre og "frokost pølse"! Ikke verst til å være på camping synes nå jeg :) Senere var det et par "leir leker" PG så pakka vi sammen teltene våre igjen. Før vi kjørte hjem tok vi turen ned til en innsjø i nærheten. Den var sabla stor (og falsk) og fullt av speidere og fiskere. Meg og tyskeren vasset litt og vannet var nok gode 20 grader celsius - altså kaldt i amerikanernes øyne.

​Alt i alt hadde jeg en fin tur! Selv om jeg klager på kulda, var det deilig å gjøre noe annet og se litt annen natur enn asfalt og oransje fjell. Barneskrik den siste halvtimen gjorde ikke så mye når jeg ikke en gang fikk ett myggstikk ute i skogen! Var heller ingen skumle insekter eller bjørn (de finnes faktisk i området) så var heldig med den :)

  • 186 lesere

Likes

Comments

Jeg har gått på skolen et par uker nå og kommet (halveis) inn i rutiner. Hver morgen (utenom onsdag) går jeg ut av døra 05:35 for å ta bybussen rundt 05:50. Bybussen går ikke rett forbi skolen, så jeg må gå av i nærmeste gatekryss og gå i 5-10 minuter langs gata for å komme til den ene inngangen på skolen. Deretter er det å vente på at skolen starter 06:45. Heldigvis er det ikke så mye varmere enn 30 grader og sola skinner ikke like sterkt så tempen er ikke så ille. Å kalle lærerne med etternavn og tittel går overraskende greit det og, jeg har bestemt meg for å ikke lære fornavnene deres for å ikke glemme meg, men de er ikke så nøye på det som man får høre


A hour - Mr Dexter

Den første timen min er økonomi med Dexter. Han går alltid i Hawaii skjorter og spiller musikk før klassen starter. Han har litt av hvert i klasserommet sitt; blant annet et lite kjøleskap og mikrobølgeovn. I kjøleskapet er det også ekstra vannflasker hvis vi skulle være uheldige å glemme det en dag. Han er nok en av mine favorittlærere på skolen, selv om faget kan være vanskelig er han gøy å høre på. Meg og mine venninner og flere andre spiser ofte lunsj i klasserommet hans og han forteller historier om alle plassene han har vært.

Første time - Mr Leistner

Etter økonomi er det bare å kommer seg ut av klasserommet og videre til matte på den andre siden av campusen. Matte er jo et av de fagene jeg ikke kan fordra, men denne læreren er ikke så verst. Så langt har det meste vært repetisjon så de to prøvene vi har hatt gikk veldig bra. Leistner er litt nerdete og sær, men også utrolig hyggelig og hjelpsom. Han forklarer alt slik at det er mye lettere å forstå og gir ikke opp før alle har forstått det. Leksene vi får daglig er som regel rundt 20-30 regnestykker, men de er i samme kategori og du blir fort ferdig. De siste 15 minuttene av timen får vi som regel startet og nesten fullført leksene eller vi kan jobbe med andre lekser/prøver.

Andre time - Mrs Thompson

Etter matte er det en enda lengre vei for å komme seg til kinesisk. Jeg går så fort jeg bare kan og leggene svir, men det er så sabla mange folk på denne skolen at det ikke alltid er like lett å komme forbi. Det er ikke alle som skal like langt og de somler seg henover så treigt at du ikke kan forestille deg det hvis du ikke opplever det selv. Det er som å prøve å komme seg fremover i en stillestående gruppe på flere hundre. Når jeg endelig er framme rekker jeg å sette meg på plass før klokka ringer.... Det er ikke en time hvor Mrs Thompson ikke får meg til å le. Forrige uke var hun innom temaet mannlige ingeniører og hvor dårlig de designer toaletter langs veien - poenget hennes her var at flere kvinner måtte bli ingeniører. En annen dag snakket hun om hvordan det ikke var noe problem for henne at vi slo henne hvis vi ikke var fornøyde. Dette var fordi det ville gi henne ''betalt ferie'' på sykehuset og foreldrene våre ville komme med gaver å beklage... Mrs Thompson er garantert den rareste, artigste men også mest godhjertede læreren jeg har møtt! :)

