vad innebär egentligen att inte må så bra. och vad är okej och inte okej.

Ungdom eller vuxen individ. Lång eller kort. Sminkad eller osminkad. Positiv eller negativ. Vad innebär egentligen att inte må så bra. Och vem kan egentligen sätta sig över dig och bestämma över hur du mår.

Tänk dig att vi har en skala från ett till tio och framför oss har vi tre individer. Alla dessa tre är helt olika, unika på sitt sätt för att det endast finns en enda människa som oss själva. Vi är inte bara olika i det vi kan se, höra och ta på. Vi är också olika i våra känslor, hur vi ser på saker. Och vilken smärttröskel vi har.


Ordet depression är något många är väldigt rädda för att prata om. Depression paketeras in i samma box som psykisk ohälsa. Som i sig är packad i en låda som är märkt med stora röda bokstäver: USEL; ANNORLUNDA och SVAG. Skulle man istället plocka isär ordet och låta sig själv lyssna på vad det egentligen innebär, skulle vi komma fram till att depression faktiskt innebär att man varit stark alldeles för länge. Bägaren har någonstans runnit över.

Jämför det bara med en mjukglass en varm sommardag. Alldeles perfekt när den är nygjord, första tuggan är alltid den bästa. Och berget av glass i bägaren står alldeles rakt och fint upp. Människan du köpt glassen av har format den precis så som man önskar vill ha den. Du sätter dig sedan ute på bänken, i den varma solen. Ser att glassen sakta men säkert börjar smälta. Några droppar nuddar din hand och du kan lätt torka av dom med servetten.

Du fick en ganska rejäl portion och orkar inte riktigt snabbt få i dig den innan glassen smält bort och halva har runnit utanför bägaren. Alltså fanns det egentligen mer glass än vad som faktiskt fick plats i själva bägaren.

Vi kopplar tillbaka till ordet depression- psykisk ohälsa. Grunden i de hela, är som glassen. Vi alla har olika problem som vi på olika sätt torkar bort. Vissa är snabbare än andra, har orken till att hinna innan det smälter över. Andra kämpar men hinner inte lika snabbt och får därför i slutändan mer att torka upp.


Som ungdom, 17 år. Då pluggar man andra året på gymnasiet. Man är mitt uppe i att klara sina sista år i skolan. Man utbildar sig inom någonting och kanske till och med hittat sitt mål i livet. Att under denna period inte må så bra, att plötsligt behöva sätta allt på paus medan alla andra fortsätter på play. Är det okej?

Vuxna människor som får ett läkarbesked om att det gått in i väggen. Dom blir ifrån tagna allt. Allt ska sättas på paus för att kunna komma tillbaka igen. Inte ens ett tidsbundet läkarmöte är inbokat. Men vi som står på satsbrädan ut till det vuxna livet. Vi ska kämpa. Vi ska hitta lösningar på problemet. Och sedan kanske på halvfart fortsätta framåt lite till. Stopp säger jag. Det spelar ingen roll om du är ungdom eller vuxen individ. Lång eller kort. Sminkad eller osminkad. Att ibland inte må så bra är lika allvarligt för oss alla.


Vi tar oss till kapitlet om skam. Att känna skam över att inte längre va lika stark som alla andra runt omkring. Skam över att man på morgonen inte ens orkar sätta på sig lite mascara. Att man inte orkar gå till träningen man alltid brukar vara på. Man orkar inte öppna datorn för att läsa vad som måste göras. Mycket av känslorna grundar sig i att samhället har en för liten förståelse men också i att det finns en alldeles för stor del i oss som dömer andra. Att innan man ens vet släpper ut tyckanden eller saker man gissat sig fram till.

Till sist ligger den största delen i rädsla. Rädslan över att lägga sig i eller störa. Att man ska göra något fel, och därför låter man istället det va. Fel fel fel. Jag tror jag aldrig hört någon bli ledsen av att få frågan hur mår du. Desto mer vi pratar, skriver och lyssnar kring psykisk ohälsa kommer vi också kunna våga mer.

skam över att ta hjälp har hos mig funnits och finns fortfarande. Att man inte längre klarar allt själv. Jag kommer avsluta detta inlägg med en dialog som alltid kommer finnas kvar hos mig. Detta är något jag vill att alla ska bära med sig, för vem som helst kan hamna där. Och du kan inte själv peka ut vem som är där, ett spel för gallerian är vad vi med psykisk ohälsa är bäst på.

vi är starka tills den dag vi varit starka alldeles för länge! Ta hand om varandra för ensam klarar sig ingen.


-Vad fick dig att motstå hjälp

-Jag känner mig sämre än alla andra...jag skäms över att behöva ta hjälp.

-Om du hade brutit benet, hade du tackat nej till gips då också bara för att alla andra inte har det?

-nej.

-precis. Tänk dig denna hjälp som en krycka för själen.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Sitter i skrivande stund i bilen påväg hem mot Markskommun igen. Haft en super helg!

Idag vaknade vi i lugn och ro, åt en mysig frukost och begav oss sedan in till de lilla centrum som finns i stugområdet. Som jag nämnde i mitt senaste inlägg visar jag allt jag köpt lite senare.
Köpte med oss lite enkel lunch och tog sedan strandpromenaden hem. Nu i eftermiddag har vi städat iordning och bara slappat. Missar tyvärr kvällens dansträning inför fredagens uppträdande. Vi får hoppas att det går vägen ändå!

I veckan väntar några möten och som nämnt ovan, på fredag uppträder vi i Boråshallen. Uppkast 19:04, Boråsbasket.

Nu ska jag försöka på bästa sätt fördriva en bilresa hem. Men med min fanatiska vän bredvid och musik ska väl det inte vara så svårt.

Puss

Likes

Comments

Landade precis i sängen och tänkte snabbt kika in med ett blogginlägg. Har som sagt tagit mig ner till Skåne. Har varit helt fantastiskt härligt hittills! Idag har vi besökt Helsingborg för lite shopping och mat. Nu ikväll har vi lagat tacos, bäddat ner oss framför den öppna spisen och pratat om allt mellan himmel och jord.

Fick med mig några fina saker från stan vilket jag tänker visa i ett senare inlägg.
Imorgon har vi planerat att ta en promenad nere vid stranden innan bilen vänder hem mot Marks kommun och en ny vecka igen.

Hoppas ni har en lika fin helg som jag.
Puss

Likes

Comments

Dags att packa väskan för imorgon drar jag ner till Skåne för en helg med avkoppling, god mat och förhoppningsvis lite shopping. Att lämna kommunen för en kort tid tillsammans med värdens finaste vän, det ska verkligen bli underbart!
Vi har tänkt oss en sväng in till Helsingborg på lördag. Har själv aldrig varit där vilket blir ännu roligare då man får upptäcka en ny stad.
Ikväll håller jag dansklasser på danskompaniet.

Önskar alla en fin torsdag!

Likes

Comments

Hej mitt namn är Amalia Ivanovski. Jag pluggar till undersköterska, andra året på gymnasiet. På fritiden brinner jag för dansen, jag är dansare och koreograf i showgruppen Marbomoves. Lärare på dansskolan Danskompaniet i Marks Kommun där jag undervisar i MTV och min egna klass street feat. Afrostyle.
Mode är ett stort intresse. I min blogg kommer jag skriva mycket om människor, tankesätt, mode, dans och mitt privata liv helt enkelt. Jag hoppas ni vill hänga med!

Likes

Comments