Tredje time - Mrs Harper

I denne timen er jeg ikke ''elev'' men Teachers aid/hjelpelærer. Det er ikke elevene jeg hjelper, men læreren. Oppgaver kan være å sjekke om alle har levert inn skjemaer og sortere dem alfabetisk, gå med papirer over til administrasjonen, stemple bøker eller hente/printe noe på kopirommet. I dag hadde jeg opplæring i hvordan vi bruker kopirommet, men det fungerer som regel slik at jeg bruker max 15 minutter av timen på å hjelpe læreren med noe og de resterende 45 minuttene kan jeg gjøre lekser eller øve til prøver.

Fjerde time - Mrs Guy

For å komme med til denne timen må jeg gå gjennom 2nd hall, hvis å bevege seg ute er vanskelig er det nesten umulig her. Det går en hovedgang, men det er et par mindre kryssene korridorer som skaper trøbbel. Jeg har funnet ut at jeg må se etter et par ting for å lettere komme meg gjennom: vær en av de første (skjer 1:100 ganger), gå bak en lærer, gå bak en høy muskuløs fotballspiller eller en gruppe som tar lott plass. Fotballspiller funker best!

Jeg tror engelsklæreren min er den strengeste læreren jeg har. Jeg liker henne og jeg liker faget, men hun sier for eksempel at vi må skrive hennes type heading i høyre hjørne og hvis vi ikke gjør det mister vi poeng. Vi fikk et ferdigskrevet A4 ark om alt hun forventer fra type skrift til størrelse etc. I denne timen begynner jeg også å bli veldig sulten (slutter 12:15) så det kan jo også ha noe med saken å gjøre.

Femte time - Mr Bowman

Etter lunsj har jeg ''politiske tanker og demokratiske idealer'', et fag hvor vi fokuserer på ideologiske idealer og ser på forskjeller, likheter og bakgrunn. Noen ganger er det litt vanskelig å forstå fordi han sammenlikner mye med amerikansk styreformer og lover, men jeg har bedre forståelse nå en jeg hadde første time. Vi fik mye leselekser + notater de to første ukene, gjerne 20 sider uten bilder med masse vanskelige ord. Nå har det roet seg og er aldri mer en 10, vi har også færre dager med leselekser. Som den eneste europeeren i klasserommet er jeg ofte stilt spørsmål om jeg ank svare utifra hvordan vi har det i Norge, og det er jo utrolig gøy for den svært lite politisk aktive meg... Heldigvis merker jeg at jeg kan mye mer enn jeg trodde om politikk, og det er faktisk lettere for meg nå og forstå hva vi lærer. Fordi jeg har begynt å svare bedre og mer utdypende får jeg som regel flere spørsmål i løpet av en time og det har skjedd et par ganger at jeg har formulert meg litt feil. Jeg oppfattes til tider som en veeeeeeldig stolt nordmann og har et par ganger uttrykt meg som at vi har det mye bedre i Norge enn i Amerika. de bare ler og når jeg får forklart og rettet opp i hva enn jeg har sagt, høres det ikke like dumt ut lengre.

Sjette time - Mrs Patrick

Å gå til denne klassen er noe av det kjedeligste jeg gjør. Biologi siste time er ikke gøy. Hodet er slitent og begrepene er harde. I tillegg er klasserommet iskaldt så vi må ha døra åpen for å prøve å få inn noe varme. Læreren er grei og vi får ikke for mye lekser, men fem minutter før klokka ringer (kl 15) står hele klassen ved døra og venter på at vi kan gå ut. Lærere i siste time får nemlig ikke lov til å slippe oss ut før klokka ringer. Når klokka ringer går jeg like fort som når jeg går til kinesisk. Dette er for å få plass på bussen, helst litt foran fordi jeg skal av på det første busstoppet.

Etter en klam og svett busstur stiger jeg ut i varmen og har en ca. 10 minutters gåtur for å komme meg hjem. Sola steiker, kroppen svetter og den svarte sekken er gloheit når jeg kommer fram. for å kommer meg helt fram må jeg krysse en firefelts vei, uten gangfelt eller gå langt nedover veien for å finne et gangfelt. det er lyskryss begge veier og gata jeg skal inn i ligger i midten av lyskryssene . Jeg pleier bare å løpe over når det ikke er noen biler og det gjør som regel alle andre også. SÅ LANGT HAR DET GÅTT GREIT!!

-

Dette er noen bilder fra hvordan det ser ut utenfor kantina før A hour. I lunsjen er det stappullt av folk her og køen står angt utenfor kantina selv om det er tre ''kasser''

Kart over skolen - det er mye mer avansert enn det ser ut som...

​Mr Dexters klasserom. Oppe i hjørnet er hvor han har alle hawaiitingene sine + kjøleskap og mikrobølgeovn

  • 320 lesere

Likes

Comments

I dag var det tid for sesongens første hjemmekamp i amerikansk fotball. I går var jeg å ordnet meg t-skjorte med skolens logo på og en caps og var super gira på kamp. Jeg gikk med to venner fra skolen og italieneren og tyskeren som bor rett borte i gata. Ei av venninnene mine hadde med ansiktsmaling i tillegg, så vi passa godt inn i mengden av oransje og blått på vår tribune. Oppmøtet var sånn halvveis, det hadde vært plass til flere, men det var mye leven allikevel. ''Skolekorpset'' stod for musikken og cheerleaderne var også på plass.

Tidligere på dagen, da vi fortsatt var på skolen, kunne du se at det skulle være kamp i kveld. Alle cheerleaderne gikk i sin uniform, fotballspillerne gikk i jerseyen og skolekorpset marsjerte og spilte gjennom alle gangene på hele skolen slutten av siste time. Det ble også annonsert flere ganger over høyttaleren at det var kamp i kveld kl 19 og at vi måtte møte opp i oransje og blått for å støtte laget.

Selve kampen gikk ikke så bra. Har funnet ut av at laget er et av de dårligste og i dag spilte de mot et av de beste lagene og tapte 0-64... Likevel kunne du merke schoolspiriten var der og vi var nære touchdown et par ganger :) På slutten av kampen var alle helt hysteriske. Laget kom bort til tribunen for å takke for støtten og korpset spilte høyere enn noen gang, alle skreik og klappa som om de skulle ha vunnet kampen. Det ikke siste gang jeg skal heie på Westwoods fotballag det er sikkert og visst.

  • 429 lesere

Likes

Comments

I dag den 10.August2016, fikk jeg Amalie, endelig kjøre amerikansk skolebuss og det varfantastisk! Bussjåføren, som var en dame, var skikkelig hyggelig og bussen varakkurat som du ser på film. Det eneste kjipe var at den gikk 06:19 fra etbusstopp 10 minutter gåtur fra huset mitt. Onsdag er den eneste dagen jeg begynnersent, det vil si 08:30 så jeg var på skolen en og en halv time før de begynte åhadde ingenting å gjøre. Heldigvis møtte jeg på en annen jente i samme posisjonså vi pratet litt og da gikk tiden mye fortere. Det kom også en del lærere åhilste på og synes det var veldig gøy at jeg kom fra Norge.

Første time hadde jegmatte. Jeg fikk gått inn i klasserommet litt før tiden og snakket med lærerenfør de andre elevene kom inn. Jeg går 11th grade og er en junior så de som gåri klassen min er 1 år yngre og mange kjente hverandre fra før. Amerikansk HIghSchool fungerer nemlig sånn at de går fra 9-12 klasse i motsetning til norskder vi har 11-13. Overraskende nok kom det to jenter bort til meg også! Jeg haralle klassene med i hvertfall en av dem, så det var en lettelse. Plass ikantina ble heller ikke vanskelig da, men maten er en annen sak. Maten deselger i kantina er så godt som uspiselig! Det er lange køer for lunsj, menflere er enige i at det ikke akkurat frister...

Resten av dagen varjeg gjennom så godt som resten av fagene mine også. På denne skolen har de allefagene i same rekkefølge hver dag, men vi slipper som regel å drasse på bøker.De fleste klassene har nemlig et klassesett og en bok til hver elev de kan hahjemme til lekser :)

Kinesisklæreren miner et av de sprøeste menneskene jeg har møtt! Hun kommer fra Kina, men har boddi USA i ca. 20 år så hun kan engelsk. På skolen min er derimot har mange avelevene spanske navn, så hun sliter med uttalelsen akkurat som jeg ville hagjort. Hun virker som hun sier det hun vil si, og tenker ikke alltid like nøyegjennom det. For eksempel kobler hun til PC-en til tavla og har navne oppropmed bilder. Hvis bildene er rare sier hun det rett ut; ''wow, that was a weirdpicture!'', men så retter hun det alltid opp med å si at de ser mye bedre ut ivirkeligheten.

Hun hadde også enrant om kommunismen og måtte etterpå forklare at hun ikke prøvde å verve noen idet ene eller det andre, men det var viktig at vi forsto hvordan Kina fungerte.Hvis vi kunne flytende mandarin hjalp ikke det i Kina hvis ikke vi kjentekulturen. Da ville vi ikke kunne få hjelp til å saksøke for vi visste ikke hvemvi skulle spørre!

De andre lærerne jeghar er også utrolig gode. Det er ingen dårlige/kjipe lærere, men jeg tror detkan ha noe med at de er IB-lærere :) De er ikke like strenge mot oss, til ogmed dresscode er ikke like nøye for oss så lenge vi kler oss sånn nogenlundefornuftig.

Så langt (2 dager) erdet derfor ikke mye negativt med skolen. Det eneste jeg ikke liker er maten, Ahour (1. time kl 06.45) og at vi har 5 skoletimer før lunsj og to etter! Vi fårheldigvis lov til å spise i de fleste klassene, for skoletimene her varer enklokketime og du spiser jo frokost før du kommer!

  • 571 lesere

Likes

Comments

Familien min går i kirka hver søndag og det visste jeg fra før. Det jeg ikke hadde fått helt med meg er at de er mormonere. Det stod ikke noe om det i søknaden og jeg ville aldri gjettet det. I kirka måtte vi gå kledd med så så lange skjørt, topper som dekket skuldrene og ingenting gjennomsiktig. Dette er jo helt vanlig å kom egentlig ikke som noe sjokk, men følte meg uansett litt rar der jeg satt. Det var lett å se at italieneren, tyskeren og meg ikke kom herfra og flere ville hilse på oss etterpå. Jeg hadde ikke tenkt på å spørre hvor lenge vi skulle være i kirka, men det viste seg å være 3 timer (08:30-11:30).... Først en time sammen og deretter ''klasser'' gruppert i alder og kjønn. Når du så rundt deg var det litt som du ser på film, alt fra hvordan håret deres var til hva de gikk kledd i. Alle var veldig imøtekommende og hyggelige. 

Vertsmoren min Allisa introduserte meg til en 17 år gammel jente, Emma, som fulgte meg rundt og introduserte meg. Det var ganske annerledes fra hvordan det pleier å være i Norge, men det var ok. De har visstnok ungdomsmøter hver onsdag kveld der de gjør diverse aktiviteter som jeg skal prøve ut. Emma ville også gjerne ha mobilnummeret mitt så vi kunne gå ut som en gruppe på kino eller noe senere neste uke. Det var også en dame i kirka som tok litt ekstra initiativ. Hun var fra Europa og hadde bodd i Arizona en god stund nå og stiftet familie. Datteren hennes virket også veldig hyggelige. Det var til og med ei jente der som skal gå på samme skole som meg!Det var ikke så mange av dem der fordi de fleste gikk på skolen i nærområdet. Jeg skal gå på en skole der neste nabolag går.

Etter kirka gikk vi hjem og slappet bare av resten av dagen. Vi laget saftis, så på tv-show, sov litt, lagde middag, gikk gjennom husreglene osv. I morgen skal Allisa ta meg med til skolen å registrere meg. Der skal jeg få møte rektoren, IB-koordinatoren og kanskje et par lærere.

  • 625 lesere

Likes

Comments

Å møte familien påflyplassen var en lettelse! De hadde med skilt der det stod ‘’Welcome Amalie’’,og det var ikke særlig kleint. Klemmer ble gitt og vi sa hade til resten avgruppa jeg reiste med å så var vi på vei mot huset. Varmen som møtte meg nårjeg gikk ut på parkeringsplassen var ubeskrivelig varm. Heldigvis er det ikkebare meg som synes det! De som bor her, inkludert familien min, synes også atvarmen i juli/august er hakket for varmt....

Etter en kvarterskjøretur var vi fremme ved huset. Vertssøsteren min Farris som snart er 4 årvar ikke sjenert en plass. Når det ble veldig stille i bilen, spurte hun; ‘’Yousleeping back there’’? Jeg fikk heller ikke pakket ut helt, fordi hun hadde sålyst til å leke med de nye trollene jeg gav henne. Resten av gavene var de også svært begesitret for. Spesilet turkopper laget av tre! De sier vannet smaker bedre i koppene og bruker dem hele tida :)

Senere på kveldenhadde vi barbeque/poolparty. Kontaktpersonene min bor nemlig rett borti gataog er selv vertfamilie. Det er to gutter som bor hos henne, en italiener og entysker. Italieneren hadde jeg allerede møtt på Soft Landing Campen så det varlett for oss å ha noe å prate om. Selve kvelden var som tatt rett ut fra en film. Det var skikkelig amerikansk og jeg elsket det! De var høylytte å bydde på seg selv. Alle ville høre om Europa og turen vår og fortalte også en god del om dem selv. Alle spørsmålene våre ble svart på uten at vi følte oss dumme og de forklarte alt de kunne om hva som venter oss. Om dresscode spesielt. Du følte du hadde vært her mye mer enn et par timer og var allerde akseptert i nabolaget. De fortalte oss om andre folk som bodde i nærheten og utover kvelden snakket de til oss som om vi hadde bodd her et par år og visste alt mulig om Mesa. Det var rett og slett den beste starten vi kunne fått for vår del.

  • 630 lesere

Likes

Comments

Som en av mange andre utvekslingsstudenter dro jeg på det de kaller Soft Landing Camp i New York før reisen går videre til vertsfamilien. Campen er en blanding av forberedelse og informasjon om det kommende året og amerikansk kultur samt sightseeing og moro! Den strekker seg over 3 hele dager pluss ankomst og avreisedag.

ANKOMST

Jeg reiste i en gruppe på ca. 20 norske personer fra Norge (OSL) til New Jersey (EWR). Flyturen tok 8 timer fordi det er en tidsforskjell på 6 timer. i tillegg var flyet forsinka en time pga tekniske problemer. Jeg satt ved siden av ei norsk jente som også skulle til Arizona, og med film og bok gikk turen mye raskjere enn jeg hadde trodd. maten var heller ikke så verst! Når vi ankom flyplassen i Newark var det ikke like skummelt som jeg hadde sett for meg. Vi stod i kø i omrent tre kvarter før vi kom fram til sleve passkontrollen. Der viste jeg visum og nødvendige papirer, skannet den ene hånda og så inn i et kamera i 3 sekunder før jeg gikk videre for å hente baggasjen. når vi kom ned dit så vi ikke baggasjen vår, og dette gladt også flere andre norske studenter, men det viste seg at de allerede var lesset av på andre siden av båndet. Dette er visst ganske vanslig at skjer med deg hvis du kommer fra Europa.

Hotellet vi skulle lige på lå ikke midt i New York City som man kanskje skulle trodd, men ca. 30 minutter unna med buss i nabostaten New Jersey. Vi ble hentet på flyplassen av gruppeledere fra organisasjonen, og etter litt rask mat tok vi en shuttlebuss til hotellet hvor vi fikk romkortene våre. Her ble vi blandet med andre studenter fra forskjellige land, selv kom jeg på rom med ei tysk og ei dansk jente. Begge kunne engelsk så kommunikasjonen gikk greit, men vi så hverandre mest på morgenen og kvelden. Ellers gikk jeg mye med andre norske studenter og de gikk med studenter fra deres land.


DAG 1

Dagen startet med frokost 07:30... Utvalget var ikke helt det jeg hadde sett for meg så det endte med to tørre grovskiver med litt syltetøy og et glass med appelsinjuice. Etterpå hadde vi et møte der vi snakket litt om hvordan amerikanere oppfører seg, hva som er greit å gå med, hvordan vi skal få et best mulig år osv. deretter gikk turen til Garnd Central Terminal hvor vi hadde lunch.Planen for dagen var sightseeing på Upper Manhattan og etter litt historikk om selve Grand Central bar det videre til en liten tur i Central Park, hvor vi fikk sett både bryllups shoot og jazzopptreden! Vi satt for det meste på bussen mens guiden vår fortalte om hva vi passerte, men vi hoppet av på Rockefeller Center, ei kirke og Greenwich (en del av gamle NY i nedre del av Manhattan).Det høres kanskje ikke ut som vi så så mye, men vi satt i den bussen i over 4 timer med bare sightseeing før vi endelig fikk se litt på egenhånd. Da valgte med og to andre å gå opp til Times Square igjen, vi hadde bare passert med bussen, og så fant vi oss et sted å spise. Det ble spagetti bolognese på meg, noe som var hakket bedre enn frokosten jeg valgte tidligere på dagen. da bussen gikk hjem igjen og vi kom oss på hotellrommet var de fleste i gruppa ganske slitne og det tok ikke så lang tid før vi la oss.

DAG 2

Den andre dagen startet frokosten samtidig, men jeg gikk for noe annet enn tørre grovskiver. I dag ble det tørre belgiske vafler i stedet! Pluss et lite glass med oppkuttet frukt og en banan. Møtet for dagen handlet om hvordan vi skulle takle ulike situasjoner som kan oppstå under oppholdet vårt i USA. Vi fikk utgitt oppgaver og ble bedt om å gå i grupper på 5. Jeg og to andre norske som hadde satt oss sammen ble da splittet og jeg havnet i en gruppe med bare tyskere. Oppgaven vår handlet om hvordan man unngår situasjoner som en fest med alkohol (vi har ikke lov å drikke alkohol under oppholdet) , der det kan oppstå situasjoner som fort sprer rykter. Det gikk helt greit, men å få tyskerne til å snakke engelsk var vanskeligere. Heldigvis var dette bare 15 minutter av hele oppholdet, og når det var over var vi igjen på vei til New York. 

Planen denne dagen var downtown Manhattan. Vi startet med lunsj på Grand Central og så gikk reisen til Wall Street og World Trade Center. her stoppet vi og fikk sett minnesmerke for 9/11 samt området rundt. Etterpå kjørte vi gjennom chinatown, inn i Brooklyn og SOHO. Vi hadde et lite stopp ved brooklyn bridge hvor vi kunne ta litt bilder og spise is. Etterpå gikk vi hver vår vei. Meg og de to jentene jeg var med på Times Square bestemte oss for å dra til Staten Island Ferry. Vi fikk ikke sett så mye til frihetsgudinnen på sightseeingen så vi brukte litt av fritiden vår på det ettersom det var vår første gang i New York. Ferjene gikk hver halvtime fra hver sin side, tok ca 20 min og var gratis. Det var plass til 6000 mennesker på en ferje, og man kunne se det var en god blanding av turister og amerikanere. vi hadde en fantasisk utsikt fra dekk, mot ellis Island, frihetsgudinennen og mot New York City. Da vi var tilbake i byen igjen, gikk vi litt rundt i SOHO og kikket før vi fant oss noe takeaway mat til bussen. Da vi kom tilbake til hotellet var alle like trøtte som dagen før og vi gikk til sengs ganske fort.

DAG 3

Som de andre dagene, startet også denne tidlig., men i dag var møtet mye kortere. Vi gikk gjennom moradagen, hvem som skulle reise med hvem og når, situasjoner som kunne oppstå og papirer som måtte være med i håndbagasjen. Etterpå det bar det ut på en siste dag i New York. i dag skulle det ikke være noe sightseeing, så vi startet med å handle mat på whole foods. dette tok vi med oss over i Central Park og her hadde vi en picnic, spilte litt ball og slappet av. etter et par timer dro vi til Jersey Garden Mall, et stort outlet senter med merkeklær til en mye billigere pris. Det var litt hipp som happ om butikken var bra, men noen steder kunne du få virkelig bra tilbud på mye fint. Tida på senteret gikk ganske fort og før vi visste ordet av det var vi i bussen tilbake på vei til hotellet igjen. Her satt vi igang å pakke så fort vi kom inn døra. Jeg hadde ikke handlet like mye som noen av de andre jentene å jeg hadde ingen problemer med å holde meg til ''lovlig vekt''. Å sove derimot var vanskeligere. For et første var jeg veldig spent på reisen min neste dag og for det andre måtte dansken opp et par timer før meg for å rekke flyet sitt. Da jeg først stod opp var jeg uansett ganske uthvilt og klar for å reise videre.

AVREISE

Da var dagen her! Min gruppe dro til flyplassen 07:30 og flyet til Arizona gikk 10:25. Vi var 5 norske på samme fly, og vi ble plassert ganske nærme hverandre :) Sikkerhetskontrollen var ikke det jeg trodde den kom til å være. Etter å ha skjekket inn bagasjen vår stod vi litt i kø for pass/boardingkort kontroll og så stilte vi oss i kø for sikkerhetskontrollen. for det første var personellet ikke skumle i det hele tatt. de var ikke så strenge på ting som antatt, det eneste som var litt strengere var at vi måtte stå lenger for en full body check og at vi ikke fikk gå med sko. Min sekk ble selvfølgelig tatt til side og sjekket. jeg har ingen anelse om hva de lette etter, men det virket ikke som at de fant det. så var det bare å finne seg noe mat og vente på boarding.

På flyet fikk jeg og de andre hvert vårt B sete på de bakerste radene. det var ganske trangt for å si det sånn. Flyturen tok 5 timer og her var det ingen film som holdt oss okkupert så det ble til å lese og høre på musikk. Sove var utelukket. Når flyet nærmet seg begynte tankene i hode å surre. Plutselig var jeg litt ekstra spent og også ahkket nervøs. Det gikk opp for meg at det er her jeg skal bo de neste 10 månedene og jeg begynte å stille meg selv spørsmal som; kommer de til å like meg? vil det bli kleint i bilturen på vei hjem? Kommer jeg til å svette bort i denne varmen? Hva skal jeg gjøre når jeg møter dem?

Jeg kom frem til at alt jeg kunne gjøre var å vente å se. Det var de som valgte meg, jeg har snakket med dem på skype og om bilturen blir klein har vi et par måneder å bli kjent på! Dette kommer til å bli et eventyr med opp og nedturer, men jeg er endelig her :)

  • 628 lesere

Likes

Comments